Борисов постигна мечтата си за централизирана власт и без президентска република

Разглезени от лесния достъп до информация в интернет днес всички вкупом забравяме някак си, че далеч не всичко важно, интересно и заслужаващо внимание в близкото ни минало е дигитализирано и откриваемо в мрежата. С други думи, ние боравим и разполагаме с доказателства за казаното и направеното по волята на онези невидими труженици в областта на дигитализирането. Което със сигурност е капка в информационното море.

Разказът на събития, лица и явления дори от доста близкото минало не може и не бива да почива само на спомени ( едно от най-големите престъпления на българските теливизии спрямо зрителите е фактът, че не ползват архивите си като антитеза на актуалните към момента лъжи на политиците- но това е друга, много голяма тема, част от схемата , по която медиите са превърнати в обслужващ статуквото инструмент, вместо да са негов опонент).

Не е лошо спомените да бъдат опреснявани и архивите да проговарят. С което да благодарим на Цай Лун, китаецът, комуто се приписва изобретяването на хартията около 2 в. от н.е. , с което изобретателят е заслужил петото място в някои класации на историци относно 100-те  най-влиятелните личности в историята за всички времена , защото благодарение на хартията, заменила по-древните, тромави за съхраняване и най-вече за копиране и разпространение информационни носители човешкото познание се е запазило и достигнало до нас ( особено след ерата на Гутенберг, изпреварена също с векове в Китай, но поради изолираноста на Поднебесната империя и езиковата пропаст с нея,този факт е останал незабелязава в Западния свят).

За изненада на мнозина и особено на вестникарите ще се опитам поне малко да “реабилитирам” печатното слово като източник на съхранено познание поне в сферата на актуалния и днес прочит на сполетялата ни политика.

Ето едно заглавие от тиражния до не толкова отдавна в. “ 24 часа” от 7 ноември 2003 г. То гласи :

“Да сме милостиви към шараните и сомовете!”

Unknown

Сам по себе си този шаранолюбив призив на главния секретар на МВР в наши дни звучи като гротесктна антитеза на известната снимка на риболовеца Борисов с двата шарана: гол до кръста ( и доста бос по много въпроси, но спец по улов на наивници) министър-председател с уловените от него шарани като алюзия на техните човешки подобия, които кълват на популисткото му кюспе.

Заглавието не носи никва информация и трябва човек да се зарови в текста, за да научи, че Борисов се възмущава от пречките в закона да бъдат арестувани бомбаджии, хванати с доказателства, но оправдавани след техните твърдения, че просто са бракониерствали. Обръщайки се към законодателите, главният секретар на МВР се възмущава от обвиненията срещу некадърността на полицаите, докато причината била в това, че не им позволяват СРС-та и ДНК да взимат, а хванатите с експлозив от тях се измъквали, че отиват за риба. “Няма да ловите риба, господа! Една-две години нямат да ловят риба. Може ли да помолим да сме милостиви към шарана, към сомовете, можем ли? 2,5 не искат да променят закона”, тюхка се тогавашният Борисов, който вече близо 10 години е в състояние да нареди каквото и да било на своето депутатско мнозинство и е неговите съуправляващи партньори ( но от това съдебната система, заровена като блатен шаран в тинята на гражданското недоверие към нея повече от всички останали институции, не е станала по-ефективна- тъкмо напротив).

Всъщност заслугата на хартиения информатор е само в препечатването на интервю на Ивет Добромирова с Бойко Борисов в сутрешния блок на БНТ. И в още нещо:  че “все пак” в подзаглавие са извадили истинският политически акцент от интервюто, макар и в заглавие да са останали верни на навика си залагат първосигнална стръв. А то гласи онова, което моя милост още през 2013 г. в книгата “Премиер на РъБъ” ( а вече и Корнелия Нинова го “прозря” в наши дни), че Борисов е обсебен от мечтата си за президент- още смътен мираж за него през онази 2003 г., когато и в моето студио не веднъж е избягвал неудобни въпроси за политичските му планове с твърдението, че бил “твърде малък”, за да говори за това.

А подзаглавието гласи следното:

“АЗ СЪМ ЗА ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА…”

 

IMG_7717

От разсъжданията му става ясно, че само съсредоточаването на властта в едни ( президентски) ръце, ще ни оправи. И макар че споменава мимоходом като примери за президенска република САЩ и Франция, Борисов разпалено се позовава именно на руския опит, възхищавайки се как самият Путин, а не някакъв си главен секретар или прокурори, се ангажирал да говори за арестуването ( на неговия най-голям враг) Ходорковски. Във възхищението на Борисов няманяма и грам съмнение в правилността на арестуването на руснака, който беше натикан брутално в затвора, защото беше заплашил кремълската схема за раздаване на порциите в икономиката , планирайки да осъществи огромен частен проект с Китай в областта на енергетика и беше заподозрян също така, че оспорва претенциите на руския президент да се разпорежда еднолично и в политиката.

В въпрос на водещата как могат да се решат проблемите в борбата с престъпността, илюстрирани от Борисов цветисто с примери на изплъзващи се от правосъдието заподозрени, главният секретар на МВР дава следната рецепта:

“Може, когато се реконструира цялата система. Това е въпрос към прокурора, тъй като прокурорът е адвокат на държавата и прокурорът всеки ден трябва да пита: “ Защо вие не събирате доказателства и ако сте ги събрали, да видим как да ги внесем качествено”.

Водещата продължава: “Каква е според вас работещата система?”, на което този път главният секретар се позовава на американския опит, където “няма независими от държавата” в системата на правосъдието ( за разлика от СССР, Русия и България днес):

“ Работещата система е, както вие дадохте пример за САЩ. Правосъдният министър е и главен прокурор. Сиреч съдията, прокурорът, следователят, полицаят са независими във фазата на конкретния процес. Те не са независими от държавата, там няма независими хора от държавата. В момента държавата е като автомобил – много хубав двигател, много хубаво купе, много хубави гуми, но между тях НЯМА ТРАНСМИСИЯ, НЯМА СКОРОСТНА КУТИЯ ( курсивът е на “24 часа”). Отстрани погледнато ние сме добре, но вътре механизмът не работи.

Следва кулминацията на интервюто, в което Борисов дава воля на мечтата си за президентска република и на носталгията по “времето преди 1990-та година”, когато имало доста добри примери по отношение на правосъдната система.

Водещата пита:

“Значи, за да работи държавата, трябва да има един човек на върха и затова трябва да имаме президентска република?”.

На което уж “малкият човек” в държавата Борисов отговаря със замах:

“Да, така е според мен и няма значение кой ще е президент ( интересно , дали това се отнася и до Румен Радев днес- бел. ИИ?).”

На въпроса обаче дали главният прокурор трябва да е и министър на правосъдието ( както е в САЩ), Борисов решава да отговори с препратка към “доброто ( за него) старо време”:

“ За правосъдната система има доста добри примери, които могат да се вземат, не е САМО ( курсивът този е мой – бел. ИИ) този . Има примери , с които преди 1990 г. нашата съдебна система работеше ПЕРФЕКТНО ( отново курсивът е мой- бел. ИИ )

ТОГАВА СЛЕДСТВИЕТО БЕШЕ В МВР ( курсивът е на “24 часа”), а прокурорът наблюдаваше от А до Я действията на следователя и полицая ( т.е. на милиционера – бел. ИИ), когато се събере папката се внася при съдията, имаше и кратък съдебен процес…”.

Какво да кажем за откровенията на онзи Борисов, освен , че той се оказа отличен рибар по отношение на шараните и още по-добър сом, върховен сладководен хищник в българските политически подмоли.

В продължението на сюжета, нарисуван пожелателно от него, виждаме 14 години по-късно покрай шараните и сомовете един Цацаров, които е все така независим от държавата, но избран от Борисов ( според един потулен вече аудиозапис от разговор между самия Борисов и прокурора Кокинов през април 2013 г. https://www.24chasa.bg/Article/1947718).

И без “реконструиране на политическата система” се сбъднаха мечтите на бившия главен секретар за централизирано управление на държавата в стила на Путин. Дали Иво Прокопиев може да бъде сравняван с Ходорковски, е трудно да се каже, но че и в това отношение имаме аналогия на процесите по руски образец, не е излишно да се спомене.

10 мнения за “Борисов постигна мечтата си за централизирана власт и без президентска република”

 1. Само за протокола да уточним. Банкянското слънце 58 пъти, според Тони Филипов, д-р се е изокал пред медиите, че: “Няма да влиза в политиката”. Туй всичко в битноста МУ на главсек на меверето. Едва ли родната история познава по-голям лъжец в публичното пространство.
  При тази многотия на шарани можем да имаме и борисов 4,5… . Последният да затвори вратата.

 2. Ма винету си е останал непроменяема краснокожа калинка- от завършването на пожарната “академична” школа, през “охранващ” тато ди тути касети и Кобурга , и особено след като беше назначен за генсек на милицията , “кмет” и “премиер”.
  Откъде пожарникаринЪТ винету е можел да знае колко “ПЕРФЕКТНА” е била КРИВОсъдната “система” на НРБ?
  Дали въобще е поглеждал и стЪкмистиките за разкриваемостта на престъпленията преди 1989г.?!?
  Дали въобще е питал ПОНЕ – подопечният му а.тодоров за “ефективността” и стЪкмистиките на “МВР”,милицията,ПГУ,РУМНО, УБО, ДС…..?!?!?
  А пък примитивизмЪТ при кометирането на главният прокурор в САЩ въобще няма нищо общо с реалността. САЩ са ФЕДЕДРАЦИЯ, всеки щат има най-малкото собствени щатски съдебни институции, щатски законодатели, избираеми щатски губернатори…..сенатори…. конресмени….., местни власти ……..и т.н..
  Какво “СРАВНЕНИЕ” търси винету въобще между НРБ и САЩ?!?
  Президента на САЩ няма някаква особена власт вътре в границите на САЩ. Той може да въздейства върху вътрешната политика основно чрез федералният бюджет и данъци.
  Разделението на властите, дори на федералноТО ниво, в САЩ е постигнато ,като даже изборите за президент(който е само ръководител на федералната изпълнителна власт!), се провеждат по съвсем различно време и мандатност от изборите за Конгреса и Сената, които са законодателнаТА федерална власт в САЩ. И между различните избори и мандатности за различните видове ВЛАСТИ в САЩ НЯМА никаква взаимна връзка – РАЗДЕЛЕНИ са! Докато в НРБ съвсем НЕ е така. Особено пък при “мандатите” на винету. Той даже един свестен мандат не може да изкара , а пък си фантазира за “президентски реСпублики”?!?
  А пък мечтаният от винету путлеристки райХ НЕ е “президентска република”, най-малкото защото Путлер унищожи руската Конституция , и НЕ признава международното право и ред! И реално путлеристкият райХ НЕ е НИТО “република”, НИТО е “президентска”…….нито е “федерация”!
  Явно “стажуването” на винету при неговите “ментори” – тато ди тути каскети и Кобурга, не е подобрило никак “квалифицираността” на винету спрямо базовото му “ниво” от пожарникарската “академия” на НРБ!

 3. Винету постигна и другата си мечта: да се отърве от досадните и неудобни реформатори и демократи в парламента и в правителството и сега заедно с п(У)т(Л)риотите да налага свободно волята си, в услуга на неговия любимец Лилипутин!

 4. Уважаеми читатели, редовни и нередовни коментатори на блага на Иво Инджев,

  Предлагам кампанията „Един лев“ в подкрепа на Иво Инджев“ да започне на 27 декември 2017 в 12 часа и завърши на 30 декември 2017 в 23 ч. 55 мин.
  Пиша тези редове с надеждата, че поне малко Исус Христос се е родил в душите и сърцата ни.
  Наистина се разтревожих, че се е задала съдебна разправа с Иво Инджев, който ни приютява от години в блога си. За мен е важно открито да заявя подкрепата си за Иво и тази заявка вероятно е по-важна за мен самата, отколкото за него. Иво е направил своя избор, с моята или без моята подкрепа пак ще прави това, което прави.
  Знам, че финансовата подкрепа не е най-важното в момента и предлагам кратка, тридневна кампания “Един лев” в подкрепа на Иво”. Ако и вие изпитвате необходимост да подкрепите Иво, моля присъединете се и дарете „Един лев“ по сметката на блога.
  “Един лев” е условна единица, един човек, един превод за да ни преброи Иво към колко реални хора може да се обърне за конкретна помощ. Пример: аз заявявам подкрепата си за Иво, от която той има нужда като превеждам по сметката “Един лев”. Но всъщност този “един лев” ще отиде в сметката като 10 лв. защото имам възможност да преведа 10 лв. и ги превеждам, но пак се брои “един лев”. И така, ако 10 души направят същото, Иво ще знае, че има 10 души на борда, а ще разполага със 100 лв. за съдебната разправия. Искам да кажа, че “един лев” може да бъде сума каквато всеки може да си позволи. Превод от 20 стотинки също ще се брои за “един лев”. Важен е броя на хората, които ще подкрепят Иво в самотната му борба за истина и справедливост, а той да си направи сметката с какъв ресурс разполага. Подкрепата може да има най-различна форма, но за сега да я караме на принципа кой с каквото и колкото може: богатий с парите, учений с ума, сиромаха с труда…. всъщност Иво ще каже какво, кога и как.

  Бележка: Няма да бъде добре, ако тези условни 10 лв. ги преведа 10 пъти по един, защото ще се създаде заблуждение, че 10 пъти повече подкрепа е заявена.

  За сведение на четящите тези редове вече съм вложила моя „Един лев“ в сметката на блога, за да проверя системата. Всичко работи.

  Ами това е, сполетя ни да живеем в интересни времена!

  На Иво пожелавам яка, ама много яка клавиатура! Каквото Господ му е дал, човек не може да му го вземе.

  За всички, бъдете здрави!

 5. Сия
  Предложението е чудесно, но мисля че е хубаво да има уточнение , каква част от сумата ще бъде за Иво.

 6. Напълно съгласна със Сия. Само да се посочи сметка,по която да се осъществят преводите.

 7. ГЕРГАНА ГЕРАСИМОВА
  Сметката е горе в дясно *Подкрепете блога*.

 8. При управлението на Боко и провежданата от него централизация доведе до падането на България след 113 място за свободата словото ,само за 5-6 години. И това доведе и до непредизвикани действия от него и неговите подлоги срещу г-н Инджев и запориране на цялото имущество на И.Прокопиев. Това се дължи и на монтирането на бившият генсек на МВР от управлението на Орешарски за координатор на Атака. И след като по негово време бяха заградили целият парламент с огради за 1,5 години, срещу
  протестите от 2013-14г., и освен това той монтира камерите за наблюдение на МОЧА, то не може да се очаква нещо по различно и от подлогите в Атака, които са му подчинени. Той е и прекият отговорен за гибелта и раняването на баретите в Лясковец. И въпреки ,че няма никаква професионална кариера в МВР, Боко не искаше да го уволни дори след падането на Орешарски от власт.
  Ето с такива калиционни партньори се е обградил Боко за трети пореден мандат.
  И никак не е чудно ,че в последната година свободата на словото е паднала още повече. Както и че заради корупцията и конфликтите на интереси в управлението на Боко , скоро няма да влезем в Шенген.
  И след като Боко не направи реформи срещу корупцията и съдебната система, не трябва да се очаква нещо по-различно от НДК-гейт, суджук-гейт, кум-гейт, ЦУМ-гейт и заедно с тях увеличаване на казионните медии.
  В тази връзка е и атаката срещу г-н Инджев. И може би той вероятно вече е разглеждал вариантите за общи действия, заедно с Иво Прокопиев и шефа на Дунарит, в ЕСПЧ и процедурите по акта Магнитски в САЩ, както го напави и Цв.Василев по случая с КТБ?!?
  И след като Боко и неговите съветници са тръгнали срещу журналистите и медиите в България, трябва и журналистите да се обединят срещу него в ЕСПЧ, Европейската комисия и акта Магнитски в САЩ! ЕК също вече е задействала процедура, и то срещу Полша!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.