Спомени за началото на “прехода” в Пловдив

“20. окт. 1990.
Днес пред Общината в Пловдив се бяха събрали 2000 – 3000 души – внесоха ни на ръце вътре. Ние сме ВИК – Временният изпълняващ комитет. В Пловдив СДС е спечелил властта – повечето сме от СДС. Кабинетът ми е до този на Кмета на втория етаж. Самият аз съм със статут на Зам. кмет – Завеждащ направление /да им се невидят и русизмите!/ социални дейности”. С много отдели надолу. В Общината работят няколкостотин комунистки с мъже военни и милиционери. И около сто комунисти – началници.

21. окт. 1990.
Първи работен ден. 8:30 Проучвам – голям кабинет с масивно бюро с много телефони, стенен празен гардероб и срещу бюрото – ниска маса и кожен диван с още два фотьойла. В чекмеджетата на бюрото има само празни бутилки от водка – десетина. На бюрото има и две копчета. Натискам едното и влиза секретарката – около  30 годишна, уплашена и с тефтер и молив в ръка – да стенографира. Уплашена, защото преди да влезем в общината, руските боклуци обикаляли Общината и говорили на руски: “Сега, като дойдат тези от СДС, ще видите какво ще ви правят!” Гласът й схванат, не може да каже “Добро утро”, уплашена. Казвам и: “Госпожо, седнете на дивана, оставете тефтера и кажете децата Ви колко са големи, какво работи съпруга Ви – опитвам се да я успокоя. И тя избухна в рев – “Вие знаете ли, че аз от десет години работя тук и никой не ме е поканил да седна на този диван?” – истерия.

Като лекар я ипратих да се измие и издуха в тоалетната и да дойде. Върна се поуспокоена я разпитах за телефоните по бюрото. Единият се оказа прословутата “вертушка”. Само преки телефони на членове на ЦК , на ОК и на ГК на БКП. Само четири цифри – сладко! Два часа набирах по четири случайни цифри и казвах: “Айде събирайте си бохчичките, руски боклуци и да ви няма! Марш в Москва, национални предатели!” Голямо густо беше!

30. окт. 1990.

Моята секретарка вече се е успокоила, видяла е, че няма да я измъчвам, както гласяха предварителните заплахи и започна да докладва рано сутрин:
“А пък да Ви кажа, Д-р Кръстев, какво стана вчера в Халите. Г-жа Колева не искаше снощи да плати на касата. И удари едно шише ракия в плочките до касата и се фукна навън.”
Понеже то тъпо, го разпитах още един път основно. И то разказва: “Има тука няколко от Съвета, които пазаруват от Халите без пари. Пълнят кошниците, на касата дават десет лева и им връщат пет по два, пълнят торбите и си отиват. Не можех да повярвам! Първо накарах секретарката да ми се появи директорът на Халите: “Вярно ли е това? – Вярно е. Е, как го оправдавахте тоя башибозук? – Пишехме го фира.

Колко години фира – поне 20, откакто съм директор”.

Толкова, момчета и момичета от първите дни.

Записките продължават до днес.”

Д-р Михаил Кръстев

ЗАБЕЛЕЖКА ivo.bg :  Снимката не претендира да е представителна за текста и не цели да провокира поредната братоубийствена война по темата за личностите и тяхната вина – мнима или реална. Просто е запечатан спомен и е още едно свидетелство за онова време…63467_1241511774333_292555_n

27 мнения за “Спомени за началото на “прехода” в Пловдив”

 1. Благодаря на д-р Михаил Кръстев за споделеното. Колкото до участниците на снимката ще се измъкна със станалото класика обяснение на добри христов джуров-ЛАЗАР: “Такова беше времето”.
  От мен, на съвецкий диалект инфо за поредното ТТ чудо на “любимите” на ватниците “пиндоси-амери”.
  https://verola.livejournal.com/919544.html
  А сега, по инициативата на СИЯ “Левче за Иво”
  https://ivo.bg/%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B8-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B0/

 2. Вот, ето да!
  Новината не само на вечерта. Робърт Мълър забавя ама не забравя. Или казано с езика на командира на сапьорната рота в “поделението където служи офицера Киров”: “Мостът тръгна, леваци качвайте се”.
  И още по-точно: “Горе стват големи работи”.
  http://focus-news.net/news/2018/02/16/2489416/afp-sasht-obvinyavat-13-ruski-grazhdani-za-namesa-v-prezidentskite-izbori-ot-2016-godina.html

 3. Няколко дена след като бях избран да работя в една от общините през октомври 1991 г. при мен дойде бившият зам.кмет /излишно е да посочвам от коя партия беше/ да ме запише в ловно-рибарския съюз.
  Той беше безкрайно изненадан,когато отказах.

 4. Много се извинявам, че ще сложа лъжицата с катрана в кацата с меда, но господина пише пълни глупости.
  20 години някой си пазарувал от магазин без да плаща ама друг път.
  Мой градски от Видин беше барман в хотел Ровно. По онова време баща му беше виден комунист и го уреди да работи като барман в италия за 1 година. След това сина се върна и продължи да работи като такъв докато не го начетоха с шест кашона водка. И влезе в затвора. как пък баща му не можа да му уреди фира, а някой си пише за 20 години пазаруване без пари. Глупости.

 5. Само поздравления за Д-Р МИХАИЛ КРЪСТЕВ.

  И още малко:

  Вчера, специален прокурор Робърт Мълър, предишен директор на ФБР, обявява решение на СЪД в САЩ, срещу 13 руснаци за водене на “информационна война” срещу Америка по време на изборите през 2016 г., която е помогнала за избирането на Доналд Тръмп като президент.
  Това са пак същите русняците, КГБ-ейци, приятели на П/Резидента Радев, дето им прави кампании срещу санкции, преструвайки се на “натовец” (“еййй, бреййй аз съм от НАТО бре, не знайте ли вий, аз съм цял генерал евроатлантик” – да ти пикам на оплешивяващото теме само), на боко, дето цунка и прегръща руския посланик, патреотете-нацита сидеровци и каракачанци на руска хранилка, социалисте и цялата тази колона.
  Обаче, едно достатъчно русофилизирано мнозинтво продължава да ги избира за ни управляват.
  Така в Америка се получава да има Тръпм и тръмпизъм, така после идва команда от москва до ДС-ДАНС да създава “Тръмп-общество”, веднага “сформирано”, и да продължават копринките.
  Да, командите идват оттам, има кой тук да ги слуша, слушка и изпълнява, даже със кеф.
  http://www.bostonherald.com/news/us_politics/2018/02/the_latest_13_russians_accused_of_plot_to_disrupt_election?amp=
  https://www.cnbc.com/2018/02/16/russians-indicted-in-special-counsel-robert-muellers-probe.html

 6. Към Milen:

  Аз пък имах съсед в “Младост 2” , където в боксониерата ми, отпусната след големи разправии като милостиня от общината като на младо семейство ( една стая без кухня, а с “бокс” и клозет, в позлван от мен по нощите за кабинет , прописвайки първите си статии за припечелване на някой хонорар ) ме се родиха три деца.
  Младежът държеше барче в един трафопост в “Младост 1”, но през летния туристически сезон отпрашваше за “Златните пясъци” на гурбет. Веднъж ми сподели как се става барман на морето и как се поддържа този висок, мечтан статут, чрез който за броени месеци се забогатява.

  ” Идва пожарникарят на проверка: веднага получава каси с княк, луканка, кока кола и пр.После идва инспекторът от хигиената- същото. Послед идва милиционерът- същото. И т.н.- непрекъснато”.
  А за забогатяването, което позволава подобна инвестиция в подкупването на другарите по цялата верига, то се знае: удряне в грамажа за сметка на клиентите, подмяна на марков алкохол с български ментета и пр. шашми. “Най-любимата” от всички, за която съм чувал от биш сервитьор, е за сервиране на “минерална” вода на чужденци ( в годините, когато тя не беше модна за нас, но чужденците си я искаха), която всъщност наливали от чешмата. На края на вечерта задружният колектив си делкал по 300 лева суха пара на вечер от мократа далавера само от тази измама.
  Така че въпросният нещастник, попаднал в затвора, явно е бил стиснат и не е платил на някого по веригата, въобразявайки си, че може да “надхитри системата” защото има някакъв връзкарски гръб, който обаче се е оказал по-слаб от отмъстителната ръка на корумпираните другари, на които им е било нужно да покажат какво се случва със скръндзите.
  Днешно време корупцията е всякаква, но не и така всенадордна, каквато беше.Един чужденец ми разказа, че първата дума, която всеки научава в България, е “връзки”. Без връзки нямаше живот и всеки си спомня, че връзкки се търсеха и за най-елементарти стоки и услуги.
  Днес от частния собственик не може да се краде така, както се крадеше от държавата. Друг е въпросът, че самите собственици са на върха на вригата от корумпиращи заради корумпираността на управлаващите държавния капитализъм у нас, какъвто е той тук по руски образец.
  Ще си останем най-бедната държава в ЕС, която отблъсква нормалните инвеститори от чужбина, за които тази руско-българаска традиция в краденето е много добре известна. Иначе вмирасаната глава на рибата може да лъготи каквото си иска за нашата привлекателност ( която се дължи не него по подразбиране, щом го тупат по гърба евроначалниците), но големите западни акули не могат да бъдат излъгани къде да ловуват пеалбите си. Тук се сблъскат с подъл руско-български октопод, действащ по свои правила над закона и правилата ( върховен хищник по неговата воля може да се окаже някоя дребна, но адски лакома риба, която е зинала да погълне милиони подкупи и да откаже всеки инвеститор) и поради това избягват да си създават главоболия в нашите плитчини.

 7. Не знам защо непрекъснато се говори, че първите митинги след 10-ти ноември 1989-та година са били тези на 17-ти ноември (организиран от ОФ) и на 18-ти ноември (организиран от неформалните организации). Лично аз съм участник в митинга на Централния площад в Пловдив, на който няколко хиляди човека се събрахме пред Партийния дом. Не съм абсолютно сигурен в точната дата, колебая се между датите 14-ти и 15-ти ноември. Тогава голям кордон от милиционери успя да спре хората, но свободата вече се носеше във въздуха. Хората скандираха лозунги срещу БКП, викаха “Долу” и “Оставка”. И дълги години след това Пловдив беше най-синия град на България.

 8. Към georgi nikolov:

  Към Георги Николов от др. Михаил Кръстев:

  Социални дейности е голямо главоболие. Това е здравеопазване, раздаване на апартаменти, старчески домове, изоставени деца и пр.
  В квартала още ми се смеят: “Ето го доктора, който раздаваше апартаменти и не взема един за него”! И ме имат за глупак.

  И последна история за Георги Николов.

  Ходя по Пловдивската Главна с един приятел. 1991. И виждам насреща доносника, който ме е топил в ДС- и той ходи с приятел. Като наближихме му обърсах един щамар с външното на ръката – очилата му хвръкнаха на десет метра. Моят приятел ме хвана:”Ама защо го удряш този човек?” “Той си знае защо” му отговорих. А боклукът си прибра очилата и отмина, все едно нищо не е било. Такива са.

  Освен това – една случка от първите дни . Първи приемен ден – в четвъртък приемам хора, за да им помогна. Влиза един и ме пита: “Ти помниш ли ме, докторе? Помних го по физиономия, но не мога да се сетя от къде. Питах го от къде се познаваме и той казва: “Ами аз носих най-голямото синьо знаме на последния митинг, бе докторе, дето спечелихме властта, дай сега един апартамент!” И го питам коя група е трета, втора? И той възмутен изригна: “Ама дай тука бързо един апартамент,бе! Какви групи? Аз за това ли го развявах голямото синьо знаме?”

  Изгоних го, разбира се. И после такива разправят: “Оядоха се, ей! Затова ли ги избрахме?”

  Точно това е Бай Ганьовското разбиране за политиката – да откопчиш каквото можеш, докато си на власт, пък другите да умират!

  И последна история за Георги Николов.

  Ходя по Пловдивската Главна с един приятел. 1991. И виждам насреща доносника, който ме е топил в ДС- и той ходи с приятел. Като наближихме му обърсах един щамар с външното на ръката – очилата му хвръкнаха на десет метра. Моят приятел ме хвана:”Ама защо го удряш този човек?” “Той си знае защо” му отговорих. А боклукът си прибра очилата и отмина, все едно нищо не е било. Такива са.

 9. МИЛЕНЧО,
  пишеш “пълни глупости”!
  На ВИДЕН ВИДИНСКИ КОМУНЯГА синът му бил барман в РОВНО. Или ти съчиняваш, или теб са те лъгали – на видните комуняги във Видин синчетата им не работеха като бармани. Аз също имах познати бармани и знам, че видните видински комуняги ядяха и пиеха, та се оливаха и нямаше малоумен сервитьор, който би си позволил да им представи сметката. Имаше дори окръжен бос, срещу който беше заведено публично дело /по указанието на Партията, разбира се/, във връзка с крупни кражби и на процеса свидетели разказваха как с приятели всяка сутрин “закусквал”/до към 11,00/ в ШВЕРИН с уиски, кайзер и луканка на корем.
  В родния ми град Севлиево навремето крупна партийка на високоотговорен пост в общината беше заловена от младеж /оказал се впоследствие син на важна клечка от ОкрК на БКП в Габрово/ как си пазарува деликатеси от ГУМ-а и подминавайки касата “забравя” да си плати, в пълно отсъствие на реакция от страна на касиерката /да не е луда – мигом ще изстине мястото ѝ/. При разследването се оказало, че въпросната другарка така си “пазарувала” години наред /и не само от този магазин/. Заинтересувах се след време, как са се развили нещата и научих, че с медицинско изкарали крадлата клептоманка и била оправдана. Тихомълком била изключена от Партията и изтеглена на по-малко отговорна работа в общината/?!/,а няколко служителки в ГУМ-а – наказани /вероятно за занижена бдителност, безотговорност или Бог знае защо/ и освободени…
  Във Видин в голяма част от заведенията навремето имаше специални сепарета или стаички за посрещане и обслужване на “знатни гости” при “закрити врати”. В тях по правило “черпеше” управителят на заведението. Да бъде надчетен барман за 6 кашона водка е пълен абсурд, освен ако барманът не е формен идиот. Средностатистическият барман внасяше /и пласираше на черно/ по толкова водка на месец.
  Така че ,МИЛЕНЧО, прибери си обратно “катрана” в катраницата.

 10. До д-р Михаил Кръстев, благодаря за разказите. Трябва да се споделят в мрежата от очевидци, “потърпевши”, съвременници на “такова беше времето”. Докато както твърдеше мой виртпознат преди години по аналогични поводи “още не сме пукнали”. Не случайно бесепето води такива отчаяно ариергардни битки за каква да бъде историята в учебниците след 9.9.1944г.
  До Стефан.
  Пловдив безспорно дълго време беше знаменосец на сините крепости. Там на 17 юни 1990 год. втори тур на първите свободни парламентарни избори след 10.10.1989г. НЯМАШЕ. 12 от 12 избрани от раз кандидати на СДС на 10 юни..
  Колкото до софийските митинги, онзи на ОФ беше на 14 ноември пред НС и накрая беше превзет от неформалите и най-вече привърженици на БЗНС Никола Петков.

 11. Господин Тинков, виждате ли, че си противоречите?

  В Севлиево значи хванали високопоставената другарка да краде, изключили я от партията-майка. Няколко служители от ГУМ-а били наказани заради занижена бдителност. Тоест няма как някаква пловдивска другарка 20 години да пазарува без да плаща. Извинявам се, че обръщам внимание на детайлите.
  А за специалните сепарета в ресторантите сте прав.И за черпенето на някои другарЕ. Но дайте да разграничаваме фантасмагориите от истината.

 12. Нещата започнаха с голям ентусиазъм.
  И щяха да завършат по успешно,ако хората попаднали в новата власт,бяха по последователни,по борбени и по умни.Не толкова стремежът за забогатяване,колкото завистта ,егото,неумението да оцениш постигнатото и надграждаш като спазваш законови и морални норми.А Не на първата пряка при всеки нов проект подхвърлен от твоите противници ти се хвърляш и мислиш ,че ще бъдеш оценен.
  Оплюваш всичко постигнато до сега и искаш да се харесаш на новите господари,които добре те употребяват.Започваш с оплюване на всичко постигнато от десните хора и стигаш до персонални отричания.Но не постигаш нищо освен разпад на дясното и малко черни предателски пари.
  Наскоро един демократ по душа и надарен с талант писа във Фактор оплювки за ОДС и Костов.
  Сиромахът явно иска да се хареса на Б.Борисов и белким му даде някакъв пост.В Македония например.Статията бързо изчезна.
  Ето тази продажна същност на много хора,които за огризки станаха слуги на Б.Б. респективно на мафията спря развитието на България.Да не изреждам имена.Който прочете този коментар ще се сети за кого става дума.
  Положението е доста безнадеждно.
  Б.Борисов е зависим от кукловоди с руски уклон,а и страхлив да направи нещо радикално.Не се и постара да изгради кадри.

 13. Аз пък ще сложа по-черен катран от този на Чеки:Днес той ползва ника Милен и лъже да се пука по шевовете. Първо, той нито е от Видин, нито е имал приятел от Видин, който е бил барман в комплекса Ровно. Но това не е вяжно, по-важното е че че нямаше такава практика при комунистите да пращат бармани в западни страни, пращаха се такива и сервитьори предимно в ГДР.Комунистите пращаха музиканти и циркови трупи, които задължително бяха филтрирани от ДС и то толкоз успешно, че “невъзвращенци” станаха само няколко от тях.И бяха така инструктрани, че след завръщането си гоовреха против “западня начин на живот”. В София никой не знаеше че е “съществувала” подобна практика, въпрек някокото големи барове.Нито от контингента по крайбрежните курорти.Напълно наивно е да се вярва в такава нелепост-изпращане на барман в Италия за една година,при това от далечен град.
  При това с каква цел,?, каква полза ще имат комунистите от един барман в Италия, който няма как да е под контрола на ДС, освен яко той не е от ДС. В Италия той би могъл да работи, ако има някакъв статут-или бежанец,или с договор: И кой собственик на бар в Италия ще има нужда от барман точно от България. И с кого неговия мениджър се е свързал в България.Ако е имало такавя практика ,тя щеше да е позната в тези среди, при това щяха да бъдат изпращани стотици бармани и серитьори.Пък и кой сврвитьор тогава е гооврел италиански-немски и английски-ДА, но италиански,едва ли,особено в граничния град Видин,който не е курортен град по принцип.

 14. MILEN ,погледни още веднъж по-внимателно какво е написал д-р Кръстев преди да използваш вредни за твоето здраве химически вещества. Той не е казал точно това ,което ти приемаш за “фантасмагории”, “противоречие” и “невнимание към детайлите”!
  Прочети още веднъж , и ще се убедиш ,че д-р Кръстев няма нищо общо със това.
  И освен това ,точно тези “детайли” от времето на соца, които са “фантасмагории” и според теб , те сближават с комунистическата номенклатура, която се е възползвала от своето привилегировано положение. Да не би да принадлежиш към нея ,или към сегашнната ѝ наследница – БСП?

 15. В почти забравената рубрика “Наивността на българчето”, ще обърна внимание само
  на най-внимателните и принципните читатели на блога. Пред вас имате две фотографии-едната олицетворява съветската окупация и комунистическия режим, а другата олицетворява радостта на пловдивските анткомунисти, които са победили комунистите на изборите през 1991г.И по този обективно радостен повод( резултат),веднага са счели,?че самия град Пловдив е освободен от комунистите и е станал “син”, сиреч НЕкомунистически и в еуфорията си са написали този плакат. Всичко е твърда логика, но не подплатена напълно.Явно когато тези,които са взели решение за написването му са били на тъмно или ако не,изобщо не са погледнали към Пловдивския Альош. Иначе едва ли биха се осмелили да го напишат.Ето как слабото внимание е довело до тази детска
  Наивност.Сравнение не може да има между сньото плакатче и окупаторско-комунистическо прокатче. Къде е синия плакат и руския прокат.
  Та затова пиша толкоз години тук към наивността напук- ЗА СЕРИОЗНИТЕ НЕЩА СЕ ПИШЕ СЕРИОЗНО.В притивен случай излиза временно и фамозно……

 16. Засега съм убеден че Доктора и Милен са едно и също лице, дори има още един ник тук,, който принадлежи на него. Този изрод пише по двайсет и пет часа в денонощието, фантазира като пълен безумец, а в сайта на Фактор основния му псевдоним е Чекист. Пише под стотици никове. Пише напълно комунистически идиотизми и стопроцентови антикомунистически позиции. Преди години когато Едвин Сугрев не бнеше затворил блога си,аз разобличих този изрод много пъти. Същото направих и в този блог. Смятам, че Доктора е фикция, защото неговия дуализъм напълно съвпада с този на Чекиста-Милен. Тази теза е неговия способ да приравнява комунистите със сегашните антикомунисти, при това, прави го доста успешно и наивниците мунсе хващат. Мен също ме установи на блога на Фактор, където пиша с ник Пвтко, Той дори започна да го използва с някои добавки ,но използваше и ника ми Антикомунист…..

 17. До г-жа Савова
  Г-жо Савова,вътрешната “дискусия” с Милен и доктора ще се разреши по естествен път. Хората са различни и имат неясни амбиции.
  По интересен е случая с талантливия демократ и неговите оплювки,за които споменавате. Той имаше роля в политическия ни живот,която разиграваше доста разностранчиво.
  Това,което той-Ал. Йорданов-е написал в статията си е скроено с премълчани или прекроени истини. Сега той прави хаотични опити да се изтика пак на гребена на вълната. Дали сам осъзнава,че му липсват възможности за това?

 18. МИЛЕНЧО,
  Наистина ли си патологично наивен, ментално увреден или си просто бездарен трол?!
  Къде видя противоречие в тезата ми? Хайде да обясня още веднъж, специално за теб – белким вденеш.
  Добросъвестният младеж разобличил крадлата, се оказал габровец, син на знатен партиец от окръжния комитет на Партията, на когото и през ум не минавало, че въпросната крадла е СЪПАРТИЙКА, АБФК, един от замовете на общинския комитет на Партията в Севлиево. И се получил комичен гаф. ГУМ-ът бил фрашкан с хора, историята се разнесла със скоростта на светлината и нямало как да се потули. Още повече, че се намесила и милиция /за да е пълен циркът – в помощ на крадлата/, докато не станало ясно чий син е габровчето.
  Сега изясни ли ти се картинката?
  И “ОБЪРНИ ВНИМАНИЕ НА ДЕТАЙЛИТЕ” – крадлата била оправдана /също като кремчето поптодорова/, а служителките – изхвърлени на улицата, за това че допуснали гафа и за назидание на безпартийната рая.
  А сега и аз да те попитам – защо да е възможно години наред /не знам – може да са били и 20/ севлиевската партийка да “пазарува” по този начин, но пловдивските комуняги – в никакъв случай!
  Мръсната червена измет по подобни начини “пазарува” не 20, а вече 70 години и не като посочената от мен кокошкарка, а ангро, без скрупули и задръжки, в особено големи, в чудовищни размери! Днес вече е “напазарувала” /и разпродала/ 90 процента от България!
  И забележи – не без косвеното съучастие на такива като теб!
  И сега ли не разбра?

 19. Zapo4vam da razbiram kakvo e imala predvid drugarkata kurnelija kato napisa, 4e demokracijata bila im otnela mnogo.

 20. Ще напиша и аз нещо, което зная от много близък роднина. Годината е 1994/1995. Мястото е ресторантът на банка славяни ( бившата “Варшава” на бул. руски София) Там регулярно са се провеждали срещи в сепаре в сутерена. Лицата са: Андрей Луканов, Школагерски, Вел. Дърева, Асен Мичковски и Венци Димитров. От сепарето се е носело весел смях и са работели интензивно с джобни калкулатори. Накрая сметката се е плащала от Школагерски, председател на Народното Събрание в този момент, във вид на собственоръчно написана и подписана бележка и се е плащала от бюджета на Народното Събрание.
  На персонала особено впечатление е правело, че само Луканов е влизал и излизал с гордо вдигната глава и поздравявал клиенти и персонал. Останалите са го правели шумкарската и на прибежки.

 21. До Павел Тинков:
  Виж Павле, не си ми никакъв и не ме познаваш за да ме квалифицираш или убиждаш. Но ти толкова си можеш. Без да познаваш лично някого, без да си разговарял с него не го квалифицирай като какъвто и да е. Когато не можеш да обясниш човешки и се омотваш в собствените си тези не нападай хората. Така ще постъпваш само със сина си петър. Разбра ли?

 22. Коментар,НЕсвързан със статията.
  “С Луков марш ние се опитваме да демонстрираме и да покажем, че няма да оставим да ни отнемат бъдещето в България, именно затова и мотото на факелното шествие е “Бъдещото ни принадлежи”, заяви един от организаторите на шествието – Звездомир Андонов. Той допълни, че “нашата Европа се бори против комунизъм и капитализъм”.

  Защо лиочно аз и още няколко читатели говорят за “наивносттта” у българчето.

  Ето уважаеми читатели,вижте докъде са стигнали в цивилизована Европа някои “българчета”,а именно-ДА СЕ БОРЯТ СРЕЩУ КОМУНИЗМА И КАПИТАЛИЗМА”. Сиреч срещу АБСОЛЮТНОТО НИЩО!!! Защо ли?-ами защото няма нито капитализъм,нито комунизъм,нито пък е имало,ниото пък ще има.Имаше само комунистическа диктатура,комунистически геноцид ,всевъзмжни комунистически мърсотии и комунистическа пропаганда-поселдните две са налице и днес.

  И абсолютно никой не пита това лице как ще се бори срещу капитализма??-така,както комунистите ли,или ще има друг вид борба.Видя се че комуниостическата борба излезе напълно фалшива ,измамна,абсурдна…. И точно затвоа тази “борба” не унищожи капитализма и не построи комунизма.Може още много да се разсъждава върху изказания цитат по-горе.

  Мисълта ми тези,които се смятат за серизони хора да обърнат внимание какво днес РАЖДА “българчето”. Комунистите раждат “национално движение “русофили”,националистите раждат “борба срещу капитализма”. Е,я нека някой да даде оценка на “избрания европейски път на България”.Участвали ли са в този избор комунистите-русофили и националистите-борци срещу капитализма.

  Ами ще си стои пловдивския Альош вечно и ще бъде осветяван в бъдещето далечно.

 23. До МИЛЕН:
  Първо: Позицията ми /тезите ми/ и светогледа са отдавна изяснени в този блог и вярвам, че не подлежат на съмнение.
  Второ: Ти ме познаваш лично, тъй като аз излизам в блога с името и личните си данни. Теб никой не би могъл да те познае, понеже се явяваш тук като анонимен драскач.
  Трето: Предлагам да не намесваме в конфликта между нас семействата си. Защото ти си младо момче и не те познавам, но току-виж се окаже, че съм бил близък с някой от родителите ти…
  Четвърто: Гордея се със сина си и с възпитанието, което съм му дал!
  Пето: Имаш ли да кажеш нещо ПО СЪЩЕСТВО или само разводняваш темата?

 24. Тинков,виж на Чеки,коментарите във сайта на Фактор,теса над 90% от всичките.Този човек просто доминира и дирижира няколко сайта.И тук го знам със десетки никове,този малоумник не се спира,той просто болен мозък.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.