За протести в 12 града през 2012 Борисов нареди мораториум, а при сегашните протести в 19 града…?

Протестиращите срещу “най-зеленото правителство в Европа” ( според премиера Борисов http://clubz.bg/63071-bojko_borisov_po_zeleno_ot_nasheto_pravitelstvo_nqma) се множат: хиляди демонстрират в София и в 19 града в България в защита на природата ( в Пирин, но май не само по този повод).

Плюс в доста градове в чужбина.

НА СНИМКАТА: Демонстрант с плакат, на който се вижда снимка на човек, който прилича на Андрей Сахаров, бащата на водородната бомба на СССР, който се превърна в най-големия противник на съветската ядрена доктрина, в дисидент Номер едно срещу съветския комунизъм и Нобелов лауреат за мир. Но най-вероятно снимката е на един роден олигарх, близък до властта…

zx620y349_3115018 zx620y349_3115018

Посланието , според мен, е че справедливите каузи побеждават, макар и да си сам срещу държавата, какъвто беше случаят с преследвания от съветските власти академик Сахаров.

По повод демонстрациите в 19 града в България с днешна дата, напомням: когато протестите срещу търсенето на природен газ в Добруджа ( спонсорирани от руския интрес България да не се откачи от руската си зависимост от вноса природния газ) се организираха в 12 града у нас в един съботен ден на 14 януари 2012 г. , премиерът Борисов ( да, същият!) толкова се впечатли тогава, че нареди след броени дни на депутатите си да гласуват мораториум не само върху добива, а дори по отношение на проучването за наличието на природен  газ в България. http://www.mediapool.bg/prorodozashtitnitsi-v-dvanaiset-balgarski-grada-izlyazoha-na-mitingi-sreshtu-shistoviya-gaz-news188433.html

Питам на сравнителна основа: ако протестите в 12 града срещу проучванията за газ в Добруджа преди 6 години предизвикаха цял парламенатарно гласуван по волята на Борисов мораториум, защо сегашните демонстрации в 19 града не му влияят по подобен начин? Или  по липсата на руска диктовка в този случай не му е важно да се събразява с някакви си протести – па макар и далеч по – представителни на картата на България ( и на света) от онези преди 6 години?

Не, не става дума само заедна планина, както казва Мануел Малеева на кръгла маса в София.

“Събрали сме се днес, за да поговорим за Витоша. Ще започна с това, че тук, както и в казуса с Пирин, не става дума просто за една планина.

Кой плени Витоша?

Планините, плажовете, горите ни, те са само пробен камък – за наглостта на опонентите ни, но и за нашето търпение, за това ще позволим ли да превземат нашата земя и – още по-лошо – да ни обърнат едни срещу други.

Сигурно вече сте чули какви ли не версии за подбудите, стоящи зад позицията ни за Витоша. Получихме дори обвинението, че политизираме темата. Да, признаваме си го с гордост: точно това правим. Защото помним, че “политик” означава “човек на града”, а “политика” е умението заедно да обсъждаме и решаваме какво да се случва с града и държавата ни. Да политизираме темата за Витоша за нас означава да я направим достъпна, да покажем значимостта ѝ и да потърсим почтеното и добро за София решение.

Не искаме да спираме развитието на туризма в най-големия парк на столицата. Всъщност в казуса с Витоша има само една машина, която трябва да бъде спряна. Машината за лъжи.

Тази машина се задвижва колкото от безхаберието на властта и интересите на недобросъвестни бизнесмени, толкова и от страховете ни – много български и съвсем разбираеми. Страхът, че няма на кого да се доверим. Страхът, че всички са маскари, платени и “нечии хора”. Страхът, че в България залежите от почтеност са на изчерпване.

Оставим ли тези страхове да ни водят, отваряме широко вратата пред машината за лъжи. Колкото по-добре опознаем тази машина, толкова по-бързо ще се освободим от влиянието ѝ. Оставим ли я обаче да вилнее из страната ни, ще изгубим не само Пирин и Витоша – ще изгубим правото и привилегията да се наричаме общество. Защото това е голямата цел на машината за лъжи – да раздели българския народ на отделни, недоверчиви, лесни за пречупване и манипулиране хора.

На такива хора можеш всичко да им вземеш – плажовете, планините, правото на избор, а накрая и достойнството.

Вярвам… всъщност не – знам, че няма да позволим това да се случи.

Ще завърша с едно наблюдение: гербът на София съдържа в себе си отговора на въпроса защо сме се събрали днес тук. В горния десен ъгъл имаме изображение на Улпия Сердика, взето от антична монета. След него идва църквата “Св. София”, един златен балдахин, под който е изобразена статуята на Аполон Лечител – като символ на минералните извори и планината Витоша. От тях само Св. София ни е останала: ларгото на Сердика “реставрирахме” с итонг, минералните извори си стоят неупотребявани, а планината ни е недостъпна.

София не заслужава това. Крайно време е да си върнем града. Витоша е само първата стъпка”.

http://www.mediapool.bg/prorodozashtitnitsi-v-dvanaiset-balgarski-grada-izlyazoha-na-mitingi-sreshtu-shistoviya-gaz-news188433.html

14 мнения за “За протести в 12 града през 2012 Борисов нареди мораториум, а при сегашните протести в 19 града…?”

 1. Извинявам се, но наистина ли виждате Сахаров на плаката ?

 2. Към Мартин:

  Поех този риск в преценката си ( не познавам човека с плаката). Ако греша, ме поправете. Особено ако имате алтернативно предложение, т.е. ако можете да кажете кой е на снимката , ако не е Сахаров ( потърсих снимка на Сахаров- същата не намерих, но има много други, които са идентични).

 3. Борисов и днес е страхлив двуличник, какъвто винаги е бил, но ситуацията е различна. Липсва каквато и да е била парламентарна опозиция и вече официално има Пеевски(ДПС) зад косматия си гръб. Виковете “зелен булгар” и лъжата “борим корупцията за 2-3 години” стават все по-силни и арогантни, но няма нито един парламентарен глас, в тази оглозгана до костите държава, който да му противоречи. Съвсем скоро придворната слугиня Павлова въздъхна отегчено, че протестиращите могат да се оплачат на арменския поп. Е и? Какво стана със заканата за съд, отправена към същата придворна от Георги Готев Брюкселски? Нещо като опозиция, нещо като нищо.

 4. Не мога да се въздържа – съжалявам, не е по темата, но….

  В Русия обичат да говорят за “гейропа” – а ето тук видео, заснето от бъдещите руски летци, курсанти от уляновското авиационно училище “Маршал Бугаев”. Кво ще кажете?

 5. винету наистина е природно “зелен” туземски вожд…. спор по това НЯМА! Наистина!
  Но буди учудане, най-малкото, “позицията” на т.нар. зеленокож “министър” – Н.Димов?!? То и цялото му “министерство” е излишно, както и повечето от други “министерства” на винету…. , като например “министерствата” на “спорта”, както “министерствата” на “туризъма” и “европредседателството”, както и поне половината от т.нар. “икономически министерства” – на “икономиката”, на строителството,енергетиката,транспорта , а … а пък и от Брюксел и ЕК ни казват ,че и “министерствата” на МВР и на КРИВОсъдието са излишни, отдавна.
  От всичкото това остава под съмнение дали въобще е нужен и “вожда” на всичките тези излишни “министерства”???
  Но, да се върнем екологическият “министър” Н.Димов Той от коя “порционна” “квота” е монтиран за “министър”, все пак? Не беше ли от “квотата” на сидеров, която той продаде, както и всички друго, на ДПС?
  Именно ДПС , което от над 20 години не е излизало от министерството на земеделието и ГОРИТЕ. И сега Н.Димов казвал ,че имало “голям прираст” в горите?!?!? Нима същият Н.Димов не е чувал ,колко милиона кубически метра дървесина се изнасят под опеката на завладяното от ДПС министерство на земеделието и горите ,всяка година?!? И през последните 20 години имаше безброй репортажи за сечища , в които не е останало и едно дърво , и огромни територии са ТОТАЛно обезлесени, а сега Н.Димов казвал ,че имало “прираст” в горите, “ГОЛЯМ прираст” ?!? И откога Н.Димов е разбрал за този “ГОЛЯМ прираст” ,след като е “министър” едва от половин година???
  При винету калинките вече не са само красноцветни и с червен цвят, …. вече има и зелени…. и с всякакви други “цветове”…..
  Както се вижда винету може и да не ратифицира Истанбулската конвенция , но поне калинките му са “разноцветни”, … както и самият им “ВОЖД”!………

 6. @Невъздържан Еврогей

  В Русия често “на мода” излиза това, което е забранено или оплюто от властите. Да следваш “модното” е нещо като дискретен протест срещу забраните и пролетарските ограничения. Така че, демонстративните гейски “изстъпления” от страна на бъдещите руски летци, курсанти от уляновското авиационно училище “Маршал Бугаев”, тези мъжки момчета, които едва ли някои би заподозрял в “гей забежки”, може би, е форма на някакъв нецензуриран социален протест и даже подкрепа на Гейропата!

  Или е твърде “интелектуално”, за да бъде истина? 🙂

 7. А на снимката, без никакво съмнение, е руският наемник Цеко Минев,”любител” на зимните спортове и шеф на руската, както отдавна масово се твърди, банка ПИБ!

 8. За мен и предполагам за хиляди и хиляди българи за които животът не е далавера, каузата Пирин е не по-малко важна от оставката, първо на пееФски и после на правителството на Олигарски.
  За това “на оръжие, братя българи”. Сега или никога да пречупим моделът КОЙ.

 9. Идва ми отвътре да си призная нещо, което изобщо не е по темата.
  Преди години, още като ни водеха по разни събрания или трябваше да гледаме речите на велики български и международни ръководиели си бях изработила един механизъм да се “изключвам” като се опитвах да си представя оратора в някакъв много “интимен” момент.Много съжалявам, че не съм си записвала фантазиите и коя фантазия при какви условия се е получила, щеше да е интересно четиво.
  Напоследък, обаче, механизмът ми нещо ще да се е повредил (така става с механизмите, един ден излизат от строя). Очевидно, че по линия на заместването съзнанието ми се опитва да компенсира и се напъвам се да си представя, например Бойко Борисов да рецитира “Аз съм българче”. Или “Понякога ще идвам във съня ти…” Не ми се получава, мили хора! Искам да видя ББ да рецитира стихотворение, няма значение кое. Това което знае наизуст. Опитвам се да си представя също Каракачанов, В. Симеонов, Сидеров, Цецка Цачева…. да рецитират нещо, на български. Ако някой може да си представи такова нещо, шапка свалям. Аз явно много съм я закъсала… с фантазиите.

 10. Сия, страхотна тема подхвана! Активира ме сега да мисля, има ли въображаем образ, който да ме спаси от пълното им зачеркване.
  Невъзмутимият Борисов го одрасква котка?
  Веднъж си представих една негова министърка ето така:

 11. Може ли някой да ми каже, каде да следя графика на протестите, за да се включа със семейството си. Благодаря предварително!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.