(О)тричане

Опитах се да се преборя с вредния си навик да разсъждавам над ноговодишните послания на нашите вождове. Но в един булеварден русофилски сайт попаднах на твърдение, че президентът Радев бил дръпнал “ратърсваща” реч по телевизора. И се разтърсих в текста, който са му написали, за да намеря разтърсващото в него.

Докато Ким чен Ун се е опитал да разтърси света от Северна Корея със съобщението, че на бюрото му има ядрен бутон и той има възпиращо въздействие срещу американско нападение, а Владимир Путин изтърсил в Москва някакво обобщение против политиката като такава, то в обръщението на Румен Радев се затрудних да намеря разтърсващия елемент от картината, която повече прилича на християнска проповед за необходимостта от съпричастие към бедните, обезверените и болните ( с което са съгласни всички хора – дори да са богати, вярващи и напълно здрави).

При по-внимателен прочит обаче, след като наистина се разтърсих в подтекста на думите му, открих най-сетне нещо , което би могло да бъде разтърсващо, ако не беше просто намек, зад който имаме свободата да гадаем какво точно са му сложили в устата.

Не, не е заявил разтърсващо в качеството си на главнокомандващ, че имаме нужда да се освободим от постколониалната си съветска зависмост. Нито е посмял да доразвие предизборните си тези за необходимостта да се борим рамо до рамо с Кремъл със санкциите, които Путин си изпроси от Запада. Ако искате и вие да се разтърсите, поне със силата на въображението си , дописвайки недоизказаното от Румен Радев, прочетете по-внимателно последното изречение, което съветниците са му написали да прочете в този абзац:

“…първата ми мисъл е за онези, които преживяват труден период от живота си: обезверените, болните, самотните. За тези, чиито близки са далеч зад граница и за хилядите бедни българи, които днес се борят за оцеляване. Всяка стъпка към тях възвръща част от достойнството ни като общество”.

Сигурно вече сте забелязали, че според твърдението на държавния глава ние сме изгубили напълно достойнството си като общество. Изцяло сме го загубили. Така излиза, след като може да се надяваме през тази година да си върнем ( вероятно под навигацията на пилота Радев) поне част от това достойнство.

Това да не би да е намек за необходимостта от протести, бунт и прочее обществени изяви след като години наред обществото ни е приспивано с мантри за края на прехода под скиптъра на царя и пожарникаря? Ако е така, щеше да е добре да ни беше призовал по-ясно г-н Радев как да си върнем част от изгубенито си достойнство като общество. И с какво той лично би участвал в това обществено усилие, освен с шамански заклинания, лишени от всякаква конкретика.

За сравнение как се прави това можете да прочетете аргументираната теза на германски познавачи на България, които възразяват досто остро на самохвалния новогодишен оптимизъм на премиера Борисов, изразен в посланието му в интернет, според когото той ( “ние”, пише Борисов царствено в множествено число) е получил международно признание за своите балкански усилия.

От 1 януари 2018 г. България ще стане председател на Съвета на Европейския съюз. Страната, намираща се под мониторинга на Брюксел, трябва да изиграе важна роля за ЕС във времената на Брекзит и миграционната криза, се казва в анализ на „Дойче Веле“.

Председателството в Съвета на ЕС може да стане тежко изпитание за България. Преговорите за излизането на Великобритания от ЕС, разработването на миграционна политика, подготовката на дългосрочното финансово споразумение от 2020 г. – ето само три от трудните задачи, които фигурират в дългия списък. Според министъра по въпросите на българското председателство на ЕС Лиляна Павлова София смята за най-важна задача в ролята на председател на ЕС поддържането на единството и стабилността на регионалната организация, но има и други приоритети. Павлова представи на българското правителство и Европарламента списък с най-важните, според София, въпроси. Сред тях са европейската перспектива на държавите от Западните Балкани, стабилността и сигурността в Европа на фона на миграционната криза, въпросите на общата европейска отбрана и съвместният икономически растеж, единният европейски цифров пазар. Както заяви българският министър, за успешното председателство е необходим политически консенсус, диалог и взаимно разбирателство.

София на няколко пъти променя програмата за председателството на Съвета на ЕС. Преди всичко, защото българското правителство постепенно нагаждаше своите първоначални амбициозни цели с реалността и съгласуването им със структурите на ЕС. В момента България осъзнава, че на поста председател на ЕС страната ще изпълнява не ръководна, а по-скоро координационна роля. И че основните проблеми на Евросъюза – Брекзит и миграционната политика – ще се решават с посредничеството на София, а не под нейното ръководство. Своят принос в преодоляването на кризата с бежанците София вижда в това да се опита да отстрани разногласията между държавите от Западна и Централна Европа и вероятно, да се постигне компромис още до 1 юли 2018 г. – датата, когато председателството на ЕС ще премине към Австрия, защото Виена е за по-твърда миграционна политика.

 

Страна, намираща се все още под наблюдението на ЕС, става председател на Евросъюза? За Йохана Даймел, заместник-председател на Дружеството за Югоизточна Европа в Мюнхен, това е нещо ново. Последният доклад в рамките на европейския механизъм за сътрудничество и контрол предизвика у мен „дълбока тревога“, заяви Даймел, защото „става дума за директни атаки срещу независимостта на съдебната власт, представителите на съдебните институции и дори за приемането на неконституционни закони“. В тази ситуация България не може да бъде образец за подражание, твърди Даймел в интервю за ДВ. „Ако в страната, поемаща председателството на ЕС, съществуват такива фундаментални недостатъци, какво може да даде на страните от Западните Балкани импулс за провеждане на реформи в областта на правото, борбата с корупцията и организираната престъпност?“, недоумява Даймел.

Съмненията във възможността на България продуктивно да управлява Евросъюза се споделят и по друг повод. В състава на българското правителство влиза националистическата коалиция „Обединени патриоти“. Даниел Кадик от Фондация „Фридрих Науман“ смята това за доста спорна предпоставка за председателството на ЕС. „Хора известни със своите ксенофобски, националистически и протекционистки възгледи ще станат председатели в различни съвети. Да вземем например вицепремиера Валери Симеонов – той не крие своята ненавист към националните малцинства, публично нарича циганите „диви маймуни“, заяви Кадик.

В същото време бившият председател на Европарламента Ханс-Герт Пьотеринг се надява, че българският премиер Борисов ще успее да дисциплинира партньорите си по коалиция и страната ще „може да продължи проевропейския курс“. В своя стремеж още повече да се сближи с Евросъюза българското председателство може да разчита на подкрепата на мнозинството българи. Според последните данни на американския институт за обществено мнение Gallup International, обнародвани през декември, 62% от българите вярват на ЕС – този дял е нараснал с 12% в сравнение с декември 2016 г. 55% вярват, че председателството на България в ЕС ще бъде успешно. Жителите на страната също така се надяват, че тази позиция ще донесе на България допълнителни точки, необходими за присъединяването към Шенгенската зона и еврото. Според мнението на независимите експерти, за присъединяването на България към Шенгенската зона има всички предпоставки, докато за въвеждането на еврото времето още не е настъпило. И макар икономическите показатели на страната да са на доста високо ниво, в еврозоната София няма чак толкова много привърженици, се казва в анализа на ДВ, цитиран от БГНЕС.

В разпределението на ролите по отношение на посланията, новогодишното късметче с бонбонче за Кремъл се е паднало в питката на министър Лиляла Павлова, натоварена да отговаря за това как да не се изложим пред европейските чужденци през първите 6 месеца на 2018-та, но и пред Москва едновременно с това. Какво смятаме да правим по въпроса със санкциите срещу ( списъка от няколко дсетки приближени на президента на) Русия, попитала руската агенция със съветското название ТАСС ( ако си спомняте, по времето на Елцин агенцията беше леко преименувана на ИТАР-ТАСС, нещо като “Левски-Спртак” у нас по времето на НРБ, но Путин върна оригиналното съветско название на своя агенционен рупор).

Ето какво отговаря Лиляна Павлова, която изглежда изпълнява функциите на говорител на премиера Борисов, който обикновено си говори сам, включително в посланията си във Фейсбук, но в случая му е нужна трансмисия, за да не дразни Брюксел лично:

„Министър-председателят Бойко Борисов и българското правителство смятат за необходимо включването в дневния ред на предстоящите дебати на въпроса за санкциите като един от приоритетните. Този въпрос ще се обсъжда в различни формати, за да се намери най-доброто решение и да се разреши проблема“.

Ето къде е заровено кучето, както обичат да казват руснаците по отношение на разшифровката на намеците. Същото куче, което у нас (о)тричаме, но си мислим, че не ни личи и отвън не забелязват това.

Unknown

20 мнения за “(О)тричане”

 1. “първата ми мисъл е за онези, които преживяват труден период от живота си: обезверените, болните, самотните. За тези, чиито близки са далеч зад граница и за хилядите бедни българи, които днес се борят за оцеляване”, изхлипа пРезидентът и заедно с издокараната Деса-простакеса се качиха на луксозния самолет, за да присъстват на новогодишния концерт на Виенската филхармония в столицата на Австрия.

 2. Величаво начало И през 2018г. за Стопанинът на БЛОГА НИ!
  Убеден съм, че дори “най-големият опонент” на Иво на аналитичното поле, кавички хич не са сложени по неФнимание, саша томов би си затраял кат бит пИдал и няма да измънка, че в статията няма нищо “ново” и се “повтаря”.
  А какви недоразумения-ПОЛУИНТЕЛИГЕНТИ имаме начело на страната, просто не е за вярване. Свъхелементарна посредственост или “чудовищна некомпетентност”, избора всеки сам може да го направи. Предстоят каскада от циркове които ще бъдат замазвани, омоловажавани, профанирани от т.н. масмедии по време на Председателството на ЕС. Бедно ни е въображението. Напъните да “не се изложим пред чужденците” неименуемо ще докарат точно това. Гаф-скандал-гаф-скандал и те така до 30 юни т.г. Няма да скучаем, каквото и да означава това.

 3. Само да уточним за протокола, че аналогията на елциновото преимунаване на ТАСС с добавката отпред на ИТАР е с обратен знак на “обединението” на Левски-Спартак. Ако при пияницата Елцин целта е била малко от малко да поизбърше мракобесническият имидж на “ТАСС е упълмощен да заяви”, то в българският случай стремежът бе да се притъпи опозиционното жило което публиката на “Отборът на народа” демонстрираше при всеки сгоден случай. И най-вече, след оня паметен мач на 17.11.1968г. или само по-малко от три месеца от нахлуването на ВД в ЧССР на 21 август с.г. когато опиянени от победата с 7:2 над ЦСКА “Червено знаме” което за разбиращите и тогава и сега е много повече от един резултат, “критична маса зрители от мача”, това е по сводката за ЦК на “нашата” Партия съставена от КДС се отправя пред ЦДНА скандирайки лозунги които се тълкуват като антипартийни. Реакцията беще мълниеносна. Едва изчакали свършването на полусезона отговорните другари по спортна линия джиросаха към Левски най-омразният клуб-този на милицията. На практика, мнозинството левскари спряха да ходят на стадиона с изключение на мачовете с ЦСКА и ЕКТ. Което практически бе и гоненият резултат.

 4. Сега, всеки има право на мнение но ако се перчиш сал с едно оригиналничене ала “вижте ме как не цепя басма никому” (наужким, де) влизащо в крещящо противоречие с обективността дали си заслужава претендиращ за сериозност сайт да му дава трибуна.
  Иде реч за измислена история в село Угърчин случила се у нас и реакциите на Евгений Дайнов, Иво Инджев и някои от партиите. Цялата дописка обаче е съчинена единствено да уязви Иво. Единствен той е удостоен със споменаване на два пъти с дебел намек-обсебен от путин.
  Как може да твърдиш, че “Иво Инджев не коментира случая, но пише нещо за Путин”. Кога е било, ако греша смирено се извинявам и си връщам думите назад, Стопанинът на БЛОГА НИ да коментира нещо без да го е споменал. Даже, понякога се дразня, че пунктуално предава събитието цитирайки дословно друга медия. И то при положение, че инфото за него вече е стигнало и до последният виртуал.
  Пак цитат от същият автор:
  “Иво Инджев нарича английското правителство „Слуги на Путин”.” При положение, че само напоследък, на няколко пъти Иво дебело подчерта тук, че открай време единствено добрата стара Англия енергично се протипоставя на хибридната война на лилипут.ин а преди това винаги е реагирало на попълзновенията на кремъл от съветско време насам.

  http://e-vestnik.bg/27392/moderna-bargariya-e-na-edna-raka-razstoyanie-ama-may-bilo-krak-koyto-razdava-shutove/

 5. Види се обло-хитрото лиле е пропуснало да впише приоритета на САНКЦИИТЕ в официалната програма:

  file:///home/chronos/u-95be66c0678c32113ab1eba37df8cd6988027150/Downloads/PROGRAMME_BG_PRESIDENCY_BG.pdf

  Хем да не гложди Брюксел, хем с московския гявол да са еш, ей!
  Не помнят (клетите) анекдотичната истина от предните ни векове. Тате – провикнал се синът – в колибата ни се е вселил дявола! Няма страшно, рекъл бащата, – нека е дявола, само да не е московеца!
  Това ще го преведа на английски, белким ‘философът’ Дугин го разбере.
  Заедно с великолепния коментар на Ангел Грънчаров под една от предишните публикации на ivo.bg

  После, чета в програмата:

  Посещение на международната журналистическа общност в България

  ОТ
  10.01.2018

  09:00

  ДО
  14.01.2018

  17:00

  Помагайте тук, в зоната на здрача сме. Знаем кога, но кой, къде, как ще представи тази международна журналистическа общност, и на кого? В каква паралелна реалност ще въвлече драгата международна журналистическа общност, та да скрие от нея спектакъла на заровеното хвърчащо куче, – хвърляй боб, ако искаш да узнаеш.

  Апропо, надявам се международната журналистическа общност ще ни даде идея за делото срещу Иво i.e. срещу независимата журналистика в европейска България.
  Може би и тя ще пусне ‘левче’, като нас. Уточнявам: то не е за ИВО (не го виждам да си купува чорапи), то е за волята на честния, критично мислещ, загрижен човек.

  Сия, Жорж: благодаря ви за инициативата, скъпи приятели.

 6. Не мога да си представя как ЕС гледа на нашето председателство при положение, че сме на 109 място в света по свобода на словото, всичко, до което се докосна геройкото е в плачевно и разнебитено състояние. Полиция, армия, наука и образование, съд прокуратура, здравеопазване, монополи и т.н. Спирам да изброявам. Няма здраво място.
  Какво председателство, какви 5 лева? Добре ще е да се организираме и да покажем, че в България има хора, които са наясно с безобразното управление на компанията “КОЙ” и не са съгласни да се примиряват с това.

 7. Не е по темата, на съвеЦки е, но е прекрасно с много чувство захумор четиво за някои особености на японците и ватниците. Първите, смея да твърдя ги познавам добре а и за блядовете имам трениран поглед. Има страхотни попадения и колкото наглед да изглежда преекспонирано, така си е. Онзи ден срещнах и впечатление на емигрант-руснак след статия за държавното допингиране. Коментататорът твърди и няма причина да не му вярвам, че се е налагало на няколко пъти да пътува в самолети с елитни руски спортисти. Изключителен примитивизъм. Постоянни “разборки”, цинизми, псувни, грандомащина, комплексарство и т.и т.н. Е едва ли се дължи само на зобенето.
  Неспасяеми са!

  http://www.kasparov.ru/material.php?id=5A4A0A83B614F

 8. Поредната измислена “министърка” , на която даже винету не даде да “ремонтира” НДК, по време на НДК-гейт!
  От калинковият “вожд” винету не може да се очаква нищо друго освен калинкови фейк-“министерства” и калинкови фейк-“министри”. Повечето са такива – “туристическото”,”спор(т)ното”, “на европредседателството”, ……. а вече е излишно и фасадното фейк-“министерство” на КРИВОсъдието…….и “министерството” на милицията… ….фасадните фейк-“служби” от времето на ДС…….
  винету помогна и за избирането на хибридният ()резидент и “съветниците” му.
  Сега, по време на европредседателството винету, пак ще си остане фасадният, потьомкинският, фалшивият, хибридният и фейк “вожд” на потьомкинската бутафория НРБ , която все още не е изпълнила предприсъединителните си договори с ЕС ,вече 12 години след “приемането” си.
  И ако винету и цялата му хибридна шайка си имат лични Зделки с Путлер , нека сами си ги изпълняват за собствената си сметка.
  Щом като и Путлер, и винету са фейк “вождове” , би трябвало да се “разберат”,…. според “разбиранията” на винету……..

 9. Журнал дьо Диманш строги но справедливи. Колко пъти трябва да си надскочил нивото си на некомпетентност, визирам и пРезидент Фърчилков и баце и вся осталная сволоч за да не вдяваш или да се правиш на ударен, че “еврогейовите” са наивници на всякакви позиции. Да, ама не!
  https://offnews.bg/medii/pak-chestitka-zhurnal-dio-dimansh-balgaria-e-na-mafiata-edna-malka-672143.html

 10. Мен ме гложди един въпрос – дали някой журналист ще се присети да попита Лилянка-внучка партизанка, как аджеба си представя единодействието и взаимовръзката на приоритетите “въпросите на общата европейска отбрана” и “включването в дневния ред на предстоящите дебати на въпроса за отпадането на санкциите”, които БГ правителството има намерение да постави на Съвета на Европейския съюз?

 11. Има ли връзка с опипването на коляното на данчето фандъкова от жозеф дол или да и долната статия на Григор Лилов за митичните (не)доставени реактори за АЕЦ БЯлене, потвърдена и най-добрият ядрен специалист и приятел на Иво-Георги Котев, съдете сами.

  Григор Лилов:
  За пореден път през последните няколко години отново поставям на вниманието ви този огромен корупционен проблем.
  В 24:00 часа на 31 декември изтече крайният срок за доставка на втория атомен реактор по проекта „Белене”, за който Русия ни осъди на 620 милиона евро (1 милиард 212 милиона лв)
  Реакторът обаче го няма.
  За пореден път!
  Пореден реактор, за който сме си платили и след който България пие една студена вода.
  Първият беше производство на заводите „Шкода” в тогавашна Чехословия и доставен през 1986 г. Престоя 16 години на брега на Дунава, след което беше закупен на безценица от Русия, която го монтира на Калининската АЕЦ.
  И аз не знам колко поредни пъти все ставаха готови и потегляха за България също много пъти, за да не пристигнат у нас.
  Например на 17 март 2012 „Атомстройекспорт” се похвали, че първият реактор е контролно сглобен – успешно и ще отпътува за България още следващия месец.
  http://www.atomstroyexport.ru/…/c9ccfe004aee34d88e74efd50cf…;
  На 3 юни 2012 г. отново се разбра от архитекта-инженера на „Белене” – „Риск инженеринг”, че първият реактор е станал за втори път напълно готов и ще пътува за България, а вторият е готов на 70%.
  През декември 2012 за пореден път се разбра, че за пореден път двата реактора са готови и за пореден път – още през пролетта на 2013 г. ще са у нас.
  И за да не изброявам отегчително за съответните години , ще резюмирам „готовността” и „пътуванията” на реакторите.
  **** През 2013 г. те ставаха готови 3 пъти и 2 пъти пътуваха за България.
  **** През 2014 г. ставаха готови 2 пъти и един път пътуваха за България.
  **** През 2015г. ставаха готови 1 път, 1 път – първият готов, а вторият – на 90% и 2 пъти пътуваха за България.
  **** През 2016 г. отново официално ни информираха през пролетта, че първият реактор е готов на 100%, а вторият – на 90% и ще стане готов изцяло ноември . Поредно натоварване и пътуване за България обаче нямаше. Защото в края на октомври Кирил Комаров, първи зам.председател на “Росатом”, кой знае защо предложи оборудването да се съхранява при тях.
  Реакторите бяха готови и пристигаха на няколко пъти у нас и през изминалата току що 2017 година.
  Например на 6 януари енергийната министърка Теменужка Петкова заяви, че през март не един, а двата реактора ще бъдат на площадката „Белене”.
  Осъществи се на 50% – първият реактор наистина пристигна. Вторият обаче хартиса някъде „из пътя”
  През септември официално вече се разбра, че готовият втори реактор не е бил съвсем готов – първият бил завършен изцяло (и затова е доставен), ама вторият, дето в предишните години бил готов на 90%, на тези проценти си е и останал.
  Още навремето ви уведомих, че единият реактор от “българските” е монтиран на Тянванската АЕЦ в Китай и показах съответните снимки от китайските репортажи за събитието. Пуснах и видео в ТВ ми предаване. После ви уведомих, че другият „наш” реактор е монтиран на Ростовската АЕЦ в Русия. И този клип ви показах
  https://www.youtube.com/watch?v=YXlQj2oKESE
  —————————————
  Макар и вече в Белене, единият реактор не е съвсем реален реактор.
  Възниква въпросът какво тогава е доставено у нас като „реактор – 1 брой”.
  Трябва изрично да благодаря на ядрения физик Георги Котев, който първи анализира, че това съоръжение най-вероятно е музейна антика на заводите „Атоммаш” във Волгодонск.

 12. От години гледам концерта на Виенската филхармония на първи януари, но тази година пропуснах, след като видях в сайта на Йавор и Галйа Дачкови просташките снимки на Румин Рядавой и неговата волнонаемна цъфнали във Виена на издръжката на българския данъкоплатец и заснели физиономиите си до националиста премиер все едно са най-големите космополити в света, почувствах Виена омърсена , а Щраус сигурно се обърнал в гроба си

 13. Кевин,

  Аз също бях същисан от новогодишният концерт. Гледах го по BBC2 когато изведнъж водещият се отплесна на тема България в продължение на може би десетина изречения. Приятелството на Фердинанд с Щраус. Царуването му.. пък после Симеон който помогнал за връщането на България в ЕС.. ти да видиш.. Камерата шареше из публиката и мернах холандският премиер.. нашият Президент не го видях..

 14. ‘нацията’ на тричарите изчезва, обаче – 5000 деца по-малко родени миналата година в сравнение с предишната… ЦРУ пак позна, до 2040 БГ населението ще е от предимно индобългарчета и около 4 милиона. Мдааа, лоша работа за пенсиите.

 15. Да разбера, че българският Хвърчилков/ той не е мой президент, за такъв предател не мога да гласувам/ и простакесата му, която със сигурност би се обличала като чалгаджийка, ако не бяха консултантите й, са били на прекрасния Новогодишен концерт беше непоносимо. Това е кощунство за Виенската филхармония. Срамно е!

 16. На чей издръжка пРЕЗИДЕНТА с първата ВОЛНОНАЕМНА са на концерт на Виенската филхармония? И няма ли кой да им потърси сметка за самолетните и концертните белети. Ако това беше станало в САЩ то който и да е президент щеше да е на собственна издръжка а не на ДЪРЖАВНА!IIC…..oIL.

 17. Г-н Инджев, приемете най-топли пожелания за здраве и щастие през новата 2018 година! Нека тя да бъде по-успешна от предходната. Нека перото ви (клавиатурата, де) да е все така наострено и да бие право в целта!
  И нека си пожелаем да имаме поводи да се чувстваме повече българи заради настоящи успехи, а не заради минала слава.
  С ваше позволение ще използвам случая да поздравя всички съфорумци с настъпването на новата 2018 година, като се надявам тя да донесе здраве и сбъднати мечти!

 18. Германските изявления са студен душ и директно наритване края на гърба на нЕкои ръководни “другарки и другаре”, които не се сещат от намеци. И понеже рубли вече ниц, а сАвецката копаня с цвик отдавна е празна, пък въпросните не могат да правят нищо друго за препитанието си, освен да слушкат, ще слушкат Брюксел. И хоро ще играят (не казачок), иначе няма да има какво да папкат. Хайде амин, а на Стопанина респект!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.