МВР срещу прокуратурата- и обратно- относно заплахите в интернет

Главният секретар на МВР Младен Маринов коментира, че четирима души са били предупредени с протокол ( във връзка с посещението на руския патриарх Кирил и предположението, че имало заплахи срещу него).

Той каза, че става дума за конкретен сигнал до службите заради публикации във “Фейсбук”, които представляват заплаха към патриарх Кирил. “Това си е процедура. Предупредени са. Дори в интернет пространството не бива да се отправят заплахи към когото и да било. Това е, което мога да ви кажа. Предупредени са по Закона за МВР”, обясни още той. Допълни, че протоколите не водят до наказания, а са предупреждение да се спазват законите. Маринов не пожела да коментира какви са били заплахите и отказа повече подробности. https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/03/3139914_potrebiteli_na_feisbuk_sa_bili_predupredeni_ot/?ref=home_layer2#comments-wrapper

Коментарът на Младен Маринов предизвика във Фейсбук следния коментар:

https://www.facebook.com/VeniMarkovskiPublic/?hc_ref=ARSo_hTp5im_uONJRfl8MzY-VudqS3znEAMpkE-1DEPXrjStnIALDqpUoLmua5_VVT0

Veni Markovski – Вени Марковски

НАРУШИ ЛИ ЗАКОНИТЕ МВР?

Вчера МВР направи голяма грешка, тормозейки с предупредителни протоколи обикновени български граждани с цел последните да спазват законите и да не си правят майтапи с… руския патриарх(sic!).

По този начин МВР, а и патриархът покрай него, със сигурност ще станат жертви на ефекта “Стрезънд”. Министерството показа, че има двоен стандарт.

На приложените снимки се виждат доказателства за опита на МВР да ограничи правото на гражданите да коментират визитата на руския патриарх в България. Незабавната реакция срещу безсмислените протоколи се вижда в подигравателния колаж на патриарха, разпространяван масово във Фейсбук.

Предупредените са отец Рафаил (Росен Стефанов), Калин Димитров и съпругата му Лиса, Теодор Спасов, Иво Дошев.

Основанието, според министерството: “В МВР е получен сигнал, съдържащ конкретни данни за публикувани в социалните мрежи заплашителни коментари по адрес на руския патриарх Кирил. На основание на това МВР е предприело съответните действия по процедура, съгласно компетенциите си. Установени са авторите на коментарите. На основание чл. 65 от ЗМВР са издадени 4 протокола за писмено предупреждение.”

Но ако човек погледне един акт на прокуратурата от 2015 г.IMG_8260IMG_8261

 

(последните две снимки), то излиза, че МВР е направило и нещо много повече, освен да се престарае и да тръгне по къщите на хората, за да ги предупреждава да… спазват законите!?

МВР е нарушило конституционното право на гражданите да изразяват свободно мнението си.

В приложените снимки се вижда, че прокуратурата отказва да разследват конкретни писмени заплахи, както става ясно от постановлението от прокурора от Столична районна прокуратура Ч. Железчев, който “ОТКАЗВА да образува досъдебно производство” по жалба на Иво Инджев срещу заплашителни коментатори в неговия блог, които – по думите на прокурора:

По отношение на съдържащите се заплашителни изрази в коментарите в блога на Иво Инджев не може да бъде прието, че същите съдържат конкретни заплахи срещу него, които да са от естество да възбудят у него основателен страх за осъществяването им.

И още:

Изразяването на мнение, в конкретния случай – коментар, било то и с негативен за тъжителя характер или поддържащ противоположна теза, не може да бъде тълкувано като извършено престъпление по смисъла на чл. 162 от НК. Намирам, че в настоящия случай изразените мнения са проява на конституционната свобода на мнение, изразяване или политически убеждения.

Излиза, че прокурорът е този, който преценява дали някой коментар е заплашителен или не, а не човекът, срещу когото са отправени заплахите.

Е, добре, но как тогава МВР се е поставило на мястото на руския патриарх, за да реши, че някакви ФБ-статуси или коментари са толкова страшни за него, че да трябва да се вдигнат бедните полицаи по нощите, да ходят по домовете на хората и да ги тормозят? И защо МВР в този случай действа веднага, а в случая с Инджев действа след време, кротко и без никакви предупредителни протоколи, и… без да направи нищо?

С други думи, ако прокурорът е бил прав, когато е обяснил на Иво Инджев, че заплахите са проява на свободата на словото, значи полицаите са си превишили правата. Обратното, ако полицаите са прави, тогава прокурорът Железчев трябва да бъде сериозно порицан, а преписката да бъде иззета от него и да бъде предадена на друг, прокурор, който разбира законите по различен начин. Ако, разбира се, не е изтекла давността.

А междувременно да видим дали прокуратурата ще реши да провери дали са спазени изцяло изискванията на закона.

Вие как мислите?

_____

* – Повече за този ефект – тук: https://en.wikipedia.org/wiki/Streisand_effect

** – Още по темата в Клуб “Z”: https://goo.gl/4efJbs

 

 

 

12 мнения за “МВР срещу прокуратурата- и обратно- относно заплахите в интернет”

 1. Б Е З О Б Р А З И Е !
  ТОВА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЗАБЕЛЯЗАНО И ВЗЕТО ПРЕДВИД В Н А Т О И Е С !! НАШИТЕ АМЕРИКАНСКИ ПРИЯТЕЛИ !!
  ТАКОВА НЕЩО НЯМА В ЦИВИЛИЗОВАНИЯ СВЯТ!
  И НЕ Е МВР.
  МВР НЕ СЕ ЗАНИМАВА С ТАКОВА ТАЙНО СЛЕДЕНЕ!
  РАБОТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ДС-ДАНС.
  ФЕЙСБУЦИТЕ СА ПРЕДМЕТ В РЪЦЕТЕ НА ДС-ДАНС.
  МВР Е САМО ИЗПЪЛНИТЕЛ.
  НА БЪЛГАРИЯ, Т.Е. НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА БОКО, ФАШАГЕ, ОСТАНАЛИТЕ НАЦО-КОМУНЯГЕ, ТРЯБВА ДА БЪДАТ НАЛОЖЕНИ САНКЦИИ! САМО САНКЦИИ! ИЗОЛАЦИЯ, БЛОКИРАНЕ, ЗАМРАЗЯВАНЕ!

  ОЩЕ:

  ИЛИЯН ВАСИЛЕВ:
  КЪДЕ ОТИВАШ, Б Ъ Л Г А Р И Й О О О !!
  “МВР, НСО, ГДБОП, ДАНС охраняват руския патриарх, унижават български граждани на националния им празник!? Quo Vadis Българийо?”
  https://steemit.com/politics/@ilianvassilev/mvr-nso-gdbop-dans-cyalata-drzhava-okhranyava-ruskiya-patriarkh-unizhava-blgarski-grazhdani-na-nacionalniya-im-praznik-quo-vadis

  МОМЧИЛ ДОЙЧЕВ:
  “Какво всъщност празнуваме на 3 март?” ???
  http://atlantic-council.bg/какво-всъщност-празнуваме-на-3-март/

 2. Браво на Вени Марковски! Знам че, доста хора вкл. и тук не го понасят но когато е прав и не само сега, прав е!
  И аз сетих сутринта, за двойният аршин на властите, към казуса със заплахите към Иво и сега към генералът от КГБ Гундяев но съвсем друго е когато отношение вземе публична личност. Има и друга прокурорска преписка която събира прахта. Заплахата с убийството към 6-мата “русофоби”. И там е Стопанинът на БЛОГА НИ.

 3. По инициативата на СИЯ “Левче за Иво”
  https://ivo.bg/%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B8-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B0/

  Многозначителни резултати от анкета в патритичен руски сайт. Ясно е, че на 18 март т.г., на т.н. избори за Президент на матушката ни чакат грандиозни манипулации и фалшификации. Длъжни са гонейки заветните 70/70, сиреч 70% у

 4. Ето го линка
  http://www.kasparov.ru/material.php?id=5A9A73BB7FE32
  И пак за “супероръжията”
  http://www.kasparov.ru/material.php?id=5A9A3F711D20B
  И за финал, опорните точки на програмата на кремълският гном
  – обогащение друзей и родственников олигархов
  – обнищание народа
  – вывод огромных денежных средств за границу
  – убитые дороги, откаты, взятки
  – коррупция на государственном уровне
  – бесконечная ложь и пропаганда на ТВ
  – беспредел силовиков
  – ненаказуемость чиновников
  – война, взрывы, запугивание людей
  – списание другим странам долгов
  – поднятие населению жилищных тарифов
  – поднятие пенсионного возраста
  – поднятие НДФЛ, НДС
  – бесконечное удорожание топлива
  – изъятие земельных участков
  – введение курортного сбора
  – введение новых налогов и поборов
  – сделать платной медицину и образование
  – сокращение больниц и поликлиник,научных центров,школ,промышленных предприятий
  – потворствование Китаю в захвате территорий РФ
  – геноцид русских

 5. Да поясня в по предният пост. Излезе извън контрол и финалът е недописан. 70/70 е целта на назначеният специално за случая “технократ” Кириенко за президентските избори на 18 март. Първите 70 означават, толкова се гони у

 6. Първите 70 означава че, толкова участие трябва да бъде докарано в протоколите. Вторите 70-толкова трябва да “гласуват” за ввп.

 7. Силно се надявам, пристигащите в Украина ДЖЕВЛИН да изиграят ролята на афганистанските СТИНГЪР!

  Никогда мы не будем братьями !!!!!!!!!

  Никогда мы не будем братьями
  ни по родине, ни по матери.
  Духа нет у вас быть свободными –
  нам не стать с вами даже сводными.
  Вы себя окрестили “старшими” –
  нам бы младшими, да не вашими.
  Вас так много, а, жаль, безликие.
  Вы огромные, мы – великие.
  А вы жмете… вы всё маетесь,
  своей завистью вы подавитесь.
  Воля – слово вам незнакомое,
  вы все с детства в цепи закованы.
  У вас дома “молчанье – золото”,
  а у нас жгут коктейли Молотова,
  Да, у нас в сердце кровь горячая,
  что ж вы нам за “родня” незрячая?
  А у нас всех глаза бесстрашные,
  без оружия мы опасные.
  Повзрослели и стали смелыми
  все у снайперов под прицелами.
  Нас каты на колени ставили –
  мы восстали и всё исправили.
  И зря прячутся крысы, молятся –
  они кровью своей умоются.
  Вам шлют новые указания –
  а у нас тут огни восстания.
  У вас Царь, у нас – Демократия.
  Никогда мы не будем братьями.
  Анастасия Дмитрук, 2014 год

 8. Павле, да те подкрепя с прекрасният видеоклип

 9. Очевидно в България е осъществен държавен преврат! И ние ОТНОВО сме под руско иго!!! Отново КГБ бандитите управляват нашата територия с помощта на българските ченгета с расо и без расо от ДС! Как нямат грам чест тези нищожества?!?
  И най-важното – какво честват на трети март въпросните персони? Окупационният фонд с който България е задължена да изплати окупацията си от руските войски?!? Или монтираните “власти” от руския император в заддунайската (му) губерния?
  “Българският” “президент” се лизни-мазни на ченге от КГБ, монтирано от диктатора Путин начело на руската църква!??! Каква работа има този кагебист в България? Кому се кланят “президентът” и “вицето” му? Кой ги е упълномощил да се слагат по този начин и да унзяват държавата, която “представляват”??? Със сигурност това не е българският народ! По всяка вероятност те изпълняват заръките (заповедите) на началниците си от РИСИ като Решетников и приемниците му! Позор за Румен Радев и вицето му!

 10. Съветите на чайка дават своите плодове – ще се опитат да кримнализират постовете, споделянията и харесванията в социалните мрежи, както в путерландия.

 11. Може ли да имаме толкова тъпи хора като Румен Радев,Илияна Йотова и цялото им обкръжение.Заедно с висшият клир,в това число и патриарха.Всичко вече се изписа за Руско турската война,където България по чудо оцелява от руско робство.
  Добре ,да отдадем почит за падналите на наша територия хора в тази война,но сервилничето и реверансите ми идват в повече.Приличаме наистина на дебили,като се правим ,че не знаем защо Русия е прогонила турците. Българският народ вече разбра истината за тази война и омразата към Русия се разраства.За това помагат и тези като Радев и Йотова.
  Хитрецът Б.Б. усети тази омраза и не беше на първа линия този път по целуване на ръце и коленичене.Скри се.
  Най добре за запазване достойнството на българите е да се смени националният празник.Подпишете петицията.

 12. Много обезпокоителни са тези неща, защото вече съвсем открито казват на хората “Живеете в полицейска държава – свиквайте!”. Като че не е ясно на всеки, че високопоставеното кагебистко ченге ще бъде така пазено у нас, че косъм от главата му да не може да падне и че предварителни полицейски предупреждения към хора, които не го одобряват, са безсмислени откъм превантивна грижа за живота му. Отгоре на всичко предупредените са представени като някакви престъпници, сякаш ако не одобряваш обкръжението на пут.ин, си криминален елемент по презумпция. А за двойните стандарти на българското кривосъдие при преценката му кой е сериозно заплашван и кой несериозно, се присъединявам към мненията на всички възмутени. Но възмущението трябва да се случва масово и на жълтите павета, за да има ефект.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.