България исторически е жертва, а не потенциален посредник на евразийските хищници

Руската и русофилската пропаганда непрекъснато ни навират в очите своята историчска аргументация с проекции за днешни събития, които нямат нищо общо с предишните векове. Ето защо налага реципрочно на този опит за шантаж да бъде отвърнато отново с припомняне на някои историчски истини за евразийската дружба между Русия и Турция за българска сметка

 

Миналата година се опитах да преброя срещите между Путин и Ердоган. Стигнах до 7 и се отказах от това счетоводство. В резултат на това не мога да кажа коя поред за тази година е текущата проява на дружбата между двамата – този път на турска тертория. 

За да стане възможно сегашното посещение на Путин в Анкара двете страни трябваше да проявят добра воля по отношение на това кой къде в Сирия има право да избива цивилни под предлог, че се бори с тероризма. Турция щеше да се окаже във война с приятелска Русия, ако тя беше изтеглила своите униформени “съветници” от района на Африн в северна Сирия, където турските войски нахлуха през януари с танкове, артилерия и “маслинова клонка”. 

С други думи, турската открита война на сирийска територия, която сирийската клиентела на Путин посрещна с няколко празни приказки и пробладаващо мълчание ( кой ли е убедил Асад да си наляга парцалите и да преглътне турското унижение?) стана възможно с любезното съдействие на руснаците. Москва на практика предаде бившите си съюзници в района на милостта на султан Ердоган. 

Нещо подобно много пъти е ставало в историята, когато разни “братушки” са се пречкали на двете империи: както в случаите с предадения от руския генерал Дибич на турците през 1829 г. капитан Мамарчев ;  предадения  на турските власти от руския консул в Браила Г.С.Раковски; осъдения по заръка на руските съуправляващи с Турция на 3 месеца затвор във влашкия град Фокшани Христо Ботев или както при казуса с обесения като криминален престъпник Левски, за което самият руски посланик Н.П. Игнатиев докладва с гордост като успех на Русия на своите началници в имперската столица.

Връх в руско-турската дружба постигат жандармът на Европа Николай I и неговият събрат по мракобесие султан Махмуд II. Руският цар му изпратил на помощ целия си черморски флот плюс 30 000 руска войска срещу разбунтувалия се турски васал в Египет Мемед Али, чийто син напредвал успешно към Констатнопол, превземайки преди това обширни територии в днешна ( остатъчна) Сирия. Причината? Първо, жандармът на Европа ненавиждал всяка проява на свободомислие, а египтският бунтовник минавал за проевропейски политик. Но преди всичко Русия видяла шанс да постигне завета на Петър Първи да превърне Черно море в свое езеро и наистина го постигнала с последвалия договор от Ункяр Искелеси, който забранил преминаването пред Порливите на други кораби, освен на руските. 

Договорът , в която отковено се говори за дружба между двете империи, просъществал по-малко от десетилетие и бил ревизиран на международни преговори в Лондон през 1841 г. Лондонското споразмение върнало възможностите за международно ползване на Проливите и руското царуване в черноморското “езеро” приключило. Но споменът за дружбата останал в Турция не само със съответния паметник в Ункяр Искелеси край Истанбул, който може да бъде видян и днес, но и със сътрудничеството между евразийците в съвместния тормоз над българското насление. То било изправено пред избора да търпи вековния османски гнет или да се преселва в руските степи, което десетки хиляди българи били принудни да направят. https://ivo.bg/2017/09/28/путин-и-ердоган-по-стъпките-на-султан-м/

Дружбата си е дружба но приятелите пак се сбили само 12 години по-късно  – отново по руска инициатива и по много глупав повод ( заради обидата на Николай I, че сутанът предпочел в рамките на ротацията на християнските деноминаци да даде ключовете от църквата в Божи гроб в Ерусалим на католиците). Този път Турция се съюзила с Англия и Франция и победила Русия в Кримската война ( 1853 – 1856 г.). Победените руснаци обаче пак се спазарили с османците за българска сметка. Нови кервани с десетки хиляди българи били прокудени да облагородяват от нулата руската пустош. В китните български земи Русия изпроводила в замяна десетки хиляди диви черкезки номади от Крим, препитаващи се грабеж, които принудили българите да грабнат оръжие и да се защитават с хайдушки чети.

 

Историята на отношенията между двете евразийски империи само на пръв поглед ( и само за незапознатите с истинската история) изглежда като поредица от войни. Общо 12 на брой според повечето историци, преди на Русия да й хрумне да освобождава “братушките” на Балкните, за които пет пари не е давала векове наред, нищо, че  иначе се е провъзгласила за “закрилник” на православните и славяните на Балканите още по времето на Екатерина Велика близо два века по-рано . Изразът “ Русия пет пари не дава за България…целта за нас са Проливите”, не е мой. Той принадлежи на руския посланик в Лондон граф Шувалов, цитиран в писмо на британския премиер Дизраели в навечерието на Руско-турската война.

Руско – турските отношения са белязани от приливи и отливи на дружбата.Тази дума също не е моя измислица. За дружбата със Султана ( лично и символично от името на Русия) пише гордо в записките си същият Н.П.Игнатиев, на когото у нас за благодарност, че не е успял в неистовите си усилия да предотврати войната с Турция, са кръстени не само улици в българските градове, но и цяло селище. По ирония на съдбата там днес е разположена натовска военновъздушна база. Ако Игнатиев можеше да види това, щеше да изригне с цялата си неприязън срещу разпространяването на западното влияние на полуострова, срещу което се е борил с маниакална страст, подчертавайки, че за Русия няма никакъв смисъл да воюва с Турция, ако в резултат на това сред българите пуснат корени омразните му западни свободолюби нрави – както вече е станало към онова време в Сърбия, Гърция и Румъния. 

Отлична илюстрация на това как придворните на Путин славят днес поредния прилив на дружбата между Русия и Турция е кратка реплика на руския блогър Николай Руденски. Той съпоставя какво е писал един от кремълските придворни политолози Сергей Марков след краткия ледников период между евразийците в Москва и Анкара от края на 2015 г. и какви възторжени думи на прослава на дружбата между Путин и Ердоган пише тези дни, прогнозирайки съюз ( нерушимы?) между Турция и Русия. През 2015 г. Сергей Марков страстно цитира думите на Путин, че няма да прости предателството на Турция ( изразяващо се в свалянето на руския самолет над Сирия) и че на Турция няма да й се размине само с доматите ( чийто внос Русия наказателно спря, наказвайки като “съпътстваща жертва” собственото си население). Политологът доразвива заканите на самодържеца с предположение, че Путин ще направи “чистка” на криминалния бизнес на сина на Ердоган ( с Русия!) и ще унищожи протурските въоръжени фракции в Сирия. А пък някои колеги на Марков смятали, че Русия ще накже Турция допълнително, като започне да помага на кюрдите, издава доверително политологът.

Само последната точка от това “порочество” се сбъдна- например в район на Африн, където Русия предаде след това кюрдските си временни съюзници. Иначе вместо “чистка” на криминалния бизнес на семейство Ердоган, вчера станахме свидетели как лично Путин открива строителството на ядрената централа в Аккую под бизнесръководството на зетя на Ердоган. 

Същият резоньор на кремълския гняв срещу Турция от края на 2015 г. Сергей Марков сега се прехласва пред факта, че двете страни имат “най-тясно партньорство” и предрича, че то ще прерасне в съюз. 

До следващата “кримска война”, може би?

И между тези хищници, които редуват любовта и омразата помежду си, България трябвало да посредничи? Това е идея, която може да вдъхновява само прекалили с водката посетители на евразийския зоопарк, осенени от идеята да погалят мечката, за да установят, че това не е плюшеното мече от детските приказки. Но едва, когато са платили за пиянското си самочувствие с откъснатата си ръка.

Nikolai Rudensky

2 hrs  ·

Sergey Markov : “Турция. Сейчас начинается визит Путина в Турцию. Путин и Эрдоган откроют строительство каскада атомных станций в Аккую, обсудят развитие экономики. Заслушают доклады от министров обороны и от сопредседателей Российско-турецкого гражданского форума. Россия и Турция – это теснейшее партнерство. А в будущем Россия и Турция могут стать союзниками. Это будет парадокс, когда одна из ведущих стран НАТО, антироссийского альянса, будет при этом союзником России. Но так  будет”.

В 2015 году маститый политолог оценивал перспективы российско-турецких отношений несколько иначе: “Что касается Эрдогана, было сказано жестко: предательства мы не простим. И помидорами Турция не отделается. Думаю, что за словами последуют и действия. Какие именно – Путин не сказал, но сказал, что они будут. Думаю, действия будут такими: во-первых, зачистка криминального бизнеса сына Эрдогана; во-вторых, уничтожение протурецких вооруженных формирований в Сирии. Некоторые коллеги полагают, что будет и еще одно последствие, а именно работа с курдами, помощь им”.

https://www.facebook.com/nikolai.rudensky/posts/1902682279744881

https://www.dp.ru/a/2015/12/03/Blogi_DP_Politolog_Ser/

В средата на миналия век Тристранният пакт Рим, Берлин и Токио се опита да прекрои по свой вкус света. Днес тройният пакт Москва ( Третият Рим), Анкара и Техеран намират допирни точки за съюз, който оправдава агресивнтата политика на всяка една от съюзенит столици на сирийски терен. Снимката на прзидентите Путин, Ердоган и рохани не се нуждае е допълнителен коментар за дружбата между режимите, които преледват различни свои цели в Сирия, но са се оженили по сметка. За щастие този път България е извън тройния съюз и е на правилната страна в международната политика.

 

Това ли иска да промени Борисов с напъните си за “посредничество”, за каквото не е покакен в клетката на хищниците, но продължава да се натиска?zx780_3157633?

 

21 мнения за “България исторически е жертва, а не потенциален посредник на евразийските хищници”

 1. Попитали радио Ереван:
  -Коя е най-дългата къртица в Европа?

  Радио Ереван отговорило:
  -Борисов! Краката му са в Брюксел, главата му е в Москва!

  *
  Попитали радио Ереван:
  – Защо, когато руският патриарх думка по масата на българският Президент, българският Премиер
  се скри в миша дупка?

  Радио Ереван отговорило:
  -Защото дупките и за мишки, и за плъхове са едни и същи!

 2. Наскоро цар пут.ин се оплака на тав. лукашенко, че го мори безсъница. Срещна съчувствие. Не разкри обаче причината. Кухненското инфо е категорично. По цели нощи кремълският гном чете исторически книжки за да види като как би се позиционирал величаво сред останалите императори на матушката. За изпълнение на тази цел му трябват освен традиционните съюзници- собствените армия и флот и такива кат брат-султан ердо. Башка иранските молли, дебелакът ким, шофьора на автобус мадуро и прочие боклуци. Народонаселението на раззия отдавна е зомбирано. Там спокойно вече се приема, че за да се покаже “кузкина мать” на Пиндостан и Еврогейропата следващата световна гореща война може да бъде И ядрена. При която, ти да видиш, мръсните западняци ще са не само победени и превърнати на пепел но и в сибирските простори ще останат голяма част от гордите победители да разправят на потомците митове и легенди.
  За “ползващите” съвеЦкий диалект ето показателни щрихи от многослойната промиваща мозъците на блядовете пропаганда и пряк неин резултат. Първо давам думата на държавните канали на тАлАвизиите. После, стандартен разговор на блядове-полуинтелигенти.
  https://graniru.org/Society/Media/Television/m.268837.html

  «Несколько лет назад был у меня такой разговор с одним моим товарищем ..вот сейчас вспомнил я его… Сидели мы и рассуждали в духе — что если те на нас нападут, или эти, или те вместе с этими , короче как обычно , дело было вечером , делать было нечего . И внезапно разговор перешел на ядерные удары . Мой товарищ достал карту , нарисовал кружочки в районе всей Сибири и сообщил: ничего страшного , даже если будет ядерка , то МЫ останемся вот в этих местах, а ОНИ все «подонки однозначно»передохнут, я тоже порадовался такому факту…как ты понимаешь, МЫ С НИМ считаем, что МЫ в России выживём, тогда, когда ОНИ все передохнут , но радовались искренне , ибо это МЫ и есть и прекрасно что МЫ останемся , даже если МЫ С НИМ сто процентов не выживем,главное что ОНИ передохнут ,а МЫ останемся и ОНИ НАМ мешать уже точно не будут и МЫ будем жить спокойно во внуках и прапраправнуках.
  Я потом уже , когда приехал домой ночью , вдруг осознал смысл того , о чем мы с ним говорили весь вечер совершенно обыденно и опять таки порадовался — МЫ,русские, думаем одинаково и это » МЫ» — главное , что нас делает НАМИ, а не ИМИ .

  Я даже ясно себе представил , чтобы мы приблизительно говорили бы своим детям. МЫ , те которые бы выжили и остались,это звучало бы примерно так : МЫ вступили в войну с НИМИ и МЫ выжили, а ОНИ — суки, нет , много НАС погибло , но помните — МЫ их победили и детям передайте, чтоб помнили .
  » МЫ «,это самое сильное , что есть в НАС , пока оно есть — МЫ непобедимы .

  Дьявол , бьёт точно в это наше самое сильное место , бьёт скрыто ,но мощно и без остановок , ему уже многое удалось . Для большого количества НАС , понятие » МЫ » разделилось уже на ТРИ ЧАСТИ «МЫ » и говоря » МЫ » эти МЫ уже не имеют в виду НАС .
  Для того , чтобы врагу не дать победить, нужно очень немного , нужно всего навсего знать , что является нашим самым сильным местом В ДУШЕ.»

 3. В раззия през идващото лято след боклукчийските бунтове в историческият Волокамск иде ред на революцията на лайната. Лозунгите: “Хляб за гладните! Хайвер за ситите!
  Вода за моряците! Лайна за селяните!

 4. Тримата терористични тирани ПРОДЪЛЖАВАТ да се “борят” срещу “тероризЪма” в Сирия?!?!?!!?!???…
  Путлер заедно с ИДИЛ ,с Асад и с КСИР – всичкиТЕ ЗАЕДНО, са подписали отдавна ТИРАНостранен ТИРАНорестичен “ПАКТ” още от 2014г.. А сега и с “антитерорисЪт” – Ердоган!
  И за това Путлер бомбардира сирийските градове със всички забранени бомби и оръжия за масово поразяване, ВМЕСТО да бомбардира СЪЮЗНИЦИТЕ си от ИДИЛь!
  И вчера Путлер повтори за стотен път ,че ИДИЛь е “унищожена”?!?!? За СТОТЕН път! А в същото време Путлер използва ИДИЛь и в МОМЕНТА срещу сирийската ОПОЗИЦИЯ в Хама,Хомс и… Идлиб., а преди това Путлер изпозваше ИДИЛь и в Източна и Северна Сирия и Западен Ирак ,срещу кюрдите и сунитите. А освен със “сунитската” ИДИЛь , Путлер образува ТИРАНористичен пакт и със всичките шиитски и палестински терористични банди в Сирия, Ирак , Иран, Афганистан, Пакистан и Йемен! И разбира се със терористичните “братушки” от Хизбуллах!
  Не случайно 99% от всички бомбардировки извършени от военнотерористичните престъпници от путлеристките ВВС на Путлер са срещу цивилните, и в градски райони, и едва 1 % от бомбардировките, за пропагадни “антиджихадистки” цели, са срещу ИДИЛь, с които заедно продаваха контрабанден петрол и на “ортака” им Ердоган.
  А пък “султан” Ердоган ОТДЕЛНО си въртеше далавери и с ислямистки Иран. Като с криминалните схеми, с които се облагодетелстват негови другари във властта, заобикаляше санкциите срещу аятоласите, наложени от САЩ. И точно заради НЕзаконните далавери на Ердоган са повечето му “проблеми” със САЩ, защото има вече задържани банкери , близки до Ердоган , които са екстрадирани в САЩ и са започнали да разкриват далаверите на Ердоган с Иран, от които той има и лична финасова “изгода”!
  Но чудно ,какво ли си мисли в момента популистът-комунист Ципрас, докато неговите “православни” руски “братушки” продават противовъздушни ракети на султан Ердоган?!?!?
  А и нашият “вождь”?!?!
  И двамата – винету и ципрас , НЕ изгониха путлеристки “дипломати” в угода на Путлер, а пък техният кремълски начальник им се “отблагодарява” ,като въоръжава Ердоган?!? А винету даже в “добавка” предаде на Ердоган и всичките “гюленисти” в НРБ, които по всички международни и човешки правила са бежанци. Но винету ги наруши,всичките, за да угоди и на анадолският си “аркадаш”.
  Такива са “посредническите” “възможности” на винету, дори и като “председателстващ” целия ЕС, за момента!
  А пък точно ,когато и трите тирански режима са в международна изолация, чрез опитите си “посредничество” , винету ще загуби позиции и пред ЕС и САЩ. И така от една страна тримата евразийски тирани нямат нужда от “посредници”, а от друга НРБ се дискредитира и пред съюзниците си от ЕС и НАТО с “опитите” си да намали санкциите към тримата диктатори.

 5. По кратката великденската ваканция за киноманите препоръчвам филма “Червената лястовица”. Заглавието на филма е символично. Лека-полека, на Запад почват да стоплят, че первезният психопат пут.ин като всеки луд трябва да бъде вързан. Предвид статута му, вариантите не са много и не бива да се изключва нито един. Та, сюжетът е послание с намигане и към зрителите. Който както иска, така да го разбира.

 6. Четиво за отреклият се, де да беще само туй отричане на баце, в случая от любимата му песньовка по време на т.н. възродителен процес “Батальонът се строява” в който баце участва с хъс кат взоден командир. Чета долната статия за криммитарствата на пут.ин кат завклуб на кагебего в Дрезден и виждам маса прилики с младият и “зрял” бб. Абе, химията помежду им не ще да е току-така и да се крепи сал на едни тлъсти комисиони и битово русофилство.
  http://ru-mir.net/2018/04/04/putin-v-drezdene-melkaya-kontrabanda-zav-kluba-vorovstvo-i-terrorizm/#more-60118

 7. Маразматиците се размножават като торни мухи. Дивотията “всички сме обсадени от врагове” не се изговаря само от кърмачетата и лудите. Тая държава се зомбира със светлинна скорост.

 8. А завалията Сарко вече сондира почвата за строг но справедлив надзирател и килия с южно изложение. Изкараха му и руската връзка. Как можаха, ама всички до един видни пудели на пут.ин, които се пробваха за Елисейският дворец м.г. да излязат до един рублофили на мах. Никола повлече крак. Да се готвят Фийон, наша Маринка, неразкаялият се троцкист, клоунът меланшон, последният “народен трибун” за боклука саша симав. Яд ме е само за Доминик Вилпен. Как са го прекарали него, не знам. Но кой каквото е дробил, да го сърба.
  http://rusjev.net/2018/04/04/kampaniyu-prezidenta-frantsii-sarkozi-finansirovala-rossiya-i-kaddafi/

 9. Историята сътворявана от азиатските хищници е неумолима и комичните опити на Борисов да се впише в нея ще бъдат оценени един ден като загуба на време. Дано не се стигне и до предателство.

 10. “И между тези хищници, които редуват любовта и омразата помежду си, България трябвало да посредничи?”

  Ха, ха … Това е като агнето седнало да обсъжда с вълка и тигъра какво ще има за вечеря.

  Международните инфо агенции току ще съобщиха, че Тръмп е наредил изтегляне на американските войски от Сирия. Путин може да почерпи. Ще си делнат с Ердо страната като на шега. Асад е пътник. Вече на никого не трябва.

 11. Кое е най-силното оръжие на Путин? Службите за сигурност.
  Какво правят службите за сигурност на Путин в чужбина? Вербуват агенти, правят атентати, отравят “когото трябва”, създават хибридни партии и НПО защитаващи руския интерес, чрез корупционни схеми изкупуват стратегически енергийни сектори…
  Защо политици работят за интересите на Путин? Поради горните факти.
  Кои са имената на руските агенти в България? Е това е работа на българските и западни служби. Чакаме отговор!

 12. Романсът е между настървени месари. Като ще се съберат отново, защо изобщо се разделят. Светът от време гледа тоя театър, забравихме да броим постановките. Зрителите от първия ред са (по програма) в сърдечна реанимация.

 13. Два свята, единият е излишен. Има ли смисъл да уточняваме кой.
  Кратичко, със силни, искрени, пропити с болка думи Анастасия Кириленко закова нещата у живота тук и там 1:1.

  http://www.kasparov.ru/material.php?id=5AC4DD868339A

 14. Белият дом най-коленопреклонно моли баце да изгони, отнемай къде, поне един раззийски дипломат. Ще вдигат трудовата книжка на трупчета на триждий премиеринът ни, май? Повече, по-долу.
  https://www.gazeta.ru/politics/news/2018/04/04/n_11376295.shtml

 15. По темата. Маститият Walerа11 показва кухата схема на руско-турската дружба. Първите дават кредити за грандиозни проекти и големи сделки, вторите обещават га се улеснят, сиреч, чакай от умрял писмо, да ги “върнат”-от трите най-дългото, де. За сметка на това, пут.ин дуе бузи, че върти ортаклък с водеща страна на НАТО. Сиреч, не съм в “блестяща изолация”, не сме “обсадена крепост”. Да, ама не!
  https://walera11.livejournal.com/1746719.html

 16. Препоръчвам на Мария Захарова и Димитър Песков да посъветват Путин да скрепи дружбата с двамата му приятели като изпрати на мотообиколка Нощните вълци, да организира среща с участието на Кирил и Дугин в Турция и Иран.
  Смешна тройка на снимката, дори не става за шведска.

 17. За учебниците ни по история горната статия е готова да се препише едно към едно. За знанията минимум за основно образование. Само авторът да прецени възмездяването за авторското право. Респект. Аз лично не съм сигурен по въпроса за ТРИСТРАННИЯ ПАКТ. Съмнявам се дали не е измишльотина на съвецката истолъжиография. Та според мен си е четиристранен пакта :Рим Берлин Москва Токио , когато ни натискат и ние да се присъединил. Но тази част от историята не ми много добре позната, така че приемам всякаква критика. Единственото което знам че историята е преиначена с много пари и пропаганда от ссср.
  И последно което ме вълнува е как само россия може да ни пази от ново турско иго и сега изведнъж…..Кво стана? Кой ще ни пази? Сигурно и гърците размишляват по същия въпрос. Сега ще трябва россия да ни пази от ЕС,НАТО И САЩ. Вече те са лошите.

 18. -От дека идат на България всичките неволи?
  -От глутницата русомоли.

  Пути влачи-
  майка плачи…

 19. Вчера, при посещението на Путлер при неговият приятел Ердоган, руският чекист е подарил поредните 25-30 милиарда долара от руският ватнишки “бюджет” за строителството на АЕЦ Акую:
  http://www.kasparov.ru/material.php?id=5AC3C68A2D3EA
  Строителството а поредната атомна цъкаща бомба, освен че ще струва на ватниците 25 милиарда долара, засега, ще намали и необходимостта на Турция от газови доставки и от “Турски поток”.
  А колко много се надяват на путлеристкият газ и АЕЦ рублоядите в НРБ?!? Начело с “вождь” винету!

 20. Русия ще направи всичко възможно да извади Турция от НАТО – и АЕЦ безплатно ще и построи, и газ на корем ще има, и провокации със западен адрес, и т.н. Ако трябва и български земи ще обещае. Важното е Турция да излезе от колективната защита на НАТО. След което ще последва поредният поход към Цариград и Босфора. Повод винаги ще се намери – може Русия отново да тръгне да освобождава България – след като я сдаде първо на Ердоган, разбира се.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.