Царство България е имало план за отбрана срещу СССР

“ПРО & АНТИ”, брой 2, (12-18 януари 2007 г.), стр. 6.

Един малко известен факт

ОТБРАНИТЕЛНИЯТ ПЛАН

от Д-р Михаил Кръстев, Пловдив

През декември 1991 и януари 1992 имах удоволствието да гостувам в дома на големия български български родолюбец Стефан Маринов – в хубавия Мюнхенски квартал Енглише гартен. Може би трябва да спомена, че на времето бях един от създателите на СДС в Пловдив и от октомври 1990 до октомври 1991 участвах във временната управа на града. За по-младите – това беше първото участие на СДС в местната власт. Получих поканата да му гостувам, след като приключих работата си в Общината.

Имахме много интересни срещи – с част от българската емиграция в Мюнхен, с депутати от ХДС в Бундесратите /провинциалните парламенти/ и Бундестага при едно вълнуващо пътуване из страната. Тогава имах дълга среща с Рита Зюсмут.  Един от най-силните ми спомени от това пътуване е срещата с Барон фон Линден – лидер на ХДС в една от провинциите.На вечерята в замъка му присъстваха и неговите родители. Оказа се, че по време на войната баща му – като офицер от Вермахта – е бил в България. Няма да забравя думите му към мен:

“Добре дошъл в къщи, българино! През Втората световна война война България беше единствената държава, в която ни посрещнаха и ни изпратиха с цветя. Ние помним и ценим това!”

Основните въпроси, които ми задаваха на различните срещи, бяха какво представлява СДС – коалиция от какви партии е, кои са лидерите им, какви са платформите и целите им. Това беше лесно за обяснение. Но винаги ми ставаше неудобно от въпроса: “Как може водачът на антикомунистическата опозиция в България Жерю Желев да твърди, че е марксист?” Питаха ме почти навсякъде. Голям срам брах с Желю. Отговарях, че най-големият доказан антикомунист в България е Илия Минев, но за съжаление не е допускан до властта.

Тъй като – за съжаление – Стефан Маринов не е достатъчно известен на българската общественост, ще кажа няколко думи за него. Политик, историк, литератор – живот, отдаден на борбата с комунизма. В цяла България  е изнасял лекции и е чел беседи, в които е предупреждавал какво я очаква при една болшевизация. Каквото е предричал, това е станало. Бил е приятел със застреляния от комунистите Сотир Янев. Напуснал е България в първите дни на септември 1944. Участвал е като секретар в Задграничното правителство на проф. Александър Цанков във Виена през 1945. После отива в Германия и 25 години е бил Съветник на Франц-Йозеф Щраус за Източна Европа. Носител на най-високите германски ордени. В кабинета му по стените имаше снимки в рамки с Хелмут Кол, Маргарет Тачър и Роналд Рейгън.

През 1981 Стефан Маринов издава в Мюнхен книга, за която се приема, че е един от факторите, повлияли на Роналд Рейгън да предприеме твърд курс към Москва. Книгата се казва “Най-мощниятъ съюзникъ” – имам я с автограф и посвещение. Издадена е под името Стефан Троянски  – като предпазва мярка. В нея описва положението на поробените от Кремъл европейски народи и доказва, че те са най-големият съюзник на Свободния свят в борбата му с комунизма. За отбелязване е, че той е един от малкото хора, предрекли края на комунизма в рамките на ХХ век. При връщането тук предадох 20 екземпляра от книгата на Стефан Савов – тогава Председател на Народното събрание. Тези 20 екземпляра нито се чуха, нито се видяха, уви.

В дългите си разговори със Стефан Маринов научих един интересен факт, който е малко известен на българското общество. Стефан Маринов разказваше следното:

“Щабът на всяка армия изработва нападателни и отбранителни планове. Това му е работата – особено по време на война. По време на Втората световна война в Генералния щаб в Министерството на войната беше направен много добър Отбранителен план – за защита на България от болшевизма. Който стана много актуален след загубата на германците при Сталинград. Червената армия идваше към нас. Бяха изградени две отбранителни линии. Първата се приемаше за слаба – река Дунав, но втората беше много трудно превземаема – Стара планина. На всички проходи бяха построени бетонни бункери, които да ги пазят. Такива бункери бяха построени и по Черноморското крайбрежие.  Разчиташе се на два фактора. Първият – че руснаците бързат за Берлин и при оказана съпротива ще се задоволят със Северна България. И вторият – че българската войска беше отлично подготвена – нахранена, облечена и обута. Добре въоръжена, с висок патриотичен дух и водена от образовани и способни офицери.

За защита от настъпващата  Червена армия и прилагането на този Отбранителен план настояваше генералитетът – Иван Вълков, Кочо Стоянов, Никола Михов и други – особено очерняни и охулвани в писаната от комунистите история. Вето върху изпълнението му сложи Принц Кирил, който за благодарност /след няколкомесечните разпити на Регентите в Москва/ също беше разстрелян.

Ако този Отбранителен план беше изпълнен, по време на Студената война поне Южна България щеше да остане свободна. Като Корея например.

Този Отбранителен план трябва да е някъде в Държавния архив, ако не е унищожен или отнесен в Москва. Хубаво ще е, ако бъде намерен  и представен на обществото от военните историци, защото е едно срамно бяло петно в новата ни история.

20 мнения за “Царство България е имало план за отбрана срещу СССР”

 1. Преди 10 години търсех информация за С.Маринов, а поради съвпадения на имена с бълг.физик зад граница не успявах…Трябва да сме благодарни на този човек, който е “виновникът” за промяната в намеренията на амер.президент и правителство довело до разгрома на “империята на злото”! Вечна слава на д-р Стефан Маринов!

 2. Руски олигарси в паника да не загубят богатството си от 1 трилион долара

  На 29 януари Министерството на финансите на САЩ ще публикува подробен доклад за зашеметяващото богатство на руските олигарси

  http://www.faktor.bg/bg/articles/novini/svyat/ruski-oligarsi-v-panika-da-ne-zagubyat-bogatstvoto-si-ot-1-trilion-dolara

 3. Който желае, може да се пробва на долният тест. Избираш кой е автор на фразата-хитлер или пут.ин. Аз ги докарах фифти-фифти. Правете му сметка, барам се за информиран по деятелноста и на двамцата каква са си лика-прилика. Бас ловя, че дори тук в свъхерудираният НИ БЛОГ едва ли ще се намери коментатор който да уцели на 100%.

  https://www.proprofs.com/quiz-school/story.php?title=_12583002N

 4. Сега вървят по кината два чудесни филма посветени на Чърчил. Ето и с оригиналът на речта на Великият Британец във Фултън.

 5. За съжаление комунистите добре се постараха и старателно унищожиха всеки един зародиш на опозиция ,а и с промиването на мозъци се справиха добре ,болшинството от народа си реве за соцкочината така че надежда от нийде взора не види …

 6. Виждал съм ги тези бункери, даже съм нощувал в един от тях на един див плаж южно от Созопол. Винаги съм се чудил кога са строени и срещу кой враг. Предполагах, че е през Втората световна, но сега имам и доказателство.

 7. Иво, най-напред и преди всичко благодарност, че публикуваш безценни факти от несъстоялата се история на България. И може би ще се сетиш, че преди доста години написах същото в една дискусия в твоя блог. Това за отбранителната линия по билото на Стара планина от възрастен мой съгражданин, бивш член на Бранник. Не му споменавам името, защото не знам дали още е жив.

 8. Към Севдалин Панев:

  Севдо, авторството е важно, съгласен съм.
  За свое оправдание, когато не си спомням нещо, трябва да отбележа , че читателите на блога са свободни да не четат (всичко), но през моята глава задължително минават хилядите ( близо 6 хиляди към момента) публикации в блога, умножени по десетки пъти по толкова коментари…

  Но би било много добре, връщайки се към написаното, да допълниш нещо.

 9. Изключително интересна и бих използвал думата “силна” публикация. Поздравления. Какво е можело да бъде и какви биха били резултатите при такова стечение на обстоятелствата.. никой не знае, но препратката към Корея е любопитна.
  Всяка империя си гледа интереса, водена от собствените си виждания и разбирания за това как трябва да изглежда света. САЩ и Русия са пример за това, а вече има и трета империя – Китай. Азиатският дракон също води експанзива към Европа, но не военна, а икономическа и културна, с лек комунистически привкус.
  Живеем в интересни времена, което не винаги е добре. България трябва да е “приятел” както със западния, така и с източния свят, като същевременно отстоява националните си интереси. В Руската федерация настъпват промени, положителни такива. Ще трябва време разбира се, но комунизма вече е назад във времето, минало е. Русия е красива страна с добри хора. Не трябва да сме така остри към “славянските ни братя”. Този народ много е страдал и от части продължава да страда, но вече стъпил на краката си.
  Какво ни вещае бъдещето… Поживем – увидим.

 10. Грозданов, Вашето твърдение “В Руската федерация настъпват промени, положителни такива.” е изключително… бомбастично! Имаме новина, както се казва ))) Ще Ви помоля да назовете поне три “положителни промени” в тази тъй наречена федерация.

 11. Нито новина, нито нещо толкова бомбастично. Нима от перестройката насам нищо не се е променило?

  Стандартът на живот се е покачил. От 2012, Руската Федерация е член на Световната Търговка Организация (WTO), ако сте наясно какво е това, което е огромен напредък и успех.Руското образование е на високо ниво, а не съсипано като нашето. Отдавна никой не ви преподава Карл Маркс и никой не се интересува от тем подобни глупости. Руското население е образовано и гледа напред към бъдещето, а не към миналото. Отделно се поинтересувайте и каква им е “социалната” политика, насочена към семейства с деца. И так далее и так далее.
  Ще кажете – “ама западът е по- добре, на запад хората живеят по-добре”. Така е! Просто западният “напреднал свят” за щастие не е преминал през 100 година комунизъм.
  Монетата има две страни.

  Не искам да влизам в конфронтации, знам какви са настроенията в този блог към Русия. Просто изразявам мнение. Симпатизирам на г-н Инджев като журналист и интелектуалец,и поради това чета писанията му.

 12. Към Грозданов:

  Господин Грозданов, няма страна , с изключение на бившата Сирия и няколко подобни изключения, която да не върви напред с някакви отделни постижения.

  Оценяването на парче и ваденето пред скорби на тези парчета може да открои и нацисткия режим в Германия като далеч, далеч по успешен от руския режим днес. Режим е форма на управление, която не се базира на реален изборен процес – в Русия практически няма опозиция, влиятелни свободни медии, независима съдебна система и дори не се допускат чужди наблюдатели по време на т.н. избори ч в които самодържецът Путин се състезава със себе си, назначава Медведев за временен заместник на президентския пост или позволява само разни палячовци и обречени “уморени коне”- като комунистите на Зюганов- да се правят на кандидати за президент).

  Да припомням ли успехите на нацистите в ликвидирането на безработицата ( и на опозицията, както в Русия), на технологиите за военно производство ( както в Русия днес, макар и далеч от фундаменталния принос на нацистките учени в развитието на технологиите в металургията, химията, електротехниката, самолетостроенето, машиностроенето и пр. цели отрасли, върху които след войната стъпва индустрията на победителите в цял свят)?

  При това нацисткият режим в Германия постига още по-голяма народна подкрепа за вожда и режима му, отколкото виждаме днес в Русия за Путин. Голям успех за Хитлер.Това прави ли го приемлив и може ли режимът му да бъде разглеждан по метода на монетата с две страни, както предлагате да гледаме на Русия днес?

  А намекът ви за настроенията в блога е обобщение, което пренебрегва фактологията, с каквато не само аз , като автор, но и повечето от коментаторите боравим.

  Свещените факти, върху които трябва да се базират коментарите, говорят за Русия като възраждаща се евразийска империя, в която правата на човека не важат, бизнесът е напълно зависим от властта по вертикала и всеки “непослушен ” бизнесмен може да бъде вкаран в затвора по скалъпено обвинение, понеже освен опозиция и истински свободни медии, няма и върховенство на закона.

  Поради това ( и поради много още от същото) милиони руснаци избягаха и продължава да бягат от Русия не другаде, а в западния свят, който е демонизиран от кремълската пропаганда като враг на Русия: егати ти любимия на милионите бегълци от Русия “враг”, неустоим магнит и за лицемерните управници, техните, семейства и авоари- защо ли? Ами защото в Русия никой не вижда бъдеще за себе си, близките си и парите си.

  Ето това е най-видната страна на монета, на която пише с големи букви: МРАКОБЕСИЕ.

  А мракобесието не пораждада щастие дори за мракобесниците, живеещи в постоянен страх от подобията си и от народа си.

  Ако примерът с Хитлер и нацистите Ви се вижда краен, можете да приложите същия метод към много други режими, при които на потиснатия народ са отказани страшно много права, свободи, стоки и услуги, но са му подхвърлени огризки от световния напредък- пълно е с такива примери от Иран, до Северна Корея. Например Иран е сред световните шампиони по нарастване на броя на притежателите на мобилни телефони за миналата година- нима не е “прогресивно”? Обаче се оказа, че това създаде проблем на мракобесната власт, защото улесни комуникацията между потиснатите хора ( сред които младежите са голямо мнозинство), намерили нов начен да се организират за протести – за ужас на аятоласите, допуснали технологичния скок в тази област.

 13. ГРОЗДАНОВ, няма да засягам политическата и идеологическата несъстоятелност на самозаблудата ти относно путлериската федерация, дори в сравнение и с Третият райх, както е направил и г-н Инджев. НЕ!
  Защото днешната РФ е една завършена чекистко-мафиотска държава, каквато не е била НИКОГА ,до сега! Ето ти и малко “занимателно” четиво, което е публикувано вчера , и засяга само една малка част от цялата бандитска държава на Путлер:
  https://putinism.wordpress.com/2018/01/21/kadyrov-1/
  В този блог има достатъчно материали , от които можеш да се запознаеш изчерпателно с “успехите” на путлериската русия, ако имаш желание, все пак. Но имай предвид,че няма да срещнеш примитивната пропагандност , която досега си чел за РФ, до сега!
  А пък относно “успехите” на Путлер в последните години ще типрепоръчам и следният материал от А.Илларионов:
  https://aillarionov.livejournal.com/1034546.html
  И втората част:
  https://aillarionov.livejournal.com/2017/12/23/
  А.Илларионов е бил съветник на Путлер преди 10 години, така че нетрябва въобще да се съмняваш в неговите думи. Никак!
  А той казва ,че дори във единственият конкурентен селскостопански отрасъл – производството на пшеница, РФ не отчита никакъв растеж през последните десетилетия. Каквото е било производството по времето на СССР , такъв е и сега. При много по-нови машини, препарати и технологии. А всъщоот време в целият свят има държави с десетократен растеж.
  За промишлеността също няма никакви данни за особен растеж, като дори в производството на нефт и газ , които са единствените основни продукти за износ, и там РФ разчита на чужди технологии за добив и пренос на газ, защото самите руснаци НЕ могат да си ги произведат.
  Същото е положението и с военната техника, която разчита на западна електроника и компоненти, които сега са под санкции, и Путлер се опитва да замести с поостарели китайски деривати.
  РФ не успява да произведе и рентабилен пътнически самолет, поне на равнището на бразилските.
  Единственият “успех” на Путлер е, че благодарение на повишените цени на нефта и газа в РФ се изсипаха 5 трилиона долара, но вместо той да ги вложи в наука и производство, по-голямата част ги открадна , а другите ги прахоса за “хибридни войни” и ръждясваща военщина. И сега когато тези пари спряха , ще последва поредният икономически крах.
  Вярно е, че Путлер похарчи някакви пари и за пропагандистки цели в самата РФ, но това са само трохи, зашото повечето от трилионите са изнесени в “прогнилият” Запад.
  И не забравяй,че твоят “велик” чекист Путлер подари и продаде на безценица, за собствена сметка, огромни територии в Сибир на Китай, които едва ли ще се върнат обратно!
  И както виждаш, фактите са противоположни на твоите пропагандистки твърдения, които се дължат на купената хибридна демагогия на Путлер!

 14. Към Грозданов:

  “В Руската федерация настъпват промени, положителни такива”. Да, чух – искали да изберат Путин за цар! Много голяма стъпка напред! Лично за мен, най-положителната промяна ще бъде разпадането на РФ, което несъмнено предстои! А за тези “добри хора”, руснаците – присъединявам приветите си, към тези на ген. Колев, изклал руския нашественик до крак! Мога да съчувствам единствено на 300,000 добруджанци и тяхните роднини, оковани и продадени в робство в Сибир от царя „освободител“ – “Българската независимост и Русия” – http://forum.tisitova.com/viewtopic.php?f=27&t=403 – „Освободителни“ мисии на Русия – Съветския съюз в и около България.” Нека всички да я прочетем и отворим очите на всички българи! – http://www.ebooks-bg.net/istoria/istoriaimg/istoria_downloadfile510003.htm

 15. Re: напредъка и успеха на Русия

  Давам думата на съвременен руски автор, цитат от последната книга на Д. Шушарин:

  “Умом Россию понять можно. И нужно понимать — иначе в одном мире с ней не прожить. Понимание это начинается с отказа от проекции на тоталитарную Россию представлений о демократическом государстве и обществе. Тоталитаризм требует иной социальной оптики и политологической методики. Самое главное: когда произносится само это слово — тоталитаризм — заканчиваются все попытки некоего безоценочного знания. Объект изучения — зло. С этого надо начинать. И с признания того, что зло не бывает смешным, оно всегда порождает трагедию и никогда — фарс.”

  В този контекст – да! – има напредък, г-н Грозданов.

 16. Грозданов, или Сте трол, платен от комунисти (или както сега е модерно – тръмписти), или путинската пропаганда ужасно Ви е повлияла. Ако не Сте трол, а зомбиран, никак не мога да си обясня какво правите в този блог… Но по същество:

  Казвате: “Стандартът на живот се е покачил. От 2012, Руската Федерация е член на Световната Търговка Организация (WTO), ако сте наясно какво е това, което е огромен напредък и успех.” Стандартът на живот се покачва във всички държави, даже в такива като Куба и Северна Корея. Това не е заради, а въпреки тяхното управление. Междувременно Русия изостава като стандарт от държави като Латвия, Литва и Естония… Коментар имате ли, или си глътнахте… клавиатурата?
  “Руското образование е на високо ниво, а не съсипано като нашето. Отдавна никой не ви преподава Карл Маркс и никой не се интересува от тем подобни глупости. Руското население е образовано и гледа напред към бъдещето, а не към миналото.” В руските училища и университети в момента учащите се сплашват да не ходят на митинги на опозицията. Това ли наричате образование? Пълно е с такива клипове, мога да ви дам линкове. Маркс е заменен от православие и псевдопатриотизъм. Благодаря за такова образование. Даже самите руснаци вече се вайкат. Искате ли линкове? И не, не глреда напред, а продължава да ес гордее с победата от ВСВ (там я наричат Велика Отечествена).

  “Отделно се поинтересувайте и каква им е “социалната” политика, насочена към семейства с деца. И так далее и так далее.” Поинтересувах се – 300 долара заплата за лекари и учители, бачкаторите получават и по-малко. Руските медии са пълни с тревожни сигнали, че нацията изчезва заради ниската раждаемост и високата смъртност. Междувременно – 200 хил. рубли заплата за депутат от републикански парламент (сметнете си го сам колко прави в левове или долари). И що за социална политика е това? Повече на геноцид прилича…

  “Ще кажете – “ама западът е по- добре, на запад хората живеят по-добре”. Така е! Просто западният “напреднал свят” за щастие не е преминал през 100 година комунизъм.
  Монетата има две страни.” Да, ще го кажа, даже ще ви го кажат и самите руснаци. И май даже и те започват да разбират, че нищо не се дава даром, а трябва да се отстоява… Монетата, ако е монета, винаги има две страни. Все пак, благодаря за вниманието!

 17. Г-н Грозданов, сверете си часовника.
  “Ще ви задам 10 въпроса като за вас: със силно занижена трудност. 1.Каква кола карате: Москвич, Заска, Лада или VW, BMW, Toyota, Mazda? 2.Какво кафе си поръчвате за пиене: виенско, капучино или руско? 3.Какво носите: дънки, маратонки и яке от Европа или руски валенки и рубашка? 4.Къде ходите на почивка: в Гърция, Австрия или в Сев.Корея и Урал? 5.Къде бихте пратили да учат децата ви: в Лондон-Париж или в Москва-Екатериноград? 6.Какъв телевизор имате: плазмен-западен или руски? 7.Къде бихте внесли парите си: в западна банка или в Россинвестбанк? 8.Каква заплата бихте получавали: на инжинер в Германия или такъв в руски завод? Ако ми отговорите: карам Москвич, пия руско кафе, нося рубашка, ходя на почивка в Пхенян и Урал, децата ми учат във Воронеж, имам руски телевизор, внасям парите си в руска банка и бих работил в Русия като инжинер, а не в Германия…ще ви призная за пълен кретен, НО ЧЕСТЕН! Ако обаче: карате западна(японска) кола, пиете виенско кафе или капучино, носите яке(дори и турско), ходите до Гърция, а не до Уралск, събирате пари за да учат децата ви в Хамбург, бихте предпочели заплатата ви да е немска, а не мужишка…значи сте пълен кретен-лъжец и ДЕМАГОГ.”

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.