Приматизацията е следствие от национализацията на българската икономика

Една от най-наглите опорни точки на т.н. преход, контролиран, насочван и източван от назначените от Москва за шефове на демокрацията примати, беше каламбурът “разбойническа приватизация”. Заиграването в рамките на този термин е с работническо-мениджърската приватизация, както се казваше част от този процес, заченат от яловото правителство на БСП на Жан Виденов ( модерен млад посткомунист, съосновател на екстремисткото движение “Че Гевара” в Пловдив, преди да се окаже шеф и кандидат-ликвидатор на БСП  и почти да постигне тези цели чрез ината на своята “принципност”).

Загатнах, че става дума за “примати” не за да оприлича на нещо маймунско съответните личности, които участваха в процеса. Напротив: онези, които не захлебиха от разграбването, бяха направени на маймуни. Другарите и другарките  приватизираха на прима виста със замаха на родни приматизатори.

А за да онагледя тезата си, че става дума за приматизация, извършена от хора, на които през 1997-ма им лъсна заникът в катеренето по гърбовете на бедните ( с цел да си запазят водачеството в т.н. ляво пространство), предлагам да прочетат припомнянето как се осъществи истинското разграбване на българската икономика много преди тя да бъде наречена “планова”, както се зовеше 45 години пладнешият грабеж на труда на хората, вкарани насила в произвеждането на ниско качество стоки и услуги в услуга на още по – ниЗкото качество на политическия слугинаж спрямо съветския колониализъм.

Руското възклицание с цел окуражаване “так держать” беше осъществено в България: държат и до днес водещите си позиции онези, които бяха назначени за приматизатори на т.н. планова икономика, разграбена от тях по план.

Как заграбиха икономиката на България

В ранното утро на 23 декември 1947 г. комунистическата власт национализира всички индустриални и минни предприятия в България. На 27 декември са одържавени и последните 50 частни банки.

След национализацията номенклатурата пристъпва към ударно изграждане на тежка индустрия, която не е съобразена с никакви пазарни правила и механизми

За значението и поуките от извършеното преди 70 г. насилствено завладяване на българската икономика и финанси Николай Цеков разговаря с историците Михаил Груев и Даниел Вачков.

„Макар още законът за национализацията на индустрията да не е приет от Народното събрание, ще се реши и пристъпи към завземане на предприятията непосредствено след заседанието на Министерския съвет“.

Тези редове от тайното решение на Политбюро на ЦК на БРП (комунисти) от 22 декември 1947 г. разкриват замисъла на управляващия режим да изненада и постави пред свършен факт сoбствениците и персонала на повече от 7000 все още съществуващи частни предприятия, мини, мелници, мандри и занаятчийски работилници. Целта е да се осуети каквато и да е защитна реакция на потърпевшите.

В 6 часа сутринта под дулата на пистолети и шмайзери те трябва да предадат ключовете и шифрите на фирмените сейфове с наличните пари и ценните книжа и да напуснат бившите си предприятия, вземайки единствено палтата си, гласи инструкцията на Политбюро към сформираните за всяко предприятие групи по завземането му.

Шефът на Държавна агенция „Архиви“ Михаил Груев коментира: „Бандитският начин на заграбване на индустриалните предприятия и банките е ярък пример за безпределното беззаконие и насилие на вече унищожилия политическите си опоненти комунистически режим. Всъщност случилото се между 23-ти и 27-ми декември 1947 г. е само брънка от веригата от събития, довели до пълното присвояване на частната собственост от комунистическата номенклатура“.

Според Груев, заграбването започва още с присъдите на „Народния съд“, където редом с постановените съдебни убийства и дълги години тъмничен затвор за политици и индустриалци се прибягва до пълна конфискация на имуществото им. Известни предприемачи и банкери като Губиделников, Буров, Балабанов, Димитър Савов и много други се разделят със свободата, с цялата си собственост, а в крайна сметка и с живота си.

Грабителски актове

Още преди масовите убийства в края на 1944 г. и началото на 1945 г. над 200 от най-големите и печеливши индустриални предприятия вече са конфискувани от окупационната Червена армия като „военни трофеи“, защото част от акциите им били притежание на предприемачи от Германия и Унгария.

Към поредицата от грабителски актове Груев добавя Закона за конфискация на имущество, придобито чрез спекула, който веднага е превърнат в политическа бухалка срещу все още съществуващата парламентарна опозиция. А Законът за отчуждаване на едрата градска покрита недвижима собственост, приет през април 1948 г., довежда до края пълното обсебване на собствеността в градовете от комунистическия режим. С него тоталитарната държава конфискува не само хотелите и болниците, но и вилите, много частни жилища, магазини, бакалници, пекарни и ателиета, от които зависи прехраната на работещите в тях семейства.

Историците Михаил Груев и Даниел Вачков са категорични, че марионетният режим в София, който е изцяло подчинен на Москва, дори се престарава в изпълнението на указанията. Първоначално той обсебва само частната собственост в градовете, но през 50-те години одържавява и собствеността в селата.

Указанията за това дава московското Коминформбюро по време на среща между ръководствата на „братските“ партии през септември 1947  г. Незабавно по линия на казионните профсъюзи започва подготовка на подбраните от всяко предприятие другари, които ще заместят отстранените собственици и технолози след планирания за края на декември грабеж. Там, където подготвени кадри не са намерени, компартията изпраща свои апаратчици, които по правило нямат никакви професионални умения и често са полуграмотни, свидетелства Михаил Груев.

Архивна снимка от 1948 г.: Георги Димитров в Прага. Димитров оглавява марионетното правителство в София, което е изцяло подчинено на Москва.

 

16630689_401

 

Закрепостяване на българите

Отнемането на средствата за производство и стопанската инициатива е част от плана за пълно закрепостяване на българите от комунистическата номенклатура. Даниел Вачков посочва, че национализацията променя изцяло социалната структура на българското общество, като целта на новите властници е да не остане нито една независима социална прослойка. С изключение на СССР, в нито една страна от съветския лагер национализацията не е толкова масова, колкото в България.

Само в НРБ се стига до конфискуването на много малки фирми и работни помещения, от които зависи хлябът на работещите в тях техни притежатели. В същото време в страни като Полша и Унгария малките предприятия продължават съществуването си през целия комунистически период. В Полша прокомунистическият режим не посмява да посегне на земята, което е сред причините за жизнеспособността на съвременните полски села в сравнение със селата в България или Румъния.

С национализацията комунистическата номенклатура установява контрол над големи парични и стокови потоци, които ѝ развързват ръцете и за осъществяването на една от ключовите догми на марксизма-ленинизма – ударното изграждане на тежка индустрия, която не е съобразена с никакви пазарни правила, механизми и елементарно счетоводство. Тя е базирана върху остарели съветски технологии от 30-те години на миналия век. Финансовото и трудовото обезпечаване на силно замърсяващите природата мегаломански проекти в металургията, енергетиката, тежката химия, машиностроенето и минното дело е за сметка на безогледното изземване на средства и човешки капитал от леката промишленост и селското стопанство.

 

37908640_303

 

„Евтините“ съветски кредити водят до първия фалит на НРБ в края на 50-те години. Тогава целият златен резерв на страната отива в трезора на съветската Госбанк като обезпечение, и то завинаги. Но БКП продължава с политиката да строи абсурдни като икономическа логика предприятия. Стига се дотам, че лично съветският премиер Алексей Косигин през 1978 г. предупреждава ЦК на БКП да „не се строят повече заводи, за чиято продукция няма купувачи“, пише в „История на външния дълг на НРБ“ Даниел Вачков.

Неспособна да продава срещу твърда валута некачествените си машини и оборудване, „плановата“ българска икономика на дефицита бързо възприема колониалния монокултурен модел на съветската икономика, разчитаща почти изключително на валутата от износа на нефт и газ.

Така през 70-те години платежният баланс на НРБ успява да се крепи единствено благодарение на реекспорта на съветски нефт, твърди Вачков. И добавя, че тъкмо това всъщност е в основата на подготвяното присъединяване на НРБ към СССР през периода 1963-1973 г. Защото тази българска икономика, изцяло контролирана от номенклатурата, не е в състояние да оцелее самостоятелно поради тоталната си зависимост от съветските кредити и суровини. https://kafeneto.wordpress.com

10 мнения за “Приматизацията е следствие от национализацията на българската икономика”

 1. Не е по темата, но е баш по темата..
  От една страна има група неотговорни и безотговорни и неграмотни властимащи които много години опитват да прокарат идеята за строеж на Атомна електроцентрала в земетръсна зона в България в угода на чужди интереси. От друга страна иа огромен процен от спящи българи, които не ги вълнува бъдещето на СОБСТВЕНОТО им поколение, не ги вълнува и сегашното им настояще. Простете за тафтологията. За какво говорим и има ли смисъл и надежда за разбиване на каменна стена с писане. Тия хора живеят така и могат да предприемат нещо или поискат само под заплаха. Сталин, по който жалеят ги е оценил. Роба няма нужда от свобода, клошарите нямат нужда от нормално живеене. Отдавна е видяно това.Какво можете да кажете на хора които избраха Радев да ги защищава, който Радев който се прегръща с наследниците на убийците на техните родители?
  Разберете, губите си времето.
  И Ботев, и Левски и Захари Стоянов са пропиляли живота си така.
  Стивън Борсън САЩ

 2. Като допълнение на статията ще ви припомня, че големите финансови ресурси в ръцете на комунистическата партия всъщност не са големи. Това е така, защото комунистите провеждат деноминация на лева, като първата е през 1947 година. С нея се лишава от капитал класовият враг. Втората е през 1952 година, защото с напечатаните през 47-ма година пари, икономиката не върви и БКП прави емисия с обмяна. Тези напечатани пари в България са трън в очите на печатницата на руснаците и през 1962 година има нова обмяна на парите, този път напечатани в СССР. Тези деноминации вървят паралелно с отчуждаване на собственост през 40-те до към 1971 , когато ЗСГ въвежда правилото за “единствения имот” и отчуждава още много имоти.
  Иначе казано бкп е една хамелеонска или просто бозава групировка, напълно негодна да управлява без насилие от икономическа гледна точка.
  Те са грозен провал и за съюзниците си, защото насилието е брутално, а провалите в икономиката масови и опозоряващи целия обществен строй. А тези хора ни управляват и днес. Те са дори и в “синята”опозиция.. и пак се провалят.

 3. Господин Инджев! Честит празник на теб и на твоето семейство. MARRY CHRISTMAS.IIC…..oIL.

 4. Колкото и да се напъват апологетите на социализъма и дне,солидно представен от “евроатлантика” Бориов,възхваляващ Т.Живков и постигнатото от режима му,фактите изнесени в публикацията по-горе,са красноречиво доказателство за погрома нанесен на държавата ни от БКП и наследниците й в наши дни от правоприемника БСП,вкл. Жан Виденов и кликата около него.Опитите на ГЕРБ за замаскиране на случилото се чрез изваждане пред скоби на приватизацията са осъдени на неуспех,въпреки крещящия популизъм на който се разчита пред оглозганите БГ избиратели….

 5. Честит праздник,г-н Инджев на Вас и семейството Ви!Много здраве и любов!Весели праздници на ВСИЧКИ от блога!

 6. До Гумата. Само за протокола да уточним. Законът за собствеността на гражданите е от 1973г.

 7. Светли,споделени празници,здраве и щастливи дни за цялото Ви семейство!Верен и отдаден на истината,Вие сте упора за духа ни!

 8. Така наречената държава е собственост на трима свинеподобни българи с ходатайството обаче на мнозинството гласоподаватели легитимирали статуквото не само веднаж. E, българин да се наричам отдавна не ми доставя радост.

 9. АЕЦ Белене ще ли да го строят… А да попитам, на територията на коя община ще се изгради хранилището за отработеното ядрено гориво и съответно жителите дали ще са съгласни… не мисля, че някой в България ще се съгласи да живее в съседство с хранилище за ядрени отпадаци! Извинявам се не е по темата, но никой журналист не задава този въпрос на Овчаров, Богомил Манчев, Теменужка Петкова прочие …

 10. Поздравления, г-н Инджев – За Коледа и за темата!
  Във всички про правителствени вестници през 1947 г., които изчетох, най-абсурдния призив бе именно на тази тема: че “национализацията нова форма на демокрацията”.За това и днешната ревизия на приватизацията прилича на политическа бухалка, която няма да засегне приватизаторите с подарените пари в куфарчета, а най-вероятно политически неудобните.
  Наистина като народ с търпението си сме заслужили една и съща БКП/БСП да ни ограби и пропилее националното богатство в името на някаква си “народна демокрация”. А днес по най-безочлив начин отново се възползва от плодовете на истинската демокрация, гузно премълчавайки, че живота и властта си дължи именно на национализацията.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.