Руската българофобия и русофилската й подкрепа у нас

Многократно съм твърдял, че Путин е ненадминат руски гений по освобождаване на света от остатъчното русофилство и съм прогнозирал, че един ден ще освободи и нас. https://ivo.bg/2014/03/12/путин-ще-освободи-и-нас-от-русофилство/

Путин лично даде тон на кампанията по освобождаването на България от игото на русофилството с провокацията си срещу най-консенсусния въпрос между българите за българския принос към световната култура, образование и прочее цивизилизационни последици, заявявайки навръх 24 май миналата година, че Кирилицата била създадена в македонските земи. Това негово прозрение \ презрение принуди и най-върлите путинофили да се разграничат от него, за да има (политически) живот за тях в обозримото бъдеще сред самите българи. Да не изброявам всички емблематични вождове на московската пета колона, които се почувстваха застрашени и побързаха да се разграничат от Путин по тази тема – от Георги Първанов, през Божидар Димитров до Каракачанов и Сидеров, все видни наемници на фронта на руския патриотизъм у нас .

Скандалът, сътворен на 5 март тази година в София от славещия Путин православен владика Кирил Гундяев, както и отзвукът от онова изявление на говорителката Мария Захарова относно спасяването на българските евреи от Червената армия ( а не от българите), се различава обаче по факта, че за разлика от подигравката на Путин за македонския произход на Кирилицата, в България бяха активирани някои от говорителите на московската пета колона в защита на своите господари. Намериха се тълкуватели на “правилността” на думите на Захарова, намират се и сега националмазохисти, разясняващи, че Гундяев може да не е съвсем прав, но към него трябва да се отнасяме като към старшината в казармата, когато ни се кара : “ ще мълчиш, когато говориш с мен”! В превод за русофилите, които все пак разбират малко руски език, това е знаменитият казармен принцип на “единоначалието” в управлението на руското общество от векове: “Молчать, не разсуждать”!

Лидерът на “Атака” Сидеров, поизтупан от временния нафталн на въздържанието от хулиганстване, беше активиран пръв да брани честта на проявеното безчестие от страна на един великоруски гост, държал се безобразно с домакините си в България. Но подобията му не закъсняха да го подкрепят.

Сред мобилизираните по националмазохистична линия активисти на петата колона отново е отредена водеща пропагандна роля на острието на БСП Александър Симов. По съветите на Ленин да напада чрез “стъпка назад, две напред” ( изръзът е всъщност на Чернишевски, но Ленин си го присвоява като своя мисъл), Симов изрази в телевизионно интервю днес несъгласие с някои неща, казани изречени от Кирил по време на конското му в кабинета на президента Румен Радев ( городостта на БСП, все пак!), за да премине към типичните си обвинения спрямо истински несъгласните с поведението на московския емисар. Езикът на вицепремиера Валери Симеонов бил фашистки, щом казва …истината, че Гундяев е цигарен бос, спечелил милиарди от контрабанда – нещо, което са заявили самите руски власти преди Гундяев да бъде изигнат за шеф на Църквата на Путин ( както я наричат опозиционери в самата Русия).

Не знам за Симеонов, който може сам да се защити от обвиненията във фашизъм, но Симов определено е еталон за употребя на езика на омразата. Цитирал съм негови пасквили, от които капе, направо тече истерична класова злоба, включително и геронтофобска.images-1

 

Налага се да припомня части от текста му от 11 януари 2011 г., по повод собственото му хулиганско поведение в акция ( при която провокаторите скандираха “фашистки свине” и “фашистки п..ки” в рамките на незаконен контрамитинг срещу стотици законно митингуващи в София) , за да стане ясно какво наистина представлява словесният болшевишки екстремизъм. Симов пръска следната отрова:

“Динозаврите изпълзяха в центъра на София и „Джурасик парк” … На нещо такова приличаше площадчето пред Паметника на съветската армия, където се бяха събрали остатъците от криптодесницата, която трябва да свикнем да наричаме „психодясно”.

А може да си спомним за филма – „Мумията се завръща”. 150 стари реститути и реститутки се събраха, за да имитират политическа активност, успешно съчетана с ненормални погледи и месианска лудост. „Махнете ПъКъЛъ”, крещеше един плакат, държан от стар буржоа с тракащо от студа чене. ПъКъЛъ в десния окултизъм, който ни бе демонстриран означава – Паметник на комунистическата лъжа… 

…изпълзелите от криптата странни създания… анахроничните зомбита…в съзвучие с вълните на тяхната вътрешна лудост…бяха 150 души, с бастуни, злобни и богати старци, които колективно се възмущаваха срещу историята и хвърляха проклятие след проклятие. Джурасик паркът обаче, поради особеностите на своята геронтология, не можеше да произведе някакво активно политическо действие и заради това постъпиха като в театър – изведоха двама младежи, които да държат плакати, а психодесните им се наслаждаваха от далече.

Ние сме антифашисти и антифетишисти”, гласеше един плакат. Носеше го злобно бабе с гаден поглед, която имаше вид на човек, който може да прегризе и телена мрежа”. 

“Аз бях на контрапротеста…” хвали се малко известният по онова време новоизпечен междувременно Гьобелс от най-близкото обкръжение на Нинова в днешната БСП и препоръчва на “бабетата с гадни погледи”, “реститутите”, “криптодесните”, “зомбитата”, “злобните богати старци” , “старите буржоа с тракащи от студа ченета” и прочее омразни нему “изпълзели от криптата странни същества” да бъдат прилагани електрошокове, за “да се кротнат малко и да спрат да се бъзикат с вселената”

А защо само с електоршокове, а не и в газови камери да бъдат наказвани противниците на Симов и компания при положение, че след митинга се появиха клипове в Интернет, които зовяха от името на същите тези защитници на съветската окупация моя милост да изпратен във възстановените с такава цел концлагери в България ( изброени конкретно в клиповете). 

И този има нахалството да обвинява някого във “фашистки език” ?!

Рашизоидите нападат невъздържано с нашистки език в момента България и българите в руската публичност. Там се отприщи българофобията, каквато винаги е съществувала, но е била притаявана преди батюшката в Кремъл да даде знак, че върху българските глави вкупом трябва да се излее катрана на имперското презрение. Добре е повече българи да се запознаят какво наистина мислят за тях в страната, която обожават фанатично. Може би този път ще ги заболи от българофобския руски управленски принцип “бий, за да те уважават” и болката ще им помогне да поизтрезнеят от руския само(на)гон?

Ето извадки от цитати, публикувани днес в превод в сайтовете на “Дневник” и Фактор.бг.

Руски свещеници: Радев е страхлива марионетка на Запада в треторазредна страна

Дневник 09 мар 18

“Как оценявате думите на българския президент? Какво е това – отдаване почит към всички народи, освободили България, или желание да принизи ролята на Русия?”

Тези въпроси задава руското издание Regions.ru на няколко свещеници и публикува отговорите под заглавие “Руско-турската война не можеш да превърнеш в литовско-руска”. Последвалите изказвания, сред които и това, че “Руската империя никога не е била мислена като многонационална”, се появяват на страница със заглавие “Многонационалната Русия”. Но това е по-малкият проблем – основният са квалификациите, които се правят по адрес на България, нейното ръководство и народ, като често се повтаря внушението, че лидерите са продажници, а обикновените хора масово обичат Русия.

“Дневник” подбра откъси от изказванията, за да представи какво се пише по руските медии и как мислят част от руските духовници.

“Президентът се саморазобличи”

“Това е признание за несамостоятелността на политическото ръководство на България”, казва протоиерей Александър Кузин от московския храм “Козма и Дамиан” в Шубино. “Той е принуден да говори това, което му диктуват политическите му шефове и финансовите му спонсори. Мнението на българския народ е съвършено различно и ние го знаем. Но ръководството на България десетки години върви в разрез с народното мнение и народното почитание към паметта на руските воини, освободили България, и нашия император, подарил им свободата и държавността. (…)

“[Президентът Радев] призна, че не е представител на субекта на политическата сцена, който благодари на Русия и руския народ, дарил му тази субектност. Президентът представлява обект на манипулация от Запада и по този начин се саморазобличи.” (…)

“Това е нашата история и началото на българската история. А в изказването на българския лидер виждаме, че това не се признава. Но как да говори за зараждането на държавността човек, който е изгубил тази самостоятелност? А българският народ – нашите южни братушки, разбира се, са признателни на руснаците. (…) Но отношенията между народите ни невинаги съвпадат с отношението с тези, които представят България на международната сцена.”

“Скоро Радев ще се срамува от думите си”

“Тук е видна тенденцията, проследявана във всички наши бивши съюзнически държави и въобще сред южнославянските народи, които така грижливо е закриляла Руската империя и, може да се каже, ги е спасила от турски геноцид, подарила им е държавност”, допълва протоиерей Вячеслав Кочкин от Орската епархия в Южна Русия на границата с Казахстан.

“Не мога да го опиша по друг начин освен като желание да се харесаш на западните си спонсори, на отвъдокеанските си благодетели. (…) Разбира се, това свидетелства и за недалновидността на едни или други политици. Може да говориш така, ако искаш да се отчетеш пред западните си благодетели за вярна служба, но Русия е била, е и ще бъде единствената страна в света, която обединява целия славянски свят. Ще го разберат и Полша, и западните славяни – така и ще бъде.

Може да говориш така, ако искаш да се отчетеш пред западните си благодетели за вярна служба.

Не можем да отричаме, че руската армия е била многонационална и действително всяка капка кръв, пролята за свободата на която и да е страна, е ценна и достойна за уважение и почит. (…) Но всяка държава си има име. Руската държава се състои от руския народ, има руска култура и затова всеки – каквато и да е националността му – никога не се е срамувал да се нарече руснак, ако идва от Руската империя. И сме длъжни да разбираме – възраждането, изграждането на Русия като мощна държава не може да бъде спряно. Русия е била спасител на много народи, такава и ще остане.

Мисля, че скоро президентът на България ще се срамува от думите си. И благодаря на нашия патриарх, който – както и подобава в подобни случаи за духовен баща на нацията – направи недвусмислен намек за погрешността на възгледите му.”

“Радев не е избран от народа”

“Според мен това е просто страх. Ако Радев беше казал за Русия, той щеше да престане да бъде президент на България. Това е елементарна зависимост от господарите, които са го поставили там. За президент го е избрал не народът (…), той е поставен от някои сили, които не искат изобщо нито да виждат Русия, нито да чуват нейния химн и език”, казва протоиерей Александр Добродеев, зам.-завеждащ на сектор в Синодалния отдел за връзки с армията и правоохранителните органи на Русия.

“Да носиш руско име и да имаш руска принадлежност отново става подвиг. Защото целият този мрак и мерзост, обкръжаващи страната ни, просто не може да понася нито руснаците, нито Русия, завиждат ни.”

“В треторазредна европейска държава говорят абсурди”

“Начинът, по който президентът на България коментира участието и ролята на Русия в освобождението на страната си, свидетелства, че днес висшите ръководители на България са обвързани с политическа коректност и за да ѝ угодят, са готови да изкривят историческата действителност”, казва свещеник Филип Иляшенко. Той е зам.-декан на историческия факултет на Православния Свято-Тихоновски хуманитарен университет (ПСТГУ), доцент.

Той твърди, че “във всички руско-турски войни от последната третина на XVIII век насам Русия във всички мирни споразумения е включвала интересите на християнските народи на Балканите и особено е защитавала тези на сърби и българи, докато България и в двете световни войни е воювала срещу Русия”.

Така може да излезе, че България е била освободена от немците.

“Разбира се, че България е освободена от руска армия – Руската империя никога не е била възприемана като многонационална. (…) Просто е очевидно, че ако повечето от половината население в една страна е титулната нация, това е мононационална държава. (…)

Очевидно е, че днес висшите длъжностни лица на треторазредна европейска страна не могат да си позволят да кажат истината за Русия, за руснаците, в угода на външна сила са длъжни да говорят някакви абсурдни неща за някакви отделни народи, участвали в освобождението на България. Така може да излезе, че България е била освободена от немците, защото в руската армия е имало много офицери с немски фамилии. (…)

Става дума за политически, идеологически, икономически натиск върху съвременна Русия, включително чрез интерпретации на историческото минало, защото Русия не приема постхристиянските “ценности” на съвременния Запад.” https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/09/3143033_ruski_sveshtenici_radev_e_strahliva_marionetka_na/?ref=home_mainStory

Фактор.бг

“На власт в България сега се намират предатели и негодяи. Кой е този човек Радев, за когото се радвахме и ръкопляскахме, когато го избраха, защото е проруски настроен. Но този човек в кавички е продал вярата си и народа си, той сега се кланя на разни содомитски държави и на Турция”, заяви в предаването “Защо България забрави руската кръв” близкият до Кремъл бивш депутат от “Справедлива Русия” Семьон Багдасаров.

Предаването беше посветено на думите на руския партриарх Кирил, който назидателно обясни на президента Радев кой точно е освободир България от турско робство.

“Живков беше комунист, но беше патриот, той дружеше със съветския народ”, заяви още Багдасаров и добави:

“На българите трябва да се помогне да се освободят от дегенератското си ръководство, а народът е наш, православен”.

На това водещият Владимир Соловьов възкликна: “Отдавна не сме имали нота от българското посолство”.

“Какви братушки, забравете за това. Тези малки страни винаги се отдават на новия си господар, такава им е психологията, така и трябва да се отнасяме към тях”, заяви и Виталий Третяков, декан на Висшето училише за телевизионна журналистика.

А Сергей Михеев стигна до там да обясни, че заради “един айфон са готови да застанат в такава поза, в която на новите господари ще им е най-удобно да те ….”.

Той заяви, че “Българите са натикани в за…к, в който са я натикали Брюксел и Вашингтон.

Виталий Третяков нарече Руската православна църква “Второто външно министерство на Русия” и добави:

“Съвсем правилно патрирахът отговори на техния президент”.

Като цяло събеседниците бяха единодушни, че българите са неблагодарни предатели и са се продали на Запада, а публиката ги аплодираше.

55 мнения за “Руската българофобия и русофилската й подкрепа у нас”

 1. По темата.
  Бляд: “Крим наш”
  Украинец: “Х.. мой”
  Та и ние можем да отговорим по аналогичен начин на разпилщолите се раззийски попчета и кремълски пропагандисти.
  По инициативата на СИЯ “Левче за Иво”
  https://ivo.bg/%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B8-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B0/
  И още нещо. За събитие УТРЕ-събота-10-ти март от 19,00 часа в камерната зала България иде реч.
  https://ivo.bg/wp-content/uploads/2018/03/IMG_0781.jpg

 2. Гледайки нещото от снимката горе започвам да си мисля, че има необратими неща в живота. Мозъкът на такива екземпляри е повреден до такава степен, че не може никога да се възстанови. Достатъчно е да види човек кой му е кумира на фланелката, за да разбере колко болен е мозъка взел решението да я облече.

 3. Четиво за рублофили-петоколонци и орисъдружните им полезни идиоти.
  Какви ли чувства изпитват когато им се обясни с думи прости, че тяхното не се губи. Роденият да бъде обесен, не може да се удави.
  http://rusjev.net/2018/03/09/general-vs-pentagona-ssha-sposobnyi-unichtozhit-rossiyu-dazhe-pri-pomoshhi-odnih-podlodok/

 4. Имам неприятното чувство, че руските откачалници вече обявиха Третата световна. Аналогиите с навечерието на Втората световна са очевидни. Онзи ден Кремъл се похвали с невижданото си оръжие, на другия ден прекрати договора с Украйна, а днеска Хитлер нападна Полша, пардон, Путин нападна България. Защото това, което ни се стоварва на главите не е нищо друго освен откровена война, вероломна и отечествена при това. Нямам впечатление който и да е европейски или световен фактор да взема присърце скандалните изстъпления на руснаците. Сигурно си викат- дребна работа, православна досада и дребнотемие… Нормално, точно така са си викали факторите и през ’39-та, па вижте какво станА. Днеска руснаците подпалиха българската черга, скоро ще пламне и нечия друга завивчица. Щом няма реакция, тия ще подпалват наред, докато се появи поредният Чърчил. Знае ли човек, може пък да е с китайско потекло.

 5. Голяма тупурния, голяма олелия. Всичките гундяеви, гадняеви и негодяеви са на амбразурата…
  И се оливат. Те не били само освободители на всичките славянски народи, те били и Спасители, и възродители. Дали ни и писменост, и култура, и вяра, и държавност, и история.
  Зер ние ни език сме имали /преди руския/, ни книжовност, ни държава, ни християнство, ни Възраждане, преди да ни налазят пълчищата ни, като саранча, и да се впият като кърлежи в снагата българска, та до ден днешен!
  А, че днес история вече си нямаме и ползваме пренаписана, това е безспорна тяхна заслуга и на верните им наши майцепродавци!

 6. руснаците са световни шампиони по шовинизъм

 7. … “НАШ народ православен” … В България има най-различни вероизповедания . Пак смехотворния “Нашизъм”. Хайде лекувайте , направо в интензивното вкарайте лековерниците , другари нашисти. Колкото повече- толкова повече!
  Имплозия ви предстои и тогава ние ще се посмеем :)))

 8. Поредните патологични рашизофренни лумпени, които са просто лакеите на престъпната и извратена империалистическа власть! И заради тях, и петата им колона в чужбина, и в НРБ, целият руски/а народ/нация носи клеймото на мракобесието, ксенофобията, дивашкият и животински примитивизъм и варварската нецивилизованост прикрити зад агресивната фасада ,арогантността , инфантилизъма ………
  Но остават и много въпроси , от отговорите на които могат да получат някакво “просветление” различно от пропагадността на чекистко-путлеристката шайка, която им плаща за това.
  И след като според сидеров не е имало български народ/нация преди 1878г., то в такъв случай какво е “АсвАбАждаваль” руският император? И как така “изведнъж” се е появил този народ , и се е формирал само за няколко месеца?
  Със собствен език, собствена азбука, собствена църква …….Които са по-стари от тези на “царя-АсвАбАдитель”?!?
  Повечето народи се формират столетия и хилядолетия, а българският народ се появява с “магическата пръчица” на Александър II ?!?
  И как така Александър II е тръгнал да “освобождава” един “НЕСЪЩЕСТВУВАЩ” народ?!?!?
  Що не е тръгнал да освобождава и марсианците, например?!?
  Нека поне на тоя елементарен въпрос си отговори НЕсъществуващият “български” путлериот – сидеров. И след като “живо” се интересува от българо-турската “дружба” на винету със “султана” ердоган, нека пита “коалиционният” и партньор за това. А също и от истинската ДЕСЕТИЛЕТНА империалистическа “топла връзка” между “цар” Путлер и ердоган!
  А пък руските казионни лакеи в путлеристките хибридни “медии” за фалшивите “новини”, нека си припомнят на какъв “арийски” диалект и на каква “индо-европейска” азбука са писали до 17-18век, преди Петър I ….
  И кого, и кои НАРОДИ са “освобождавали” руските империалисти в Полша,Украйна,Финландия през 18,19,20 век? Или пък в Сибирь,Казахстан,Волжка България,Приморието, Манджурия , Сахалин……
  Според путлеристките “учЕни” тези земи сигурно са били “БЕЗлюдни” и “НЕнаселени” , и са чакали само московските васали на Зла(тна)та Орда да дойдат да ги “заселят” и “цивилизоват”, чак през 16-19 век?!?!?
  А дали пък “руският език” не е БЪЛГАРСКИ далект?!? Или пък “КРИВОславието” им не е византийско и българско?!? Дали културата им не е взаимствана от така “омразната”Европа, че даже и “императорите” им не са със “свещена” , “руска” “синя кръв”?!?
  А и остава и “НЕизяснено” КАК се появяват “пролетарските” народи и реСпублики в СССР, след като руската ИМПЕРИЯ ,преди това е била “едноНАЦИОНАЛНА”?!? Защо сталин се нарича “бащицата на народите”?!? И защо сега в путлеристката “федерация” има толкова много различни “републики”?!?
  И дали е възможно най-голямата днешна империя да се състои от толкова много “републики”?!?…..

 9. Г-жо ИВАНОВА, то нашите държавни фактори не реагират на обидата,а Вие искате световният и европейски фактор да реагира.Ако ние направим крачка,може да има някаква реакция.

 10. Положителното от този цирк е, че:

  – Маските паднаха. Това поведение на Гундяев едва ли може да предизвика симпатии дори и сред голяма част от електората на БСП и “патриотите”

  – Възможно е реално да са се разочаровали от Радев. Имат планове да дестабилизират правителството и да ни освободят за трети път. Но за тази цел им трябва подходящ популярен политик. Ако Радев е отказал, планът се отлага.

 11. Прочее руснаците започнаха в национален ефир да си признават, че са руски империалисти. Не знам дали обърнахте внимание.

 12. Най-сетне и одизното Ехо Москва реагира на скандала около посещението на Владимир Гундяев у нас. Отдолу, под статията на Антон Орех, аз го броя от нашите, има и вкл. на “олгините” тролове” но реакциите, а и в някои слу

 13. Случаят с Гундяев ми напомни стария социалистически виц, в който лирическият герой си върви по улицата и си мърмори “Шибана държава, шибана държава”. Две ченгета чуват и го прибират в районното, където началникът го пита “Ти какви глупости говориш?”. Ама аз за Щатите казвам, че са шибана държава”. “Идиоти, говеда, защо сте арестували човека? Веднага да го пуснете и да му се извините!”. На излизане той им вика “Аз нали ви казах – шибана държава”.
  Та и тук, едни хора писали във Фейсбук срещу Гундяев, ченгетата ги предупреждават да не правят така, а като капак Гундяев се държи така, че нашите хора спокойно могат да кажат на ченгетата “Нали ви казвахме!”.
  Странна държава….

 14. Интересно обяснение на нещата прочетох от несимпатичният, но безспорно интелигентен Лютви Местан. Много по-горд щях да се чувствам, ако това го беше казал някой от президентството или министерски съвет.
  Важното е, че русофилите получиха удар с опакото на ръката от руските си спонсори. Русофилите бяха предадени от своите. Това е безспорен морален удар по имиджа на “майка Русия”.
  Този път руснаците подцениха “арийския си ореол”. Този хибриден удар всъщност им се върна като малък бумеранг за размерите им. Ще го отнесат няколко офицера от КГБ, на някой агент ще му спрат парите и толкоз. Може обаче да се прогнозира, че тепърва ще се срещаме с подобни руски стрели. Дано като държава покажем, че заслужаваме да сме потомци на Ботев, Левски, Захари Стоянов.

 15. Най-сетне на съвеЦкий диалект Олег Чеславский, разбива на пух и прах лъжовните тълкувания по причините, целите и последиците на руско-турската война 1877-1878 г. на Владимир Михайлович Гундяев.
  Все едно чета Иво.
  http://censoru.net/25368-bolgary-postavili-kreml-na-mesto.html

 16. Съветския съюз, социалистическата система и комунистическа доктрина, част от които беше и България, бяха инструмент на една държава, Русия да води борба срещу Запада, който я застрашавал да и заграби богатствата. Системата отдавна я няма, но борбата срещу Запада продължава. България никога повече не трябва да става част от руски планове, борби, доктрини и др. Не се заблуждавайте с този Валери Симеонов. Въпреки всичките му анти-руски изказвания, акълът му е руско-азиатски.

 17. Какъв е този нацонален празник, който разединява нацията? След тази дивашка провокация трябва правилна реакция – отмяна на тази дата като национален празник. Нека си остане като ден на феновете на Путин.

 18. Извинение. Пак сбърках малкото име на унилият кон-сергей

 19. Господин Инджев,
  Едно много важно уточнение – кирилицата наистина идва от македонската земя! Поне дотолкова, доколкото нейният автор Климент Охридски е бил разпределен от Княз Борис I да работи в Охридската книжовна школа. Така че, в този конкретен случай Путин е фактологично прав. Забележете, че той не казва “Македония”, а “македонска земя”. Разбира се, съвсем отделен въпрос е, че Климент е българин и че по онова време македонската земя е част от България – факти, които едва ли някой водещ руски управник би признал публично. Даже напротив – преди време (може би също година) самият Путин заяви, че (цитирам дословно): “Българите пишат на нашата азбука, говорят на нашия език и изповядват нашата вяра!” В този случай и трите елемента на това съждение исторически са се случили точно наопаки.
  Но да се върна на въпроса за азбуката. Известно е, че азбуката, написана от Кирил и Методи, се е наричала глаголица. Тъй като много от писмените знаци в нея не са отговаряли на говорното наречие по българските земи (поначало тя е била съставена по поръчка на великоморавския княз, а Борис – с далновидността на велик държавник – взаимства идеята), Климент се заема основно да я преработи (добавя 12 или 14 нови знака- не помня точно) и – в чест на своя учител Константин Кирил Философ – кръщава изработената от него азбука кирилица. Около век, век и нещо, двете азбуки съществуват паралелно, след което, по естествен път, глаголицата отпада и кирилицата се налага като официална азбука. И така, и до ден-днешен, ние, всъщност, пишем на азбуката на Климент Охридски, а не на азбуката на Кирил и Методи. Вероятно по тази именно причина братята Евлоги и Христо Георгиеви са пожелали Софийският Университет, за чието построяване те са дарили парите, да се нарича “Климент Охридски”…
  Това е положението. Путин може да бъде обвиняван във всякакви зломислия и злосторства спрямо България, но не и в този конкретен случай. А това, че българите масово наскачаха, начело с историци и интелектуалци, да протестират, е проява (за мен лично) на историческо невежество.

 20. Към Mihailov:

  Интересна защита на руското право – в лицето на руския самодържец- да употребява понятието земя, без да признава държавността ( при положение, че само преди няколко дни пратеникът на Путин в София направи скандал по темата за това, че ставало дума за руската държава и нямало значение какви народи са се били под нейните знамена), за която сам казвате, че е българска?
  Нима Путин не можеше да каже, че става дума за българската държава, където е била разположена тази земя?
  Значи така: когато става дума да бъде уважавана Русия, трябва да се съобразяваме не с това каква е била земята и какви народи са я населявали, а с руската държавност, която ги е представлявала официално. Обаче в случая с българската държава, откъдето е разпространена Кирилицата, Путин бил прав да се подиграва над българската чувствителност по темата за произхода на Кирилицата и да я обявява за произхождаща от “македонската земя”?
  То бива путинофилска йезуитщина, но тази е идва малко в повече…

 21. сымав чегеваристкий ме вдъхнови, посвещавам му едно в духа на ‘ординарный академик’ дедушка Крылов

  През лятото е ярък комунист
  През зимата – я, белнал се кат заяк!
  През зимата отдаден е фашист
  Но дойде юни и почервенява – същи маяк!

 22. Г-н Михайлов, във Византийската империя, в която са родени Кирил и Методи, има тема Македония, която няма нищо общо с днешните македонски земи. Тази тема/област/ се е намирала около днешен Одрин. Така че и тук не е прав Путин. Той просто прилага древната максима” Разделяй и владей” Договорът за добросъседство, който подписахме с Македония е нож в сърцето му.

 23. Чудя се, къде ли е възмущението на Гундяев-Михайлов от участието на допинг-дружината от Руската федерация под знамето на АУДИ в Южна Корея?!
  Мисля, че е време болшевиците Сидеров и Каракачанов заедно с Корнелия “Крупская” да издигнат пролетарския си глас в защита на допингираната Моча на руснаците.

 24. Към Mihailov, в интерес на истината като място за създаването на кирилицата според повечето източници се посочва Преславската а не Охридската книжовна школа. Ето ви например информация за Климент и връзката му със създаването на кирилицата: https://bg.wikipedia.org/wiki/Климент_Охридски#%D0%92%D1%80%D1%8A%D0%B7%D0%BA%D0%B0_%D1%81_%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0
  Доста българи не знаят тези неща камо ли руснаците. От разговорите ми с руснаци на тази тема те са чували само за Кирил и Методий без да знаят че те само създават глоголицата. И като им кажеш и покажеш глаголицата им идва като студен душ и са готови до винят комунистическата пропаганда за невежеството си.
  Така че нека да не наливаме вода в тази мелница. Кирилицата е творение на първата българска държава и това е безспорен факт. Всяко друго твърдение е изкривяване на истината.

 25. Анализът на патриотичните игри в последната седмица, според скромното ми мнение, няма да доведе до предсрочни избори и падане на правителството.
  Взетата засилка на бесепарите-русофили около скандала с ЧЕЗ за клатене на правителството, подхвърляниците на главния секретар на “Атака” Лазаров, че при определени условия /а те са изпълними/ Атака ще се разбере с БСП, седянката в Сараите и идването на патриарх Киро трябваше да притиснат силно властта. Трябваше президента да получи силен тласък и да вземе предимство в политическия театър.
  Обаче се престараха.
  Слабия и неподготвен актьор Кирил и подгряващата му група прецакаха нажежаването на предизборната обстановка, предизвиквайки дискусията За и Против руския културно-православен агресор. Уместната критика на Симеонов срещу Кирил и ощипаните подскоци на Сидеров и Каракачанов окончателно разделиха дискусията на За и Против Кремъл, вместо на желаното от русофилските агенти За и Против ЕС и НАТО. Едно сваляне на правителството от страна на атакистите и бесепарите щеше да направи предизборната кампания в противоборство на русофили и българофили, което нямаше да донесе на Петата колона повече от 10% на изборите.
  Затова сидеровщината ще се попеняви и ще си налегне руските парцали в чакане на друг хибриден момент. ББ просто отново удари късмета.

 26. Многоуважаемий г-н Михайлпов, бихте ли бил така любезен да посочите линк към култовото изхождане на пут.ин, цитирам: “Българите пишат на нашата азбука, говорят на нашия език и изповядват нашата вяра!”
  Благодаря Ви, поредварително!

 27. Радан се “събуди” и се развихри.
  Мачка рубло-русофилистичната петоколонна сган и присъдружните им полезни идиоти. Зашото без последните, няма как да се получат фантастичните 70% от българите да са фенове на пут.ин и 85% да смятат, че раззия няма да ни нападне. Нещо повече, само 4% от руснаците смятат българите за приятелски народ. Много, ама много садомазохистична ми изглежда любовта на българина към ватниците. Въпреки, че И във външнополитическата доктрина на матушката, на първо място, черно на бяло е записано, че НАТО е главният им, основен враг. Нали и ние, формално де, поне на книга и декларативно, от немай къде, визирам най-паче пРЕЗИДЕНТ, триждий премиер и парламент се водим членове на Североатлантическият пакт.

  http://www.faktor.bg/bg/articles/radan-kanev-volen-siderov-dnes-povtarya-tezite-na-nikolay-i-i-ministrite-m

 28. Колкото до мнението изразено в 00, 28 часа на 10 март т.г., тук налице виждаме един от най-ефективните способи на гьобелсовата пропаганда. През ВСВ на окупираните територии функционира “нелегално” радио. В което, условно казано, 50 на 50 са истинските новини примесени с измислени. Там където няма как да се изопачи реално случилото се, то се признава. Където обаче има мегдан за спекулации, циркулират какви ли не слухове за дадено събитие, нацистката пропаганда, дава всичко от себе си, а то никак не е малко, да нагласи внушенията еднозначно, в своя полза. Ярък пример в туй отношение в наще време е одиозно-талантливата журналистка-анализаторка Юлия Латитина подвизаваща се на територията на Ехо Москва и Новая газета. Минаващи за либерално-опозиционни трибуни. Захранвана от КОЙто трябва с енцикопедични знания, 90% от които съотвестват на научната истина и актуалността и 10% са фейкови. По този начин тя успява, аудиторията и с годините слава богу се свива, да посее червеят на съмненията у слушатели и читатели. Това се смята, колкото-толкова, каквото-такова, за напълно достатъчно от поръчителите ѝ.

 29. MIHAYLOV , според фактите ДРЕВНА Македония е една от елинските квази-племенни квази-държавици, даже не е и завършен полис(град-държава). Тази квази-държавица се е намирала на територията на днешна Гърция със “столица” – Пела. А двамата най-известни “вождове” на древната ЕЛИНСКА Македония са – Филип и Александър Македонски. Можете да видите къде се намира град Пела, и дали днешната Вардарска Македония има даже някаква си далечна географска “близост” със ИСТИНСКАТА елинска Македония. Когато Климент Охридски е създал кирилицата тази географска област е носила съвсем друго име. А град Охрид е център на българската Охридска архиепископия ,която е съществувала през византийското и османското иго. Тя е съществувала двойно по-дълго от Българската патриаршия, и е била център на българската православна църква ,когато Българската патриаршия не е съществувала.
  Няма никаква връзка между истинската Македония и ДНЕШНИТЕ “македонски” земи.
  Но откъде един бандитски чекист и НЕлегитимен узурпатор , диктатор и тиран ,като Путлер може да знае такива “дребни подробноси” за “македонските” му “земи”!?!?

 30. Тази сутрин по Нова ТВ пак тече разлигавен репортаж за многодетно семейство руснаци, заселили се в село Полско Сеново. Но колкото и да се опитваха авторите да представят една идилична картина за “дружбата с добрите руснаци” не им се получи! Ясно пролича устойчивата характерна особеност на руския етнос навсякъде по света: НЕИНТЕГРИРУЕМОСТ, не се интегрират руснаците в обществената среда, където и да се намират! Както се изразяваше една от прародителките ми: “Вари го, печи го, но то все си остава ЧУКУНДУР!”. Та и тези също. Нито родителите, нито децата, въпреки че живеят от доста време в България, не говореха български, пяха ни патриотични руски песни, децата им не учели в българско училище, учели по интернет и си вземали изпитите по интернет в руско училище, за разлика от репортажите за “местните” англичани, италианци, японци и т.н., които веднага са научили български език, покрай общуването с комшиите, с удоволствие и радост изпълняват български народни песни, гордо пременени с български национални носии, канят в къщи и поднасят български традиционни ястия и питиета, научили са се за правят топли питки и сърми, и мусаки, и пълнени печени прасенца, и трушии,и вино,и ракия и т.н. С една дума, харесва им да са българи, нали затова са се преселили в България, и искрено се опитват да заприличат на българи! Как да не ги приемеш от сърце и да не изпиташ топли чувства към цивилизационния им избор ?! 🙂
  Та мисълта ми е, че ще патим много скоро с тези самопоканили се руски пришълци , част от путинския етнически окупационен сценарий, които управляващите ни безотговорно са оставили да хазяйничат в родината ни, както сега патят германците, англичаните, американците и навсякъде, където наивно са ги приели да живеят заедно и после са съжалили, когато гостите са започнали да си показват руските “алтернативни” рога и копита!

 31. Прекрасен преразказ по картинка на SMS. В този дух е И една изключителна, странна, на пръв поглед статия, но при внимателен прочит разбиращ, че авторът е отличен познавач на “безбрежната руска дуща”, психика, манталитет. Руснакът, дори и когато иде реч за шпионина-емигрант в Англия Скрипал, в огромното си мнозинство, дори когато е от другата страна на барикадата, дори когато се е преместил за постоянно в западният цивилизон свят си остава по поведение, действия, мислене-ватник. Не казвам всички, но…

  http://defence-line.org/2018/03/tovarishh-boksha/#more-21758

 32. Към Георги Николов

  Драги Жоро, тъй като два пъти си споменал Радан в негативен контекст(Радан И той мощно се е изокал/Радан се “събуди” и се развихри ), прочетох статиите посочени от теб и не разбрах от какво е породено твоето недоволство. Или аз съм остарял неправилно и не разбирам нещо скрито между редовете, или ти не си имал предвид Радан Кънев.

 33. Тая цитирана публикация в Региони.Ру е спретната работа, пак от Кремъл-КГБ. От центъра, централната резидентура, са подбрали кгб-попчета от местни резидентури из територията на страната, та да изглежда повече “обекнивно” и “обхватно”, т.е. “трудно оспоримо”. Обадили са им се предварително по места, дръпнали са конците, после са изпратили въпроси-отговорите, и накрая провели “интервютата” със “свещениците”.
  Айде холан бе!

 34. Господин Инджев,
  Много лесно се произнасяте за някого, когото не познавате. Не съм путинофил и не се опитвам йезуитски да го защитавам. Аз съм демократ по убеждение и родолюбец по сърце. Просто исках да обърна внимание на един малко известен факт. Ясно е, че всичко, което сте ми написал, е точно така, безспорно е така. Но я, пък, Вие ми кажете – ако се проведе анкета сред българите с въпрос “Кой е авторът на азбуката, на която четем и пишем?” – според Вас, колко процента ще дадат верен отговор? Аз мога да изкажа предположение – процентът на далите верен отговор ще е приблизително равен на броя на завършилите българска филология и журналистика, защото в техните учебни планове старобългарският език присъства като учебна дисциплина. Ами другите?!…
  Иначе, наясно съм с руската комплексарщина. Признателен съм на Вашите статии, признателен съм на човека, който преди ден-два цитира Илия Бешков, признателен съм и на други коментатори, които публикуват ценна информация. Но мен не ме притеснява толкова руското варварство и лицемерие към нас и към други народи, повече ме тревожи сервилното мълчание на българите. Дали последното е резултат от ширещо се невежество или продадено достойнство – не съм компетентен да кажа. В крайна сметка, вярвам, ще се съгласите, че доколко позволяваме на някой да ни се бърка във вътрешния двор си зависи от нас самите и от нашето задълбочено познаване на историческите процеси.
  Не знам дали достатъчно ясно Ви обяснявам гледната си точка – не ме интересува толкова да сме информирани в какво някой друг е “лош”, а да знаем в какво ние сме добри, с какво се отличаваме от другите народи и с какво имаме историческо основание да се гордеем и да имаме самочувствие – ЗА ДА НЕ МЪЛЧИМ!
  Защото, за съжаление, фактите са такива – ние мълчим. Когато, преди време, щатско киностудио направи филм за Орфей и ролята беше изиграна от негър, Гърция протестира, а България мълча, макар че Орфей е тракиец, а не грък. Когато, през месец април 2011 година, Сергей Лавров посети Скопие (минавайки попътно през Белград) и македонските вестници написаха, че той е обещал да им предостави “документи” от руския държавен архив, “доказващи” наличието на македонска нация и македонски език, в българските медии не се каза или написа нито дума. Когато, наскоро, валията на Одрин заяви, че неговите деди преди 600 години са управлявали Кърджали, нямаше кой да му обясни, че преди 6000 години нашите предци са владеели не само земите между Дунав и Бяло море, но и Мала Азия. Когато, преди година, Путин изказа твърдението си за кирилицата, българските медии се ограничиха само да припомнят за споровете между няколко държави относно националната принадлежност на Кирил и Методи. (На мен, лично, ми стига, че в житието на Климент Охридски е записано, че е българин!) Сега, при посещението на руския патриарх, българските му домакини мълчаха. Можеха поне да го попитат какви са мотивите, на българското питане относно идеята македонската църква да бъде припозната от нашата като църква-майка, от Москва да ни бъде отговорено “Това не е ваша работа!”. Можеше нашият патриарх да обърне внимание на руския си колега, че в Небесното царство няма “малки” и “големи”, няма “велики нации” и тям подобни; че на знамето на едно духовно лице трябва да се чете единствено думата смирение и че в никой случай не му подхожда да размахва пръст, да тропа с крак и да удря по масата. Но нашият си замълча – дали защото и той е ченге или по други причини – не знам.
  Това е, Господин Инджев. Мъчно ми е, най вече, за нашето собствено невежество и подкупничество. Не мога, например, да си представя с какви очи господата Сидеров и Каракачанов се самопровъзгласяват за “патриоти” при очевидната анти-българска позиция на Русия по македонския въпрос – една отворена и до ден-днешен рана за всеки родолюбив българин.
  Иначе, към Вас лично, чест, почитания и респект. Желая Ви успехи във всички Ваши начинания.

 35. Не исках да се намесвам в спора с Николов, защото г-н Инджев много ясно му беше отговорил, че Путин няма право да говори за земи, вместо за държавата България, след като винаги говори за държавата Русия/СССР/Русия. Но това не означава, че Николов не е формално прав. Дори ако смятаме, че не е прав, няма защо да го обиждаме. След като казваме, че Кубрат по всяка вероятност е погребан в днешна Украйна, а най-старото обработена злато е направено по българските земи, не виждам защо да не се каже, че по всяка вероятност кирилицата е тръгнала от земите на днешна Македония (в този смисъл македонски земи, а не в античния). Ясно, че държавата е била България и това трябваше да се напомни на Путин. Още по-ясно е, че Гундяев заби прекрасен шамар на рублофилите. А още по-ясно е, че още много работа ни предстои, преди да се преборим с клишетата от съветската историография, в която само топонимиите са верни (е, в повечето случаи).

 36. Понеже не е коректно да ползвам чужд блог, за да се обяснявам с други хора, ще отговоря само на GEORGI NIKOLOV.
  Господин Николов, сигурен съм, че цитирам точно, но ми бяга от паметта дали срещнах това твърдение на Путин в електронно или печатно издание. Оставям въпроса отворен и го приемам като лично предизвикателство – ще се поровя и ще потърся.

 37. Г-н Инджев,
  Българофоби в Русия са само управляващите. Руските граждани са нормални хора, за които България е слънчева страна с любезни хора. Както у нас има еврофоби като Сидеров, така и в Русия има като “патриарх” Кирил.
  Ето един истински нормален руски гражданин:
  http://clubz.bg/65223-kak_izglejda_nacionalnata_chest

 38. Моля за извинение, по-горе имам пред вид Михайлов, а на Николов

 39. Към Mihailov:

  Мислех, че съм се произнесъл безадресно, но явно съм Ви засегнал лично, за което се извинявам.

  Колкото до масовото невежество по исторически въпроси у нас, това е тъжна истина, но не е повод да се съгласявам с Путин, който се възползва от дълго мачканата българска история, заслуга за което имат тъкмо неговите предшественици и слугите им в България.

 40. Драги Киров, встъпителните ми думи преди да дам линк към казаното от Радан Кънев, ги приемете като неособено удачен опит за шега. Водил съм се, че почти седмица откак Гундяев се развихри с опорните си точки унижаващи историята ни, а истинските десни, визирам петте извънпарламентарни партии които напоследък излизат с различни декларации и инициативи по теми на деня не реагираха. Поне аз не съм мернал нищо по казуса от тях. Оттам иде и “събуждането” и изокването и развихрянето. За мен, може и да съм в погрешка, трябваще тези чудесно интерпретирани факти от Възраждането Радан да ги пусне в обръщение в самото начало на скандала. Оттам иде и закачливият ми тон. Ако се е почувствал засегнат, моля за извинение.

 41. Към Mihailov:
  Г-н Михайлов казаното от Вас в защитната ви реч за Путин , че „кирилицата наистина идва от македонската земя!“ е толкова вярно, и с такава историческа стойност, колкото са стойностни и историческите познания на путин за България. И това Вашето не е „ проява (за мен лично) на историческо невежество.“, а проява на използван интелектуалец.

 42. Господин Инджев, не сте ме засегнал лично, не се притеснявайте. По-скоро аз Ви дължа извинение, че с изложеното си мнение излишно “разлаях кучетата” и се стигна до хабене на енергия за глупости. Фактът, че измежду 99 лъжи Путин е казал и 1 истина ни най-малко не променя общата картина на подигравателно отношение към българския народ. По-тревожното е, че на подигравките не се отговаря подобаващо – спокойно, ерудирано, с аргументи, макар историята да е на наша страна. В този аспект има касателство невежеството, за което говоря. Така например, дълго властвалият мит за братската славянска дружба между българи и руси, в който са били учени да вярват поколения наши сънародници, беше опроверган не от историци, а от поредицата изследвания на ДНК-профилите на съвременните народи, които показаха, че нито българите са славяни, нито руснаците. Също така, поколения българи убедено вярват, че пишат на азбуката на Кирил и Методи, и, именно на основата на това си убеждение, атакуваха изказването на Путин за кирилицата. Между другото, преди година, бях удивен да чуя да говори за основния принос на Климент Охридски за нашата азбука не някой друг, ами самият казионен историк на властта – Божидар Димитров. Така че, истината се знае – дори и от другарите, които от време на време се изпускат да я споделят и с нас, простосмъртните.

 43. Към Mihailov:

  Няма място за спор, наистинта.
  Но проблемът е, че пропагандата е най-ефективна, когато смесва лъжата с истината, за да си прокара тезата. Всеки може да сгреши, но злонамерената “грешка” е класика в пропагандния жанр – защото е трудно да заподозрем Путин, че е изрекъл нещото от чисто невежество.
  Бил е “посъветван” как да унижи непокраната част от бг братушките и да погали по главичката покорната част от маке братушките.
  Правилото на т.н. Трети Рим и в случая се проява като “разделяй и балдей” ( “кефи се”)!А разделянето на българи и македонци, тръгнали да се сближават, е важна част от хибридната му война.

 44. ЗА БУКВИТЕ

  БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА(кирилицата) е създадена по указание и защита на БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА и ТРЪГВА от (земите на)ПРЕСЛАВ-СТОЛИЦАТА НА БЪЛГАРИТЕ, завладявайки с духовната си БЪЛГАРСКА СЪЩНОСТ, славянски(сърби и др. )и неславянски (русияни и др.)народи.

 45. Ами сега льотчика какво ще прави,май се простреля в крака. Ами Курнела… За руснаците е ясно, те винаги са си били такива.

 46. към SMS

  И на мен ми избоде очите въпросната гнусотия по НоваТВ .
  Но въпреки това смятам , че беше полезна . Зрителите със сигурност са забелязали наред с естествената самоизолация на рассиянски бурсуци така също и опитите им за “фермерство” , и особено епизода пред “кочината”.

  Сложих я в кавички защото представляваше около 2 (два) кв. метра оградено пространство (вътре в някаква стопанска пристройка). А пък в тия два квадрата – две мърляви прасета по около 30 кг всяко . И за капак – коментара на също така свинеподобния им “стопанин” : “Ани очин нечистоплътние”.

  Герой на следващия репортаж беше новозенландец , женен за българка – не помня в същото или друго село .
  Той разхождаше прасетата си като кучета , даже и имена си имаха , освен че бяхя бели като сирене .
  Този човек работи за в петролния бизнес (в добива на петрол) , пътува често и най-вероятно получава високи доходи .

  Като стана дума за работа и доходи няма как да не се върнем при рассиянците с няколко въпроса .
  1. На какво основание са получили право да живеят в България граждани на държава , меко казано изън ЕС ? Който има близки в САЩ знае процедурата за получаване на документи на петата година (без достатъчно добър английски не получавате).
  2.Откъде идват доходите им (очевидно трябва да имат постоянни такива), работят ли , ако да – какво и къде ?
  По тази тема отговор нямаше , защото нямаше въпрос .
  3.В случай че на горните въпроси няма убедителни отговори , предприемат ли адекватни действия държавните органи , отговорни за спазването на закона , осигуряването на реда , и националната сигурност ( не е за подценяване)?

  Сериозен контраст между два типа заселници по нашите земи ,нали ! Дето се вика “два свята…..”. И то в рамките на едно предаване .

  Може да не ми повярвате ама ще рискувам – почти съм склонен а-ха да допусна , че е възможно може би това вероятно да не е баш случайно ?

  Иии , замалко да пропусна да се заям:

  към GEORGI NIKOLOV
  Какъв , какъв…….опит за шега,?

  И към г-н MIHAYLOV
  Това за “касателството”….бихте ли го превели , моля !

 47. До СЕЕДНО
  Приемам всякакви закачки от съмишленици. Но честно, Вашата не я разбрах. Имам няколко мнения и “касателно” за коя е адресирана.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.