ГЕРБ пак се нагоди към мнозинството – вече не “вярва” да има газ в Добруджа

“Резултатът е изключително категоричен. Всички политици трябва да се съобразят с него. Въпросът е преекспониран. Не вярвам да има газ в Добруджа. По времето на комунизма в Северна България са направени хиляди сондажи. Единственото място, където е намерена газ ( време беше Добрев да научи, че “една газ” е газта за домашна употреба, а иначе говорим на български за ПРИРОДЕН ГАЗ – бел. ИИ), е в Чирен”, заяви председателят на енергийната комисия в Народното събрание Делян Добрев в интервю за БТВ във връзка с успешния референдум на местна почва срещу проучването за наличието на природен газ в тази част от България.

Кога бившият заместник – министър на енегретиката, а след това и титуляр, назначен на мястото на уволнения от премиера Борисов министър Трайчо Трайков, е стигнал до това заключение на базата на своята вяра. http://www.mediapool.bg/dobivat-na-shistov-gaz-shte-poevtini-tsenite-mezhdu-8-i-35-news181990.html

Дали е вярвал в същото като част от управленския екип на Борисов ( и Трайков), когато “Шеврон” са спечелили концесията за въпросните проучвания в Добруджа на базата на данни от сателитни снимки на Американската агенция за енергийна информация, според които България разполага със залежи на шистов газ от 481 млрд. куб.м и с над 200 млн. барела шистов нефт? http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2014/05/27/2309628_chevron_se_izteglia_ot_bulgariia/

Ако Дорбев е вярвал и по онова време през 2011 г. в същото, е трябвало да се прекръсти открито в русофилската вяра под хоругвите на “Газпром” и да се включи в хора на “вярващите” в отбора на Ивайло Калфин, кандидат на БСП за президент, който през лятото на 2011 г. превърна таза вяра в предизборна основна опорна стартова точка от програмата си срещу хипотезата  американските злодеи да “дупчат снагата на нашата Родина”.

Колкото до сондажите по времето на комунизма, същите са показали наличието на залежи от полезни изкопаеми край София. В резултат на това в Кремиковци е построен металургичният мегазамърсител на столицата и околностите й, снабдяван след това с необходимите суровини десетилетия наред по море и с влакове от СССР и Алжир. ”Сондажите” се оказали пълна измама- поне по отношение на качеството на (без)полезните изкопаеми край София, непригодни за “голямата металургия”, натрапена на България с идеологическата мотивация НРБ да бълва чугун и прочее субстанции, необходими за военно-индустриалната мания да се постигне превъзходство над империализма по добив на железобетон на глава от населението.

П.С. Горният текст е от значение само за хората, които боряват с категории извън вярата, когато става дума за проучвания на базата на космически технологии. Иначе е ясно, че не става дума за схоластика и за противопоставяне на църквата срещу науката: просто политика на умилкване на мнозинството, което на местния референдум в Добруджа е гласувало срещу проучванията за природен газ и от ГЕРБ реагират по обичайния за тях популистки начин, криейки зад “вярата” на своя бивш министър.

22 мнения за “ГЕРБ пак се нагоди към мнозинството – вече не “вярва” да има газ в Добруджа”

 1. делян добрев, когото “всички обичат” е н-тата ГРОБ-арска калинка. Или казано с езика на мъдрите ни предци преди 9.9.-ПОЛУИНТЕЛИГЕНТ. Да си бил и министър на най-важният ресор-икономиката и да употребиш вместо професионалното-природен газ-“една газ” обяснява всичко. Толкова си може и той. Що ли не съм изненадан.

 2. Не е във връзка с темата, но скоро по “Дискавъри” чух една жена, командир в екипа на американски самолетоносач, да казва : Ние вярваме само в Бог, другите ги следим .
  Предлагам го на вниманието на Делян Добрев.

 3. Вижте, разбираема е позицията на хората за реванш над руснаците, но сляпото следване на измислената политика за “енергийна независимост” може да ни вкара в опасна клопка. Съществуват редица държави, някои по-малки, други по-големи, които без грам енергийни ресурси са създали икономика за пример, а на нейна база демократично общество. Безплатен обяд няма! Това се отнася и до подземните богатства.

 4. Още за евразийските ценности, мечтата на Корнелия Нинова и сие:

  Жените в Русия, жертви на домашно насилие, принуждавани да плащат глоба

  Домашното насилие в Русия отнема живота на 14 000 жени годишно – един смъртен случай на всеки 40 минути

  http://www.faktor.bg/bg/articles/zhenite-v-rusiya-zhertvi-na-domashno-nasilie-prinuzhdavani-da-plashtat-globa

 5. Гледам Теменужка Петкова,Дилян Добрев и други като тях не се ли срамуват от себе си като се погледнат в огледалото.Какво говореха и какво говорят и вършат сега.В огледалото все повече заприличват на Бойко Борисов с ехидната усмивка на Путин отзад.Демек,* нашите хора*.
  *Български природен газ никога не е имало и няма да има на територията на РБ.*Откъде са сигурни или така им е наредено.Заедно с гаранцията за оставането им на длъжностите ,които заемат.Иначе са аут от властта.А това сигурно боли.
  Но такава коварна постановка с цената на тока ни се готви,че ни е бедна фантазията как ще оцелеем.
  И това се върши заради Беляне,защото БСП дружески мълчи.
  Искате свободен пазар на тока – ето ви токова борса.Пазарна икономика.Явяват се стотина търговци на ток в това число и крупни предприятия.Но определящите са едрите десетина търговци наши хора,доверени.Правят картел /това най го можем/ и токът за бизнеса скача двойно.Другата година проиграваме още веднаж играта със всички участници и цената расте отново-пазар ,какво да го правиш.Искахте пазарна икономика.
  Залагаме високите цени в проектът за изграждане на Белене и той се оказва рентабилен.Строим.А българите да го духат.Парите потичат към Русия и задачата на Путин е изпълнена.А Петкова , Добрев и академиците от БАН са новите герой.Родината е спасена.
  За Родину,за Путину.

 6. Вече не може да не вярваме на Делян Добрев защото така той потвърждава две неща: фолклорният бисер “от две уста-една реч”вече има съвременно звучене и значение, и че тази негова реч не е толкова от вярата му в истината, а от гарантираното уважение на неговия върховен работодател. Защото просто говори с неговия глас.

 7. Странно, откъде у това икономистче Делянчо-татин, такова самочувствие в области като енергетика, минно дело, сондажи и петрохимия?! Този „калинчо” само допреди година уверено твърдеше наличието на огромни залежи /кап. над 30 год!/ на природен газ в блоковете Силистар и Терес, т.е. в прилежащата към Добруджа черноморска брегова зона и пряката им връзка със съседните румънски газови находища.
  Все ми се струва, че собственото име не е единственото сходство между „Делянчо-мамин” и ексминистърчето – „преуспели млади хора” на прехода…
  Ако в Харвард учеха правопис делянчовците щяха да знаят, че:
  – ГАЗ в мъжки род има значение на агрегатно състояние;
  – ГАЗ в женси род има значение на „светилна газ”, т.е. – течност продукт от ректификацията на нефта /още „лек” или „светъл керосин”/;
  Колкото до понятието „природен газ” /мъжки род!/, то се отнася до газовата фаза на природните петрозалежи.

 8. До колкото знам ,голямата заблуда се отнася за залежи на желязна руда в Софийското поле и затова се строи металургичен комбинат Кремиковци.

 9. Г- жо Килиева строи се Кремиковци за да сме зависими от русия по линия на рудата и хората да са ангажирани и наблюдавани, а не да безделничат и да МИСЛЯТ ЗА СВОБОДАТА
  Г-жо Савова споделям че ни водят към такъв сценарий, но парите за Белене имам чувството че ще ги платим преди нашата Нова година за да може руските пенсионери да получат средства за руската Нова година

 10. Към КИлиева:

  Обикновено се събразявам с конкретиката на забележките по отношение на грешките ( ми ).
  Ще го направя и този път.
  Но се изкушавам да кажа, че в (кон)текста относно лигнитните въглища и железната руда са взаимно заменими параметри.
  Става дума за провала на съветските твърдения за “полезните изкопаеми” край София в един период от историята, в сравнение с който днешните протестиращи другарки и другари ( плюс други) не могат да си представят или не искат да си спомнят като база за сравнение- няма такава.
  Тезата ми е, че “великите съветски специалисти” са “открили” уж полезни изкопаеми край София, заради което трябвало да се построи въпросният комбинат.

 11. До ЯВОР:
  Не се прави на “умряла лисица”!
  Първо – държавите, които си позволяват лукса да развиват успешна /мощна/ интензивна икономика без собствено енергийно производство се броят на пръстите на едната ми ръка. Същите се ползват от спесифични дадености и което е особено важно – ОСТАВАТ ЕНЕРГИЙНО НЕЗАВИСИМИ ПОРАДИ ОБЕЗПЕЧЕНИТЕ АЛТЕРНАТИВНИ ИЗТОЧНИЦИ НА ДОСТАВКА!
  България е ЕНЕРГИЙНО И КАТО СЛЕДСТВИЕ – ПОЛИТИЧЕСКИ ЗАВИСИМА, НЕ ПОРАДИ ЛИПСА НА СОБСТВЕНИ ЕНЕРГИЙНИ ИЗТОЧНИЦИ.
  Нашата енергийна зависимост произтича от факта, че:

 12. Г-н Инджев, като Ви прочетох коментарът се замислих че Белене почва много да прилича на Кремиковци. Накрая да бъде продадено за 1 долар.

 13. Проблема на калинките във властта е че те не вярват, а вЕрват. Верването в политиката изключва всяка форма на собствено мнение. И всичко това не е от глупост (ако беше така щях всепак да имам някакво разбиране – глупостта е и човешко право!), а от алчност!
  Отдето тръгнеш, все до пустите пари и облаги ще стигнеш – толкова са прозрачни всички!

 14. Най лошото е че ДЖОБА на Българина вече толкова е протрит – че някой ден всички му стотонки които ги има ще изтекат към (МИЛАТА МУ ОСВОБОДИТЕЛКА). За това нашите РУБЛОЛИЗЦИ държат да няма наше производство на ГАЗ, да сме зависими от нашего БРАТА ПУТЛЕРОВА РАЗИЯ която ще ни диктува щем не щем цената му! Колкото до БЕЛЕНЕ – пак ще платим и пак няма да получим както и до сега.Да е здрава гърбината на Бългатина, суровачката е с чепове!IIC…..oIL.

 15. Помните ли другарката Джил Стейн кандидатката на американските зелени в последнта президентска кампания. Дето уточнявахме тук е ли тя нашата ирина Лайнорова или е друга куха лейка на кремълска хранилка. И хоп, и дс в кюпа в “руската връзка”. Що ли не съм изненадан.
  Един по един, до един.
  https://www.gazeta.ru/politics/news/2017/12/20/n_10956572.shtml

 16. г-н Инджев дали комунистите са сбъркали за залежите край София на желязна руда или не не променя факта, че мегазамърсителя Кремиковци беше направен. Той щеше да замърсява и в двата случая. Да проучим екологичната страна на нещата с добивите на газ в Добруджа, има ли риск за здравето на хората и природата? Съпоставим ли е риска с този при използването на АЕЦ? Тези въпроси трябва да се поставят на масата и да се прецени дори при наличието на газ дали си заслужава той да се добива. Развитието на високи технологии е далеч с по-голяма добавена стойност от това просто да добиваме газ.

 17. Към Георги Георгиев:

  Така е, никога не съм твърдял, че трябва да се добива газ на всяка цена. Но да се знае дали го има и да се разсъждава за ползите при евентуални гаранция срещу щетите , не бива да се забранява, както се случи у нас.

 18. До ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ:
  Всъщност предлагате да започнем умуване, с цел откриване на топлата вода. Всички поставени от Вас тук въпроси отдавна са получили еднозначен отговор. По въпросните технологии за добив е натрупан почти вековен опит.
  До овладяването чистата слънчева енергия,укротяването на термоядрения синтез и/или откриването на принципно нов, неизвестен днес възобновяем енергиен източник, икономиката в глобален мащаб ще бъде неизбежно зависима от добива на природни енергоизточници – каменни въглища, нефт и природен газ.
  Колкото до високите технологии – предлагате ни да започнем да строим къща от покрива – това правехме по времето на СИВ.

 19. Много ме съмнява през “социалистическо” сериозно да са търсили у нас природните богатства, с които Союзът монополно ни държеше в шах и подчинение. Дори да е било така, “социалистическото” беше преди много години, което отнесено към технологичния напредък си е цяла вечност. Със съвременните средства бихме могли и да намерим нещо. Дали ще ни трябва, дали ще го ползваме е съвсем друг въпрос.

 20. г-н ГЕОРГИЕВ, според вас защо САЩ и путлеристкият райХ продължават да ТЪРСЯТ и ДОБИВАТ газ , след като си имат собствени ЯДРЕНИ технологии и за “граждански” цели , и за ВОЕННИ цели???
  От друга страна ВСЯКА днешна ядрена технология ,която използва уран за своя ПЪРВИЧНА суровина – ВИНАГИ дава като деривати и “отпадъчни” продукти радиоактивни материали ,които се използват за производството на ядрени термоядрено оръжие!
  А както е всеизвестно ядрените продукти и “отпадъци” от ВСЯКА ядрена централа са стотици и хиляди пъти по-радиоактивни от отпадъците от един ядрен взрив! Има и много повече на брой радиоактивни изотопи, които не се срещат в природни условия!
  Една ядрена централа в никакъв случай не е по екологична от добива на газ. НЕ!
  Природният газ също може да служи за суровина за много съвременни технологии, и за химически синтез от който се получава много нови и наноматериали. Повечето материали , които са около вас са тъкмо такива!
  А с колко ядрени домашни предмети може да се похвалите???
  Но, тук ние не спорим за това дали ядрените или химичните технологии са по-полезни и “по-съвременни”! Защото те винаги се нуждаят от суровини ,за да се развиват. Нищо не пречи след добива на газ в Добруджа да се развият и допълнителни високотехнологични производства на неговата база !
  Както знаете винету плати над 1,5 милиарда за Белене, заедно с другите разходи преди това. А от друга страна ЕС иска да намали зависимостта от руският газ, защото за последните 10 години Газпром е надвзел само от НРБ над 2 милиарда , използваики своят монопол в Източна Европа, но винету не си ги иска обратно, а и плати още толкова и за Белене.
  В същото време само на няколко километра оттам – в Румъния , румънците добиват и газ и петрол, а проучват и за шистов допълнително!
  Добива на газ няма да изисква големи вложения , докато Белене само досега струва над 3 милиарда! Освен това ще послужи в преговорите за по-ниски цени от Газпром!
  А и сега в Генерал Тошево има само сезонна селскостопанска работа и се обезлюдява. Добива на газ може да повиши бюджета на общината и броя на работните места. Ако ние не се възползваме от собствените си находища на газ , тогава други ще го добиват вместо нас!

 21. “Честна пионерска” редно е преди да се хвърлим на “Белене 2” първо да си направим сметката, за да не плащаме отново милиарди на някого. Поправете ме ако греша – за “Втора Атомна” все още никой не е показал точен разчет на Total Cost of Ownership. Всички плюваме по Русия, че е една огромна бензиностанция и в същото време се опитваме да станем мини еквивалент на матушката. ?!!?!

  Това е коментар “по принцип”. На практика да се обсъждат действията и моментните включвания от космоса на нашият любимец 13 (с партизанско име Буда) е не просто безмислено, но и увреждащо здравият разум.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.