Тарикатура на властта

16991011_1879604245588082_99999649_o-300x194

 

Известният карикатурист Христо Комарницки се оказа нежелан за гост и в единственото всекидневно предаване на културна тематика “Денят започва с култура” по БНТ, съобщава сайтът OFFNews.

“Това става ясно от пост на твореца във фейсбук по повод откриването на изложбата на невъзпитаните карикатуристи по повод родното европредседателство.

Около предаването “Денят започва с култура” наскоро се развихри скандал с новоназначения програмен директор на БНТ Емил Кошлуков. Журналистите от екипа обвиниха началника си в цензура заради негова намеса след гостуване на учителя Емил Джасим и бяха подкрепени от колегите си от дирекция “Информация” в обществената телевизия.

Ето какво написа Комарницки.

На откриването на изложбата на ПРАС-ПРЕС дойде репортерка от “Денят започва с култура” на БНТ. Полу-нашега, полу-сериозно и казах, че очаквах покана за участие на живо в предаването. Все пак нашата изложба е културно събитие, част от културния живот в страната. Тя притеснено заобяснява, че в момента това не може да се случи, понеже имали проблеми и т.н.

Категорично мога да кажа, че подобна свинска атмосфера на страх в обществото и в медиите съм виждал само по времето на соца, и след това при управлението на Жан Виденов.

Всъщност това не е първият подобен случай с Комарницки. Преди време той потърси като последна инстанция съдействие от предаването “Съдебен спор” по Нова телевизия, в което искаше да разкаже как разпространителските фирми на ДПС депутата Делян Пеевски бойкотират изданието ПРАС-ПРЕС.

От предаването обаче така и не поканиха известния карикатурист да постави проблема в национален ефир, въпреки заявената от него готовност да им гостува”.

В ivo.bg мога да добавя личния си опит: последното предаване на БНТ, което се осмели да ме покани – ако не броим двете ми гостувания за две години време ( но само по междунаредни теми, за да не настъпят мотиката на власта у нас) в “Още от деня” ( окупирано вече от Кошлуков) беше именно в “Денят започва с култура”.

Не помня точно кога за последно ми звъннаха от “Денят за почва с култура”. Беше много отдавна ( преди повече от година е най-малко).

Предишният път, преди да ми предложат да поприказвам в ефира на БНТ, им трябвах в предаване, защитаващо свободното им слово ( не, че някой някога в БНТ се е загрижил за моето, натикано в интернет миша ниша-дупка).

“Ритнах си столчето” и в това предаване като отказах участие заради факта, че получавам избирателна покана само по въпроси, с които “не дразня” началството в държавата ( и неговите проекции в БНТ).

Съответно вече и от “ Денят започва с култура” са ме добавили в черния списък на БНТ. В него пребивавам от 9 май 2015 г. след неделно сутрешно участие, в което си позволих да напомня, според Левски онзи , който ни освободи, той и ще ни зароби…

Денят в българските медии отдавна започва с цензура. Тя е избирателно хитроумна, но само по скалата на издайническата надежда на вярващите, че няма да бъде разкрит и техният слугинаж.

Писмени следи нямаше и по времето на НРБ. Но белезите избиват и днес по фасадата на фасадната ни журналистика. Днешните ученици на онази система я надграждат  с демократична глазура.

Освен избирателна,  забраната в медиите е мека, авто и мълчалива по подразбиране – подразбира се, че си станал бивш коментатор, защото се “закачаш” с настоящите властелини на статуквото и с тяхното началство от петата колона на Москва, с което консуматорите на заплати ( държавни в БНТ), се чувстват длъжни да се съобразяват.

Системата от забрани, функционираща чрез вътрешноведомствени намеци, действа срещу “навлеци”, които могат да създадат проблеми на прекалено гостоприемните домакини. Прави се “тарикатски”, но е тарикатура на властта, която се бои от карикатурите в огледалото си.

Така започва денят не само в БНТ, но и  завършва със същото в останалите канали.

11 мнения за “Тарикатура на властта”

 1. Така наречената “панорама ” е станала блудкава и отегчителна като мутренско-чалгарска сага . Не савате бънътъ , не ставате за нищо !

 2. Забелязах, че от доста време БТВ и НОВА задължително завършват новинарските си емисии с “нещо руско”: я политическа новина с Лавров, я някое руско “сензационно” културно гостуване у нас, я някоя любопитна информация и т.н. С идването на новия генерален директор на БНТ (есента) към тази поръчкова “традиция” с присъедини и БНТ! Праймтаймът и на трите телевизии е зает от руски сериали за императрици, болшевишки модни икони, военни и “шпионски” филми за смели разведчици… И трите телевизии направо “бият” по усърдно слагачество “Атака”, СКАТ, Евроком, BIT и т.н.

 3. Може би ми се струва, но пред демокрацията ни се изправят нови изпитания, които са изпитания и за самите нас. Някои ще бъдат слепи поради невежество, други поради алчност, трети поради страх, но изпитанията ще са в един смисъл и приятелите врагове ще станат отново. И то в името на отчуждение пораждано от алчни подлеци.
  Има нещо много странно. Прогресивните стават ретроградни, а ретроградните стават прогресивни. Мисля, че се свършва с един дълъг период. Идва време на промяна и всеки според избора си ще заживее в ново измерение на времето ни. Както Комарницки, който беше в 24 часа и беше напълно недостижим, сега е цензуриран и пренебрегван и то във време, когато посланията му са по- верни от времето, когато беше недостижим.. Прави чест на Иво Инджев , че дава трибуна.

  За мен е странно.

 4. “Интернет миша ниша-дупка” с милиони прочитания и десетки хиляди коментарии! Г-н Инджев, според мен, всякакви “медийни групи” и булгаран тв-то кихат и кашлят от прахта подире Ви, катурнати в крайпътния хендек, където е и мястото им. Бъдете здрав.

 5. От името на д-р Михаил Кръстев

  ЗАБЕЛЕЖКА В АВАНС от Иво Инджев:

  Коментарите по-долу са на д-р Михаил Кръстев от Пловдив, който от известно време ( отново) няма достъп до коментарната част на ivo.bg. Като стопанин на блога нямам идея защо (не) се случва това, освен да заподозра умисъл извън рамките на моите технически възможности да въздействам върху някаква външна намеса, ако има такава.

  Ето защо публикувам от името на Михаил Кръстев написаното от него, предназначено за коментарната част и изпратено на моя електронен адрес:

  ——————————————————————————————————

  Асеновград – градът на моето детство. 
  Дядо ми – Д-р Михаил Кръстев – Околийски лекар от 1925 до 1945. 
  От моите спомени, ок 1960. 
  Вечер ходехме да вечеряме в най-хубавия хотел-ресторант в града в центъра.
  Казваше се “Москва”, бивш частен.
  Спомените ми са, че имаше естрада и дансинг, танцуваше се, но гонеха туиста.

  Това, което  не знаех беше, че тук през 30-те е е свирил истински американски джазов оркестър от 1934 до 1939.
  Черни от Ню-Орлеан, истински американски джаз се е свирил в Асеновград. 

  Знае се и историята – собственикът  на хотела ги е наемал тези  много евтино.
  Плащал им е пътните от Америка, спали са в хотела му без пари и също ги е хранил.

  Излизали са му му по-евтино от тукашни музиканти.

  И после идва Червената армия и ..

  ————————————————————————————————————

  При управлението на Бойко Мутрата от всякъде се сипят злини.

  Завчера ми се обади Председателят на Българския лекарски съюз в Пловдив Д-р Георги Кръстев /приятел, но не рода/,  за да ми каже, че Общинският съвет в Пловдив  вдига толкова наема на Лекарския дом, че да не могат да си го платят, да го вземат и да го продадат. Обади ми се, защото през 1991 с моят подпис /като зам .кмет/ след Решение на ВИК /Временните изпълнителни комитети, ако помниш/, този хубава къща зад Военния клуб в Пловдив беше дадена безвъзмездно на Лекарския съюз. Преди това беше Дом на Активните борци в Пловдив.

  ГЕРБ реставрира престъпния комунистически режим.

  Голям скандал ще стане, защото това е свинщина.

  Само отбелязвам, че с моя подпис в началото на 1991 бяха махнати в Пловдив паметниците на Ленин, на Георги Димитров, на Васил Коларов и на Петър Ченгелов.
  Паметникът на Ленин беше от чист бял мрамор  – над 4 метра пред Панаира. Начукахме го на малки мраморчета и с тях подсилихме ж.п.линията Пловдив – Пазарджик. А другите бронзови бюстове ги претопихме в КЦМ-то до Асеновград.

  ——————————————————————————————————————

  Разликата между “Бранник” и “Легионер”.

  В моето досие пише, че баща ми е бил на ръководна длъжност в “Бранник” – Асеноврад. Имам му легитимацията – с униформата на 18 години. Род. 1926.
  Питал съм го на младите години: “Татко, какво беше “Бранник”?  Какво правихте”? И той ми отговори:
  Разгонвахме събранията и на Ремса, е на Легиона в Асеновград. Ако чуехме, че някъде се събират ремсисти и легионери да заговорничат, отивахме, биехме ги и им разтурвахме събранията. Това беше “Бранник”.

 6. Първанов, Марин и Сертов дали по заслуги българско гражданство на скандални руснаци

  Няма отговор – защо от страната на Путин са предпочетени в пъти пред граждани от партньорите ни в ЕС и НАТО?

  http://www.faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/parvanov-marin-i-sertov-dali-po-zaslugi-balgarsko-grazhdanstvo-na-skandalni-rusnatsi

 7. В статията меко,но ясно е казано за жестоката истина,разбираема само от човеци,които не са дебили.
  Кошлуков,пример на голямата измама, е оръдие на свинската атмосвера на страх и лъжи в обществото и медиите. То е и оръдие на глупостта,защото не иска да чуе разумните гласове около себе си и това го обрича на провал заедно с неговите попечители.

 8. Спомням си добре какво представляваше българската журналистика от преди 1990г. Сега всичко това се върна. СРАМ и ПОЗОР!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.