Анадолните реакции у нас спрямо Истанбулската конвенция

Предупреждавам и си признавам, че написаното от мен не е много сериозно: нито като проучване по темата, нито като тон. Други са се аргументирали по въпроса за “третия пол” по-добре, както може да се види в текста, който следва след моя скромен увод.

Прабаба ми, която се преселила като момиче със родителите си от Прага у нас в края на 19-ти век, разказваше със смях за реакцията на софиянците, когато видели за пръв път ръчни часовници ( на ръцете на италианските военни) след края на Първата световна война. Нашенците дружно се присмивали на “обратните” чужденци. Ясно им било, че са …абе знаете какви, щом носят гривни.

 

Unknown

Спомних си за тази история покрай шумотевицата около Истанбулската конвенция, подписана от самата Турция, но предизвикваща в нашата европейска България доста анадолни реакции. Щото, видите ли, щяла да ни докара апокалипсиса с признаването на третия пол ( за което във въпросната конвенция изобщо не става дума).

Прочитът и реакцията на “заплахата за националните ни ценности” в случай, че бъде ратифицирана, е като във вица за пияния, който смутолевил, че на втата пише “жени”, а всъщност се оказало “кенеф”.

Май не сме мръднали много напред в нашия манталитет от началото на 20 век, когато ръчните часовници са предизвикали от “мъженствена” гледна точка мачовска реакция сред шопите и прочее нашенци с претенция да ги “разбират тия работи” по-добре от “изнежените” европейци.

КАКТО ДЯВОЛЪТ ЧЕТЕ ЕВАНГЕЛИЕТО

Ти четеш за права на жените, те ги говорят за трети пол

Александър Петров

Последният актуален повик на национализма у нас – на оръжие срещу Истанбулската конвенция, която ще накара България да приеме трети пол, хомосексуалните бракове и транссексуални бежанци и ще натрапи на страната поредната порция чужди ценности, заличавайки нашите си собствени.

За същността на самата конвенция и за това дали въобще кара България да признава такива неща, може да се изпише много и вече се е изписало. Дори само от това, че далеч по-консервативни държави като Турция и Полша са я ратифицирали, значи можем да си правим изводите доколко такива „смели“ тълкувания на текстовете й са възможни.

В българския език си имаме един много хубав израз за точно такива моменти – „Както дяволът чете евангелието“ – да четеш нещо и да го разбираш така, както ти е угодно.

По този начин Истанбулската конвенция се превърна в поредното знаме, което националистите да веят в защита на българските традиции и ценности, заплашени от упадъчни влияния. За какво в нея става дума всъщност и какви са реалните й цели, далеч не е важно.

И именно там е проблемът. Защото освен всичко друго роля на политиците е да образоват населението за важни социални и политически въпроси и да разясняват определени събития като например ратифицирането на голяма международна конвенция на Съвета на Европа.

Какво се случва, когато част от политиците решат да бият една голяма аларма за потенциално нашествие на транссексуални бежанци, заложено в документ, който няма нищо общо с това.

Реално скандалът идва от английската дума „gender“, преведена на български като „социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете“, поради липса на по-точно определение. Именно този превод създаде паника дали случайно България няма да признае трети пол или поне да положи основите на бъдещото му признаванe.

В интерес на истината тук идеята е доста по-различна и засяга по-скоро социалната роля на жените в някои общества и на места, където на тях се гледа по-скоро като на полезен предмет вкъщи. Като тези жени не е задължително да се намират някъде в Близкия изток или Африка.

Напротив, съвсем спокойно може да са онези българки, които са подложени на домашно насилие, просто защото все още някой смята, че няма абсолютно нищо лошо в това след вечерната ракия да хвърлиш на жената един пердах – ей така, да си знае.

И конвенцията не споменава абсолютно нищо нито за трети полове, нито за гей бракове. Но е важното да има борба срещу „заплахата“.

В такива моменти проблемът става съвсем друг – цялата идея на тази конвенция се подменя, защото част от хората, които са отговорни за това да обясняват политиката на хората, тълкуват по свой си начин нейния текст.

Ясно е, че политкоректността дразни много хора и някои дори виждат в нея тъмни планове за разбиването на обществения морал и подмяната му с друг – чужд. Но опитите да се изкара цялата тази ситуация сякаш още малко ще дойде някой нов, трансджендър еничарин Караибрахим, който (или по-добре която) да въвежда „в правата вяра“ всички онези, бранещи българщината люде, са малко прекалени.

Въпросът е, че този национализъм се храни с подобни скандали. Защото ако я няма заплахата от „загубава на традициите“, от „войнстващата политкоректност“ или от „ордата безродници вътре в държавата“, той ще се изпразни от съдържание.

Защото той не залага на любовта към българските ценности, не залага на позитивното в културата, нравите и обичаите. Този национализъм се уповава на враговете, които си създава.

А в подобен подход има толкова сила, колкото силен и страшен е врагът. И именно антагонистът обединява и в крайна сметка – носи гласове.

И докато това е така, документи като Истанбулската конвенция ще се четат така, както дяволът чете евангелието.( Кафене.нет)

23 мнения за “Анадолните реакции у нас спрямо Истанбулската конвенция”

 1. Бога ми,имам себе си за що годе информиран гражданин,но информацията за въпросната конвенция достигна до мен едвам през последните няколко дни,и то в изкорубените от “патриотите”вид.Вменявам във вина за това институциите на БГ,и най-вече на медиите които са длъжни своевременно и правдиво да информират гражданите за международните събития в които държавата ни би била страна.Слава Богу че има институция :Блог на Иво Инджев”която да поема върху себе си грижата да информира,а не да манипулира!За това този блог е наистина ИНСТИТУЦИЯ.
  Благодарение на г-н Иво Инджев на когото за пореден пожелавам здраве и успех и казвам Ч.Н.Г.

 2. След като преборихме “успешно” 10-те милиона мигранта, нали не сте забравили тази страховита прогноза на банкянското слънце-пенкелер преди около 2 год. и то, благодарение най-паче на самият него. Ама как точно се получи, че кьоров мигрант не посмя да атакува бутофарната ограда, баце си го пази в тайна кат ноу-хау. Сега е наред да бъде “оправен” мистериозният “трети пол”. А бе, матРиала трябва да се страхува, нъл тъй. Ежедневно, ежечасно, ежеминутно. А дали ще им уврат главите на електоралните единици, ще да видим в обозримото бъдеще.

 3. Здравейте,
  опитах да Ви пиша във ФБ, но не успях май…
  Последно – на сайта няма инсталиран сертификат, а през контролния панел на суперхостинг трябва да е работа за няколко минути / включва и каквото трябва да се пипне по wordpress-a, за да се появи зеленото катинарче/
  Ако трябва помощ, то за мен ще е удоволствие…

 4. Когато пристигнах тук, на Запад, бях много изненадан да открия, че почти всички хора, които срещнах, и тукашни, и емигранти всъщност се бореха и мечтаеха да получат в живота нещо, което аз бях захвърлил в България – пари, гарантирано положение, слава.

  Почти всички и англичани, и германци смятаха, че аз съм бил луд и че е абсолютно морално да лежиш на гърба на цял народ и да си живееш като привилегирована гадина.

  Този морал така ме порази, че тогава разбрах, че обществената съвест на Запад е или мръсна политическа игра на деня, или куп лайна, че тя не е искрен отклик на нищо, защото малцината честни и искрени донкихотовци, които милеят за човешкото достойнство, нямат достъп нито до радио, нито до телевизия, нито до вестници.

  Ако търговските интереси на Запад повеляват, те са в състояние да започнат да свирят съветския химн редом със собствените си национални диарии.

  За мой и твой ужас, това е действителността. Това е все същият конфликт между партията и отделните творци. Ако комунизмът някога дойде на Запад, уверявам те, че техните диктатури ще бъдат далеч по-отвратителни от нашите – източните.

  Но ако не дойде, причината за това ще бъде, че техните обществени форми са по-съвършено неморални и по-солидни укрепления за посредствеността и бездарието, основите на несправедливостта са много по-дълбоки и парфюмът на демагогията (за да прикрие миризмата на лайната) – много по-силен.»

 5. Г-н Инджев, за много години.
  Това което по погрешка публикувах по-горе е някакво писмо от Г. Марков до приятеля му Димитър Бочов. Как мислите вие, дали не е измислица?

 6. “ПАТРИОТИЧНО Е да си бием жените”
  Хм, Вие майтап си правите, ама руските попове (свещеници де) смятат това за основа на семейните ценности…
  А че българщинАта е в опасност, разбрах още като посегнаха на тричането… дано сега поне да си опазим гендерите, маа-му-стара…

 7. До Милен
  Не се сдържам,защото ме разсмяхте.
  Това,което сте написали,не са езика,стила и реалните виждания на Георги Марков.
  Въпросът е към вас-Как сгрешихте и как се сдобихте с такова писмо до Димитър Бочев?

 8. “Като се прибере вечер от работа жена ти, цапни и един шамар. Тя с нещо все си го е заслужила през деня”. В кавички е защото съвсем не е мое разсъждение, но се харесва в нашите ширини.

 9. По т.6 (RE: Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени) против са гласували:

  Красимир Каракачанов, Емил Караниколов, Красимир Вълчев, Нено Димов, Кирил Ананиев, Ивайло Московски, Владислав Горанов и Валери Симеонов:
  Немила родна картинка.

  Чета тази сутрин глупостите на каракачанов http://clubz.bg/62555-brakove_ot_tretiq_vid_i_kak_jenite_biqt_myjete_pylen_tekst.

  Това, че сме допуснали този човек в парламента е 1:1 да пуснем шопар в сакристия.

 10. винету имаше почти 2 години да ратифицира тази конвенция! И, едва ли няКОЙ има някакви съмнения защо точно сега краснокожият “вожд” е решил да се занимава с такива съвсем странични и отдалечени теми , макар и да не са маловажни. Още повече че в предишният парламент винету можеше да разчита на РБ.
  Но вместо с тях, винету в поредният си третИ по(л)пулистки поЛумандат предпочете да “ратифицира” тройната “конвенция” с тримата си путлериотски по(л)пулисти от ОФ.
  От тройниТЕ и третомандатниТЕ по(л)пулисти може да се очаква САМО по(л)пулизъм….. и НИЩО друго……

 11. @Тодор Тодоров

  Вечно е, разбира се. Накиснеш ли се във водка, няма невъзможни неща.
  Затова в Добруджа руснаците са гледали като накълвани пилци, вярвали са, исторически опиянени (https://goo.gl/9b8Vkh) от вечната водка и пропагандата от ‘Военни известия’, че българите няма да се бият срещу тях.
  Обещах на Дугин цитатите да са на английски:

  (…) “They were persuaded in Petrograd that the Bulgarian people would be hypnotized by Russia dressed up in the mantle of Liberator; they were certain that on apparition only of a Russian army in Dobrudja the Bulgarian soldiers would lay down their arms.
  Far from throwing down their arms, the Bulgarian battalions rushed to the attack with a dash that defies imagination.”

 12. Дами и господа,не бива да се чудите на цирка по ратифицирането на този документ.Неотдавна руската Дума прие закон освобождаващ от отговорност мъжете побийващи жените си.Да знаете от къде са запалени фитилите де.

 13. EVERYONE ELSE, и булките и булките. Да не се “губи” и тяхното. Само при рецидив имаше предвидена символична санкция. Сега е хубава, лежерна събота и ме мързи да ровя. Но пипне ли ме “трудовият” ентусиазъм, обещавам да погугля и намеря съответните текстове.

 14. @GEORGI NIKOLOV

  Булките са едно на страшна ръка, https://goo.gl/J6ePJu

  И нашите патриоти на надница – какво било асоциация “Анимус’, чудеха се оня ден в парламента; ами да питат жените си.

 15. Ана(до)лните реакции у нас спрямо Истанбулската конвенция.

  T. e. да серем върху всичко прогресивно, само защото не е в списъка с опорните ни точки.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.