Как руските Урнитолози разчетоха новината за спасените в България щъркели

Историята за 53 годишния Сафет Халил от силистренското село Зарица, който спасил замръзнали щъркели, обиколи света по-бързо и от ято мигриращи птици. Приземи се най-напред в българските телевизии, но след като я подхвана световната агенция Франс прес , кацна и в големи западни медии.

Британският “Гардиън”, с присъщия за особената британска чувствителност към закрилата на природата, преразказа случая. Акцентът, естествено, е поставен от британските журналисти върху природозащитния аспект и чисто човешката страна в проявата на доброта от страна на спасителя на щъркелите. Илюстрацията е на фотограф от Франс прес.4000

 

 

 

 

Сега да видим как реагираха в някои руски сайтове на същата новина и с какво я илюстрират.

Няма да посочвам линкове, за да не ги популяризирам ( “пазят се в редакцията”, както се казва ).

“Сафет Халид из  села Зарица спас от замерзания пять Аистов. Халид, увидив замерзающих птиц,  позвал друга и с его помощью перенёс замерзающих птиц к себе домой, где птицы ожили”

Нищо особено на пръв поглед, освен, че фамилията на Сафет е изписана като Хилид, вместо като Халил ( халал да им е ). И в български сайтове има объркване: в надпис под снимката на Сафет пише, че е Халид, а в обяснителния текст го обявяват за Халил http://dnes.dir.bg/news/shtarkeli-gardian-safet-halil-26981914

По – характерното за руския интерес към случая обаче е фактът, че руско пишещите, сред които има и такива с български имена, аплодират не толкова благородната постъпка на Сафет, колкото шапката му. Защото е руска ушанка. Но най-вече, защото на ушанката се мъдри съветския герб. 898071

 

 

 

Отделен “интересен факт” е, че в съответния форум, свен аплодисменти за съветския акцент в случката, по адрес на пишещия тези редове са раздадени руски шамари под формата на коментари с нападки и обобщения срещу моята скромна персона. За което благодаря .

Когато руските урнитолози ( да не се бърка с орнитолозите), щастливи от напращелите с бюлетини в подкрепа на Путин урни ме кълват лично, това е личен успех за моите скромни усилия на български публицист.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА  ( за злободневната руска злоба, видна от коментарите в руския сайт):

Комментировать

Шапка классная у него:-)  Опубликовано 3 дн. назад
Ух ты, а я и не заметила)))))))))))))  Опубликовано 3 дн. назад
Особенно эмблемка!))))))))  Опубликовано 3 дн. назад
Опубликовано 12 час. назад
Статью прислали.Об неинтеграции русских в Болгарии.И о том,что возможно готовится новый “Крым” на болгарском Черномории.Очень много стало звучать призывов проверить собственников-россиян,откуда доходы на покупки недвиги в Болгарии. https://ivo.bg/2018/03/21/%D1%80% … D0%BE-%D0%BD%D0%B5/, d* l% _9 I7 h9 g* d  ^, x4 e8 u

Комментировать

Иво Инджев знаменит своей русофобской позицией, он неоднократно высказывался о захватнических целях России, о необходимости сноса всех памятников эпохи соца, о невыносимом бремени коммунизма и пр.  Опубликовано 8 час. назад

Это нравится…

Венера(11 час. назад )
Венера
Посты
38208
Город
Поморие
274#

 Автор| Опубликовано 11 час. назад

добавил Anji в 22.3.2018 06:46‘ k# g3 x: F# N* V! c6 R
Статью прислали.Об неинтеграции русских в Болгарии.И о …

3 D% z1 D” t2 g

13 мнения за “Как руските Урнитолози разчетоха новината за спасените в България щъркели”

 1. Като ще е весело:
  чудя се как до сега рашките и техните решетникоТиквеничета не са обявили щъркелите за сатанински джендъри, които донасят новородените бебета.

 2. Аман от Уринолози, ей, аман… и в Българията, и в русията… нема край…
  Тури им една червена ушанка на коментаторите, и заприличват на радко, боко, курлелийка и всичките останали воленаци.

  МЕЖДУВРЕМЕННО:

  Пак за “Нощните вълци”
  “Вълците” са си чиста в Кремъл и КГБ. (като “Вагнерци” и всякакви подобни елементи, за външно ползване, в чужбината)
  Инструмент на външно-политически шовинизъм и чикизъм.
  Сега са се втренчили в тях от Босна – но им гледат като “Заплаха за националната сигурност”. Освен босненските сърби де, потвърждавайки, че Русия пак играе със Сърбия, и за сметка на всички останали на Балканите.
  Службите за сигурност на Босна наточили внимание срещу посещение на “вълците”, чийто шеф е виден с другаря путьин на снимката долу, бивш шеф на същото КГБ.
  А пък шефът на вълците, некой си АлександАр Залдостанов (навярно полковник от КГБ, прикрит като “вълк-байкър”) било му забранено да влиза в Босна, и той обявен за “заплаха за националната сигурност”. За такъв бил обявен и Саша (сашо) Савич, сърбин, шеф на вълците за Балканите. Кой ли го е цанил за такъв, ако не Кремъл-КГБ, потвърдено с подпис от путьин.
  https://vijesti.ba//clanak/398550/stizu-u-bijeljinu-ovo-je-ruta-kojom-ce-proci-nocni-vukovi
  ЩЕ СТАНЕ ЛИ БОСНА СЛЕДВАЩАТА УКРАЙНА (НА БАЛКАНИТЕ), питат се едни анализатори.
  Защото властите на Босна са вече разтревожени, че “байкърите” руски пропагандатори, са просто инструмент за подкрепа на босненските сърби и подстрекаване на поредната размирица на полуострова ни. Защо не пак с някакво превратче, а и с малко кръв…
  https://www.aljazeera.com/news/europe/2018/03/bosnia-ukraine-180320231245358.html

 3. Лоша реклама НЯМА!
  Това, че са решили да популяризират по съвеЦки сайтове Стопанинът на БЛОГА НИ.

 4. Явно и те ви четат щом знят за вашата позиция г–н Инджев ,което е добре…

 5. Че каква шапка да носи, като и него русите са го “освободили” от османлиите. Широката руска душа /за която единственото ми обяснение е наивността/ не може да възприеме, че русофобията не е просто ненавист към руснаците, а към глупаците, които ги/ни управляват. Друг е въпросът, че ние си ги избираме, а те не могат.

 6. Харесвах генералът от запаса Хърбърт Макмастър който смени рублофила майкъл флин на изключителната важната позиция в администрацията на Белият дом-съветник по националната сигурност. Но И приемникът Джон Болтън също е много силен избор. Плюсът е, че е дипломат от кариерата, при това доказан ястреб, каквото и да означава това. По скалата на Таска дето фейсва късно вечер по къси гащи тъпните си, сигурно е “пещерен русофоб”. Толкоз по-добре.
  https://www.svoboda.org/a/bolton-national-security/29116072.html

 7. ГОСПОДИН ИНДЖЕВ,

  щом нещата са тръгнали на там рашистите да ви забелязват,
  ще дойде време и нашите рашисти да променят отношението си към вас.

 8. Към Петко:

  “Русофобията” е измислица на гузните русофили, на които им трябва враг по свой образ и подобие, за да се оправдаят собствената си неадекватност да се кланят на чужда държава без оглед на това, какво е причинила на собствената им страна преди и след сакралната опорна точка на русофилията 3 март, която успяха да ни натрапят за национален празник ( при толкова много други достойни дати, съотворени по българска воля). Ето защо съм им посветил по въпроса отделна книга, която се “пече” в момента, за да се уверят от многобройни източници, повечето руски, каква е историческата истина. Лесно е да лепиш етикети ( като “русофоб”), но това е признак на безсилие да се аргументираш срещу фактите. Това е рефлекс, наследен от комунизма, който насаждаше чер(ве)но белия манталитет на филосдофията “който не с нас е фашист”. Едно към едно…Не случайно твърдя, че русофилщина е вид комунизъм в главите на изповядващите преклонение пред мракобесието, представяно като …”светло минало”, което трябва да пазим и тачим . Това измислено минало настояват да не бъде “пренаписвано”, за да си го ползват за посткомунистическите цели в крак с приоритетите на чуждата, а не на българската държава.
  Ако някой не е разбрал, да повторя: в днешно време русофилщината е заместителят на провалената комунистическа идеология и стои зад всичко ретоградно, пробутвано вече и като “консерватизъм”- консервиране на нравите на нивото на 19 век чрез чуждомразие и нетърпимост към различните хора във всякави аспекти , но и чрез безпределна и безмозъчно пропагандиране на любов към “големия брат”. Щото е голям. И ги е освободил така, както освобождава и в днешно време грузинци, украинци, а вече и някои араби напоследък. Т.н. дружба със СССР, която бе издигната в култ в НРБ, днес кънти по същия начин остатъчно в много тлави у нас като ” благодарност към Русия”.

 9. Те руските еколози да погледнат към Волокололамск, че май ще се запали чергата на путинската мафия от там.

 10. Междувпрочем, фобията /ФОБОС-лат./ не е нито ненавист, нито омраза. Точният превод е СТРАХ.
  Аз например не изпитвам омраза и ненавист към пепелянките, скорпионите, вълците и чакалите – стахувам се и предпочитам да нямам пряк контакт с тях. От тази гледна точка, нямам нищо против да бъда определян като РУСОФОБ. Още повече, че Русия отправя открити заплахи към страните, с които България е в съюз, а напоследък и директно към родината ми.

 11. Няколко интересни новини събрани в един и същи сайт.
  Първата – последният наследник на Хабсбургите е разбрал бандитско-терористичната същност на Путлер още преди 13 години:
  https://goo.gl/443RAq
  Втората – припомняне за “легитимността” на либийският таваришт на Путлер и петтта му колона в НРБ – Кафдафи. Същото важи и за “легитимността” на сирийският им таваришт и братушка – Асад:
  https://goo.gl/siADhm
  Третата – е за “СЛЕДизборните” данъчни “честитки” в путлеристкият райХ. Където Путлер “развива” путлериската “икономика” с нови по-високи данъци. Повишава ги поне с 2% , за сега! А, след следващите “избори” може “следизборно” да “форсира” путлеристката “икономика” с НОВИ , допълнителни, данъци от 200%:
  https://goo.gl/HpLfYj
  И , четвъртата новина – !ВНИМАНИЕ! – отнася се и до задунайският бандитустан – НРБ:
  https://goo.gl/5Y38m7
  Последната новина НЯМА да я срещнете в “медиите” на винету и неговите казионни “ортаци”. За винету най-важни са “платноходките”, и иска да прави “миролюбиви” платноходкови турове до анексираният Крим, вместо да снабди БНА със съвременни самолети , за да прихващат реално путлеристките въздушни пирати и бандити, които сринаха , и продължават да извършват геноцид в Сирия!
  П.П. Има и предварителни сведения за повторен рагром на Путлер в Сирия:
  https://goo.gl/fjrVwa

 12. Дето вика първият коментатор- като ще е весело да е весело. Какво по-весело от това да бъде набеден за руски фен един очевиден етнически турчин от Силистрнско, седмица-две след истеричавото честване на националния ни празник. Ако да бях български гражданин с турско самосъзнание, панически щях да напусна “родината” в дните около 3-ти март, да не чувам и да не виждам. Няма друг начин да издържиш всичките мантри “те са ни клали, после ние ги клахме, после руската армия”. Накрая дойде Кирил та изпозакла всички ни и националният празник се приключи заколенчески и за българи и за турци.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.