Дипломатическата нагайка на Москва отново шиба мазохистичните ни управници

За пореден път виждаме доказателство как действа Русия и нейната пропаганда у нас: върви по коловозите на историята, утъпквани 45 години с веригите на съветските окупационни танкове с многобройни дати, две от които успяха да ни пробутат чрез местните си помагачи за национали празници на България.

Поводи, взети от историята и разгледани под увеличителното стъкло на “благосклонните” медии в България, могат да се намерят буквално всеки ден. А ако няма такива в старата история, Москва се грижи да ги сътвори в наши дни.

Днес е например измисленият преди 10 години от ( машината за външна пропаганда на) Путин празник на руската дипломация.991-ratio-anatolij-makarov

 

 

В духа на създадената вече традиция руският посланик Анатолий Макаров отново положи венци пред открития в разкопките на историята ценен за днешната руска доктрина граф Игнатиев- символ на руското мракобесие като вътрешен министър, но рекламиран и реанимиран в България напоследък усилено поради едно много удобно за Кремъл обстоятелство: бил е яростен противник на всичко западно и е водил самоотвержена лична битка европейското влияние да не се настани сред българите ( подробности от собствените му откровения по тази тема очаквайте в новата ми книга). Мода, към която се придържа Кремъл в путинска Русия също.

Както излиянията на Игнатиев в неговите “Записки”, така и откровенията на посланик Макаров издават истинските помисли на Русия във връзка с България и българите.

 

Ето само малка част от циничните самопризнания на Н. Игнатиев за какво са й на Русия българите:

Живейки в дружба със султана и разпореждайки се с министрите му, бихме могли да подготвим автономията на единоверците и задължените нам християни, да обезвредим Турция и придобивайки правото да се разпореждаме на Проливите да оставим султаните в Константинопол да доизживяват дните си, докато може да се мине без тях, като намерим такова решение на Източния въпрос, което да остави в наше безспорно владение Проливите и съответно-влиянието ни върху българите, гърците, сърбите и арменците”. 

Как да се постигне трайно налагане на така формулираните руски имперски цели? Игнатиев впряга в отговора една от най-откровените си българофобски тези, която лично той е обслужвал всеотдайно с действията си като активен борец срещу българската църковна независимост:

“За да бъде властта ни здрава и да не изисква постоянно извънредно напрежение от наша страна, е необходимо постоянно нравствено подчинение на съседните области и да превърнем българското и гръцкото население, от една страна, и арменското, от друга, в послушно оръдие на руската политика и в постоянни съюзници, като унищожим всякаква възможност за преминаването им във враждебен лагер” ( Н.П. Игнатиев. “Записки 1875-1878 )”, превод от руски Велислава Димитрова, изд. Отечествен фронт, София 1986 г. , стр. 51, 52)

 

Запитан от в. “Труд” да коментира отношенията между София и Москва, Макаров предпочита за пореден път да набляга на чувствата между народите – особено на българската любов към всичко руско и лично към него.

в. “Труд” пита:

“В доклада за състоянието на националната сигурност на България Русия е посочена сред заплахите за страната ни. Възможно ли е и това да е сред причините за „ледената епоха“ в отношенията ни”?

Макаров отговаря:

“ Въпросната част от доклада нямаше как да не предизвика учудването ни. Откакто съм в България успях да посетя много градове. Провел съм и много срещи с представители на ръководството на страната ви, а също и с обикновени граждани, и никога не съм усещал никакъв страх от Русия. Не вярвам, че тези, които са гласували този доклад, наистина смятат Русия за заплаха за националната сигурност на България. По-скоро ми се струва, че тук е проработила „блоковата дисциплина“. Надявам се тази неконструктивна политика в бъдеще да отстъпи място на открития и изпълнен с доверие диалог. Ние сме готови за това, въпреки подобни неприятелски жестове.”

Къде е уловката на самопризнаието в думите на Макаров? Пратеникът на Кремъл не отрича, че зад констатацията за същестуването на руска заплаха за България се крият факти. Отказът му да коментира това “обстоятелство” издайнически разкрива, че той не може или по-скоро не е упълномощен да отрече причините да имаме страхове от мечката, която прави всичко възможно всички по света да се боят от нея. И България не бива да прави изключение…

Колкото до основната руска опорна пропагандна точка, според която народът тук обича Русия, а управниците не са представителни за този народ, е израз на голямо нахалство в духа на вица за пияния, който се изрепчил в яда си на жена си : “тези деца не са от теб” !

Първо, един чужд посланик не може да бъде говорител на народа в страната, в която пребивава. Неговите правомощия опират до това да приказва от името на държавата си и нейния народ ( доколкото руският изобщо има думата в рамките на московската авторкация и самодържие).

Второ и също толкова важно: думите на Макаров поставят в унизителна светлина официална София като непредставителна демокрация и са зле прикрита обида към липсата на национална воля тук. В превод на недипломатичен език, Макаров обвинява българските власти, че са марионетки на Вашингтон и Брюксел, с което дава тон за подражание на атакистко-популистките настроения сред московската пета колона у нас.

Има и трето: Макаров ще си разиграва по този начин коня ( троянския), докато сервилните ни спрямо Кремъл управници водят по отношение на Русия политиката на Борисов , сведена до “ да не дразним Путин”. Щом приемат да бъдат шибани по този крайно недипломатичен начин с руската дипломатическа нагайка, могат да се сърдят предимно на себе си, ако случайно изобщо ги боли от унижението. Защото да не реагираш на обвиненията, че си едва ли не жертва на “блоковата дисциплина”, означава да се съгласиш, че нямаш собствено мнение, но и също така, че проявяваш солидарност със западните съюзници от немай къде, а не по своя воля.

 

19 мнения за “Дипломатическата нагайка на Москва отново шиба мазохистичните ни управници”

 1. Инициативният комитет за Освобождението – активисти на БКП/БСП, руофили, десари, но одобрени от Руското посолство

  За пореден път се проваля и шансът на президента Радев да бъде обединител на нацията

  http://www.faktor.bg/bg/articles/petak-13/initsiativniyat-komitet-za-osvobozhdenieto-aktivisti-na-bkp/bsp-ruofili-desari-no-odobreni-ot-ruskoto-posolstvo

 2. Eдно е ясно. По предана и съответно платена пета колона Раззия няма никъде на планетата. А полезните идиоти сигурно препокрикриват сакралните 80% на ива христова.
  Сега, ппо инициативата на СИЯ “Левче за Иво”.
  https://ivo.bg/%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B8-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B0/

 3. Ето ги двете команди в интервюто на посоль Макаров към троянския кон Балхария и балхарските му измамени, че “управляват” камили:

  “…Сега, като председател България трябва
  -(1) да постави пред Еврокомисията въпроса за продължаването на този (наш) газопровод през нейната територия, включително и с цел създаване на газов хъб във Варна.

  -(2)? Българското правителство трябва да положи определени усилия в структурите на ЕС. Европредседателството дава уникален шанс за България(?) да съдейства за възстановяването на широкомащабния енергодиалог Русия- ЕС.”
  Интересно каква ни е на нас, българите, “файдата” от вазстановяването на диалога им, че да се хабим, защото със започването на този диалог Крим задължително ще бъде изваден пред скоби и това автоматично ще го превърне в монолог. А по правило онези побойници, които си говорят сами, международната общност ги излира силово в “психушките” на международните отношения.

 4. Добър вечер! Приятели, не е правилно да определяме нас българите за единствени русофили! Скоро четох за Италия-имало сега, две русофилски партии. Според вас, това не са ли платени от русия политици? И ако да, тогава кому е необходимо да се самобичуваме? В никое свое писание Иво не твърди, че ние сме най-големите русофили. И причината за тази сервилност не е ли икономическа? И как да бъде друго, когато около 25% от собствеността е руска у нас! И не е ли русия, която работи упорито против българската държавност вече векове. А Борисов, не изглежда ли като министър, който ще падне веднага щом не изпълни най-дребното руско нареждание…. Добре си четем виртуозните статии на Иво, но нямаме идея как да не бъдем само безгласни читатели. Последно-за тези , които чакат да падне Путин и нещата да се оправят! Няма такъв филм!

 5. И аз четох статията във faktor.bg,която sms поства и за сетен път се удивих,колко русофилски организации и движения има у нас.Не знам друга такава държава!Май граф Игнатиев е постигнал своята цел…

 6. Статията е уникална и напълно разобличаваща политиката на Русия към Балканите и в частност към(срещу) България.Но е много интересно че няма празник и на “Съветската дипломация”. Има един много интересен факт,който не се отбелязва АБСОЛЮТНО НИКОГА ОТ РУСНАЦИТЕ. И през първата и през Втоата Световна Война руснаците ни обявяват война.Първия път Русия през октомври 1915г. с Манифест на Цар Николай-Втори,а втория път ни обявяват война по времето на Съветския Съюз с Нота на Съветското правителство от началото на септ. 1944г. Какъв е извода за нормалните хора-политиката на руснаците по време и на двете техни държави е абсолютно една и съща. И според правилото на “третия път”,интересите на теретата държава на руснаците Русйката феерация е и ще бъде една и съща.Някой дипломат от русия да е заявил,че днешна Русия се отказва от интересите на предишните две руски държави…..? Българите обаче упорито не искат да изучават тези факлти,дори и историци извън комунистическите среди….Не искат и не искат и не искат!

 7. Чакай Рибърт,че кой разумен човек определя българите за русофили.У нас само комунистите са русофили,но русофил е другото име на комунист.Антикомунист не може да бъде русофил.Т.Е всекио разумен и истински българин априори не може да бъде комунист-русофил

 8. “Последно-за тези , които чакат да падне Путин и нещата да се оправят! Няма такъв филм!”

  Путин, че ще падне, ще падне, ама неговите подлоги ще си останат ту и ще “вредничат” дори когат Русия стане демократична държава (макар че с този материал…)

 9. АВТОРЕ,
  Търси друга тема, за да те забележи журито, от което очакваш повишение и бонус!

 10. Ето и един допълнителен коментар по повод “деня на дипломатическият работник” в путлеристкият бандитустан:
  http://www.kasparov.ru/material.php?id=5A7D8C26DC8AB
  Сравняват се днешните чекистки “колеги” на Путлер в МИДь , под ръководството на унилата лошадь – лавров, и руската империалистическа дипломация от времето на Горчаков, в условията на международни санкции след Кримската война. Както и разликите в ръководството на МИДь между първият и вторият мандати а Елцин, и последващото пълно деградиране на МИДь при Путлер и унилата му лошадь.
  Подобно е положението и в задунайският баднитустан -НРБ, в третият “мандат” на “вожда”-винету. За разлика от първият и вторият му “полу-мандати”, в които имаше някаква независимост и адекватност на МВнР. Сега винету стана “вожд”….. “ментор” и в МВнР, както можеше и да се очаква. Както и при другите му “министри”, които получават само заповеди и порции, а пък той иззел повечето им министерски функции ,и винету вече не е само някакъв си “обикновен” премиер-министър на “обукновена” държава член на ЕС……НЕ!…..винету е супер-мЕн(истър) на всичките работи…. следвайки своят кремълски гасудар ,започнал като “дипломатическиЙ” бюфетчик на КГБ в Берлин!

 11. Към Кирил Киров:

  Ех, къде ще му изле “Киро на кирия”, ако взема да се водя по акъла на онези, които са свикнали да работят за руските интереси и съдят по себе си с обратен знак – намери си”друга тема” , направи си сайт, блог и т.н. и си пиши каквото там ти наредят, но не очаквай с подобни подмятания да постигнеш друго, освен присмех.

 12. КИРИЛ КИРОВ, ти каква тема ще предложиш? Можеш да питаш журито ,което ти раздава бонусите ти, и повишенията ти, ако сам не можеш да се сетиш да ни предложиш!

 13. {…бихме могли да подготвим автономията на единоверците и задължените нам християни,…}!
  Tези свои мисли графът успява да внедри едно към едно в Сан Стефанския договор, http://pages.uoregon.edu/kimball/1878mr17.SanStef.trt.htm#bulgaria, . Всеки, който може да чете, ще намери там формулировката :
  Чл.6 > ” …България се сформира като АВТОНОМНО ТРИБУТАРНО Княжество , …”(да плаща годишен данък на султана) .
  Чл.8 : ” …РУСКИ BОЙСКИ ще ОКУПИРАТ страната… “. “Тази окупация ще бъде ограничена за срок от приблизително ДВЕ ГОДИНИ.”
  Това ли празнуваме на 3 Март ??????

 14. Към 0815:

  Нещо по-лошо: имаме национален празник, свързан със събитие без българско участие по волята на Русия и което е още по-унизително- празнуваме една предварително заложена манипулация, чиято цел е била чисто пропагандна и е заложила преследването на един невъзможен за осъществяване национален идеал ( защото може да се постигне само чрез смазването на нацоналните идеали на всички съседи). Игнатиев е заложил лично и напълно съзнателно тази бомба пред българското бъдеще и след провала на прелиминарния му договор, предопределен от предварителните условия в тогавашните междуевропейски отношения, е изтеглен от сферата на дипломация завинаги от императора, след което завършва кариерата си като най-мракобесния руски министър на вътрешните работи ( което българските русофили никога не споменават).
  Пита се в задачата: може ли един доказан руски мракобесник, който е мачкал свободата на собствения си народ, да бъде символ на свободата на друг народ, срещу чието право на свобода ( особено по европейски образец) Игнатиев бурно е протестирал през цялото време на своята дейност като върховен руски дипломат в региона. Отговорът е: може, щом като в България има достатъчно много антибългари, които му се кланят и не само допускат това поклонение, но и искат то да става все по-раболепно, за да угодят на днешната антизападна и антиевропейска в частност политика на Кремъл.

 15. @супер-МЕНистър

  Уважаеми съмишленико, простете моето невежество, но бихте ли ми обяснил прякора “унилата лошадь”?

 16. към симпатизант/ка на ДCБ | ФЕВРУАРИ 13, 2018, 14:13:
  Г-жа/г-н симпатизант/ка на ДСБ, може би не сте видял/а ,че на третият ред , под линка към сайта – kasparov.ru , съм посочил – “унилата лошадь – лавров”.
  Отнася се за външният министър на Путлер – Сергей Лавров. Може би от този линк ще ви обясни най-точно:
  https://www.google.bg/search?ei=pdmCWpGVPMusswHUxJ3oDg&q=%D1%83%D0%BD%D1%8B%D0%BB%D0%B0%D1%8F+%D0%BB%D0%BE%D1%88%D0%B0%D0%B4%D1%8C&oq=%D1%83%D0%BD%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D1%8F+%D0%BB%D0%BE%D1%88%D0%B0%D0%B4%D1%8C&gs_l=psy-ab.1.0.0i19k1j0i13i30i19k1.29470.36323.0.40420.7.6.1.0.0.0.119.581.4j2.6.0….0…1c.1.64.psy-ab..0.2.206….0.x6XckfY19Ts

 17. @супер-МЕНистър

  Видях, че става дума за лавров и се сетих, че е с конски сурат, но дотук, тъй като не владея руски език. Благодаря ви за уточнението.

 18. Щом стана дума за мракобесния министър на вътрешните работи.
  Чудя се защо евреите не честват юдеофоба игнатиев заради ‘майските закони’, с които буквално ги погребва, за да им ‘реши’ проблема с погромите.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.