Путин освободи Грузия, Украйна, Черна Гора и Македония от “любовта” им към Русия- наред ли е България?

Черногорският президент Мило Джуканович превръща в правило изключението балканските левичари да се отвързват напоследък от вековната си русофилщина. Това се видя от решимостта му да присъедини страната си към НАТО през изминалата година, нанасяйки най-звучния геополитически шамар на Путин не само за годината, но и за епохата на путинизма, подчинена на манията Русия да бъде изведена на съветска орбита като велика сила, на която някакви си балкански държавици не само не бива да противоречат, но направо да му целуват ботушите.

И сякаш това му беше малко ( на Путин), та в първите дни на годината Джуканович затвърди тенденцията с потвърждение пред холандска медия, че през 2016 г. не само е направен опит за преврат в Черна гора от страна на Русия, но и нейни агенти са замисляли убийството му.  http://www.faktor.bg/bg/articles/dzhukanovich-rusiya-pritiska-balkanite-bryuksel-da-pobarza

Това бягство на “малките балканци” от голямата Русия беше особено подлютено в сладникавата панславянска и евразиийско -православна песнопойка на руската геополитика срещу “ еврогейска” Европа, маркирано от втория поред и не по-малко значим по своята символика крах на руския империализъм в малка Македония. Там левият Зоран Заев последва с лице към Запада завоя на Джуканович в обръщането на хода на историята на своята малка, но най-русофилска държав(ица) на Балканите през последните 200 години.

През 2008-ма Путин успя чрез брутална агресия да превърне систематично русифицираната от две столетия малка, православна и черморска Грузия във враг на своята “матушка”, покровителка срещу мюсюлманските конкуренти за господство над покрайнините на кавказкото православие ( като Персия\ Иран и Османската империя\Турция). Беше толкова невероятно , толкова глупаво от гледна точка на здравия разум да се види как от един вековен и благодарен за минали благодеяния православен приятел Русия може да си навлече убеден враг за поколения напред, че малцина биха се басирали в полза на вероятността подобен малоумен руски прецедент да се повтори.

Букмейкърите направо са сбъркали, че не са направили залагания. Защото през 2014 г. Путин предизвика още по-зрелищно и мащабно отблъскване на далеч по-голяма и още по-значима за велоруските претенции за световно влияние държава и нейния народ. Инвазията му в Крим счупи  собствения му рекорд по отчуждаване на вековен приятел, като Грузия.

Балканските адепти на старите руски домогвания нямаше как да не бъдат впечатлени. И си направиха изводите в Черна гора и в Македония. Пред избора да плащат данък “историческа благодарност”, жертвайки европейската си идентичност в услуга на държава, която живвее и действа спрямо своите биши сателити по законите на 19-ти век, балканските лидери, макар и леви по убеждение, убедително реаграха в полза на прозападната ориентация на своите народи.

Време е и държавата, която е световен шампион по монументална любов към СССР и Русия до степен, че тачи чуждата символика много повече от собствената си история, да последва примера на ясното разграничаване от евразийското зимно притегляне.

Може “вината” да е на Брюксел, но е факт, че министър Лиляна Павлова, която смутолеви пред ТАСС преди два дни обещание да поставим въпроса за западните санкции  по време на българското председателство на ЕС, днес изпадна в обяснителен режим, обещавайки този път…обратното. Нямало да искаме падане на санкциите, заяви тя без много заобикалки в първото си интервю за годината в качеството на член на правителството, натоварен да бъде лице на административната грижа да не се излагаме пред европейците.

Може да е малко, може да не е от сърце, но стъпката е в правилна посока. Да видим докъде ще доведе тя ( и дали реакциите от неокомунистичския печат в Минск, в които за българското председателство днес се говори с откровена идеологическа злоба), не са първият дългоочакван комплимент от страна на “руския свят”, разбрал, че трябва да престане със сълзливите анонси към България като към брат, който много обича всичко (бела)руско,  ала едва ли не против волята си е натикан в лапите на процъфтяващия Запад.

Никой не може да освободи България от задушаващата “любов” на братушките от самите “братушки” техния батюшка!

18 мнения за “Путин освободи Грузия, Украйна, Черна Гора и Македония от “любовта” им към Русия- наред ли е България?”

 1. Тъкмо бях подготвил резюмета от две украински медии и от официалната руска газета които реагират всеки по своему-нормално на интервюто на лилето павлова пред тасс и хоп, даден е заден ход. Че са тъпи, тъпи нашите управници но все пак, най-малкото им е светното от КОГОТО трябва, че ако тръгнат с рогата напред срещу политическата воля на останалите 27 страни и да пребегнат задаващият се унищожитен “черен списък” на администрацията на Белият Дом това практически може да означава ритане на брюкселските им трудови книжки. Никакъв проблем ако любимият им лилипут.ин не свърщи парите междувременно. От вчера, вече т.н. резервен фонд е пратен на бунището. А от Брюксел може да са строги и справедливи на думи но финансовите потоци не са спряни. Толкова много може да се “усвоява”, баце вече милиардер в зелено, самата лили, пак според Тони Филипов, д-р не искала да “споделя”, каквото и да означава това, с банкянското слънце и ѝ е бил показан жълт картон, та дотук (?) с “платоническа любов” към братушките.
  Сега, за разтуха,вижте как се вихри на връх НГ многоапартаментният Цвъчко. В сравнение с него дори бочко може да се бара за финяга.

  https://offnews.bg/offtopic/naj-dobriat-lek-za-mahmurlii-pee-tcvetan-tcvetanov-videoto-na-godina-672152.html

  https://www.facebook.com/anita.christova/videos/vb.500312414/10155539773837415/?type=2&video_source=user_video_tab

 2. Иво, благодарности за надеждата, която ни даваш с написнато днес !
  За анализи като този заслужаваш паметник да ти издигнат българите, ако все още русофилистичната чавка не е им изпила до последна капка ума!

 3. Добър ден! Иво, благодаря за великолепното четиво! Сега по важната тема 7 февруари: От интернет намерих: Софийски районен съд –ул.Ген.Скобелев”23тел:02/895-52-31
  Софийски районен съд-Градска палата–бул.Цар Борис ІІІ”54,тел:02/895-5600
  Къде ще е делото, час и къде ще се събираме! Идеи за плакати, или друго подходящо. Колко пари още ни трябват? Приятен ден!

 4. Има едно малко животинче, казва се РОСОМАХА, нищо и никакво дребно животинче, но известно с яростта, с която защитава правото си на живот и храна, ярост, която респектира дори най-едрите хищници по света!
  Гледах на клипче как двойка мечки отстъпиха и избягаха от една разярила се росомаха, отказаха се, защото сигурно бяха “преценили”, че това отсреща не се шегува и че не си заслужава риска да получат безброй рани заради едно малко парче месо. Помислих си, че може би точно такова би трябвало да бъде поведението на отделния гражданин към издевателствата на институциите у нас. Да си знаят предварително в тези институции, че проявите на равнодушие към проблемите на гражданите и корупцията не си струват усложненията!
  Тази смела росомаха би трябвало да бъде пример най-вече за политиците ни, когато се налага да влязат в битка с “мечките” на чуждия интерес. Но за това се иска кураж, като този на едно друго симпатично животинче – мангустата, което пък е избрало се храни с кобри и други подобни страхотии !

  http://agro.bg/topical/article19645.html

  https://www.vbox7.com/play:c72ee67a89

 5. Иво, не че ти си бъркам в редакционната политика но долното инфо с адрес “проруска” Молдова където техният президентин Додон, куха глава ала нашио който обаче, за молдовеца иде реч, е номер 1 в слугуването на масква (стига да му позволят), е отрязан от КС в най-съществената си част на пълномощията. Та, преценка е твоя, разбира се, може да ръгнеш и Молдова в заглавието.
  И така, да обобщим. Примката около Раззия се стяга скоростно и неотвратимо. Преценете сами как може да се спасят при долните предпоставки. Направо са барон Мюнхаузен затънал в блатото и дърпаш се косата белким се измъкне. Да, ама не!

  https://www.svoboda.org/a/28951325.html

  https://newsland.com/user/4296757178/content/prognoz-2018-5-atak-ssha-kotorye-dolzhny-potopit-rossiiu/6147681

 6. До господин Ангел И. Грънчаров: Прочетах коментара ви относно този УРОД ИЛИЯН ТОДОРОВ който съди господин Инджев. Съгласен съм с вас да пресъстваме на този ФАРС който са подготвили тези РУБЛОЛИЗЦИ МЕКЕРЕТА и ПУТЛЕРОФИЛИ, издънки на старата БКП и ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ да видим КРИВОСЪДИЕТО каква ще я ИЗМЪТИ. Много ще ми бъде интересно този с МАЙМУНСКИЯ СУРАТ и с НИСКОТО ЧЕЛО какви аргументи е приготвил и под чея ДИКТОВКА съди господин Инджев. Още един път и аз ще кажа : Нека да помогнем кой с каквото може . Чукнете (подкрепи блога) там ще намерите всичко което е нужно!IIC…..oIL.

 7. Отварям ТАСС, да видя какво точно е казала Лиляна Павлова, и случайно попадам на воплите на станка: https://goo.gl/8WCa5S

 8. Към Georgi Nikolov:

  Драги Жоро, Молдова не се вписва в тази “групичка”, защото там и да е имало проруски тежнения, те не могат да се сравнят с традициите на споменатите в това отношение 4 държави- просто Молдова винаги е била съветизирана и реално окупирана населена с румънско говорещи хора земя. Там съветската пета колона е продукт на съветската окупация и няма руските корени, както в онези 4 държави, посочени в заглавието. На молдовците им отива да са враждебно настроени срещу руското влияние ( друг е въпросът доколко това е така и на какви подгрупи се делят).

 9. ЧНГ на всички!

  Не гледах новогодишното обръщение на президента (сигурно от отвращение), но днес по радиото чух, как Г. Харизанов на молбата да коментира изречение от това обръщение (за това, колко е заплашена демокрацията в България), каза, че най-много го е впечатлило отсъствието на каквото и да е споменаване, че сме членове на ЕС…. та мисълта ми е, че отговорът на въпроса от заглавието е “А дано, ама надали”

 10. Иво, чудесно ме “затапи”. Но днешното действо на КС на Молдова което е в синхрон с проевроатлантическата позиция на правителство е шамар за тамошмите рублофили ала илиян тодоров. За мен, а предполагам и за милиони “русофоби” в източна и централна Европа имали нешастието да бъдат под руският ботуш съществена част от живота си стига. Не спа? Оттеглям “претенцията си.

 11. За много години, г-н Инджев!
  Честита Новата 2018-та, уважаеми съфорумци!
  Пожелавам здраве през новата година, за вас и семействата ви, и много , много свобода! Свобода на словото, свобода на начинанията, свобода на мисълта и мечтите ви!
  Явно трябва не само да говорим, трябва и от време на време да крещим, за да ни чуват.
  Г-н Инджев,
  кураж по повод мерзкото дело, заведено срещу Вас от цялата продажна атакистка глутница (не се съмнявайте, че лицето Тодоров(едно трибуквие е доста по-подходящо в случая) е само формалната фасада на цялата тази антибългарска, антидемократична, антиевропейска, античовешка пасмина.
  Дръжте ни в течение за мястото, датата и часът на голямата съдебна битка!
  Ще сме там, а дотогава-всякаква подкрепа – в медии, сред колеги, приятели, и съседи!
  И моят поздрав:
  https://www.youtube.com/watch?v=2KFmijE0Ikw
  ✿⊱•╮❤╭•⊰✿
  “Ой, у лузі червона калина…”

 12. Чемодани, аеропорт, Масква.
  Това следва за “сборная” на Раззия по хокей на лед до 20 год. Току-що на световното в Бъфало домакините ги биха на четвъртфинал с 4:2.
  Също, да не забравят да поискат “прошка” защото хем рано отпаднали, хем от най-омразнит-пиндосите които на всичкото отгоре бият и негрите от правещият се на дърти години И “хокеист” ввп.
  За мен шампионата приключи. Който и да стане пръв, “а мне всьо равно”. В това отношение съм като чехите по соца. За тях дори да е предпоследен техният представител, ако зад него е руснак, простено му е. А победите на ЧССР над СССР особено на леденото поле винаги имаха ефекта на реванш за потъкването на Пражката пролет. И, те така.
  Ващ покорен спортен коментатор.

 13. https://aig-humanus.blogspot.bg/2018/01/blog-post_55.html

  Въпреки че съм безработен и аз според скромните си възможности – само с 1 долар! – подкрепих журналиста Иво Инджев: та да може да си плати на добър адвокат в предстоящото съдебно дело (понеже, знаете, самозабравил се властник от АТАКА, областният управител на Софийска област, го съди, видите ли, за “обида” и за “морални щети”!).

  Позволявам си да ви подсетя: подкрепете и вие с колкото можете не толкова журналиста Иво Инджев, а каузата на свободното слово у нас, на която той служи вече толкова години! (Знаете, г-н Инджев е остракиран безпощадно от олигархичните медии – досущ както мен пък ме остракираха, опраскаха и уволниха от системата на българското образование!)

  Можете да направите дарението си ЕТО ТУК.

  Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият “български” (т.е. мутро-ченгесарски и кагебистко-руско-путински) Картаген е крайно време да бъде разрушен…

 14. Според анализи на НАТО все още сме вътре, макар и в силно периферна зона:
  https://www.ft.com/content/90345ab8-dff5-11e7-a8a4-0a1e63a52f9c

  Интересното е, че се залага на еврофондове за изпълнение на военна инфраструктура (например 70 тонни танкове Ейбръмс да използват цивилни мостове и съоръжения, жп линии и т.н.).

  Колкото повече лентички реже тиквата от Банкя, толкова повече НАТО генерали потриват ръце, къде шега, къде истина!

  Честита да е новата фронтова линия на НАТО, заявена официално от 2018 г. във ФТ.
  Дано се събудят и за хибридната война.

 15. към GEORGI NIKOLOV

  Допуснали сте правописна грешка бързината : вЕщ

 16. До г-н I.IVANOV: От личен опит знам, че съдиите в нашенското родно “правосъдие” са способни на какви ли не подвизи когато правата страна стои в съдебната зала самотна, т.е. не е подкрепена от гражданите. Тогава са способни без да им мигне окото да произнесат присъдата, която най-много ще се хареса на властта. Но ако в съдебната зала е пълно с граждани, показващи любовта си към правото, правдата и справедливостта, тогава дори и нашенският корумпиран съдия ще се позамисли дали да издаде присъда, която е равностойна на чист съдебен произвол! Затова и призовах не само да напълним съдебната зала когато се открие съдебното дяло срещу г-н Инджев, но и да напълним и коридорите, а също и подстъпите към съда, тогава именно и ний, гражданите, ще допринесем съдът да си свърши качествено работата!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.