Росен Плевнелиев: все по – самотен срещу проруското статукво у нас

Не сте чели досега подобно интервю на Росен Пленелиев. В него той говори от позицията на (бивш) държавен глава, който разполага с информация от първа ръка за онова, което казва.

Звучи самотно гласът му  в днешна България и няма как да е иначе в рамките на проруското статукво, което цари в четирите власти у нас – видно и от побратимяването между управляващите и техните братушки от т.н. опозиция по русофилска линия ( демонстрирано от факта, че групата на приятелите на Русия в Народното събрание се председателства паритетно от ГЕРБ и БСП). 

Само на мен ли ми се “причува”, че огорчението на Плевнелиев относно липсата на противодействие срещу руската хибридна война срещу България не изключва и вината на ГЕРБ за този факт?

Unknown

 

Ето какво казва Росен Плевнелиев в интервю за  Debati.bg :

Днес, в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ, президентът на България в периода 2012-2017г. Росен Плевнелиев направи преглед на политическата година. На въпрос на ДЕБАТИ.БГ „Имате ли чувство, че последните седмици преди европредседателство има необичайно високо политическо напрежение?

 

Възможно ли е да има хибридна атака, така че България да не може да постигне политическите си амбиции за Шенген и еврозоната по време на председателството на ЕС?”, президентът отговори следното: „Хибридната война се води. Тя е тук! Като държавен глава аз я наблюдавах. Дадох не едно интервю в тази посока. Спомнете си, че дори в едно мое интервю за в-к „Индипендънт”, като действащ държавен глава, посочих много ясно аспектите на хибридната атака, която Русия инициира срещу България.

 

Тогава бях оплют, от който се сетите, но се оказах прав. Целите на тази хибридна атака и хибридна война са много ясни и самата хибридна война, самата хибридна атака в България много лесно може да бъде идентифицирана, но не е необходимо само това, необходими са ефективни действия. Ще дам само няколко примера. Аз съм твърдо убеден, че е абсолютно в интереса на Русия да държи ЕС слаб и разделен. Днешното ръководство на Русия се опита по всеки възможен начин да дестабилизира и раздели Европейския съюз, по всеки един от въпросите.

 

Също така е изцяло в интереса на Русия да имаме едно неуспешно, слабо председателство на България на ЕС, защото тогава отново ще бъде посочено върху едно друго проблемно звено, в този случай България, и ще се каже „Ето вижте…” Тоест всеки опит, дали през Унгария и Полша да се внесе разделение, от гледна точка на миграцията, дали през България, от гледна точка на силата и бъдещето на този съюз да решава проблемите и страховете на гражданите. Но Русия използва всеки възможен начин да отслаби и раздели ЕС.

 

Трябва да си даваме сметка за това и трябва да бъдем на височината на очакванията, най-малкото да проявим характер. Много държави реагираха по един много ефективен начин и аз им се възхищавам. Балтийските държави си направиха общо звено, което да следи за хибридните атаки на руската пропаганда, руските киберспособности, руското енергийно оръжие, за да може държавите да бъдат подготвени и днес Балтийските държави са далеч напред от България в това отношение. ЕС изгради специално звено, което сканира и следи за руските хибридни атаки срещу Съюза.

 

Много държави засилиха своите мерки за енергийна ефективност и енергийна независимост и там отново аз бях прав – спомнете си като държавен глава аз промених изцяло приоритетите в българската енергетика – от „Големия шлем” с три руски енергийни проекта на президента Георги Първанов към един „Голям шлем” от три смислени приоритета, които са енергийна независимост, енергийна диверсификация и енергийна независимост, които изцяло в интереса на милионите мои любими сънародници.

 

Така че този път трябва да го извървим – към енергийна, независима и либерализирана България, въпреки руските хибридни интереси и атаки, които се случват в България. Ще ви дам втори пример: спомнете си, че аз инициирах референдум Този референдум беше за изборните права на българските граждани, така че българите, където и да са по света, да могат да гласуват по електронен начин. Спомнете си, че правителството на Пламен Орешарски, под диктата на посолството на Москва в София, направи всичко възможно да не даде път на този референдум.

 

Тогава Народното събрание, с председател Михаил Миков, отказа да изпълни конституционното си задължение да даде път на референдум, който беше иницииран от държавния глава. Тоест, да го кажа в прав текст: Народното събрание, доминирано тогава от лявата част на българския политически спектър, спомняте си БСП управляваха заедно с ДПС и „златният пръст” на АТАКА, прегазиха Конституцията, само и само да го няма този референдум. Аз обаче не се предадох и при новото Народно събрание още веднъж инициирах този референдум.

 

Този референдум е жизнено важен за българската демокрация. Той дава възможност на българите, където и да са по света, да могат да решават бъдещето на страната си и да гласуват електронно. Спомнете си обаче, че при моята втора инициатива, събраха се над 550 000 подписа, в Народното събрание се отмениха два въпроса от референдума и остана само този за електронното дистанционно гласуване. И в деня, в който се проведе този референдум имаше най-голямата и най-силната кибератака на Балканите, инициирана от Русия.

 

И до ден днешен, нито един български политик, освен мен, не е излязъл да обясни честно и почтено на българския народ как така бяхме атакувани в ден на избори и референдум, и как така това беше най-силната и агресивна атака на Балканите. Тази атака не е просто атака срещу институциите на българската държавност – срещу Президентството, срещу Министерски съвет, срещу сайта на ЦИК (той беше блокиран за цели три часа), но това е атака срещу българската демокрация.

 

Защото тя атакува сърцето на нашата демокрация – институциите. Какво последва след това? Нищо! Две години по-късно, някой в Народното събрание направи ли дебат по тази тема? Някой да е взел мерки по тази тема? Не! Единственият бях аз като държавен глава свиках Консултативен съвет по национална сигурност, във връзка с кибератаката срещу България. Познайте от тези решения колко са изпълнение и познайте днес, две години и половина след този референдум, българите имат ли възможността да гласуват електронно.

 

Отново се погазва Конституцията. Защото съобразно българската Конституция, две години след успешно проведен референдум и взето решение на Народното събрание, ние трябва да можем да въведем в действие тази мярка. Но казвам го най-отговорно: всички русофилски кръгове в България, цялата хибридна машина, няма никакъв интерес да въоръжим два милиона прогресивно мислещи българи, които живеят на Запад, с инструмент за електронно гласуване, тоест да могат да гласуват през интернет.

 

Тези хора биха могли да променят бъдещето на България, със сигурност към по-добро. За съжаление, нито една политическите сили към момента няма интерес. Затова още веднъж: да, хибридните атаки са тук, те се случват. Те ни пречат да развием нашата демокрация, да се интегрираме още по-бързо с Европа и с демократичния свят, за мое най-голямо съжаление, една голяма част от българския политически елит няма желание да промени това.

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг, Росен Плевнелиев: Русия иска слаб ЕС и слабо председателство на България

20 мнения за “Росен Плевнелиев: все по – самотен срещу проруското статукво у нас”

 1. Няма как да НРБ да се “бори” с хибридната агресия на Путлер ,щом като винету е хибриден “премиер” за трети път, имаме хибриден ()резидент, хибридна ОПГ-ДАНС, хибрина прокуратура, хибридна “опозиция”, хибриден парламент, хибридни “националисти” и хибридни “медии”……..
  А ето и поредната хибридна тъпня на хибридният келеперджия, хибридният десар, хибридният гьонсурат и хибриден “министър” на винету – бай ванЮ каракачански:
  http://aeropress-bg.com/news/bulgaria/5058-%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80-%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%B7%D1%80%D1%8F-%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%BC%D0%B0%D1%88-%D0%B2-%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%B6
  Сега му се привиждат освен “сценарийченценценца” допълнително и “саботажи” при бързането да направи хибридната поръчка за пребоядисването на ръждясалите ламарини на прашясалите от дестилетният си земен престой савецки МиГ-29 за стотици милиони на фалиралата РСК-МиГ. Иска даже да си решава ТОТАЛитарно , без обществени поръчки, на кого да пробута договорите за превъоръжаването и поддръжката на техниката за армията……срещу съответните хибридни “порции” и комисионни , разбира се.
  Но при винету НЕ могат да се очаква нещо по различно от ТОТАЛнаТА калинковизация, ТОТАЛнаТА хибридизация и ТОТАЛен фейк , чието следствие и назначаването на каракачански за шеф на МНО.
  Явно бай ванЮ каракачански въобще не е и чувал за УКРИНМАШ, защото тя не е путлеристка фирма?!? Защото той досега винаги е бил на “хранилка” само в пропутлеристки “фирми” ,като Мутригруп и КТБ, и няма откъде да е чувал ,че има и нормални фирми и банки , които искат да спечелят нормални поръчки при нормални условия?!?
  В момента УКРИНМАШ се опитва да печели и от чуждестранни поръчки, и от вътрешни поръчки за украинската армия , докато Украйна води отбранителна отечествена война срещу путлериският райХ. УКРИНМАШ участва на всякакви международни конкурси(дори и в Бразилия!), но бай ганЮ каракачански не иска КОНКУРСИ. Той си иска по старата си потомствена десарска и номерклатурна “традиция” сам да си определя на КОЙ? да даде ОБЩЕСТВЕНИТЕ поръчки , заплащани от ДАНЪЦИТЕ на данъкоплатците!
  Това е “министъра” на МНО на БНА! А иначе Украйна сама си поддържа 100 МиГ-29, със собствените си усилия. В Украйна цените са най-ниските в Европа, но…. но бай ванЮ каракачански не иска да има НОРМАЛЕН конкурс между УКРИНМАШ и РСК-МиГ ,за да види КОЯ? от двете оферти ще е по-изгодна за НРБ!
  Него го интересува само доживотната му хибридна служба на начальниците му от Кремъл , ДС и КГБ, както и хибридният му келепир от тях.

 2. Защо всички бивши служители на комунистическата мутра не си направят партия?

 3. Първо ще отбележа безличната и обидна дума “преход”, която се използва у нас за обозначаване на периода след падането на Берлинската стена и разпада на СССР.
  Няма Освобождение, няма Независимост – “преход” и толкова. И то преход от какво към какво? От “Вечна дружба/кражба с Империята на злото” и най-верен неин сателит към НАТО и ЕС, но с ПРОДЪЛЖАВАЩА дружба/кражба пак с нея. Управлявани от новите национални предатели от БСП, НДСВ, Атака, ГЕРБ, и т.н., наследници на предишните национални предатели от БКП.

  За всички тези 27 загубени години Росен Плевнелиев беше най-добрият български Президент! С опитите си поне да ограничи пагубното влияние тук на официално вражеска Русия. Смея да твърдя, че след близкия край на криминалния режим на Путин и спирането на финансирането на цялата платена русофилска измет у нас, пред Росен Плевнелиев се очертава поне още един президентски мандат.

 4. “Референдумите в земята на ген. Тошев и ген. Колев – утвърждават зависимостта от Русия и руски газ
  /Илиян Василев/
  Скандално „единодействат“ „нощните вълци“ и русофилите,представителите на едрите земеделци зърнопроизводители и представителите на екоорганизациите
  Ако не сте чували за референдума в община Генерал Тошево да Ви преразкажа накратко.
  Предисторията не е дълга. Тривиален лиценз за проучване за нефт и газ в областта. Такива има със стотици. Дори действащи. Това, че не сте чули за тях, означава просто, че животът си и вървял нормално и спокойно и нищо не е заслужавало обществено внимание. Компанията Русгеоком извършва сондажни работи и стига етап да кандидатства за концесия за добив. Подава нужния набор и документи, включително за ОВОС. Няма никакво значение каква е компанията – просто компания Х.
  Там където са прекарани хиляди сондажи сега изведнъж изниква огромен проблем. На улицата излизат стотици протестиращи хора,добре организирани, добре координирани
  Последното нещо, което може да се каже в случая е, че става дума за „спонтанен протест“. При това забележете – участниците са с различен дневен ред, но с общ знаменател – да не допуснем добив на природен газ в същите земи, през които преминават три тръби, които пренасят природен газ от Русия.
  Организаторите, или по-скоро тези, които се крият зад тях, искат нищо повече, нищо по-малко от това да се забрани добивcj на природен газ не само в Добруджа, но и в цялата страна!? А това вече е пряка заплаха и посегателство върху националната сигурност, което издава и намеса на външни интереси.
  Плакати, които са фиксирани на снимки по време на публичното „обсъждане“, призовават за забрана на всякакъв добив и за възстановяване на проекта Южен поток. Тук дори интрига не може да има относно истинските мотиви и действащи лица. Ако питате същата тази община какви приходи взима от трите тръби на Транс-Балканския газопровод, през който преминава руски газ – отговорът ще е звучно – нищо. Сега им дават шанс да получат значителни приходи и ползи от концесията, но те си знаят едно – забрана и „против“.
  Това, което прави впечатление е, че в тази информационна „битка“ „единодействат“ „нощните вълци“ и русофилите, представителите на едрите земеделци зърнопроизводители и представителите на екоорганизациите.
  Заместник-Председателят на партията на зелените Борислав Сандов поздрави в Туитър гореизброените „победители“ с поредната „победа“. Визираше успешното, според него, приложение на тактиката с референдумите, които насочват обществената енергия в незаконосъобразни „забрани“. Схемата не е сложна – дори и без законово основание, референдумите създават информационен повод, формират обществена нагласа, която позволява на „зелените“ по топлата връзка с премиера да получат желаното и правителството да откаже концесията, позовавайки се на „обществени настроения“. Да Ви звучи познато!?

  Ако забелязахте по темата за референдума в Трън и в Генерал Тошево, нито една от партиите в условно дясното пространство – нито управляващите, нито извънпарламентарната нова коалиция, нито реформаторите промълвиха дума. Нито организации на бизнеса, браншовите организации. А става въпрос за принципни неща – за манипулиране на обществото срещу индустриални технологии, които дискриминират български и инвестиращи у нас чуждестранни компании в полза на чужд икономически интерес.
  Известна е „топлата“ връзка между екоактивистите у нас и висши политици, включително премиера Борисов.”

 5. Точно,ясно,разбираемо и категорично вярно!!!

 6. По мое мнение най-стойностния президент който сме имали. Срещу него беше впрегната цялата ДС/КГБ пропагандна машина. Много хора се повлияха за съжаление.

 7. “Сам на полето не е воин”
  Украинска пословица
  Само да попитам къде са позиционирани нашите хора от извънпарламентарната опозиция. Визирам 5-те партии, вкл. ДСБ и Да, България в горната картинка. Обадиха се по време на “държавното” посещение на главпрокурора на Раззия, клептократа Чайка и общо взето, горе-долу, с приближение това им е приноса срещу хибридната война по всички азимути на кремъл. Разпалена не от вчера. Имам обосновани подозрения, че просто изпитват физически страх, че ако са по-гласовити, може и да може да им се случи случка. От Македония и Черна гора, визирам само Балканите, могат да го потвърдят. Само решителното противодействие на властите там попречи местните петоколонци да не триумфират. А у нас, посочете поне един министър, поне един депутат който от кумова срама да се е одумал примерно срещу шетнята на решетников. С неговата неоцима помощ сега си имаме пРезидент който в синхрон с премиера дебнат сгоден момент да предприемат конкретни действия в рамките на ЕС за сваляне на т.н. санкции срещу рф.
  Но иде 2-ри февруари. Ще да видим.

 8. ПЛЕВНЕЛИЕВ Е МОЯ ПРЕЗИДЕНТ!
  РЕСПЕКТ!

 9. Във Франция Росен Плевнелиев има сеrиозна подкрепа. Група интелектуалци чрез в-к Монд са се обърнали към мосю Оливие Шрамек, Президент на Съвета за наблюдение на медиите-CSA да отнеме лиценза на помийната яма РТ.
  http://www.lemonde.fr/idees/article/2017/12/20/monsieur-schrameck-suspendez-l-attribution-de-la-licence-de-diffusion-a-russia-today_5232472_3232.html?xtmc=rt&xtcr=1

 10. ХИБРИДНА ВОЙНА

  ” Война в която се използват и конвенционални, и идеологически,и информационни, и политически , и психологически, и културни и ценностни оръжия.
  Това е когато различни феномени не изглаждащи свързани помежду си се обединяват с една обща цел -унищожение на устойте на врага.
  -Публикации в медиите:
  -Интервюта:
  – Филми:
  – Опери:
  -Музикални събития:
  -Изложби:
  -Произведения на изкуството:
  -Удари по военни обекти:
  -Големи или Малки икономически сделки:
  – Отстраняване на нежелани опоненти:
  -Отвличания:
  – Подклаждане на етнически конфликти:
  – Създаване на религиозни и развитие на религиозни движения:
  Всичко това се обединява в централизиран проект. Ето това е мрежова война- Тя е много сложна за проследяване, защото в нея има както обичайни военни средства ,а така и идеологически и много други, които остават в страни от нашето внимание.
  Тази война е срещу врага ,но също и към приятелите му, срещу съюзите които има врага с други държави. Така докато в един момент врага остане сам и изолиран от всички и все повече контролиран. Това е глобална война,която не може да е само национална.”

  ИЗ интервю на Дугин в предаването “Ничия земя” по Нова Телевизия

  ПП. Който не я вижда и ли се прави ,че не я вижда в България е или дебил или предател.

 11. ПЛЕВНЕЛИЕВ Е НАШИЯТ-ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,НАЙ-ДОСТОЙНИЯТ ДЕМОКРАТ ОТ ВСИЧКИ ВЗЕТИ ЗАЕДНО ПУБЛИЧНИ ЛИЧНОСТИ,МИЛЕЕШ ЗА НАРОД И РОДИНА-БЪЛГАРИ.

 12. Хибридната война се свежда до информационна война която Путин и Руските служби са обявили на целия Свят и на населението на самата Русия. Това преди се наричаше комунистическа идеология пропаганда и агитация. Обаче те идеологията я ритнаха защото никога не са имали нещо смислено и вярно. Сега се изразява в национал социалистическа пропаганда, фалшиви новини и пак лъжи. Това могат, това правят. У нас не са много хората като Президента Плевнелиев, които вярват в демокрацията. Обаче са много тези които в България са привърженици на БСП за Русия, а в Русия – на Путин. Те се наричат болшевики защото са повече. Причината за тази успешна за Русия хибридна война е, че болшевиките са много умни и значителна част от тях употребяват Боярашник. Последствията от Боярашник са известни. Но каквото и да прави Русия Тереза Мей и каза какво ще постигне: “Знаем какви ги вършите, но няма да успеете!”

 13. GEORGI NIKOLOV
  Не сте прав.За всичко има реакции от извън парламентарните десни и какво от това.Особено от групата за натиск от НР.За Белене,за ремонта на самолетите,за КТБ.за Булгартабак,тези декларации бяха конкретни,а не общи приказки.Но Плевнелиев не се разграничи от Б.Борисов и не подкрепи тези декларации.
  Аз лично съм подписвала няколко петиции заедно с десни лидери да го молим да се кандидатира за президент.Но той в духа на Б.Б едва ли не ни се обиди ,че сме го канели.А можеше просто да ни благодари.
  Аз съм убедена,че той има най доброто виждане за бъдещето на България и трезва преценка за ситуацията.
  Чудесно би било да обедини и мислещите като него българи и оглави политическа партия.
  Подкрепата му е сигурна.Но преди това трябва да скъса с двуличното,разкрачено положение на Б.Борисов. За това се иска кураж.

 14. Kъм Дора Савова

  Чудесно сте го написала. Покрива се напълно с моето мнение за Плевнелиев. За Желев и особено за Първанов няма какво положително да се каже. Стоянов се оказа интригант и кариерист, което не може да се каже за Плевнелиев. На него просто не му достигна смелост да се дистанцира от борисов/герб, което му попречи да даде ясен, вътрешно-политически, ценностен сигнал към десните хора в страната. С цялото ми уважение към неговите външно-политически позиции, не мога да кажа, че е бил моя президент.

 15. Респект, г-жо Д.Савова! Симпатизирам на президента Росен Плевнелиев, но дотам. Докато стои, както казвате и напълно споделям, в разкарчено положение към ББ, той ще си остане самотен. Не ми се иска да вярвам, че е толкова наивен.

 16. Д. Савова, говоря единствено за позиционирането на въпросните 5 партии за хибридната война. С изключение на плаката на моста на околовръстното и декларацията при посещението издигнато в ранг на държавно с всичките му салтанати и прием от страна на баце на разийският главпрокурор чайка с характерната МУ в аналогични случаи угодническа усмивка аз нямам спомен да са реагирали както примерно вече посочих при разкритията за активната роля на решетников при издигането на фуражката Фърчилков за пРезидент. За всичко останало което е също важно-да, съгласен, така е но за мен най-главното си остава отстояването на евроатлантическият избор на България. Избор който институциите само формално декларират и същевремнно се разсейват при попълзновенията на кремъл страната ни да промени курса си.

 17. Нито за момент не забравяйте,че Президент Плевнелиев плати със сина си позицията си по много въпроси.

 18. Браво господин Плевнелиев!
  Не само Вие сте самотен,ние от Съюза на репресираните с явни нагаждачи в ръководството,завършили образованието си безпроблемно,а някои и в Москва,когато ние бяхме в затворите и лагерите,копали по 9-10 кубика пръст или камъни норма с дневен порцион от о,23 лв.Моралната разруха е тотална,България загива,става отново плячка на Русия.

 19. Проблемът е там че президентската институция няма почти никакви функции в България. Росен Плевенлиев трябваше да се кандидатира за премиер на България и да се съюзи с малкото хора в България които имат смелоста да се обяват за НАТО и ЕС, и срещу Русия. Също така направи една голяма грешка, когато ставаше въпрос за Турция той нищо не коментираше. Не посочи турската намеса в българската политика а се концентрираше само в хибридната атака на Русия към България. Не трябва да забравяме че Бългрия се намира между две големи империи каквито са Русия и Турция. От това се възползваха неговите политически врагове и за това никой не го подкрепи за втори президентски мандат. Росен Плевенлиев можеше да бъде далеч по добър премиер на България отколкото тази ГНУСНА МУТРА БОЙКО БОРИСОВ облечена в ARMANI.

 20. Ще търсиме президент като Плевнелиев още дълго, ама надали ще намерим.
  Удивително е как понасяше злостни нападки от всякъде и никога не се унижаваше да им отговаря.
  Направо му се кефя, че заслужено срещна отново любовта в живота си. Абе,Човек като всички нас, но с голямо “Ч”. Да е жив и здрав и да го виждаме още на гребена на вълната и да ни отваря очите.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.