Президентът Радев, съветникът му Христов и премиерът Борисов: сиамските тризнаци на Матушката

Никога по време на управлението си или след това президентът Желев не можа или не пожела да обясни защо толкова много държеше да държи до себе си назначения от него за нов шеф на разузнаването Бриго Аспарухов, макар този негов избор да му струваше и началото на разрива му с СДС още през януари 1991 г. Това не беше уневерсален подход.  Желев  не само не държеше надруги свои назначения, като моя милост, станал с неговия подпис директор на БТА по същото време. Напротив, той съдействаше за политическата разправа с мен от страна на червените, на “сините мравки” ( отцепниците от СДС) и на ДПС. Но в Бриго Аспарухов се беше вкопчил така, че тази симбиоза се превърна в символ на това как демократът Желев се превръща в свой антипод заради един другар, чиято първа работа след това беше не просто да се върне в редиците на Партията, но и да се кандидатира за нейния връх в състезание с Първанов.

Припомням този епизод от най-новата ни история защото  вкопчването на президента Румен Радев  в своя Иво Христов като началник на кабинета му, започва да прилича на разказаната по-горе симбиоза. Има разлики от случая с Желев и Аспарухов, но основната прилика е налице: президентът брани своя човек без оглед на това какво му струва тази позиция пред голяма част от българите, които би трябвало да обединява ( и пред чужденците, на които би трябвало да вдъхва доверие като държавен глава на една натовска, европейска България).

Впечатлението за сиамския синдром на срастването по рождение от една Матушка се подсили от размяната на реплики между премиера и президента по повод изявения русофил Христов, атакуван от премиера Борисов поименно в интервю за БТВ, но не заради прононсираното му залитане към една държава, посочена в Доклада за националната сигурност като заплаха за България, а с обвинение за нещо, с което премиерът на практика направи  услуга на Христов.

Посочвайки го като човек, работил за Делян Пеевски като бивш директор на телевизия ББТ  – по времето, когато Пеевски все още не е бил собственик на медията,  премиерът не само не му “извади очите”, а направо му “изписа веждите “. И без това на безочливия очите не могат да бъдат извадени. Христов се възползва от това, че Борисов ( пак) се изказа неподготвен и на практика го нарече лъжец.

На стопкадъра от излъчения по Нова телевезия репортаж от посрещането на френския президент Емануел Макрон на летище Варна на 25 август 2017 г. : Борисов се възхищава на Иво Христов, че “парлеву франсе” и дружески го държи за врата. Христов примира от щастие.IMG_8219

 

 

Не всеки началник обаче би тръгнал да задълбава в подобна ситуация, защитавайки публично своя подчинен с контраатака. Именно това избра да направи обаче президентът Румен Радев. Той контраатакува Борисов буквално часове по-късно след интервюто му за злополучното откъм фактологията твърдение за връзката между Христов и  Пеевски. “Има ли Борисов бизнес с Пеевски?”, пита сега държавният глава на свой ред и вдигнатата по такъв третодивизионен начин от Борисов топка се оказа в собствената му врата. Или поне на дузпата срещу него на вратата на обяснителния режим.

Че ябълката на раздора Иво Христов е гнила по проруска линия е ясно. Който не вярва, да изгледа участията на Иво Христов в обидните за България руски пропагандни филми като главен обвинител от проруски позиции срещу “европейското иго” в България, като “България умира тихо” на Дария Асламова.

https://ivo.bg/2017/01/23/натовският-президент-румен-радев-в-о/

( на снимката:  Иво Христов в ролята на самозван говорител от името на българите в полза на руската пропаганда)Unknown-4

 

 

Проблемът на Борисов е, че самият той гние в същия чувал чрез дългогодишните си заслуги за свободното разпореждане на руската мечка в българския двор.

В резултат на тази нелепа препирня около персоната на Христов ( която би трябвало по дефиниция да е нон грата, вместо да е на ключова позиция в европейската ни държава), се онагледява абсурдът двама да се карат, а третият, т.е. българският европеец, да губи. Защото тяхното, на русофилстващите, явно не се губи –  прескача се като паднали гащи със скъсан ластик без присъстващите на зрелището да смеят да възкликнат: “другарят е гол”!

Румен Радев Бойко Борисов (2)

16 мнения за “Президентът Радев, съветникът му Христов и премиерът Борисов: сиамските тризнаци на Матушката”

 1. По кокошкарските истории са готови, наужким де, да се дърлят до отмала.
  По големите теми на България-бастисването на КТБ, н-тото начало на АЕЦ Белене, заробването на страната ни с многомилиардни външни заеми, разправата с медиите, профанирането на съдебната реформа, “борбата” с корупция, отменяне на “санкциите” срещу матушката и т.н. и т.н. имат само стилистични разминавания. Даже по ратификацията на ИК се оказаха практически съмишленици.
  Сега, по инициативата на СИЯ “Левче за Иво”

  https://ivo.bg/%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B8-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B0/

 2. Страхотен анализ,само факти.изводите да си ги направи всеки.
  Желев с Аспарухов омърси България,а такива като мен/а те са хиляди/ни накараха да го ненавиждаме и да се срамуваме от него.Радев залагайки на Иво Христов,залага на гнилото,на отреченото,на проваленото.Лошото е ,че повлича и България.Не разбира ли,че Русия е губеща карта.А гресор признат от целият свят – навсякъде.Далеч от там.Затова няма Шенген,няма Еврозона.Няма бъдеще,застой ,загуби,затъване.Няма и да има .При тези управници.
  А Борисов си го каза направо.*Искам да угодя на всички*.Само с десните лидери е жесток и отмъстителен.Всичките му бивши министри от РБ са дадени на съд,а той целият в бяло.Даже с БСП е по толерантен с Нинова-шеги и закачки.
  *Е имало и хора заслужили народен съд* според Борисов. БОКЛУК.

 3. Ще започна с последните думи от коментара на Д.Савова, която харесвам много.Харесвам по точно това , което пише и съм чел, а сигурно , ако я видя и самата нея.
  Та – Борисов. Боклук. Той не само е боклук, а е голям червен БОКЛУК.Може би много хора смятат, че е по малкото зло за България, но за мен той е най голямото зло. Сигурен съм, че ако не дай Боже , БСП бяха спечелили избори, то цяла София, народа, всички щяхме да се вдигнем и ги смачкаме завинаги.Знам, че го можем и вярвам, че това ще стане. Бил съм и съм видял преди няколко години по времето на “КОЙ”, че с часове, часове хората в София протестираха и обикаляха по булевардите в София.
  Просто много ми хареса това, което е написала кратко Д.Савова и което е и мой виждане и мисли.
  А към автора на блога Иво Инджев- страхотен, БРИЛЯНТЕН журналист!!!. Няма да се изморя да го повтарям

 4. Де да беше само президентът Желев демократ-марксист. Ако започнем да ги изброяваме, след 1989 г.,заклеймяваме или върнем спомени, мечти, факти, ще трябва да се откажем от идеята за европейски алпинизъм – това е трудно, неосъществимо дело, подобно утопиите на Маркс. Защо? Според мен причината е , че обществото ни не може за месеци или няколко години да прекрачи от единия/разбира се не идеален/ свят в противоположния. За това трябва образователна, възпитателна, политическа, дълга подготовка. В името на една реформаторска идея не се влиза само с емоция и ентусиазъм. Необходими са качества като алтруизъм, аскетично устояване влиянията на пари, власт, съблазънта „сладък живот”, с кратки думи преодоляване на собственото его, заложено във всеки човек генетично. И особено като се отчете лукавството на структури от миналото объркали понятията чест, народ, бъдеще. Трябва здрава работа на умните и свестните.

 5. Русия създава втора база на Балканите, за подривната дейност срещу НАТО и ЕС – трасето минава през България

  Целта е да се блокира евроатлантическата интеграция на Босна и Херцеговина

  http://www.faktor.bg/bg/articles/obshtestvo/rusiya-sazdava-vtora-baza-na-balkanite-za-podrivnata-deynost-sreshtu-nato-i-es-traseto-minava-prez-balgariya

 6. Лоша работа! Дори пачаврата маша захарова си прави гаргара с баце. Вероятно това му носи бонус-адреналин на щастие”.
  https://www.actualno.com/world/ruskoto-mvnr-reagira-s-ironija-na-dumi-na-bojko-borisov-za-izborite-v-rusija-news_660065.html

  “Дълбоко убеден съм, че идеята да стане руски гражданин неведнъж е витаела и ще витае в мозъчните гънки на Борисов, грижливо пазена, както билета до сърцето.
  В САЩ баце няма да може да се оправи и да живее нормално, нито в лондон, нито във франция, нито в германия. Но в Русия ще се чувства точно на мястото си у дома.
  Здравствуйте, Бойко Мефодыч! Как спалось? По 50 грамм для блеска в глазах с утра?”

 7. Сега е ясно -единия Президент,другият-резидент.С Желев беше по бавно разконспирирането-бая време беше нужно ,но пък си свърши пъкленото дело-за хората СДС стана мръсна дума.Колко време ще е нужно да видим истинската роля на Борисов?

 8. У нас трябваше ЛУСТРАЦИЯ като в Германия. У нас трябваше ТОДОР ЖИВКОВ като ЧАУШЕСКО на стената . У нас трябваше всички ЧЕНГЕТА от ДС на СЪД. Сега нямаше да има РУМЕН РАДЕВ и КАРАКАЧАНОВ нямаше да има БОЙКО БОРИСОВ и КОРНЕЛИЯ НИНОВА. Нямаше да има АТАКИ и тем подобни. България може би щеше да бъде по чиста и нямаше децата ни да напускат родината ни. Докато са на власт тези комунистически МЕКЕРЕТА – слагам всички под общ знаменател защото те са такива, България ще загива!IIC…..oIL

 9. “У нас трябваше ЛУСТРАЦИЯ като в Германия.”

  Г-н Иванов, за да лустрирате комунистите трябва да ги свалите първо от власт. А те не са падали от власт от 9.9. 1944 година насам. Няма как да лустрираш някой който те управлява.

  ****

  Те и сега са на власт. Битката е кой да вдигне телефона, когато звъннат от Москва. Конкуренцията между лакеите предатели е повече от бясна.

 10. “Желев с Аспарухов омърси България,а такива като мен/а те са хиляди/ни накараха да го ненавиждаме и да се срамуваме от него.Радев залагайки на Иво Христов,залага на гнилото,на отреченото,на проваленото”

  Нито Желев “залагаше” на Бригадира, нито Радев “залага” на Иво Христов. Аспарухов и Христов имат контролиращи функции върху фигурите към които са прикачени. Ако се наложи такива като Аспарухов и Христов да се подменят решението се взема не от президента а от друго място. Не случайно Бриго беше прикачен и към другаря Цар като конролъор и трансмисия на правилни решения. А самият Бриго му прикачи и доктора на науките, дипломирания инженер Тикваров за по-сигурно.

  ******

  Желев повтаряше, че е марксист като латерна. Същото правеше и Дертлиев. Дори не се опитваха да се прикриват. И двамата (както и кадет Рилски) си бяха “техни” хора подсилени с верни другари за по-сигурно. Тоталитарните им началници се подсигуряват отвсякъде. Нищо не се оставя на случайността. На това му се вика “комунистическо планиране” – да седнеш на масата само когато държиш всички козове. Акушираха си опозицията СДС, накичиха я с правилните ръководители, постраха се друга сериозна опозиция да не може да се пръкне и отидоха на избори срещу куц, сляп и контролиран кон. И СДС да беше спечелило пак щаха да се оправят. Желев и Сие щяха да ги покрят както по – късно направи другарят селскостопански авиатор и виден випускник на съветски спец школи от Драгалевци.

  *******

  Комунистите трябва паметни да му вдигнат на Желев, че ги измъкна от няколко ситуации, които можеха да ги извадят от играта окончателно:

  – Потуши напрежението на онзи митинг, когато хората бяха готови да тръгнат да се разправят с комунистие
  – Поведе СДС на избори, когато нещата бяха на кантар и можеше да ги изгуби, което и стана с решаващата подкрепа на фалшификациите
  – Призна изборите за честни и се съгласи да стане президент, с което окончателно узакони комунистите на власт

 11. Господин Quest! Ако бях в България по онова време – може би по някъкъв начин щях и аз да помогна за свалянето на тази ЗГАН. А не сега да ми казвате че е трябвало аз да ги сваля!IIC…..oIL.

 12. Двуличие, мерзост, лъжи ,вкарване на корупция и какви ли не номера на съвецките управници имащи нещо общо с златната орда, но нямащи нищо общо с развитите цивилизаци. Време е НАТО да приложи чл.5. Много точен е коментарът препоръчан по горе от SMS . Но да не забравяме кражбата парк Пирин . Това е нещо по което можем и трябва да се обединим. От всякъде се вкарват мнения че Пирин е малка хапка, че зелените са с леви възгледи и т. н. На борба, докато не бъде оттеглено решението на МС от 28.12.2017. Във тази връзка според мен са последните скандали със средния пръст и със народния съд. Народния съд отдавна трябваше да се преименува на съвецкия геноцид срещу България. Но всички медии дават РАЗЛИЧНИТЕ ГЛЕДНИ ТОЧКИ. Има едно име ГЕНОЦИД и ПЛАЩАНЕ НА РЕПАРАЦИИ.

 13. QUEST Има и офицери от ДС които са западно на настроени НАЛИ.Не всички са руски подлоги.Не се припознавам нали.Независимо от анонима.
  Добре,че беше човекът от Драгалевци,че България оцеля.Първо ни осигуриха хляб,защото ние бяхме пред гладна смърт.След това използуваха упадакът на БСП България да поеме курс към ЕС и НАТО.ЕТО ТОВА СА ДЪРЖАВНИЦИ .А НЕ ДА ИЗПАДНЕМ В ГРАЖЖАНСКА ВОЙНА.НЕЗАБРАВЯЙТЕ ЧЕ АРМИЯТА И ПОЛИЦИЯТА БЕШЕ КОМУНИСТИЧЕСКА.ДА НЕ ГОВОРМ ЗА ДС.ЩОМ СИМЕОН 2 БЕШЕ ТЕХЕН АГЕНТ.
  Лустрацията щеше да съществува два месеца и после ще се върнем в изходна точка ,винаги загубени за ЕС и НАТО.Това ли иската.А после Кримски сценарии.Това щеше да стане.Столица Севастопол за по сигурно.
  А Драгалевският човек направи пътна карта за Европа от която три правителства не се отклониха.Къде сега такъв държавник.Това са фактите.Останалото са емоциите и рублите.

 14. Г-жа Савова, подкрепям Вашия коментар и смятам, че ако го нямаше “човека от Драгалевци”, все още щяхме да гризкаме дръвцето! Хората трябва да се оценяват по това, което са направили!
  Li

 15. И винету , и ()резидента си имат “журналистически” “съветници”. Най-видимият ()резидентски “журналист” е и.христав, а най-видимият “журналист” на винету е – кошлуков! Има някакъв “журналистически” властови симбиоз , КОЙто свързва винету и избраният от него ()резидент.
  И нито единият от двамата овластени “вождове” на НРБ искат да се разделят с “журналистическите” си шамани. Въпреки че нито единият от двамата не стават за постовете на които са ги назначили калинковите начальници – единият НИКОГА не трябва да чете дори ЕДНО писмо от кореспонденцията на ()резидента, а другият не може да е има нищо общо с ръководството на БНТ , защото няма и една-две години стаж, като “обикновен” журналист, а е “присъствал” във казионните медии на властть САМО 2-3 години ,но като един от най-яростните пропагандатори на властть.

 16. ПЪЛНА
  Пълна
  Пълна
  Пълна
  Управленческа пародия.
  Открай докрай.
  Червено-боклучарска.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.