От кого е независима прокуратурата, щом ревизира позицията на България за “Хизбуллах” в полза на външни сили

Преди 4 дни израелският всекидневник “Джерузалем поуст” се позова на свои източници и попита какво става в България, където прокуратурата е изготвила становище за атентата в Бургас през 2012 г. без да споменава ливанската организация Хизбуллах. https://ivo.bg/2018/02/02/джерузалем-поуст-атака-възприе-свое/

Изпреварщата информация на вестника за позицията на българската прокуратура по казуса с ролята на проиранската ливанска организация “Хизбуллах” в атентата на летище Сарафово в Бургас на 18 юли 2012 г. беше потвърдена от становището на главния прокурар Сотир Цацаров. Да, няма основания да свържем “Хизбуллах” с атентата, оповести той вчера.

„За нас няма версии, каквито биха били развивани от един или други израелски медии. Българската прокуратура обвинява конкретни лица, както е навсякъде по света. Не обвиняваме организации, държави, движения, независимо дали биха били квалифицирани като прогресивни или терористични“.

„Извършителите са физически лица и такава е логиката на наказателното право. Не се занимаваме с организации и не ги обвиняваме. Всичко останало са въпроси на външна политика“, каза още главният прокурор.

От българското външно министрество, както вече отбелязах в резюмето за статията на “Джерузалем поуст” ( която на практика коментира вчера Цацаров), са обяснили, че нашата прокуратира е независима. Така е решила, така постъпва…

Днес обаче питам във връзка с това по повод на темата, застъпена все по- широко в израелски и други медии в региона, от кого и от какво е независима българската прокуратура, за да предприеме такава ревизия на вече веднъж оповестената официална българска позиция.

Основание за подозрения, че има политически причини за нежеланието на българските власти да свържат Хизбулах с атентата в Сарафово  даде упоритият отказ на София да се съгласи с твърденията на Израел и САЩ още в деня на атентата, че именно Хизбуллах е замесена. По-късно към тази позиция на Израел и САЩ се присъедини и Великобритания.

Премиерът Борисов посети Лондон месец след бомбения атентат в Бургас и заяви, че е разговарял на тази тема с британския си колега Дейвид Камерън, но Дейвид не му дал доказателства за участието на Хизбуллах в атентата. Близо половин година България демонстративно отказваше да повярва на публично оповестената от приятелски и съюзнически източници.https://ivo.bg/2012/08/11/разкриха-приликата-между-бойко-и-дейв/

Едва в началото на 2013 г., вътрешният министър Цветанов за първи ( и практически последен ) път потвърди, че имаме основания да смятаме, че съществува връзка между терористичния акт и ливанската организация. В това негово становище го подкрепиха с публични изявления новият вътрешен министър Цветлин Йовчев и външният министър Николай Младенов.

Сега прокуратурата на практика се връща към проявената първоначално упоритост на София в отказа й да посочи Хизбуллах като виновна за взрива в Сарафово в обстановка. Властите ( днешните еквиваленти в МВР, МнВР, ДАНС) мълчат. Не коментират позицията на прокуратурата.

От външното ведомство на практика отказали коментар на “Джерузалем поуст”  с аргумента, че прокуратурата ни е е независима.

Всъщност прокуратурата заявява със задна дата, че вторият по влияние български политик Цветан Цветанов, заемащ длъжността вътрешен министър по онова време ( както и поне още двама висши държавни служители), е изрекъл неистина или е отправил обвинение към една организация в Близкия изток без да има доказателства. Ако е толкова независима, защо прокуратурата не повдигне тогава обвинение на Цветан Цветанов за превишаване на правомощията, за набеждаване или направо за злонамерено разпространяване на (де)зинформация по толкова чувствителен въпрос към една невинна до доказване на противното ливанска милиция?

Независима от какво и от кого е обаче българската прокуратура, която миналото лято демонстрира близки връзки с руския главен прокурор Юрий Чайка, посрещнат в София като държавен глава?

Тази демонстрация на близост с важен гост от Москва, който не е добре дошъл в западните страни ( част от които явно не е България по този показател), наложили санкции на Кремъл, говори за една единствена независимост:  независимост от общото мнение на страните от ЕС и НАТО, че Русия води неприемлива външна политика, заслужаваща порицание и санкции.

Трябва да се добави по този повод, че посещението на Юрий Чайка, приет на най-високо ниво в София, включително от премиера Борисов, завърши с подписване на споразумение за обучение на български прокурори в Русия.

Политическият коментар, който се налага в обстановката на официално безмълвие тук е , че  към иранския фактор българските власти прилагат същия подход , както и към Русия на Путин, спрямо която господства политиката на премиера Борисов, синтезирана в изречението ” да не дразним Путин” ( на снимката на билборда Путин е в компанията на лидера на “Хизбуллах” Хасан Насралла, на иранския президен Хасан Рохани и на сирийския им президент Башар Асад)

2e74198816a6c26e59f18b26c27ab228

 

Путин определено би се подразнил, ако неговите ирански съюзници на сирийски терен и клиентите им от “Хизбуллах”( на снимката), които изнесоха някои от най-тежките битки в защита на беззащитната без външната помощ руско-иранската марионетка в Дамаск Башар Асад, получат голяма черна точка в една страна от ЕС и НАТО, пък била тя и България.http://www.mediapool.bg/zashto-es-obyavi-za-teroristichna-organizatsiya-voennoto-krilo-na-hizbula-no-ne-i-samata-neya-news209217.html

Unknown

5 мнения за “От кого е независима прокуратурата, щом ревизира позицията на България за “Хизбуллах” в полза на външни сили”

 1. Нещо повече. Атентаорът казал на бакшиша който го е возил до летището, че е от… има си хас-САЩ. Направо ЦРУ го е засилило, та да гинат евреите от “приятелски огън”.
  По инициативата на СИЯ “Левче за Иво”
  https://ivo.bg/%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B8-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B0/
  И най-актуалното, за утре.
  За делото РУБЛОФИЛА илиян тодоров срещу БЪЛГАРОФИЛА ИВО ИНДЖЕВ пълните координати:
  Софийски Районен Съд-Наказателно отделение, адрес бул “Скобелев” 23, ндчх 17036, 7-ми февруари от 14,30часа, 109-ти състав, съдия Славчев в 16-та зала.
  Всички съблогари и читатели които имат възможност нека подкрепят Стопанинът на БЛОГА НИ с присъствие. Очаква се И “агитка” на атакистите. Не се поддавайте на провокации.

 2. И още малко новини от тази посока. Оказва се, че доставката на С-400 на Турция е с кредит от Раззия. Кога ще се издължат комшиите или дали въобще възнамеряват да го сторят е въпрос с крайно повишена трудност. По строителството на АЕЦ Акую москалите вече са изтемарени курвенската.
  Колкото до Южен поток след като се явява инфо кат долното имам ообосновани съмнения, че и там е тото 3. Не се знае, знае ли се, де ще му излезе края.
  https://www.ehorussia.com/new/node/15689

 3. Не е по темата ама е върло интересно. Английски експерт е категоричен. Полският правителствен самолет над Смоленск през 2010г. е взривен. Между другото, чак сега разбрах, че сред загиналите е и легендарната пани Ана Валентинович. Един от символите на Солидарност и безспорна най-уважаната жена в движението.
  https://www.ehorussia.com/new/node/15688

 4. Другарите ислямисти от Хизбула в Ливан отдавна си имат за приятели другарчета комунисти и сега капиталисти от Русия и Москва. Прегръдки и целувки с тях, парички и пушки.
  Затова от Москва и КаГеБето, де, като се изкихат, че Хизбула не са терористи, тука ДеСеТо, дето сега му викат Танцуващата ДАНС, се навежда с лицето, т.е. с дупето си към Кремъл, и веднага поема информацията. Оттам тя се разпространява по кабинети като на Боко Тъпото и други, и става позиция на Българското т.нар. правителство.
  Чисто и просто, като ченге след баня – тайно или униформено ченге.
  http://www.jpost.com/Middle-East/Hezbollah-delegation-visits-Moscow-meets-lawmakers

 5. Няма защо да се учудваме ,че цацаров няма доказателства за атентата на Хизбуллах. Явно нито Мосад , нито ЦРУ ще му дадат някаква секретна информация, а пък да се разчита само на “доказателствата”, които е “сбрал” само от летището в Бургас е меко казано …. “ИЗЛИШНО”!
  То ,между другото, в НРБ няма нормална “прокуратура” още от 1944г., а оттогава има само една казионна “партийна” номерклатура и бюрокрадция от чиновници , оглавявана от “генерален” “прокурор”, както е в колониалната им метрополия – СССР!
  И както при останалата номерклатурна “партийна” бюрокрадция на НРБ, генпрокурора се НАЗНАЧАВА от “партийните” им начальници и “партийни” им “вождове” от НРБ,ДС,СССР и КГБ….
  Самият “вожд” винету потвърди това при разговор с прокурора Кокинов относно назначаването на цацаров….
  А пък конкретно за информация за атентата в Бургас, цацаров може да разчита само на “доказателствата” сбрани от ОПГ-ДАНС и милицията, и……. те толкова си и “могат”! Още повече че половин година преди този атентат Мосад беше предупредила и ОПГ-ДАНС, и цвъки “умното”,който тогава беше министър на милицията, за опасността от атентати срещу евреите в зимните и летните курорти в НРБ!
  Толкова е “НЕзависимостта” и на цацаров, и на останалите чиновници от казинната номерклатура ,която работи по случая с атентата в Бургас. И всичко това е известно на службите в Израел,САЩ и Великобритания, които виждат че няма смисъл да рискуват агентите и информацията си, които достигат по-бързо върху бюрото на посол-губернатора на Путлер, отколкото до бюрата на винету и ()резидента на НРБ. А пък и цацаров козирувайки на своят “водещ” путлеристки генпрокурор ,допълнително потвърждава това.
  А дали пък НЯКОГА е съществувала НЯКЪДЕ “НЕзависима” номерклатура и бюрокрадция?!? …. И не е случайно ,че КАЗИОННОСТ и номерклатура са синоними и от двете страни на една и съща монета.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.