// Руски капитали надничат зад сделката с ЧЕЗ? Аууу, какво изключение!

В БЕСЕДКАТА

Руски капитали надничат зад сделката с ЧЕЗ? Аууу, какво изключение!

images-1

 

Не остана вече фактор в държавата, който да не се е произнесъл за сделката ( от руската дума “сделано”) с продажбата на ЧЕЗ. Вече и президентът Румен Радев се почувства длъжен да се присъедини към общото мнение, че водата е мокра, т.е. , че има нещо гнило в поверената му държава.

Какво единодушие настъпи само! Преди президента реагираха опозиционери и доста корупционери, чиито имена е по-добре да не споменавам, защото те имат правото да мълчат или да говорят само тогава, когато настояват заплашително да дадеш доказателства колко точно са взели, да посочиш място, ден, час и минута, както и дали разполагаш с документи, аудио и видеоматериали, пръстови отпечатъци, ДНК материал и храбри свидетели, които да докажат твърденията ти за тяхната корумпираност.

Губене на време е ( за пишещия и четящите) е да преповтаряме аргументите на възмутените състезатели в дисциплината “дай да яхнем първи вълната на възмущението”. Пък и съгласяването с несъгласните със сделката ще изглежда като практикуване на римското правило “да се присъединим към врага, ако не можем да го победим”- номер, който БСП спретна с благоволението си да се присъединим към НАТО и ЕС.

Далеч по полезно е в помощ на любознателните да зададем въпроса защо всички се превъзбудиха чак сега и вкупом заприличаха на жабата в лабораторията, на която са й пуснали с експериментална цел ток, за да й проверят рефлексите. Вярно е, че пускането и спирането на тока е сред най-чувствителните теми в нашето блато. Самият премиер Борисов, властелинът на гьола в Белене, припомни, че при управлението на адски възмутените днес другари и другарки за съдбата на електропренасянето България приличаше на дискотека. Понеже “увеселението” се е командвало от държавата, пускането или спирането е зависело от това дали шалтерът е ръцете на пиян или трезвен държавен служител.

Цветистите метафори и хиперболи обаче отново не отговарят на въпроса защо изобщо се стигна до абсурда безпарични българи с нулев опит в бранша да си напазаруват на кредит една трета от бизнеса в снабдяването с електиречство в днешна България?  За един обикновен потребителски кредит банките проучват едва ли не интимния живот в спалнята на кандидата, а тук подборностите от салнята започнаха да изскачат след свършения факт на консумираната близост на купувачите с банките. И с руските милиарди, къде без тях в нашата губерния!

Това, че Нова телевизия по същото време беше купена от чешки милиардер, извънредно близък с путинофилстващия чешки президент Милош Земан, не предизвика никакви вълнения. Голяма работа, поредната българска медия минава вече открито под руска опека – за свикналите на изнасилвания насред площада у наше село още едно не е от значение. Обаче…

Обаче същото се случи през лятото на 2013 г., когато “Булгартабак”, най-дълго охранявания от ДПС български държавен монопол беше продаден без възражения от страна на Доган и поданиците му и без конкуренция на истинския руски купувач, Външнотърговската банка( ВТБ), по-известна по света като втората по големня в Русия, заслужила си прозвището “банката на Путин”. Търгът с един състезателен ( троянски) кон мина без никакви Радини и Радеви вълнения ( Радев още се правеше на натовски генерал по онова време, така че му е простена криеницата със задна дата, а днес вече няма информационен повод да се възмути – бито, платено).

А никак не беше шега работа. “Булгартабак” е класическа илюстрация на написаното от Джордж Оруел ( и той бивш комунист, за сведение на Сидеров): “Който контролира миналото, контролира бъдещето”. В смисъл, че който контролира “Булгартабак”, контролира електората на ДПС, критичен по своята важност играч в играта на демокрация в България вече повече от четвърт век. Фактът, че за първи път от ДПС не вдигнаха врява около “посегателството” към тютюневия мнопол и неговото значение за депесарския монопол върху изборните резултати в населените с български турци райони, издаде връзката на партията с московската пета колона.

Истината се изстреля на международна орбита за първи път в прословутата статия на ”Ню Йорк таймс” в края на 2015 г., която посочваше проруския характер на ДПС и с това разгневи искрено тогавашния лидер Лютви Местан. Той поиска извинение от “Ню Йорк таймс”. Очаквано, не го получи, но неочаквано година по-късно си призна, че май авторите на статията ( с които пишещият тези редове имаше дълги разговори в София и беше наясно, че и те са наясно) са били прави . Видно стана най-накрая за всички от коледната промосковска операция на Доган по отстраняване на Местан и демонстриране на лоялност към Кремъл.

Сега един руски грузинец или грузински руснак ( Паата Гамгонеишвили , първи славянин, собственик на банка “Славянский кредит”) не прави нищо кой знае колко по-различно от ВТБ в рамките на руското придобиване и на други активи от подобен мащаб – като БТК ( това не беше ли слагане на руска ръка върху комуникациите на натовска България, г-н президент?), на най-големия Мол в София или на ТЕЦ Варна , Дипломатическия клуб в Бояна или на столичната Общинска банка, купена пак с кредит от БТБ. Общото в изброените дотук няколко сделки е в това, че руското участие в тях е публична тайна.

Да не би това е да е грешката на г-жа Гинка от Пазарджик? Може би от самото начало трябваше да си каже ясно, че едни руски милиарди надничат зад нея й щяха направо да я поканят на поднасянето на цветя на 3 март пред паметника на “Опълченеца” в София, организирано и тази година съвместно от русофилската Столична община и Дружеството за приятелство с Русия “Александър Невски” ( открийте разликите!).

Вместо това, сега на г-жа Гинка се налага да играе ролята на умрялата лисица, метната на рамото на бракониера, който крещи изненадно при среща с горския, попитал какво е това нещо, увито около врата му: “аууу, лисица”!

https://debati.bg/spetsialno-za-debati-bg-ruski-kapitali-nadnichat-zad-sdelkata-s-chez-auuu-kakvo-izklyuchenie/

 

Discussion

17 коментара for “Руски капитали надничат зад сделката с ЧЕЗ? Аууу, какво изключение!”

 1. Ако наистина Русия си пазарува поредните стратегически активи в България, интересно защо петата колона вие на умряло. Сигурно още не са ги уведомили за какво става дума.

  Posted by Quest | февруари 27, 2018, 20:37
 2. Що ли не съм изненадан.
  Да припомня.
  По инициативата на СИЯ “Левче за Иво”
  https://ivo.bg/%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B8-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B0/
  И не по-малко важното. По делото на РУБЛОФИЛА илиян тодоров срещу БЪЛГАРОФИЛА ИВО ИНДЖЕВ пълните координати:
  Софийски Районен Съд-Наказателно отделение, адрес бул “Скобелев” 23, ндчх 17036, УТРЕ-28-ми февруари-сряда от 14,30часа, 109-ти състав, съдия Славчев в 16-та зала.
  Всички съблогари и читатели които имат възможност нека подкрепят Стопанинът на БЛОГА НИ с присъствие. Очаква се И “агитка” на атакистите. Не се поддавайте на провокации.

  Posted by georgi nikolov | февруари 27, 2018, 21:32
 3. И Жерард Депардьо разлюби матушката и им би дузпата. Нещо което Иво предвиди още с “удостояването” от пут.ин на ватничеството му.

  https://www.gazeta.ru/culture/news/2018/02/27/n_11222341.shtml

  Posted by georgi nikolov | февруари 27, 2018, 22:02
 4. За да не Ви обвинят в некопетентност г-н Инджев, Земан е скоро преизбраният им президент, почитател на Путин, а Бабиш е премиерът гостувал на слънчо от Банкя през януари.

  Posted by Вин | февруари 27, 2018, 23:15
 5. Нали взеха 4 ри милиарда от КТ. Покупките с наши пари започнаха.

  Posted by yy | февруари 27, 2018, 23:56
 6. Напоследък “сами “си говорят в парлиамента /зер нали там няма “външни”/ за ” народният съд”. Дали пък не са осенени от спомен в бъдещето .

  Posted by Mila Nowak | февруари 28, 2018, 00:07
 7. Нищо ново в подопечната на русия територия България, незнайно защо наричана от някои държава.

  Posted by Dobrotich | февруари 28, 2018, 00:12
 8. “Ако наистина Русия си пазарува поредните стратегически активи в България, интересно защо петата колона вие на умряло. Сигурно още не са ги уведомили за какво става дума.”QUEST | ФЕВРУАРИ 27, 2018, 20:37

  Коя е “петата колона”?
  “Патриотите” не са ли нейна съставна част?
  БСП си я ЗНАЕМ!

  Posted by Българин | февруари 28, 2018, 09:27
 9. Хубаво е всичките тези сделки (грабеж и окупация две в едно) постоянно да се припомнят както и че 5 партии от миналия парламент са проруски, както и че турската дпс всъщност е руска. Но какво стана с грабежа на територия – парк Пирин. Той да не би да е изключение и да не е руски, а да е на безимотнобезработен георгиу. Но от всякъде мълчание. Утре ден 11 от 18.30 до подлеза на НДК откъм бул България. Пирин НЕ Е малка хапка. А и ПРОТЕСТА ВЕЧЕ НЕ Е САМО ЗА ПИРИН.
  ДНЕС 14.30 СЪДА, КОИТО СЕ НАМИРА МЕЖДУ НДК И ПЕТТЕ КЬОШЕТА ЗАЛА 16 ЗА ИВО ИНДЖЕВ.

  Posted by Веселин Станев. | февруари 28, 2018, 09:35
 10. Всички отричат да “познават” Гинчето. Амчи то сий за отричане! И тя отрича да ги “познава”, дали по същата причина?

  Posted by Petar Peichev | февруари 28, 2018, 10:12
 11. Питам се, този Гамгонеишвили да не би пък да е от екипа на Игор Путин. Щото парите за изпиране са много, а братовчед в нужда се познава… Дето се вика, като затварят руски банки, ще се прехвърлим на български терен – нали затова сме си троянски братушки.

  Posted by Павел Тинков | февруари 28, 2018, 10:24
 12. Д-р Михаил Кръстев ( в отговор към Мелен):

  Милене,

  Случка от “установяването на съветската власт в България.”

  Добри Търпешев го обличат за първи за дипломатически прием. Облекли го с костюм и му сложили две бели ръкавици. А той питал къде е третата? Ама коя трета – ами тази, дето я държат в едната ръка.”

  И за тук ли ще искаш доказателства? Момче, пиша, каквото помня! Направи и ти това!

  Благодаря на Инж. Павел Тинков от Видин!

  Д-р Михаил Кръстев

  Posted by Иво Инджев | февруари 28, 2018, 10:38
 13. Нещо, което според мен е слона в стаята и почти никой не се сеща да обърне внимание и се извинявам, че не е много съврзано точно с темата. Кога всъщност ще бъдат поставени тези компании в релан конкуренция, нее редно и пазарно за да си сменим досатвчика на ток да сменяме местоживеене на ниво области направо.
  Проболемите в Еенргитеката са ясно доста, включително и посочения, но никой не обръща внимание на това.

  Posted by Иван Андонов | февруари 28, 2018, 12:43
 14. До г-н Павел Тинков.
  Ето една систематизирана нформация за Паата Зурабиевич Гамгоинешвили и “Говорит Масква”, които стоят зад сделката с ЧЕЗ, представена от Григор Лилов.
  “Аферата ЧЕЗ: родна кукла, грузинци, евреин, странна банка на ветерани и десантчици от войни, а на дъното
  “ГОВОРИТЬ МОСКВА” ЗАД ГИНЧЕТО …..”
  https://web.facebook.com/grigor.lilov/posts/1579401065509160

  Posted by choss | февруари 28, 2018, 12:50
 15. Говорить Москва зад Гинчето
  Григор Лилов

  https://frognews.bg/novini/govoritj-moskva-zad-gincheto.html

  Posted by sms | февруари 28, 2018, 13:30
 16. Ясно е,че с помощта на Пунитовата банка ВТБ Русия постепенно стиска България и българите в шепите си. Въпросът е защо нашите политици и службите допускат такова предателство на националните интереси и то кога ще ги търпим?

  Posted by Киро Проданов | февруари 28, 2018, 16:40
 17. Шокиран съм от статията на Григор Лилов. Вярвам , че е сто процента истина. Но какво да направим, когато повечето хора около мен казват “По добре е да ни купят руснаците, отколкото турците”.

  Posted by Стефанов | февруари 28, 2018, 16:52

Post a comment

Иво Инджев още във

Архив