Лифт(инг)а на властта

На последното си заседание за годината Министерският съвет одобри оспорваната от еколозите процедура за строеж на втори лифт в района на Банско.  Гласуването стана по формалната инициатива ( нали не си мислите, че му е хрумнало внезапно) на министъра на екологията Нено Димов и беше вмъкнато като извънредна точка от дневия ред.

zx780_3104492

Еколозите са скандализирани, а управляващите и очакващите това решение инвеститори ликуват. Докато обаче едните няма как да бъдат заподозрени , че гонят личен интерес ( освен, че били платени от западни , т.е. злодейски по дефиниция фондации, които искат на България да й е зле без втори лифт в Пирин), то лобистите и техните политически проекции във властта попадат автоматично в кръга на ( основателно) заподозрените, че са готови на всичко, за да постигнат своето. Този интерес се поднася на публиката като загриженост за развитието на туризма и поминъка на ( бедните?) местни жители и вещае развитие, подобно на бетонирането на черноморието, което вече е свършен факт.

Извън експертния спор колко точно ще се навреди на природата и дали пък ползите от тези вреди няма да са по-големи ( което би трябвало да важи например и за сондажите за газ в Добруджа, където обаче искрено загрижени за природата граждани и техните рублифицирано мотивирани побратими бранят много ефективно монопола на руския газов внос в България), случаят поставя и някои политически въпроси.

Защо в последния работен ден на правителството се постигна този пробив?

Защо се наложи гласуването да бъде внесено като извънредна точка?

Само еколозите ли финтира властта или се опитва да избегне “информационен повод” за протести в началото на българската председателство, при което кръгът на протестиращите да се окаже доста по-голям от омразните на властта малобройни екозащитници – нещо като демонстрацията от 3 ноември 1989 г. на “Екогласност” срещу проекта Рила-Места, превърнала се в предвестник на свалянето на Живков?

Да не би взетото в 12 без 5 решение да цели да се отложи обещаната от вицепремиера Симеонов за 28 декември, т.е. за днес, важна развръзка в коалиционните отношения с ГЕРБ – заявка, която прозвуча като ултиматум и дори шантаж към Борисов, на когото днес вицепремиерът благодари за разбирането?

Ако последното е вярно, то на какъв друг шантаж е готов да се подчини Борисов, за да не му клатят феса по формулата “интереса клати феса”?

Или пък ни разиграват сценката с “доброто и лошото” ченге, в която Борисов до последно се дърпа, за да не дърпа екодявола за опашката, но накрая скланя в името на коалиционния мир?

Във всички случаи е ясно, че възтържествува за пореден път правото на силния ( на деня), който преценява аргументите “за” и “против” от гледна точка на това, че привържениците на лифта са много, докато на “жълтите павета” имало малко протестиращи. Скрита за тази аритметика властта пресметна ползицата си, гласувайки за лиф(тинг)а на своя имидж пред материално заинтересованите си клиенти, обслужвайки техния проект за сметка на някакви си природозащитни аргументи.

Въпрос на лоби, с което Борисов се съобразява: ако то е свързано със запазването на монопола на Русия във вноса на газ, властта се присламчва към екологичните съображения до степен, че чак се престара с онзи мораториум върху проучванията за наличие на газ ( за добив да не говорим). Но в случая с Пирин няма рублофилски сили зад еколозите и те могат да бъдат финтирани по желание на клиента.

Лифтингът, както е известно, е корекция на човешките природни дадености, с цел разкрасяване и евентуално прелъстяване на противоположния пол. В този смисъл на нашите управници нищо човешко не им е чуждо, стига да има кой да плаща хирургическата намеса.

15 мнения за “Лифт(инг)а на властта”

 1. Извинявам сеза повторението. Фърлих моите 5 стинки при предишната статия но тук им е мястото.
  нено димов е в правителството МУ за да изпълнява всичко което ШЕФА нареди. Според отлично информирани личности, пожелали анонимност, баце днес МУ е дал един час за “размисъл”. Или втори лифт на Банско или марш при ексколегите от РБ. Така, с дащно дупе и без топки се управлява мамковината при банкянското слънце.

 2. И две мнения с неподражаемо чувство за хумор на истински руски партиоти при това доказали се на публичното пространство макар в и коренно противоположни области. Основното което ги обединява е непримиримоста им към путинизма.
  Първото е на Слава Рабинович за изстреляният и изгубен, запилял се по “свои задачи” анголски спътник от руски космодрум. Цялата работа е една съвършена корупционна схема или както казваха нащите деди-уйдурма. Парите са за сметка, говорим за стотици милиони в “зелено, девалвирало” на ватниците-данъкоплатци. баце и ко само могат искрено, благородно, с целите си души и сърца да им завидят за машабите и ресурсите които предлага матушката в далаверирането.
  Вторият коментар е за перспективите на руският спорт според най-добрият им в историята биатлонист Александър Тихонов. Ако отговорните фактори от двете федерални спортни ведомости, час по-скоро не предприемат адекватни мерки, трай коньо за зелената трева, руският спорт е загинал. И то в обозримо бъдеще. Единствената добра новина за народонаселението в навечерието на НГ и то без никаква връзка с темата е обирането на разкошният дом на Чубайс. Правете му сметка докъде са я докарали блядове.

  https://rusmonitor.com/slava-rabinovich-pochemu-padayut-rossijjskie-sputniki.html

  https://www.gazeta.ru/sport/news/2017/12/28/n_10994114.shtml?updated

 3. След като се простихме с природата по Черноморието си и почти всички българи ходят на море в чужбина, сега ще се разбере дали сме си сложили обеца на ухото.
  Казват, че мъдрия човек никога не прави грешки, умния – само една понеже си вади поука от нея, а глупака – повтаря, потретя, и т. н.
  Така че може и да се потвърди диагнозата на Иво Христов.

 4. Абсолютно съм съгласен в конкретният случай с протеста на зелените. Правителството бърза да изпревари влизането в сила от нова година на новото европейско екологично законодателство. Ето повече по темата: http://www.bitelevision.com/kak-shte-zavarshi-bitkata-za-vtori-lift-na-bansko-i-ima-li-politicheska-volya-za-reshavane-na-problema/
  Изумен съм от завъртането на палачинката от евдокия манева, която преди години пееше други песни.
  Предателствата нямат край!

 5. Ето чии (руски) интереси се втурнаха да защитават буквално на живот и смърт (щото вече са взели комисионните)в последния възможен момент путлериотите Валери Симеонов, Каракачанов, Сидеров, спортни, туристически и еко “министри” и най-вече “национално отговорният” министър председател Борисов, който откровено лъже, че нямало дори една колиба да се построи без ОВОС:

  “Собственикът” на Юлен и Витоша Ски се оказа социално слаб:

  https://bivol.bg/georgius-fibank.html

  Концесионерът “Юлен” се оказа свързан с “Килърите” и крадци на еврофондове:

  http://zahariada.blog.bg/politika/2017/12/26/koncesioneryt-quot-iulen-quot-se-okaza-svyrzan-s-quot-
  kilyri.1584732

  Бунт на хотелиери в Банско срещу концесионера ЮЛЕН:

  http://www.mediapool.bg/bunt-na-hotelieri-v-bansko-sreshtu-kontsesionera-yulen-news260893.html

 6. Предполагам ,че няма учудени от поредното решение на винету да раздаде поредните порции на ОБРЪЧгархията?!? Той с друго не се занимава. А и не може.
  Но в този конкретен случай винету обслужи и хотелиеринЪТ В.Симеонов, който е в КРЕЩЯЩ конфликт на интереси, защото има граничен хотел на турската граница. Това е ВТОРИ случай на КРЕЩЯЩ конфликт на интереси за Симеонов, през последните масеци, след като в “интервю” в КОНКУРЕНТНАТА му НТВ , отправи заплахи към В.Николаев и липсващата А.Цолова.
  Ето такива са коалиционните путлериоти на винету. Да не споменаваме и другите двама – путлериотският “златен пръст” на рублофилският лакей сидеров и путлериотиният агент ванЮ каракачански, които бяха “колеги” още от времето на Мутригруп ,а след това и в КТБ, и от където заедно с етническите си “врагове” от ДПС получаваха ОБЩИТЕ си “грантове” и “порции”. Е, сега няма вече Мутригруп и КТБ, но за сметка на това сидеров, каракачански и ДПС пак продължават да получават ОБЩИТЕ си “порции”….. този път от винету…..
  Същото направи винету и по отношение на вторият лифт за Банско. Защото там ниКОЙ не иска ….втори лифт….. Само!
  Зелените казват ,че ниКОЙ не е подавал искания за този втори лифт досега, и че те не са толкова против втори лифт , а са против нерешените проблеми и далавери правени от “концесионера” ,досега. Още повече Зелените са против бъдещите промени в статута на парк Пирин, защото с днешното решение на винету той не разешава само строежа на втори лифт,…..а разрешава промените в парк Пирин , с които се разрешава застрояване на нови площи в него, което е и ИСТИНСКАТА цел на строителните спекуланти в Банско, и разбира се и на “концесионера”. В Банско има много пустеещи евтини сгради, а с днешното си решение винету им позволява да застрояват още повече. И се получава нещо като нова застроителна пирамида и застроителен балон, както стана преди това и по Черноморието с руските хибридни пенсионери и военопрестъпници от путлеристката армия и КГБ.
  Но то няма и какво друго да се очаква от винету , освен да раздава порции на “коалиционните” и задкулисните си “партьори”, въпреки че някои даже са в конфликт на интереси.
  Остава да видим ,и какво ще направи винету за добива на газ в Добруджа, защото там няма да му се налага да раздава “порциите”, а само едно разрешително за добив?!?

 7. Тази година втора кабинка от правителството, но за сняг Баце ще трябва да се разбира с Началника!

 8. Уважаеми Г-н Инджев,

  Тази вечер 5 часа вечеряхме с Георги Чунчуков. Преди малко си тръгна. Следобед го поканих, за да обмислим руската заплаха срещу Вас. Щом е от Атака, значи е руска атака. Ще ги обуздаем.

  Само да вметна, че от 24.12. до днес до обед за делото срещу Вас по мои частни канали съм уведомил Държавният департамент на САЩ, Републиканската партия на САЩ, ЕНП и Европейския Парламент.

  С искане към всички тези институции да осигурят наблюдатели за това, как се смачква Свободата в България. Свободата на словото.

  Г-н Инджев, няма да посмеят, бъдете сигурен!

 9. И понеже с Георги Чунчуков се говорихме основно за ген. Иван Колев за Българската кавалерия, си позволих да му разкажа за дядо ми Д-р Михаил Кръстев. военен лекар, 1916 пратен от Южния фронт на Добруджа.

  Семеен архив: Мръсни комунисти.

 10. Дядо ми Д-р Михаил Кръстев до края на живота си разказваше как българската кавалерия с хубави саблени удари е секла руските нашественици през 1916/17. От врата до таза покрай гръбначния стълб през ребрата на две и кръв е пръскало на 20 метра нагоре. Като тикви са ги секли до река Прут. И после – 3. март 1918.

  Това го разказвам на всички невежи българи и чужденци, бълнуващи за обич между България и Русия. Нашественика “на бащино ти огнище” не може да го обичаш – него трябва да го сечеш!

 11. Пак да повторя набързо – repetitia mater studiorum est – повторението е майка на знанието. И – verba volant, scripta manent – казаното отлита, написаното остава.

  Русия е наш хилядолетен враг. Колкото по-бързо скъсаме с нея, толкова по-бързо ще започнем да работим и пестим за себе си. Защото сега храним нея и пестим пак за нея – с последните си стотинки да платим парното.

  Скъсване с Русия!

 12. Здравейте
  Не е по темата, но искам да си призная, че ми лпсва другарката Мария Захариева от руското министерство на работите им.
  Очаквах, че по празниците пак ще се появи с някоя глупост и да ни развесели.
  Ще я загубим тази другарка щом не одобряваме бисерите й.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.