Условното наклонение на безусловното ни подчинение

Поредният руски посланик за пореден път демонстрира вчера, че съвременна Русия, която няма с какво да привлече българите ( подложени на руския ценови диктат по отношение на вноса на енергийни суровини), залага на смесването на историята със сантиментите в руска интерпретация. За целта посланик Анатолий Макаров отново употреби вчера в София непозволеното в историческата наука условно наклонение, за да наклони везните в полза на приятелството с българския народ, както се изрази ( използвайки “приятелството” като заместител на думата “дружба”, която определих не случайно като “течна”, вместо “вечна”).

Unknown

Какво би била съвременна България без решителните действия на Александър Втори? Само руската империя се осмели да обяви война на османската, заявява посланикът на Русия в София.

Да оставим разбора на факта защо Руската империя, която днес имперският посланик хвали, е пожелала реванша срещу османците, от които търпи унизително поражение в Кримската война 30 години по-рано и търси всякакви предлози да си го върне ( самочувствието). По подробно ще обясня това в новата си книга, в която мотивите за войната най-добре и адски откровено споменава реабилитираният напоследък като важна клечка в историята на руската дипломация евромразец и голям туркофил граф Николай Игнатиев – видно е от собствените му излияния в оригинал. Същият в същото време се е борил яростно да няма война между Русия и Турция, но това не пречи днес той да бъде посочен със задна дата като кандидат за нов (?) български бащица според актуализираната версия на Кремъл какъв е бил “приносът” на графа за българската свобода ( свободата на индивите и на народите е хипотеза, ненавиждана от Игнатиев по отношение на самите руски поданици, какво остава за балканците, употребявани от руската дипломация като средство за осъществяването на руските имперски цели).

Ключовото нахалство в изявлението на посланик Макаров е вездесъщото в подобни изказвания на подобията му в Русия и у нас “ако”. Понеже го е пуснал за употреба във вентилатора на “препоръките”, нека му го върна поне схематично, като го обърна с няколко риторични въпроса.

Какво би станало, ако поне при една онези поне 7-8 руско-турски войни през последните два века преди Руско-турската война от 1877 г. Руската империя поне веднъж бе споменала в поне един договор за примирие или дори за взаимна помощ с Турция ( да, има и такъв само малко повече от десетилетие преди споменатата Кримска война, но да не изпадам в подборности), Руската империя се беше застъпила или най-малкото беше споменала за правото на българите на самоопределение?

Какво би станало, ако изобщо Руската империя признаваше съществуването на българи, а не на “славяни” и “православни”, годни за рециклиране в руския имперски етнически котел?

Какво би станало, ако Руската империя не се бореше така яростно срещу българската църковна независимост – дали българите нямаше да си я извоюват сами чрез собствена (р)еволюция спрямо разпадащия се труп на Османската империя въпреки руския натиск за подчиняване на българските тежнения за независимост – и доста по-рано да преминат на следващия етап от националното си (само)освобождение?

Какво би станало, ако руският генерал Дибич Забалкански ( направил кариера за награда, че е предал заговора на декабристите сред руските офицери), не беше арестувал след договора с Турция от Одрин ( 1829 г.) и предал на османските власти българския патриот на руска служба капитан Мамарчев, събрал стотици български юнаци за самостоятелен български бунт срещу османците?

Какво би станало, ако руският посланик в Цариград Н.Игнатиев не лъжеше в своите телеграми своя император, че българите нямат свои революционни организации?

Както би станало, ако руският шпионаж, вкл. по каналите на Азиатския департамент на руското външно министерство, не унищожаваше в зародиш всеки независим опит на българите за независимот от Руската империя за създаване на независимо освободително движение на българите в Молдова, Одеса или на юг от Дунава?

Какво би станало, ако Руската империя, установила дуалистичен режим на управление на север от Дунав с Османската империя в земите, превърнати след това в Румъния, беше позволила на българите да опитат също да постигнат подобен “преходен” период към своята независимост?

Какво би станало, ако Игнатев не беше качил на въжето Апостола с ръцете на османските власти и на собствените си избраници сред онези, които са го съдили като криминален престъпник, вместо като политически заговорник?

Какво би станало, ако Руската империя наистина желаеше доброто на българите, чиито въстания срещу османците нито веднъж не подкрепя по никакъв начин ( за разлика от въстанията на гърци, сърби, черногорци и т.н.)?

Какво би станало, ако Руската империя под скиптъра на същия онзи Александър Втори беше пожелала да подготви добре и да отреди на българските доброволци ролята на ефективни военни съюзници, а не на помощен персонал във войната с Турция ( в която опълченците, въпреки надменното отношение към тях, изиграват ключова роля на Шипка за спасяването на Руската империя от разгром край Плевен)?

Какво би станало, ако Руската империя беше поканила поне един българин на церемонията по подписването на предварителния договор  с Османската империя в Сан Стефано на 3 март 1878 г или поне руският главен преговарящ Н. Игнатиев беше приел поне една българска делегация преди това ( както прави със сърби, гърци, румънци, черногорци и грузинци, напиращи в щаба на руснаците край Одрин с искания за земи и придобивки от победената Турция )?

Какво би станало, ако Игнатиев не раздаваше населени с българи земи, като Ниш и района около него ( за което сам си признава) на други балкански народи с апетит за “величие” и не жонглираше със “заменки” ( компенсирайки Румъния със земи с българско население в Добружда, защото самата Русия отнема от Румъния населени с румънско население територии в Молдова), създавайки за десетилетия напред интригантски условия за взаимна омраза и балкански войни в угода на руската тактика да покровителства “освободените” от нея народи като ги насъсква взаимно?

Има още много  “ако”, завещано от руската политика на Балканите, сред които най-голямото е : какво би станало, ако руските “другари” не бяха окупирали България без повод за война през 1944 г. и не я бяха превърнали с ръцете на своите местни слуги в най-покорния слуга на СССР, лишавайки я не само от възможността да продължи по европейския си път, но и от национална й идентичност?

Или какво би станало ако маршал Толбухин не беше наредил на 8 септември 1944 г. от резервите на окупационната Червена армия да бъдат раздадени на български масови убийци 11 000 пистолета, 1040 автомата и 400 картечници, с които са разстреляни без съд и присъда десетки хиляди българи, смятани за пречка пред установяването на съветската колониална диктатура в България?

Руската пропаганда продължава да се плъзга по наклонената плоскост на условното наклонение в пропагандата. Тя се практикува от публичната “дипломация” на Кремъл у нас, опитвайки се да печели дивиденти от собствената си руска имперска трактовка на историята чрез услугите на своята пета колона, чиято основна задача е да затвори устата на опонентите.

Вони на онова безусловно подчинение на съветските цели в България, наложени през споменатата 1944 г.

22 мнения за “Условното наклонение на безусловното ни подчинение”

 1. Браво ИВО!
  СЪСИЧАЩО ИСТИННО!
  Четиво за гимназии и университети у нас!

 2. Допълнение към моето от по-горе:
  Запетайка след “Браво”, пропусната-:)

  Четиво от ИВО и за Пантата на Андрей, наречен “Български” “Историк”, поставен от комунистическата власт да разпространява “истини” в угода на Москва и Вреда на БЪЛГАРИЯ!!!!

 3. Да включа и аз кат посранец макарав на ако режим.
  Ако раззийският посоль беше малко от малко разкрепостен би отговорил: “Благодаря за въпросите които ми задавате, ама няма какво да коментирам”. И сите ще разберем за какво иде реч.
  Боклуци бяха, боклуци са и боклуци си остават в обозримото и необозримото бъдеще.
  ДГД от една долна, мръсна, гад!

 4. Повтаряме едни и същи неща до връсване, но нищо не се променя. И причината е само една. Русия не се е отказала да превземе Цариград и проливите – една стратегическа задача, която не се сменя със смяната на режимите. А България е на пътя към заветната цел и няма как да се заобиколи. Така че като му дойде времето ще бъде “освободена” отново – от собствената и територия. Анексирането на Крим е първата стъпка на новия поход към Цариград. Интересно защо Турция не разбира накъде вървят нещата и продължава да се лигави с Путин. В момента в който бъде окончателно отсвирена от ЕС и излети от НАТО руската мечка ще и отиде на гости. Не случайно Румъния вече се въоръжава докато България продължава да блее като овца. ЕС и НАТО също губят ценно време – вместо да я поставят под пълен контрол те разчитат на Мутрака да им осигурява спокойствие срещу заплащане. Българското общество отдавна е загубило имунитет, а руската пета колона се активира по всички линии.

 5. Междувременно, с матушката на посоль макарав и по-точно, в печалното известната вече база в Сирия Хмейни има прелюбопитно продължение след “салютите” на 31 декември м.г. Когато 10-тина самолета и хеликоптера бяха бастисани. Или от минохвъргачен огън на дхихадисти или, туй по ми се вярва, от запразднили от рано военнослужещи. Които “забавлявайки” се са причинили взрив на склад с боеприпаси. Както и да е, каквото и да е причината, важен е резултата. Изглежда положението там е далеч по-страшно отколкото се опитва да извърта нескопосано МНО. Военно-транспортен самолет ИЛ 76МД изпълняващ медицинско-санитарна мисия не е успял пет дни след произшествието да кацне и се прибрал у дома. Изводите ги оставям на вас.
  https://el-murid.livejournal.com/3614003.html#comments

 6. Дадох своята съвсем, съвсем скромна лепта във Ваша подкрепа с един sms, г-н Инджев.
  За Вашата смелост да отстоявате Свободата!

 7. Снощи във всички новинарски емисии на БНТ вървеше репортаж, свързан с учебната програма, утвърдена от Министерството на образованието, където в учебника по история е “пропуснато” Първото и Второто българско царство, времето на едни от най-великите български владетели, дипломатически, културни и военни успехи на България. От стария свят Римската империя и Египет направо се прескачало във Възраждането ни, “освободителните” войни и т.н.! Българчетата- осмокласници не знаеха кой е основателят на Българската държава, кой е цар Симеон Велики, кой цар е разбил армията на Балдуин и т.н. Буквално нищо не знаеха, освен кой ни е освободил от турците и от германските фашисти, щото го пишело по паметниците!
  Така ще бъде, след като министърът на образованието ни (виден счeтоводен гений ??), чието призвание и приоритет би трябвало да бъде съхраняването на българската духовност и национална идентичност, вместо да се концентрира поне върху съдържанието на учебниците по българска история и българска литратура, се хвърли с “възрожденски плам” да мери на кило чантите на учениците и да предлага отпечатването на учебниците в две- три части или носенето на флашки с електронни версии на досегашното съдържание. Същият “ескперт №1” по българското образование вчера по команда от КОЙ патрЕотично е гласувал “против” Истанбулската конвенция срещу домашното насилие!

  Тази вечер пък в прайм тайма (!) по БНТ вървеше руски игрален филм за някаква руска първа моделка, а по БТВ, по същото време, въртяха поредната серия за Екатерина Велика. Отвращението ми надделя над любопитството да видя какви захаросани рублофилски бози “за традициите на руската общност в България” текат по Евроком, ТВ “Европа”,ALFA, СКАТ и т.н. Ужас! Не се трае вече!

 8. Пасолът е типичен кагебистки копой от министерството на унилата лошадь, обслужващ империалистическият чекизъм на алфа-сабаката Путлер.
  В тази връзка да припомним на Макаренков , как е реагирало неговото министерство спрямо “протестърите” в СЪЮЗНИЧЕСКИЯТ Трети райХ в началото на 1941г, малко преди междуСЪЮЗНИЧЕСКАТА война между Сталин и Хитлер, и как е реагирало същото МИД спрямо сегашните “протестъри” в СЪЮЗНИЧЕСКИЯТ на Путлер Ирански ислямистки райХ:
  http://www.kasparov.ru/material.php?id=5A4C84A554BE0
  П.П. А следващият линк е опит да си спомним за липсващият СТАМБО, и неговите анализи и мнения за болшевишкият и ислямисткият фашизъм и интернациналсоцализъм през последните 50-60 години в Латинска Америка, Иран и ….. и в останалата част от света:
  https://www.kittysanders.com/4335

 9. Не е ли крайно време всичкият тези историци които пишат Българската история изопачавайки истината и работейки за една чужда нам държава да бъдат веднъж завинаги издухани от научния свят на страната Мисля че най после българите трябва да узнаят цялата истина за себе си като народ и история Крайно време е да започне да се вдига булото на заблудата на пишман историците Защото само истината ще ни направи свободни

 10. SMS ! Много сте прав за министърът на образованието – нали трябва да се манипулират мозъците на подрастващото поколение в България. На нашите РУБЛОФИЛИ не им трябва поколение на знаещи нашата история, достатачно паметници си имаме построени от КОМУНДЕЛИТЕ след 09-09-44 година от които нашите деца наистина се образоват. А колкото за телевизията ни остава да започнат и филми за прославата и на (ОСВОБОДИТИЛИТЕ)така че на ход е нашето мило правителство начело с льотчика тиквата и к(у)рнелия които систематически ни показват ЛЮБОВТА си към милата им РАЗИЯ и преданноста им към ПУТЛЕР да докарат нистина стария ЖИВКОВ строй. Господин Инджев много добра статия,с удоволствие я четах. Колкото за този АЛКО – МАКАРОВ защо не си удари краката в задника и (ЧАМАДАН ВОКЗАЛ СИБИР) но с него да отпътуват и нашите Управници!Господа помогнете за клаузата; чукнете горе от дясно(ПОДКРЕПИ БЛОГА)IIC…..oIL.

 11. Макарича – “Какво би била съвременна България без ….”
  Препубликувам краткия коментар на Илиян Василев по въпроса –
  “Руският посланик пита – какво щеше да стане с Бългаия, ако не била Руската империя.
  Да помечтаем.”

 12. А, какво би станало ако в 1944-та същата лакома имперска матушка на макаров не беше нахлула с пияните си мужици в мирна и просперираща /въпреки войната/ България и не беше наложила кървавия престъпен режим на най-долната измет на обществото ни – комунягите?! Дали ако България беше останала от другата страна на желязната завеса, днес нямаше да е водеща държава в общоевропейското семейство, със стандарт на живот съизмерим с този на скандинавските страни?!
  Но и това ще бъде! Когато бъде изрината цялата сволочь от макарови до шаренкови и поставена където ѝ е мястото, само за 10 години България ще израстне до заможна и уважавана нация. Тъжно ми е, че няма да се случи в моя живот, но съм сигурен, че внуците ми ще бъдат уважавани и щастливи хора /за разлика от тези на живкови, бокови, луканови, добреви, каракачанови, сидерови, доганови и прочие боклуци/.

 13. Какво би била България ако не беше “решаващата помощ” на РККА за окупирането ѝ след 9.9.1944г. Сигурно нещо далеч по-различно от дереджето ни. Първи във всички отрицателни класации на ЕС и последни във всички положителни.

 14. Това е пробният камък за Българската История, която трябва да се разпространява в училищата и медиите,за да просъществува България…

 15. Какво би станало, ако светослав игоревич не беше нападнал вероломно и поробил България?

  Какво би станало, ако тези над 500000 хиляди Българи, които русия принуди служейки си с подкупи, лъжи и нагайка да напуснат родните си места, изпълнявайки съвсем целенасочено и планомерно политиката си на обезбългаряването на българските земи, бяха останали?

  Какво би станало, ако русия не беше отвлякла и държала до края на живота му в руските степи, българския архиепископ и апостолически викарий Йосиф Соколски?

  Какво би станало, ако…………………………………….?

  Със сигурност, ако поне едно от тия АКО би се осъществило, днес БЪЛГАРИЯ щеше да бъде друга, такава каквато е била по времето на Великите ни Канове. СИЛНА, НЕЗАВИСИМА И БЛАГОДЕНСТВАЩА. Ако искаме тази БЪЛГАРИЯ трябва да помним и да предаваме вечно думите на Захари Стоянов изречени с такава безупречна точност, че русия е враг на БЪЛГАРИЯ, а хората, които клеветят, че русия е наша освободителка, покровителка и доброжелателка са идиоти и изменници, т.е. СВОБОДАТА, НЕЗАВИСИМОСТТА И БЛАГОПОЛУЧИЕТО НА БЪЛГАРИЯ НЕ СА СВЪРЗАНИ С русия.

 16. kakvo shteshe da stane, ako Ivan Kostov beshe upravlqval nqkolko pulni mandata?

 17. Изключително силен и великолепен текст, г-н Инджев! Chapeau!

  Използвам момента, в който пиша да Ви честитя именния ден и да Ви пожелая най-вече крепко здраве и все така остро перо!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.