Библейска или библиотекарска Коледа?

Честито рождество на вярващите и на не особено ревностните християни, които и без да парадират с набожност живеят по каноните на християнската етика!

Светлият празник в същото време дава повод на един политически коментатор, който не е богослов или духовно лице, за един натрапващ се от екрана на БНТ по време на прякото излъчване на службата от храма “Ал. Невски” въпрос, нуждаещ се от осветляване. Ако има възмутени от “политизирането”, нека да обърнат възмущението си към някой друг, а не към “приносителя на лошите вести”.

Питам какво търси в центъра на богослужението покрай партиарха и архиереите на най-видно видно място в храма лицето Стоян Денчев – и не за първи път се откроява така централно при подобни церемонии, както се казва в един текст, разпространен през изминалата 2016 г.

IMG_7711

И до ден днешен от Светия синод не дават обяснение, каква роля е отредена на несменяемия ректор на скандалния Библиотекарски институт Стоян Денчев, който по време на най-светлите християнски празници се изтъпанва досами патриарха в храма „Св. Ал. Невски”. Дори да е член на настоятелството или негов председател, присъствието му до главата на БПЦ, е смущаващо и дори компрометиращо.

Все пак Денчев е бил вице президент на Мултигруп и депутат от ДПС, а съмненията за връзки с някогашната ДС продължават и до днес. Института на Денчев нашумя с масовото, но неясно финансиране на проекти по линия на Фонда за научни изследвания. Също и с присъствието на редица скандални и провалени висши ченгета, които в библиотекарския се накичват с научни степени. И точно Денчев да бъде натрапван на обществото с неизменното си присъствие до патриарха е най-малкото странно. За да пришиеш към библиотекознанието темата за националната сигурност и да се лепнеш за главата на БПЦ се искат ловкост и хитрост, каквито Денчев очевидно притежава. Но не той е виновен за смущаващата гледка, а Синодът. Дори да е полезен с нещо, какъвто аргумент несъмнено би се изтъкнал, дискретността би била по-подходяща като модел на поведение. Скандално е защо висшият клир е безмълвен. Или пък със запушена уста…https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/sinodat–zariata-politikata-jaltitsite.html

Да припомня, че Стоян Денчев беше сивият кардинал на  правителството на Любен Беров след безкръвния преврат на службите, мобилизирани да свалят през лятото и есента на 1992 г. управлението на СДС. В неговия съветнически кабинет в Министерския съвет се създаде т.н. Г 13, рекламирана като “честните частници” от групата на новите “строители на България”, представяни човек по човек в поредица от предавания “Панорама” от Иван Гарелов.

Днес вече мнозина признават, че по онова време се създаде гръбнакът на организираната престъпност в резултат на системното нарушаване на югоембргото чрез огромни, държавно обслужвани доставки на руски суровини и материали за войната на Милошевич срещу бягащите от контрола на Белград бивши съюзни републики. Отчисленията от тази контрабанда наляха основите на българската мафия, а представители на Г 13 заплашиха моя милост като главен редактор на в. “Експрес” да спра с публикуването на разобличителни материали за контрабандата в нарушение на югоембаргото ( в телефонно обаждане Бориослав Дионисиев ме предупреди, че ако не престана с тези статии, ще си изтегли рекламите на негова фирма за внос на автомобили “Булвария”, както и стана- след което  натискът се засили и се наложи да напусна поста на главния редактор пред заплахата сабствениците да спрат вестника заради мен).

IMG_7715

На фотокопието: Западни издания, като австрийският в. “Ди Велтвохе”, започнаха да цитират и препечатват “Експрес” със следната констатация:

“Въпреки всички заплахи и опити за сплашване някои медии и преди всичко независимият “Експрес” показват учудваща смелост. Около тях се формира обществената съпротива срещу организираната престъпност. Но и българските гангстери знаят как да затварят устата на неудобните журналисти”. ( “Ди Велтвохе”, 17 февруари 1994 г., позовайки се на статията със заглавие “Изплува истината за бандитската война” в българския в. “Експрес” от 25 януари 1994 г. )  

Днес в началото на репортажа на БНТ от богослужението се видя президентът Румен Радев в компанията на архитекта на правителството на Мултигруп Стоян Денчев ( не и на казионната снимка тук).69561_660_370Но с напредването на времето камерите показаха как Денчев заема централно място, а президентът остана нейде в периферията – или поне не беше “интересен за показване” с такава натрапчива честото, както Стоян Денчев.IMG_7709 IMG_7708 Отново, отново и отново обективите се фокусираха върху нелепо открояваща се фигура на библиотекарския ректор в обкръжението на празнично пременените архиереи.

Което ме кара да попитам: тази наша българска Коледа библейска ли е по своята същност или е “библиотекарска”?

ЗАБЕЛЕЖКА: Кадрите направих от екрана на телевизора по време на прякото излъчване по БНТ, а снимката на Румен Радев е от проправителствения русофилски сайт БЛИЦ, който не е “забелязал” демонстративно – централната роля на Денчев .

13 мнения за “Библейска или библиотекарска Коледа?”

 1. Чудесна статия.Връщайки времето назад до Беровото правителство,Мултигруп и Ст.Денчев като сив кардинал го свързвам с изказването на Доган сега ,че най готови били да управляват хората на ДПС.За това е и този напън по стъгби и мегдани и храмове да се показва лицето на бащата на българската мутризация Ст.Денчев.
  Нищо ново,времената се завръщат.Смятат ,че всичко вече е овладяно и ще настъпят.
  Ще позволим ли.

 2. И оня, Заяков (бивш шеф на волейбола), беше там. Те двамцата и на Великден бяха там като копои….

 3. стоян денчев е същият рубладжия кат управителят на софийска област илиян тодоров. Персона без нито един ден трудов стаж, пут.инофил, отрекал се от заявлението си, че е нарекал, веднъж и той да каже истината, баце-мутра.
  Но иде Видовден. Първо в любимата им матушка, и до няколко дни после у нас.
  Нашите американски съюзници стягат примката и ще “изтемарат курвенската” пут.ин и ко. Според един от съставителите на черният списък Даниел Фрид стотици блядове назначени за олигарси са пътници. Изгарят завалиите. А най-добрият банкер на раззия и най-голям финансист, етнически немец Герман Граф прогнозира, че санкциите които се очакват на 2-ри февруари следващата година могат да имат такива последици, че студената война да се види на ватниците като детска забава. И за десерт. Упорито вървят спекулации, че заради държавното допингиране на нацтима на рф на световното първенство през 2014г. в Браазилия по футбол, всички до един са били зобени, ФИФА може най-малкото да замрази временно членствто на РФС което означава да имаме апокалиптичен прецедент. Световно без участието на домакина. А може и да се стигне до отнемане на самото домакинство. Ще да видим.

  http://ru-mir.net/2017/12/25/figurantyi-etogo-perechnya-ne-srazu-stolknutsya-s-prakticheskimi-posledstviyami/#more-57525

  http://ru-mir.net/2017/12/25/holodnaya-voyna-pokazhetsya-detskoy-zabavoy-gref-predupredil-ob-opasnosti-uzhestocheniya-sanktsiy/

  https://news.sportbox.ru/Vidy_sporta/Futbol/world_cup/spbnews_NI811693_FIFA_zhazhdet_russkoj_krovi_Mutko_prinesut_v_zhertvu

 4. Двамата полковници в центъра на богослужението са си лика-прилика и съвсем на място в храм, кръстен на един чужд “светия” с неясна религиозна принадлежност.
  А насаждането на генерал-президента в периферията допълнително показва, че всичко е ОК.

 5. Защо “като копои”? Те са си копои и като такива присъстват в храма.
  Да контролират изявите на “православието”! Пък и нали откак Младенов и Карлович запалиха свещи пак там, и червената сган е вече “набожна”. Гледам ги местните дерибеи и ланци със сребърни кръстове обесиха на вратовете си…
  Такава е повелята от мъртвите сибирски полета, щото той и батюшката го дава набожен.

 6. Отдавна се гнуся да гледам директните излъчвания на православните служби у нас, защото нито патриархът (с кличка Симеонав) е свят Божи служител, нито чужденецът Алексанъдър Невски, патрон на храма, е автентичен православен светец. Всичко показвано е облечено в лицемерие и гавра с интелигентността и достойнството ни на българи.
  А пък тези дни чета, че на 6-ти януари, точно на руското рождество (?!), Борисов и Ердоган щели да откриват ремонтирания и “РЕСТАВРИРАН” Български православен храм в Истанбул “Свети Стефан”- световен паметник на културата. Направих си труда да сравня снимки на храма в каталози, издадени преди “реставрацията” и разпищоленият кич след нея. По стара разиатска традиция са позлатили всички кубета и кули на храма, над които гордо стърчат руски кръстове, с една дума, “Свети Стефан” съвсем е заприличал на многоглавите позлатени руски събори. За “реставрациите” вътре в храма, автентичността на олтара, иконографията и вътрешната декорация, за които, между другото, също има стари каталози- свидетели, сравненията могат да станат само на място. И сигурно ще станат със скандал! Да припомним, че с активно участие в реставрацията на “Свети Стефан” се пъчеха Божидар Димитров, Стоян Денчев, “архонтът” от ДПС Слави Бинев и т.н. Указателен надпис на немски език съобщава, че това е Български православен храм, надписът на кирилица ,обаче, е само “Православен храм Свети Стефан”(без указване на националността). Има много снимкова и текстова информация за събитието, което едва ли ще мине без височайшо руско присъствие и надзор и по сайтовете, и по казионните медии, която дава възможност за сравнения и размисъл.

 7. “”…Което ме кара да попитам: тази наша българска Коледа библейска ли е по своята същност или е “библиотекарска”…?

  Библиотекарска е чадо, библиотекарска е!
  От 1989-та до сега и завинаги ще е, ако не се опитаме да променим оруелската “1984-та”!!

  Честита Коледа и весели празници!
  Ще ти помагаме за делото когато трябва!

 8. Ми то може да се окаже,че са от един отдел на 6то управление,колегиално е все пак…

 9. Честито Рождество Христово на вcички бългapcки пaтpиoти.

 10. …Прочутата фраза на Сталин „Колко дивизии има папата?“ би могла да бъде повод да се посмеем, като се има предвид, че няколко десетилетия по-късно Йоан-Павел Втори изиграва доста значителна роля в окончателното падане на комунизма. Накратко – Сталин е бил огромен глупак. Или, за да се изразя по-възпитано, имал е доста ограничена представа за човешката природа…”
  Мишел Уелбек

 11. “…въпроса за нещастните чеченци, които явно не интересуват никого и нямат право,включително и според вас, на нищо друго, освен да измират, без да вдигат много шум. Естествено, че има „нещо“, както казвате вие, при Толстой за тях, това нещо се нарича „Хаджи Мурат“, един от последните му шедьоври, в който се вижда, че този малък народ мъченик е същевременно (и това обяснява много неща) голям, горд и непокорен народ, чийто бунтовнически дух всички путиновци, минали и настоящи, са се опитвали да сломят – много ми се иска и вие да разберете това… Но знам, че ако прекаля, ако настоявам, че да изтребиш 10%, 20% от населението, да сринеш до основи столицата, да превърнеш половината от страната в огромно ground zero, не може да бъде„вътрешен проблем“, той се превръща неизбежно в проблем на всички; но вие ще кажете, че високопарнича, и затова млъквам.”

  Бернар-Анри Леви

 12. Честито Рождество Христово и от мен!На всички пожелавам много,много здраве и весели празници!

 13. ЧРХ г-н Инджев! Привет от ЛаМанша. Подкрепихме ви с двадесет и пет евро. Семейни приятели сме с г-жа Савова. Обичаме ви, подкрепяме ви и ценим много високо вашия рядък интелект.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.