Блицкриг срещу БиАйТи – битият си е BIT…

3601_tn_1

 

На засегнатите от мълниеносното обезглавяване на публицистиката при смяната на собственика на телевизия BIT едва ли им е до смях, но със себе си мога да си позволя да се пошегувам: появих се на екрана на тази телевизия този понеделник и няколко дни по-късно я продадоха , а предаването “Код 11-13” , в което изрекох еретични мисли за властта у нас, е посечено.

Откривам и други прилики с нещо, което вече ми се е случвало: през октомври 2006 г., когато ме гонеха от БТВ, преследвачите ми се опитаха да се барикадират зад “аргумента”, че съм бил нарушил  не друго, а именно “високите американски стандарти” по отношение на журналистическата етика.

 

IMG_6575-225x300

 

Така лъжеха от в. “Труд” , обслужващият персонал на Първанов и петата колона на Москва, която се представяше за защитник на “американските стандарти” в туземната ни журналистика.

 

IMG_6577-300x225

 

 

Тази лъжа беше опровергана не само от Комисията по етика в електронните медии, но и 6 месеца по-късно лъсна от доклада на Държавния департамент на САЩ, в който случаят с моя милост беше окачествен като “напускане под натиск” и нарушение на свободата на словото в България.

Сега научавам, че новият собственик на телевизията Миро Янев бил “американски възпитаник”. Хммм, доста познато ми звучи…Моя милост – един съветски невъзпитаник, е ял тази “американска” попара ( за да не кажа тояга). Като се огледа човек що русофили, че и откровени путинофили, се бият в гърдите със западното си образование ( от натовския ни президент, през независимия специалист по продажба на ток по семейна линия, бивш журналист и червен депутат Георги Кадиев), направо е гаранция, че “американското възпитание” у нас е писта за подхлъзване на лековерни консуматори на подобна базисна (де)зинформация.

Признавам си чистосърдечно, че не знам каквото и да било за новите собственици. Бих могъл да препоръчам на читателите основните параметри на скандала с внезапно осъществената продажба на BIT, описан в някой от малкото заслужаващи доверие сайтове. http://clubz.bg/64006-kakvo_se_sluchva_v_bi_aj_televiziq

С риск да ми се обидят ( и) приятелски настроени колеги в малобройните достойни за уважение медии ще се позова преди всичко на информацията на най-меродовния източник, доказал многократно своето преклонение пред властта, като “агенция ПИК”. Те знаят! Няма как да не знаят при цялата им очевидна близост до властовите позиции.

В ПИК написаха, че истинският купувач на BIT е Красимр Гергов, който обаче отрекъл пред “агенцията” това да е истина.

 

IMG_8182

 

 

С кого точно днес и колко си е близък пък той, не ни съобщават, но моя милост си спомня също така, че същият беше  комбина с президента Първанов през онази 2006 г. по време на моето прогонване от БиТиВи, като същевременно отричаше да има нещо общо с това или дори да е нещо повече от “консултант” на телевизията. По късно истината лъсна, но прогоненият си остана “на улицата” , а излъгалият така и не пострада – кой да му потърси сметка?!

У нас е така : битият си BIT и сам трябва да се погрижи да даде отпор според силите си.

И без човек да познава лицата, афиширащи се като собственици, маниерът им ги издава в “определена светлина”. Нахлули са в новата си собственост в руски рейдърски стил по модел, по който Путин нареди да бъдат завладени неподвластните му телевизии в Русия в началото на века –

не като някакви визионери, загрижени да променят облика на телевизията в някаква модерна посока, а като чорбаджии, обградени от респектираща с външния си вид охрана. Не са ли могли просто да посетят сградата на телевизията и да поговорят човешки с човешките същества в нея? Не, явно им е било важно да осъществят своя блицкриг и да сплашат “когото трябва”.

Ами поканените вече за участие гости на предаванията? И те ли са третирани като безправни субекти в негласния договор между домакини и гости в една телевизия? Явно, че е така, след като се е наложило цял ден продуценти да звънят по телефоните и да съобщават на поканените събеседници, че вече не са желани на екрана на телевизията.

Защо, пита се в риторичната задача, им е било важно моментално да бъдат прекратени коментарните предавания? Каква друга причина би могла да съществува за това, освен явното желание да не се чуе нищо от екрана, което  собствениците могат да не харесат именно по отношение на тази светавична операция по овладяване на единствената телевизия, която можеше да претендира да е опонент на властта- при това с либерална окраска, каквато отдавна е изчегъртана от другите екрани ( нали днес в България борбата срещу либералното, т.е. срещу толерантното, се води по всички фронтове- и в т.н дясно пространство, населено с ксенофоби, и в лявото му подобие във всичките му десни нюанси-  напълно в духа на московския пропаганден вятър на подмяната).

Как да изтълкуваме заявлението на новите собственици на BIT, според което щели да правят телевизия, която да бъдела по-забавна? Как иначе, освен по същия начин, по който разбрdхме и новоспуснатия програмен директор на БНТ Емил Кошлуков, който се опита да стресира културната утрин на поверената му в това отношение телевезия с ултиматум тя да стане по-атрактивна, по разлекателна. Иначе…

Иначе е ясно какво, “столчето” на непослушните ще бъде ритнато явно, както стана в Нова тв със столчето на Анна Цолова. Тя, ако забелязвате, трябваше отдавна да е започнала своя нов телевизионен проект, заради който уж беше отстранена от ефира. В официалното съобщение на телевизията това беше обещано на зрителите още миналия септември. Обаче…Обаче стана както и друг път е ставало- важното е да се потуши евентулното зрителско негодувание за момента, а после зрителите ще забравят на принципа на любовта: далече от очите, далече от сърцето.

Днешното обяснение на новите собственици BIT можете да прочетет тук. https://offnews.bg/medii/bit-shte-stava-interaktivna-televizia-kupi-ia-sazdadena-prez-noemvri-674569.html

ПОСЛЕСЛОВ от името на един не много млад, но доста (интер)активен “създател на съдържание” във виртуалното пространство, който също не е постигнал “финансов резултат”, но защитава името си по други показатели, за което говорят и някои количествени данни – например фактът, че създаденият през март 2008 г. блог ivo.bg ”гони” своя 38 милионен посетител без да преследва печалбата ( в парично изражение). Милионите посещения не са резултат от успешното разделяне на потребителите на “старо и младо” поколение и не са предизвикане от подмазване на “активните”. И все пак ме правят интерактивен “милионер”, богат с приятели и читатели – нищо, че съм от “старото поколение”, което новите собственици обиждат с надутото обещание да подмладят зрителската аудитория ( а старото поколение вероятно щедро да захвърлят на “старите кучета” , специлиазирали се в поддържането на носталгията по времето, когато имаше една партия, един вожд и една телевизия).

9 мнения за “Блицкриг срещу БиАйТи – битият си е BIT…”

 1. Браво! Спечелих го америкнкия бас! BIT започнах да я позаглеждам с едно око след като Сашо Диков стана програмен директор. Всъщност попаднах на първото предаване на Венета Райкова по “новата програмна схема” и първият гост там беше…ами Павел Найденов, бащата на Илия Павлов. И тогава се хванах на бас (американски естествено- каквото си поискам!!!), че тази “американска телевизия” всъщност е руска. Всички скочиха срещу мен, колко съм предубедена, русофоб, че мисля с клишета и т.н. С течение на времето аргументите срещу мене се увеличаваха. Известно затишие настъпи като свалиха Люба Кулезич (не че ми е любимка) и тишината след това. Не съм била в Чикаго, не познавам братята Вълневи, но направих обосновано предположение, че става въпрос И за други неща, не само българско родолюбие. Явно добре информираха българския зрител какво става в Америка, защото се тревожеха хората как сме тук, ако е лошо времето, например. Преди няколко дни, когато научихме, че BIT е продадена, се появиха първите коментари, че съм била на път да спечеля баса, американския. След като прочетохме с какъв гръм и трясък новият собственик на американската телевизия е въвел свободното слово там, моите опоненти сами признаха, че печеля баса, надявайки се да бъда по-умерена в желанията си. Не очаквах, че толкова вързо и категорично ще се докаже, че съм била права.
  Нашата домашна дискусия всъщност показва какво е съотношението на заблудите и здравия разум в обществото ни. Много умни и читави хора се оставят да бъдат заблудени в добрите намерения, защото им се иска нещата да се нормализират.
  Анализите оставям на Иво, който пак се оказа прав. Истината и принципите трябва да се защитават независимо от това колко яростна е съпротивата. Поклон на Иво за последователността и устойчивостта срещу ветровете.
  Аз лично изключвам напълно копчетата на всички телевизии, да си го гледат и слушат свободното слово сами. Повече няма да плащам за да им гледам глупостите. Надявам се да има много хора, които ще стигнат сами до това заключение.
  Бъдете здрави, а на Иво да му е яка клавиатурата!

 2. Щом новият “собственик” е живял и работил нещо във Виена, дето руските служби си държат и перат крадените пари…..ясно КОЙ ще финансира телевизията и ще “поръчва музиката”.

 3. Емо вербуван в Пазаржишкия чрез директно обръщане на резбата

 4. Проф. Нели Огнянова:
  “Както е известно от българската практика, зависимостите идват от лица, които не е задължително да са собственици. Говоря за консултантите, Цветан Василев и неговото консултантство, Ирена Кръстева и нейното консултантство са такива примери. Законопроектът не препречва бъдещи примери от този вид. Цветан Василев казва сега: вестниците са мой проект, аз го финансирах и го движих чрез Ирена. По подобен начин стоят нещата с ТВ7. Явлението “мой проект чрез Ирена” или “мой проект чрез Бареков” не се адресира изобщо в новия законопроект.” https://www.dnevnik.bg/politika/2018/02/09/3126791_prof_neli_ognianova_zakonoproektut_na_peevski_e/?ref=home_editorial

 5. Всичките медии в комунистическа България са комунистически.

 6. Задавам си въпрос защо ПЕРАЧИТЕ ВЪЛНЕВИ продадаха BIT? Мисля си че с доста голяма лъжица започнаха да гребат. Mного колеги в транспортния бизнис в Чикаго собственници на камиони се смяха преди няколко години на една статия в Българският весник на интервю проведено с единия собственник на AMERIFREID как са заботяли за няма и 8-9 години. Познавам контрактори които са в бизнеса от 15- 20 години които нямат повече от 10тина камиона та те най много се смяха на вицовете разправяни от ВЪЛНЕВИ. Явно някой от България им се е скарал сега че и ТЕЛЕВИЗИЯ и 1000 ТРОКА и два терменала е малко множко да афишитат пред Американските власти. Няма да се учудя да не стане като другата транспортна компания MULTIGRUP която 2016 Васил Баирактаров като собственник закри – той беше по скромен от двамата ДЕБЕЛАЦИ.IIC…..oIL.

 7. Въпреки изказаните тук някои резерви относно старият и новият собственик наБИТ (финансии и програмна политика),за мене изчезването на тази ТВ в познатия формат е истинска загуба на струйкатасвеж въздух ,която даваше надежди ,че не всичко е загубено в смартта на медийната БГ средаСлед този блиц Крит,като чели Иво БГ остава едно от малкото оазисчета на свободното слово и мисъл в пустоша на българската действителност.

 8. При отстраняването на Л.Кулезич от BIT , тя каза че програмният им директор е от “квотата” на ГЕРБ! Както е и при повечето от останалите “неЗАВИСИМИ” “медии” в НРБ. Същото е и “квотното” разделение на ПОРЦИИТЕ и в “обществената” казионна БНТ ,и в останалите “частни” КАЗИОННИ телевизии в НРБ.
  В BIT , имаше само един по-видим “представитель на властть”, макар и в ръководството, досега!
  А пък, сега, след като BIT щяла да се откаже от сегашният си формат на публицистично-информационна медия , остава да очакваме че ще се превърне в подобието на сегашните “развлекателни” забавачници, които през половината ден дават многосерийни “сериали” и реклами, а останалото време е заето от ерзац “културно-музикални” шоута с наблягане на ориенталските ритми?!?
  И при такава засилваща се конкуренция в “жанра” и нишата на “забавно”-казионни “медии” , остава да се питаме как ще си разделят ,помежду си, целевата си “аудитория”?!? Или пък има и по-просто обяснение за казионното “инвестиране” в надуването на този “телевизионно-развлекателен” балон…..!?!?..

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.