Съпричастие на БСП или съучастие в прикриването на вината за жертвите ни в Кербала?

Проявата на загриженост към семействата на загиналите български военни в Кербала преди 14 години щеше да е изцяло похвална иницитива дори и в партийно-пропагандния контекст, който й придава вчерашната пресконференция на Корнелия Нинова. Ако не беше обаче едно обстоятелство, което прелива чашата на търпението към партийното лицемерие. Защото да говориш за забрава от името на партията, чийто ( макар и бивш към онзи момент) лидер Първанов разтвори камуфлажна защитна мрежа над виновниците за трагедията в Ирак, измъкнали се от каквото и да било правосъдие, е вид съучастие в продължаващато престъпление по замитане на следите за вината на българските началници.

Пресцентърът на БСП разпространи съобщение и снимки за срещата на Нинова и членове на ръководството на БСП, на която тя казала ( от името на близките) на загиналите, самоназначавайки се за техен говорител:

Корнелия Нинова роднини Ирак 2111528768

„Тези хора се чувстват забравени, чувстват, че децата им са забравени. И за тях, и за нас загиналите наши момчета са герои”.

Сред идеите на ръководството на БСП как да бъде съхранена паметта за българските жертви в Кербала е да бъде преиздадена книга за тях, да бъде поставена паметна плоча в София и да се направи филм ( непременно) от Елена Йончева.

Дали всичко това всъщност не означава точно обратното: опит да бъде забравено при какви обстоятелства загинаха нашите сънародници и как за това не се намериха виновни- дори напротив, червеният президент Първанов не само прикри най-висшия военен на върха на въоръжените сили, генерал Никола Колев, но и го направи след това началник на своя кабинет.

Не случайно използвах израза “камуфлажна мрежа” вместо обичайнта дума “чадър”, когато говорим за властова закрила. Британският журналист Робърт Фиск, носител на “Пулицър” и известен международен капацитет в отразяването на горещи конфликти ( когото познавам от Бейрут като кореспондент в Ливан по времето на войната там в началото на 80-те години), написа смущаващата – меко казано – истина по повод неадекватна защита на българския лагер, разрушен от терористичния акт. Вместо със съоръжения, способни да спрат (използваните и при други подобни нападения, т.е. достатъчно добре известни на военните) камион на терористите, българската база била “защитена” от камуфлажна мрежа. “По съветски обичай”, лаконично отбелязва журналистът в репортаж от района на останките от уж укрепената българска база.

За опресняване паметта на гузните и за сведение на всички, които наистина желаят въпросът за вината да не бъде замитан под партийния килим, препубликувам свидетелството на един българин, чиято осведоменост – видно от описанието на подборностите – не оставя съмнение за автентичността на мнението му. А фактът, че  авторът на свидетелството не пожела да се подпише с името си под своето обвинение, е показателен за надделялата атмосфера на лъжи и премълчаване, в която беше опаковано най-тежкото военно поражение на България след края на Втората световна война.

Уикилийкс от български източник за “Българската Коледа” в Кербала

12 мнения за “Съпричастие на БСП или съучастие в прикриването на вината за жертвите ни в Кербала?”

 1. Няма да има някаква полза от цялата безсмислица около нинова , защото тя засега не раздава порциите в НРБ.
  И от това следва въпроса защо нинова използва тази трагедия за личните си партийни цели?!? Дали с винету пак са договорили помежду си как да отиграят и това мачле , помежду сиим?!? Защото няма как от това действие на ниновна да произтече някакво съществено развитие по исканията на близките на загиналите и пострадалите в Ирак. Трябвало е те директно да се обърнат към винету , който е главен министър-порциондател на НРБ, а и с това може да повишат допълнително “позитивният” му имидж , който му градят казионните “медии” в НРБ, докато той им раздава собственоръчно “медиийните” им порции.
  Но като се има предвид, какво е “отношението” на винету през трите му мандата към БНА, може би все пак няма да е излишно това “припомняне” от ниновна.
  винету постоянно намалява средствата за отбрана и за изпълнение на задълженията на НРБ към НАТО. Ето и сега наследствените “партийни” и десарски калинки в МНО , начело с потомственият десар и партиен келепирджийски намерклатурчик ванЮ каракачански, ще си разпределят 4-5 милиарда за закупуването БТР-и, платноходки и музейните савецки стационарни експонати – МиГ-29. Защото партийните калинки не се интересуват от жертвите и боеспособността на БНА, а пък нямат нито “квалификацията” нито желанието за това. Тях ги интересува само и единствено властта и “порциите” , до които могат да докопат, както преди 14 години в Кербала, така и сега в МНО на БНА. А имат и порционни началници ,които да ги назначават ,и да им раздават калинковите им намерклатурни порции за лична употреба.И министър-порциондателят винету сега , и ()резидентинът агент гоцье преди това , се грижат калинковизацията и порционизацията на БНА да не спира, без значение нито от човешките жертви , нито от музейните експонати в БНА, нито от “усвоените” милиарди за последните 15 години – от Кобурга , до сега!

 2. “Eдин лев” в подкрепа на Иво Инджев”

  Кампанията „Един лев“ в подкрепа на Иво Инджев“ започна на 27 декември 2017 в 12 часа и ще завърши на 30 декември 2017 в 23 ч. 55 мин.

  Пиша тези редове с надеждата, че поне малко Исус Христос се е родил в душите и сърцата ни.

  Наистина се разтревожих, че се е задала съдебна разправа с Иво Инджев, който ни приютява от години в блога си. За мен е важно открито да заявя подкрепата си за Иво и тази заявка вероятно е по-важна за мен самата, отколкото за него. Иво е направил своя избор, с моята или без моята подкрепа пак ще прави това, което прави.

  Знам, че финансовата подкрепа не е най-важното в момента и предлагам кратка, тридневна кампания “Един лев” в подкрепа на Иво”. Ако и вие изпитвате необходимост да подкрепите Иво, моля присъединете се и дарете „Един лев“ по сметката на блога.
  “Един лев” е условна единица, един човек, един превод за да ни преброи Иво към колко реални хора може да се обърне за конкретна помощ. Пример: аз заявявам подкрепата си за Иво, от която той има нужда като превеждам по сметката “Един лев”. Но всъщност този “един лев” ще отиде в сметката като 10 лв. защото имам възможност да преведа 10 лв. и ги превеждам, но пак се брои “един лев”. И така, ако 10 души направят същото, Иво ще знае, че има 10 души на борда, а ще разполага със 100 лв. за съдебната разправия. Искам да кажа, че “един лев” може да бъде сума каквато всеки може да си позволи. Превод от 20 стотинки също ще се брои за “един лев”. Важен е броя на хората, които ще подкрепят Иво в самотната му борба за истина и справедливост, а той да си направи сметката с какъв ресурс разполага. Подкрепата може да има най-различна форма, но за сега да я караме на принципа кой с каквото и колкото може: богатий с парите, учений с ума, сиромаха с труда…. всъщност Иво ще каже какво, кога и как.

  Бележка: Няма да бъде добре, ако тези условни 10 лв. ги преведа 10 пъти по един, защото ще се създаде заблуждение, че 10 пъти повече подкрепа е заявена.

  За сведение на четящите тези редове вече съм вложила моя „Един лев“ в сметката на блога, за да проверя системата. Всичко работи.
  Ами това е, сполетя ни да живеем в интересни времена!

  На Иво пожелавам яка, ама много яка клавиатура! Каквото Господ му е дал, човек не може да му го вземе.

  За всички, бъдете здрави!

 3. Сия от къде може да се вземе сметката на блога.

 4. Сия, благодаря ви за отделеното време и усилия.

 5. Дали ще доживеем да видим осъдени главните виновници за смълта на тези момчета : Гловнокомандващия на армията по това време – Първанов и тогавашния Началник на отбраната Колев !!!! Организираното прикритие на тяхпото предателтво вече 14 гоини бележи началото на прикриване на поредицата предателства на българските интереси от кликата на КОЙ !!!

 6. @ Илия Павлов:

  аз използвам “подкрепи блога” горе, в дясно, преди архив. Работи системата!

  Благодаря за подкрепата към моята инициатива. Аз не съм много добре с инициативите и наистина имах много вътрешни терзания докато се реша да оглася идеята си. Бъдете здрави!

 7. Жалко за момчетата, но това,че са загинали, не е достатъчно да са герои. Трябва ли на всеки загинал по време на работа шофьор, да се прави паметник? Те са професионални войници, които знаят, къде, и за какво отиват, и какъв е риска.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.