КАК БИСМАРК ЗАПАЗИ ВАРНА ЗА БЪЛГАРИЯ

 

Четиво ( не само) за варненци.

Във връзка със срещата във Варна между лидери на ЕС и турския президент Ердоган, която като нищо ще бъде обявена за историческа от нашенски медии, припомням някои истfрически факти, свързани с отношенията между Турция , Европа, възникваща България и надникваща зад всичко това Русия, за която Варна и Крим са били скачени съдове. Факти, които не са много известни у нас, меко казано. Защото целна на съзнателно поддържаното невежество е да бъдем благодарни само на Русия, както настоя Гундяев, пратеникът на Кремъл в София на 5 март т.г.

Текстът няма претенция за изчерпателност. Също така няма да включва въпроса за руския военен терор срещу бомбардираната от руски кораби Варна през 1916 г. Но някои по – стари факти, свързани с многоъгълника Русия, Варна, Европа, Турция и България ( на финала), които са полезни за ориентацията на нашето място край Ориента.

През Кримската война ( 1853 – 1856 г.) , предизвикана от Русия срещу Османската империя по формален повод ( нямащ нищо общо с освобождението на славяни, православни и още по-малко на българи), Варна е важна османска военна база. От нея към театъра на бойните действия в Крим заминават съюзническите англо-френски войски, нанесли в крайна сметка унизително поражение на Русия в една война, която слага край на мита за руското военна непобедимост, паразитиращ върху спомена от включването на Русия в заключителната фаза на европейската съпротива срещу непобедимия преди Наполеон.

Руският разгром в Кримската война, в която варненското пристанище изиграва важна логистична роля, предопределя серия от събития на дипломатическия фронт, довели до твърде колебливото, но взето в крайна сметка решение на Русия да се реваншира за унижението чрез поредната си война с Турция ( 1877 – 1878 г.), формулирана за първи път като “освободителна” спрямо православни и славяни на Балканския полуостров.

Османците се борели през юли 1878 г. в рамките на големия пазарлък в Берлин да си запазят Варна. И са били на път да успеят. Изтъкнали факта, че Великобритания е окупирала Кипър и за компенсация желаят от Европейските сили да им бъде оставена Варна. Русия била на път да се съгласи поради невъзможност да противостои на османско-английския тандем по този въпрос, макар руската доктрина да е била основана на желанието империята да зовоюва българския плацдарм като предмостие за следваща експанция в подходящ момент към мечтаните “топли морета” .

Ето защо Русия помолила своя съюзник, ако не и покровител Бисмарк, за когото българите не подозират дори, че е изиграл ключова роля за войната, наречено след това от Русия освободителна. Без волята на Бисмарк, тя просто нямало да се състои. А след войната Бисмак удрял по масата всеки път, когато преговарящите му гости отхвърляли руските предложения, в резултат на което София била запазена в рамкита на Княжество България и станала столица на България, а Варна била спасена за България от османските претенции

В решителния момент на спора се намесил германският домакин на конгреса Бисмарк. 17348469_303

 

 

 

 

На 27 юни късно вечерта немският канцлер неочаквано се явил в резиденцията на турската делегация в параден мундир, с каска, което придавало официален характер на визитата и го правело по – внушителен. Той отправил към турските дипломати следния строг ултиматум: Варненската крепост трябва да бъде предадена на Русия. Това трябва да стане в най-къс срок.

 

Варна е безвъзратно загубена за Турция и ако турските делегати продължават да упорстват по този въпрос, те само ще увредят на своята кауза.

След този доста груб ултиматум турската делегация се отказала от искането си и въпросът за Варна бил решен в благоприятен за Русия смисъл” (Константин Косев и Стефан Дойнов,  “От Шипка и Плевен, до Сан Стефано и Берлин”, изд. “Захарий Стоянов”, София, 2018 г.,  стр. 431 – 434 )

Ето така Варна останала в пределите на България и днес е домакин на европейска среща с Турция, на която не присъства Русия. Не е случайно твърдението на руски публицисти и дипломати след войната от 1878 г., че Русия всъщност е претърпява диплроматическо поражение и единствената й постигната цел в нея  ( ако не броим присвояването на Бесарабия) е укрепване на русофилството в България. Неговите корени са закопани в съзнателно създадения от Русия интрига със Санстефанска България, чиято обреченост е била добре известна на самата Русия, договорила се предварително още преди войната с Австро- Унгария и Великобритания да не се допусне създаването на “голяма славянска държава” на Балканите.

20 мнения за “КАК БИСМАРК ЗАПАЗИ ВАРНА ЗА БЪЛГАРИЯ”

 1. Във Варна има улица “27 юли” ,която минава покрай Храма Архангел Михаил.Там е имало и българско училище.На 27 юли 1878 г.става предаването на Варненската крепост според Берлинския договор.
  За сведение сега на така нар.”Жеравен Хълм” стои чудовищен паметник с червеноармейци ,на които Пламен (Бог да го прости) през 2013 г. нахлупи качулки.Затова изгоря!

 2. Към alan:

  Писал съм по откъслечни сведения за това, че тъкмо Пламен е алпинистът , който ( заедно с приятели) е наденал онези качулки на онзи паметник във Варна. Удивително е единодушието, с което този факт е покрит в медиите…

 3. ТОВА СА ПРИЯТЕЛИТЕ НА БОКО.
  И на червено-кафявата му съюзническа пасмина.
  По нареждане от Москва.

  Правителството на Ердоган поставя за постоянно под контрол цялото нет-пространство, не само фейсбук или ю-тюб, както бе доскокоро поотделно или от време на време.
  New York Times
  https://www.nytimes.com/2018/03/04/world/europe/turkey-erdogan-internet-law-restrictions.html
  Режимът на Ердоган вече е считан за хулигански, престъпен
  Washington Examiner
  https://www.washingtonexaminer.com/opinion/yes-turkey-has-definitely-become-a-rogue-regime
  Правителството на Ердоган подкрепя Ислямската държава, Ал Нусра
  The Nation
  https://www.thenation.com/article/turkey-is-supporting-the-syrian-jihadis-washington-says-it-wants-to-fight/

 4. БОКО ЗНАЕ! – НЕРЕЗЕ ЗНАЕ! – ДС-ДАНС ЗНАЕ!
  ТЕРЕЗА НЕ ЗНАЕ! – МИ-5, МИ-6 НЕ ЗНАЕ!
  https://cen.acs.org/articles/96/i12/Nerve-agent-attack-on-spy-used-Novichok-poison.html

  БОКО ЗНАЕ! – НЕРЕЗЕ ЗНАЕ! – ДС-ДАНС ЗНАЕ!
  НЕТАНЯХУ НЕ ЗНАЕ! – МОСАД НЕ ЗНАЕ!
  http://www.jpost.com/International/Bulgaria-No-Hezbollah-link-to-deadly-Burgas-attack

  БОКО ЗНАЕ! – НЕРЕЗЕ ЗНАЕ! – ДС-ДАНС ЗНАЕ!
  ДОНАЛД НЕ ЗНАЕ! – ЦРУ ФБР НЕ ЗНАЕ!
  https://edition.cnn.com/2018/03/26/politics/us-expel-russian-diplomats/index.html

  Да живее отечественото правителство!
  Да живее отечествения шпионаж!
  ЗА К’ВО СА НИ ТАМ РАЗНИ ЗАПАДНИ БРЪКМАРИ??
  ЗА КВО НИ Е НАТО, ЕС, ОСВЕН ДА СЕ ПРИКРИВАМЕ ЗАД ТЕХНИЯ ЩИТ И ОПРАВДАВАМЕ С ТЯХ, И ДА ПАДНЕ НЕЩО СУХО, НАЛИ СИ ЗНАЕМ УРОКА, И КУЛТУРНАТА ОРИЕНТАЦИЯ – ПОДРАВНЯВАНЕ ПО РУСИЯ И КАГЕБЕ!!

 5. ИВО, в подзаглавието има в повече едно е-варЕненци

 6. Бисмарк е известен И със сентенцията, цитирам по памет, смисълът запазен 1:1: “Договор с Русия не струва дори листа хартия върху който е написан”.
  Сега, имам питане към Премиерът на РБ, г-н Бойко Борисов: И Албания ли е като Аржентина страна-член на НАТО та гони двама руски дипломата. България от своя страна която е вътре, чака зелените човечета на ввп да ги посрещне за трети път в битността им на “освобидетели”, май.
  Боже, колко мъка има на този свят, Боже!

 7. Към georgi nikolov:

  Благодаря за сигнала – можеха да ме заподозрат, че всъщност съм украинец, защото “вареники” на украински е същото, като “пелмени” на руски.

 8. Боко, пак дето знае!!
  Америка – РЯПА ДА ЯДЕ!!

  Официално заявление – Америка гони 60 руски дипломати.
  Държавен департамент, 26 март, того.

  “НА 4 МАРТ 2018 Г. Р У С И Я И З П О Л З В А ВОЕНЕН НЕРВНОПАРАЛИЗИРАЩ ХИМИЧЕСКИ ГАЗ В ОПИТ ДА У Б И Е БРИТАНСКИ ГРАЖДАНИН И НЕГОВАТА ДЪЩЕРЯ В СОЛЗБЪРИ… ”
  “ТОВА Е АТАКА СРЕЩУ НАШ СЪЮЗНИК, ОБЕДИНЕНОТО КРАЛСТВО…”
  “КРЕЩЯЩО НАРУШАВАНЕ НА МЕЖДУНАРОДНА КОНВЕНЦИЯ ЗА ЗАБРАНА…”
  “НАРУШАВАНЕ НА МЕЖДУНАРОДНОТО ПРАВО…”
  “ПРЕДПРИЕМАМЕ ДЕЙСТВИЯ ЗА ДЕМОНСНТРИРАНЕ НА НАШАТА Н Е Н А Р У Ш И М А С О Л И Д А Р Н О С Т С ВЕЛИКОБРИТАНИЯ…
  “ГОНИМ 48 РУСКИ ДИПЛОМАТИ ОТ РУСКОТО ПОСОЛСТВО…”
  “ГОНИМ СЪЩО 12 РАЗУЗНАВАТЕЛНИ ОПЕРАТИВНИ СЛУЖИТЕЛИ ОТ РУСКОТО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО В ООН…”
  “САЩ ПРИЗОВАВАТ РУСИЯ ДА ПОЕМЕ ОТГОВОРНОСТТА ЗА СВОЕТО ДЕЙСТВЕ И ДЕМОНСТРИРА ПРЕД СВЕТА ОТГОВОРНОСТ….”.

  Къде си, БОКО тъпооко !?!?!?
  КОЙ ТИ Е СЪЮЗНИКА БЕ – ПУТИН С КУЧЕТО ЛИ ЛИ ЛИ??
  А радко, герой на МИГ-овете, къде е той??
  А червено-кафявите съюзници, от атака, социалисте, патреоте.. всичките захранвани на руска ясла и каишка???
  ВСИЧКИТЕ “ОТ НАТО” И “ОТ ЕС”?????????

  https://www.state.gov/r/pa/prs/ps/2018/03/279552.htm

 9. Дали баце е чул призивът на Президентът на най-великата нация, питам аз и отговор не сакам. Знам, трудна, непосилна задача за него е да изгони разведките под прикритието на дипломати на раззия. То, други от тях у нас няма.
  Процесь пошьоль, таварищи. Това, че триждият ни премиерин се гъне, в Брюксел “мъжката” обещава, че ще се присъедини към молбата на Тереза Мей а у нас га се върне и се усети за н-ти път, че в обкръжение по сите азимути на петоколонци и полезни идиоти воглаве с него самият-доказан рублофил-комисионер и по съвместителство любител на пляски и частушки от т.н. велика руска култура по”човешки” дава заден ход. ЗАСЕГА! На всичкото отгоре заради умишленият фалит на КТБ за който Стопанинът на БЛОГА НИ бие камбаната още от 2011г. предстои и “магнитна буря” която ще види сметката на тримата шишковци.

  https://www.gazeta.ru/politics/news/2018/03/26/n_11336683.shtml?updated

 10. “Към момента няма промяна. България не е вземала решение да гони руски дипломати от страната”, заявиха от външното министерство, цитирани от БГНЕС.

  Ама разбира се, о! милост гербаджийска, как така България ше ги гони!
  ПО ДВЕ ЛИМОНАТИ И МУЗИКАТА ДА МЛАТИ СЕ ЗА РУСКИТЕ ДИПЛОМАТИ!

 11. https://www.unian.net/world/10057439-tysyachi-zhiteley-kemerovo-trebuyut-otpravit-v-otstavku-gubernatora-iz-za-pozhara-v-tc-foto-video.html

  “Хиляди жители на Кемерово искат оставката на губернатора заради пожара в търговския център”

  Но за тази новина в нашите “свободни” и “демократични” медии няма да прочетете нито ред.
  За кадесарските бтв, нова, скот тв, альфа тв и останалите да не говорим изобщо.
  А ТВ Европа? А “десният” Фактор (на пряко подчинение на Шлифера(Ухото))?
  Имате мноооого поздрави!
  Там сега са “заети” с друго – громят един съсед и от най-старите членове на НАТО!

  http://www.faktor.bg/bg/articles/aleks-aleksiev-v-momenta-interesite-na-es-i-turtsiya-sa-napalno-protivopolzhni

 12. Ако България изгони руски дипломати/шпиони, ще постави руската страна в много неудобно положение! Русия няма да може да предприеме “реципрочни мерки”(т.е. да изгони български такива), защото т.нар. “български” дипломати, намиращи се там, всъщност са руски шпиони…

 13. Ивчо! Наясно ли си, че ти си български Скрипал? И теб ще ти отровят твоите хазаи-американците за да спретнат поредната мръсотия спрямо Русия. Но, представи си, колко дреме на Русия за това.

 14. Чакам с нетърпение да видя кого ще изгонят ГЕРБ-авите смешници!!!
  Оня ден жалката пародия на българин – Георги Гергов се чудеше какво да отговори на журналиста, който го попита къде м е сърцето, В България или в Русия!
  Могат да почнат с него!
  И да се закрият руските консулства във Пловдив и Варна.

 15. Македония и Унгария също гонят по един дипломат.

 16. Към Иван из России
  Possiia@abv.bg
  77.85.10.126

  Неясно съм, че такива заплахи трябва да бъдат разследвани – вече 4 пъти имаше такива разследвания ( в един от случаите следите водеха към Великобритания, откъдето друг кандидат – отровител, като теб, ме заплашваше с полоний).
  Понеже явно български отпор на тези престъпни намерения няма да има, се надявам поне в британското посолство да четат, това което пишеш ( особено ако си същият, който ме заплашваше с полоний – понеже става дума за рецидив).

 17. Към Иван из России!
  Ванка, в България имаме един древен български обичай, нарича се “тричане”!
  Можеш да дойдеш тук и да те “тричаме”, така както сме “тричали” твоите дядовци през 1916 година.
  Много добре им се е отразило.
  Приди, не стесняйся!

 18. Ако не е бил Бисмарк, сме щели да имаме един Калининград на наша територия, то не че го нямаме, макар ив прикрита форма и днеска

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.