Пре(дсе)дателството с четвърта власт от третия пол

Факт е, че задаващото се българско председателство на Съвета на министрите на ЕС е голям залог и залък за нашите управляващи и за т.н. политическа класа изобщо ( макар нейната класа да е доста съмнителна, ако говорим за нивото й). Но някак приехме за (единствена) даденост вероятността нашите управници да се смирят по този повод, за да не се излагат с репресии спрямо своите критици пред чужденците. Може да има истина в тази хипотеза, но фактите показват още нещо. Нещо обратно на това очакване!

През измималата 2017 г. в периферията на общественото внимание остана приплъзването на Борисов и производните му по властова линия “величини” към позицията на някои чернеещи в отделни аспекти централно и източноврепейски овце от европейското стадо. Самия Борисов многократно се изказа по дух и стил като “поляк”, “унгарец” или “словак” по адрес на “лицемерието на ЕС” най-вече ( и дори солово) във връзка с политиката на Брюксел спрямо Турция на Ердоган, но и все повече в хор с антимигрантските настрения и действия на Вишеградската четворка, ключваща и рязко противопоставящата се на приема на бежанци Чехия.

Но това е само най-видимата част на нашия титан(ик), който се надява да финтира за пореден път айсберга на недоволството от властването му в самата България и отлага сблъсъка с европейските ценности, подкрепяни от него от приличие пред богатите чужденците на борда.

Истината е, че Борисов започна да се изявява като полуевроскептик ( чак като Орбан и Качински не смее да се изкаже, твърде зависима е властта му от европейските пари), окуражен от факта, че в лицето на управляващите в Полша и Унгария вижда себеподобни: хем ( представящи се за) десни, хем си правят, каквото си искат, въпреки ръмженето на някакъв си Брюксел.

В едно (невидимо) отношение обаче Борисов тихомълком е надминал колегите си по евробунтарство в рамките на евросъюза: без да го признава, отричайки фактите дори, Борисов си е подсигурил медийен комфорт както никой друг евродругар. През изминалата 2017 г. той се възцари окончателно на върха на една все по-беззъба, послушна и фрустрирана медийна среда, чиято опърничавост започна да бъде укротявана от обезоражаващата политическа транссексуалност на монархо-социалистическото управление. Едновременно с това тя беше форсирана от Първановщината и получи окончателния си задушаващ целофан в наши дни.

Борисов гледа как вишеградските му колеги се разпореждат с медиите без да се съобразяват с брюкселските забележки и не само си прави изводите, че “може и така” без да пострадаш от гумения брюкселски думеранг. Не само им подражава, но и се подсмихва под байборисовия си мустак колко са изостанали някои еврокамаради в откритието си, че разединението на журналистите прави силата (му).

Защо да не си укрепи още повече властта в най-всепроникващата до села и паланки държавна телевизия с доказано все по-предан обслужващ персонал в навечерието на Председателството? И нов програмен директор с опит от атакистката телевизия “Алфа” ще си уреди ( че и като водещ на публицистично предаване ще го курдиса след това), и новинарска началничка от опитната в пропагандата към силните на деня  от ТВ 7 ще наложи…

 

Boko_jurnalistki

“Дреболии” ? Да, за еврпоейците евентуално. Но за българите е важно да бъдат облъчвани правилно и на Борисов никак не му е все едно кой ще го обгрижва- човек по човек се грижи човекът за това.

Какво ще му направят европейците за тези дребни прегрешения ( чрез които от години надгражда като с тухлички фараонската си пирамида на медиен властелин на положението)? Ще му се скарат ли или ще го детронират? Няма такава опасност. А който е недоволен от това, да се оплаче на арменския поп – Армения и без това е руска военна база, да видим какво ще постигнат жалбоподателите пред арменския поп ( или тв водещ). Ай, сиктир ( с извинение, защото на арменски това е мръсна псувня, но ние сме я “омекотили” за всекидневна употреба, побългарили сме я)!

Христо Ботев, любимецът на неговите днешни антиподи във властта и опозицията, употребяван за измиване на гузната им съвест, е казал в далечната 1874 г. във в. “Независимост” (В. “Независимост”, г. IV, брой 52 от 12 октомври 1874 г.) за  зависимостта на журналистите във фейлетона си “ДЛЪЖНОСТИТЕ НА ПИСАТЕЛИТЕ И НА ЖУРНАЛИСТИТЕ”  горчиви думи. Обръща се към “колегите” си с “братя врабци и цацунгери”, които следват съветите на поповете да си мълчат ( “…мълчанието е една от ония добродетели, които се похваляват от сяко пъповъзвишение и от сяко щастливо миропомазание”.

И ето че днес сме осъмнали пак там – като при онова чуждо владичество, което обичаме да наричаме робство за оправдаване на робския си манталитет и необходимостта Русия, страната на робите, да ни освобождава.

Системното изнасилване на четвъртата власт я превърна днес в същество от някакъв трети пол – с избити зъби, за може да обслужва властта без опасност да я ухапе. А опитва ли се някой да се зъби, за тази цел се задействат чуковете на прокуратурата или на другарите по коалиция от “Атака” по съдебен път ( самите те имат опит от съдебната зала, нали Сидеров го осъдиха за хулиганство)- и те да свършат някоя ( мръсна) работа, няма само чорбаджийски постове да получават на чисто ( ни бой яли от баш путинофил на столичната ул. “Раковски”, ни в НАТФИЗ нахлували) за заслуги в атакуването на нормалността в българския обществен живот.

Тези нерадостни наблюдения не са “прозрение” на някаква си личност.

Американската журналистка от български произход Татяна Кристи твърди следното за намесата на българската власт в платформи за публично изразяване на мнение като Фейсбук:

“Фейсбук е компания, която не желае или е много несклонна да комуникира с потребителите си (когато не им иска пари или лична информация). Каналите за обратна връзка във Фейсбук са формални и не съществуват ясни механизми за протекция на личности, атакувани на политическа основа. Фейсбук се превърна в удобна бухалка на властта в държави с недемократично управление, погазващи правата на личността и свободата на словото. Единственото досега свободно поле на Фейсбук за обмяна на идеи, неконтролирано от зависимите медии в България, се оказа податливо на правителствен шантаж и на нечистоплътни бизнес практики. Относно блокиранията, ето резултатите от моето разследване

.

Много преди Фейсбук да ми изтрие профила в края на миналия месец на база на пост от преди една година, в който споменавам думата „гей” в хомофобски цитат на Магда Ташева – тогава народен представител от Атака, аз започнах самостоятелно разследване на това как оперира Фейсбук и причините, по които блокира. Успях да изчета много от безбройните им „стандарти” и да се уверя, че в прилагането им няма абсолютно никаква обективност и яснота. Повече яснота ще се намери в мъглявината Андромеда, отколкото в критериите за блокиране на Фейсбук, което е добре дошло за всяка нечистоплътна измет с власт. Единственото ясно нещо в тези така наречени стандарти е, че те често се използват като бухалка срещу свободата на словото в недемократични държави. България не е единствената, но е единствената страна в Европейския съюз, където подобно блокиране съществува на такава скала.

Наши източници твърдят, че в България функционират два тролски центъра – свързани с властта – един афилииран с ПП ГЕРБ и втори – с Патриотичния фронт, които са активирани, за да заглушат гласа на критиците на властта, особено по време Европредседателството. Профили на личности като адв. Николай Хаджигенов, главният редактор на сайта Биволъ за разследваща журналистика Атанас Чобанов, на карикатуриста Христо Комарницки, на Манол Глишев, на Самуил Петканов и други критици на властта биват редовно атакувани и блокирани”.

https://m.offnews.bg/news/Razsledvane_68/Kak-Fejsbuk-stana-advokat-na-diavola-ili-zloveshtata-strana-na-sotcia_672361.html

А ето и статия в Блумбърг за начина, по който Фейсбук се използва за целите на потискането на критиката от страна на правителства и режими, които, за разлика от индвидите, имат силата и влиянието да въздействат възпиращо върху критиките срещу себе си в мрежата. Мислите ли, че абонираните за властта нашенци и техните сателити се “гнусят” от подобна възможност? https://www.bloomberg.com/news/features/2018-01-02/inside-the-eccentric-unstoppable-deal-making-of-masayoshi-son

11 мнения за “Пре(дсе)дателството с четвърта власт от третия пол”

 1. Само за протокола да уточним, че боклука емил кошлуков по “приятелска” линия е взел фалшива бИлЯжка от авера Болен Лидеров, че е бил на “работа” в парцала тАлАвизия Алфа. Липсва ли са му около 2 години за “трудов” стаж. И това му е “изяло” главата. СЕМ са го Фанали. И няма как да го гендирдосат на БНТ. Но с поста на програмен директор и водещ на най-значимото публицистично предаване фактически ни се показва кой кара влака на “Сан Стефано” 29. Моделът КОЙ чрез корпулентното им най-успешно момче за всичко пееФски.

 2. Според класацията на Репортери без граница НРБ е далече след Полша и Унгария. Така че дори с тях въобще НЕ можем да се “сравняваме”!!!
  Което показва, че банкянският тиквокож “вожд” не е достигнал дори до примитивните разбирания и практики на Качински и Орбан относно “четвъртата власт” и “свободата на словото” в тези две държави.
  В пожарникарската “академия” на наУките няма предмети свързани с изучаването на “свободата на словото” и журналистиката. По времето на соца в пожарната бяха военизирани и зомбирани в калинкова подчиненост на начальството си и на партийните вождове. Което показва защо Винету даже не разбира какво въобще означават “четвъртата власт” и “свободата на словото”.
  Подобно е и положението с калинковизацията на Винету относно членството на НРБ в ЕС. За винету членството в ЕС е само еврофондовете и “усвояването” им.
  И по времето на соца единственото партийно задължение беше “усвояването” на привилегиите за номерклатурата, така и сега винету продължава с усвояването на порциите и еврофондовете…. просто НИЩО друго не умее да прави ….. и нищо ДРУГО не е научил при “стажуването” си докато е “охранвал” своите ментори във властть – тато ди тути каскети и републиканският “монарх”……….
  За да има някаква адекватна реакция от винету по въпроса за съдебната система ,прокуратурата и журналистиката, ЕК трябва да започне да разговаря и действа по единственият начин който е “разбираем” от него и придворните му “шамани”, “съветници” и …”ортаци”.
  А той е в ограничаването на еврофондовете ,които винету и придворните у краснокожи “усвояват”. Особено еврофондовете ,които се отделят от ЕС свързани с медиите , и рекламата в тях.
  А освен това ,тъй като НРБ не изпълнява ПРЕДприсъединителните си договори отнасящи се за върховенството на закона, и за корупцията, това означава че де юре и де факто НРБ не отговаря на критериите за членство в ЕС(въпреки че беше приета по милост преди 12 години!), и ЕК трябва да прекрати действието всички прокурорски и съдебни решения на цялата територия на ЕС, и да се отнеме правото на глас на НРБ, както и в случая на Полша. Защото Полша беше приета в ЕС, когато вече беше изпълнила предприсъединителните си ангажименти, докато НРБ НИКОГА не е изпълнявала …. поне….. ПРЕДприсъединителните си ангажименти, и сега даже не може да достигне показателите си от 2007г. Защото само “свободата на словото” е паднала с над 100 места само за последните 10 години при “правителствата” на “вожда” винету!
  А по въпроса за “журналиста” кошлуков , той е толкова “журналист”, колкото е и царист.Защото още преди 13 години кошлуков предаде Кобурга , и отиде в “обръчите” на доган и КТБ. А и сега продължава своята над 30-годишна казионна “кариера”, започнала още преди 1989г.. Днес вече е и казионен “програмен директор” на “вожда” винету в БНТ. Като “журналистическата” си казионна “кариера” е започнал само с 3 години във казионно-корпоративната ТВ7, а НЕдостигащите му 2 години “журналистически стаж” , необходим за “шеф” в БНТ, му ги даде фиктивно сидеров от собствената си партийна “телевизия”!

 3. Нямам думи! Ужас! Къде остана свободата на словото? Надеждата е в гласността. Ще видим. Мисля си, че при 109 място изключително трудно ще е да се промени нещо в България.
  Ето пример до къде са стигнали нещата: Днес бях на Витоша и неприятно изненадан от това, че лифта Драгалевци – Бай Кръстьо – Голи връх не работеше и без никаква табелка по въпроса. Миналата неделя работеше и слязох на долна станция Драгалевци около 15 часа. Този лифт е на “Витоша ски”. Колко му е да си помисля, че това е отговора на цеко минев на протестите на софиянци по повод Банско. Може и да звучи параноично, но…

 4. “Наши източници твърдят, че в България функционират два тролски центъра – свързани с властта –”

  Не съм правил изследване, но ми се струва, че тези центрове дишат праха на комунистическите тролове. И най-обидното е, че последните може и да не са напълно финансирани. Сигурен съм, че доста пенсионирани червени полковници, партсекретари или просто глупаци от бодрата или не до там бодрата смяна, го правят по убеждение…

 5. Уточнение за “Ай, сиктир”.
  Това е на турски. На български може да се преведе “Я се е…”. Най-често се употребява се, в смисъл “Я се махай…”.
  Но каламбура е добър.

 6. А може би ФБ получава по някой и друг (не)пробит правителствен $ за блокиранията???

 7. Няма и никога няма да има класи,тази дума е възможно най-безстойностната

 8. без да се обиждат нашите,,псевдоПАТРИОТИ,,-АТАКИСТИ не обичат критика, защото са ВЕЛИКИ в своята ОБИЧ към МАТУШКА и ПУТИН-РАССИЯ,тази необятна страна,която е игнорирана като ВЕЛИКА.Защо се сърдят когато се каже истината за РУСИЯ и не погледнат в миналото,имперските-окупационни завоевания, не са обич към един според тях БРАТСКИ народ.

 9. Асадистите я карат по схемата: “Много вожд, малко индианци”. По мои груби сметки ако се включат и избягалите, най-вече в посока Турция висши офицери досега са загубили стотици генерали през гражданската война. Чета по-долу, че единият от убитите командир на танков батальон е … генерал.
  Та, в тази връзка си спомням как е реагирал стефан гецов на званието “народен артист” с което бе удостоен клоунът Тошко Козарев. СГ бе с неподражаем басов глас и дотук свършваха артистичните му дарби. Ама пусто, нали го игра на кино георги димитров на Лайпцигският процес, та олимпийско самочувствие: “Девалвираха званията тяхната мама. Циркаджия-народен артист”.

  http://focus-news.net/news/2018/01/08/2474601/vzglyad-siriyskata-armiya-e-zagubila-za-nyakolko-denonoshtiya-pet-brigadni-generala.html

 10. С цялата си наивност до прочитането на този пост смятах че фейсбук е едно от малкото останали полета за информация,останало незасегнато от постоянните попъзвонения за нейното заглушаване и натикване на безопасно за управляващата върхушка място.Като попарен съм от прочетеното!!Видимо ,”Оставете всякаква надежда…”ще бъде доминанта за бъдещето на останалите БГ граждани живеещи с надеждата за една друга ,европейска България

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.