Миролюбивата война на Борисов за пълновластие

Както в килията на обесения не бива да се говори за  въже, така в къщата на обсебения от миролюбието Борисов не бива да има врагове. Склонността му да се погажда с всички и да се нагажда към всичко, което го крепи на власт, вече се превърна в мания.

Днешното решение на  подчинениете му депутати да се откажат от мораториума върху новите лекарства за онкоболни по линия на здравната каса може да е сто пъти правилно и човеколюбива ( ако е такава, защо не беше възприета веднага, а трябваше да се стига до прегласуване?), но ревизията е продуктувана от същите съображения, които накараха и съответната държавна комисия да отстъпи по въпроса за поскъпването на студената вода ( топлата вода е друго нещо- тя зависи от енергоносители, носени у нас на вълната на руския енергийно-суровинен постколониален монопоп и поради това няма желаещи да протестират за нейната цена, нито омбудсмани да поставят реалния акцент върху причината за скъпотията).

През отиващата си 2017 -та не се сбъднаха апокалиптичните политически прогнози за нова ескалация на крайно десните в Европа. Устремени към властта в няколко ключови западноевропейски държави, те бяха спрени от Рюте в Холандия, Макрон във Франция и Меркел в Германия- само в Австрия крайните националисти, макар със сменени, по – благи физиономии, се оказаха коалиционен партньор във властта ( като в България). Ето защо външнополитическото събитие на годината за мен е онова, което не се случи. Имахме липса на апокалисис. За дума на година избирам по този повод хибридния каламбур АПОКАЛИПСА ( повече по международната тема – в отделен мой коментар).

За вътрешната политика на България може да се каже нещо подобно като главна тенденция през 2017-та : пълна победа на политмиролюбието, изключващо до такава степен истинските сблъсъци между властта и присъдружната й опозиция, че направо се възцари скука по границата между тях и без да е охранявана от телена ограда – няма наплив на мигранти. Няма нещо, което протестиращи или опониращи на Борисов групи граждани да поискаха и той да не им го даде- само мир да има, т.е да го оставят на мира да си раздава порциите.

Че няма по-лошо нещо от войната знаем и ние, но Борисов започна да повтаря тази проста истина, срещу която няма нито един възразяващ (нормален човек), толкова упорито и често, че май си повярва “откритието” да му принадлежи лично. Като гълъб на мира Борисов се вживя в ролята на пощальон между Ердоган и Меркел, а на финала на годината заслужи овациите на всички нас, миролюбците по природа и убеждение, с милоюбивата си балканска офанзива. Тя стана естествено продължение на изключителното му миролюбие по отношение на черморския регион, декларирано през предишната 2016-та, в която най-мирният от всичките му гълъбови жестове беше да се скара на президента Плевнелиев и на двама свои министри, заподозрени в благосклонно отношение към самия зародиш идеята, загатната само от румънския президент Клаус за общ военноморски флот на натовските черноморски държави.

Тези министри, както и останалите им колеги от квотата на Реформаторите, до един са днес клиенти на прокуратурата – освен несъстоялото се тяхно рефороматорство, общото между тях е вменяваната им “русофобия”. Но не бих определил 2017-та просто и смо като година на настъплението на руското влияние защто в това отношени тя е част от дълъг процес, чиято кулминация беше изборната победа на Румен Радев през 2016-та. Парламентарните избори след това само потвърдиха, че “русофобите” може да са спечелили отдавна битката за евроинтеграцията на България, но за наказание са поставени за неопределно време в сибирския изолатор на българската политика.

В пристъп на ново и ново миролюбие премиерът на няколко пъти обясни през 2017-та, че не е задължително да се дават пари приоритетно за самолети ( вероятно защото се очертава да не са руски и със сигурност поради факта, че има реална опасност да се изправят срещу честите руски въздушни провокации). Защо парите за самолети да не бъдат пренасочени към сухопътните сили ( които нямат допир с със заплахата от “братушките”, базирани на 500-600 километра отвъд морето в Крим)? Този въпрос беше поставян публично не веднъж от Борисов, а ние се досетихме, че по липса на самолетостроене у нас,пренасочването на средства за снабдяването на армията с техника за сухотътните войски може да се окаже доста тлъста държавна поръчка за някои производители на терен ( или на Терем, знае ли човек…) с всички произтичащи от това обичайни почерпки за контрольорите на процеса по властова линия.

Ако сте избързали да ме заклеймите, че съм набедил човека за миролюбието му, ще трябва да си промените мнението. Защото премиерът сам определи като думи на годината “мир” и “балкани”, ( пропускайки този път заслугите си за пасуването пред руската милитаризация на чермоморието). http://www.novinite.bg/articles/154397/Bojko-Borisov-Dumite-na-2017-godina-za-men-sa-mir-i-Balkani

Как обаче стана така, че един доста буен по натура човек, като Борисов, който обичаше да се хвали какъв побойник бил на младини, се превърна в политик, обсебен от миролюбието ( но не и от смирението де факто в ралното консумиране на автократичната власт)? Помня го от една среща в Софийската община през 2008-ма, когато беше кмет, как се хвалеше, че информацията в жълт вестник за това, че двама души го били набили ( май за Маргините ставаше дума), е лъжлива. Не за друго, а защото можел с една ръка да ги смачка.

Сега, поне на думи, Борисов не само не иска да мачка никого, но гледа да прикотка де що има останали противници – ту на БСП ще предложи председателския пост на парламента, ту пък друго нещо. Не иска да има врагове и толкоз- досущ като в междунродната му политиката желае всички да го обичат ( начело с Путин, чийто външен министър Лавров нарече “най-големият дипломат на света” в момент, когато същият му извъртя вербален шмар заради отказа на България от “Южен поток” през 2014 г.).

Не, не става дума за това, че е добре човек да не си създава насила врагове ( сред хората и държавите) – житейската мъдрост е едно, а управленското хитруване “да съм си добре с всички” рано или късно води до съюзяване на всички срещу теб при носенето на все повече дини под една мишница.

Става дума за друго: Борисов до такава степен е придърпал цялата власт в ръцете си, че може да си позволи да подхвърля огризки без някой в обкръжението му да се озъби, че това е разхищение на властови ресурс. Има си държава и я раздава както лично смята за добре без да се тревожи, че резките амплитуди в решенията ще му навредят на политическото здраве. Пък и никой отдавна не се учудва, когато сутрин каже “добър вечер”- дресирани сме да приемаме, че това е проява на печеливш инстинкт и гъвкавост от страна на т.н. политическо животно.

Както има израз “приятелски огън” във военното дело, така в политиката Борисов е на път да създаде оксиморона “приятелски враг”.

 

20799999_2040214169539976_6945803057165285018_n

Прекален миролюбец и Богу не е драг. “ Само този, който не струва нищо, няма врагове”, уточнява за такива случаи руският режисьор и писател Немирович – Данченко.

 

10 мнения за “Миролюбивата война на Борисов за пълновластие”

 1. Народът е казал: -Прекаленият светец и Богу не е драг.
  В нашия случай става дума за “хитрец”. Наследник на борците за мир.

 2. Не само винету прави постоянни лупинги при консумирането на властть, Същото се видя и във вчерашното предаване на Коритаров, който беше поканил още един такъв номерклатурчик и постоянен “другар” от БКП – “големият” икономически “експерт” – р.гечев.
  Обсъждаха “неуспешната” приватизация при Костов – разбира се!
  гечев повтори глупостите на генпрокурора филчев относно 30 милиарда “загуби” от тази приватизация. филчев може и да има големи лични конфликти с Костов , но няма нищо общо с икономиката, и едва ли може да определя колко са стрували безсмислените фалирали заводи на соца!
  Но да се върнем към “икономиста” гечев. Първо гечев се предстви за “апологет” на приватизирането като каза ,че и той лично бил за уволнението на Ал.Божков от Агенцията за приватизация през 1994г, защото Божков не могъл да извършва приватизация и успял да приватизира само ЕДНО предприятие за фуражи преди 1994г. по времето на правителството на беров. С това гечев искаше да покаже ,че той и виденов уж са много по-успешни “приватизатори” от Божков, защото “успели” да приватизират 15% от всички предприятия за две години – за 1995-96г, с масовата им приватизация!!! Както виждате един комунистически другар от висшият “ешелон” на БКП се ХВАЛИ ,че е “успешен” приватизатор.По-успешен дори от “неуспешният” Ал.Божков. Ето това е комунистическа наглост да твърдиш цял живот , че си против ВСЯКА приватизация по “идеологиески причини”, а в същото време да се ХВАЛИШ в предаването на Коритаров ,че си по-успешен “приватизатор” дори от оплютият Ал.Божков…….просто няма какво повече да “добавим”към подобен ЦИНИЗЪМ и лицемерие???
  Можем само да направим собствено СРАВНЕНИЕ на фактите и РЕЗУЛТАТИТЕ от приватизацията на Костов ….. и от “приватизацията” на гечев и виденов.
  А ето и обективните резултати – всеки може да прецени , за себе си, какво беше икономическото положение на НРБ след “управлението” на гечев и виденов , и след Костов! И защо “приватизацията” на гечев и виденов доведе до фалит на цялата банкова система , и на НРБ, след само двегодишното им “управление”?!? А от друга страна , защо 20 години след неколкократно по-всеобхватната ПРИВАТИЗАЦИЯТА на Костов , извършена при неколкократно по-лоши икономически условия ,в НРБ нямаше банкови кризи и фалити, които да доведат до пълен колапс на икономиката ,както след “успешното” управление на “експерта” гечев и виденов?!?
  Напротив – след Костов НРБ не само развива своята ПРИВАТИЗИРАНА икономика, но допълнително влезе и в НАТО , и в ЕС!!!
  А как беше при гечев…………..
  В предаването гечев каза още ,че не е чел и книгата на БСП от 2000г., в която са определили тогава стотици “неуспешно” приватизирани от Костов предприятия , сред които е и приватизацията на сегашният им шеф – нинова! Много “учудващо” е защо “икономиста” гечев не е прочел тази “икономическа” партийна книга за приватизацията цели 15 години, след като даже “десните” от ГЕРБ успяха да я прочетат преди броени дни?!?
  П.П. Ето такива лупинги се правят и сред висшите “ешелони” на “опозицията” на винету.
  гечев от една страна се определя , като МНОГО по-добър “приватизатор” от Ал.Божков, с много по-голям брой приватизации. А от друга страна е твърдо против приватизация по “идеологически” причини , за пред “електората” на БКП.
  Но гечев НЕ може да отговори на ОСНОВНИЯТ въпрос – защо, след като е приватизирал толкова “много” предприятия, и много “по-успешно” от Костов, през неговото “управление” 1995-96г. – НРБ ФАЛИРА……. а след “неуспешното” управление и ПРИВАТИЗАЦИЯ на Костов , НРБ не е имала криза с банките( освен с КТБ!), и икономиката се развива вече 15 години с ПРИВАТИЗИРАНИТЕ от него предприятия, увеличавайки БВП повече от 2 пъти в сравнение с 2001г???
  Още повече ,че голямата част работещи предприятия – БТК,енергото, Булгартабак бяха “приватизирани” след Костов , когато икономическите условия бяха коренно различни от тези през 1997-2000г.
  Имаше и заменки , и концесии, след Костов……… по времето на етно-монархосоциализЪма, Станишев, боко1, ОБРЪЧгархски, боко2 и сега при боко3………..

  Ето такава е и “опозицията” на винету. Състезават се в популизма и демагогията , с които да се ДОКОПАТ до властть и да си раздават “порциите” помежду си!!!…….. и…. разбира се, за всичко е “виновен” пак Костов и неговата ПРИВАТИЗАЦИЯ, макар да не е управлявал през последните близо 20 години, и през които винету и гечевци си менкаха властть досега!

 3. банкенското слънце смята ,че си е оплел кошницата на Балканите,добър,по-добър,най-добър приятел-обеденител,но другите премиери са по-умни от наш ВИНЕТУ.Демек он е ДЕМОКРАТ на м3 не е лошу,не става само с гъделичкане,пипане,прегръдки,малко опасни,все мъже насреща-мъжаги и той МЪЖКАР-БАЛКАНСКИ,битка предстои,ще да видим,кой кого.

 4. Борисов е играч в политиката и управлението.Не ,не толкова играч ,колкото хамелеон,без принципи,без устой,без морал.Кога как дойде,само за него да е добре.Смаза безмилостно много хора,политици,подчинени щом усети,че от тях няма полза.Погледнете министрите му от РБ.За никой не пое отговорност независимо ,че е одобрил предварително действията им.За това си има Цацаров.
  Само Москов е *качен на трупчета*,явно там далаверата с Турция е обща.
  Погледнете кои са във втори ешалон във властта.Само потомци на изявени ДС кадри и руски пристрастници.Председател на борда на НДК е синът ма Велков от БСП.
  Борисов е миролюбец и хрисим само към агресивни русолюбци,путинисти и стари кадри на ДС.
  Това му поведение е опасно за България.

 5. Направо кандидат на Нобелова награда за мир! Интересно от кой ли е получил напътствия да смени бухалката с лаврова клонка? Имам обосновани предположения че е получил добри съвети от бившия си работодател и рекордьор по народна любов – цели 35 години!

 6. “Апокалипса “- в десетката за кой ли път…

  Поздравления и благодарности!

 7. баце е въртиопашка. Движи с лекота и “разбиране Д. по всички азимути.
  То е лесно да с правиш на готин раздавач на порции когато имаш на рзположение целокупният държавен ресурс когато третираш кат свой.
  ДГД от една долна, мръсна гад.

 8. За протокола. М.г. в масква са построени 24 църкви и 0 болници.

 9. За първи път ще използвам клише за ББ:

  На колкото и да го осъдят, все ще му е малко!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.