Руски кукувици залагат своите мини в гнездото на България, тяхната мини Русия

Руските окупатори в Крим обучават дори и децата да залагат мини – в най-буквалния смисъл на думата. В България обаче “децата” на Кремъл са залагали и продължават да залагат мини на принципа на кукувицата, която снася яйцата си в чужди гнезда.

НА СНИМКАТА: Президентът Георги Първанов и заместникът му Ангел Марин, участници в схемата по награждаване на руски олигарси с българско гражданство.

Unknown

Такъв е изводът от разкритието за това как чрез своята овластена пета колона в България руски граждани получават българско гражданство в качеството си на “заслужили” и в количества, които гражданите на никоя друга държава не получават.

 

http://clubz.bg/63431-kak_ruski_oligarsi_poluchavat_bylgarsko_grajdanstvo_za_zaslugi

Как руски олигарси получават българско гражданство “за заслуги”

АКФ: Повече от една трета от сдобилите се с български паспорт – граждани на Русия

Клуб Z

27.01.2018, 8:05 ч.

 

Руски олигарх, съден за измама в САЩ, бивш директор в “Лукойл България”, бивш посланик на Федерацията у нас. Това са само няколко примера на сдобили се с българско гражданство “за заслуги” лица. Указите са издавани по времето, в което начело на президентската институция бяха Георги Първанов и Ангел Марин.

На 25-и неправителствената организция Антикорупционен фонд публикува свой анализ за лицата, възползвали се от чл. 16 на Закона за българското гражданство, който гласи, че такова се дава: “ако Република България има интерес от натурализацията му или ако лицето има особени заслуги към Република България в обществената и икономическата сфера, в областта на науката, технологията, културата или спорта”.

Според данните на АКФ, бройката на гражданите на Руската федерация, възползвали се от чл. 16, е по-голям от броя на гражданите на Армения, Сърбия, САЩ и Израел, получили българско гражданство за особени заслуги, взети заедно. 125 срещу 100 общо за останалите 4 държави. Всички останали националности са едноцифрено число в статистиката.

“Тази статистика провокира сериозни въпроси относно приоритета на гражданите на Руската федерация (повече от една трета от всички). На какви критерии се дължи очевидния превес на руските граждани, пред гражданите на съюзни държави, наши партньори в ЕС и НАТО”, търсят отговор от правния екип в “Антикорупционен фонд”.

 

 

гражданство

Нивото на свободата в Русия. Снимка АКФ

Оттам питат дали ДАНС е проявила “достатъчно бдителност”, за да се гарантира, че лицата с руско гражданство не представляват риск за националната сигурност, “при условие че според всички международни стандарти за демокрация и права на човека Русия е завършен авторитарен режим, който се опитва да ерозира демократичните процеси в други страни”. “В списъка се открояват примери, които пораждат съмнения за драстични пропуски в това отношение, надхвърлящи формалните административни нарушения, често срещани в процедурата”, посочват от АКФ и дават пример:

В САЩ не може, в България може

Става дума за руски олигарх, (род. 1961 г., български гражданин с Указ №56 от 23.05.2008 г.), съден за измама в САЩ. За същия се установява нарушаване на нормативното изискване за нотариална заверка на подписа. В този случай, основанието, посочено от министъра (бившият министър на транспорта – Петър Мутафчиев), е изразено намерение за осъществяване на мащабни инвестиции, но налична информация за реално осъществени инвестиции липсва. “Този начин подсказва за своеобразно заобикаляне на закона”, посочват от АКФ.

Лицето е било осъдено в САЩ по обвинение за измама с международен елемент през 1998 г. Престъплението се наказва с максимална присъда лишаване от свобода 5 години, глоба от 250 000 щатски долара, период на условно осъждане три години. На 3 март 1998 г. лицето е сключило споразумение с прокуратурата, признавайки своята вина, с което се съгласява да плати глоба от 60 000 долара на САЩ и връщане на сумата от 1 000 000 долара на правителството на Казахстан (платими на САЩ).

Към настоящия момент същото лице има бизнес интереси в сферата на телекомуникациите, както и в добива на полезни изкопаеми – в Русия – въглища, в Уганда – нефт. Използва в своята дейност офшорни дружества (Telconet Capital Limited Partnership, регистрирано на Каймановите острови), които го превръщат в рисков фактор от гледна точка на превенцията срещу прането на пари и избягване на данъчното облагане. В същото време участва в съдружия с руски компании, контролирани от държавата и част от руския военно-промишлен комплекс (Ростех) и е представител на едрия олигархичен бизнес в Русия.

“От правния екип намират обосновка за основателни съмнения, че настоящата дейност на лицето съставлява риск за извършване на пране на пари, заобикаляне на санкциите на ЕС и САЩ към Руски компании, както и риск за националната сигурност”, посочват от Фонда.

За българско или за европейско гражданство

Друг известен случай за предоставено българско гражданство на основание чл. 16 ЗБГ е на бивш заместник генерален директор в “Лукойл България” ЕООД (роден през 1967 г. в Русия, български гражданин с Указ №29 от 23.03.2007 г.), който към момента на подаването на предложението от министъра на икономиката и енергетиката тогава – Румен Овчаров, е първи заместник-генерален директор на “Лукойл България” ЕООД.

“Напълно основателен е въпросът чии интереси са защитени в този случай – на българската държава и Европейския съюз като общо пространство на свобода, сигурност и правосъдие или на представител на руския олигархичен елит”, посочват от АКФ.

От 2008 г. същото лице е генерален директор на “Лукойл Хърватия” ООД, т.е. след получаване на българско (европейско) гражданство лицето напуска страната.

Засуга – разузнавач

Повдигащ сериозни въпроси е случаят с бивш посланик на Руската Федерация в България, награждаван с медал “За заслуги” на Службата за външно разузнаване на Руската федерация, с медал на Федералната служба за безопасност, както и с медали на Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната на РФ, (роден през 1942 г. в Русия, български гражданин с Указ №9 от 23.01.2009 г.).

“Как се мотивира, от гледна точка защита на суверенитета и националния интерес, предоставянето на българско гражданство на лице от висшия политически елит на една авторитарна държава, която заплашва демократичния конституционен ред в страни от региона (особено в контекста на агресивните военни действия на Русия в Грузия през 2008 г.)”, настояват за особено внимание в становището си от “Антикорупционен фонд”.

“Значимостта на въпросите, които повдига правният екип на АКФ, се подкрепя и от публична информация от извършена проверка от специална анкетна комисия в Народното събрание, според която в много случаи лица са получили гражданство на това основание без да са доказани особените им заслуги към страната или интерес от натурализацията. Видно от тази информация, като достатъчно основания по чл. 16 от ЗБГ, предлагащите министри са зачели различни дейности: дарения за построяване на паметник, дарения за български църкви, за социални заведения, за културни събития, направени инвестиции или обещание за такива”, се посочева в заключение в анализа. От Фонда призовават за усъвършенстване на текстовете от закона за българското гражданство, по-задълбочени проверки на българските служби и изготвяне на оценка на риска за лица, идващи от страни с авторитарни режими.

16 мнения за “Руски кукувици залагат своите мини в гнездото на България, тяхната мини Русия”

 1. Декриминализирането на домашното насилие в Русия, с одобрението на Руската православна църква и “съпротивата” на БПЦ срещу Истанбулската конвенция са еднопорядкови събития.
  Вървим по руския път – декриминализиране на домашното насилие

  Страшна е степента, в която предразсъдъци и страхове са пленили съзнанието на голяма част от народа

  Илиян Василев

  http://www.faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/varvim-po-ruskiya-pat-dekriminalizirane-na-domashnoto-nasilie

 2. Норвегия и Швеция обсъждат подновяването на договора от 1986г. за общи действия и помощ против агресии ,срещу двете скандинавски държави! А в съседната Финландия СЪЩО обсъждат ответни мерки срещу ГИБРИДНИТЕ “зелени човечета” от путлеристката БАНДИтустанска ФЕЙК(де)райХция:
  http://www.kavkazcenter.com/russ/content/2018/01/25/116217/gibridnaya-vojna–russkie-ispolzuyut-zakup-nedvizhimosti-v-gibridnoj-vojne-protiv-finlyandii.shtml
  Само в задунайският колониален губерниястан – НРБ, се раздават “зелени карти” за “зелени човечета” на Путлер!!!
  Още повече ,че НРБ е и член на НАТО, и нейните военни бази и летища са вече и НАТОвски , а не само на НРБ, както е случая с Финландия!!!
  И въпреки това, “вожда” винету не уволнява ЦЯЛАТА ОПГ-ДАНС, която е проводник на “ЗЕЛьОНАТА колона” на Путлер в НРБ?!?!? А даже и продължава да наема само “зельониТЕ агенти” вербувани в “зельоната” библиотекарско-сарайска “АКАДЕМИЯ” – УниБИТ, където ги “подготвят” за “зельона резидентура” за ОПГ-ДАНС, договорено още от “правителството” на ОБРЪЧгархски!
  Но от такива “вождове”, като винету, не може да се очаква нещо друго освен ослужване и лакейничене пред кремълските му начальници и тяхната “зельона колона” от ДС!
  Както се вижда винету повтаря предателството на своят “ментор” и “учител” – тато ди тути каскети, който искаше 2 пъти да направи НРБ 16-та република на СеСеСеРе! Краснокожият “вожд” иска да го повтори, като на присъедини НРБ към путлериската ФЕЙК(де)райХция ,като 16-та зельона ФЕЙК(де)райХтивна рейхСпублика балхаристан!

 3. Ученици в Крснодар пеят песен в прослава на “вожда”.
  А у нас, въпрос с понижена трудност, за баце-кога?

 4. Да ги наречеш българомразци е като да им направиш комплимент на тези бивши президент и незнам си какъв там още екземпляр на снимката.

 5. Санкции му е майката!
  За всяко нарушение на уставните и текущите правила /и в НАТО и в ЕС/ да се спират паричките! И всеки път прилагането на тази мярка да се заявява високо, ясно и открито!
  “Искаш да си на софрата на нашата компания, да се веселиш, да се чувстваш защитен и да папкаш до насита – ОК, но само ако спазваш тези и тези порядки. Престъпиш ли макар и само една от тях – прибираме морковчето!”
  Уверен съм, мигом ще изчезнат 90 на сто от всичките днешни русофили, леви и вся осталная. Дори сымав отново ще започне да пише за САЩ с любов.
  Оставащите най-високо платени и рускоговорящите новобългарски граждани ще трябва да отговарят по линията на шпионаж и държавна измяна.
  Да разчитаме, че магаре със закачена на врата торба с моркови, което не вижда тояга, само ще се осъзнае и ще се напъне да тегли каруцата, е кауза пердута.

 6. Всеки народ си носи КРЪСТА! Нашия носи ЦЯЛА КАМАРА.IIC…..oIL.

 7. Прав си господин ТИНКОВ! Така трябва да БЪДЕ.IIC…..oIL.

 8. Преди години прочетох книгата на Ян Ван Хелсинк “Третата Световна война” . Този съвестен изследовател беше събрал пророчества от стотици древни и съвременни ясновидци ,че първопридчинител, агресор и злосторник ще е Русия. След това приведе статистически данни ,че докато запада хрантути Русия тя съхранява, подготвя и въоръжава армията си за тази цел . Дали и аналитичните централи на запад , че и у нас не са го проумели?

 9. До Тодор Тодоров,
  Тодоре, Приятелю, “спасен” си. Текстът е вместо предговор в книгата “Разгромът”. Издание на Факел Експрес
  2009г. Започват аналогиите още от самото начало-5страница и продължават до 9-та включително. На български.

 10. Погледнете им лицата на тези двамата там горе на кадрото – та на лицата им е изписано – ние сме МЕКЕРЕТА на ДС – ние сме КГБ офицери – ние сме ПОДЛОГИ на ПУТЛЕР – ние ще сринем България и ще я пратим по дяволите. Та такива като тях продадаха почти половин България на онези МИРИЗЛИВИ СВИНИ от РАЗИЯ и такива като тях в момента управляват родината ни!IIC…..oIL.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.