Руската ревност веднага роди фалшива новина за Туск като за българска консумация

Както можеше да се очаква, руската ревност срещу Туск, който успя с една реч на български да спечели българските сърца на терена на историческите интерпретации ( ообичайно поле за руски манипулации в България), моментално се прояви.

В обичайния за производителите на фалшиви новини стил, “братушките” скорострелно са произвели “новина” за нацистко минало на дядото на Туск.

Българският обслужващ персонал на руската хибридна война срещу ЕС и България с ентусиазъм се е включил вече в разпространението на фалшификата.

 

Евтина руска пропаганда срещу България и Европейския съюз

Ето как работи пропагандата срещу Европейския съюз. Само ден след речта на Доналд Туск в София, в българския Фейсбук се разпространява масово една лъжа, създадена в Русия. Ето я – такава, каквато се вижда на стената на Яна Митева:

 

Истината, разбира се, е далеч от цитираното от г-жа Митева, но е интересно да се види как троловете смесват фактите с лъжата, за да се разбере по-добре защо опасността от фалшивите новини и дезинформацията е толкова голяма.

Първо, за снимката.
Тя може да се намери в Уикимедия и действително е от германските архиви. Важното е да се знае, че това е снимка от септември 1939 г., а описанието ѝ е: “Полша, септември 1939  г., близо до Устроние/Опатовице; пътен транспорт на арестувани евреи под надзора на полицията и SD. Четирима души в униформи на SD са в кабриолет, отляво надясно: обершарфюрер (сержант), ротенфюрер (ефрейтор), унтерщурмфюрер (старши лейтенант), обешарфюрер (сержант).

С други думи, човекът в кръгчето, за който се твърди, че е дядото на Туск, е ефрейтор от германската армия, но няма как да е дядото на Туск, защото…

Второ, да видим какво е правил той по това време, според страницата му в Уикипедия.

“На 1-ви септември 1939 г., когато Германия нахлува в Полша, свободният град Данциг е включен в германския райх и гражданите му стават германци. Туск е нападнат в къщата си същата сутрин и по-късно става свидетел на арестите на поляци на жп-гарата, както и на защитата на пощенската станция в Данциг. Туск докладва за нападението в данцигската полиция и впоследствие е арестуван като полски активист, описан като “полски фанатик, опасен за сигурността на германската държава”; семейството му е изгонено от дома им. Туск е принудително накаран да работи в строителството на концлагера Стутхоф. През 1941 г. е разпитван от Гестапо и затворен в концлагера Неуенгаме, откъдето е освободен през август 1942 г. На 2-ри август 1944 г. Туск е принуден да влезе в редовете на вермахта. След около четири месеца, на 24-ти ноември 1944 г. той или дезертира в полските въоръжени сили на запад, или е затворен в лагер на съюзническите сили.”

Следват логичните въпроси:

Откъде идва ментето на стената на г-жа Митева?
От сайт на руски език, Политфорумс (важен детайл: от базата данни за домейна politforums.net се вижда, че собствениците му са поискали да бъдат анонимни!); в него за автор на статията е посочен Олег Лурие от “Живия журнал”. Ако се чудите защо го е публикувала, не се чудете много – от заглавната страница на нейната стена човек не може да не забележи няколко факта: руското и българското знаме, преплетени приятелски. Профилните снимки на госпожата, в които се вижда, че е отбелязала (с носталгия?) 100 години от болшевишкия преврат. Както и фотографии, в които си личи ясно руската пропаганда. По-долу пускам картинна галерия за онези, които искат да се позабавляват.

Кой е авторът на оригиналния руски текст?
Ако се чудите кой е г-н Лурие, не се чудете много. Накратко – бивш журналист, осъден за мошеничество (два пъти), излежал 7 години. Разполага с имущество, което далеч надхвърля официалните му доходи (джипове „Порше Кайен“ и „Ауди All Road“, леки коли „Мерседес S-500“, „Ауди ТТ“, както и две „Ауди А6“).
А какво е мислил, когато е писал ментето в “Живия журнал” се разбира от избраните от самия него тагове към статията:  Гданьск, Гиммлер, Гитлер, Дональд Туск, ЕС, Евросоюз, Иосиф Туск, Киев, СД, СС, Украина, евреи, европейские ценности, каратели, концлагеря, фашизм. Какво прави впечатление в тези тагове? Ами наличието на “Хитлер”, “Химлер”, “Киев” и “Украина”, разбира се.

Защо тъкмо сега този текст се появява на български език?
Очевидно е защо – защото повсеместната реакция в българските медии и общество към речта на Туск от 11-и януари 2018 г. в София е положителна. А антибългарската пропаганда не може да подмине спокойно подобни емоции.  Иначе текстът е написан отдавна, но не може да не се запитате дали не е бил преведен на български сега, когато е станало належащо да се “вкара в обръщение”, за да подрони авторитета на г-н Туск и да накара хората да гледат на него с недоверие.

 

Впрочем, ще бъде интересно да се види кои хора ще се хвана на куката на евтината антибългарска и антиевропейска пропаганда и ще продължат да популяризират фалшивата новина за “дядото на Туск”. И кои ще се усетят, че са жертва на тази пропаганда. А и кои ще се изправят срещу нея.

 

 

14 мнения за “Руската ревност веднага роди фалшива новина за Туск като за българска консумация”

 1. Още нещо ми направи впечатление. Освен, че Туск говори на български, което за него би трябвало да е малко по-лесно понеже е славянин (но дори и така не искам да омаловажавам труда му и стойността на речта му), Рубин, който е американски посланик в България от има няма две години, преди няколко седмици също говори на български. За хората които не са славяни, езикът ни е изключително труден за говорене. Но човека въпреки това говори на български.

  Междувременно тоя толстолоб руския посланик Макаров, че и предишния Исаков, говореха само на техния си език. Или да не е само, но предимно. Понеже нямам претенцията да им следя изявите. Аз поне на български не съм ги чувал да говорят.

  Всеки сам да си прави изводите.

 2. Ех,каква злоба антибългарска и то от българи,като змии хапят.
  А Туск се хареса на българите.Никога руснак не се е изказвал така добронамерено за нас,винаги ще покажат превъзходство и да сме им вечно благодарни.Че са ни добре ограбвали.
  Ето затова ги мразят всички народи,а най вече тези със славянски произход.

 3. Не виждам защо трябва да се придава някакво голямо значение на полуказионната реч на Д.Туск , която прочете пред милиционерско-мутропологичният “вожд” винету ?!?
  винету не знае нито КОИ(???) са траките , нито КОЙ е Спартак, а пък Туск даже го представи едва ли не като “вожд” на тракийски воини?!? Сигурно Туск дори не може да предположи какви “образцови” и страстни козирувания прави винету пред всичкиТЕ му видове начальниците от ДС, КГБ, БКП, библиотекарско-сарайската шайка и останалите “партийни” и задкулисни “ортаци” и прочие начальници?!?!?
  Но…… ако оставим настрана и Туск , и “вожда”, и се вгледаме във тази снимка от началото на Втората световна война се вижда ,че и четиримата униформени са от SD!
  SD е ПАРТИЙНОТО разузнаване на НАЦИстката “партия”, още от създаването ѝ!
  SD е “службата” за шпионаж и контрашпионаж на НАЦИстката “партия”!!!
  SD e също част от SS – личната армия на Хитлер!
  В Полша няма съединения на редовите SS-waffen, които се воюват на фронта , а какво остава обикновени поляци да участват в разузнавателните служби на на НАЦИстката “партия” и SS, където се допускат само чистите “арийци” или от проверени партийни кадри.
  В настоящата НРБ може да се ползва приблизителната аналогия със бутафорната “служба” – ОПГ-ДАНС и партийният щаб на ГЕРБ около цвъки “умното”, които са идеен аналог на хитлеристката SD и SS.
  А пък в сегашният путлеристки райХ има още повече казионни и чекистки организации ,които са ДИРЕКТЕН аналог на SD и SS!
  И едва ли има някой нормален човек, който дори да предположи ,че в толкова идеологизирана, расистка и нацистка шайка ,като нацистката SD , ще допуснат един полски унтерменшен , какъвто е бил дядото на Туск през периода на нацистката окупация на Полша от 1939-44г.!
  Такива примитивни манипулации ,фалшификации и фейк могат да се измислят само от платениТЕ или напълно лумпенизираниТЕ путлеристи, тоталниТЕ рашистки дегенерати и останалата евразийска и рублофилска сволочь в путлериската “федерация” и в задунайският ѝ бандитустан – НРБ!

 4. Веднага след откриването на “реставрирания” по кичозен, разиатски начин български православен храм “Свети Стефан” в Истанбул изведнъж започнаха да се промъкват из медиите “тревожни” размисли и страхове относно съдбата на храма, който е паметник на културата, собственост на турската държава, отдаден за ползване и стопанисване на българската православна общност в Турция.
  Защото българската общност там постепенно се топяла, щяла да изчезне след около 20-тина години и ако спаднела под определена бройка, щяла да изгуби правото да стопанисва храма.
  И започва да се размишлява (пред тази “надвиснала” опасност!) няма ли да е по-мъдро храмът да с прeдостави на ЦЯЛАТА православна общност или, може би, на най-многобройната ?! 🙂

 5. Нямам съмнение, че роднините на митева са сред комунистическите палачи на хиляди българи. Тръгнала тази паразитна крава да търси под вола теле с помощта на руски прожектор. Смрад нечовешка, може да се каже и руска-едно и също.

 6. SD това е сихерхайтдиенст,т.е.службата за сигурност на Германската работническа социалистическа националистична партия,може и да съм сгрешил в поредността на определенията,но иначе съм прав.Четете Зихерхайт Диинст.Абсолютно недопустимо е,през септември месец 1939 г. кашуб да е принадлежаш към СД.

 7. Наглите путинци се оплитат в лъжи и собствените си опорни точки.
  Те твърдеха /при демокрацията/ и продължават да се жалват,че децата не са отговорни за делата на родителите си.
  Сега забравили всичко /и думи и жалби/,защото им е угодно,внушават,че Доналд Туск бил виновен за /измислено/ деяние на дядо си. Забележете- не на родителите,а чак на дядо му.
  Така ни връщат към тяхното комунистическо минало,когато децата бяха наказвани до живот за избитите си или малтретирани невинни дядовци и роднини.

 8. Що за БОКЛУК е това ЖИВОТНО митева? Защо не пише за дядовците си а е тръгнала под диктовка на РУБЛОФИЛИТЕ да очерня Туск, каква е тази ЗЛЪЧ, защо след като обича РАЗИЯ живее тук в България – защо не замине в ПУТЛЕРСТАН там ще и е много добре ще може да се наслади от препичелените РУБЛИ от избълваната и ОТРОВА.Господин Инджев макар и пет минути пред АРТЕ Запада трябваще да разбере същноста какво става у нас! Поздравявам ви никой друг не направи изявление пред тях осве вие.IIC…..oIL.

 9. Почуствувах се горд,че съм българин от великолепната истина,която беше произнесена в речта на г-н Туск:Нищо даром не сте получили.Всичко сте постигнали сами.На никого не дължите благодарности и задължения.На никого нищо не дължите.Другите добри думи бяха приятни.

 10. Яна Митева е учила в Американския Университет в България.
  И там беше изпаднала в международна изолация, както Русия след окупацията на Крим.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.