“Да, България” каза “не” на снишаването на Борисов пред Путин

( Же)лаещите да ме приковават на плоскоумната си “дъска на позора” са свободни да ме обвинят в партийно пристратие, но държа да отбележа, че партията “Да,България” зае достойна за адмирация позиция по въпроса за ниското позициониране на премиера Борисов спрямо Високата за него кремълска порта през която минава снишен, за да не дразни нисичкия стопанин.

“Да, България” осъди поведението на Борисов спрямо Русия, което поставя под съмение демократичното развитие на страната. https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/24/3152272_da_bulgariia_povedenieto_na_borisov_spriamo_rusiia/?ref=home_main_news

Ако не ме лъже паметта, това е първата партийна декларация, в която акцентът на опозиционната критика е поставен приоритетно върху наистина най-болезнения проблем на България като държавата в ЕС, страдаща повече от всяка друга от постсъветската си постколониална зависимст.

“Да, България”  прави заявка да поведе след себе си българите, на които е омръзнало до отчаяние да наблюдават двойственото поведение на Гражданина за евразийско развитие на България без да среща каквото и да било организирано политическо противодействие, защото в състезанието за благоволението на Путин той няма опозиция, а само парламентарни съдружници с различни имена ( вицепремиерът Валери Симеонов направи персонално изключение от това правило, което обаче не е позициия нито на неговата партия, нито на “малката му коалиция”).Unknown

 

68 мнения за ““Да, България” каза “не” на снишаването на Борисов пред Путин”

 1. ПОЗДРАВЛЕНИЯ НА ИВО, ЧЕ ПОВДИГА (И) ТОЗИ ВАЖЕН ВЪПРОС!
  Демокрация, истинност, лъжовност, заврънкулки, евро-граждани, атлантици…
  ЛЪЖА И РУСОБЛИЗИЕ, казано накратко
  На боко това е в мозъка. Включително на костите.

  БОКО ЗНАЕ!!
  ТЕРЕЗА НЕ ЗНАЕ!!
  Какво става в нейната островна родина, в едно градче там.
  А бе тая Тереза, що не земе да си пребоядиса косата, да фане боко под ръка, да го фкара в оня там парламен до бръкмата-бен, пред ония пиперове ли са, с едни такива перуки се появяват – имат ли нещо под тях, въобще глави имат ли тия хора?? Та да земе боко там да им дръпне една реч, да им каже на тия бледолики албионци, кой зел да им прави разни газове да им пуска в родината, да трови разни хора. Какви руснаци, ма, Терезо, слушай боко, ей хора там!!
  Той знае, ти не знаеш, вие НИЩО не знаете.
  МИ-6 НИЩО НЕ ЗНАЕ.
  ЗНАЧИ ПЪК ДАНС-ДС ЗНАЕ. Нересета ли са нерези прасета ли са, разни разузнавачи, изпоучили се из русията и се наженили за рускини, та да е ясно на коя страна са, и продължават да бъдат.
  КАТО БУРГАС, НАЛИ СЕ СЕЩАТЕ!
  БОКО И ТАМ ЗНАЕШЕ.
  МОСАД НИЩО НЕ ЗНАЕШЕ.
  РЯПА, РЯПА ЗА МИ-ТА И МОСАДИ.
  ДА ЖИВЕЯТ БОКОВИТЕ КАГЕБЕТА!

  ВЛАДИМИР УГЛЕВ, МАЙСТОРЪТ НА НОВИЧОК, дрънка някакви приказки, на някакъв английски вестник, скай ли му викат:
  “Ами новичок, той си е РУСКА СЪЩЕСТВУВАЩА ПРОГРАМА, аз работих по нея, ръцете ми се потят от принеснение, че СЕРГЕЙ СКРИПАЛ и ДЪЩЕРЯ МУ може да си отидат от тоя свят”…
  ДОБРЕ, ЧЕ Е ИНТЕРНЕТ,
  БОКО, ТЪПО БОКО, ТА ОТ ИНТЕРНЕТ СЕ ЗНАЕ ПОВЕЧЕ ОТ ТЕБЕ, И ОТ КУХОТО ТИ ПРАВИТЕЛСТВО, И КУХИТЕ ТИ СЛУЖБИ, БЕ, ОСТРИГАНА ГЛАВО!!
  https://news.sky.com/story/russias-novichok-programme-exists-i-worked-on-it-scientist-tells-sky-news-11300710
  И кой измисли интернет – пак ония там, духовни и манталитетни врагове на боко.
  Те са лошите те са, те не заслужават и КУЧЕ да им подариш.
  НАЛИ ТАКА, БОКО!?

 2. Пет стИнки не давам кой-къде се позиционира-ляво-дясно, център и производи. Който е ясно и категорично за ЕС и НАТО и против ЕАС, “негов” съм.
  За това, веднъж по друг повод и някои от приятелите тук не го приеха написах в прав текст-ДА на Да, България. Сега се повтарям.
  Но след като са казали горното, нека бъдат така добри, ясно и категорично да декларират И:
  Долу, МОЧА!
  Докато този символ на тоталитарното мракобесие не бъде махнат от сегащното място-пъпа на Родината, нещата няма да потръгнат истински.
  ЧАКАМ(Е)!

 3. ПАК ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА ИВО!
  НЕ, няма политическо пристрастие. Нито на ИВО, Нито на ХРИСТО, НИТО на ДА, БЪЛГАРИЯ.
  ИМА ПРИСТРАСТИЕ КЪМ ИСТИНАТА. НА ВСИЧКИ ТЯХ. ТЯ СИ Е БЕЗПАРТИЙНА!
  ДОБЛЕСТ И ДОСТОЙНСТВО още.

 4. Факт е, че на българска територия се води открита пропагандна война, но за тази война са нужни две страни!
  Цяла година ни убеждаваха, че зад избирането на Тръмп и Brexit стои пропагандната машина на Русия, при положение, че от януари миналата година се знае след разследването на The Guardian ,че манипулацията е дело на Робърт Мърсън, през компаниите му AggregateIQ и основаната от британски военни и разузнавачи Cambridge Analytica под името SCL Grup, специализирана в psiops. Макар да се споменава само Фейсбук като среда, със сигурност са ползвани и другите социални мрежи.
  Това определено ме вкарва в съмнение за достоверността на каквито и да е политически изявления.
  Британия е страната с най-много камери на глава, а търговските центрове има съвсем малко по-малко камери от банките – нито едно видео на заподозрени за атаката лица.
  Не се споменава скоростта на действие на Новичок.
  Не се споменава от какво се е издържал Скрипал в Лондон и в какви среди са бизнес контактите му.
  За начина на отравяне има противоречива информация и не е обявен нито един начин, който да има надеждност и безопасност при употреба на бойно отровно вещество.
  Не се публикува с какво Скрипал е опасен за Путин или Русия точно в този момент.
  Употребата на Новичок е несъразмерна с целта-с балистична ракета да убиваш побесняло куче. И “чадър” би свършил същата работа.
  Пропагандните машини ме обиждат!
  Да България уместно изобличава сервилното поведение на Борисов, но съм сигурен, че Меркел, Юнкер и т.н. европейски лицемери широко ще си затворят очите и ще продължат да се гушкат и целуват с Борисов и ГЕРБ, защото им е изгоден, както им е изгодно в България да управлява БКП_ДС червената мутро-олигархия, която е с бизнес ориентиран към европейската хранилка.

 5. СЪЕДИНЕНИЕ ИЛИ РУСИЯ, това е единствената дилема за България, от която никой български гражданин не може да избяга. От избора на отговора и зависи благополучието на всички нас. Христо Иванов и ДБ, Атанас Атанасов и ДСБ, ако все още не сте го разбрали, да ви го кажа. Вие държите съдбата на България в собствените си ръце и нямате време. Затова заявете избора си днес и обявете Свободата. Ние ще ви последваме. ДА БЪДЕ!

 6. Да България са пример за това какви са политиците на запад. За жалост това не се осъзнава от българското население. То толкова може а и е подложено на грандиозна руска пропаганда.

 7. Да ме ковнат където искат и който иска вече ми е все едно,но ще кажа ,че само Стамболов и Костов са българските държавници ,които са се опълчили реално срещу Русия.
  Похвално е ,че *Да България*дава такава заявка и ние трябва да я подкрепим.Да дадем кураж.Но нека знаят ,че заявката трябва да бъде твърдо изпълнена .Никакво отстъпление.Къде са и другите пет партии в дясно,поотдено и заедно да дадат отпор.Атанасов ,ДСБ къде си.Много важен момент.Иначе няма да ви отровят на място ,а заедно с нас ,поддържниците ще ни ритат до Сибир.
  На времето Додаев, чеченския лидер в изгнание им го каза на англичаните за мълчанието им когато Путин сриваше Грозни.*Сега мълчите ,но те ще дойдат да убиват по вашите улици*.И това време дойде.
  Между впрочем може би убийците са дали и антидот,за това намекна руският посланик в Лондон.Помните ли когато пуснаха БОВ в Московски театър и руски учени призоваха да се даде антидот ,но Путин забрани.
  Какво ли ни чака с тези нерешителни управници и тази зловеща страна и изрода Путин.

 8. IMBLACK
  Не сте в час .Въпросите изместват темата.Задайте ги на стопаните на отровата ,руснаците.С какво се прехранват отровените -на социални помощи са Това задоволява ли ви.

 9. В българската политика освен откровените “истини” на Борисов най вече се цени мълчанието и наведенатa глава.
  Това което направи Симеонов като вицепремиер e рядкост и оглушителното мълчание на официален Кремъл по случая e нещо ново и доколкото може да се вярва на руски медийни коментари опасно(за Симеонов).
  Борисов винаги намира оправдания от типа “Cега не му е времето да си разваляме достлука c А̀нкара или “вечната дружба” с Москва.За сметка на това ГЕРБ нямат липса на време за удари под кръста върху коалиционните си партньори.
  Всъщност eдва ли ДСБ , Лукарски или Ненчев са против нещо в декларацията нa “Да, България” . Защо не излязоха с обща,какво въобще имат да губят?

 10. @D.SAVOVA,
  За да се получават социални помощи в UK, преди това трябва да се плащат осигуровки няколко години, а и не си го представям двоен агент да живее със стандарт на бежанец от Африка в UK.
  Ако британските служби не могат(по-вероятно не искат) да отговорят на въпросите, които си задавам, означава, че обвиняват преднамерено неоснователно. След като МИ-6 и ЦРУ могат да си напазарят агенти на КГБ, могат да си напазарят и всякакви руски учени по време на голямата мизерия в Русия през 90-те(и е факт). МИ-6 и ЦРУ 30 години не са си бъркали в носа, със сигурност Новичок отдавна не е руски монопол, за да е ясна собствеността.
  Както и да е, това вече не ми е интересно. По-интересноми е, защо гениален IT учен като Робърт Мърсън, смазващ дори само визуално с излъчването си на интелект(дори нихилист като мен), който чудесно може да печели от всяко статукво, би подкрепил отявлени полуидиоти като Тръмп и Фараж. Просветна ми! Мърсън е революционер! Западната демокрация отдавна е параван за олигархия(Картър, Чомски), която управлява с медийни манипулации умишлено затъпявано с некачествено масово образование население(“материал”), това неминуемо ще доведе до идиотокрация и овластяване на психопати популисти -Тръмп, Пучдемон, Ердоган, Ципрас), които ще доведат до големи трагедии като Хитлер, Мусолини, Франко. Мърсън изобличи тази система! Изобличи го брутално, сривайки Фейсбук – милиарди потребители, над 100 милиарда капитализация.
  Голямата грешка на западната олигархия е надменността, винаги са подценявали всичко чуждо – Русия, Китай, Индия, Япония, Арабския свят.

 11. NOD и за мен, меко казано, е абсолютно неприемливо, че петте партии-ДСБ, ДБ, БЗНС, ДЕОС и Залените които от известно време насам на няколко пъти по големите теми на България пуснаха много адекватни декларации не излязоха заедно по сегашният въпрос номер 1 на планетата.
  IMBLACK, Вие ли сте дежурният олгин трол по казуса Скрипал в БЛОГА НИ.
  Каквото има, вчера Тереза Мей го е споделила пред останалите ръководители на страните-членки на ЕС. Сал един баце топки няма. В понеделник и Белият дом ше отпрати десетки руски “дипломати” в любимата им матушка.
  Разбран ли съм или да вадя моливите и чертежите.

 12. @ GEORGI NIKOLOV
  Не съм подвластен на демагогия и догми и всяко чуждопоклонничество ме отвращава, защото те – другите си гледат собствения интерес, космополити сред политиците и олигарсите на “великите сили” няма!
  Факти, логическо мислене, анализ, заключение.
  Това, че някой пенсиониран западен политик или дипломат, вече независим, в смисъл от когото нищо не зависи, си позволява да каже някоя истина, не ме топли! Живея днес и сега в България. ГЕРБ – едно от крилата на БКП_ДС е прието в ЕНП и лидерите и не пропускат повод да потупат по гърба селския тарикат Борисов(или бедрото на мажоретките му), защото се старае да изглежда послушен, също като ментора му Живков пред КПСС. Тази безпринципност ме отвращава! Тази безпринципност означава, че западната политика не се движи от идеи и принципи, а от интереси – финансови интереси, а най-големи финансови интереси има крупния капитал – олигархията – Банки(хедж фондове)->Медии->Банки.

 13. @IMBLACK
  Споделям мнението Ви за заиграването и игричките на “брюкселския комсомол” с путинова русия. Впрочем, в същата посока схващам и статията на г-н Инджев “В килията на обсебения за въжето на Ленин не се говори”. Не бих приписвала обаче този “симбиоз” (по г-н Инджев)на демокрацията, доколкото, тя, както знаем от Цветан Тодоров, има “интимни неприятели”. А каква дуга освен “западна” (според Вашето определение) може да бъде демокрацията за мен е загадка.

 14. IMBLACK, като ви чета разсъжденията изглежда сте по склонен да се доверите на конспирациите отколкото на логиката така без да подозирате ставате подвластен именно на популизма.
  Например склонен сте да вярвате че тази терористична атака не е руско дело. А един логичен анализ точно това би потвърдил дори и без да се разглеждат веществени доказателства. Ето няколко факти:
  – атаката е срещу агент на КТБ който е предавал информация на запад
  – не е първата атака от такъв тип доказано извършени от руските служби
  – Русия има дълга история с ужасяващи убийства на предателите за назидание на другите
  – Русия има и дълга история на неспазване на подписани международни договори и ангажименти
  – за конкретния случай руските политици най-очевидно лъжеха и това личи отдалече. Нормална реакция от тяхна страна например би била да изкажат съжаление за случилото се и да предложат съдействие за намиране на виновните. Нищо подобно не се чу от тях. Дори напротив обвиниха други държави че са способни да произведат отровата.
  За всеки нормално мислещ човек това би било повече от достатъчно да посочи Русия като държава терорист. Разбира си за конспираторите, русофилите и зависимите това не е така.
  Другото е че вързвате медиите и то в UK (повечето от които са стандарт за независима журналистика) с банките. В една нормална среда нито едните нито другите са заплаха за обществото дори напротив те са помощници за неговото развитие.
  Но от друга страна удобно пропускате да посочите че именно диктаторите в Русия и Турция например са винаги в дъното на подобни подли действия. А вместо това насочвате атаката си срещу западните политици обвинявайки ги в безпринципност. Нима принципите на Путин и Ердоган да убиват и затварят опонентите си са нещо по-хубаво? Очевидно сте подвластен на демагогия и се опитвате да я пробутате и тук.
  Мислех да се обърна към вас с уважение като към непознат и объркан човек, но принципите ми са такива че ви казвам директно нямам респект към вас заради това което правите.

 15. ДА БГ ако иска да е реално полезна по въпроса е необходимо да започне кампания по отстраняването от достъпа до държавна информация и позиции на агенти като Светлозар Лазаров, Волен Сидеров, Каракачанов и др.решетниковисти-Мгимошници, които реално защитават руските интереси. Путин без тези марионетки е никой в България.

 16. IMBLACK, Тереза Мей ли е “пенсионираният запасден политик”, питам аз и отговор не чакам. Тролският Ви подход е познат още от ВСВ. Тогава, гьобелсовата пропаганда пуска в обръщение “нелегална” радиостанция. 50% истина, 50% фалшиви новини. Целта е, да се посее съмнение в населението на окупирините територии за които тя е предназначена. Колкото-толкова. Каквото-такова.
  В днешно време, глашатай номер 1 в туй отношение е одиозната Юлия Латинина. Захраванна с инфо, недостъпно и необхватно практически за който и да е виртуал, тя стига до “космическите” 90% истина и 10% фейк. И в огромното си мнозинство потребителите ѝ кълват.
  В БЛОГА НИ ОБАЧЕ няма да срещнете “разбиране”. Ако намеквате за “чуждопоклонничесто” от моя страна,аз иборът отдавна съм си го направил. Избор, който поне на книга е официциализиран и за България и той е-евроатлантически.
  Па, Вие си драскайте, само че поне тук, цитирам култовият соцсериал “На всеки км”: “Баламите отдавна умряха”.

 17. до г-н NOD | МАРТ 24, 2018, 21:05
  Съгласен съм напълно с Вашето мнение.
  Само две малки ремарки към него.
  Имам едно наум към ДСБ откакто направиха опит (неуспешен, за щастие!) да издигнат кмета на Тополовград др. Божин Божинов в листите на Хасковска и Бургаска области (на второ и трето място) на предните парламентарни избори. Добре, че гражданите се обадихме и го (по)махнаха оттам.
  “Cега не му е времето да си разваляме достлука c А̀нкара” – ами не само сега, по принцип не е добре да си “разваляш достлука” със съседи, съюзници и партньори.
  Особено сега, след успешният гигантски хибриден опит за разцепване на ЕС с Брекзита.
  Вторият голям хибриден проект, по който троловете денонощно “работят”, е скарването на Турция с ЕС, респективно с НАТО, и да я откажат от кандидат за член в ЕС, респективно – да я изкарат от НАТО!
  Ясен ли бях или не съвсем?

 18. IMBLACK
  Ами като знаете толкова много за начинът на живот в Англия защо питате.
  Като изредихте политици и известни личности,не видях къде слагате Путин.Мястото му е мисля до най доказалите се ,Хитлер ,Мусолини,които изреждате.
  Формулата на *новичок*,която показа бегло руският учен не е сложна и е от типа на нервно паралитичните отрови зарин и зоман /химичка съм/.Въпросът е ,че тези вещества са забранени за производство.А Путин не само ги произвежда не ги е унищожил ,а ги прилага за отровителство в Русия и по света.Час няма да ми стигне да описвам убитите по нареждане на Путин политици,журналисти,олигарси агенти на таини служби.
  За Борисов сте прав.Той винаги може да *метне* доверчивият западняк.Но от Путин се страхува.Смъртен страх го гони,защото отровите са по близо до България.А и знае как са ликвидирани високопоставени българи уж приятели и послушници на Русия.Примери безчет.Предполагам ,че не сте до Там наивник да не вдявате истината.Хубавото е, че все повече българи я вдяват.Та те путинистите орезилиха техният човек Румен Радев,та ще им пука за друг.Само Симеонов се хвърли да го защити.

 19. IMBLACK, вие да не би да сте се “загрижили” за чуждите олигархии, вместо да си гледате “нашата” и путинската, които унищожават НРБ и путинската федерация?
  Излиза че вие не сте “чуждопоклонник” и “подвластен” на чуждите олигархии,и по конкретно не сте фен само на западните олигархии, защото , може би , сте “поклонник” и зависим от “българската” и руската олигархии?
  И не виждам какъв точно е “финансовият интерес” на западните олигарси от отравянето на Скрипал, дъщеря му и още 50 странични потърпевши?!? Точно сега , и точно Скрипал?!? Каква точно “финансова” изгода има тази прословута западна олигархия?

 20. IMBLACK,

  Кога ще умре този загниващият капитализъм казвате? Аман от Руска пропаганда, ей! Уж умни хора и все не могат да вдянат прости истини – демокрацията на запад била на изживяване, образованието на запад било идиотско, западняците били надменни!! Абе хора, вие мозъци имате ли в главите или за рубли продавате и майките си? По-надменно племе от руснаците едва ли има а този седнал да атакува западните демокрации които КГБистите се опитват всячески да компрометират.
  Половината от живота ми е минал на изток и другата на запад. Имат проблеми на запад, да, но са много по-човечни общества от прогнилата Расия. Сравненията могат да се направят много лесно за които има очи да види а не да вярва в изсмукани конспирации.

 21. Да препоръчам едно малко “занимателно” четиво от Юрий Фельштинский, съавтор на Ал.Литвиненко в “КГБ/ФСБ взривява Русия”:
  http://www.kasparov.ru/material.php?id=5AB51467ECEAC
  Може би тази статия от Юрий Фельштинский ще внесе малко яснота в спора с олигархофоба IMBLACK?!?!??

 22. Г-н Имбл. лансира познатата морално остаряла теза,която е и лъжа,че “едните и другите са маскари.” Все едно да отсъдиш “и отровеният и отровителят са еднакво виновни”.

 23. Драги колеги читатели на блога, не разбирам с какво “imblak”e заслужил това крайно отношение към по различното си
  виждане. Критичното отношение към западните демокрации не означава обезателно привързаност към руски или други диктаторски, сатрапски модели на управление. Действително, ако западният демократичен модел беше безгрешен, нямаше да допусне Ердоган да изгради исламска държава в някогашна светска Турция, в България да бъде сатанизиран и духовно посечен политикът Иван Костов, клоуни като Тръмп, Берлускони, Орбан и Борисов да градят финансови империи, които ще се заплащат от останалите съюзници на демократичните общества. Същите тези клоуни са и причина за липсващата ясна позиция на демокрациите към руската и турска империи, със всичките съпровождащи ги арести, убийства и унижения към собствените им народи. Не, не съм комунист. Иска ми се просто тона на коментарите да бъде на по високо интелектуално ниво, което ще бъде същевременно и уважение към труда на нашият любезен и търпелив домакин – Иво Инджев.

 24. Към ТЕНКО:
  Много добър отговор, и то не само към imblack, но и към всички други подобни на него видове тук, които се опитват да предизвикат чрез манипулациите си съчувствие към действията на Русия и Турция, и към нейните диктатори. Радвам се, че благодарение на такива като вас, мисията им ще бъде невъзможна.

  С уважение!

 25. @ ТЕНКО,
  Благодаря ви, че използвате доводи, а не заклеймявате веднага. Пропуснахте един – другарят Путин е склонен да решава проблеми с БОВ – Театър “Дубровка”. Но със същата убеденост можем да посочим не другаря Путин, а другаря Ким Чен Ун, при това имаме пример – убийството на доведения му брат по идентичен начин, но тогава имаше видео материал, задържани лица и обвинени извършители. Мосад и те не прощават на всеки, който представлява заплаха или му дължат отмъщение. Сигурно заради прочутата независимост на британските медии, убитата журналистка Дафне Галиция от бившата британска територия Малта, пишеше в блог, като Г-н Инджев. Медиите навсякъде НЕ пишат неудобни истини за инвеститорите и кредиторите си! Представяте ли си в Труд да “злословят” за Пеевски, Инвестор Груп срещу ТИМ, Капитал срещу Прокопиев, ТВ7 (лека им пръст) срещу Ц. Василев ?! Крепостните селяни, макар да са по-свободни от робите, не са свободни! “Принципният” ЕС само след няколко дни ще даде на демократично избрания диктатор Ердоган милиарди евро, за да финансират “демилитаризирането” на Африн и “справянето” с бежанския проблем, защото е по-евтино.
  @GEORGI NIKOLOV
  “Пенсионирани политици са Президентът Джими Картър и напускащите завинаги Милата ни Родина дипломати – те си позволяват откровеност и истини. Не подценявам никого, още по-малко МП на Обединеното Кралство. “Трол” не съм, приемете, че съм “ненормално мислещ”, “луд” или “фен на конспиративните теории”.
  @D.SAVOVA , КЪМ IMBLACK
  Другаря Путин чудесно си го знаете – опасен диктатор, смъртоносен агент на КГБ, подкрепен и издигнат от кръга руски олигарси, свързани с КГБ и местните комунистически “губернатори” в замяна свободата на Елцин, издигнат на власт с популизъм и медийни манипулации върху крепостните руски селяни, поддържани с “ликвидация” на неудобни свободомислещи хора и жертване на удобни невинни. Имаше ли нужда да ви го казвам ? За мен по-вероятно убийството на Скрипал да е лично отмъщение, на някой предаден или ощетен “бизнес партньор” от средите на КГБ, отколкото по-лична заповед на Путин, малко по-садистично и емоционално натоварено ми изглежда.

  П.П. И прощавайте, че смутих интелектуалните ви мантри, изхождах от презумпцията за демократично мислещи хора, а не за болшевишко събрание.

 26. IMBLACK, няма нужда да приписвате собствените си манталитет и разбирания към коментиращите тук.
  И ще ви припомня ,че ОСНОВНАТА причина да съществуват медиите е – за да информират и по този начин контролират другите три власти, а НЕ за да са против някого си.
  Но както виждате в НРБ и путинската федерация става точно обратното – ВЛАСТТА контролира “медиите”. И те стават просто пропаганден КАЗИОНЕН рупор на властта, както по времето на социализъма и фашизъма.
  Не смятах че точно в блога на журналист , като г-н Инджев, трябва да си припомняме такива АЗБУЧНИ журналистически истини.
  Това е единственият признак, който разделя истинските медии и казионната пропагандност.
  П.П. И не разбрах кои са точно – “напускащите завинаги Милата ни Родина дипломати”. Моля бъдете по-конкретен. Защото повечето от “дипломатите” от времето на социализъма са некадърни калинки и партийни и чекистки номенклатурни “кадри”. Можете да се запознаете с материалите ,които са написали за “компетентността” на комунистическите “дипломати” изследователите на досиетата на комунистическата ДС ,като Хр.Христов и А.Тодоров.
  И най-накрая бих ви припомнил ,че лично Тереза Мей предположи ,че Путин може да е загубил контрола върху “новичок”, но той не предложи никакво сътрудничество за изясняването на случая , а тъкмо обратното – Путин каза ,че англичаните сами са използвали “новичок”, за да го припишат на него….. и т.н…… и т.н….

 27. IMBLACK
  Убедихте ме напълно.Путин обича хората и не може да е поръчител на убийства.Извън подозрение е .Да го духа некадърницата Мей.
  Продължавайте в същият дух – да защитавате честните и невинни хора КАТО ПУТИН -НАЙ ДОБРИЯТ ПРИЯТЕЛ НА БЪЛГАРИЯ *ПО АТАКА*.

 28. IMBLACK, ама как селективно отговаряте и как преписвате собствената си тролска “философия” на другите. Е, ИМА такова животно да “наглася” шопското прозрение към яловото Ви опорно мислене.
  Илюстрация. Аз ви казвам, Тереза Мей е била така добра онзи ден да запознае евролидерите с неоопровержимите доказателства за това кой стои зад атаката над бащата и дъщерята Скрипал с ОМП,
  Вие, ни в клин ним в ръкав ми вадите Джими Картър от нафталина който чак сега говорил истини. А в битността му на Президент на най-могъщата държава на планетата лъжеше и мажеще кат ввп, нъл тъй.
  Повтарям и няма сила която да ме убеди в противното. За мен сте ТРОЛ “командирован” ад хок в БЛОГА НИ. Правете миш-маш от недоказани и безпочвени твърдения, полуистини, откровени инсунации само и само да посеете червеят на съмнението, че зад покушението стои … “някой друг”. Да, ама не. С тези малоумщини сигурно бихте били водещ трол при пикльовците и близаджиите.
  Все е нещо. Там Ви е мястото и силата

 29. пп
  а случайният убиец е намерил отровата на *Садовое кольцо* или в *Нескучни сад* бивш Парк культури
  , или Кузнецки мост ,че е по близо да Кремъл.

 30. Към KIROV, мисля че с последния негов коментар е пределно ясно защо е това отношение. Той сам си казва че е фен на конспиративните теории. Нима това е нещо в което трябва да вярваме и да приемаме безкритично?
  И точно тези негови конспирации са в синхрон с дизинформацията генерирана от Русия.
  Не благодаря, бих предпочел да съм от страната на доброто и разума отколкото на мракобесието и лъжата.

 31. Е, IMBLACK, това с ‘болшевишкото събрание’ опит да хапете ли беше?
  Наточете зъбите си с факти, за да хапете по-добре, че така го докарвате до по-малко и от гъделичкане.
  Започнете от имената. Само защото го сгрешихте неведнъж: името е Robert MERCER.

 32. Xмм, не съм адвокат на @IMBLACK нo предполагам че неговата мисъл синтезирана накратко e че миналото, настоящето и бъдещето не се пишaт в черно и бяло.
  Xубаво е че има хора които се опитват да обработват фактите в своята си глава и да си правят собствени изводи вместо да ги приемат като полуфабрикат.
  Това разбира се не означава че някой е абониран за “правилни” изводи.
  Ако имаше някакви съмнения че Кремъл е намесен в опита за убийство на Сергей Скрипал ,тo неуместно наглия пренебрежителен тон и преднамерено насмешливо поведение на руския посланик Яковенко на пресконференцията в Лондон не ги разсея.
  Колкото до Brexit The Guardian и The Observer наистина разкриха интересни факти по въпроса.Последния е признание на “наивен” участник във “Vote Leave” кампанията,че не биха постигнали този резултат без Aggregate IQ, канадска фирма работеща с Cambridge Analytica.
  https://www.theguardian.com/politics/2018/mar/24/brexit-whistleblower-cambridge-analytica-beleave-vote-leave-shahmir-sanni.

  @Българин, Над 1000 лица са осъдени за обида към Ердоган като последнатo е певица заради обиден жест с ръка по време на концерт….
  https://clubz.bg/65714-turska_pevica_vliza_v_zatvora_za_obida_na_erdogan
  Затворени ca около 130 редакции на медии, а в затвора се намират близо 160 журналисти. Cкарването на Турция с ЕС е мноooго далече от обсега на троловете.

 33. Към Киров:
  Прав сте, но и грешите. Ето защо. Този блог не е елитен. Този блог е университет. За един току що постъпил е невъзможно да различи хората с достойнство, морал и ерудиция от полезните идиоти и хибридните кърлежи на Русия. Имено затова целта на коментарите тук не може и не трябва да бъде единствено и само за постигане „ на по високо интелектуално ниво“. Може би някога и това ще стане, но не и сега. Сега са ни необходими коментарите на GEORGI NIKOLOV, ТЕНКО, EVERYONEELSE, D.SAVOVA…..Между другото уроците/статиите на г-н Инджев не допускат амбивалентност.

 34. КОLEV, a колко души бяха убити и колко ранени по време на неуспешния опит за държавен преврат там?
  Или Вие споделяте противоконституционния начин за смяна на властта?

 35. @GEORGI NIKOLOV
  Добре ще бъда по конкретен
  Пенсионирани политици и дипломати и истините:
  https://ivo.bg/2017/03/27/%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%87-%D0%BD%D0%B5-%D0%B2%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B8-%D0%B4%D0%B8%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8-%D1%81%D0%B0-%D0%BC/
  https://bivol.bg/tag/%D0%B4%D0%B6%D0%B5%D0%B9%D0%BC%D1%81-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B4%D1%8E
  http://www.mediapool.bg/dzhimi-kartar-sasht-sa-po-skoro-oligarhiya-a-ne-demokratsiya-news269168.html

  Манипулиране чрез медиите:

  https://frognews.bg/politika/chomski-10-nachina-manipulirane.html

  https://www.theguardian.com/media/2017/nov/02/billionaire-trump-donor-robert-mercer-breitbart

  Алън Мур, Джордж Оруел

  Това са някой от източниците, на чиято база правя заключенията си. Ще ги заклеймите ли и тях?

  Западната култура не е родила идеята за демокрация. Преди това са били първо Атина, след това Рим и двете са рухнали! Атина с издигането на популисти, а Рим с издигането на тирани. Путин, Ердоган, Орбан, Пучдемон, Тръмп, Brexit – всичките са избрани с приети като що годе “демократични” , но манипулирани с популизъм избори! Демокрацията и независимостта на медиите не са даденост и дори законът не може да ги гарантира, когато правилата и моралът се диктуват от пари!

  @KOLEV, Точно! Благодаря Ви! Децата мислят в черно и бяло. От възрастните се очаква да имат критичност и анализ на информацията!
  -Мей била казала, Меркел била казала, Макрон бил казал, Путин бил казал, Ердоган бил казал, Тръмп бил казал … ! Да не ги е осветил Господ за светци, че да приемам всичко казано за абсолютна истина !?

 36. Да се хвалиш,че си нихилист означава много неща.

 37. @Tenko
  Последният коментар, за който говорите e естествен резултат от несправедливото отношение към неговите коментари.

  @Tervel
  Да, необходими са коментарите на GEORGI NIKOLOV, ТЕНКО, EVERYONEELSE, D.SAVOVA и на всички останали повече или по малко пишещи, повече или по малко знаещи, но мнението на IMBLAK е за мен е не по-малко важно и интересно от останалите участници в дискусията. Форумът все пак е демократичен, не задължителен и няма състезателен характер.

 38. IMBLACK, не ме вкарвайте в тролски капан. Аз съм коментирал, че Тереза Мей е съобщила на колегите си инфо което ги е убедила, че в дъното на покушението срещу двамата Скрипал стои кремъл. Всьо!
  Мненията на “пенсионирани политици и емигрирали дипломати” в случая се игнорират в каквото и да са посока. Ни най-малко не ме интересуват.
  За финал да светна. Който както иска да го разбира за следният тролски трик. Правите-струвате последната дума да е Ваша. “Давам” Ви я. Всеки е свободен да Ви вярва, че Вие сте скроено широко ерудит, плуващ над нещата, напуснали сте отдавна и завинаги полето на черното и бялото и сте загрижен за не знам какво си. Повече нито Ви чета и още по-малко коментирам.
  Отделих Ви незаслужено Фнимание.

 39. IMBLACK, вие какво искате да предложите?
  Човекът използва езиците и писмеността за да комуникира със себеподобните си, още от хиляди години.
  Писмеността служи за написването ,както Майн Кампф , така и за написването на Декларацията за Независимостта и Магна Харта.
  Служи както на Карл Маркс, така и на Ейбрахам Линкълн.
  Вие сам избирате на КОЯ “манипулация” да повярвате. Дали тази на Ленин и Сталин , или тази на майка Тереза и Мартин Лутър Кинг!
  Никоя “манипулация” НЕ е “безплатна”!
  И демокрацията също НЕ е “безплатна”!
  Коя ПЛАТЕНА “манипулация” предпочитате – тази на Путин , или тази на Сорос?!?
  Едната манипулация води към Третият Рим и Третият райх, а другата “манипулация” води към ЕС и НАТО!
  Вие коя от двете “манипулации” си избирате?
  П.П. И коя според вас е “неманипулираната” истина, кой е най-меродавният и “безпристрастен” източник на информация, според вас?

 40. @ РИИМАРК
  Ето това беше убедително!
  Сигурно заради прочутата британска учтивост управляващите в UK са си затворили очите за убийствата на Березовси, Глушков, Патаркацишвили, Перепеличнов , а за Литвиненко леко се възмутиха.
  После как така ГРУ и Путин занагляли …

 41. Tervel, а вие от кои сте? От учениците или от професорите ?

 42. В памет на Големият СТАМБО. Постоянните коментатори и читатели на БЛОГА НИИ лесно ще се досетят защо посвещавам долната статия на незабривимият ни СЪБЛОГАР.
  https://varlamov.ru/2844316.html

 43. Онзи ден гледах предаване, което казва всичко и за “демокрациите” и за останалите наредби. Докато ние се боричкаме за нашата си правда и свобода, кланяме се на идиоти като нас, и си подливаме вода, за да не би някой да ни изпревари по нанагорнището, майката Земя бавно и сигурно си отива. Океана е фрашкан с пластмасови боклуци (предполагам една част са демократични боклуци а другата червени) а рибата изчезва. Естествено това ще завлече и нас умниците, професорите и многознайковците. Много е лесно да разделиш света на червен и син, обаче в края на краищата всички сме със червена кръв и пием синя вода. Докато не си отворим очите за цялата картинка, няма да има щастие и хармония.

 44. Позицията на “Да, България” е похвална, но обществото ни е далеч от узряване да осмисли такива теми, камо ли да ги подкрепи. Още повече на фона на впилата се като кърлеж по нашите земи русо-сифилистинщина. Споделям, че ако на тази планета има мислители и дори мечтатели, за което намеква чаровната Imblack, то техните усилия трябва да бъдат насочени към спасяването на Земята – нашият общ дом. Защото, както е тръгнало, “псевдолидерите” май му изтърват края. Трудно ли е да си представят, че живеят на една улица, ограда до ограда, и няма какво да делят? И вместо да си мерят ракетите – да си помагат. Всички знаете, че когато атовете се ритат, пони като “малка България” няма особени шансове. Какво очакваме от Борисов – да си събуе обувката и да тропа по банката на ООН ли? Трябва и акъл, който се радва на остър дефицит не от вчера. Та за какво са интелектуалците? Да обсъждат теми помежду си? И какво като ги има…

 45. IMBLACK,

  Да Ви пообразовам малко защото продължавате да се правите на ударен.
  Говорите за критичност и анализ но незнайно защо слагате изборите на Путин и Ердоган като “демократични”.
  Най-голямата слабост на демокрацията (популизма) произтича от нейната най-голяма сила – свободата на словото.
  Какво за вас е демокрацията?
  В западните общества освен свобода на словото (което на изток се мисли за единственото нещо определящо демокрацията) има върховенство на законите (и независима съдебна власт която да ги налага), свободни медии (под свободни разбирайте неподчинени на правителството а на професионални стандарти) и не на последно място МОРАЛ/ЧУВСТВО ЗА МЯРКА/ФЕЪРПЛАЙ който съответно се свързва с авторитета на един лидер.
  За какви демокрации говорите когато опонентите на Путин и Ердоган биват физически унищожавани?
  Защо на Запад политици (И ЗАБЕЛЕЖЕТЕ ОБЩЕСТВЕНИЦИ) си отиват след скандал? Защото са прекрачили граници определени от МОРАЛ/ЧУВСТВО ЗА МЯРКА/ФЕЪРПЛАЙ.
  Техният авторитет е накърнен и те вече не могат да бъдат ЛИДЕРИ!
  Т.Е. в обществото има механизъм, един вид иммунна система и по този начин се пази ценностната система която е общоприето в обществото като необходима за да се върви напред по начин полезен за ЦЯЛОТО ОБЩЕСТВО а не за МАЛЦИНСТВО.
  На фона на казаното моля ви демонстрирайте КРИТИЧНОСТ И АНАЛИЗИРАЙТЕ проблемите с РАСИЯ която тук завоалирано се опитвате да защитавате на принципа “И ЕДНИТЕ И ДРУГИТЕ СА МАСКАРИ”.
  Ако не намерите повече от 10-15 разлики между двете системи моля ви спрете да използвате думите КРИТИЧНОСТ и АНАЛИЗ.

 46. А Пучдемон, Тръмп и Брекзит са популизъм. Популизма е форма лъжа и рано или късно западните общества ще се справят но не толкова заради това че са демокрации а заради МОРАЛ/ЧУВСТВО ЗА МЯРКА/ФЕЪРПЛЕЙ.

 47. Гледам и никак не се учудвам, че тролът е задействал кат подкрепа още няколко ника. С общочовешка насоченост. Демек, да плеснем с ръце и се прегърнем и да “спасяваме планетата”. А междувременно пут.ин да си вземе “своето”. Възстановане на ссср2, плюс източна Европа и ако сбъдне меракът на руските царе-да тури ръка и на Цариград влиза в историята с титлата “Най-великият руски владетел”. Первезният кремълски психопат по цяла нощ чете исторически книжки за матушката за да види докъде може той да се позиционира. Кухненско инфо пуснато в обръщение от инсайдери.
  Ето, как И Андрей Захариев го е разкрил изцяло и до голо.
  https://kafeneto.wordpress.com/2018/03/25/%d0%bb%d1%8e%d0%b1%d0%be%d0%bf%d0%b8%d1%82%d0%bd%d0%be/#respond

  ДО КРУМОВ, прочетете класическото определение за трол на чичко Гугъл и намерете поне една разлика с туй което демонстрира IMBLACK и клонингите му. Слагам бас, че се е регистрал само заради тази тема-в правото се нарича ад хок, сиреч само за случая и повече няма да се весне нито той, нито производите му в БЛОГА НИ.
  https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B5%D1%82_%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BB

 48. Ако IamBlack беше надниквал в блога редовно, щеше да знае, че последното ‘чудо’, което може да пробута тук като аргумент, е антицивилизационното усилие на градински гном чомский. Щеше да знае и защо.

  Дали сте черен (I am Black) не знам. Но черно на бяло имате проблем със сивото.

 49. @ КЪМ IMBLACK
  Пред “добрите” и “лошите” манипулации предпочитам обективните, доказани с аргументи или дела истини. Меродавен източник уви няма, затова всичко трябва да се проверява за противоречия, непоследователности, празнини. Изборът ми ЕС и НАТО е вътрешно обоснован и в никакъв случай заради видите ли било “по-малкото зло”(между злини не избирам, примерно ГЕРБ-БСП), което не означава да преглъщам със смирение недостатъците(че ГЕРБ е в ЕНП, че Юнкер и Меркел се “гушкат” с Борисов( и ще продължават, каквото и да кажат “Да България” или ДСБ), че ЕС ще даде пари на Ердоган да затвърди властта си и смаже всяка опозиция, че вместо ЕС-Русия има над 20% от икономиката ни и т.н.).

  @GG2
  Прекомерно много неща приемате на доверие и като даденост.

  “В историята вече всичко се е случвало, но народите и правителствата никога не са си правили изводи и не са извлекли за себе си тези уроци, които би следвало да се извлекат от историята.”
  “Всички значими световно-исторически събития се случват два пъти: първият път във вид на трагедия, а втория – във вид на фарс. ” Хегел

  Всяко общество, което поради своето невежество, необразованост или вродена тъпота е уязвимо на манипулиране е обречено да настъпва едни и същи мотики! Моралът се подкупва, свободата се жертва за сигурност, принципите се потъпкват заради интереси, феърплея се забравя заради победа или печалба. Никой престъпник не планира престъпление с мисълта, че ще го хванат, но дори да го хванат последствията от престъплението остават, защото времето върви еднопосочно! Последната голяма популистка грешка струваше на света над 73 милиона човека, сигурно ги успокоява завръщането на “морала, чувството за мярка и феърплея”
  Да МАСКАРИ СА и ИЗОБЩО НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА, КОЯ Е ПО_ГОЛЯМА! Грешка, малко повече ме интересува какви маскари управляват ЕС, защото живея в България, която е в ЕС. Руската олигархия ме интересува доколкото представляват заплаха за България. Руснаците в огромното си мнозинство уви са с 200 години назад дори от нас по вникван в понятията “свобода” и “лична свобода”, както вече казах “крепостни селяни” и това никаква psiop не може да го промени!

 50. IMBLACK, всеки се стреми максимално да получи обективната информация и “истината”, така че ви е не сте “оригинален” и “уникален” в това!
  Единствено обективни “факти” , които бихте приели са тези които можете сам да проверите, но във случая със Скрипал нито имате необходимата химическа лаборатория, за да проверите химическите доказателства от англичаните , нито имате необходимите уникални знания за бойните отровни вещества за масово поразяване. Така че точно в този случай трябва да разчитате на “манипулациите” от “олигарсите” около Мей, Меркел и Макрон.
  И бих ви препоръчал да видите какво точно означава думата -олигарх.
  Защото в НРБ много казионни “медии” около властта използват тази дума за да прикрият че ИСТИНСКИТЕ олигарси винаги се намират във властта им.
  Не са олигарси хората ,които са бизнесмени и имат някакви финансови възможности, но не са сраснали със властта , за да бъдат олигарси.
  Проверете кои са били олигарсите още от Древна Елада.
  И ако искате да си търсите “обективната истина”, както вие си я “разбирате” , тя не се намира в коментарната част на блога на г-н Инджев.
  Като я “намерите” накрая – можете да я споделите тук, с нас! Ще ви бъдем много “благодарни”!

 51. @GEORGI NIKOLOV,
  Можете да питате администраторите на блога, то си има IP-та e-mail, аджаба трол ли съм, не съм ли, съвпадат ли данните ми с други никове, определени от вас като “тролове”, “тролски бърлоги” или винаги съм писал тук с този ник, с този e-mail, от тази локация, колкото и рядко да е било.
  Представете си има реали хора като мен, на които не им пука от авторитети, не приемат твърдения без доказателства и държат да имат собствено мнение, защото не им е задължително да са в стадо, било то и интелектуално такова, за да се чувстват добре, дори някакъв социум да ги определя като аутсайдери.

 52. П.П. малка корекция на горният ми коментар:
  ………………..Защото в НРБ и в путинска Русия много казионни “медии” около властта използват тази дума, за да прикрият че ИСТИНСКИТЕ олигарси винаги се намират във властта им. Типичен пример в Русия за това е “олигарха” Ходорковски, от който Путин заграби Юкос. А има и достъчно примери за това и в НРБ, особено в третият мандат на Борисов – ЧЕЗ, Дунарит, и т.н..

 53. IamBlack, така гръмко говорите за невежество, необразованост, вродена тъпота… Същисахте ме!

  Имам технически въпрос: “…и това никаква psiop не може да го промени!”

  ‘psiop’ – proliferation security initiative operation??

  Или искате да кажете PSYOP (psychological operations)?

 54. IMBLACK,
  И на мен ме ми пука от тролове кат Вас. Покривате изцяло характеристика на ТРОЛ. Останалото е бла, бла, бла.

 55. Към imblack:
  За вас и ЕС и Русия са „маскари“, но „малко повече ЕС … защото живея в България, която е в ЕС“, и обръщате внимание на Русия дотолкова, „доколкото е заплаха на България“. В тази връзка за мен би било интересно да чуя отговор от човека, който се“ чувства добре и извън стадото“ и който „ не приема твърдения без доказателства“ и „държи да има собствено мнение“, на въпроса ми:
  Кой е главният виновник за незавидното положение на България, русия или ЕС, и как той трябва да бъде отстранен, заради добруването на българите?

 56. IMBLACK,

  Тервел ви го каза много просто. Анализирайте колкото си искате, но нас всички е ясно защо България е на дереджето на което е. И причината за това е Расия. Съмнявайте се колкото си искате но не забравяйте че срещу мръсните мечи лапи ние имаме нужда от помощ и Европейският съюз е нашата надежда колкото и да се напъвате да носите води от девет кладенци за да го черните. Европейците се “гушкат” с Бойко защото той е избраника на народа – трябва да го уважават. За разлика от тъпите руснаци които знаят да тропат по масата. Не разбирам защо седя и си губя времето заради “интелект” като вас който го раздава много независим и навътре в нещата но не може да вдене прости истини. А те са колкото по-далеч от руснаците толкова по-добре. Примери много – Кореи, Германии, Куби и т.н. Не е много трудно да се види коя система е много по-добрата и коя система трябва да бъде заклеймявана.

 57. @КЪМ IMBLACK
  Вече писах, изложеното от Юрий Фельштинский (по препратката на РИИМАРК) ми изглежда добре аргументирано-за да приема като основателно подозрение, че убийството на Скрипал, не може да е минало без одобрение от Путин. Абсолютна достоверност за дейността на разузнавателните служби евентуално само историците могат да постигнат.
  Под олигархия разбирам сравнително тесен кръг от хора, които със самочувствие на богоизбраност използват натрупан по един или друг начин капитал, за да упражняват подмолна, надзаконна или без зачитане на закона политическа власт . В Източна Европа поради продължаващия процес на натрупване на капитал, симбиозата олигархия-политическа власт е свързана с изпиране на пари от престъпна дейност, приватизация, реинвестиране на изнесен през соца държавен капитал през офшорни фирми и/или франчайзинги, концесии и крупни обществени поръчки.

  @EVERYONE ELSE
  Сгрешил съм (побългарил съм дума от гръцки произход, през латински). Имам предвид PSYOP (psychological operation) в контекста на статията на The Guardian

  https://www.theguardian.com/politics/2017/feb/26/robert-mercer-breitbart-war-on-media-steve-bannon-donald-trump-nigel-farage

  @TERVEL
  Сами сме си виновни, защото сме един “малък, но много прост народ”, чийто идеал за съвършенство не са образованието, компетентността, интелигентността и професионализма, а е селския тарикатлък и тарикат, който обединява в едно Бай Ганьо, Андрешко, Хитър Петър и Настрадин Ходжа за ориенталска подправка. Поради тази причина все ни назначават или “презентират” такива за управници. Мисля, че е очевидно.
  Ако сме постигнали нещо в правилна посока, го дължим на Костов и ЕС, но не го намирам за достатъчно.

 58. ТЕРВЕЛ, на въпросът: “Кой е главният виновник за незавидното положение на България, русия или ЕС, и как той трябва да бъде отстранен, заради добруването на българите?” най-точно отговори пасраник исакав малко преди да му връчат орден “Стара планина” първа степен за … .
  Репортер се осмели да го попита: “Какво бихте препоръчали на българите в борбата с корупцията”.
  Отговорът на исакав: “За нея питайте Брюксел. Ние ви харесваме такива каквито сте и не виждаме смисъл да се променяте”.
  Цитирам по памет, смисълът запазен 1:1.

 59. IMBLACK, “тесният кръг” от олигарси първо е използвал властта си, за да се се обогати, а не обратното. Капиталът им е натрупан от злоупотребата със (тоталитарна) власт, и (тотален) конфликт на интереси. Властта е преди капитала (им) – НАЛИ! За това има разделение на властите, защото властта е ,за да е слуга на своите граждани, а не обратното. Властите си имат точно определени задължения ,за които им се плаща, те не работят “безвъзмездно” – НАЛИ! Който не иска да е слуга на гражданите, срещу заплащане , или поради неграмотност не разбира че властта е за да служи на гражданите, той ще използва властта за обогатяването си, защото няма да си изпълнява задълженията ,срещу които е нает от гражданите.
  И го повтарям ,отново, че демокрацията НЕ е “безплатна”. Не може да се сравняват демократичната “пропаганда”, със ПРОПАГАНДАТА на личните,олигархичните и тоталитарните ИНТЕРЕСИ – НАЛИ! Както в путинската Русия и путинофилската НРБ! Не може да се сравняват НПО ,чиято цел е демократизирането и защитата на граждански права и свободи , със казионни “НПО-та” ,които защитават лични, олигархични, корпоративни, мракобесни,фашистки “цели!”
  И тъй като в Източна Европа имаме безценен опит , и можем да сравняваме начина си на живот между социализъма и западните демокрации, то всеки може да избира на коя пропаганда да вярва – на “добрата” или на “лошата”!
  Но както и вие сам виждате над 2 милиона българи , които са мигрирали на запад ,вече са избрали категорично, на коя от двете “пропаганди” да повЕрват – на путинската, или на европейската.
  А, освен това, още няколко милиона българи , които по една или друга причина все още са останали в НРБ, все още, имат икономически връзки тъкмо със запада, където продават стоките си за над 30 милиарда всяка година.
  П.П. И само още една напомняне – ако руският социализъм и руският царизъм бяха реални и стабилни “алтернативи”, то нямаше да се сринат поради вътрешните си ,и някои външни, въздействия през 1917г. , и през 1989г., съответно!
  И всички сякаш забравиха , защо се случи 1989г.?!? Причините за това?!?

 60. @КЪМ IMBLACK
  Парите също са власт, при това се предават по наследство и роднинска линия, докато властта се предава по роднинска линия в малко страни- монархиите, Северна Корея, Сирия и Куба(може да пропускам някоя държава). Децата и внуците на днешните посттоталитарни олигарси демократи ли ще бъдат или пак олигарси? Т.е. първопричинността на властта съвсем не е задължителна. Нито законът, нито моралът, нито разделението на властите са достатъчна гаранция за не прекрачването на всякакви граници , заради его, корумпираност, амбиции, сласт, ред човешки недостатъци. Единственият гарант може да бъде обществото като цяло, което определя морала, ценностите и границите в името на общото благо, оцеляване и просперитет, но за да е гарант, то трябва да е доведено до максимума на интелектуалния си потенциал. Бидейки критично към информацията, която му предоставят медиите, търсейки обективната истина, оценявайки последствията в перспектива, да изгради гражданската си позиция – ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО!
  В заключение “добра” и “лоша” манипулация няма, това е просто манипулация, която обслужва нечии интереси и изхождайки, че е продукт на тесен кръг, гарантирано не е в полза на цялото общество.
  Също като хората/лидерите и политическите системи винаги имат алтернатива, защото като общество и вид сме в постоянно развитие. Парламентарната демокрация от западен тип има алтернатива, защото сме на етап преминаване към информационно общество, т.е. технологията позволява да еволюираме към пряка демокрация с образователен коефициент за тежест на гласа, която за да се предпази от популизъм, трябва да има качествено, общодостъпно масово образование, извличащо максимума на интелектуалния потенциал, насърчаващо креативността и екипната работа за постигане на общи цели.

 61. Интересна дискусия. Отне ми цял час да я изчета. Хубаво е, че “инакомислещи” се включват с провокативни тези, от които става разговор. Накрая никой не е убедил другия, но така е с дискусиите. Така че, IMBLACK, пишете по-често.

 62. IMBLACK, има точно определение за “олигархия”. Можете да погледнете!
  И за да е някой олигарх не е достатъчно да е “богат”, НАЛИ! Трябва и да се докопал до властта.
  Но обратното е винаги вярно – всеки използващ властта за лични цели ОЛИГАРХ е “станал богат” от властта си, НАЛИ!
  Ето и сега “журналиста” кошлуков ще претопли по БНТ играта “Стани богат”, за да ви припомни как се “става богат”!
  И всичко около вас е пропаганда, дори цивилизоваността е ПРОПАГАНДА. И демокрацията – също!
  Образованието е също ПРОПАГАНДА! Дори науката е пропаганда!
  Те не са “даденост” , свише. Или някаква природна “даденост”. Не са изминали много години от джунглите до многомилионните мегаполиси!
  Но някои “пропаганди” са доказани от многократни опити и изследвания. Други никога няма да се потвърдят ,защото са демагогия и популизъм.
  И много демагози и популисти преди вас са се обявявали за “нов световен ред”, “нова нАука”, “нови общества”, например такива са били и Ленин, Хитлер и Сталин, а сега същото правят Путлер и Ердоган!
  Вие , също като тях отричате всичко постигнато от цивилизацията досега, дори и доказаното от много поколения и многократни опити , въпреки че и вие сте “продукт” именно на тази цивилизация.
  И ви казах ,че вече над 2 милиона българи, чрез личният си опит са предпочели Западна Европа с нейната “парламентарна демокрация”.
  И досегашният човешки, цивилизационен и научен опит е доказван многократно и отдавна.
  Много “революционери” досега, с прекалено голямо “самочувствие”, самомнение, себичност, егоизъм, арогантност, и на-вече примитивизъм и неграмотност са връщали цялото човешко общество хиляди години назад, особено през 20 век, а и преди това!
  За да се приеме вашето желание “обективна истина”, трябва първо да покажете ,че въобще “обективно” съществува, както се доказват научните факти. И след това трябва да покажете и че е многократно по-добро от западната
  парламентарна демокрация. Защото , както казах има много потвърждения ,че досегашните опити да се ЗАМЕНИ с нещо “по-добро” са завършвали с КРАХ , и многомилиардни загуби и човешки животи.
  Всичко постигнато досега е плод преди всичко на многовековна проба-грешка, с което е доказано. Парламентарната демокрация е показала какви резултати може да се очакват от нея, НЕ може да се очаква от нея ВСИЧКО, както е с демагогията , популизма или детските приказки.
  Дори това ,че имате право да изразявате своето “обективно” мнение , чрез Интернет е постижение на западната парламентарна демокрация.
  И ви напомням ,че всеки се стреми да се информира “обективно”, а не само вие.
  “Обективното информиране” е също вид позитивна “манипулация”.

 63. EVERYONE ELSE казва, за да разграничиш бялото от черното, трябва сиво. Напълно съм съгласен с EVERYONE ELSE , защото ако имаш сиво не ти трябват „неопровержими доказателства“, за да определиш позицията си по световния разлом Запад-русия. Искането за „неопровержими доказателства“ е опит за измъкване от клоаката, в коята си попаднал, следствие на доктрината, която си преследвал, или на която си слугувал. Всички тези у нас, които искат „неопровержими доказателства“ ги искат само когато това съвпада с официалната руска доктрина. Защо не поискаха неопровержими доказателства, че русия ни е освободила от турско робство, когато обявиха трети март, дата от руската история, за празник и то национален на България ? Защо не видяха безспорните доказателства на шести септември да бъде празник на всички българии? Трябват ли ми неопровержими доказателства за да забележа, че трите основни характеристики , (третата е в пейоративно значение,) на АРАП съвпадат с политиката на Борисов , а тя от своя страна се покрива с официалната доктрина на москва. Да България излезе с декларация, в която обвини Борисов за отказ от солидарност с ЕС поставяща под съмение демократичното развитие на България. България не може и не трябва да допусне тази грешка, защото въпреки, че спазваше неутралитет спрямо русия, русия нападна и окупира България през ВСВ и наложи със силата на оръжието си комунизма си у нас? Това трябва да се коментира, а не да си губим времето с такива като АРАП и сие. Да България ще се окаже обединителен/съединител център на цялата демократична общност, на всички Българи. СЪЕДИНЕНИЕ ИЛИ РУСИЯ. Всичките ни усилия и познания трябва да бъдат насочени към Христо Иванов и ДБ. Как да увлечем плаващия електорат на ГЕРБ, как да направим така, че най-малко половината от негласуващите да се стекат на урните и да гласуват за благополучието на България. ДРУГА АЛТЕРНАТИВА НЯМА! СЪЕДИНЕНИЕ ИЛИ РУСИЯ!
  А колкото до почитателите на интелигентността на АРАП не е лошо да помните думите му: „….защото сме един “малък, но много прост народ”, чийто идеал за съвършенство не са образованието, компетентността, интелигентността и професионализма, а е селския тарикатлък и тарикат, който обединява в едно Бай Ганьо, Андрешко, Хитър Петър и Настрадин Ходжа за ориенталска подправка.“. Разбирате ли защо? АРАП и такива интелигенти като него виждат Бай Ганьо, Андрешко, Хитър Петър и Настрадин Ходжа, но не виждат АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ, ЕЛИН ПЕЛИН, АНГЕЛ КАРАЛИЙЧЕВ. Между другото, г-н АРАП, ориентацията на Бай Ганьо никога не е била към Русия, и избрал Европа, може би заради това , защото се е доверявал на сивото, вярвайки на Джендо, и не са му трябвали никакви неопровержими доказателства.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.