Борисов намери руска аналогия и на турски терен

“8 милиона му излезе на Ердоган Желязната църква, възкликна премиерът.

И описа пред аудиторията колко красива е станала. Кубетата й блестят на Босфора, отвсякъде се виждат, блестят като на “Александър Невски”. http://kanal3.bg/news/62758-Borisov-i-Erdogan-otkrivat-Dzelyaznata-carkva-na-Ivanovden

Горният цитат е още едно доказателство за таланта на Борисов да опакова в специфичния си целофан дори и събитие, като възстановяването на църква, създадена от български възрожденци в условията на “робството”.

 

Unknown

Възрожденските ни “роби”, чиито духовни водачи били заточвани в Диарбекир по настояване на руския посланик граф Игнатиев заради борбата им за църковна независимост от гръцката патриаршия, едва ли биха се зарадвали от  аналогията на Борисов с блясъка на руското злато върху храма с натрапеното от Русия име на руския светец Александър Невски, канонизиран за заслуги във войните му срещу западното християнство като васал на ислямизираната Златна орда, приел исляма в края на живота си.

Къде ти “евроатлантикът” Борисов ще знае такива подробности от историята на руското противопоставяне на (западно)европейците, на които днес се подмазва колчем стане дума за пари. Важно му е в случая да подчертае, че на Ердоган ремонтът на църквата му е струвал 8 милиона, т.е. самият Борисов е ги е спестил ( как да не си дружи с Ердоган при това положение?).

Борисов едва ли е чувал също ( след като не знае дори факта, че България не е обявявала война на СССР, а се е случило обратното), но в резултат на руската агресия срещу България и тримесечната освободителна война на българите срещу руските нашественици през 1916-1917 г., храмът в София е бил преименуван на “Св.св. Кирил и Методий”. В инциативния комитет за преименуването се включва не друг, а патриархът на българската литература ( и българското русофилство) Иван Вазов, който надигнал глас срещу руските агресори. Авторът на “Под игото” се обръща към тях със съвет първо себе си да освободят в Русия, и заявява: “вий иго ни носите ново”.

Незнанието не е извинение пред съда ( на историята). У нас обаче днес то е издигнато на пиедестал като добродетел, доказваща още веднъж , че главното условие за цътежа на русофилството е невежеството. Руско-съветската символика , доминираща над българите, разчита на това невежество, а вождове, като Борисов, играят ролята на нейни охранители чрез действията или бездействието си.

14 мнения за “Борисов намери руска аналогия и на турски терен”

 1. Кръчмарско-бакалските “сметки” боко ,както винаги са правени без “кръчмаря”!
  Те даже не са и “бакалски сметки” , а са само БОКОлски “сметки”!
  И все пак падишаха не може да се сравни със своят васалски краснокож “побратим” от герброкожите. винету вече “усвои” над 2 милиарда за “саниране” в НРБ, докато “великият” “султан” ердоган е успял да даде за “санирането” на Желязната църква едни нищожни 8 милиона?!?
  Това показва ,че винету отдавна е задминал своят падишах в “санирането” на сгради, и е поставил балканско-анадолски рекорд в “усвояването” от него!
  Но въпреки “рекордното саниране” на винету , неговият велик султан все пак го е изпреварил ТОЧНО в санирането на църкви, защото боко, въпреки че е прахосал над 2 милиарда за “саниране” , все пак не е достигнал “съвършенството” в църковното “саниране” както своят падишах с неговите скромни 8 милиона.
  Ето това е разликата между един “ревностен” мюсюлмански падишах и неговият васален саниращославен “вожд”.
  П.П. Но ….но остава един основен ВЪПРОС , на КОЙто винету не е отговорил в Истанбул…..
  Защо при милиардните дадени за “саниране” , винету не е отделил едни скромни на техният фон 10 милиона за “санирането” на Желязната църква?!?!?
  И накрая да припомним на боко и за Ал.Невски, който и момента имал нужда от ремонт и “саниране” за 10-20 милиона лева, въпреки “златните му кубета”!
  И както може да се предположи винету отново ще предпочете ЕС да плати и за Ал.Невски, за да може “икономисаните” милиони от това да бъдат “усвоени” от него и придворните му калинки.
  И въпреки че БПЦ притежава собственост за милиарди, които обаче се “усвояват” от порционните приятели на властть.

 2. “Реставрираната” желязна църква “Свети Стефан” в Истанбул наистина заприлича на кичозен разиатски събор, бронзиран и отвън, и отвътре. Всички присъстващи са констатирали факта, че никога досега в иконостаса и около него не имало толкова много “злато”. Тогава за реставрация ли става въпрос или за фалшификация ? Фактът, че “невидимото” руско присътвие беше толкова видимо, въпреки липсата на руски духовници по време на церемонията, е най-малкото тревожен и отсега нататък българите трябва да си отваряме очите на четири и да пазим светините си, към които протяга нокти двуглавия мутант! И не случайно днес, по една от официалните телевизи, някакъв тлъст богослов побърза да подчертае, че този храм не бил само на българите, той бил православен, значи на всички православни! Отсега предвиждам, че постепенно българската общност ще бъде изтикана в двете по-малки български църкви в Истанбул, за да се освободи терена в “Свети Стефан” за “свещенодействията” на полковниците и генералите в расо, напиращи от “Третия Рим”. Ще напълнят и налягат по пода на храма ни и ония, с басмените забрадки и къси панталони по джапънки, вонящи на алкохол, от които човек не може да приближи до свещниците и да запали спокойно една свещ. Само гледайте! Както действаха, чрез подставено лице, в Рим, постепенно ПРЕВЗЕМАЙКИ предоставената за ползване на България от папа Йоан Павел-II църква “Св. Виченцо и Анастасио” в самия център на Рим, точно до фонтана “Ди Треви”, използвайки я за “нетипични” дейности, заради което италианците “деликатно”(уж заради предстоящ ремонт) възпрепятстваха БПЦ да я ползва. И правилно!

 3. Точно така. Толкова си може=нищо наш баце. Какво да искаме от един “чудовищно некомпетентен” ПОЛУИНТЕЛИГЕНТ. Дето “три папи” са го галили по тъпата чутура. Бакалски сметки, на всичкото отгоре, най-сладкото, друг ги плаща, илетерат и в главата му е пълна каша от мантри, идеологеми, щампи, клишета, соцфолклор и последният да дръпне мандалото.

 4. На Борисов и лексиката му от онова време: “С турция сме съседи от векове за векове”… очевидно милиционерското образование е оставило неизлечими бразди в девствения му мозък (щях да напиша “девственото му съзнание”, ама чак пък толокова…)

 5. Извинявам се за офтопика, но на някой прави ли му впечатление, че нещо се засилиха руските имперски сериали по бТВ, след Анна Каренина сега пуснаха и продължението на Екатерина Велика?Интересно ми е дали ги пускат, заради търсенето на такъв продукт или някой им е наредил да го правят?

 6. Да си вземат “Многая лета..”, Невски, МОЧА Льошата и да се измитат..

 7. Този народец е очарован от олигофренизъм във всякакви форми и целофани, и така вече повече от 70 години. Оправданията свършиха, лъсна голата истина – че народеца си е прост до смърт!

 8. Рассекречены телеграммы Ленина

  21 января 1924 года ушел из жизни Владимир Ульянов (Ленин), идейный вдохновитель октябрьской революции 1917 года и первый лидер Советского государства. За годы, прошедшие после смерти вождя, был создан настоящий культ Ленина. Его тело до сих пор лежит в центре столицы как символ целой эпохи.

  Мы собрали выдержки из многотомных сочинений Ленина и рассекреченные телеграммы Ильича:

  «…Прекрасный план! Доканчивайте его вместе с Дзержинским. Под видом „зелёных“ (мы потом на них свалим) пройдём на 10—20 вёрст и перевешаем кулаков, попов, помещиков. Премия: 100.000 р. за повешенного…» Литвин А. Л. «Красный и Белый террор в России в 1917—1922 годах»
  «Война не на жизнь, а на смерть богатым и прихлебателям, буржуазным интеллигентам… с ними надо расправляться, при малейшем нарушении… В одном месте посадят в тюрьму… В другом — поставят их чистить сортиры. В третьем — снабдят их, по отбытии карцера, желтыми билетами… В четвертом — расстреляют на месте… Чем разнообразнее, тем лучше, тем богаче будет общий опыт…» 24 – 27 декабря 1917 г. (Ленин В.И. Полн. собр. соч. Т. 35. С. 200, 201, 204. — Из работы «Как организовать соревнование?»)
  «…Можете ли вы еще передать Теру, чтобы он всё приготовил для сожжения Баку полностью, в случае нашествия, и чтобы печатно объявил это в Баку». 3 июня 1918 г. (Волкогонов Д.А. Ленин. Политический портрет. Ленинское рукописное распоряжение председателю Бакинской ЧК С. Тер-Габриэляну)
  «Пенза, Губисполком. …провести беспощадный массовый террор против кулаков, попов и белогвардейцев; сомнительных запереть в концентрационный лагерь вне города». 9 августа 1918 г. (Ленин В.И. Полн. собр. соч. Т. 50. С. 143-144).

  «Товарищам Кураеву, Бош, Минкину и другим пензенским коммунистам. Товарищи! Восстание пяти волостей кулачья должно повести к беспощадному подавлению. Этого требует интерес всей революции, ибо теперь взят «последний решительный бой» с кулачьем. Образец надо дать.
  Повесить (непременно повесить, дабы народ видел) не меньше 100 заведомых кулаков, богатеев, кровопийц.

  Опубликовать их имена.

  Отнять у них весь хлеб.

  Назначить заложников — согласно вчерашней телеграмме.

  Сделать так, чтобы на сотни верст кругом народ видел, трепетал, знал, кричал: душат и задушат кровопийц кулаков.

  Телеграфируйте получение и исполнение. Ваш Ленин».

  (Латышев А.Г. Рассекреченный Ленин. М., 1996. С. 57.).

  6. «Саратов, (уполномоченному Наркомпрода) Пайкесу. …советую назначать своих начальников и расстреливать заговорщиков и колеблющихся, никого не спрашивая и не допуская идиотской волокиты». 22 августа 1918 г. (Ленин В.И. Полн. собр. соч. Т. 50. С. 165).

  7. «Свияжск, Троцкому. Удивлен и встревожен замедлением операции против Казани, особенно если верно сообщенное мне, что вы имеете полную возможность артиллерией уничтожить противника. По-моему, нельзя жалеть города и откладывать дольше, ибо необходимо беспощадное истребление…» 10 сентября 1918 г. (Ленин В.И. Полн. собр. соч. Т.50. С. 178).

  8. «Насчет иностранцев советую не спешить высылкой. Не лучше ли в концентрлагерь…» 3 июня 1919 г. (Ленин В.И. Полн. собр. соч. Т. 50. С. 335).

  9. «Всех, проживающих на территории РСФСР иностранных поданных из рядов буржуазии тех государств, которые ведут против нас враждебные и военные действия, в возрасте от 17 до 55 лет заключить в концентрационные лагеря…» (Латышев А.Г. Рассекреченный Ленин. М., 1996, С. 56).

  10. «…крестьяне далеко не все понимают, что свободная торговля хлебом есть государственное преступление. «Я хлеб произвел, это мой продукт, и я имею право им торговать» — так рассуждает крестьянин, по привычке, по старине. А мы говорим, что это государственное преступление». 19 ноября 1919 г. (Ленин В.И. Полн. собр. соч. Т. 39. С. 315).

  11. «Т. Луначарскому … Все театры советую положить в гроб. Наркому просвещения надлежит заниматься не театром, а обучением грамоте». Ленин, 26 августа 1921 г. (Ленин В.И. Полн. собр. соч. Т. 53. С. 142.)

  12. «… я прихожу к безусловному выводу, что мы должны именно теперь дать самое решительное и беспощадное сражение черносотенному духовенству и подавить его сопротивление с такой жестокостью, чтобы они не забыли этого в течение нескольких десятилетий…

  Чем большее число представителей реакционного духовенства и реакционной буржуазии удастся нам по этому поводу расстрелять, тем лучше». 19 марта 1922 г. (Известия ЦК КПСС. 1990. № 4. С. 190—193).

  13. «…Принять военные меры, т.е. постараться наказать Латвию и Эстляндию военным образом (например, «на плечах» Балаховича перейти где-либо границу на 1 версту и повесить там 100 –1000 их чиновников и богачей)». Ленин, август 1920 г. (Латышев А.Г. Рассекреченный Ленин. М., 1996).
  14. «…Суд должен не устранить террор; обещать это было бы самообманом или обманом, а обосновать и узаконить его принципиально, ясно, без фальши и без прикрас». 17 мая 1922 г. (Ленин В.И. Полн. собр. соч. Т. 45. С. 190).

 9. Всяка тема свързана с прокарването на руските ” имперски” интереси е много актуална. В плана за парк Пирин е записано че 48% могат да бъдат ЗАСТРОЯВАНИ.Парка го чака съдбата на “българското” черноморие. Да се обединим това да не се случи.

 10. …създадена от български възрожденци в условията на “робството”…не е ли построена след освобождението. Строежа е от 1892 г. до 1896 г.?

 11. Към Георги Георгиев:

  А защо Одринска Тракия е била освобождавана от българската армия през 1912 г., ако е била “свободна”, според Вас? А също така не е ли била поробена отново и потопена в кръв при обрата на войната, известен като “междусъюзническа”, в която Русия изиграва основа роля на координатор на обединението на всички балкански съседи срещу България?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.