Борисов се примоли ако не за руско гражданство, то за руска прошка

Имам си своите недостатъци, но самопризнаването на собствените грешките не е сред тях. Да, аз греша, при това отдавна, често и упорито.IMG_7843

 

Грешно посочвах от поне десетилетие насам руската намеса в България. Днес виждам, че тя се признава в документи на институти на НАТО, които ме реабилитират на свой ред с признанието, че тази опасност е била подценена, а България е буквално подложена на най-агресивната форма на руската намеса, наричана от експертите на организацията държавно превземане. http://www.faktor.bg/bg/articles/novini/svyat/kolezhat-po-otbrana-na-nato-v-balgariya-rusiya-praktikuva-zavzemane-na-darzhavata

Дори прочетох, че български експерт е съобщил за руската хибридна война срещу България и експертната му оценка от 20 страници е включена в доклад по въпросите на сигурността в престижен лондонски институт.

Явно бях в грешка, когато през 2014 г. проявих инициативата да посоча връзката между Пеевски и Борисов, за което бях публично удостоен от Борисов с титлата “идиот”. Днес виждам, че дори президентът Радев задава ( риторични по своя заплашителен подтекст) въпроси за отношенията между депутата и премиера. Него Борисов не смее да удостои със същата титла – все пак зад Румен Радев стои демонстративно московската пета колона, същата, която Борисов ухажва открито или чрез бездействие и отказ от съпротива срещу нея. Не случайно единствената неправителствена организация, която Борисов пожела да удости с личното си внимание предизборно миналата година, беше именно Национално движение “Русофили”, а депутатът му Красимир Велечев оглавява групата за приятелство с Русия в НС ( в каквото качество ходи на сборищата на русофилите дори тогава, когато там аплодират предизбрно Румен Радев, уж конкурент на ГЕРБ, оказал се след това победител …по волята на самия Борисов, както той претендира сам).

Грешно написах в “Течна дружба”, ако се съди по всеобщото мълчание по темата вече седма година, че БСП е обърнала рязко курса и е подкрепила евроатлантическата ориентация на България заради заплахата на германските социалдемократи да спрат помощта на БСП чрез личен демарш на изпратения в София за целта депутат Гернот Ерлер, поставил на Георги Първанов ултиматум партията му да спре да подкрепя Милошович.

Случката се е разиграла в кабинета на президента Стоянов, но от години всички приемат за вярна лъжата, че всъщност БСП размислили изведнъж и подкрепили евроатлантическата ни интеграция на един конгрес, защто със сълзи на очи ( буквално и наистина) ги е помолил от трибуната Стефан Данаилов. За тази моя “грешка” никой и до днес не е пожелал да ме “поправи”- нали трябва да се позове на мен, за да зададе въпрос на Стоянов или Първанов да потвърдят!

Дълго си оставах грешен и в отбелязването на факта, че на два пъти премиерът Бориссов обръща историята с хастара наопаки, заявявайки , че България е обявявала война на СССР, макар да е обратното. Днес забелязвам, че поне във форумите в интернет тази “грешка” на Борисов е забелязана, но аз си оставам грешникът, който си позволи да я разгласи в пустинята на липсващата медийна и политическа реакция.

И много други подобни грешки съм допускал. И въпреки това пак сгреших. Наивно не допусках, че Борисов ще се измъкне толкова лесно от ситуацията, когато грозно се подмазва от Мюнхен на Путин. Направо му се умилква във връзка с това, че се е изпуснал да разкаже вица, според който човек не може да си избира родителите както и руснаците – Путин. На това негово прегрешение в Русия реагира фамозната българофобка Мария Захарова с пореднен шамар с опакото на ръката си, този път лично в лицето на Борисов, заявявайки на практика, че той тайно си мечтае за руско гражданство и може да получи такова, ако се примоли, след което да гласува за Путин.

И Борисов наистина се примоли- ако не за руско гражданство, то за руска прошка.

Най-напред на подигравката грешно реагира, както излиза, Екатерина Захариева. Министърът на външните работи на България Захариева отвърна, че няма да отвръща на Захарова, защото тя е просто говорителка на руското външно министрество и не й е ниво. Заяви го в интерю за БТВ.

“Реакция трябва да има на подходящото ниво, не мисля, че на българския министър отива да отговаря на говорител”, каза по БТВ Екатерина Захариева http://btvnovinite.bg/video/videos/tazi-sutrin/ekaterina-zaharieva-vinagi-informirame-prezidenta-radev-za-vazhnite-sreshti.html

Обаче грешно си е направила сметката Захариева, че Захарова не заслужава отговор. Поправи я и фактически унизи министъра си, себе си и България самият министър-преседател на България Бойко Борисов. Буквално часове след репликата на Захариева , че Захарова е твърде малка, за да й се отговаря на министерско ниво, Борисов принизи с оправдателен тон премиерското си равнище със следните извинителни думи, изречени в Мюнхен:item_photoverybig123041

 

 

“Путин би трябвало да знае, че има много вицове, особено за избори. Аз се пошегувах“.

“Считам, че с президента Путин винаги съм бил в много добри отношения, лични, дори когато сме се карали. Много пъти сме се шегували”.

“За един политик, особено толкова години, успешен безспорно за Русия, би трябвало да знае, че има много вицове. И за мен, и на мен ми разказват вицове за мен, особено за избори. Дано го е приел. Аз виц казах, пошегувах се”. http://news.bnt.bg/bg/a/borisov-v-myunkhen

“Този виц важи и за Ангела Меркел, и за мен, ако щете. Това е много силно качество на политиците – да могат да се шегуват и те със себе си, самоиронията, ако щете, също е важна”.

Поправете ме и този път, щом греша отново, но питам: защо всички вкупом мълчат за предният случай, в която Борисов унизява България от най-високия пост в премиерската ни република? За Екатерина Захариева, която Борисов прескача като безгласна буква в огласяването на своето покорство пред Путин, е ясно: за нея е въпрос на “трудова книжка”. Но никой ли не вижда и не чува това скърцащо пълзене на нашия европеец пред евразиеца?

Народе ( и ти, международни наблюдателю, който в момента обитаваш София в особено големи количества)????

IMG_8231

22 мнения за “Борисов се примоли ако не за руско гражданство, то за руска прошка”

 1. баце е дупедавец по всички азимути. Любимата МУ дестинация, има си хас, е североизток.
  И какво му е “успешното” на пут.ин питам аз и отговор не чакам. И каква е таз “диалектика”, “дори когато се караме сме в добри отношения”.
  Съгласен съм, че е “чудовищно некомпетентен”, това по Иван Костов но е И чудовищно тъп ако смята, че в Брюксел и Вашингтон само ще му гледат сеира и шпагатите. Иде Видовден! За всеки и за всички!
  По инициативата на СИЯ “Левче за Иво”
  https://ivo.bg/%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B8-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B0/

 2. МУТРОПИТЕКА сега трябва да даде РАЗВОД на ПУТЛЕР и на рАЗИЯ след УЖИЛВАНЕТО ЕДИН МИЛИАРД в ДОЛАРИ от тяхна страна – ( ДЕНГИ НЕТ). И да не си мисли че като си говорят вицове с ПУТЛЕР ще му върнат ПОРИЧКИТЕ – ще ги сънува!IIC…..oIL.

 3. Още по същото:
  ПРЕЗИДЕНТЪТ на Украйна (който очевидно не е червен и не е Резидент като Радев), обвинява сериозно Русия:
  “Русия води световна хибридна война”!!!
  “Съюзниците от Запада да сплотят още по-силен натиск върху Русия”
  “Москва цели подкопаване на Украйна и западните демокрации”
  “Москва развръща армии от интернет-тролове да разпротранява дезинформация и насажда раздор извън границите на Русия”.

  А бе, ние от запада ли бяхме, или от изтока, или откъм русия, или балканите ли ориента му викаха??
  В България кой от правителството ни говори по този начин, като Порошенко??
  Боко кучеподаряващ цунка руски кагебисти-посланици, хвали руски външен министър, но не български или европейски ила натовски, Радев резидентства в полза на Русия и срещу санкциите срещу нея, каракачански поддържа повече съветско оръжие и никакво НАТО-вско, сидеров получава медали от руски КГБ-парламент-правителство (което е едно и също нещо), курлелия вини само западните лоши с никаква критика срещу Русия…
  https://www.rferl.org/a/ukraine-poroshenko-accuses-russia-of-world-hybrid-war/29044338.html

 4. Мутрата Борисов(а) ВИНАГИ е бил лакей и ВИНАГИ е блюдолизничил пред началника!!!
  Цялото му публично поведение е базирано на това лакейничене пред силните и газене на слабите!

 5. Б.М.Б е нашия да ВИНЧИ,човекът ОРКЕСТЪР,най-харизматичния,човекът пред който се кланя ЕВРОПА и запада,е без захарова,тя е влюбена във ВОЖДА путин. БЕЗгрешникът БМБ обича ВЕЛИКА россия и кремъл в частност ПУТИН,приятелство което не се забравя от векове за векове,дори лакеите от ГРОБ нямат нищо против тази опияняваща любов на русофилите от селската демократична партия-ГЕРБ.Да,, живееят,,КОМИСИОННИТЕ на КРЕМЪЛ нека се облажат патриотите,АТАКИСТИТЕ-КОМУНИСТИТЕ и сие другари.

 6. Маша грабна машАта и Боко превключи на задна. Еш си няма, пъргавелник.

 7. Днес, около 19.45 ч. по ТВ+ изтече подробен поръчков репортаж от някаква Снежанка Любенова, възторжено задъхана рублофилка, която ни запозна с руската традиция “Широка Масленица”, която (както се изрази репортерката) руснаците, живеещи “ОТ ГОДИНИ” в Благоевград празнували. ОТ КОЛКО ТОЧНО ГОДИНИ??! Щото повечето благоевгардачни нито са чували нещо, нито са виждали някакви “масленици”?! Чужди, натрапени ни празници, които местните телевизионни дупедавци поръчково искат да представят като вече утвърдена сред българското общество “дългогодишна традиция”, свързана с многобройното руско присъстваие в района. НЯМА ТАКОВА!
  Срам и позор за “патреотичните” благоевгадски телевизионни измекяри, които при такова изобилие и богатство на български традиционни празници в зимния сезон дават приоритет на чуждите маймунджалъци!

 8. “С президента винаги сме били в много добри отношения,лични /бре,бре,бре б.Ст./, дори когато сме се карали /олеле-б.Ст./.Мното сме се шегували /аууу-б.Ст./”
  Загадка е на какви братски срещи са се провеждали тези лични изживявания. С прегръдки и целувки Бойко пропуска да си засили авторитета,може би да не прекали,защото майтапа си е майтап,но с Путин трябва да се внимава.

 9. А ето и още едно мезе на “бедняците” – руската салата (много вкусна, когато я направя):
  …”Парадоксален е фактът, че салата, позната у нас като Руска се нарича Френска в Русия. Във Франция пък са я кръстили по името на първосъздателя си – салата Оливие. В Италия я наричат просто Тежка Източна, докато за испанците е “Бедняшка”…
  История и настояще на оригиналната руска салата
  http://www.kulinarno.bg/novini/%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%8F%D1%89%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0-482

  …”Нерде Ямбол, нерде Стамбул е работата, ама нейсе. Нашата Пътка Кърова, чистачката на входа, е по-експерт по Закона за етажната собственост, независимо от проблемите й с латиницата в личните й документи. Не знам до колко сте запознати с името Пътка, но има 26 Пътки в България. Хайде, името не е толкова колоритно – докато не решат да си вадят лична карта, международен паспорт… защото им предлага точно 2 варианта на латиница. Putka или Patka. Фамилията й оставям на вашата фантазия…’
  http://www.bodliv.com/43059

 10. Утрешният традиционен празник е ПРОШКА Сирни Заговезни.Уважение на по-възрастните-родители,братя,сестри…При руснаците няма како,няма батко-направо по име,независимо,че разликата във възрастта е с години…А българи продали се за рубли винаги е имало…

 11. Все пак да не забравяме ,че захаровна е “удостоила” с персонално “предложение” към “вождь” винету. Лично го е “откроила”, пред целият рублофилски строй на петата си колона! А както знаем за винету няма нищо друго значение ,освен личните и персоналните награди от начальниците му, за да вярно изпълнените задачи. Това е неговата истинска същност и призвание ,още от пожарната “академия” , през охранването на неговите ментори – тато ди тути каскети и Кобурга, а след това генсек на народната милиция , а сега НАЙ-верен порционен таваришт на задкулисната си путлеристко-задунайска “течна дружба”.
  А самият ПЕРСОНАЛЕН “жест” от захаровна към задунайският им “вождь” е нещо повече от “похвала” за неговата “неуморна” рублофилска “мисия”, това е вече “почетен” знак за вярната му путлеристка служба в обслужването на хибридният путлеристки бандитустан!

 12. ДО ВСИЧКИ:
  Някой дали знае повече:
  Преди около три години в нета се появи “Списък на сайтовете, разпространяващи руска пропаганда”.
  Списъкът можеше да бъде намерен в тези сайтова, линкове по-долу.
  Но нещо изчезна. Сега не го откривам в нета.
  Дали НЯКОЙ ОТ ВАС тук знае такъв сайт. Би ли могъл да пусне тук линк?
  Предварително благодаря.
  http://petatakolona.com/spisak-na-saytovete-razprostranyavashti-ruska-propaganda/
  http://forum.petatakolona.com/viewtopic.php?f=5&t=28#p77

 13. Какво да правим ,като на ГЕРБ-а стоят си и сърпа и чука?!

 14. ЗасегаГ-н Бойко Борисов се оказва най-необразования,най-нецивилизования и най-неграмотния министър-председател на България.Впрочем и най-невъзпитания и недодялан държавник.Ткава е и държавата без съмнение.И най-прикрития комунист и Про-руснак

 15. Захарий Стоянов:

  „Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка! Аман, бей, аман! Лошо нещо било московлука… То не прилича ни на даалии, ни на кърджалии, ни на фанариоти! Право имали ония старци, съвременници на Екатерина, на Александра I и на Николая, които ни говореха: „Ще плачете за зеленото парцалче“. Видели тия и патили, на основание на факти и на събития говорели горните думи. Цял свят, хора, които не ни бяха ни в клин, ни в ръкав, припознаха нашата висока култура и благородните ни борби, само московците стоят настрана и викат: „Стрижено е!“ — Необяснимо.

  Царуванието на нагайката, монголското иго, татарщината и крепостното право може би да са едни от най-силните фактори, които са направили от руските държавни мъже зверове и идиоти. От друга страна пък, твърде е обяснимо тяхното подло поведение, защото хората искат да ни направят московци, прочее, правят ни всичките злини и пакости, които може да измисли развратният човек. Но и това е недоволно. Малко ли други държави има, които също така се стремят да владеят над чужди земи и народи. Между това ние не виждаме тая подлост в техните стремления, тия адски и гнусни средства, каквито руската дипломация употребява над България. […]

  Но в София, в столицата на България, гдето живеят най-голямото количество интелигенти и патриоти, един развратен до в черната си душа калугер излиза дързостно пред очите на всички и говори, че народът е признателен на своята освободителка! “

  Първи въпросът КОЙ? задава всъщност… Захарий Стоянов. Столетие и повече по-късно неговите думи продължават да резонират извън времето – все така истински и все така актуални.

  Започнал като поддръжник на руската позиция, в периода на борбата за съединение Захарий Стоянов ще се обяви против позицията на руската власт. След 1885 г. Стоянов застава начело на в. „Свобода“, откъдето ще брани яростно идейните си противници, изолираните от хората аристократи и подкупни журналисти. Стоянов е радикален – той не търпи противоречие, неговата публицистика е емоционална, критиката му – унищожителна. Към идеалите си се придържа ревностно. Неговото литературно и публицистично наследство е разпръснато из цяла България – в Пловдив например той издава първият си самостоятелен вестник и е сътрудник на „Народний глас“, „Независимост“, „Кукуригу“, „Южна България“.

  Известен е най-вече със своите „Записки по българските въстания“, където очертава революционния завет на България, преосмисляйки го в ценности. Търсейки смисъла на историята и завета, който трябва да бъде спазван неизменно от българите, Стоянов успява да нарисува тази карта на възрожденска България преди нейното окончателно появяване на картата на Европа.

  Неговата литература не е литература без кауза – той вярва, че писаното слово има изконна мисия във формирането на общественото съзнание. Политическият живот в страната и близкото историческо минало ще занимават творчеството му и ще оставят едно изключително богато културно наследство, превърнало се в завет.

  Той полага основите на родолюбието, построявайки пантеона на българските възрожденци. Освен „Записките“ издава и „Васил Левски“ (1883), „Четите в България на Филипа Тотя, Хаджи Димитра и Стефан Караджата“ (1885), „Черти от живота и списателската деятелност на Любен С. Каравелов“ (1885), „Любен Каравелов и неговите клеветници“ (1885). По-късно става кореспондент на множество европейски издания, включително британския „Таймс“.

  Захарий Стоянов вплита в този завет и собствената си история – роден в семейство на овчар, откъдето получава отказ да продължи образованието си, той бяга от дома си, стига до Русе, където става част от революционния комитет.

  Участник в Старозагорското въстание, след това той става един от основните образи на на IV революционен Пловдивски окръг, става част и от Априлското въстание – именно покрай тези събития той ще стане близък с Георги Бенковски. След въстанието е заловен и преминава през няколко затвора, бягайки нелегално в Търново през 1877-а, а впоследствие е част от организирането на съединението на Източна Румелия и Княжество България. Стига до народен представител и председател на Народното събрание през 1888 г.

  Но „Записките“ в частност са приети остро от някои, които се припознават вътре и които Стоянов яростно критикува поради позициите им. Той не е скромен в критиката си, изобличавайки множеството предателства, зависимости и пропуснати възможности. Славейков обвинява Стоянов в простащина, но пък Вазов се вдъхновява от него за своята „Епопея на забравените“.

  Крайните му позиции са диктувани единствено от представите му за родолюбие. Така той ще се обърне дори срещу някогашния свой другар Стамболов. Според някои смъртта му в Париж през 1889 г. е причинена от отравяне, като той така и не успява да завърши „Записки по българските въстания“ – събитие, което носи в себе си известна символика.
  Защото днес историята остава не само недовършена, но и умишлено прикривана. Думите на Захарий Стоянов, неговото творчество и неговата перспектива над едно минало, от което е бил част, остават важно наследство за България. Те живеят напук на десетилетия опити за подмяна – опити, чието зараждане Стоянов вижда и от което силно се страхува.

  Захарий Стоянов разбира добре че онези, които не познават историята си, са обречени да я повтарят. Затова острият му език и честното до болка перо не създават патриотизъм, а именно родолюбие – амбицията българското общество да бъде наясно както със своите борци, така и с онези между нас, които остават от другата страна на историята.

  Помним ли?

 16. Голяма и жестока битката се води за лизането на руския ботуш в милата ни татковина. Геройкото е един от многото мераклии да е на една от първите позиции.

 17. До АНТИКОМУНИСТ! Много си прав ПРИЯТЕЛЮ. Наистина тизи КАТИЛ НЯМА РАВЕН на СЕБЕ СИ – става въпрос за МУТРОПИТЕКА БОРИСОВ.IIC…..oIL.

 18. Проф. ИВАН ШИШМАНОВ
  17 юли 1890

  “‘Agence balcanique’ от 15/27 юли известява, че султанът е издал ираде за инвеститурата на Охридски и Скопски владици. За Велешкия нищо се не поменува. Да се смята ли това за една смешна платоническа отстъпка на русите, които с всички сили, със заплашвания искат да заставят Турция да се откаже от намерението си да дава на българите някакви права за Македония. “Neue freie Presse” в една уводна статия отдава вината за нерешителността на Портата на тия заплашвания. Официално дементират (опровергават) от Петербург новината, че Нелидов е подал някаква нота по въпроса за бератите. Само драгоманът, държавен съветник Иванов бил направил някаква забележка на Великия везир. Идиотска, безчестна политика водят сиромашинките. И последното уважение, което може да питае човек към руската дипломация, изчезва.”

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.