От Русия вменяват вина на България за свалянето на руския самолет “СУ – 25”, а бившият въздушен ас Румен Радев мълчи ( както и генералът от резерва Бойко Борисов)

Под подозрение в военно-техническом сотрудничестве с террористами неоднократно попадала Болгария, которая по-прежнему производит разработанные в СССР вооружения. В частности, на Вазовских машиностроительных заводах в городе Сопоте по лицензии выпускают ПЗРК “Стрела-2М”, “Стрела-3” и “Игла-1”.

“Главный поставщик оружия для всех сирийских группировок, воюющих против Асада, — это Болгария, — рассказал РИА Новости заместитель директора Института политического и военного анализа Александр Храмчихин. — Там очень активно производят и продают оружие на Ближний Восток, практически даже не скрывая этого”. РИА Новости https://ria.ru/defense_safety/20180207/1514103746.html

“България е главният доставчик на оръжия за всички сирийски групировки, воюващи срещу Асад”, твърди Александър Храмчихин, заместник-директор на Института за политически и военен анализ, цитиран от РИА Новости.

Според него  “България много активно произвеждат и продават оръжие в Близкия изток, практически дори без да крият това”.

Според РИА “Новости”, България многократно е била подозирана ( от кого точно е подозирана- от руските конкуренти ли – бел. ivo.bg) във “военно-техническо сътрудничество с терористите”.

По конкретно става дума за произвеждани във Вазовските машиностроетелни заводи в Сопот по (руски? ) лиценз “Стрела – 2М”, “Стрела  -3” и “Игла – 1“, зенитно-ракетни комплекси, с които се предполага, че е обстрелван сваления Су-25, може да са попаднали в зоната на конфликта от страни от Източна Европа, твърди неназонав експерт на агенцията.

Руските обвинения за незаконността на българското военно производство, конкуриращо руското, не са новост. В България обаче от близо година насам имаме една новост: военен на върха на държавата. При това не какъв да е, а специалист в областта на военновъздушните сили.

Ако генералът от резерва Румен Радев и действащ главнокомандващ наистина е патриот и натовски генерал, какъвто твърди че е, сега е моментът да използва експертизата си и да отвърне на руските обвинения, които на практика обвиняват България в сътрудничество с тероризма. Мълчанието на Радев легитимира руските претенции и обвинения. Или обвиненията от страна на Москва се възприемат от Радев като заслужен шамар, на който един дребен братушка не трябва да отвръща?

А може би главнокоманващият Радев направо смята, че братушките (му) са прави? Ако намира обвиненията за клевета, той е най-подходящият човек в държавата, който може да й се противопостави от позицията на бивш военен и настоящ главнокомандващ.

И така: смята ли президентът Радев за достоверно руското обвинение, че руският самолет “СУ – 25 “ е бил свален в Сирия с българско съучастие и не се ли засяга на ( военна, българска, натовска) чест от недоказаниите обиди към държавата, която оглавява?

Радев вече не е новобранец в политиката, но се скатава точно като такъв – ако може, да не дразни братушките ( си), му е най-добре. Досущ като своя побратим Бойко Борисов по въпроса за руската хибридна война, с когото топло се прегръща в паузите между фалшивите изригвания на словестни престрелки в рамките на театралната им “студена война”.

Unknown-1

40 мнения за “От Русия вменяват вина на България за свалянето на руския самолет “СУ – 25”, а бившият въздушен ас Румен Радев мълчи ( както и генералът от резерва Бойко Борисов)”

 1. Господин инджев страхотна статия! (п)РЕЗИДЕНТА ХВЪРЧИЛКОВ ако не се вземе в ръце то напълно доказа лоялноста си към РАЗИЯ и джуджето ПУТЛЕР. Той вече няколко пъти доказваше със прокламацийте си за сваляне на ембаргото на ПУТЛРРСТАН в някои държави и пред ЕО. Какъв НАТОвски офицер е бил – та той ПРЕДАВА РОДИНАТА ни и ЕВРОПА!IIC…..oIL.

 2. Нагла руска сган.
  Ще продаваме оръжие на когото си искаме.
  Русия е съюзник със Хисбулла, ние как трябва да реагираме на това?

 3. Вероятността да има реакция на руските клевети от страна на Руският пРезидент на България е по-малка от тази да получиш от умрял писмо. Нашият селяндур се напикава от страх само като чуе думата Русия, а като види Путин на снимка направо се изпълва с еротични щения да прегръща и да целува “в рот”!
  Дори не е смешно!
  Народе ???? Ти си го избра!

 4. Путлеристите няма нужда да ходят много далеч,за да открият откъде се е взела единствената ракета с която свалиха поредният въздушен пират и терорист, който извършва военни престъпления с варварски бомбардировки в Сирия! Просто трябва да си припомнят ,как само преди година оставиха в Палмира огромни купчини с оръжия на ИДИЛ. Всякакви!
  И ако имаше достатъчно оръжия за сирийците, то досега щяха да са свалени поне всичките антични хеликоптери на Асад , бомбардиращи жилищни квартали с химически и варелни “бомби”. Но те все още летят ,което показва ,че сирийците нямат поне десетина ракети, с които да свалят дори тези учебни ръждясали летящи мишени.
  Но ако оставим настрана измислиците на путлеристките пропагандатори, и погледнем какви безумия извършва т.нар “военен министър” на НРБ, се вижда че той е много по-голямата опасност за остатъците от БНА, и нейното бъдеще.
  Сега ванЮ каракачански иска да прахоса и нищожните средства , които “вожда” винету е отпуснал с нежелание за въоръжаването на БНА, чрез отдавна лоясалата си десарска идея за т.нар. – “наборна служба”!!! И заедно с ченгетата останали в МНО, каракачански иска да прахоса още стотици милиони за обучение на хибриден пропутлеристки башибозук, със средства от данъците от партийни членове на МВРО и другите путлериотски “партии”! Това е в допълнение към другите безумия , скоито ванЮ каракачански иска да налее няколко милиарда за поддръжката и “модернизацията” на няколкото савецки летящи музейни експонати – МиГ-29 , и другите ченгеджийски “проекти” ,които да не позволят на БНА да закупи НАТОвска техника, и ОРЪЖИЕ за нея!
  И за да “оправдае” допълнителните стотици милиони за “наборници”, ванЮ каракачански дава “примери” с частичната наборна служба в скандинавските държави и Швейцария?!?!? Но като “военен иксперт” той не се досеща ,че скандинавските държави и Швейцария НЕ са членове на НАТО!!!
  Те нямат съюзни военните структури, на които да разчитат, а само на своите армии. Нито пък тези извънблокови държави трябва да имат ПЪЛНАТА съвместимост с НАТОвските СТАНДАРТИ, за да могат да разчитат на цялата съюзническа солидарност при необходимостта от общи отбранителни действия!
  Ето това НЕ може да схване каракачански, че НРБ е БЛОКОВА държава и няма нужда от паравоенни структури с неустановена военна квалификация и възможности. Защото и почти цялата сегашна “КАДРОВА” БНА не отговаря на НАТОвската СЪВМЕСТИМОСТ и стандарти, а сега ванЮ каракачански иска да “обучи” още десетки хиляди башибозук ,който също НЯМА да отговарят на НАТОвската съвместимост! А може би и това е точно целта на каракачански и ченгеджийските
  му “съветници” в МНО?!?!? БНА да е “обучена”, като ИЗВЪНблокова и “НЕзависима” “армия” със структура каквато беше по времето на Варшавският договор?!?!?
  Всички източноевропейски държави се стремят да професионализират армиите си , и да се доближават до НАТОвските стандарти. И вместо ванЮ каракачански поне да се опитва да следва техният опит, той гледа структурата на армиите ИЗВЪНблоковите скандинавски страни и Швейцария?!?!? ЗАЩО???
  БНА не можда набере достатъчно платени професионални доброволци, а каракачански иска да “обучава” башибозук , и то без заплащане?!? Няма “желаещи” за ПЛАТЕНИ войници, а каракачански иска да има “доброволци” БЕЗ заплащане?!?!?
  Няма пари и за необходимата съвместима военна техника за професионалните войници,а ванЮ каракачански иска да обучава военизирани милиции, и то като пушечно месо?!?
  Скандинавските страни и Швейцария освен ,че не са в НАТО , те имат и много по-висок стандарт и средства за своите извънблокови армии. А и останалита източноевропейски страни не следват структурата на техните армии! Само ванЮ каракачански, иска хибридни “наборници”, използвайки “оправданието” със скандинавските държави и Швейцария, като жабата която видяла ,че подковават коня, та и тя поискала да я подковат . и нея!!!

 5. Ядрен демарш в парламента – влезе нов доклад за АЕЦ “Белене”, какво става?

  Ядрени лобисти подвеждат депутатите, настоявайки да се строи нова централа, без никакво забавяне
  Д-р Георги Касчиев

  (доклад от Виенската бърлога, където руските служби си държат откраднатите милиарди, поръчан от едни ядрени лобисти на други ядрени лобисти, сред които и ядреният “ескперт” с перманентната безбрежна тъпота в погледа Богомил Манчев)

  http://www.faktor.bg/bg/articles/mneniya/lacheni-tsarvuli/yadren-demarsh-v-parlamenta-vleze-nov-doklad-za-aets-belene-kakvo-stava

 6. Боецът, свалил руския самолет в Сирия: Използвах съветска картечница
  Махмуд Хадж Исмаил е от сирийската групировка “Дейш Идлиб Хур” и пое отговорността за смъртта на авиатора Роман Филипов

  http://www.faktor.bg/bg/articles/razkri-se-koy-e-svalil-ruskiya-samolet-v-siriya

  Ехххх да вземем да ги въоръжим с ПЗРК или нещо по-тежко тия, че да минат наистина на руска територия!

 7. Според мен Каракочев е измислил начин да открадне тези пари а т.нар. наборна и доброволна служба е просто средството.
  Нагло и алчно корумпе е този.

 8. Шах и мат за двамата пишман генерали.
  Във всяка друга страна твърденията на експерта Храмчихин биха предизвикали миниум питане в парламента. Ама кой да го направи след като и на управляващи и на “опозиция” най-големият им “спор” е кой либи повече т.н. братушки. И винаги са в позицията на булката спрямо матушката.
  Сега, по инициативата на СИЯ “Левче за Иво”
  https://ivo.bg/%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B8-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B0/

 9. Отново и отново.
  Проста проста руска пропаганда.
  За разкъсване на връзки. За натрапване на омраза в България срещу НАТО и Америка, а и срещу ЕС и всичко западно въобще. За натралпане на омраза население-правителство (което и да е то у нас, никак не хваля Боко и боковизма), за омраза срещу новата ни външна политика, и какво ли не още, но за вслушване в руския глас.
  “Разделяй и владей.”
  Това е руската политика.
  От Молдова откъснато парче територия, от Армения откъснато парче пак такова, от Финландия също откъснато парче, сега от Украйна възможно най-голямо и важно, от Грузия откъснато също парче от снагата й, две парчета даже, от Япония откъснато парче с острови, от Източна Полша откъснато и също придадено, към Беларус и Украйна, а пък от тях двете, от източните им части, пак късано и вкарвано в руска територия. Германия разкъсана на две части, източна и западна. Корея разкъсана на две, северна и южна – СЪЩО СКРОЕНО В МОСКВА, още през 1940-те.
  И така нататък и нататък.
  Докога ще бъде търпяна червената московска СГАН!!
  Да си начукат там всички стрели и копия ОТЗАД!!

 10. По повод написаното от “Министрь гибрид…”, бих искал да споделя:

  Две от така наречените „скандинавски страни” – Норвегия и Дания, са членове на НАТО. Другите две – Швеция и Финландия, са „потенциални членове”, поради „руската заплаха”, ескалирала в последните години, до почти ежемесечни нарушения на териториалния им суверенитет и непредизвикани военни гранични провокации.
  Но, по интересното е, как така, пострадалата от германска окупация през ВСВ, Норвегия е един от първите членове и учредители на северо-атлантическата идея. Имах възможността, преди много години, да разговарям с един много приятен, възрастен норвежец – бивш депутат от първия следвоенен стортинг (норвежкият парламент). Този изключително интелигентен и порядъчен човек, ми разказа от първо лице, интересната история за това норвежко решение за членство, която бих искал да споделя.
  Всеизвестно е, че съпротивата през времето на хитлеристката окупация е била доста сериозна и разбира се „ръководена” от Великобритания (справка, филмът „Героите на Телемарк”). Малцина обаче знаят, че в северната част, много на север след Трондхайм и дори Тромсьо, съпротивата е била снабдявана и „поддържана” от Съветския Съюз. Армийте на Сталин обаче, не са имали възможността да влязат в Норвегия и „да покажат на какво са били способни” при превземането на нови територии и поради тая причина съветската армия, а и самият Сталин са били популярни и дори са имали доста добър имидж непосредствено след победата над Райха. Именно в тези трудни за страната първи следвоенни години, когато много норвежци са страдали от глад и са яли дървени стърготини, е дошло и великодушното предложение за помощ от срана на Сталин, разбира се подплатено с поканата за сключване на договор за „сътрудничество и военна взаимопомощ”! И се започва в Стортинга, една голяма и остра „препирня” между привържениците на Съветския съюз и неговото предложение от едната страна и техните про-британски противници от друга. Това продължава чак до края на 1946-та година, когато се взема решение, да замине за Съветска Русия една голяма норвежка делегация и в рамките на шест месеца, до една година максимум, да се убеди във състоятелността на предложението за тесен съюз, или да го отхвърли решително и категорично. Делегацията се е състояла от няколко десетки пратеници – известни общественици и членове на стортинга. Какво са видели и преживели там, моят любезен събеседник дълго ми разказваше, защото той самият е бил съпричастен към идеята, именно като депутат и пратеник. Но, резултатът след завръщането е бил следният: Абсолютно единодушно и категорично, без значение на политическа принадлежност (в Норвегия винаги социалисти и социал -демократи са били най-силните и управляващи политически партии) пратениците са гласували „против” руското предложение. Нещо повече, дълбоко впечатлени от „ужасните неща”, които са видяли в Съветите, те също така единодушно, са приели, че сигурността на Норвегия е в опасност и парламент и правителство са длъжни незабавно да направят съответните политически стъпки и демарш, към установяване на военен съюз със страните от западните демокрации. По този начин, завърши разказа си старият човек (по това време той бе „почетен консул” на Испания) не Запада, а самият Сталин стана главната причина за учредителното членство на нашата страна в НАТО през 49-та!

 11. ЕТО ГО СВАЛЯНЕТО.
  На съвецкия руски Су-25 над Сирия.
  С КАРТЕЧНИЦАТА.
  (И с познатия възглас “Аллаху акбар”)
  Каква ракета!
  Чиста водкаджийска руска пропаганда!!

 12. Още едно четиво за “водачите” ни (на мен НЕ СА ТАКИВА), Радев и Боко, и техните коалиционни другарчета, Русоблизни Фашаги:

  “Русия прави от черноморския бряг на България, на първо място Варна, свое предмостие към Европа / ЕС. Районът на града може да печели от руски пари сега, но критици ПРЕДУПРЕЖДАВАТ за ПОЛИТИЧЕСАТА ЦЕНА В БЪДЕЩЕ” !!

  http://www.dw.com/en/russia-establishes-eu-beachhead-on-bulgarian-shores/av-42456654

 13. Видеото да се гледа от след 22-та мин.
  човекът си го каза: Там где они остались-там никогда нормальная жизнь не будет!!! (Става дума за МОЧА-та).

  https://youtu.be/HQrQ5cXh2eA

 14. Че защо не.В Сирия ние сме от двете страни на барикадата.Да кажа по меко ние сме противници с Русия.Само че наши самолети не летят в Сирия.Руски бомбят.Следователно всеки може да ги свали.Руснаците удрят по петата си колона.Не са доволни от Радев и Борисов.Не са ли разбрали,че двамата са мижитурки и действат само скришом.Уж натовци ,ама за Русия,но не смеят гласно да се изокат.Да не дразнят Путин.Егати *генералите *-страхливци.Те и не знаят ,а и не смеят да питат на кого се продава оръжие.

 15. Извън темата! Братя Вълневи перачи на пари чрез основаната от тях транспортна компания ” АМЕРИФРЕИД” продават извесната у нас и Чикаго ТЕЛЕВИЗИЯ под името BIT. Новината излезе тази вечер по ТВ+ в предаване ДЕНЯТ с Веселин Дремджиев.IIC…..oIL.

 16. Руснаците се абсолютни световни шампиони в лъжата, така че казаното от тях не може да е истина. Въпреки това ми стана много драго при мисълта, че един ден български ракети може наистина да ‘прземят’ руски военни самолети.

 17. Нямам нищо НАпротив ний да сме доставили “иглата” с която е свален раззийският самальот но долу има желязно експертно мнение на руски експерт. Ракетата е бастисана от бунтовниците т самите блядове.
  http://censoru.net/24664-mify-o-sbitom-su-25-i-ego-letchike-geroe.html
  https://syria.liveuamap.com/ru/2018/31-january-fsa-samarkand-brigade-captured-a-manpads-near

 18. “Главный поставщик оружия для всех сирийских группировок, воюющих против Асада, — это Болгария…”

  Бреей Александр Храм..чих..ин.
  Ама катo афгански военнен килим го заплете: танк орнамент, самолет орнамент, автомат орнамент. Все български, чих!

  Аз пък чета резултатите от едно тригодишно проучване на терен, където едно заключение в червено се набива в очи:

  RUSSIA AND CHINA, COMBINED,
  MANUFACTURED MORE THAN
  50 PER CENT OF THE WEAPONS
  AND AMMUNITION HELD BY
  ISLAMIC STATE FORCES.

  http://www.conflictarm.com/publications/

 19. Чакайте малко колеги, има някои неща, които се коментират погрешно.
  Неоспорим факт е,че България произвежда оръжия.
  Неоспорим факт е, че България ги продава в други държави.
  Неоспорим факт е, че България ги продава и на организации,които са нелегални
  Неоспорим факт е, че България ги продава и на терористични групировки.
  Неоспорим факт е, че България ги произвежда по съветски и руски лиценс
  Неоспорим факт е, че България не се интервсува как, къде и срещу кого се използват
  Неоспорим факт е, че България няма право да нарежда къде и срещу кого да се използват
  Неоспорим факт е, че България прави търговия с оръжие…..
  Неоспорим факт е, че тази търговия е по принцип държавна тайна.
  Това че е свалена въздушна цел с бълграско ПВО-оръжие, не може да се обвини самата държава.
  Дали търговията е законна или не, това то знаят изключително ограничен кръг служители.
  Но веднага да се защитава държавата без да се знае дали има нарушения е меко казано прибързано. При това тя-Държавата е комунистическа и про-руска и както е посочено Държавния глава е комунист и Про-руснак, защо е нужно двмата най-високопоставени държавници(бивши генерали) да бъдат упреквани. Те няма посмъртно да заемат антируска позиция, независимо каква е истината.
  Отделно от това не е възможно един комунист да е патриот, нито пък да е “натовски” генерал.

 20. Ренджър, интересен разказ предлагаш, прочетох го два пъти на един дъх и минстана много интересно, но за да бъда сигурен, реших още веднъж по-бавно да го прочета… И какво виждам? Черно на бяло си написал “хитлеристка окупация” . Ха, ами това е една относновните пропагандни комунистически фрази, които задължително ке са верни. Така счетох разказа ти за НЕавтентичен.

 21. Към Антикомунист:

  Неоспорим факт е, че отново не разбирате правото на автора на иронизира обекта на своя сарказъм без значени колко неоспорими са фактите, посочеви от Вас. В желанието си да изтъкнете неоспоримите факти, оспорвате основната теза на статията, която няма нищо с онова, което изброявате. Трябва ли да я “разшифровам”, за да стане ясно, че взимам на подпив претенциите за патриотизъм и натовизъм на Радов ( и Борисов)?
  И една молба: не започвайте пак с пускането на фитили за междуособици с другите коментатори по дребни поводи , като “откритието”, че употреБата на един термин прави нелегитимен и неавтентичен един разказ. Това се е чисто заяждане, което поражда отговор, отговор на отговора и пр. – позната и ненужна никому пушилка, която не желая да модерирам между съмишленици, скарани на дребно!

  И понеже в случая става дума за термина “хитлеризъм”, днес го употребява в едно интервю и проф. Пламен Павлов, когото много трудно можем да заподозрем в “прокомунистичски нагласи”:

  “…не мисля, че в България трябва да съществуват изобщо Национално Движение Русофили, някакви русофилски организации, които се кичат с името на Васил Левски, което е абсолютно кощунство, както и да се веят руски знамена или флагове на Луганската или на Донецката републики. Ами ако някой развее ХИТЛЕРИСТКИ ( курсивът мой – ИИ) знамена, на Ислямска държава или на други терористични организации – как ще реагираме? Това симптоматично е същото както да развяваш руски знамена, но това нещо на практика се премълчава, дори игнорира”. http://www.faktor.bg/bg/articles/mneniya/intervyu/prof-plamen-pavlov-ideite-za-pametnitsi-v-chest-na-tsarska-rusiya-i-graf-ignatiev-sa-provokatsiya-i-palno-bezumie

 22. Ranger, Шапо! Великолепен разказ който вече пуснах в обръщение в мрежата. Дано стигне до повече хора.
  Сега, вече по-лесно си обяснявам когато “такова беше времето” питах мои познати-съветофили посетили по един или друг повод “съюза”, те така, с блясък в очите и трепет в гласа наричаха ссср какви най-общо са им впечатленията. До един си бяха плюли в устата: “Мащабите”!. Реплекирам: “Туй ясно и аз без да съм ходил го знам прекрасно. Дайте нещо конкретно”. Мълчание и разтягане на локуми около “мащабите”.
  Споделеното от вас показва освен всичко друго и народопсихологита и политическата култура на норвежците. Спирам дотук неслучайно.

 23. Към Г-н Инджев. Да, действително не усетих иронията Ви, благодаря за подесещането, считам я и аз вече за уместна. Само бих добавил, че държавата Р.Б. не е подходяща за защита по принцип от всякакви фактори с изключение на Русия, нали не аз я назовах Малката Русия.
  По отношение на т.нар. “Хитлеризъм” и “ Сталинизъм”, пък и на подобни “изми”, създадени на базата на имената на държавници и политици, мненеито ми е следното:всичките са измислени от комунистическата пропаганда след нападението на Германия срщу Съветския Съюз- следователно до 22 юни 1941г. според комунистическата пропаганда не е имало “хитлеризъм”. Поне в Съветския Съюз никой и никъде не е ползвал този термин.И никой досега, включително и комунистите не са казали по и с какво се различават ХИТЛЕРИЗМА И НАЦИОНАЛСОЦИАЛИЗМА. И до днес абсолютно не знае и не се опитва да посочи разликите, или поне една разлика.
  Абсолютно също се получава и с т.нар. “Сталинизъм”. И той е открит след определена дата, дори три години след нея .Става въпрос за смъртта на Йосиф Сталин. Докато е жив АБСОЛЮТНО НИКОЙ, дори и САМИЯТ ТОЙ, не е знаел че е имало “Сталинизъм”, така си отива от този свят без да знае какво е сътворил. И чак след три години, някой комун се сеща: Оу,Ау,ама нашия вожд Другаря Сталин е създал “Сталинизъм”, как никой пък и самия той не е забелязал това. Толкова събития, толкова смърт и кръв, толкова изтезания и страдяния и толкоз успехи особено по време на ВОВойна и никой да не види,че този период до 05 март 1953г. е бил “Сталинизъм”. И цялото прогресивно човечество, пък и непрогресивното веднага се съгласявят със следващия Съветски Вожд Никита Хрушчов ,та и до днес всички са съгласни с него. Обаче налага по пътя на логиката и уместния въпрос: КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ СТАЛИНИЗМА И КОМУНИЗМА в Съветския Съю.Това не го знае и в момента нито един комунист или човек, не го знаят и най-подготвените български комунистически функционерки- Йотова, Дърева,Искра Радева, Нинова, дори и Стефка Костадинова. Е, щом като точно те не знаят, кой ще знае, Дядо Мраз ли?
  Така е и с “Живковизма”…. да, добре, но няма “Димитровизъм”, “Червенковизъм” или “Юговизъм”- нима те не са комунисти и комунистически диктатори и убийци???)

 24. Какъв натовец, Фатмака си е най-обикновен куроедовец.

 25. Иво,
  Позволете ми, да изкажа благодарността си специално към вас и към г-н Георги Николов за това, че разбрахте какво исках да кажа, с написаното. Поднасям и своите извинения към тези съмишленици във форума, които са се почувствали в някаква степен оскърбени, от неволната употреба на тоталитарно-комунистическото понятие „хитлеризъм”. Но държа твърдо да заявя, че това, което пиша е абсолютно, на 100% автентично по отношение на чувствата ми, субективно и на преживяното от мен, обективно. Нямам претенцията за историческа достоверност, просто написах това, което чух от друг, уважаван от мен човек. Аз съм живял в Норвегия и познавам много хора от там, които за съжаление стават все по-малко, по известни житейски причини. Но пък именно , житейската случайност – едно много хубаво нещо, което ни се случва – ме срещна например с личност като г-н Столтенберг „старши”(тротоарен „сблъсък”), бащата на днешния секретар на НАТО (тогава външен министър в правителството на Гру Харлем Брунтланд). Моята съпруга обаче, би всякакви „рекорди”, защото е срещнала самата Гру, в един градски автобус в Осло. (Много от министрите тогава ходеха на работа с градския транспорт. Брунтланд също слизаше често от малката си лична кола, за да бъде между съгражданите си!) . За „Норге” (my beloved country), знам много неща. Затова и когато някой само спомене думата Скандинавия, а Норге е най-скандинавската от четирите, нещо ми става и …спомените изплуват. Разбира се в контекста на форумните писания, или поне така си мисля. И ако не е така, отново моля за извинение.
  Но, чувствам се длъжен да призная, че публицистиката на Иво е стимулът да се появява и „чат-пат” „писание”, и от мен. А ако съм научил нещо от него, то е преди всичко, да бъда честен пред самия себе си. Не търся нито изява, нито „слава” и това е една от причините да пиша под псевдоним.
  Още веднъж благодаря на Иво и г-н Николов!

 26. Към Козин Човков

  Позволявам си малко допълнение от себе си ( за да не си поимсли някой нещо друго по отношение на “куроедовец”):
  Куроедов се казва(ше) командващият руския военноморски флот по времето, когато им потъна подводницата “Курск”.
  По този повод има един знаменит епизод с колегата Коритаров в радио “Свободна Еврова”.
  Четейки в ефир новината какво казал ( в съобщение на руски, което той май четеше импровизирано) въпросният адмирал, смутен от фамилното му име, Коритаров млъкна, издържа пауза и произнесе примирено “е,…Куроедов”). Падна страшен смях извън ефира на радиото…

 27. @Антикомунист

  За термина ‘сталинизъм’ винете Уолтър Дюранти, не Хрусчов. Троцки също не автор на термина ‘сталинизъм’, както Кочетов пише. Вижте публикациите на Дюранти в NYT от 1931 г. – 13 на брой. Предложени са за ‘Пулицър’ в 1932 г.. Вижте първата статия от 6/14/1931 – “Red Russia of Today Ruled by STALINISM, Not Communism” на Walter Duranty.
  (курсивът е мой)

  Колкото до терминологичната състоятелност – моето мнение е, че има аргументи в защита на термина ‘сталинизъм’, както и на термина ‘ре-сталинизация’, прилаган към путинова Русия. Но, простете, това не е тема за разговор сега и тук.

 28. RANGER, не разбирам защо се извинявате. Историята Ви е не само интересна и лична, но и чудесно разказана. И аргументът е силен! защото идва през автентична история, а не през умозрителни конструкции.

  Но понеже стана дума за Норвегия, видяхте ли този материал -http://euromaidanpress.com/2017/12/13/jagland-norway-kgb-past-of-the-man-who-advocates-restoring-russia-at-pace/
  Знаете ли нещо повече по темата?

 29. Ranger, аз ви благодаря за споделеното. Дет се казва, да се убия няма как по друг начин в няколко десетки реда да науча толкова интересни неща за дълбоко уважаваната и от мен Норвегия. Еле, пък ако е в историческият контекст на ВСВ. Стискам им палци сега на ЗОИ в Пчехьон да са както обикновени лидери. И последно. Навярно и вие си спомняте когато коментатори като вас, поради една или друга причина, пишещи по-рядко а научаваме толкова много от тях, Големият СТАМБО ги приканваше: “Пишете по-често”.
  Разбира се, всички сме благодарни на Стопанинът на БЛОГА НИ за възможността да ни предостави трибуна.

 30. @EVERYONE ELSE
  Благодаря за интересния линк. Спомням си, че тогава излезе нещо в Афтенпостен (За инфо в Дагбладет не помня). Но тогава не бяха известни толкова много факти, а само предположения и догадки за “Юри”. По принцип подобни скандали се приемаха като опит за злепоставяне на Арбайден парти, поради “старческата немощ” на старата десница Йойре да й се противопостави. Е, имам разбира се и други разсъждения по въпроса, но би било първо нахално да използваме форума така, пък и темата е …нека кажем, деликатна. Но едно трябва да е ясно: Шпионажът си е шпионаж, но руският шпионаж “мяра няма”!!! По – агресивен, по – безскрупулен, по – брутален и по – свиреп от руският шпионаж е само…руският шпионаж!!!Още веднъж благодаря!

 31. RANGER, благодаря за отговора! Точно си го казал за руския шпионаж.
  И да, не бива да се отплесваме прекалено далеч от темата на публикацията. Въпреки че, ако СТАМБО (Благодаря, г-н НИКОЛОВ за споменаването) беше тук, този разговор щеше да се случи… И не само да ни запали всички, но и интересът в разговора щеше да бъде умело и компетентно носен във времето. КАКВО СЪРЦЕ ИМАШЕ ТОЗИ ЧОВЕК, И КАКЪВ ИНТЕЛЕКТ, ГОСПОДИ!

 32. Добре,Уважаеми Г-н Ренджър,явно разказа Ви е автентичен,но бихте ли бил любезен да споделите с нас кога сте живял в Норвегия-преди 1990г. или след това,разбира се,това е много лична информация,но не виждам нищо смущаващо да я споделите.И кога се запознахте със Сенитно-ракетните комплекси.Питах Ви,но не отговорихте,занете ли къде е измислена з апръв път ГСН-головка самонаведения.И това е много лично,можете да игнорирате и този въпрос.

 33. Драги Еври,аз съм живял само в България и не съм познавал публикациите на Запад за съветския комунизъм.Вярвам Ви,че това което посочвате е така за “сталинизма” и че е бил измислен от посочените автори.Но нито те,нито Вие посочвате каква е разликата между СТАЛИНИЗМА и КОМУНИЗМА. Аз ползвам,както самия гениален изследовател Виктор Суворов т.нар. “открити източници”.Аз знам със стопроцентова сигурност че в България и Съвтеския Съюз за “Сталинизъм” се говори след 1956г..т.е,след 20-тия конгрес на КПСС. Твърде възможно е Хрушчов и неговите сътрудници да са ползвали посочените от Вас автори и източници,но ние простите хора нямаше откъде да знаем това. Втората несъстоятелност на комунистическата пропаганда е в т.нар. “Борба срещу Сталинизма”.Но нима “Сталинизма” е антикомунизъм.Излиза че съветския комунисти са се борили срещу “сталинските комунисти”.И каква е разликата между тези две категории-кръгове.Ами всичко е булшийт. За т.нар.”хитлеризъм” не казвате нищо,да не би и той да е открит през 1931032 година,когато НДСАП не е узурпирала властта.Само един пример от “борбата срещу Сталинизма”,вподена от съветските и български комунисти-антисталинисти. Тялото на Сталин е изнесено от Мавзолея на Ленин чак през 1961г. От 1956 дотогава борбата е траяла цели 6 години,не Ви ле се струва тази “борба” за измамна.А в България връх Сталин се преименува на Мусала чак през 1962г. Здтрава “борба”,нали.Също както се рпименува тогава и гр. Сталин в нормалното гр. Варна. Но явно и посочените от Вас автори не са оценявали съвсем обектовно комунизма и смаия Сталин.Самия съветски комунизъм е създаден от Сталин и Ленин.И каква е разликата между “сталинизма” и “следсталинизма”.А по времето на “Сталинизма” имало ли е комунистическа диктатура.Въобещ това е дна от многото комунистически безразсъдни плетеници.

 34. Още нещо за “Сталинизма”.Ако допуснем,че действително е имало такъв,кой за пръв път го установява ,кога и къде.Все е имало някой ,който пръв го е видял.Но и до днес никой не казва кога е начлото на “Сталинизма”.Същото е при друга комунистическа пропаганда.Става въпрос за “борбата на Съветския Съюз срещу фашизма”.Но досега,вече 30 години когото и да попитам за началото на тази “борба”,абсолютно никой не знае.Някои посочват нападението на Германия срещу Съветския Съюз,което е напълно нелепо.Питам,добре,ОК,хорошо,няма да сме толкоз придирчиви,може Съветския Съюз да е започнал борбата срещу фашизма и без начало,но питам да се покажат поне плановете за “борбата срещу фашизма”.На този въпрос няма дори вопъл,няма и предположения….,абсолютно никой не знае за такива планове.И логично ли е най-голямата БОРБА-ВОЙНА в Света за ВСИЧКИ ВРЕМЕНА,тази срещу “фашизма” да е водена без планове,ей така по импровизация,съвсем случайно,без подготовка.Задавам и последен,трети въпрос-а как Съветския Съюз се е подготвял за “борбата срещу фашизма”.Погледите са вече надолу и настрани.
  Драги Еври,ако имаш възможност и желание задай тези лакмусови въпроси на който и да е комунист или човек-ей атка по приятелски,любезно,нежно и загрижено.Ако някой ти каже кога започва борбата на Съветския Съюз срещу “фашизма”,покаже ти планове на Генералния Щаб на РККА и ти опише как е протичала подготовката на Съветските войски за борба срещу “фашизма”,гарантирам ти че ще станеш известен.И още повече,как всичко това е ставало в периода,когато Съветския Съюз и Германия са били най-големите и силни съюзници в цялата история на света.Да повторя-как Съветския Съюз се е подготвял за борба срещу “фашизма” след 23 авг. 1939г.,когато двете държави подписват в Москва “Договор за ненападение между Германия и Съветския Съюз”,както и след втория двустранен договор за дружба и гарниците. Значи Съветския Съюз се е готвил за борба срещу “Германския фашизъм” в период,когато е имал дружески отношения със самата Германия.Нещо не върви,нали? А истината е,че той,Съюза се е готвил за поредната война в Европа,но съвсем не срещу някакъв “фашизъм”.Е,точно това Виктор Суворов доказва безапелационно.

 35. И още малко.Ако приемем комунистическата пропаганда за “Сталинизма” за правилна и вярна,откъде пък той е съществувал и в комунистическа България.Сталини никога не е идвал в България…Но и никой не посочва кога започва “Сталинизма” и у нас.Има “Сталинизъм”,но няма начало.Ей така за всеки случай.И кой го е въвел и реализирал този прословут “Сталинизъм” на българска територия.И как съвсем случайно той,българския комунистически “Сталинизъм” е открит с такава точност ,когато беше открит и в Съветския Съюз,как пък не се намери нито един бъларски комунст,който малко по-рано,или малко по-късноп да го беше усетил.

 36. Освен презрение, нищо друго не изпитвам към Русия, руския народ и руската “политика”, а към президентът ни – съжаление и снизходителност, толкова безцветна личност.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.