Руски капитали надничат зад сделката с ЧЕЗ? Аууу, какво изключение!

images-1

 

Не остана вече фактор в държавата, който да не се е произнесъл за сделката ( от руската дума “сделано”) с продажбата на ЧЕЗ. Вече и президентът Румен Радев се почувства длъжен да се присъедини към общото мнение, че водата е мокра, т.е. , че има нещо гнило в поверената му държава.

Какво единодушие настъпи само! Преди президента реагираха опозиционери и доста корупционери, чиито имена е по-добре да не споменавам, защото те имат правото да мълчат или да говорят само тогава, когато настояват заплашително да дадеш доказателства колко точно са взели, да посочиш място, ден, час и минута, както и дали разполагаш с документи, аудио и видеоматериали, пръстови отпечатъци, ДНК материал и храбри свидетели, които да докажат твърденията ти за тяхната корумпираност.

Губене на време е ( за пишещия и четящите) е да преповтаряме аргументите на възмутените състезатели в дисциплината “дай да яхнем първи вълната на възмущението”. Пък и съгласяването с несъгласните със сделката ще изглежда като практикуване на римското правило “да се присъединим към врага, ако не можем да го победим”- номер, който БСП спретна с благоволението си да се присъединим към НАТО и ЕС.

Далеч по полезно е в помощ на любознателните да зададем въпроса защо всички се превъзбудиха чак сега и вкупом заприличаха на жабата в лабораторията, на която са й пуснали с експериментална цел ток, за да й проверят рефлексите. Вярно е, че пускането и спирането на тока е сред най-чувствителните теми в нашето блато. Самият премиер Борисов, властелинът на гьола в Белене, припомни, че при управлението на адски възмутените днес другари и другарки за съдбата на електропренасянето България приличаше на дискотека. Понеже “увеселението” се е командвало от държавата, пускането или спирането е зависело от това дали шалтерът е ръцете на пиян или трезвен държавен служител.

Цветистите метафори и хиперболи обаче отново не отговарят на въпроса защо изобщо се стигна до абсурда безпарични българи с нулев опит в бранша да си напазаруват на кредит една трета от бизнеса в снабдяването с електиречство в днешна България?  За един обикновен потребителски кредит банките проучват едва ли не интимния живот в спалнята на кандидата, а тук подборностите от салнята започнаха да изскачат след свършения факт на консумираната близост на купувачите с банките. И с руските милиарди, къде без тях в нашата губерния!

Това, че Нова телевизия по същото време беше купена от чешки милиардер, извънредно близък с путинофилстващия чешки президент Милош Земан, не предизвика никакви вълнения. Голяма работа, поредната българска медия минава вече открито под руска опека – за свикналите на изнасилвания насред площада у наше село още едно не е от значение. Обаче…

Обаче същото се случи през лятото на 2013 г., когато “Булгартабак”, най-дълго охранявания от ДПС български държавен монопол беше продаден без възражения от страна на Доган и поданиците му и без конкуренция на истинския руски купувач, Външнотърговската банка( ВТБ), по-известна по света като втората по големня в Русия, заслужила си прозвището “банката на Путин”. Търгът с един състезателен ( троянски) кон мина без никакви Радини и Радеви вълнения ( Радев още се правеше на натовски генерал по онова време, така че му е простена криеницата със задна дата, а днес вече няма информационен повод да се възмути – бито, платено).

А никак не беше шега работа. “Булгартабак” е класическа илюстрация на написаното от Джордж Оруел ( и той бивш комунист, за сведение на Сидеров): “Който контролира миналото, контролира бъдещето”. В смисъл, че който контролира “Булгартабак”, контролира електората на ДПС, критичен по своята важност играч в играта на демокрация в България вече повече от четвърт век. Фактът, че за първи път от ДПС не вдигнаха врява около “посегателството” към тютюневия мнопол и неговото значение за депесарския монопол върху изборните резултати в населените с български турци райони, издаде връзката на партията с московската пета колона.

Истината се изстреля на международна орбита за първи път в прословутата статия на ”Ню Йорк таймс” в края на 2015 г., която посочваше проруския характер на ДПС и с това разгневи искрено тогавашния лидер Лютви Местан. Той поиска извинение от “Ню Йорк таймс”. Очаквано, не го получи, но неочаквано година по-късно си призна, че май авторите на статията ( с които пишещият тези редове имаше дълги разговори в София и беше наясно, че и те са наясно) са били прави . Видно стана най-накрая за всички от коледната промосковска операция на Доган по отстраняване на Местан и демонстриране на лоялност към Кремъл.

Сега един руски грузинец или грузински руснак ( Паата Гамгонеишвили , първи славянин, собственик на банка “Славянский кредит”) не прави нищо кой знае колко по-различно от ВТБ в рамките на руското придобиване и на други активи от подобен мащаб – като БТК ( това не беше ли слагане на руска ръка върху комуникациите на натовска България, г-н президент?), на най-големия Мол в София или на ТЕЦ Варна , Дипломатическия клуб в Бояна или на столичната Общинска банка, купена пак с кредит от БТБ. Общото в изброените дотук няколко сделки е в това, че руското участие в тях е публична тайна.

Да не би това е да е грешката на г-жа Гинка от Пазарджик? Може би от самото начало трябваше да си каже ясно, че едни руски милиарди надничат зад нея й щяха направо да я поканят на поднасянето на цветя на 3 март пред паметника на “Опълченеца” в София, организирано и тази година съвместно от русофилската Столична община и Дружеството за приятелство с Русия “Александър Невски” ( открийте разликите!).

Вместо това, сега на г-жа Гинка се налага да играе ролята на умрялата лисица, метната на рамото на бракониера, който крещи изненадно при среща с горския, попитал какво е това нещо, увито около врата му: “аууу, лисица”!

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг, Руски капитали надничат зад сделката с ЧЕЗ? Аууу, какво изключение!

 

17 мнения за “Руски капитали надничат зад сделката с ЧЕЗ? Аууу, какво изключение!”

 1. Ако наистина Русия си пазарува поредните стратегически активи в България, интересно защо петата колона вие на умряло. Сигурно още не са ги уведомили за какво става дума.

 2. Що ли не съм изненадан.
  Да припомня.
  По инициативата на СИЯ “Левче за Иво”
  https://ivo.bg/%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B8-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B0/
  И не по-малко важното. По делото на РУБЛОФИЛА илиян тодоров срещу БЪЛГАРОФИЛА ИВО ИНДЖЕВ пълните координати:
  Софийски Районен Съд-Наказателно отделение, адрес бул “Скобелев” 23, ндчх 17036, УТРЕ-28-ми февруари-сряда от 14,30часа, 109-ти състав, съдия Славчев в 16-та зала.
  Всички съблогари и читатели които имат възможност нека подкрепят Стопанинът на БЛОГА НИ с присъствие. Очаква се И “агитка” на атакистите. Не се поддавайте на провокации.

 3. За да не Ви обвинят в некопетентност г-н Инджев, Земан е скоро преизбраният им президент, почитател на Путин, а Бабиш е премиерът гостувал на слънчо от Банкя през януари.

 4. Нали взеха 4 ри милиарда от КТ. Покупките с наши пари започнаха.

 5. Напоследък “сами “си говорят в парлиамента /зер нали там няма “външни”/ за ” народният съд”. Дали пък не са осенени от спомен в бъдещето .

 6. Нищо ново в подопечната на русия територия България, незнайно защо наричана от някои държава.

 7. “Ако наистина Русия си пазарува поредните стратегически активи в България, интересно защо петата колона вие на умряло. Сигурно още не са ги уведомили за какво става дума.”QUEST | ФЕВРУАРИ 27, 2018, 20:37

  Коя е “петата колона”?
  “Патриотите” не са ли нейна съставна част?
  БСП си я ЗНАЕМ!

 8. Хубаво е всичките тези сделки (грабеж и окупация две в едно) постоянно да се припомнят както и че 5 партии от миналия парламент са проруски, както и че турската дпс всъщност е руска. Но какво стана с грабежа на територия – парк Пирин. Той да не би да е изключение и да не е руски, а да е на безимотнобезработен георгиу. Но от всякъде мълчание. Утре ден 11 от 18.30 до подлеза на НДК откъм бул България. Пирин НЕ Е малка хапка. А и ПРОТЕСТА ВЕЧЕ НЕ Е САМО ЗА ПИРИН.
  ДНЕС 14.30 СЪДА, КОИТО СЕ НАМИРА МЕЖДУ НДК И ПЕТТЕ КЬОШЕТА ЗАЛА 16 ЗА ИВО ИНДЖЕВ.

 9. Всички отричат да “познават” Гинчето. Амчи то сий за отричане! И тя отрича да ги “познава”, дали по същата причина?

 10. Питам се, този Гамгонеишвили да не би пък да е от екипа на Игор Путин. Щото парите за изпиране са много, а братовчед в нужда се познава… Дето се вика, като затварят руски банки, ще се прехвърлим на български терен – нали затова сме си троянски братушки.

 11. Д-р Михаил Кръстев ( в отговор към Мелен):

  Милене,

  Случка от “установяването на съветската власт в България.”

  Добри Търпешев го обличат за първи за дипломатически прием. Облекли го с костюм и му сложили две бели ръкавици. А той питал къде е третата? Ама коя трета – ами тази, дето я държат в едната ръка.”

  И за тук ли ще искаш доказателства? Момче, пиша, каквото помня! Направи и ти това!

  Благодаря на Инж. Павел Тинков от Видин!

  Д-р Михаил Кръстев

 12. Нещо, което според мен е слона в стаята и почти никой не се сеща да обърне внимание и се извинявам, че не е много съврзано точно с темата. Кога всъщност ще бъдат поставени тези компании в релан конкуренция, нее редно и пазарно за да си сменим досатвчика на ток да сменяме местоживеене на ниво области направо.
  Проболемите в Еенргитеката са ясно доста, включително и посочения, но никой не обръща внимание на това.

 13. До г-н Павел Тинков.
  Ето една систематизирана нформация за Паата Зурабиевич Гамгоинешвили и “Говорит Масква”, които стоят зад сделката с ЧЕЗ, представена от Григор Лилов.
  “Аферата ЧЕЗ: родна кукла, грузинци, евреин, странна банка на ветерани и десантчици от войни, а на дъното
  “ГОВОРИТЬ МОСКВА” ЗАД ГИНЧЕТО …..”
  https://web.facebook.com/grigor.lilov/posts/1579401065509160

 14. Ясно е,че с помощта на Пунитовата банка ВТБ Русия постепенно стиска България и българите в шепите си. Въпросът е защо нашите политици и службите допускат такова предателство на националните интереси и то кога ще ги търпим?

 15. Шокиран съм от статията на Григор Лилов. Вярвам , че е сто процента истина. Но какво да направим, когато повечето хора около мен казват “По добре е да ни купят руснаците, отколкото турците”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.