Още веднъж за русофилското “ако” и “никога”

Прескачам с дистанционното по каналите и какво да чуя: Божидар Димитров отговаря на зрителски въпроси в свое телевизионно предаване по исторически въпроси. На дълго питане от страна на възмутен зрител, който иска Димитров да потвърди убеждението му, че Европа и особено Великобритания ВИНАГИ са се отнасяли зле с България, накрая питащият поиска риторично професорът да каже кога тези западни злодеи ( за разлика от Русия, разбира се), са подкрепяли България. 

Професорът изслуша многословието с бащинска търпимост към съмишленика си и не го разочарова, изстрелвайки с типичното самочувствие на последната инстанция своето: “никога”. 

Нямам желание да се занимвам с личността и делото на уж пенсионирания, но все така вездесъщ , самоназначил се ментор по въпросите на телевизионното разпространние на манипулирана в руска по(л)за история проф. Божидар Димитров. Но се почувствах въвлечен във вица за Иванчо, на когото Марийка казала “здравей”, а той реагирал с “ей, една дума ми каза и веднага ме уговори”!

Та “и аз така”: една единствена дума от устата на дългогодишния директор на Националния исторически музей “веднага ме уговори” да реагирам с текст, който, да обори кратко, но все пак с повечко думи, голяма черно-бяла лъжа за добрините, които ни е причинала Русия и злините, които сме понесли от Запада.

За учудване на българските русфили, които съдят по себе си в преклонението към Русия, нямам проблем да се съглася с един от техните любими упреци, че европейските държави не са направили нищо за българското освобождение от османското владичество. Вярно е, но се отнася само за периода преди Априлското въстание от пролетта на 1876 г. Точно като същото  е вярно за Русия, която води 12 войни с Турция и нито веднъж, по никакъв начин, не мотивира която и да било от тях под каквато и да било форма като опит за защита на българите от османския гнет. 

Руският военен кореспондент Василий Немирович – Данченко недоумява в разгара на самата Руско-турска война през 1878 г. защо Русия никога с нищо не е подкрепила нито едно българско въстание (за разлика от въстанията на всички останали балкански народи). Данченко, говорейки в множествено число ( защото мнозина негови сънародници са се чудили също), пише в своята книга “Година на война”, че отказът на Русия да подкрепи българското освободително движение, както и да въоръжи българите като съюзници във войната, е “голяма тайна на руската дипломация” и самите непосветени руснаци не могат да разберат каква е причината за това. 

Честният руснак не е могъл да знае, че още преди войната Русия заговорничи с Австро- Унгария и Англия да не бъде допусната “голяма славянска православна” държава, т.е. голяма България на Балканите. Резултат от тези заговори са три тайни спогодби – в Райхщад, Будапещаа и Лондон –  в рамките на по-малко от година между юли 1876 г. и април 1877 г. ( последната буквално дни преди Александър II , подтикнат от Бисмарк, да преодолее хамлетовските си колебания и най-накрая да прокламира решението си за война с Турция, срещу избухването на която цялата руска дипломация и особено граф Игнатиев са се борили с отчаяно настървение).

За Русия една голяма България е била пречка за имперските й завоевателни планове по отношение на Проливите, а за западните заговорници – голяма България под руски контрол би била неприемливо усилване на руските позиции на същия кръстопът.

В книгата “От Шипка и Плевен до Сан Стефано и Берлин” проф. Константин Косев и Стефан Дойнов признават, че споменатите по-горе договорки са били пазени в дълбока тайна най-вече от българите, на които Русия предлага обречения на ревизия само три месеца по-късно договор от Сан Стефано с единствената цел да прехвърли по-късно вината за разпокъсването на българските земи на лошите европейци, надявайки се мръсната тайна за руската предварителна роля в това дело да си остане секретна. Ето защо началникът на граф Игнатив в Петербург княз Горчаков, който е бил противник на скалъпения от Н. Игнатиев Санстефански договор, го подписва въпреки несъгласието си с него, с пълното съзнание, че този ялов документ ще настрои българите срещу Европа и поне в това отношение ще се изплати руското усилие във войната, която всъщност е била в крайна сметка дипломатически провал за Русия, както се видяло на Берлинския конгрес. 

Пролятата в резултат на Априлското въстание българска кръв, пожертвана въпреки опитите на Русия да го осуети  с помощта на руския военен шпионин от български произход полковник Кишелски, обърква сметките на всички външни фактори. Точно както и безкръвният български преврат в Пловдив ще постигне същото на 6 септември 1885 г. и ще вбеси най-вече Русия.

Първи от новината за страданията на българите се окопитват тъкмо англичаните. В страната избухват масови протести срещу османските зверства. Лондон активира дипломацията си и кани на преговори Европейските сили и Русия, която научава за кланетта не от свои източници, а от американския журналист Макгахан. За разлика от Бисмарк, който рагира гневно и обявява, че Турция няма право след всичко това да присъства на европейския континент, руската интерпретация е “малко по-различна”, както си вижда от възклицането на видния московски славянофил Иван Аксаков. “Сега вече ще може да си вземем Проливите”, откровеничи той още преди цялата руска пропагандна машина да се настрои на вълната на състраданието към “братушкте” и да я използва за военно мобилизиране на все още силно травмираното от поражението в Кримската война 20 години по-рано руско общество.

Както в живота, така и в преразказа на историята, употребата на “никога” е меко казано подвеждаща категория- почти толкова, колкото и условното наклонение. По неговата наклонена плоскост обаче неизменно се катастрофирт русофилските интерпретатори, които масово претендират да знаят какво щяло да ни с случи, “ако” Русия не ни е освободила: щели сме днес да ходим с фесове и да говорим на турски.

АКО употребим в отговор същото ако, трябва да се запитаме какво би станало, ако Русия беше подкрепила поне веднъж поне едно българско въстание или “поне” беше позволила на българите с военен опит под руските знамена, като капитан Мамарчев, да продължат със своя освободителна война срещу Турция още през 1829 г., когато османците са били разгромени и войските на руския генерал Дибич са били на подстъпите на Константинопол, а българите започнали да се въоръжават за самозащита след тяхното наредено вече изтегляне в Русия и за своя собствена революция. 

Русия не само НИКОГА не застава на страната на истинската българска свобода, но всякога се опитвала да я смачка и да употреби българите за своите егоистични имперски цели.

Тази тенденция се проявява още по времето на войната с Турция, когато руски офицери, политици и медии масово започват да обвиняват бъгарите като “подлеци”, на които се дължат първоначалните военен успехи в балканската кампания на имперската армия, подценила както силата на османците, така и ентусиазма на българите, мнозина от които посрещат руските полкове радушно, но много скоро се оказват обект на издевателства, конфискации и обиди, както и на османско отмъщение след поредното отстъпление от позиции в български селища, обречени на погроми заради глупави действия на руското командване срещу превъзхождащия го противник. Темата за “българските подлеци” е широко застъпена в кореспонденциите на честните руски кореспонденти Данченко и Евгений Утин, възмутени от това несправедливо руско отношение към българите. 

Как да си обясним например факта, че срещу руската политика в България се обръща не друг, а героят от Шипка Димитър Петков, загубил ръката си в боевете и награден лично от император Александър II с най-високото руско отличие за проявената храброст? Бележитият български опълченец и политик бързо прозира, че Русия ни носи ново иго ( както самият баща на публицистичното русофилство у нас Иван Вазов ще прозре също, макар и чак през 1916 г.). 

Русия постига този обрат в отношението на българите с поредица от враждебни действия срещу тяхното желание за независимост и самостоятелност. И така- до ден днешен.

 

НА СНИМКАТА: Божидар Димитров в най-новата му роля на учредител на Движение за президентска република

images

 

22 мнения за “Още веднъж за русофилското “ако” и “никога””

 1. Щом има говеда, намират се и касапи. А някои, по-така, кат божо димитров са двуфазни. Имам “кухненско” инфо. Няма уважаващ себе си историк по света и у нас който да възприема цитираният боклук сериозно. Лаладжия е най-меката квалификация. Какъв идиот от друга страна трябва да си да му даваш нацтрибуна по тАлАвизиите.
  ДГД от една долна, мръсна гад!

 2. СТИГА скривани ИСТИНИ!
  СТИГА явни ЛЪЖИ!
  СТИГА смъртоносни братски прегръдки с Руската Мечка!
  Ежегодно “дотираме” Русия с над 4 Млрд. лв.колониален данък за руски газ и горива.

  Борисов и парламентът УМИЩЛЕНО държат най-ниския акциз върху горивата в Европа!
  За да може Лукойл и картелът на руско-българската енергийна мафия, да държат висока надценка.
  Сравнете сами.
  Акцизът тук е само 65 ст. на литър.
  В Германия е 1,20 лв.
  В съседна Гърция е 1,40 лв.
  В съседна Турция е 1,80 лв. на литър.
  Тези пари там държавата ги прибира в бюджета си и с тях строи магистрали, болници, училища…
  За да разберете колко ни ОГРАБВАТ годишно, да сравним с Австрия, където крайните цени на
  горивата са същите и дори по-ниски от тези в България, но акцизът е 1 лв.
  Разликата е 35 ст. на литър.
  При 3 милиарда литра годишно потребление, декларирано от Лукойл, това прави загуби за бюджета ни
  от над 1 млрд.!!!лв. на година.
  Разликата в акциза 35 ст. на литър.
  А колко милиарда са при разлика в акциза 55ст. ,както в Германия?
  А колко милиарда са при разлика в акциза 75ст. ,както в Гърция?
  А колко милиарда са при разлика в акциза 1лв.и 15ст. ,както в Турция?
  На всичко това отгоре,за последните 10 години Лукойл отчита тук над 60 млрд. лв. приходи,
  но не е декларирал и платил НИТО СТОТИНКА данък печалба!

  ТРАГИЧНО е положението с руския газ.
  Германия плаща 160$ за 1000 куб.м.
  Съседна Турция плаща по 180$ за 1000 куб. м.
  Ние – 225$!!!
  Спокойно можем да купуваме газ от съседна Турция!
  За да не стане това, Борисов уволни Трайков и пусна лъкардията за джапанките…
  Много ПОДОЗРИТЕЛНО е ПРЕМЪЛЧАВАНЕТО на ИСТИНАТА от Трайков, може би от страх.
  Още по-подозрително е мълчанието по въпроса на парламентарната и извънпарламентарна опозиция!
  Ще спестяваме над 3 милиарда лева годишно, а сметките за парно ще паднат с 30%.
  А ефектът върху българския бизнес ?! Няма как да си конкурентен, когато основният ти
  енергоизточник е с 30-40% по-скъп.
  Колкото и ниски заплати да плащаш, колкото и данъци да укриваш!
  Това е и една от основите причини за липсата на сериозни стратегически инвеститори в България.
  Освен това, ЕК осъди Газпром на 13.03.2017г. за монопол.
  За да избегне глоба от ЕК , Газпром отправи предложение за предоговаряне,но Борисов упорито
  отказва да отговори.
  Ни дума, ни вопъл, ни стон и т.нар. опозиция.
  Чрез ШАЙКАТА петоколонници на Путин и схемите за източване на България от Борисов,
  САМО от БЕНЗИН и ГАЗ, ежегодно:
  Все едно даваме на Путин по 2 ескадрили F-35 – единствения изтребител 5-то поколение.
  Всяка година.
  Все едно даваме на Путин по 500 км. магистрали всяка година.
  Все едно даваме на руската енергийна мафия по 8 млн. заплати вместо на нашите 3 356.900 работещи,
  според НСИ.
  Всяка година.

  Какво НАТО?! Каква армия?! Каква национална сигурност?! Какви пътища?! От 14 години сме член на
  НАТО, а един съвременен боен танк и самолет нямаме. Нашата армия е несъвместима с НАТО. И
  технологично, и тактически и кадрово-гъмжи от руски шпиони, начело с ДС-министъра!

  Борисов спонсорира още със стотици млн. $ руската корпорация МИГ, за безсмислени ремонти на
  остарели руски бракми,всеки може да свали дори и с дрон!
  Клета България в ЕС, превърната от Борисов е съвеЦки катун.

  Само с 4 млрд.лв. можем да закупим 2 ескадрили от най-съвременния изтребител 5-то поколение F 35.
  И България ще има най-боеспособната и респектираща авиация в Европа.

  СТИГА!
  /Share on Facebook/

 3. А колко са укритите данъци от Лукойл в България и кой ги прикрива,пристанището в Росенец нещо за него .

 4. И досега така … Сърбия, Косово , Македония, България…

  6 юли(1947)
  “…Молотов кове само лъжливи аргументи, за да мотивира предварителното решение на Русия да не участва във възстановяването стопанско на Европа, защото болшевизмът има нужда от беднотията и неуредиците в държавите.”

  Никола Мушанов
  Дневник, спомени, автобиография
  Нина Киселкова и Сузана Хазан, съставителство и бележки,2017
  Издателство “Изток-Запад”,2017
  стр;478

 5. 12 юли(1947)
  “…”управление, което е наредено от самия народ, и гаранции на всички свободи на гражданите”, както казват американците! За нашите управници е по лесно да търпим лишения при тиранично управление, отколкото охолност при свобода. Тежко ни! Обаяни сме от прелестите на източната демокрация.”
  Никола Мушанов
  Дневник, спомени, автобиография
  Нина Киселкова и Сузана Хазан, съставителство и бележки,2017
  Издателство “Изток-Запазд”,2017
  стр;482

 6. Deja vu

  12 юли(1947)
  “Всички се готвели за война, но за да не воюват. Още е много рано. Аз се утвърдявам в убеждението си, че всички недоразумения между Великите сили ще се разглеждат в ООН. Там, само ако 3/4 от държавите вземат ясно становище против Русия, при убеждение, че тя не желае да сътрудничи за подобряване на света и осигуряване на мира, тогава може да се дойде до конфликт, дори въоръжен…Що ще прави тогава Русия? Ще има ли да избира. Но против ръжен не се рита. Русия ще бъде принудена да отстъпи. Ако ли не отстъпи- война. Само в такъв случай може да имаме война. Всеки си дава сметка какъв ужас ще бъде сегашната война.”
  Никола Мушанов
  Дневник, спомени, автобиография
  Нина Киселкова и Сузана Хазан, съставителство и бележки,2017
  Издателство “Изток-Запазд”,2017
  стр;483

 7. 20юли(1947)
  “Комунистите са майстори да използват услугите на”малките души””.
  Никола Мушанов
  Дневник, спомени, автобиография
  Нина Киселкова и Сузана Хазан, съставителство и бележки,2017
  Издателство “Изток-Запазд”,2017
  стр;487

 8. Не ме питайте откъде го знам, но повярвайте че е факт: Димитров и Решетников са стари приятели, връзката им датира от престоя на Решетиков като “дипломат” в София. Ясно е кой пред кого отговаря и кой кому служи.

 9. Е как да каже истината, като са го учили да я крие?! Нали същия Божо го изритаха от библиотеката във Ватикана, за орално поглъщане на древни ръкописи.

 10. Четиво за ценители. Ако имате непоносимост към съвеЦкий диалект до степен чувството за хумор да ви изневерява, не се хабете.
  Брилянтен сарказъм на комунистически идеологизиран новоезик за животът и делото на най-големият шахматист на планетата Боби Фишер.
  https://zampolit-ru.livejournal.com/11383977.html?utm_source=embed_post

 11. И божо димитриев ,и всичките путлерист-рублопати в НРБ могат да посочат дали има поне един български възрожденец ,който да твърди че Империалистическа русия е “АсвАбАдителька”! Още тогава ,особено през втората половина на 19 век., те са виждали ,колко “свободни” са били всичките завладени от руските империалисти народи, виждали са “АсвАбАдените” поляци, виждали са “АсвАбАдените” украинци, виждали са “АсвАбАдените” грузинци, виждали са “АсвАбАдените” финландци и другите прибалтийски нации…..и т.н…
  И при всичко това , идва тук чекисткият мутриарх гундяев и тропа пред масата на запасният()резидент на НРБ и казва, че Империалистическа русия била “АсвАбАдила” България през 1878г.?!?!?!?!!?!??
  Но това беше очаквано, след като пасолът на Путлер го самопокани за 3 март, подпомогнат от рублоплатените си путлеристи в НРБ. И ()резидента можеше да избегне ,конфузната ситуация около 3 март, като покани ВСИЧКИТЕ посланици и президенти на всичките независими днешни държави ,които са били в границите на “АсвАбАдителката” през 1878г.,и които са успели да се измъкнат от империалистическият геноцид на Империалистическа русия и СССР ,след това, включително и със РЕШАВАЩАта роля на царство България чрез Брест-Литовският ОСВОБОДИТЕЛНО-мирен ДОГОВОР , подписан на 3 МАРТ 1918г.!
  Също така чрез тайните преговори с Австро-Унгария, руският император предава и Сърбия , защото едновременно е договорена и окупацията на Босна и Херцеговина, заедно със разпокъсването на България.
  И в допълнение – след войната Империалистическа русия получава териториални компенсации от Османската Империя и Румъния, и по Източното крайбрежие на Черно море, чийто размер е над три пъти по-голям от военните разходи руснаците за воденето на военните действия. А към тези компенсации се добавя и Окупационният фонд от България.
  Ето това е “безкористното АсвАбАждение” на България тропаше мутриарха гундяев по масата пред ()резидента ИМ!

 12. Причината европейските страни да не помогнат на България за освобождение ни от турско иго до избухването на АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ, НАЙ-ВАЖНИЯ ФАКТОР ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ, е че през XVIII век изчезва от географския и исторически речник термина САРМАТИЯ и се заменя с Голяма и Малка Татария. Огромните завоевания на татаро-монголите и турските погроми и нашествия довеждат до това, че Западът започва да гледа на нас като антипод на европейската цивилизация с територия населена с потомци на диви азиатски племена. Тази представа е създадена от историци, за които историята се е превърнала в манифактурно производство, а не борба за истината, както е и днес със споменатия божидар димитров и сие. В първия издаден енциклопедичен речник на народите и езиците в Европа, българите не са споменати. За наша радост обаче, в този момент се появява Отец Паисий и точно от тук започва пътя на Българите към Свободата, преминаващ през ГОЛГОТАТА АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ достигайки до ВЪЗСКРЕСЕНИЕТО СЪЕДИНЕНИЕ. Ето защо ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИТЕ СИ Е СТО ПРОЦЕНТА ТЯХНА ЗАСЛУГА И НИЕ НА НИКОГО НИЩО НЕ ДЪЛЖИМ! Помощта на европейските страни и САЩ след АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ е безспорна, г-н Инджев ги е посочил, затова няма да се спирам на тях, само ще посоча още един факт за който се знае малко, а е от съдбоносно значение за България. 41 години след възстановяването на държавността на България на Берлинския конгрес един американец- ПРЕЗИДЕНТЪТ НА САЩ УДРОУ УИЛСЪН благодарение на твърдостта и категоричността си, че по-скоро ще напусне конференцията в Париж, отколкото да допусне изчезването на България като държава с вековно минало, спасява България от загуба на държавност и подялбата на народа и между Гърция, Сърбия и Румъния.

  Тогава макар и със закъснение Европа започва да разбира кои сме ние и какъв ни е бил хала под турско робство и започва да ни помага. Днес Европа започва да разбира какво е Русия и какво е да бъдеш тяхна колония. И все пак да не забравяме поговорката спазена от ВЪЗРОЖДЕНЦИТЕ НИ и донесла СВОБОДАТА НИ.
  ПОМОГНИ СИ САМ И БОГ ЩЕ ТИ ПОМОГНЕ.

 13. За ролята на Русия към Национално-освободителните борби на българския народ е много показателно отношението й към Кресненско-Разложкото въстание. Русия действа като пряк защитник на Турската империя. Русия просто унищожава щаба, а с него и въстанието.

 14. Б.Димитров …Едно си Божо знае, едно си Божо баe.
  В края на 19 и началото на 20 век много българи са били принудени предвид на обстоятелствата да се лишат от илюзиите си зa “Дядo Иван” и неговата “добра широка руска душа”.
  За съжаление последващите дълги години насилствена просъветска тоталитарна пропаганда създаде Македонска нация и направи опит за заличаване на българското самосъзнание въобще.
  В посткомунистическа България усилията нa бетонните глави в Кремъл подпомогнати от българските им “другари” още дават успехи.
  Hа принципа “Ден година храни” меркантилни политици като Борисов ,Нинова ,Сидеров умело се възползват и лицемерно ce чудят защо намаляваме като нация.

 15. Браво на Иво Инджев.
  А за божидар димитров мога да кажа, че е Смешник. Какво може да се очаква от болен човек и фалшификатор на историята като божидар димитров.
  П.С. Пиша името му с малки букви защото е низък човек.

 16. Вярвам, че само от куртоазия г-н Инджев нарича агент Тервел с титлата “професор”? Публична тайна е, че Божидар Димитров, без да е защитил професура (по тогава действащия закон за Висшето образование) започва сам да се титулува професор, а услужливите медии подхващат с радост тази лакърдия. За негово (на агента от ДС) огромно съжаление той така и си остава доцент, дори и при новия, силно либерален, закон. Впрочем, нищо чудно! Ако Боко сега реши да бъде наричан не генерал (колко е генерал – това е съвсем отделна опера), а генералисимус, то хващам се на бас, че няма да остане национална медия (електронна или не), която да не запее тази ария.

 17. За голямо съжаление,Великобритания е имала генерално казано негативно отношение към България,повтарям-генерално казано.Истинското отношение на британците към българите-в смисъл на държавата им към нашата държава е демонстрирана по време на Втората Световна Война и особено към периода по време на Германо-Съветската Война.Нейното отношение е категорично и 100%-ово негативно,въпреки дадените изключително обективни съображения на Българските държавници пред британски дипломати,дори и пред американски.Първата безпринципна позиция на Великобритания към ВСВ е тази към Съветския Съюз. Когато на 01 септ. 1939г. Германия напада Полша,Англия съвсем справедливо обявява война на агресора(Германия).В това не бива никой да се съмнява.Но Полша е нападната на 17 септ. с.г. и от друг агресор-Съветския Съюз.Да,но към него британската справедливост липсва.На 30 ноември с.г. Съветския Съюз напада и Финландия,британците се отнасят този път справедливо и по тяхно прдложение ,агресорът е изключен от Обществото на народите.През следващата цяла 1940г.,той(СЪВЕСТКИЯ АГРЕСОР) води изключително агресивна политика,но Англия не реагира справедливо.В края на март 1941г.,заедно със Съветския съюз провокира държавен преврат в Югославия,обеща й помощ,но когато Германия я нападна,тя не изпълни обещанието си(също както към Полша не го изпълни).И какво става-когато единия СВЕТОВЕН АГРЕСОР НАПАДА ДРУГИЯ на 22 юни 1941г.,Великобритания застава на страната на втория агресор и практически му става съюзник-този,когото е изключла от Лигата на нациите преди една година и половина. А през тази една година и половина Съветския Съюз е станал още по-голям агресор.Неговата агресивна експанзия е описана съвсем справедливо от гениалния Виктор Суворов почти във всяка една негова книга.Какво прави Англия към България?-бомбардира мирна и неутрална държава-убива над 3000 мирни и невинни цивлини граждани,вкл. незначителен брой военни,разрушава САМО НЕВОЕННИ ГРАЖДАНСКИ ОБЕКТИ И ВЪЗЛИ.А на територията на нашата страна няма военни действия,няма фронт,няма сражения,няма агресия,няма убити ,ранени и пленени.За да избегна персонални читателски упреци,нека всеки да изучи отношението на Българската Царица Йоанна към англичаните. Тя след като заминава в принудителна и незаконна емиграция не иска да чуе за Англия,кракът й не стъпва там до самата й смърт и НЕ разрешава на Престолонаследника да учи там. А всеки знае че Британската Монархия е впдеща в света.И малко преди да почине Царицата изказа мотивите си за това нейно отношение-НАПЪЛНО ЧОВЕШКО и НАПЪЛНО СПРАВЕДЛИВО-пример за подражание!.
  Но да оставим емоциите-Великобритания буквално предаде за втори път Югославия и нареди на нейния Крал Петър да призове югославняните да се включат към комунистическите бандити на Тито,които ги организира Съветския съюз,а по време на ГСВойна,англичаните им изпращаха големи помощи-финансови и военни.След като британците бомбардираха България,след това бомбардираха и Сърбия и като за десерт ПЪРВИ В СВЕТА признаха комунистическия режим в Югославия и комунистическата държава СФРЮ.Признаха я дори преди Съветския Съюз да я признае.Признаха и комунистическия режим в Царство България.Така че,браво на британците за много правилни и морални неща,които са правили и правят в света,но към нас българите и сърбите,те не са се проявили като спредлива сила.ОК,нека да допуснем,че това е било отдавна,но британските архиви от ВСВ са също недостъпни ,също както и съветските архиви,също и откраднатите от руснаците наши български архиви. Що за подозрително съвпадение-двете уж “антагонистични държави”-Съветския Съюз( и Русия днес) и Великобритания имат един и същи подход към един и същи истрически период-ВСВойна.Добре,нека и това да пренебрагнем,но как да открием британската спреведливост към “Случая Георги Марков”.Писателя ,публициста,есеиста,критика,драматурга и журанлиста Георги Марков е връх( ЕДИНСТВЕН) в българския антикомунизъм.Той беше убит в Англия и името на убиеца е известно.Това го направи изключителния журналист Христо Христов.Някой да знае как офцииалните британски власти са се впечатлили от книгата “Убийте “Скитник””? Някой да знае дали британски следователи са се срещали с убиеца Гулино,да му е повдигано обвинение,да е арестуван,или британците да са издали съответна заповед или да са помолили германците и австрийците да го издирят ако те не могат.Един американец и един българин го намериха и взеха интервю с него,а британците не можеха,всъщност не искаха. Някой да помни за поискана международна солидарност към убийството на Г.Марков в Англия???? При това в центъра на столицата Лондон,при това напълно доказано убийство от британското следствие?????

 18. Написаното от Антикомунист има белези на школско съчинение.

 19. Звучи анекдотично, но не е анекдот. Що е то?

  “В 1856 г. в возрасте 24 лет Николай Павлович был направлен военным агентом в Лондон. Император Александр II лично поставил Игнатьеву задачу: “изучить все новейшие достижения артиллерийского и инженерного дела в Англии и установить возможность их применения в России, а также привести в ясность военно-политические замыслы врагов наших в Европе и Азии”. Но в Лондоне Николай Павлович пробыл недолго.
  Однажды в Британском музее впервые был выставлен на всеобщее обозрение до того строго засекреченный новейший образец патрона. Николай Игнатьев внешне невозмутимо, почти безразлично подошел к стенду и взял в руки этот единственный в своем роде экспонат. Группе посетителей предложили проследовать в другой зал. Игнатьев же, как бы по ошибке, сунул патрон в карман. Служитель музея, наблюдавший за посетителями, попросил его положить “предмет” на место. Но Николай Павлович отказался вернуть патрон и, сославшись на свою дипломатическую неприкосновенность, быстро вышел из музея, а затем скрылся в посольстве. После такого поступка ему ничего не оставалось, как покинуть Лондон. В Петербурге Игнатьеву сделали внушение, но, в общем, встретили благосклонно. Вскоре флигель-адъютант Игнатьев получил важное дипломатическое задание.”

 20. A това е ‘teaser’-а на МИД към българите – първа и последна страница от договора от Сан-Стефано:
  https://bit.ly/2Gvs6Nz

 21. Още малко инфо специално за Г-н Стефан.
  За съвременната политика и междудържавните ,включително билатералните отношения,не може да се се говори ако не се познава добре ВСВойна и действията на страните,които са участвали в нея.Нашата страна Царство България не е участвала в тази война,особено пък във ГСВ(Германо-Съветската Война).Тя подържа еднакво принципни дипломатически отношения към двете основни супер-сили в Европа-Съветския Съюз и Германия.Но това е дълга тема……Нека да се спрем за малко върху Великобритания и нейния съюзник Съветския Съюз.И двете държави имат свои държавни интереси на Балканите.В това съмнения не може да има. Двете държави на Балканите,на чиято територия не се водят военни действия по време на Германско-Съветската Война са България и Сърбия.Те не воюват нито на страната на Германия,нито на страната на Съветския Съюз ,пък и двете държави не водят антисъвестка политика,защото просто не могат и не бива да я водят.През лятото на 1944г.,когато вече е абсолютно ясно че Германия ще загуби войната и победител ще е Съветския Съюз и Великобритания(заедно със САЩ),последната започва през август бомбардировки на мирни градове в Сърбия.И там загиват много мирни и невинни граждани,също като в България няколко месеца преди това. И точно това са двете страни в Европа,които са обект на съветска агресия и без да са нейни противници.Нито Сърбия,нито България изпращат свои,( дори символичен борй) войски срещу Червената армия.Но и двете държави треперят от страх за съдбата си-както сърбите,така и българите прекрасно познават агресиванта политика на Съветския съюз и създадените от нея незаконни терористични формации от комунисти,наречени партизани.Обществото в двете държави изобщо не подозира какво следва.Съветския Съюз извършва напълно необоснована от военна и оперативна гледна точка агресия и окупира двете държави,установявайки и в двете комунистически режим.България е нападната от Съветския съюз чрез обявяване на война,а Сърбия е нападната без обявяване на война.По същия начин както бяха нападнати Полша и Финландия пет години преди това.Малко ще избързам за да приложа дребен флирт-на Сърбия съветската окупация й струваше около 66 хиляди ликвидирани мирни и невинни граждани,а на България над 30 хиляди,плюс загиналите още 20 хиляди във войната срешу Германия.За тези две напълно невинни държави и техните народи,това е тотална катастрофа.Драги Стефане,хайде сега да напишем едно школско съчинение- с какво тези две неутрални към Съветския Съюз и нейната политика държави са виновни,че техните народи да дадат такива масови жертви.Как реагира Вяеликобритания на съветската (съюзническа) агресия би попитала г-жа Савова????-ами никак,дори с мълчачливо одобрение.Как реагира т.нар. “демокартична” Великобритания на масовите ,повтарям ,НА МАСОВИТЕ УБИСЙТВА,които провеждаха българските и сръбските комунистически убийци?-ами никак.Спирам за Балканите и се връщам към Финландия. Къде е след войнаата окупираната от Съветския Съюз през 1940г. част от нейната територия??? Ами в състава на Съветския Съюз.Да,тази същата територия,заради която Великобритания изгони съвсем справедливо агресора Съветския съюз. от лигата на нациите на 14 дек.1939г.Но нима след края на войната той,окупатора вече не е окупатор,нима е изтеглил своите войски,нима Великобритания се е отрекла от своята справедливост за изключването на СССР от Лигата на нациите.Ооо,явно британците са забравили за този “случай”.ОК,хорошо,а къде е днес окупараната част от Финландия?Ами в състава на Руската Федерация,как къде….Някой да е забелязал някаква британска солидарност с Финландия и финландския народ,нима никой не знае,че близо половин милион финландци ЗАВИНАГИ изоставят своите родни домове,също като нашите бежанци от Тракия и северна Гърция.Нима никой не знае че загиват и над 45 хиляди финландци,включително мирни граждани,включително една детска градина в Хелзинки е изпепелена заедно с децата от съветските убийци?Ами отвори финските сайтове или Тубата и всичко е регистрирано на филмови ленти….Е,точно от там се уча за да пиша своите съчинения….

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.