Суеверието на българските “братушки”

По трационно (не)здрава логика в публичното пространство у нас отново се надигна призракът на сравнението между голямото и малкото зло.  Този път няма да соча известната на желаещите да мислят истина, че ни управлява “по-малкото” зло Борисов и компания по волята на онези, които му гласуват, защото има по-лошо и от него.

Парадоксално, но в ролята на Голямото зло се настани внушението за третия пол и Истанбулската конвенция, подкрепяна обаче по неволя от “по-малкото зло” Борисов, който не може да си позволи да бойкотира насред евроцентристкия си личен триумф по време на Председателството да застане открито на мачовските позиции, които със сигурност споделя по силата на демонстрирания от него мачизъм и популизъм, равняващ се по масовите настроения. Измисленото третополово плашило от търговците в храма на политическото влияние , някои от които се продадоха успешно на борсата на гласоп(р)одаването и сега ни управляват, трябва да може да бъде осмислено чрез въпроса: защо, по дяволите, нещо, което го няма, го има така активно в т.н. публичен дебат?

И наистина ли българите, които доста масово нямат нищо против промискуитета ( наистина опасен за живота на индивида и обществото със заплахата от предаване на болести, от последвали аборти и прочее травмиращи последици) – и които нямат също особени възражения срещу създаването на семейства и деца без брак, са сред най-големите консерватори в Европа, че намразиха с такава лекота Истанбулската конвенция без да са я чели?

Или пък тукашното население е най-податливото на континента на примитивна пропаганда на първосигнално ниво, свързано със “сексуално посегателство” върху личността  ( повече и от мюсюлманското население в Турция)?

Истината, за пореден път, се познава в сравнението. Да сравним как се отнася масата българи към действително страховития казус с ограбването на 4 милиарда лева от сринатата пред очите на всички банка КТБ.  Никак не се отнася. Няма вълнения и страсти. Протестират само лично засегнатите.https://aig-humanus.blogspot.bg/2018/01/blog-post_977.html

Защо?

Народопсихологията на нашенеца е обяснението на този феномен: лъжата за посегателството върху пола засяга емоционално и ирационално, но практически всеки човек, готов да повярва в нея. В края на краищата всеки си има пол, но не всеки си има банкова сметка ( при това в банка, която поради връзките си с властта се беше превърнала в магнит за близките до нея привилигировани ползватели или “правоимащи”, както се наричаха най-официалано по времето на комунизма ползвателите на привилегиите ).

“Правоимащите” бяха мразени масово и когато системата им рухна, целият гняв на народните маси ( временно ) се обърна срещу тях поради наивното усещане за справедливото възмездие, което ( уж) ги е застигнало. Помня колко гневни бяха колегите ми в БТА например на бурните общи и спонтанни събрания в края на 1989 г., на които бяха изнесени данни за злоупотребите на началниците със служебните автомобили за лични нужди ( моя милост, който бе избран от такъв форум да управлява агенцията на мястото на назначените от ЦК на БКП прогонени другари правеше всичко възможно да ползва градския транспорт и личното си съветско возило).

Хората наистина бяха възбудени на тема разхищения. В БТА си носехме в чантите тоалетна хартия за лично ползване, защото все нямаше пари ( както трябваше да пишем на машина на обратната страна на употребявани листа), а другарите директори прахосвали бензин!

Днес тези настроения изчезнаха като вода в пустинята на завърналата се обществена апатия, която при комунизма беше постигната от чувството на безсмислие да се рита срещу режима и ръжена. Истината за КТБ, където парите са си държали “едни тарикати”, ползващи привилегията на своите връзки, ни най-малко не вълнува нашенеца по начин, който може да генерира политически резултат. Или го вълнува , но в смисъл, че “така им се пада” на хитреците.

 

Ето така се озовахме в абсурдната ситуация най-големият грабеж ( не само в българската история) да не предизвиква възмущението на масите, които обаче с голямо вълнение се стреснаха от измислицата за третия пол, който може да изяде бъдещето на най-важната инвестиция в живота на обикновения българин – неговите деца. Тази измислица задейства автоматично механизма на самозащитата като от уроки, от черна прокоба и прочее суеверия, устойчиви явно на всякакви промени в обществено-политическото ни развитие – за да не кажа деградиране.

 

Unknown-1

А суеверието е като русофилството, с което разболяват българите носителите на този вирус. Да си спомним още веднъж какво е казал за него основателят на социализма в България  ( т.е. основоположникът на утопичната теория за равенството у нас, възприета от масата българи под руско-съветска диктовка няколко десетилетия след диагнозата на Благоев):

Русофилството е грубо политическо суеверие, умишлено култивирано сред народните маси; политическо знаме, вървенето и воюването под което неизбежно води към предателство и национална катастрофа. Защото русофилите, плувайки безогледно във водите на руската дипломация, неизбежно и фатално правят от България едно сляпо и послушно оръдие в ръцете на руската завоевателна политика на Балканите”. („Принос към историята на социализма в България, С., 1976)

Обърнете внимание: най-яростните нашистки разпространители на лъжата за половия караконджул, изпълзял от Истанбулската конвенция, са като правило също толкова ревностни вярващи в култа към Русия, последното убежище на ретоградността и политическото суеверие в Европа, което се бори да задържи и да приюти, ако може, опитващите се да се отскубнат от вековната й прегръдка “брутушки” по суеверие.

15 мнения за “Суеверието на българските “братушки””

 1. Брилянтно!
  Щем не щем, накрая сите даже ще стигнем до “критика” на крилата “мисла” на професорът-депутат от Пловдив, голЕма града ива христова: “80% от народонаселението са дебили”, че е занижил числото. Какво толкова ги плаши ИК при положение, че практически няма да повлиие в нито едно отношение на статуса на българина. Поне в обозримото бъдеще. А за по-после, ще гледаме да видим.
  Сега, по инициативата на СИЯ, “Левче за Иво”.
  https://ivo.bg/%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B8-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B0/

 2. Сега, сериозно. За какво трябва да платят кремльовци, лъвове, титани и как.
  Два материала с абсолютно закономерна връзка помежду им.
  https://informnapalm.org/database/

  http://www.kasparov.ru/material.php?id=5A701C777BC00

  Някои по “странични” поводи вече го сториха. Ватник-генерал, ветеран от Донбас е убит от “революционните национал-освободителни сили” в Сирия. Един по един, до един. Колкото повече-толкова повече.
  https://www.svoboda.org/a/29004700.html

 3. Няма как да минем и днес без баце. Пак цепи мрака с простотиите си на първият пенкилер на републико, наша здравей.
  Имам обосновани предположения, че продължат ли протестите за каузата Пирин, живи ще сме да видим краят на най-одиозната политкариера на Балканите на “чудовищно некомпетентното” банкянско слънце. Много е бъзлив.
  http://www.mediapool.bg/borisov-sprete-se-malko-s-protestite-v-davos-nyama-bair-bez-deset-lifta-news274891.html

 4. Както се видя винету вярваше ,че БСП като “лява” партия, “членка” на ПЕС, ще подкрепи безусловно Истанбулската конвенция, още повече ,че техният шеф – станишев, е и шеф на ПЕС?!?!?
  Но явно винету , не е раздал правилно “порциите” , и е забравил някои договорени “порции” за ниновна и няКОИ “отговорни другари” на БСП, и сега те решиха да не подкрепят тази предварително подразбираща се от тях ратификация, заради това!
  От много скитане по Европа, за договаряне на “порциите”, на винету не му остава време да си изпълни “порционните” договори с БСП, а пък и той много не си дава зор , защото все пак БСП се води негова “опозиция”. И те са решили да му припомнят за неполучените си от него “порции”.
  А иначе от всички държави в Европа , само путлеристката “федерация” и диктаторски Азербайджан не са ратифицирали тази конвенция, която зависи само от подписите на двамата им диктатори, а не от поданиците ИМ. Това са фактите.
  Конвенцията е конкретно насочена към домашното насилие и насилието над жени, като има едно изречение и за информирането ,според възрастта им, на учениците за РЕАЛНО съществуващите видове “сексуалност” от ТЕХНИТЕ учители.
  И сега учениците сигурно пак се “информират” за тези “неща” , но това става от НЕлегитимни “източници”, които обикновено я използват за собствените си корупционни и меркантилни “цели”, като насаждат ксенофобия и политическа и религиозна пропагандност.
  Но като се има предвид , че и “вожда” е суеверен, и има свои собствени “шамани” и “гадачи”, както казваше неговият бивш “началник” – Кобурга, то не трябва да се учудваме ,че в НРБ суеверието , както и рибата – започва да се “вмирисва , откъм главата” СИ!

 5. Г-н Инджев, наредили сте няколко теми една до друга и с право отбелязвате, че по някаква тема нашите сънародници реагират, по другите не рагират. Но ако се вгледаме по-внимателно, ще ни направи впечатление, че по някакви теми просто е невъзможно да се реагира по какъвто и да било рационален начин. Точно на това бих искал да обърна внимание. Пример: Преди 1 година подадох едни документи, за които нормално за 2 дена би трябвало да получа съответен подпис. Уви, заявиха ми, че документите били изготвени и подадени за подпис, но засега се чакало. Вече 12 месеца. Как може да реагира човек? Ами никак. По мое мнение, в значителен брой случаи на някакви проблеми у нас, човек просто няма как да реагира. Според мене, това е положението. Продаден мач, така да се каже.

 6. @GEORGI NIKOLOV,
  виж моля видеото отново в частта му 1мин. и 22 сек. до 1 мин. и 27 сек.
  Дали виждаш нещо познато?
  Едно парченце продадено от продажници на вечно гладните за чуждо москали?

 7. ДО Лозан Бизов-Не ще да е случайно. Просто Ренди Нюмън е по-добре информиран за случващото и за опасноста от североизток от 84% бъкгари които твърдят, че Раззия не ни е враг. И то при положение, че в офиьиалната им външнополитическа доктрина НАТО е изрично посочен за враг намбъ 1.

 8. След тази кощунствена подигравка със Стефан Стамболов и България задължително трябва да има протести!

  Дядо Николай и Мая Манолова се окичиха с Почетния знак „Стефан Стамболов”, раздаван от “библиотекарката” проф. (уже!) Шаренкова!

  Лудото Коле с ролексите: Да ме наричате „лидер в духовността” – колко кощунствено звучи това за мейнстрийма!

  http://www.faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/plovdivskiyat-vladika-da-me-narichate-lider-v-duhovnostta-kolko-koshtunstveno-zvuchi-tova-za-meynstriymat

 9. Иво Инджев:

  Два коментара от името на д-р Михаил Кръстев, който не може да се свърже с коментарната част на блога ( по причини, за които като домакин на блога не мога да си обясня):

  Съветската анестезия.

  Имах в моя студентски курс един колега – Георги Данев. Готин като мен. Разпределиха ни по руски и две години не сме се виждали.

  Срещаме се пред през лятото пред пощата в Пловдив. “Здрасти, майна, къде те пратиха?” “Мани, мани, тук няма пари, отивам в СССР”. “Ама как в СССР, там е опасно!” Отиде.
  На другата година пак през лятото го срещам пред пощата. На същата дата. “Отиде ли в СССР?  – Отидох”.
  Веднага го взех да пием бира и да разкаже. И започна да разказва:

  “Пратиха ме в да работя в Тюмен. 1986. Над милион град в Западен Сибир. Зад Урал. в една поликлиника. Няма упойки. Зъбите се вадят без анестезия. Всеки зъболекарски стол в СССР се произвежда с три дебели кожени колана. Като седне пациента на стола, сестрата веднага му вързва един долу през краката, един през кръста и един през челото.
  И тогава започва ваденето на зъба без упойка.” И аз питах не ги ли боли. Боли ги казваше, ама те са свикнали. Обикновено мъжете преди вадене на зъб влизаха в кабинета с бутилка водка в джоба, вадеха и я пиеха на екс, и сядаха отваряха замаени. После спяха по пейките и се махаха.

  И той занесъл първите упойки за вадене на зъби в Тюмен. И започна да ми са хвали – при него почнали на ходят от Обкома, от Горкома, от прокурата и от МВР..

  Та като изпихме бирата, ме пита: “Можеш ли да ми да дадеш упойки за там?”

  Дадох му 300 – по 100 amp. xilodren зелен, novadren и lidocain. По това време на село вадех вадех горе-долу по 40 зъба на ден, нямаше кой  да им хване края на упойките – колко съм сложил днес. Халал да му са. Халал да са им били и на руснаците!
  ————————————————————————————-
  Няколко думи към Доня Маргарита

  Докато навърша 7 години, дядо ми ме научи на всички български бойни маршове, даже и :

  “Боже, Всемогъщи Боже, молим царя запази!
  Дай му сили, за да може злите врази да срази!
  За погром на враговете и за светли бъднини – 
  Дай му сили, за да може, комунисти да срази!”

  Чакахме Го!

  И какво стана, Доня  Маргарита?

  Вместо да дойде и да каже: “Народе мой, гласувай за мен, за да изчистим България от комунистите и да я направим Европейска държава”, /никой нямаше да можеше да го спре!/, той дойде тук, стана приятел и ортак по кражбите със Станишев и Доган и баталяса България.

  Срам и позор!

 10. на българските “братушки”

  Импровизация на тему песни на стихи Беллы Ахмадулиной:

  По улочкам Кремля который день
  Шуршит бабло – мои друзья уходят.
  Друзей моих стремительный уход
  ГосДепу почему то так угоден.

  Запущены моих друзей дела,
  нет в их домах ни музыки, ни пенья,
  и лишь, как прежде, но в поту
  ночами пересчитывают деньги.

  Ну-ну, да не разбудит страх
  вас, беззащитных, среди этой ночи.
  К предательству таинственная страсть,
  друзья мои, туманит ваши очи.

  О США, как твой характер крут!
  Посверкивая “Паркером” железным,
  как холодно ты написал доклад,
  не внемля увереньям бесполезным.

  Так приходи ко мне – Я награжу!
  Мой баловень, озолоченный мною,
  утешся, прислонясь к мей груди!
  Смотри, не то в лесу зарою!

  Да съставим списък на българските кремльовци-милиардери.
  1 и 2 Пеевси/Борисов- допълвайте

 11. Kъм уважавания от мен д-р Михаил Кръстев

  “Вместо да дойде и да каже: “Народе мой, гласувай за мен…”

  Грешка! Мадридския Крадец не дойде, а беше доведен, за да прекъсне опита на “мечтателите”(между които съм и аз, и повечето посещаващи тази медия), да живечт в страна, дистанцирана от съветско-комунистическото си минало и застанала достойно, между успешните европейски страни, със своите индивидуални качества.
  Както знаем, “който (му) плаща, той (му) поръча музиката”. Няма по голям предател в новата българска история от този лукав слуга на държавна сигурност. Спуснаха го с парашут, след успешния мандат на ОДС, и беше избран ако се не лъжа с почти 50% от гласовете на очакващото “големите подаръци” население, което трепетно шепнеше “царя ще ни оправи за 800 дни!”. За да изяде някой баницата, трябва някой да му я поднесе! Поднесоха му я. Излапаха я заедно с тези, които и до днес се уригват на мандренски кашкавал. Връщане няма Народе мой.

 12. Никой не може да ни оправи, ако не се оправим сами! Чакам поредната Ви книга, г-н Инджев, имам всички до сега – надявам се!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.