Валери Симеонов нанесе удар по русорбския комплекс на властта

Unknown

 

 

 

Ако не броим онази реплика на Радан Кънев за “бай Кой”, никой съвременен български политик не е правил през последните години опит да се изправи срещу статуквото с радикален език, както вече го направи вицепремиерът Валери Симеонов. Защото фундаментът на статуквото е подмазваческото отношение към политиката на Москва като свещена крава. Симеонов направо я закла с изказванията си по отношение на “ второразрядното ченге” Гундяев, превръщайки се в единствения български политик с реално влияние в обществото ( чрез своя пост засега), който наистина защити България от руската агресивност на принципа “ на зло куче, зъл прът”.

Когато заявих в интервю за германско-френския телевизионен държавен канал Арте, излъчено в Германия и Франция на 15 януари по повод началото на българското европредседателство, че България се отличава от всички страни в ЕС по факта, че няма нито един политик във властта, който да изрази критична позиция спрямо Кремъл, бях убеден в правотата си. Но Симеонов ме опроверга сега и нямам проблем да призная този факт, произтекъл от развитието на ситуацията.

Да, изключението потвърждава правилото, но няма да е справедливо да не отбележа новината. А тя е: в България се открои, макар и в лично и символично качество, реална опозиция и на властта, и на опозицията по най-важния въпрос, свързан с българската еманципация от рублофилската ни комплексарщина.

За разлика от онези, който правят уговорката, че езикът на Симеонов бил непремерен, макар да бил прав по принцип, съвсем не смятам така. Време беше някой да отвърне на език, разбираем за наглите руснаци, от рода на Решетников, който си поръчва “чистка” на българския елит без да му мигна кагебисткото око.

Или на депутата Пьотър Толстой, който се изгаври с българите, като с крепостни селяни, които Русия си пазарува.

Или на вицепремиера Рогозин, който не веднъж се подиграва на България по какви ли не поводи.

Или на Жириновски, който крещеше обиди в телевизионно предаване по адрес да друг български президент.

Или на Мария Захарова  от външното министрество- заради надменните и подмятания по български адрес.

Или на самия Путин заради подигравката с произхода на азбуката му от “македонските земи”.

Или на всички многобройни други политици и пропагандатори за систематичните им презрителни подмятания към България като “предателска” и “неблагодарна” на Русия страна.

Реакции срещу някои от споменатите по-горе руски гаври е имало, но винаги те са били “премерени”- в смисъл, че на непремерените руски шамари тук отговорите досега бяха като на напердашен слуга, който не е съгласен да го бият, но не смее да се оплаче прекалено шумно. А премирът Борисов направо си изпроси още бой от Лавров, когато руският външен министър се провикна по негов адрес, че трябва да се срамува заради спирането на “Южен поток” ( от страна на Путин), на което Борисов отвърна лъчезарно, че уважава Лавров като “най-добрия дипломат на света”.

Който се държи като слуга, ще бъде третиран от господаря си като слуга. Видя се от “премереното мълчание” на президента Радев и от колениченето на Илияна Йотова пред Гундяев. Скъсаха се да му се мазнят, а той се отнесе с тях с “опакото на ръката си”, която Йотова раболепно целуна преди това.

Нищо не оправдава други постъпки на Валери Симеонов досега ( да не ги изброявам, известни са), но той постигна пробив в дебелокожието на вездесъщата русофилщина у нас чрез демонстрацията, че е възможно да се опълчиш на неписаната забрана да размахаш прът на злото руско куче, свикнало да глозга безнаказано българските кокали. От години търдя, че онзи политик, който направи това, ще заслужи уважението на българите, които се чувстват непредставени в политиката поради факта, че не виждат никой да се противопоставя реално на заплахата от Изток.

 

Симеонов е в противоречивата позиция да не може да бъде определен като защитник на европейската ни ориентация заради ред изяви, които с основание скандализрат европейските ни съюзници. И все пак той направи заявка, която му спечели уважението на притихналите до отчаяние български граждани пред системното руско нахалство, което се разпорежда безнаказано в България.

Остава сега Сименов да се произнесе и за необходимостта от демонтиране на унизителните съветски монументи, пазители на спомена за съветското робство и ще бъда обезоръжен пред собственото си твърдение, че който и да направи това, ще се докаже като обединител на българските патриоти в днешно време. Ако направи това неговото влияние ( за което вметнах в началото, че на този етап е предимно институционално, т.е. временно поради поста му), ще се трансформира в нещо повече: в алтернатива на русофилщината що вилней над бащино ни огнище.

Или искам прекалено много дори и от него?

Впрочем, след като Симеонов показа, че има живот и след противопоставянето на  руската наглост, през отворената врата би трябвало да се почувстват поканени да минат и други политици, които споделят възмущението си от начина, по който петата колона на Москва си разиграва троянския кон у нас. Мнозина са дали такива заявки, но не и от позицията на управляващи. Дали пък и други овластени българи няма да се осмелят открито да се заяват на това патриотично поприще – ако не за друго, то поне от ревност, че Валери Симеонов е направил това, което им се иска, но не им стиска?

Не бива да очакваме чудеса ( от храброст) от днешните властници у нас, но трябва да се отдаде дължимото на Гундяев, че той помогна много с поведението си да предизвика смелостта на поне един български управляващ. Чудото се сътвори. Амин, дай Боже да се повтори!

Няма гаранции, че закъсняващата до момента руска реакция на думите на Валери Симеонов няма да се появи все пак, но е показателно, че до момента няма такава. В Москва “дадоха заето” и ” на късо”,  нивгаш не видели такова явление – български вицепремиер да им казва истината в очите какво си мисли за наглостта им. Не върви да кажат, че Гундяев не е цигарен милиардер и второразрядно ченге, но можеха поне малко да се повъзмутят. Веднъж и на тях някой българин да им затвори устата, която зина от учудване и остана безмълвна повече от седмица.

 

П.С. Авторът на този текст съзнателно изчака да отмине един “санитарен период”, да не би на Симеонов да му извият ръцете и да започне да се оправдава, както обикновено става с подчинените на Борисов, когато нещо му се пречкат в краката. Изчакването си заслужаваше…

28 мнения за “Валери Симеонов нанесе удар по русорбския комплекс на властта”

 1. КОНГЕНИАЛНО! БРАВО! ШАПО!
  Но само да “уточня” за протокола, че Радан Кънев назова баце “Бай Х..”. Като скромен коментатор в БЛОГА НИ, мога да си го “позволя” точният цитат. Стопанинът, знам прекрасно, че “умишлено” е използвал, при това изключително сполучлив евфемизъм който съперничи по сила на внущението и с оглед на политстатуквото на директноста на РК.
  А за Валери Симеонов, Благодарност, че се намери най-сетне един наистина бг управляващ да не цепи басма на т.н. братушки и тяхната матушка.

 2. По инициативата на СИЯ “Левче за Иво”
  https://ivo.bg/%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B8-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B0/

  И нещо което намирам за особено важно в многотията на заливащите ни новини касателно действията и поведението на североизточният мечок.
  Америка се готви в духа и стила на “Империята отвръща на удара” да тушира окончателно експанзията на руските въглеводороди стигнали дори земята отвъд голямата вода.
  https://newsland.com/user/4297686495/content/ministr-energetiki-ssha-oshelomlen-faktom-postavki-spg-iz-rossii/6253925

 3. И Марешки тази сутрин призова държавата да спре да храни руски пенсионери като пуска фандъци на енергийната мафия – визирайки неплащането на данъци от Лукойл….,все пак- положителна изява.

 4. Адмирации за Симеонов.Очаквах,че ще се огъне,но той остана твърд и последователен.Езикът ,който употреби беше подходящ за случая и съответстваше на руската наглост.Доживяхме български политик да отговори подобаващо.Харесвам директните и точни изяви.Без да съм му фен ,смятам,че със своята прямота Симеонов има място в българската политика.Поздравлявам го.

 5. Уважаеми г-н Инджев,
  Поздравления за точната реакция. Случаят Симеонов показва, че както никога не е късно човек да стане за резил, така и обратното – да постъпи достойно. А колкото до поканата
  “…през отворената врата би трябвало да се почувстват поканени да минат и други политици,…”

  ” — Мамо, мамо, я ги виж!

  — Що е? — Идат, погледни ги.

  Бледи, слаби — Що стоиш?

  Скоро, чедо, поздрави ги! ”

  Ама преди да е станала навалицата да споделя, че който не е чул днес Волгин по БНР, нищо не е чул. Направо изпитах комплекс за малоценност (беден ми е сарказмът) – ако се опитвах да го иронизирам, нямаше да мога да измисля и половината от глупостите, които каза в защита на Путин по повод на убийството в Англия. Талантът си е талант. Дали не трябва да се гордеем с нашето момче, пред което Соловев е като объркана пионервожатая…
  Върхът на наивността му беше, когато попита включилият се от Лондон анализатор “Как мислите, защо точно сега Тереза Мей се нахвърли върху Путин?”. Ако не следях новините, щях да си помисля, че през седмица Путин трови някого в Лондон, а Тереза си мълчи (като путинистка), а точно сега, ни в клин ни в ръкав, се е изцепила.

  Щях да напиша “върхът на глупостта му”, но съобразих, че днес глупостта му нямаше върхове. Беше едно равно и много високо плато.
  Та има кой да отговори на майкопродавци като В. Симеонов.

 6. Справедлива и навременна оценка. Време е и други наши управници да се осъзнаят поради чувство за самосъхранение. Игричките не са до безкрайност и от Кремъл ще потърсят сметка с помоща на петата колона и собствена агентура за недостатъчно раболепие в робски азиатски стандарт.
  Те трябва да разберат,че са само винтчета в една жестока имперска политика и илюзия всяка да оставят.

 7. Напълно адмирирам /в конкретния случай и с конкретните думи/ проявата на вицепремиера Симеонов. За да си свободолюбив, трябва да си роден свободен. Там където има раболепие, руснаците ще го експлоатират. Не можем да очакваме, че Москва някой ден ще започне да ни уважава, ако ние сами не се уважаваме. Нищо добро не ни чака, ако с общи усилия не скъсаме тази пъпна връв на зависимост един път за винаги.

 8. Ne sym fen na Valeri Simeonov i ne sym 100% suguren dali ne sa rejisirani neshtata – kakto pochti vinagi v nasheto politichesko blato, nadqvam se ne. Vse pak chest mu pravi na Simeonov. Izglejda toj nadgrajda s dneshnoto si izkazvane po otnoshenie zagrabvaneto na Krim or zelenite chovecheta.
  Molq za izvinenie che ne pisha kirilica.
  Lek den.

 9. Към georgi nikolov:

  Само цитирах модифицираната версия на репликата, която Радан Кънев повтори по-късно на партиен форум сред бурен смях като “бай кой”.

 10. Не е изключено Симеонов да е играчка в ръцете на руснаците подобно на Тръмп и множество “брекзитари”. Действайки с твърдото убеждение, че правят най-доброто за страните си, всъщност неосъзнато да помагат на руснаците да постигнат целите си.

 11. Иво, сега разбрах кога и как, Радан Кънев се “извинил” на баце с цитата посочен от теб. Откровено казано авторството го преписах на теб защото не помня в нюанси и в при какви обстоятелства е било дадено “извинението” на РК. Но при всички случаи е много на място и в статията. Поздравления и за двама ви!

 12. Брилянтна статия анализ на важно и
  неочаквано сьбитие = за пьрви пьт бьлгарски политик да се опьлчи на руската наглост.
  Така добре написана статия,че дори една дума не може да се добави в повече.
  Безспорно авторьт на статията е най=добрият бьлгарски журналист в момента,освен че е единственият бьлгарин изразяващ истината в Бьлгария.

 13. Г-н Инджев, имаше реакция на думите на вицепремиера в предаване по един от държавните руски тв канали, което предаване /по-точно част от него/ намери място и в интернет. Мога да споделя, че под видеото 90 % от коментарите бяха против руския патриарх, при това коментарите бяха основно от руски граждани. Така, че В. Симеонов нищо не е измислил, просто е огласил това, което в Русия обикновените хора само си мислят.

 14. Отчаян съм! Докато ний тук бухаме клавиатурата за Бог да прости в педерацията блядовете се “забавляват” да събират слитъци от злато.
  Кога ще ги стигнем “ватниците”. Туй по Тодор Колев.
  https://www.gazeta.ru/social/news/2018/03/15/n_11288425.shtml

 15. В сегашният парламент Симеонов по-скоро е крепител на порционното “статукво” на “вожда” винету. Дори в ПИРИН-гейт Симеонов е един от главните участващи.
  Освен това през цялата година Симеонов солидарно подкрепяше ,като гумен печат в парламента всичките порционни “закони” на винету и порционните му “законотворци”.
  Единствено за Русия и добива на газ в Добруджа Симеонов е показвал някакви публични различия от порционният “вожд” – винету.
  Но това са само някакви отделни недоразумения, иначе Симеонов в порционната част не е поазал някакви големи различич от винету.
  Вероятно и той ,както винету, смята че НРБ след 30 години порционно-путлеристки “прИход” е станала “странаТА на НЕограничените възможности” , която е изпреварила в своето “развитие” дори САЩ?!?
  Все пак САЩ “изостават” от НРБ…..там гигантите ,като Google, Епъл и Майкрософт купуват СТАРТъп-и, а в НРБ стана точно ОБРАТНОТО при “управленията” на винету – гинкините СТАР(т)ъп-и купуват гигантите , като ЧЕЗ!!!
  Ето това е “истинското” развитие – в САЩ имат само някакви “СТАРТъп-и” , а в НРБ винету има “СТАР(т)ъп-и” , които изкупуват де що има ГИГАНТИ – ЧЕЗ,Кремиковци, банки, Булгартабаци, клубове….. което показва КОЯ(?) е по-“развита” НРБ , или САЩ….
  Както е известно в цял свят СТАРТъп означава – СТАРТиращ бизнес….
  А, В НРБ имаме СТАР(т)ъп …. или СТАР()ъп … или на английски – STAR()up ….. и означава “ЗВЕЗДен” ……още по-точно – ПЕТОЛЪЧен ….”бизнес”.
  А както знаем – навсякъде по света “START” е съвсем различно, и даже диаметрално противоположноТО , и ОБРАТНОТО на “STAR” ….
  И така , САЩ имат едвам СТАРТиращ бизнес, което показва тяхното “изоставане” от “истинскиЯТ” ПЕТОЛЪЧен “бизнес” в НРБ, изграден с “помощта” на Путлер и рублофилите му, срещу които уж се противопоставя Симеонов, а същото време крепи третият “мандат” на STAR()-up “вождъ” – винету …..

 16. Към ББ:

  Не, няма официална реакция от руска страна – на външното министерство, например. Иначе хулите срещу България се засилиха още повече, това е вярно, но мълчанието на официална Москва е факт, който придава допълнителна стойност на истините, изречени от Симеонов.

 17. Мисля че изявите на валери симеонов са един режисиран цирк, който се дава на тези с най- голямото доверие на кукловодите от масква. Докато в момента тече загро(а)бването на България.
  Ето за което не сме чули реакция на в.симеонов.
  Заграбването на парк Пирин.
  Предстоящо заграбване на милиарди от рестарт на АецБелене.
  Пълно окупиране на икономиката ни и медиите от русия.
  Затова довечера заедно ЗА ПИРИН ПРОТИВ БЕЛЕНЕ ДЕН13 от 18.30 министерския съвет.

 18. Това е дискусията по един руски канал на казаното от В. Симеонов:

 19. Мога да си представя как главоломно ще нарастне количеството хора които биха гласували за В. Симеонов на бъдещи избори, ако поне се изкаже срещу МОЧА, да не говорим ако предприеме някакви действия за демонтажа й.

 20. Предишният Президент през целия си мандат критикуваше политиката на Кремъл и беше заливан с кофи помия ! Слабата реакция на помиярите срещу В.Симеонов буди подозрения за поредна одобрена акция.

 21. Винаги двама: Сидеров прости на Симеонов
  БЪЛГАРИЯ
  от Екип Марица 15.03.2018 | 13:50 402 прегледа 0

 22. Трудно ми е да съм оптимист/ка по отношение очовечаването на някого, който е бил до вчера “дупе и гащи” със Сидеров. Упражнението “обръщане на палачинката” в българското политическо пространство никога не се е случвало от безкористни подбуди или голяма смелост – поне според моите наблюдения. И тепърва ще се види колко обществен ефект може да има това упражнение, след като е изпълнено от политик, който си създаде имидж на l`еnfаnt tеrriblе (много меко казано) с приказките и действията си досега. Щеше да е друго, ако най-влиятелният политик в България Бойко Борисов изведнъж започнеше да говори така смело. Но от него не може да се очаква нито твърда, а още по-малко смела позиция по някой важен въпрос.

  Допускам, че Симеонов се опитва да се препозиционира преди следващите избори, запълвайки с НФСБ нишата “националисти-путлерофоби”, която вероятно има голям електорален потенциал. Дано не разочарова тези, които ще го последват.

 23. Плевналиев също беше остър срещу руската политика като президент.

 24. Всичките те: Решетников, Пьотър Толстой, вицепремиера Рогозин, Жириновски, Мария Захарова, Путиниасад са от семейството на северно корейската хлебарка…
  Светът има спешна нужда от дезинсекция!

 25. Другарят Решетников заяви, че руският патриарх бил говорил на българите “с пастирска любов” (тоест от нас се очаква да бъдем послушни овчици) и че думите му били “справедливи”. Само дето, в краткия откъс от записа на срещата на патриарха с президента се чу една интересна дума, употребена от руския гост – “безкористно”. Това си е откровена лъжа – във всички, съпътстващи руско-турската война, международни документи руската армия е наричана “окупационна”, на която новосформираната българска държава дължи окупационен наем. Известни са думите на Стамболов, който, след като дал разпореждане да се натоварят два вагона със злато за Русия, заявил, че, щом като си искат парите, от момента, в който ги получат, руснаците трябва да спрат да говорят за признателност и благодарност.
  Интересно е да се види и какви действия се разиграват на фона на размяната на “реплики и дуплики” – тече си в пълен ход делото, което поставената в зависимост българска прокуратура заведе срещу бивш министър на отбраната (Ненчев), затова че със сключването на договор за ремонта на нашите руски самолети с Полша бил накърнил държавни интереси (на Русия, разбира се), а, в същото време, настоящият министър (Каракачанов) се кани да сключи сделка с руснаците за 80 милиона лева. С този си акт министърът не само издава личната си принадлежност, но и дава (за пореден път) ясно да се разбере, че България е съюзник само “на книга” и че нищо не пречи на българите да сключват икономически сделки с държави, квалифицирани от алианса като противници и срещу които текат финансови санкции.
  Междувпрочем, коментирайки в свое интервю поредно изказване на Ердоган за “прекрояване на границите”, Валери Симеонов заявява, че според него между двете събития (изказванията на руския патриарх и на Ердоган) има връзка, и че “спрямо България като държава, която не е в очакваните орбити на тези две големи държави – Русия и Турция, се прилага определен политически натиск”. Едно нещо трябва постоянно да се казва и да се повтаря – Русия е империя, която обича само себе си, която винаги е следвала само и единствено своя си интерес и никога и никъде не е била приятел и брат на никой друг народ. Недопустимо е подобни коментари да се правят под път и над път за други държави или съюзи (от които искат да ни отдалечат), а за Русия да са табу. И за онези, които ги казват на глас, да се твърди, че са “русофоби” (а не българофили?!). Не е морално и не е достойно. Но пък явно е добре платено…

 26. Като казвате, че няма друг освен Валери, какво правим с останали “демократи”? Когато възхвалявате Бог, наистина ли се обръщате към Твореца с радост, надежда и молба или това е просто израз от едно време в който не влагате нищо? Залитането по политически лидери само сближава човек с лицемерни егоистични нищожества без да му помага в истинския път към Бога, който води към невероятен живот, неизмеримо по- богат от всичко, което низшето човешко въображение може да роди. Най-големите идиоти и нещастници са именно тези които сега плуват в разкош , злато , удоволствия и власт. Това са ценности за неграмотни и низши животни а в очите на Бог абсолютно нищо. Ако тези мизерници знаеха истината щяха се самоубият.

 27. “след като Симеонов показа, че има живот и след противопоставянето на руската наглост”
  хубаво казано 🙂

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.