Проект за опаковане на МОЧА среща леденото мълчание на медиите

Номинираният за „Оскар“ за „Сляпата Вайша“ Теодор Ушев показа във Фейсбук собствен проект за “опаковане” на МОЧА.

НА СНИМКАТА: Диляна Димитрова

picture-6726-1471774494

“Проектът на Теодор Ушев е просто упражнение по стил – част от майсторския клас на аниматора, протекъл този месец в Дома на киното в София. Ушев определя рисунката си като „утопична“ и я е озаглавил „VHS съпротивата срещу тоталитарната култура“. Поставя я пред въображаем Център за съвременни изкуства, „изграден около Паметника на съветската армия“, пише Диляна Димитрова в сайта “Площад Славейков”, цитиран от Klub Z  в публикация, озаглавена “Теодор Ушев с проект за паметник за мястото на МОЧА”

= http://clubz.bg/62094-teodor_ushev_s_proekt_za_pametnik_za_mqstoto_na_mocha

паметник проект

Във връзка с това имам само един въпрос и той не е към властите, глухи за елементарната логика на съпротива срещу националното унижение , което нарекох  МОЧА ( Монумент на окупационната червена армия) и неговите подобия в България. Тях и да ги питаш ( отново) ще си мълчат гузно, за да се докарат на рашизоидното статукво.

Обаче журналистите се предполага да не бъдат до такава степен толкова уеднаквени, селектирани и калибрирани – дори се борят да има и “другата гледна точка”, ако случайно получи думата привърженик на идеята да бъдат демонтирани жалоните на съветското робство. Питам тях: какво става с иначе напълно заслужения възторг от нашия сънародник Теодор Ушев, когото всички медии напълно заслужено заобичаха дружно след големия му творчески успех с още по-заслужените международни измерения?

Някой от напълно заслужено възторгнал се колега няма ли да се “досети” да обърне внимание и на това произведение на изкуството, сътворено от Теодор Ушев? Или точно “това” не може да бъде коментирано и “рекламирано”? Защото творецът, за разлика от Вежди Рашидов, предпочита да нарича нещата с истинските им имена и вместо за “социалистическо”, говори за “тоталитарно” изкуство?

Случаят напомня силно на съветския обичай един български творец да попада в ( относителна разбира се- и повече пасивна в наше време) изолация, когато се окаже “враг” на правилната линия в държавата. Този филм сме го гледали , но изглежда отново ни го прожектират.

Помните ли Пламен Горанов, който пламна при протест пред Варненската община през 2013 г. и си отиде млад от този свят? Негови приятели споделиха, че тъкмо този млад бунтар, опитен алпинист, е закичил мрачните физиономии на извисяващите се над града каменни червенормейци с цветни шапки ( “голямо кощунство”, според почитателите на съветската окупация). Темата обаче увисна на въжето на избирателната медийна незаинтересованост. Не се стори интересна никому въпреки припламналия интерес към бунтаря Пламен по онова време. Погребаха я заедно със спомена за него.

Какво да се прави, думата “зор” няма превъзходна степен. Има само зор и  позор. Мога да си представя, че точно с това се извиняват избирателно незаинтересованите: “ от какъв зор” да ровим в подножието на МОЧА, където е опасно за кариерата?

14 мнения за “Проект за опаковане на МОЧА среща леденото мълчание на медиите”

 1. Нашите “свободни и независими” медии напълно очаквано, логично и последователно запазват мълчание по такава тема (и много други подобни).
  Все пак, те са на 109-то място по свобода на словото…Освен това, те знаят много добре откъде им идва хляба (моркова), както и тоягата.

 2. Моите уважения към Теодор Ушев, но идеята не е нова.

  През 1991 в Пловдив имаше идеята Альошата да бъде облицован с бетон и мрамор и отгоре да бъде построен въртящ се ресторант с чудесен изглед към града и околностите.

  Другата идея беше на гушата на Альошата да бъде усукано едно дебело желязно въже и два влекача да го срутят.

  До ще време!

 3. Забравих да пиша най-важното.

  Първият проект предвиждаше всички отходни води от ресторанта да минават през средата на Альошата като символ.

 4. Много коментари се изписаха за МОЧИТЕ у нас – (КУЧЕТО СИ ЛАЕ КЕРВАНА СИ ВЪРВИ). Докато не се срине тази КОМУНИСТИЧЕСКА ПАСМЕНА от МАФИОТИ издънка на БКП и ДС подлоги на РАЗИЯ които и до сега командват България и пазят като очите си ФЕТИШИТЕ от миналото. Докато нашия ОВЧИ народ не се вземе в ръце и да излезе да им покаже че върви към демокрация, а не (НЯКОЛКО ПТИЧКИ КОИТО ПРОЛЕТ НЕ ПРАВЯТ)- тези ЧУЧЕЛА ще си седят на постаментите! Господин Инджев свалям ви шапка че винаги напомнятв в своите статий относно МОЧИТЕ. Трябва на хората да им се набива в главите та да им дойде на ум някой ден наистина да поискат разрушаването им а не да си траят и да гледат от страни.IIC…..oIL.

 5. винету раздава “порциите” , все пак. Вчера даже “гуруто” на порциологията в НРБ,”академика” на хидрофилософските нАуки и “почетният” председател на ДПС – а.доган , похвали винету че “нямал алтернатива” и достойно го е ЗАМЕНИЛ в раздаването на “порциите” в НРБ!
  И след като в НРБ цялата “журналистика” е КАЗИОННА, и разчита на КАЗИОННИТЕ “порции” от винету , няма и да раглежда такива “странични” за властть теми.
  Репортери без граница много точно измерват доколко “медиите” в НРБ са КАЗИОННИ(зависещо от властть!), и не случайно са наредили НРБ на 115 място в класацията си за КАЗИОННОСТ на “свободата на словото”! Като само при “управлението” на винету спада е с над 80 места НАДОЛУ, а за другата година – 2018г. ще ПАДНЕМ с още поне 40-50 места заради казионните лакеи от КОНПИ , назначаването на кошлуков в БНТ,”столчето” на Цолова, Л.Кулезич, уволнение на редактори от НТВ …..и т.н…….
  Ето вчера и Коритаров беше поканил при себе си казионният “журналист” а.тодоров, и двамата заедно започнаха да влизат в “стилЪТ” на казионната и ОБРЪЧна “сензационна журналистика” на “агентциите” PIG и БЛИз!
  Даже а.тодоров има “претенцията” да говори по темата за приватизацията в НРБ от “последнаТА” хентелектуална “инстанция”. Като в същото време не се ИНТЕРЕСУВА – защо НРБ спада всяка година в класацията на Репортери без граници, което би ТРЯБВАЛО да е ОСНОВНАТА тема на неговата “журналистическа дейност”. Но това едва ли може да се очаква от него ,след като е казионен “журналист” , чиято основна “функция” е КАЗИОННАТА пропагадност на властть ,и на задкулисните ѝ “ортаци”!
  Но да се върнем към вчерашното предаване на Коритаров, в което той беше изпаднал ролята на казионната аплодираща “публика” на гостуващият му казионен “журналист” – а.тодоров!
  а.тодоров дори изпадна в шизофренно положение в опита си да “защити” КОНСТИТУЦИОНните “промени”,които иска да извърши винету, ГЕРБ
  и казионните путлериоти.
  От една страна а.тодоров е ГЛАВНИЯТ “идеолог” и “полезен идиот” по темата за ревизията на приватизацията, а от друга страна …….. от друга страна казва ,че тази ревизия щяла да предизвика “гражданска война”?!?!?!?!?!?!!?!?
  И въпросът е – ЗАЩО след като самият а.тодоров най-добре знае че винету даже няма намерение и “възможности” да прави някаква приватизационна ревизия , защо я използва за отклоняване на вниманието от сегашните му далавери и управленски “недостатъчности”?!? И едновременно с това нарушава КОНСТИТУЦИОННИ права и свободи, чрез казионната КОНПИ и КАЗИОННИТЕ си извънредни “специализирани” съдилища, които са априори-НЕлегитимни, защото КАЗИОННИ(зависими!)!!! С което се унищожава свободната журналистика и свободата на словото, което е основно за членовете на ЕС!!!
  Всеки има информация за нарушения при приватизацията, което е и основната теза на а.тодоров. Но НЕ може да се правят изменения на Конституцията заради всякакви конюктурни прищявки на властть, защото изменения трябва да се правят само по теми засягащи основните права на гражданите и устройството на властите в НРБ. Имахме подобна КАЗИОННА “конституция” преди 1989г., и нейният “прословут” член Първи,отнасящ се до БКП! Защото властть и “държавата” НЯМАТ конституционни “права”….. имат САМО конституционни ЗАДЪЛЖЕНИЯ към своите граждани! Защото властть и “държавата” са само техен обслужващ персонал, на който му плащат заплатиТЕ за това!
  Защото Конституцията е да ЗАЩИТАВА гражданите от “държавата” , а НЕ “държавата” от гражданите, както беше преди 1989г.!
  Сега ,днес, за да се не се нарушават законите и Конституцията , е необходимо да следи изпълнението на сегашните задължения на приватизираните предприятия, и дали си плащат всички данъци и такси.
  Защото ако се поставя въпроса за приватизацията , то се поставя и още по-основният ВЪПРОС – КАКВО е правила властть и прокуратурата през последните 15 години? Защо НЕ е контролирала престъпленията и нарушенията при приватизацията и следприватизационният контрол.
  И ако казионната КОНПИ запорира ЦЯЛОТО имущество на Прокопиев , защо не запорира и ЦЯЛОТО имущество на всички премиерите и прокурорите след 2001г., които НЕзаконно са се ОБОГАТИЛИ , като са взимали заплати и задкулисни “порции”, без да си вършат ОСНОВНИТЕ задължения не само по приватизацията , но и заради “заменките”, концесиите, …….
  След като властть сега вижда проблеми при приватизацията ,това означава ,че е ИЗЛИШНА, и ТРЯБВА да си върна ВСИЧКИТЕ “порции” и заплати за последните 15 години. Защото Прокопиев е платил за своята приватизация , а приватизираното му предприятие работи и сега, докато властть и задкулисните ѝ “ортаци” не само НЕ са платили нищо в бюджета, а даже са взимали заплати за своето бездействие….. и …. и допълнително МИЛИАРДНИ “порции”, разбира се!
  Много от концесиите след Костов можеха да се предоговорят по време на цара , станишев и винету, при много по-благоприятни условия. Но никой във властть не го направи , а най-много време в нея е винету!
  Също при много по-благоприятни условия властть приватизира и след 1996г., като и в БТК остави дивидентите от предишната година, които покриваха голяма част от цената за приватизация, а дори сега винету се остави БТК да се “приватизира” ПОВТОРНО , вместо да отиде във фонда за гарантиране на влоговете в банките, който плати 4 милиарда за КТБ!
  А има още и заменки,приватизации, Белене, Южен поток, “ОБЩЕСТВЕНИ” поръчки,в които основен участник е винету.
  П.П.Винаги процеса на приватизация започва, а не завършва, с продаването на предприятието. А много по-важни са следприватизационният контрол и развитието на предприятието.
  Всеки може да плати повече пари при приватизирането на завод, когато иска да предаде за скрап след това , и да си върне веднага парите.
  Още повече ,че по времето на Костов имаше и войни в СФРЮ и се говореше за т.нар. “ислямска дъга” от Турция през ФАЛИРАЛАТА България ,и през Македония, до Босна и Косово, което вероятно е пречело за някои приватизационни сделки.
  Но всички нарушения при приватизацията са били задължение на всички правителства и прокурори досега ,а сегашната власть при винету и цацаров има достатъчно настоящи задължения
  и не трябва да се отклонява от тях за предотвратяването на раздаването на сегашните “порции”, а не той сам да ги раздава. Защото ще се наложи други, след тях ,да свършат тяхната сегашна работа, дори без да променят за това Конституцията!!!
  И сега, а.тодоров също може да погледне сегашното състояние на “журналистиката” в НРБ и раздаването на “порциите” във властть, преди да пише казионни книги , като “Шайка” след като вече винету беше в “опозиция”, и да води казионна пропаганда в полза на властть и винету!

 6. Като става дума за МОЧА и Альошите, да видим кои са 90-годишните девойки, полагащи цветя за признателност.

  Това са бившите РМС-истки квартални курви, които по призива на Москва авантарюстично хванали гората. И в землянките получили трипер, сифилис и двата вида въшки. Като подарък от парашутистите и подводничарите.

  Нещата трябва да се припомнят. За да не се забравя от къде пръкнаха днешните русофилски курви.

 7. “Център за съвременни изкуства”, в който най-голямия експонат е МОЧА, автоматично го превръща в Център за Окупация и Хибридна Война, а те не са изкуства. В каквото и да е опакован един екскремент, това не го променя – той променя опаковката и предназначението.

 8. Дори да го покрият с бетонен саркофаг като реактора в Чернобил, това пак няма да е решение. Този паметник просто трябва да бъде разрушен.

 9. В Прага не са толкова радикални но и не смятат монументалното комнаследството да не го пипат. Ето какво планират да направят с паметника на маршал конев, т.н. освободител на столицата на Чехословакия. Въпреки енергичните пропагандински напъни на раззийското пасолства местната обшина е решила да възстанови поне в надписа историческата истина.

  https://www.svoboda.org/a/28925427.html

 10. @Тодор Тодоров

  Абсолютно точно, г-н Тодоров!

  Преди няколко години години и аз глупаво допуснах, че кремълският символичен капитал МОЧА може да бъде десемантизиран. Само защото още нямаше достатъчна воля за премахването му. Днес обаче съм ПРОТИВ всеродните естетизации, интервенции, всемирни усуквания, почесвания на музи (рядко визуално умни, но не това е важно). Повече от абсурдни са в тази ситуация. Да го кажем на шопски, та и слънцето да разбере: ‘Као и да мърдаш, кремъл ти е все отзад’.
  Разполагаме с вчесаната учителка по руски, бруно бориса (така синът ми нарича боко), и ‘поканих путин на 3 март’.

  Но има и сега едно решение на въпроса. Индийците пакетираха и изпратиха като подарък на канадските лоялисти паметника на Едуард VII. Така умно и категорично се отърваха от окупационната символика. https://torontoist.com/2014/12/historicist-here-comes-the-equestrian-statue/ Днес, ако посетите Queen’s Park в Торонто, ще видите Едуард VII на кон – за радост на поданиците на кралицата, и за още по-голяма радост на гражданите на Делхи.
  Апропо, Йорданка Фандъкова ще напише чудесно писмо на отличен руски език, с ‘дълбока благодарност’ към окупаторите… Нека рационализира подаръка от сърце с аргумент, че тук, в българска София, паметникът е поругаван, и че той заслужава място, където публиката да му се радва – като на своите кукли и парцали. Амин.

 11. Срам и позор, МОЧА трябва да бъде сринат както и всичи комунистически и проруски паметници в България. На негово място трябва да бъде издигнат паметник на ГОРЯНИТЕ и на ЖЕРТВИТЕ НА КОМУНИЗМА в България. Докато българският народ не се освободи от духовното робство в което е попаднал заради тежката си карма, България няма да се развие като християнска държава. Сигурно трябва да се откъсне парче месо от живата и плът, и чак тогава българският народ ще се надигне и ще накаже неспокосаните и продажни политици за техните престъпления.

 12. До EVERYONE ELSE! Много би било да им пакетираме МОЧИТЕ като Индийците и да им ги изпратим – но така ще загубим много родна СКРАБ. По добре би било материала да го използваме за направа на БЕЛЕЗНИЦИ за УПРАВЛЯВАЩИТЕ.IIC…..oIL.

 13. До EVERYONE ELSE! Много би било добре да им пакетираме МОЧИТЕ като Индийците и да им ги изпратим – но така ще загубим много родна СКРАБ. По добре би било материала да го използваме за направа на БЕЛЕЗНИЦИ за УПРАВЛЯВАЩИТЕ.IIC…..oIL.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.