Култивирането на култа към Борисов бележи нови висини на падението

Когато еврокомисарката Мария Габриел успя в рамките на часове на два пъти да се възхити възторжено от своя Пръв държавен и партиен ръководител ( както величаеха Тодор Живков подмазвачите му)  Бойко Борисов – веднъж в предаването “Панорама” на 23-ти декември миналата година и втори път в ранните часове на 24-ти в предаване на БТВ, оприличих поведението й като нещото, което по времето на комунизма се наричаше “култ към личността”. Но все пак отворих скоба с място за “симпатия” към младата Габриел, която прелива от благодарност към Борисов, вместо да е обратното поради очевидната разлика в образователно-лингвистичния багаж на двамата в полза на дамата.https://ivo.bg/2017/12/23/ще-се-оправим-когато/

Днес пред ТВ “Европа” Мария Габриел отново се подмаза на Борисов. В дълъг монолог ( под формата “интервю”) тя обясни непоколебимата си вяра в неизменните бъдещи големи успехи на България с “последователната политика на премиера Борисов”.

Така се говореше в НРБ по шаблон, когато трябваше др. Живков да бъде обявен за причинител на нашето всеобщо щастие – освен “последователна”, неговата политика биваше също “мъдра”, “далновидна” и “ленинска”.

По ирония на съдбата в началото на 90-те години от репортер се оказах главен директор на БТА ( по волята на колегите ми, декларирали с масова подписка искането си да бъда назначен на този пост). Заварих грижливо почистен от документи директорски кабинет. Една единствена папчица беше оцеляла като по чудо от “чистката”, но и тя, в своята самота, говореше доста изразително  за изразите на отминалото ( както си мислех тогава) време.

Папчицата съдържаше отпечатани бланки за изпращане на поздрави до важни другари в републиката. Оставени бяха празни места в шаблона само за имената и повода за поздравите , но не и за епитетите, прикачвани към тях. Колкото по-важен е бил адресатът, толкова по-висока степен оценка чрез съответния епитет му се е полагала: от простото “ уважаеми”, през “скъпи”, до всякави превъзходни степени, каквито нормалността не би приела, но бяха неизменна част от йерархичната система на раболепието по времето на комунизма.

Както виждаме, този “табиет” се възражда спрямо все по-скъпия ни Пръв партиен и държавен ръководител. Но за  да не си помислите, че персонализирам и че нещо съм фиксиран върху личността на еврокомисарката, трябва да отдам дължимото и на други дейци на култа към Борисов.

Не, не познахте, изобщо няма да споменавам (бившия какво ли не) Георги Марков и настоящ главен придворен ласкател на Борисов, според когото само “комплексарите не харесват Бойко”. Нито ще ви занимавам ( отново) с буквално разюзданите панагерици за Борисов в жълти проправителствени сайтове, в които тече благородно (пост)социалистическо състезание кой автор- подписан с името си, разбира се, за да се види от обекта на обожанието им- ще напише по-славна ода за Геополитика, Международния фактор Бойко.

Заплюйте ме като комунист ( латентен, прикрит, мимикрирал, възродил се, недоубит, мутирал и т.н.), обаче се осмелявам да твърдя, че поне в рамките на собствения ми живот в епохата Живков такова безсрамие в хвалебствията за Първия може да имало по събрания и прочее сборища, но в писмен вид подмазвачите се опитваха все пак да не се опозоряват до такава степен.

Най-големият поклон към Борисов стори днес по БНР Андрей Райчев, който иначе се самоопредели като …негов критик. Скъса се да употребява превъзходната степен. За него Борисов е нищо по-малко от Уникален. И понеже от уникален няма превъзходна степен, Райчев се изхитри да го оприличи направо на самия Тодор Живков- толкова успешна му била на Борисов политиката ( международната напоследък- иначе Райчев обича да посочва уникалността на тройното премиерстване на Борисов, “забравяйки” , че опортюнистът и професионален превратаджия Кимон Георгиев също е управлявал три непълни мандата като премиер – за “мандатите” на Живков да не говорим).

2013-04-06_082

И друг път съм отбелязвал: любимата купешка дума на късния Живков беше “магистрално”. На ранния Борисов предпочитанията все водеха до “магистрали”. Сега образите на двамата вече се сливат и на терена на международната борба за мир между народите, на който тепих, според ласкателите, Борисов е обречен да победи злото, защото е носител на доброто ( и на шести дан като каратист със съответния колан, подарен му лично от японския премиер Шиндзо Абе в София тази седмица).

Ще рече някой: все е по-добре да си имаме за вожд носител на черен колан, отколкото носител на ордени “имени Ленина”. Така е. Търпим развитие в култивирането на култовете си. Което си е истина, истина е.

Днешният ни вожд може да уплаши лично някой тракийски войн, както отбеляза неговият ласкател Доналд Туск, както и да набие в буквалния смисъл повечето си критици. Това е магистрално предимство в една страна, в която уважението към грубата сила следва вековния руски управленски принцип : “бий, за да те уважават”.

10 мнения за “Култивирането на култа към Борисов бележи нови висини на падението”

 1. Колко много трябва да сме ЩАСЛИВИ че МУТРОПИТЕКА е наш ВОЖД, и приликата му с ТАТО е вече напълно ВИЗУАЛНА – а и по УМ е досущ като НЕГО! Двамата са си ЛИКА ПРИЛИКА. Господин Инджев с удоволствие чета статиите ви, няма празно!IIC…..oIL.

 2. Добър ден!Уж приятно, уж весело четиво, за следобедно разсънване! Но за ума остава болката, че няма да живеем в свободна страна. Иво, навяваш ама много лоши спомени. Някога знаех-нищо ново от бъдещето, после се радвах на промените, а днес съм отново ,сякаш в дупка…. Липсва ми изхода от тази вакханалия…

 3. Клоунада на мах сътворявана ежеминутно, ежечасно, ежедневно от гъзолизци-ПОЛУИНТЕЛИГЕНТИ щото на баце туй му се нрави. И ако се въздържаш-шат на патката главата.
  Съгласен съм с Иво, че поне в делника хвалбите до тодор ж. Томов стигаха единствено до титулуването “първият партиен и държавен ръководител”. Дотам.
  Имам обоснавани съмнения, че гм, известен повече кат лицето с много имемни дни, гергьовден, никулден и стефанов ден, джиросва неслучайно квалификацията за нехаресващите баце “комплексари” от болната на здравата глава. Самото банкянското слънце го тресат “уникални” комплекси във всяко едно отношение.
  Спомненете си само как преди няколко години беше готов да възприеме насериозно “народният вот” на фенове за футболист на годината на България. Добре че, се намери някой от обкръжението да го накара в последният момент да даде заден ход и да не се превърне за н-ти в посмешище.

 4. Калинка Тодорова

  “Един е Бойко!
  Втори лифт!
  Трети пол!
  4 тона суджук.
  5 тунела за мечки.
  6 апартамента за Цветанов.
  7 години мандат на Цацаров.
  8 министри носят блатни кокичета.
  9 кръга на ада.
  10 декара на Витоша.
  11 пъти ремонтират Дондуков.
  12 пенсии в годината.
  13 пъти обирана къща.
  14-годишни бият с кол учителя си.
  15 братовчеда на Делян Добрев.
  16 годишни със силикон.
  17 офшорни фирми.
  18 пъти пада оградата на границата.
  19 човека гледат БНТ.
  20 процента ДДС за книги?
  Как да не се влюбиш в тая държава?

 5. Тази женица еврокомисарката Габриел не е ли прочела нашата най близка история,от която ние без изключение се срамуваме.Т.Ж. и блюдолизците около него.Имам чувството ,че се въртим в мъгла,в която се открояват и сливат в едно образите на Т.Ж и Бойко Борисов.Пълна безнадеждност и шизофрения.

 6. Като в някакъв сюрреалистичен филм, Блиц.RU, Стандарт и ТВ Эвропа се надпреварват кой ще грабне приза за най-всеобхватно медийно лакейство относно образа на Бащицата.
  За огромно разочарование, май Эвропата води с едни гърди.

 7. От житейският ми опит знам, че няма знак за равенство между образование и достойнство. Това важи за България, на запад не знам как е. Много пъти съм призовавал добри специалисти, инженери мой колеги да махнем прекия ни началник, бивш комсомолски секретар, който беше срам за професията, но те се снишаваха и търпяха. Непрекъснато влизах в остър конфликт с него, но бях сам. И това се случваше след 2000 година.
  Това, което съм чел писано от треньори на геройкото е, че е бил много страхлив каратист и никога не се е явявал на състезания, където се бият. Моята внучка която тренира таекуондо ми е казвала, че поясите се дават след като усвоиш безгрешно определени упражнения, като се започва от бял и постепенно се стига до черен.

 8. Типично нашенска липса на баланс. Нещата е необходимо да са само черно-бели, за да се възприемат лесно и да предизвикат ограничен брой базисни реакции/емоции. Или нездраво глуповато възхищение, или догматично и пълно отрицание. “Силно да любят и мразят”. Понякога от едното към другото може да доведе дори единично изказване. И всичко това с много емоции, разбира се. Медии, коментатори, политици, нормални хора – отнася се почти към всички, с мноого редки изключения.

 9. “Каква тоалетна хартия ползвате, г-н Борисов?”
  “Никаква! Пълно е с гъзолизци”

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.