От(к)ровеното руско предизвикателство към Лондон: Вова рие, на гърба му пада

 

Поредното отровителство на беглец от Русия на британска територия и упоритият отказ на Москва да признае някаква вина ми напомнят за една мисъл на Аркадий Ваксберг относно доказателствата, които не винаги могат да се подкрепят с документи, но са очевидни за всеки поради натрупването на свидетелства и обстоятелства, които сочат повече от достоверно кой е престъпникът и какво се опитва да скрие.641885z

 

 

В книгата си “Отровите на Кремъл” Аркадий Ваксберг, който се бори да докаже упорито прикривани престъпления на Кремъл, пише:

„Трябва да се има предвид, че Сталин много добре е разбирал криминалния характер на своите злодеяния и старателно се е опитвал да не оставя следи за тях по документи. В такива случаи неговите устни заповеди или мълчаливи, но напълно прозрачни препоръки трябва да се възстановяват парче по парче и по косвени улики, в анализа на които човек си служи с инструментите на психологията и логиката, а НЕ С ПИСМЕН ИЗТОЧНИК( курсивът мой-бел. авт.). За криминалистиката в това няма проблем, тъй като съвкупността от косвени улики се смята за също толкова силна доказателствена основа, колкото и документ, който по принцип подлежи на фалшифициране. Много често се налага да разчиташ на устни свидетелства на съвременниците, чиито думи обикновено се класифицират от сталинистите като слухове, недостойни за вниманието на историците. Всъщност обаче, когато получиш подобна информация в абсолютно затворена тоталитарна държава и в общество, в което никой не разполага с автентично знание за онова, което става сред партийния елит, подобни източници придобиват не по-малка тежест от документите, а понякога и по-голяма…” ( стр. 23)

Сотланд Ярд, а и британската държава изобщо, едва ли разчитат само на някаква презумпция на виновност поради рецидивизма на повтарящия се почерк при убийствата на руски бегълци на острова. Някой съмнява ли се, че британците разполагат с възможности за разследване ( на собствена територия при това) както малцина други по света?

Трудно е да се каже, че с отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия на 4 март на публично място в Лондон Кремъл “този път” прекали. Защото тя прекали още с убийството на Александър Литвиненко през 2006 г., за което отдавна има официална британска позиция: вината е на Русия. В Лондон посочиха конкретно агента Луговой, когото от Москва не само отказаха да изпратят на разположение на британскот правосъдие, но и го наградиха с депутатски пост.

Ако можем да употребим израза “този път”, то той е приложим към ескалацията в рамките на операцията по отровителството: засегнати бяха и 21 британци. Този път това прилича на употреба на оръжие за масово поразяване в центъра на Лондон. Към разслелването бяха привлечени близо 200 военни. Като на война.

На война , като на война. Великобритания не е България, която позволява руски шамари и обръща другата буза за още. Доста по различен е случаят с Англия  и то не само заради разликата в англиканската култура ( на Брекзита от католическия свят като форма бунт срещу статуквото още през 16 век ) или за православната традиция на подчението на църквата на светската власт в Русия ( и не само).

Следват ответни действия. Ако има държава в Европа, която никога не е се е колебаела да отвърне на съветските и руските провокации, това е именно Великобритания. Прогонените от там през годините на студената война, а и след нея, съветско-руски шпиони, са повече от този вид съветско-руски “жертви” в шпионските скандали на целия континент взети заедно. Ето защо можем да очакваме британски отговор, адекватен на тази традиция, но и на ескалацията, за която стана дума по-горе ( не е нужно да гадаем, когато четете този текст, ответните мерки вероятно вече ще бъдат обявени).

Нека отбележим една специфична причина за британския гняв. Не става дума еденствено за накърнена гордост и национален суверенитет. Руски дисиденти и безнесмени не случайно се заселват на Острова толкова упорито и в големи “количества” . Правят го заради едно много важно британско качество: британската корона гарантира защитата им както на всеки поданик, дори и да нямат поданичество. Албионът смята себе си не без основание и за остров на работещите закони насред бурното море на беззаконието къде ли не по света. Към това самочувствие и към този факт е отправено руското предизвикателство и Лондон ще реагира много твърдо срещу него. Така че, далеч не говорим единствено за отровени хора и за отровена отмосфера в двустранните отношения. В Лондон смятат, че от Москва тровят самата същност на британската демокрация, която дори Хитлер с негова военна мощ не можа да сломи.

За да съкратим дългите хитопези как ще се отрази на отношението между Лондон и Москва тази небивала дори и за богатата история на враждебността между двете държави ситуация, можем да сведем прогнозата до едно изречение: Лондон търси този път западна солидарност в реакцията срещу руското предизвикателство. Сигналите от Вашингтон и Берлин говорят за вероятност това да се случи. Канцлерът Меркел заяви, че информацията за руската роля е “много сериозна”. По подобен начин се изказа и президентът Тръмп.

Лондонският “Таймс” се ангажира с нещо по-конкретно: водят се консултации за западен бойкот на световното първенство по футбол, което трябва да се състои това лято в Русия. Оттам вече видяха ревност – Англия не можела да понесе факта, че е загубила състезанието си с Русия като кандидат за домакин на това първенство.  Това “предположение” е толкова нелепа форма на самозащита, че не подлежи на коментар, но същевременно е и типично за методите на руската пропаганда, която е в състояние да профанизира дори такъв сериозен случай, като сеенето на смърт чрез бойно отровни вещества в сърцето на гордия Албион.

За българския читател е не по-малко интересно да си представи как би откликнала България на призивите за солидарен отговор на страната на Великобритания при положение, че и без това в София мърморенето срещу западните санкции, наложени на списък лица, близки до Кремъл, е добре известен факт. Превърнат е в част от българската “специфика” да се комбинира мърморенето с гласуването за продължаването на санкциите, както стана тази седмица в Брюксел за пореден път.

От една страна, за България няма проблем във връзка с евентуален бойкот на футболното първенство в Русия: националите ни се “постараха”  да отсъстват от него и без това. Но в същото време трябва да избираме дали ще стоим в позата на наказаните деца на Матушката, която ни изпраща политик в расо да ни се кара или ще защитим избора на днешните поколения българи да вървим в крак със съюзниците си. В този смисъл идва време да потвърдим принадлежността си.

По парадоксален начин напускащата ЕС Великобратния се превръща ако не в лидер, то в повод за тази консолидация в рамките на НАТО и ЕС. Кремъл постигна обратен ефект на аплодирания в Москва Брекзит – откат, за който Путин и неговият режим могат да благодарят само на себе си. Защото Вова рие, на гърба му пада.

Колкото до самите британци, те знаят как да се защитят. Правили са го винаги. Конкретно в случая с руската намеса и по повод руското значително присъстие на Острова, живеещият в Лондон руски бизнесмен Максим Валецкий, цитиран от “Дневник”, иронизира:

“Руснаците тук и без това години наред са под микроскопа във Великобритания. Сега най-много да започнат принудително да ги водят на рентген.”

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг, От(к)ровеното руско предизвикателство към Лондон: вова рие, на гърба му пада

32 мнения за “От(к)ровеното руско предизвикателство към Лондон: Вова рие, на гърба му пада”

 1. Също съм на мнение, че отговорът ще бъде твърд. Даже в Кремъл го осъзнават и заеха изчаквателна (отбранителна) позиция. Най-напред Лавров се ограничи единствено до поискване на достъп до разследването. На Захарова и нейното бръщолевене за СП едва ли някой е обърнал внимание. То е по-скоро за вътрешна употреба.

 2. 23 по-малко в Лондон. Йън Дънкън Смит попита ТМ, какво ще направи за т,нар. Nord Stream, на който основната цел да избегне Източна Европа и основно Украйна!!!

 3. БРИЛЯНТНО!
  Мисля, и допускам че, не съм в погрешка, можем да приемем, че поне, (засега!), в лицето на вицепремиера Валери Симеонов България “потвърди принадлежноста” ни към евроатлантическите ценности.
  http://www.focus-news.net/opinion/2018/03/13/45815/vitsepremierat-valeri-simeonov-chrez-kazanoto-ot-patriarh-kiril-i-prezidenta-erdogan-rusiya-i-turtsiya-okazvat-natisk-varhu-balgariya.html

  По инициативата на СИЯ “Левче за Иво”
  https://ivo.bg/%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B8-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B0/

 4. А и “баба” Меркел по “аналитика” райчев, не сбъдна врачуването МУ, още от 2015г., че с политиката си към мигрантите няма и да годиняса.
  Нещо повече, в коалиционното споразумение със СДП ни дума, ни вопъл, ни стон за Северен поток-2.
  http://www.finanz.ru/novosti/aktsii/merkel-podpisala-plan-otkaza-ot-rossiyskogo-gaza-1018644765

 5. Извинявам се за off-topic-а, но не мога да не стисна виртуално ръката на Българката, написала приложения текст, който вече изпратих на всички, които познавам:

  “Ваше Светейшество,

  Като българка искам да изкажа възмущението и обидата си от Вашата реч. Произхождам от православно българско семейство, като чичо ми и дядо ми бяха свещеници. Бидейки поканен като гост на честването на 140 годишнината от Освобождението на България от турско иго, Вие си позволихте да прекрачите прага и въпреки че бяхте поканен в качеството си на духовен водач, превърнахте визитата си в политическа пропаганда.

  Смея да Ви напомня, че БПЦ бидейки автокефална, а Българската държава – независима, нямате право нито като духовен водач, нито като политик да поучавате, определяте, критикувате и налагате позиция на нашия народ! С речта си Вие престъпихте всякакъв дипломатически протокол, като лично обидихте президента на държавата ни и целия български народ, като си позволихте да ни вменявате чувство за вина, че благодарим не само на Русия, но и на всяка друга нация, чиито войници са оставили костите си на Българска земя!

  С вашия призив за благодарност към Русия Вие осквернихте националния ни празник като отрекохте нашия собствен принос в борбата ни за църковна независимост и принизихте дейността на българските революционери и героизма на българските опълченци! И след като Вие в речта си заявихте: „Ние сме за историческата истина, ние я завоювахме със своята кръв“, нека си кажем истината! Вярвайки, че говоря от името на стотици хиляди българи, искам да заявя, че ние като народ отказваме да вярваме на митовете на Руската пропаганда.

  Подтикнати от апела Ви, в търсене на историческата истина, нека се върнем назад в историята. Тя е пълна с примери, които доказват, че истинската цел на вашата държава винаги е била да завладява, подчинява, експлоатира и унищожава.
  Благодарността се заслужава, Ваше Светейшество, не се изисква. Русия не е Бог, че да й благодарим, за съществуването си. Главната стратегическа цел на Русия е да завладее Босфора и Дарданелите и да превърне България в Задунайска Губерния. Вашите войници са дошли като завоеватели и умират за императора и родината си, а не за освобождението на нашия народ! Как да сме Ви благодарни, когато всичките Ви действия доказват обратното? Руските официални органи и Руските дипломати не употребяват думата България. В манифеста от 12/24.04.1877 г. на император Александър II, с който се обявява войната на Османската империя, името България не се споменава, а ние вместо „българи“ сме наречени „християни“ и „верноподаници“. Защо в договора от Сан Стефано не се споменава България, а сме принизени до „Балканска област“? Това може да се прочете в архивите на руския окупационен фонд. Защо криете Санстефанския договор? В нашите архиви се съхранява само копие. Оригиналът е във вашите архиви, до които не е разрешен достъпът на български историци.

  Вашата църква обявява Българската църква за незаконна през 1872 г. Нима българските владици заточени като „бунтовници”, по искане на Русия, са ваши братя? Нима и този акт е продиктуван от желанието Ви за свободна и независима България? Схизмата на руската църква против нашата е наложена през 1872 г. и отменена едва през 1945 г. Граф Игнатиев, на когoто от благодарност кръщаваме булеварди и издигаме паметници, ни нарича „суров материал, без достатъчно кадри за образуване на самостоятелно княжество“. Защо на подписването на Сан Стефанския договор не са допуснати българи, които да изкажат своето мнение? Българи, които да представляват народа ни, чиято държава се възстановява с подписването на този договор? И като израз на вашата безгранична любов оценявате жертвите и разноските по нашето „освобождение“ и ги включвате като кръчмарска сметка в чл. 8 на временния Сан Стефански договор и в чл. 22 на Берлинския договор.

  Ваше Светейшество, как да повярваме, че загрижена за православните българи, Русия идва да ни „освободи“, когато броени години преди тази война в собствената Ви държава православните крепостни селяни са се продавали като добитък? Как да Ви вярваме, че милеете за българските деца, взети като кръвен данък за еничари, когато цената на четири годишно крепостно момче в Русия е 5 рубли, на едногодишно 50 копейки, а цената на една крава е 2 рубли? В своя трактат М. Грибовски, доктор по право, изтъква, че изпращането на малки деца в робство било проява на мъдрост от страна на техните майки, давало им възможност да укрепнат физически и да се развият умствено, предпазвайки ги от неразумни постъпки. И тези хора са се загрижили за нас?

  Вие не искате просто благодарност. Вие искате „вечна“ благодарност, под формата на зависимост, покорство и слугинаж. 3атова като гражданин на света искам да благодаря на Русия за нашето освобождение, за освобождението на Финландия, Литва, Латвия и Естония. За пакта Молотов-Рибентроп и освобождението на Полша. За наглостта Ви да сключите договор с нацистка Германия и да започнете война за подялбата на Европа, но като Ви излязоха криви сметките, се превърнахте в „освободители“. Искам да Ви благодаря за Народния съд, Берлинската Стена и Пражката Пролет. Ако съм пропуснала нещо, моля да ме извините!

  Вашата арогантна реч е демонстрация на имперската руска политика, на желанието Ви за доминация и явна демонстрация на липсата Ви на респект към България. Не виждам никаква разлика между вашето поведение и това на Никита Хрушчов. Явно само преклонната Ви възраст и факта, че трудно се навеждате, Ви възпряха да си свалите обувката и да тропнете с нея по масата. Вие като водач на Руската Православна Църква трябва да сте ни благодарен, че сме простили на църквата Ви за отношението й към България и че сме Ви поканили като гост на такава светла за нацията ни дата! Всеки път, когато се кръстите, си спомнете на коя държава дължите религията си! Когато застанете на амвона, четейки евангелието на старобългарски език, на Кирилицата, която ние сме ви дали, се замислете, Вие, които сте държава от едва 300 години и пишете с нашите букви и прославяте Бог на нашия език,

  КОИ СТЕ ВИЕ ДА ИСКАТЕ ДА ВИ БЛАГОДАРИ НАШАТА 1300-годишна държава, която Ви е дала всичко това !?”

  (http://www.faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/edna-balgarka-pishe-do-ruskiya-patriarh-oskvernihte-natsionalniya-ni-praznik)

 6. Приятелите на Путин отново ще размахат любимия си въпрос “За какво му е да го прави?” (вж. Политковская, Немцов и др.). Само че въпросът им е толкова основателен, колкото въпросът “Защо хапе бясното куче?”. А за това, че управляващите на Русия/СССР/Русия са поразени от бяс (имперски/болшевишки/бандитски)не са необходими кай знае какви доказателства. Само че към този мотив Фелдщински (съавторът на Литвиненко) прибавя още една причина – разследването на руската намеса в американските избори. Предполага, че с това “непредизвикано и ненужно” убийство Путин се старае да демотивира евентуалните свидетели на руската (не)ненамеса.
  Надявам се, че англичаните няма да се ограничат до изгонването на дипломати, дори и количеството им да е за Гинес.

 7. Може би е дошъл момента развитите демокрации да се изправят като един. Иначе посланието е ясно. Всеки един политик ще се замисли колко е уязвим изправяйки се сам срещу русия.
  Протестът утре(четвъртък) ДЕН ТРИНАДЕСЕТИ за Пирин, за България ще бъде и против АЕЦ Белене. Начало 18.30 пред Министерския съвет. русия го е закъсала финансово и и трябват пари спешно да бетонира най- красивия парк на света и да го засели с непретенциозни блядове.

 8. До симпатизантка на ДСБ
  Много хубав и точен текст. И аз и стискам ръката виртуално. Единствено лично на мен не ми харесва че се ползват думите национален празник, освобождение-, турско иго, въпреки че по надолу в текста много точно и подробно се отхвърлят тези думи. В момента тече петиция за смяна на датата на националния ни празник.

 9. В Англия може да се спазват закони но В БЪЛГАРИЯ на един Английски поданик любовницата му нарушава тотално закона за частната собственост закриляна от община,полиция и партия герб,писахме и до посолството на Великобритания резултата е нулев,същият е управител на фирма делта контролс пловдив,извода си направете сами

 10. “Легендарният испански диспетчер Карлос” дето “изобличи” че, украински изтребители са бастисали през 2014 г. в небето на Донбас малайзийският пътнически самолет Боийнг-известен повече под номера на полета МН17 е хванат по бели гащи. Никакъв диспетчер, дребен мощеник, който чрез горното “разкритие” е направивил удара на живота си-48 хилки бакса платени от помийната яма рт. За пореден път блядското “авиетамдокажете” гръмна.
  Най-точно, под новината потребител коментира поредната провалила се “многоходовка” на кремълският гном с максимата:”Никога това не е било, и ето пак”.
  Повече, по-долу, на съвеЦкий диалект.

  https://echo.msk.ru/blog/insider_1/2165300-echo/

 11. Ако западняците искат веднъж завинаги да се вземат у ръце и да накарат руснаците да уважават международното право-блядовете са източен народ и за тях още от време оно е казано-азиатецът уважава само езикът на силата, трябва да си спомнят думите на Президентът на Ичкерия Джохар Дудаев произнесени в далечната 1993г. Цитирам по памет, смисълът запазен 1:1: “Ако Европа и Америка приемат, че войната срещу чеченски народ водена от Русия е “вътрешна работа” на РФ няма да е далеч денят когато и на тяхна територия руснаци ще избиват гражданите им”.

 12. Позицията на България ли ?

  По предварителна вътрешна информация от доверени източници : специални емисари на БФС обикалят призори отбрани чалготеки и залавят най-жилавите , все още стърчащи над масите футболисти за специално извънредно издание на националния отбор по футбол .

  Ще запълваме дупки на световното .

  Така де , кво ни е виновен Спортът…….за един мирен свят .

 13. @СИМПАТИЗАНТ/КА НА ДСБ:Поздравления!Пропуснато е Афганистан,но той пък засили СССР по нанадолнището.Както Брежнев се беше забравил.така и този болшевик ще се сгромоляса.

 14. Днес в британския парламент депутат от управляващата партия спомена че най скандалното в случая със Скрипал е именно използването на “Новичок”.
  Няма как британските служби да не разберат че това химическо оръжие е cпециалитет” на Кремъл и oгласявайки този факт, това ще послужи като предупреждение срещу всички бивши, настоящи и бъдещи “предатели” , че никой никъде не е safe.Какви тайни крие тази власт за да прибегне към подобни действия?
  Вова разполага с големи запаси природни ресурси,нo е продукт на специалните служби които му помогнаха да дойде и се задържи на власт.
  За съжаление или може би не сега е напълно зависим от тях така че …?

 15. Благодаря Ви CИМПAТИЗAНТ/КA НA ДCБ,за този текст.Това е “синтезиран” преразказ на тритомния труд на съвременния БЪЛГАРСКИ историк Янко Гочев “РУСКАТА ИМПЕРИЯ срещу БЪЛГАРИЯ”
  /да не се бърка с “историка” кирил гундяев/.Благодаря на стопанина на този блог,че ни предоставя място за споделяне на мнения,различни от мафиотизираните ни медии. Моят апел:НИКАКВА ЛЕПТА ЗА БЪЛГАРСКИ ВЕСТНИК.

 16. Не искам да издигам образованието в култ, но ми се струва, че голяма част от неприятностите на хората се дължат на необразоваността им.
  Например младият офицер Путин вместо икономика е учил политикономия. А политрукът му е обяснявал, че Великобритания нападна Аржентина заради Фолклендите, защото последната не е ядрена държава. В резултат на тези пропуски в образованието старият Путин не може да съобрази, че ядрената държава също може да бъде хваната за ядрата (топките) ако не с военни, то с икономически средства. Дано по-скоро го разбере.

 17. @Веселин Станев.

  Може би сте прав, що се отнася до фактологията, но предвид адресата, мисля, че подборът на изразни средства е добър, защото изобщо не намалява силата на аргументите. Посланието е еднозначно и няма как да бъде криво разбрано.

  Благодаря на Georgi Nikolov, че подаде линк към това обръщение, което силно ме впечатли.

 18. Тази акция беше направена преднамерено дни преди изборите в могучая, тъй щото “новината” да е топла-топла, а самите англичани да имат време да отреагират както пише в учебниците на КГБ. С голямо съжаление трябва да регистрираме резултат – 2:0 за Вл. Вл. срещу кралството на англичани, шотландци, ирландци и уелс-ци.

  Това да ви кажа не е късмет на дядя Вова. Със сигурност е отдавна замислян сценарий и мен лично започва да ме хваща малко страх кога и къде свършва пиесата. Координираните сигнали от Москва и Анкара затвърждават мнението ми, че Путин и Ердоган са си разделили Балканите и вече нежно и гальовно подбутват звездите “да им се наредят”.

 19. Не съм сигурен че името България не фигурира в Санстефанският договор. Не съм сигурен че руската църква обявява българската през 1872. Попадал съм на четива които хранят горните съмнения. Все пак трябва да сме обективни иначе заприличваме на руската пропаганда.

 20. ..обявява българската през 1872 за незаконна (исках да кажа по горе)

 21. Аз бих пратил 007 да самоубие Луговой и още двама трима..

 22. Посланикът на САЩ в ООН:
  “РУСИЯ МОЖЕ ДА ИЗПОЛЗВА ХИМИЧЕСКО ОРЪЖИЕ И В НЮ ЙОРК” !!
  “Русия е виновна за атаката в Англия”
  Ами да!
  Както е тръгнало, може да плати на свой човек и му даде да го “ползва” и в нашата България!
  Безмозъчен Лайнар като сидеров защитава ЕДИНСТВЕНО руските позиции. И интереси. Като него тука стотици, даже хиляди русоблизци, готови да излижат руски ЗАДНИК, на първо място задника на Кремъл и на КГБ.

  https://edition.cnn.com/2018/03/14/politics/nikki-haley-russia-spy-poisoning/index.html

 23. Добро утро!
  Знам, че не е по темата, но не мога да не споделя, че пълзящата неграмотност вече завладява и Светите места. От опит знам, че е много лесно да направиш лапсус и писмен, и словесен. Но днес по БНР в новините (т.е. при четенето на предварително написан текст) чух “българското и австрийското председателствА”. На фона на простотията на политиците, това е незначителен щрих, но вече започвам да се замислям…. През деветдесетте весело се смеех на вестникарските заглавия с пропуснат пълен член, а вижте сега къде ни е пресата. В последните години ме развеселява пропускането на звателния падеж (“Кажи, Иван”), сега това…. все повече се замислям, дали неграмотността не преминава в простотия все пак.

 24. Драги CИМПAТИЗAНТ/КA НA ДCБ ( ако сте двама “симпатизанти”, мъж и жена – още по-добре-:) )

  Поздравления за посланието, което давате с текста от Фактор до кгб-светейшеството!
  ШУТ в задника и да се махат с тяхното КРАСТАВО влияние оттук!!
  Отивайки си, да сложат в “дюкяна” в гащите си отпред сидеров и другите миризливи и червено-кафяви изчадия, и изчезнат веднъж завинаги от чудесната ни земя!

 25. Във Фрог нюз днес се появи едно съмнение по какъв телефон Б.Борисов е разговарял
  с американския президент през втората половина на декември м. г., когато не е бил премиер.
  Искам да изтрия съмнението.
  Точно по това време с учтивото съгласие на баба ми, той използва нейния телефон.

 26. СЯ, ако Обединено Кралство(или както странно я наричаш Великобритания) екстрадира и 23 олигарха в Русия, то ще почна да споделям всичките ти “мъдри” съждения.

 27. Този КИКО,знае ли какво значи United Kingdom,или само да си пишем нещо?

 28. Прочее, мисля, че започвам да разбирам защо руснаците са минали на препарати за почистване. Явно вярват, че ще са резистентни на бойни отрови. Не е смешно – тъжно е!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.