“Ще се оправим”, когато…

Знаете ли кога “ще се оправим”? Има отговор на този  въпрос и той е пред очите ни всекидневно.

Ще се оправим, когато възтържествува логиката по-малко образованите и интелигентните да признаят предимствата на онези, които ги превъзхождат и им поверят водачеството на страната с осъзнатото чувство, че това е добре за всички ( макар да е несправедливо понякога, заради по-добрия старт в живота на някои хора).

От десетина години насам един не особено образован човек, който общува с лидерите на съюзническите държави с езика на тялото поради неспособността му да използва речта извън ареала на собственото си племе – а езиковото общуване е най-голямото предимство на човешкото същество пред животинската конкуренция-е на върха на тази антилогика. В България Той подбира кой да (му) служи сред по-образованите и интелигентните от него, вместо да е обратното.

Да, хъс за изява в политиката проявяват и другаде хора, които не биха проектирали небостъргачи, нарисували гениална картина или композирали зашеметяваща оратория. Но все пак се извисяват към политичското небе с комбинация от качества, с поглед върху общата картина и с ораторски умения ( да имаш беден речник и да говориш на простонароден език- защото толкова си можеш и дори се гордееш с този факт- не спада към категорията “ораторско майсторство”, макар и да върши работа за целите за побратимяването с част от публиката, достатъчна да те държи на власт).

У нас случаят се характеризира не с такава комбинация, а с комбинативността на един “пъргав ум” на каратисткия политически тепих, на който той пресметливо тръшка противниците си или ги задушавава в прегръдката си- за удовлетворение на “ простите”, с които флиртува като един от тях.

Този абсурд образованите и интелигентните да са производна на волята на Вожда ( с описаните по-горе характеристики)  се видя от откровенията на Мария Габриел, еврокомисар от българската квота. В петъчната телевизионна “Панорама”, изповедалня за “елита”  ( в която дори не направиха опит да покажат друга гледна точка, освен тази на управляващите от ГЕРБ за каквото и да било), тази млада и интелигентна жена , която се слива с европейските си посестрими като лице на съвременна Европа, изрази своя възторг от своя лидер Борисов. Каза, че се възхищва от него.

Unknown

 

Часове по-късно, в сутрешното съботно предавена на БТВ, тя обясни още веднъж възхищението си от него в телевизионен дублаж на нейното представяне като производна  величина на политическия факт, че дължи издигането си лично на Борисов. И му благодари за това “като на човек”.

В годините след сгромолясването на Сталин от пиедестала това ненормално за уж цивилизована страна явление беше наречено “култ към личността” , за да се прикрие по-големият факт: сбърканата логика в обществения договор, според който управлението трябва да бъде в ръцете на способните и образованите, а не в лапите на най-бруталните ( и обикновено доста прости) “политически животни”.

Когато тази зависимост се обърне, тогава “ще се оправим”.

 

А междувременно вървим към путинизиране и в това отношение- когато по-високите се снишават, за да не засенчват вожда. Както на снимката с приклекналия ученик , който се опитва да се прави на по-нисък от Путин. Тя разсмя тъжно цяла Русия ( или поне онази част от нея, която е в състояние да се засмее на своето нещастие).

screenshot54

18 мнения за ““Ще се оправим”, когато…”

 1. Много често интелигентността и възпитанието при българите върви с ярко изразена безхарактерност и направо слагачество пред силните на деня….вероятно защото все пак веднъж се живее, и май е по-добре животът да ти е по-хубав

 2. Да, ще се оправим когато по-образованите водят. В момента обаче в световен мащаб напред излезнаха представителите на не толкова образованите. Може би защото не толкова образованите са ощетени. Като цяло обаче да, колкото по-образована е една нация толкова по добри са изборите които прави и в крайна сметка благосъстоянието и се вдига. Факта че имаме премиер в лицето на Борисов толкова време не говори нищо добро за средното ниво на образованост в България.
  И не толкова по темата:
  https://offnews.bg/politika/plevneliev-balgarskata-demokratcia-shte-se-obogati-ot-koalitcia-mezhd-668659.html

  Плевнелиев имаше добри попадения докато беше Президент. Имаше и не толкова добри (като например нищоправенето относно назначението на Цацаров). Незнайно защо сега говори за коалиция ГЕРБ/БСП. Да не би да му идват в повечко приказките на ГЕРБ за ревизия на приватизацията?

 3. Така ли и ние трябва да се СНИЖАВАМЕ пред ВОЖДА – НЕГОВО ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО БАНКЯНСКОТО ВИСОКО БЛАГОРОДИЕ БОЙКО ТИКВАТА БОРИСОВ, както се снижават сънародниците на НЕГОВО ВИСОЧАИСТВО на ВИСОКИ ТОКЧЕТА цар на РАЗИЯ БЛАГОРОДНИЙ ПУТЛЕР!IIC…..oIL.

 4. Млада-да но тази от горната снимка е “интелигентка” дотолкова, доколкото успешно преследва най-паче личният си интерес. И каканиже политкоректните клишета. И се мазни на “шефа”, така нарича обръжението вожда баце. Имаще и някаква мътна афера по едни наеми за сметка на данъкоплатеца в битноста ѝ на евродепутатин. Единственият свестен във всяко едно отношение, при това безусловен привърженик на евроатлантическа линия, демократ, технократ, ерудит от всички гербевродепутати е Андрей Ковачев. Ако бочко се беше спрял на него за президент биеше още на първият тур. Ама пусто е и българофил и не си пада по лилипут.ин.
  Но пасаран!

  https://bultimes.com/razpanat-li-e-obshtinski-chadar-nad-mariya-gabriel/

 5. В казармата младите войници се сговориме следващият път когато някой от старите се гаври с някой от нас то ние се вдигаме като един. Речено сторено. Не отне дълго. При пореднното “рота строй се” един от старите избута един от младите. Аз и един набор скачаме и викаме “не го бутай бе”. Старият изумен налита на бой, хвърчът юмруци и за жалост осъзнавам че се бием само двама млади войници срещу стария. Останалите млади се залепиха по стените. Та на думи сме много силни българите – “Даваш ли даваш балканджи Йово..” В крайна сметка “наведена главица сабя я не сече” по ни харесва.

 6. Тези на запад са извървяли пътя си на еволюция и са доста по-напред от нас. Принципи, ценности, свободи, всичко това е натрупано бавно и постепенно с много пот и кръв. Защо на изток нещата се развиват по-бавно аз не знам. Ясно е че народите не може да се развиват с едно темпо и може би в голям план 100, 200, 500 години не са чак кой знае колко. Но от друга страна посоката на развитие не е гарантирана.

 7. Извинявам се но още една мисъл относно моята казармена история. След този “бунт” извръщенията от стари срещу младите войници продължиха и даже се влошиха. Но никой от старите не посмя да закача мен и другото момче от моят набор с което скочихме на бой на старият. Българският народ трябва да разбере че нищо няма да му се сервира. Политиците никога няма да тръгнат да се разследват за корупция (Моника Маковей ни го напомни преди година две). Баланса за деня се определя от двете страни. Проблема за България е че много дълго хората са живели в комунистическо време и са свикнали някой от “горе” да ги оправя. Те не осъзнават че държавата и институциите работят за обществото дотолкова до колкото обществото упражнява натиск върху тях. След 27 години “демокрация” България много прилича на Българията от преди 89-та. Няма гражданско общество и закони и всичко зависи от един дерибей..

 8. Смях се на снимката до сълзи! Учителката здраво е хванала ученика за лакета – случайно да не посмее да се надигне.

 9. Taнчето Дончева след словесен сблъсък в едно студио на тАлАвизия преди известно време със Стопанинът на БЛОГА НИ по линия на противопоставянето ЕС-еас явно е премислила и осмислила реалиите на родният политпейзаж и е минала на светлата страна.
  http://www.mediapool.bg/tatyana-doncheva-borisov-tsatsarov-i-peevski-sa-litseto-na-zadkulisie-rakovodeno-ot-moskva-i-bkp-news273464.html

 10. (Ще се оправим когато ЦЪФНАТ НАЛЪМИТЕ)! Докато не изчезнат МЕКЕРЕТАТА на БКП и ДС и МАФИОТИТЕ в ПРАВИТЕЛСТВОТО които грабят държавата и народа ни.IIC…..oIL.

 11. Мили хора, г-н Инджев,

  При цялото ми уважение към вашите мнения, наистина ли с цялата си претенция не разграничавате интелигентност от образованост. Четейки написаното от вас, изглежда, че управляващите една страна би трябвало да се избират от академичните среди – ще имат богат речник и ораторски умения, ще бъдат очевадно образовани. И задължително да говорят по няколко езика (не като президента на най-голямата демокрация, който също не комуникира извън ареала на собственото си племе, вярно – едно от най-големите).
  Гледате в различна посока, мили коментатори и наблюдатели. При демокрация изборът е базиран на преценката на избирателите. Които не избират нито по образование, нито по опит (както е доказано от серия бг премиери). Може би донякъде по ораторските умения, които те едва ли дефинират като “богатство на речника”, а по-скоро по адекватност към слушателя. Иначе и Андрей Райчев говори интересно, и изпозва относително доста думи – дайте да го изберем него тогава
  Ако ще се грижите за промяна на това – първо (си) обяснете каква е разликата между образование, интелигентност и необходими умения за съответната работа (била тя управление на държава), а не по принцип. И по какво се съди за това. И не гледайте презрително на “пъргавия ум” – някои именно това биха нарекли “интелигентност”. Да не говорим за това колко различни видове интелигентност има.
  Защото при управлението на нещо трябва да се действа, а не да се разсъждава в абстракции.

  Споделям го като мнение на човек, който има 3 образования (2 от които извън БГ, и то не в Русия), и 2 различни по характер бизнеса.

  Хайде, със здраве. И Весели празници!

 12. Към Иса:

  Забележката Ви е вярна по принцип, но не отменя факта, че традицията “каскетлиите” да налагат волята си на хора, които презират заради това, че ги превъзхождат по интелект и образованост, е донесла доста беди на България и се е преродила в днешно време в лицето на един вожд с нисък праг на търпението на прочете повече от страница ( това го казват мнозина хора, които са се сблъсквали пряко с неговия “стил” на ръководство). И предлагате да се примирим и да си налягаме парцалите пред онези, които вървят напред с лактите?
  Във връзка с това да припомня, че първият декрет на правителството на ОФ ( може и да греша за поредността на декретите, но е наистина сред първите), е бил свързан с отменянето на образователния ценз за държавните и общинските служители, което е отворило вратата за полуграмотните да яхнат държавата именно с презумпцията, че са мнозинство и така се изпълнява волята на “народа”- много демократично, нали.
  Всички които казват, че си заслужаме вожда, на практика ни заявяват, че не сме по-различни от него. Онези на Запад, които го прегръщат и тупат по гърба ни казват същото, макар и да не ни го казват по прекия обиден начин: той е представителен за българите. Ние никога не бихме си ибрали подобен екземпляр за шеф, но за вас той е всичко, което можете да селектирате- Той, това сте ви и ние го приемаме такъв, какъвто сте го излъчили и го търпите. Факт, но е тъжен по отношение на безсилието да го променим, освен ако сам не реши да се самосвали, както напоследък често се хвали ( с отенък на подигравка, характерна за кварталния побойник,прдизвикващ на бой слабаците).

 13. ИСА, дори, ако приемем, че ние имаме някакви свои , собствени субективни претенции и изсквания, според вас, то има обективни показатели и международни организации и самата Европейска комисия. А едни от най-обективните критерии са базират на сравнението!
  Не ние определяме ,че НРБ е паднала с над 80(ОСЕМДЕСЕТ!!!) места в класацията на Репортери без граници. Не ние налагаме механизма за наблюдение и контрол върху правосъдието в НРБ, 12 години след приемането ни по милост в ЕС , и НЕ изпълняваме показателите за влизане в ЕС , дори и след 12 години . Като не изпълняваме дори показатели ,заради които сме подписали обвързващи договори. И като “резултат” от това все още не сме нито в Шенген , нито в Еврозоната. А при предстоящите реформи и изменения в ЕС , ще преминем ОЩЕ няколко “скорости” по-надолу дори от сегашното си “положение”!
  Тук не включваме вътрешнополитическите “коалиции” на винету с путлериотите, с ДПС, и с БСП. Не включваме и икономическите загуби от Белене, КТБ, Южен поток , увеличението на външният дълг само за една година с над 10 милиарда, “обществените поръчки” и “санирането”, и …….. не включваме десетките милиарди годишно ,които се губят от липсата на реформи в държавната бютокрация……
  Това са обективните факти , пък вие сам/а мотете да прецените на какво се дължат. Дали на неграмотност ,или на “пъргавост”, или на “комбинация” от двете?!?

 14. п.п. една малка корекция в последните 2 изречения:
  ………..не включваме десетките милиарди годишно ,които се губят от липсата на реформи в държавната бюРокрация……
  Това са обективните факти , пък вие сам/а моЖете да прецените на какво се дължат. Дали на неграмотност ,или на “пъргавост”, или на “комбинация” от двете?!?

 15. Интелигенти от поколението /котилото/ на сакскобурготските UP-та и Емил Кошлуков очевидно са прицелени доста по-нависоко и далеч зад пределите на семплата държавица, в която живуркаме…
  Ето накратко двадесетгодишната хронология на една искрометна кариера, легендирана като уникален талант, могъщ интелект и чудовищна работоспособност, под името на неотразимата и неповторима мадам Габриел:
  1997 год – диплома от езиковата гимназия в гр. Гоце Делчев;
  2001 год – бакалавърска степен от пловдивски университет;
  2002 год – студент в институт за политически науки в гр. Бордо, Франция;
  2003 год – магистратура в същия институт в гр. Бордо;
  2004 – 2008 год – асистент в същия институт в Бордо; член на ГЕРБ и на ЕНП;
  2009 – 2011 год – евродепутат;
  2012 год – зам. Председател на ЕНП-жени и координатор в парламентарната група на ЕНП;
  2013 год – евродепутат на годината;
  2014 год – зам. Председатер на парламентарната група на ЕНП;
  2017 год – еврокомисар .
  И за да не си помисли някой, че това чудо на природата се е задоволявало само да търка банките в Европарламента:
  2009 год – член-делегат на асамблеята в Африка, Карибите и тихоокеанските държави;
  2011 год – член на наблюдателна мисия в Конго;
  2010 – 2016 год – ръководител на мисии за наблюдение по организация и провеждане на изборите в: Сиера Леоне, Нигерия, Судан, Танзания, Йордания и Габон.
  Едновременно с това, по същото време, феноменът ГАБРИЕЛ е член и на наблюдателни мисии в: Хаити, Чад, Киргизстан, Того, Бурунди, Буркина Фасо и Уганда.
  Междувременно /докато мисионерства в гореизброените екзотични кътчета и заседава в ЕП/ неуморната дама разкрива и ръководи 6 европейски информационни центрове в София, Благоевград, Русе, Бургас и Сливен.
  Сигурно някой вече си мисли, че за да реализира гореизброените главозамайващи постижения, спиращата дъха чаровница се е отрекла от личен живот? Нищо подобно, дори напротив – подобно на болид разсичайки тъканта на европейската /и световна?/ политическа сцена, мадам Габриел води пълноценен емоционален и семеен живот на любима, съпруга и майка! Така в периода 2009 – 2016 год тя се залюбва /съвсем случайно!/ и свързва живота си с Франсоа Габриел, който /пак съвсем случайно!/ е човек от обкръжението на Жозеф Дол – Председател на ЕНП в Европарламента. Същият, който кумува на сватбата на младото семейство.
  Мисионерствайки из Танзания, Буркина Фасо и Габон, фурията Габриел износва бременност и през 2015 год става щастлива майка на отрочето Жан- Едуардо, на което отдавацялото внимание и загриженост на любящото си сърце !
  Дали пък след време някой от ГЕРБ няма да се сети да ни уведоми колко хиляди тома литература е изчела междувременно културтрегерката Габриел?!
  И ще ми говорят, че Делян Пеевски бил преуспял млад човек…

 16. Още едно мерило – когато такива като Тамара Георгиева не биват налагани като мерило за красотата на българката – леле какъв позор.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.