Разследващият български журналист № 1 Христо Христов внесе яснота насред поредната димка на ДС

Поредният изблик по темата за прочита на досиетата в България; за разликите между отделните случаи; за неосветените началници и избирателното демонизиране на малцината притежатели на досиета, дръзнали да се опълчат на ДС – както и фактът, че такива “нестандартни” хора не получават обществена защита ( с каквато се сдоби сега Юлия Кръстева) най- после се сдоби с адекватен коментар. Професионален и емоционален едновремено, ако щете.

 

Интересното е, че колегата ( колега, вкл. по отношение на обстоятелството, че не е желан като щатен журналист в днешните български медии поради прекаленото му свободолюбие)  Христо Христов, единственият български журналист, който предизвика през всичките години на прехода световна новина с разкритията си за убийството на писателя Георги Марков , посочва и изключенията от правилото в поведението на различните българи с отворени досиета. Сред тях колегата Христов споменава и автора на тези няколко реда.

 

Нито един политик не се осмели да направи това, за да не би случайно да го заподозрат в проява на “двоен стандарт”- нещо, което лицемерите от петата колона на Москва правят  с обратен нак систематично, обвинявайки лагера на демократите, че гледа положително на заявили се като демократи бивши агенти, макар котилото на гордите с принадлежността си към ДС ( чувствайки се и дествайки и днес като такива) да е именно аморфната по патриен признак, но все пак най-представителна в това отношение като концентрация на верни на ДС другари да е тъкмо БСП.

 

Не веднъж съм чувал от уважавани от мен политици да казват в частен разговор, че не могат да гарантират за себе си със задна дата, че не биха подписали декларация за сътрудничество с ДС, ако са имали  шанс това да се превърна в разрешение да упражняват любимата си рабата в чужбина, както се е случвало с хиляди български спортисти, музиканти, журналисти, учени и т.н.. Забележете, не става дума за доносничество, все пак. Някои от тези честни към себе си хора дори направо заявяват убедеността се, че биха сложили подписа си при “онези обстоятелства.”

 

Не споменавам имената на тези известни политици, за да не прозвучи като опит да се крия зад техните антикомунистически гърбове. Пък и ако желаят, сами могат да направят позицията си публична. Би било необичайна проява на храброст от страна на хора, които по дефиниция внимават да не вървят срещу течението на собствените си избиратели. Защото от тях също се очакват честни самопризнания, както от бившите грешници по линия на ДС.

 

Както съм отбелязвал и друг път, “демократичните гонения” , на които съм подложен, всъщност доказват правотата на избора ми да се изправя срещу тази машина на тихия терор срещу нейни врагове, като моя милост. Ако в това може да бъде съзряна някаква ползица, то тя е в имунизирането ми срещу  евентуални съмнителни изкушения за изява в политиката или държавната администрация. Иначе казано, раздуването на досието ми и употребата му срещу мен от всеки, който няма аргументи в спора с онова, което пиша и говоря, ме легитимира в очите на хората, способни да отсяват плявата от зърното и без указанията на политиците.

 

Интервюто на Христо Христов за в. “Сега” публикувано и в неговия сайт, е добър коректив за лутащите се читатели  по темата, съзнателно замазвана от зидаро-мазаческата бригада на кукловодите на прехода, която зазижда неудобни за нея истини и вади “провинили” се скелети от собствения си гардероб с цел публично поругаване на “предателите” – напълно в съветски стил, който предвижда те да бъдат тровени. Вероятно трябва да сме благодарни, че тук “само” ни давят в храчките на злобата. Все пак са за предпочитане пред полония и новичока. Нищо, че методът на давенето е форма на инквизиция, която е заклеймена като метод за изтръгване на самопризнания в държавите, в които правовият ред се спазва, а не се замазва в името на целта, която трябва се гони с всякакви сресдтва.

Истинските жертви на ДС са виждали Франция само на кино ПДФ Е-мейл
Написано от Светлана Георгиева, вестник “Сега”
Четвъртък, 05 Април 2018 07:47
alt

Христо Христов в архивите на ДС | Снимка: desebg.com.

Разследващият журналист Христо Христов и изследовател на архивите на тоталитарната комунистическа държава е един от най-търсените експерти, запознати с архивното наследство на Държавна сигурност, в случая с обявяването на принадлежността на Юлия Кръстева за секретен сътрудник на ДС от Комисията по досиетата. Той бе потърсен от в. „Сега” за представяне на обща картина по проблемите с отваряне на архивното наследство на ДС и изследването му 28 години след краха на комунизма – интервю на журналистката Светлана Георгиева от днес (5 април 2018 г.), което desebg.comпрепечатва.Христо Христов е разследващ журналист и изследовател на архивите с 28-годишен професионален опит. Основател е на независимите сайтове Държавна сигурност.com, agentibg.com и pametbg.com. Автор е на книгите: “Държавна сигурност срещу българската емиграция”, “Убийте “Скитник”, “Тайните фалити на комунизма”, “Двойственият живот на агент “Пикадили”, биография на Тодор Живков и др., съавтор е на изследванията “Бивши хора” и “Корупционната България”. Носител е на множество награди за разследваща журналистика. Той е първият и единствен досега български журналист лауреат на Гражданската награда на Европейския парламент (2014).
Интелектуалката Юлия Кръстева – едно от най-разпознаваемите български имена по света, беше осветена като агент на комунистическата Държавна сигурност (ДС) и това предизвика разделение на обществото у нас и силен критичен отзвук в чужбина. Като дългогодишен изследовател на архивите на ДС бихте ли обобщили резултата от разкриването на досиетата, което още не е приключило след близо 30-годишния ни вече преход. Какво разбрахме от тях за последните 11 години, откакто работи Комисията?

– Разделението на обществото по казуса “Юлия Кръстева” показа, че не се научихме да четем досиетата. Всеки има право на мнение, но те се четат необективно, защото тук имаме конкретни документи – над 250 страници, виждат се много ясни неща за контактите. От досието ѝ липсват основни документи, задължителни за всяко едно досие на сътрудник на ДС.

Но група интелектуалци се хвърлиха в открита защита, която не е обективна. Смятам, че досиетата на всички сътрудници, които бяха обявени досега, без да има запазени сведения от самия сътрудник, трябва да се четат еднакво. След като се оспорва, че Кръстева е сътрудник на ДС, аз си задавам въпроса – къде бяха тези хора, когато беше обявено досието “Гоце” например? Защо не изразиха същата позиция тогава? Досието на президента Георги Първанов е аналогично на това на Юлия Кръстева – нямаше запазени сведения от него. Има хиляди такива дела. Затова подобен прочит изключително вреди и изкривява нещата. Не ги прави обективни.
Това, че досиетата са прочистени, пречи ли да се възстанови истината?

– Има много ясна и строга система на оперативен отчет в ДС. 40% от досиетата са прочистени в началото на прехода, а отделни досиета са унищожавани и по-късно, дори по времето на управлението на СДС – Комисията по досиетата намери бележки заотделни досиета да не се пипат, с разрешения на министри, до определени години.
На какво разчитат осветените сътрудници, които твърдят, че това не е вярно?

– На коментари от типа “вербовчиците се надсмяха отново над своите жертви”. На насаждането на мнението, че законът не бил достатъчно ясен. Много ви моля – дайте да не превръщаме агентите в жертви! Жертвите са съвсем други. Жертвите на ДС са виждали Франция само във филмите с Луи дьо Фюнес. Нека да не объркваме тези категории заради един-единствен човек, бил той световноизвестен философ. Никой не подлага на съмнение неговите научни завоевания. Но тук трябва да се научим да четем обективно досиетата. Всъщност ДС е целяла именно това – прочистените досиета да объркват и да манипулират.

Бих попитал – ако действително Юлия Кръстева е жертва, защо не си е прочела досието си още през 90-те? Защо не го е публикувала и да каже: “Вижте какво досие ми е направила ДС.” Защо други интелектуалци като Милчо Левиев си взеха досиетата и им дадоха гласност като истински жертви?
Знаете ли колко от осветените заведоха дела срещу Комисията по досиетата и ги спечелиха?

– Има няколко такива случая, с по-точна статистика разполага Комисията. Те обаче се случиха, след като определени състави на Върховния административен съд (ВАС) нарушиха постоянната 7-8-годишна практика по тези дела. А противниците на отварянето на досиетата се опитаха дори да вкарат съда в желанието си да попречат на процеса на осветяване на архивите на ДС. Предишният шеф на ВАС Георги Колев беше сезиран от омбудсмана за противоречивата практика и за първи път в историята си общото събрание на ВАС отказа да уеднакви практиката си. Огромен проблем е, че съдът почна да тълкува какво да прави Комисията, а законодателят не ѝ е дал такова правомощие.

Имаше и дело в Страсбург – заведе го Хараламби Анчев, министър на правосъдието в служебния кабинет на Стефан Софиянски. Той загуби делата в България и заведе дело в Страсбург. Съдът там излезе с решение през януари т.г., като отхвърли жалбата му и постанови, че отварянето на досиетата е право на осведоменост в България и Комисията и законът са използвали всички защитни механизми, за да не бъде ощетено съответното обявено лице. Случаят на Анчев е аналогичен – прочистено досие, има само картони и рапорт за вербовка. Той се жалва в Страсбург, че Комисията не е преценила дали той реално е извършил дейност. Комисията няма такива правомощия по закон, защото законодателят е преценил, че би се получила субективна оценка.
Възможно ли е Комисията да е осветила действащи агенти на службите?

– Ами ние не знаем кои са действащите агенти на службите. Комисията по досиетата проверява сътрудниците на Държавна сигурност до 1991 г., не действащи агенти. Тя например провери ръководителите на службите за сигурност – ДАНС, военната полиция и НСО. И обяви кои от тях са сътрудничили на ДС, без да обявява тяхната съвременна длъжност.

Важно е да се знае, че Комисията работи по списък, който е съставен от Народното събрание, и той е вписан много ясно в закона. Така че никой на никого не вади в този момент досието, както се намеква за Кръстева. Дошъл е редът на литературните издания, тя фигурира там, затова сега излиза досието ѝ. В момента продължава глобалната проверка на медиите, която частично беше извършена през 2009-2010 г.
Можем ли да очакваме още изненади от досиетата?

– Трудно е да се каже, вече излязоха много имена на известни хора. Аз лично вече не се изненадвам от нищо. Такава е историята. Това, което ми прави впечатление, е, че много малко хора успяха да скъсат веригата на своята зависимост. Един от малкото хора, които намери смелост, е Иво Инджев още в началото на прехода. ДС никак не обича хора, които са били зависими, да се откъсват сами. Той още плаща за това нещо. Моята позиция е, че след 10 ноември 1989 г. всеки човек има право да смени принципите си или да не си ги смени. Много малко хора си смениха позициите, за да работят за демокрацията в България.
Имаме ли вече голямата картина на тоталитарните времена?

– Не, нямаме я. Имаме много отворени досиета, които могат свободно да се четат, но много малко е осмисленото. Нямаме анализ, той се прави много трудно. Говоря за анализ на влиянието на сътрудниците на ДС и на кадровите ѝ служители върху прехода.
Не се ли получава така, че именно кадровите служители, които са в основата на всичко, остават в сянка? Срещу тях никой не говори, имената им не се въртят. Вербовчици и всякакви хора, които са оказвали натиск, са оставени на мира. Не им научихме имената, няма и да ги запомним кои са. Те не понесоха никакви негативи.

– Имената ги има във всички решения на Комисията по досиетата. Да, те не понесоха негативи и моят въпрос е: защо хората, които бяха осветени като сътрудници и твърдят, че са оклеветени, не заведоха дела срещу своите вербовчици, срещу агентите, които са донасяли? Защо не посмяха? Защо не съдиха Атанас Семерджиев, докато беше жив? Той е човекът, който утвърждава прочистването на досиетата през 1990 г., така че да не излезе цялата истина.
Какво никога няма да разберем от досиетата? Какво ще остане скрито?

– Труден въпрос. Надявам се, че по-скоро ще разберем. Гледам оптимистично, че все пак въпреки унищожените досиета ние ще разберем истината. Давам пример с убийството на писателя Георги Марков: класически случай, унищожено досие от 16 тома, в което са били разработките за неговото убийство, контактите с КГБ, отровата най-вероятно, хората, които са утвърдили това, и агентът, който го е извършил.

Но като жертва на ДС той излиза при паралелно търсене в другите архиви на ДС, т.нар. служебни. Системата на ДС е такава, че нищо не може да се скрие. Така открих много документи, които потвърдиха абсолютно категорично, че зад убийството на Георги Марков се крие ДС. Извадих досието на единствения заподозрян, който изведнъж забогатява след 1978 г. и идва тук на почивки. А българската държава отказа да предаде това досие на международното разследване.

Така че от своя опит от 1998 г. до сега знам, че при обективно и последователно търсене, дори и при унищожени досиета, картината може да бъде сглобена.

Ние, изследователите, сме длъжници на обществото, защото има много отворени досиета, но не всички са прочетени и още не сме дали голямата картина за влиянието на агентите върху прехода, който беше неслучайно контролиран от тях, неслучайно те имаха и имат ключови постове във всички институции. Надявам се, че този анализ ще бъда направен скоро. Той е много важен за осмислянето на това защо сме в сегашното положение.

33 мнения за “Разследващият български журналист № 1 Христо Христов внесе яснота насред поредната димка на ДС”

 1. Фамилно-родова история. Увод. Виц от “такова беше времето”. Гарабет отива на екскурзия в чужбина. Приятелят му Киркор получава редовно картички с аналогичен текст: “Привет от свободен Букурещ. Гарабет”
  Следват, свободна Будапеща, свободна Прага, свободна Варшава,свободен Източен Берлин. После настъпва продължителна пауза. Най-сетне идва И последната картичка: “Привет от Виена. Свободен Гарабет”.
  Та, член на рода през 1984г. решава да отиде при забегналите сестра и зет във Франция. Кандидатства за изходна виза. 2 седмици след подаването на документите, ченгето отговарящо за предприятието което работи я кани на “събеседване”. Заявява открито. Вие оставяте след себе си, деца, мъж, родители. Знаем че не сте толкова глупава да се подлъжете и да последвате примера на каката. Правилата ни обаче не позволяват да ви разрешим да пътувате отвъд Калотина. Но всяко правило има и изключение. Във вашата работа имаме информация, че доста ваши колеги си позволяват дълъг език спрямо Партията и правителството. “Молбата” ни е, като реверанс, че ви пускаме да ни съобщавате за най-активните. Сестрата само кима в съгласие. И дотам. На изпроводяк цивилният кадесар я предупреждава изрично, този разговор да остане САМО между тях.
  Следва нов мълчалив знак на потвърждение, че е правилно разбран. Нищо черно на бяло от срещата.
  И понеже, обаче, защото, минавах за най-печен в политиката и историята, плюс юрист, плюс колеги от Университета, някои от които ми бяха дори близки, отишли на работа в “системата” на МВР, роднината реши да ме посвети в казуса. Посъветвах я, да не изпуска възможността да види семейството на сестра си и кат се върне просто да забрави за случая. Така и направи. Години по-късно, когато нещата благодарение на одиозната перестройка на Горбачов така или иначе поразведри и режима у нас, роднината пак кандидатства, пак за там и ченгето, безсилен, говоря за месец преди 10 ноември 1989г, само констатира с “огорчение”, че дори не му се обадила при първото си завръщане. Ерго. Създаването на “досието” е фактическата изходна виза в нашият случай.
  Моята позиция е била винаги еднозначна за досиетата. Имали ли засегнати други човешки съдби. НЯМА. Останалото за мен е бля-бля-бля. Сиреч-няма досие.

 2. Нищо общо с темата.
  От довечера, 21,05ч. по Viasat History и TV1000 – Epic Drama, ще бъде показан премиерния епизод на сериала “Едно френско село”.
  За мен сериала е съвършен от всяка една гледна точка. Препоръчвам го горещо.
  https://offnews.bg/medii/gledajte-tazi-vecher-premierata-na-edno-frensko-selo-po-epic-drama-677989.html

 3. Винаги съм казвала,че не е важно какъв си бил,а какво правиш сега!Савел,от най-яростен гонител на християните ,става Апостол Павел-усърден разпространител на вярата.

 4. Четиво за абстрахиралият се от дневният ред на България баце. Вярно, главата му е пламнала кат вожд и учител на “туземците” от Западните Балкани. Но как да ги привлечем за евроатлантическата кауза със случки кат долната.
  http://www.mediapool.bg/sofiyskiyat-zatvor-e-istinskiyat-vits-v-koito-zhiveem-news277643.html

 5. маша захарова под кръстосан огън на ватник-патриот. Идеологоческо-пропагандна разборка. нама лошо. Колкото повече-толкова повече. Так держать.
  https://publizist.ru/blogs/108265/24308/-

 6. @Nikolov

  “Имали ли засегнати други човешки съдби. НЯМА.”

  Дали има или няма ще стане ясно, когато започнат да изплуват прочистените страници или други документи, които са пропуснати от чистачите. Едно досие не се прочиства без причина.

  “Останалото за мен е бля-бля-бля.”

  “Останалото” е пропагандата на една неприкрита маоистка и подкрепата, която Кръстева е давала за комуниситческия режим в България. Едно яко рамо от световно известен “полезен идиот” е много по-ценно за режима от 2-3 доноса за това кой какъв виц е разказал и какво мисли за бай Тошо, например.

 7. По темата.

  1. За Юлия Кръстева. За мен първо е много загадъчно как така през 60-те ДС-КГБ я “пуснало” да учи във Франция. То е ясно. Даниела Горчева го описа много хубаво.

  2. Иво, приятелю, защо им се обясняваш на тези руски боклуци? Те това искат и това чакат. Руската тема трябва да бъде коментирана само с присмех и подигравка!

  3. За мен няма значение кой какво е някой правил по времето на комунистическия режим под натиск или за облага, но по-важното е какво е сега.

  4. То злото даже не струва да се коментира.

 8. Допълнение.
  Да го кажа пак ясно.

  МНОГО-ПО ВАЖНО Е СЕГА КАКЪВ СИ!

 9. До QUEST
  “-Истината, рано или късно ще изплува.
  – Но ще бъде твърде късно.”
  Финалът на филма “Кит”.
  BTW, въобще не съм коментирал казуса юлия кръстева.

 10. Освен това да допиша.

  Комунизмът ще си отиде със смях. Например днес минах покрай прочутата Базилика пред пловдивската Католишка черква. Голями разкопки. Милиони от ЕС. Все същото от миналата година. Къде са парите, попе, го питам? Това е ченгето на ДС. На католишката черква.

 11. Комунизмът-ленинизмът като идеология има криминална почва. Той развъжда в България на криминални уроди като Пело Пелов вчера и Владимир Пелов днес.

  Вероятно са рода, понеже е рядко име.

  Както е известно, Пело Пелов е известен комунистически изверг, на който има кръстено село. От оня край, Плевенско, от Северна България.

  И този днес, от Ботевградско… Да не е и от град Правец? Понеже прилича на Тодор Живков лицево и физически – масов убиец. Той там такива ги събираше. Така се правеше НРБ. И НРБ в СССР с две молби. През 1962 и през 1973. Вашта мама болшевишка, като гниди сте!

 12. И накрая да питаме посланик Макаров дали Руската Педерация пости по Великден?

  Надяваме се, че Руската Педерация пости и че до Възкресение няма да краде.
  Нали, Макаров?

  Макаров, би ли дал една пресконференсия какво търсите в Украйна? В Донбасс:

  И вън от Крим, руснак!
  Какви исторически претенции можете вие да имате към Крим? 170г?

  Макаров,
  Събирайте си сърмичките от Крим!

  За да не се повтори голямото падение на руския мамут от 1856! Руски свини!

 13. Кратък коментар за Русия.

  Русия е нашето вечно зло. Тя винаги иска повече, от колкото.. може Руски свини …

 14. “Не споменавам имената на тези известни политици, за да не прозвучи като опит да се крия зад техните антикомунистически гърбове.”

  А трябва, за да ни се изясни веднъж завинаги защо си оставаме комунистическа държава.

 15. По отношение на фразата “разделяне на обществото” би могло да се каже, че в Бългатия не може да има общество. “Теченията” и “движенията” у нас са комунистически, властта е комунистическа, държавния глава е комунист, пропагандата е доминиращо комунистическа и проруска. Не може да има общество в една страна, която се осветява денонощно от символите на чужда окупация. Може ли да се говори визуално казано за общество в Пловдив, след като на най-високата точка в града вече повече от 60 години е застанал съветския окупатор, наречен Альош . Миже ли половинмилионния град да родинобщество под злия поглед на убиеца-окупатор и неговия шмайзер. И няма никакви надежди, че от окупатора един ден пловдивчани ще се освободят. Така че не може да има “разделяне на обществото” след като въобще няма общество. Или има, но се води от съветския окупатор….

 16. Въпреки,че картона на Кръстева е от 71 година тя е посетила Москва 3-4 години преди това. Според мен там е станала заварката. Руснаците, предусещайки назряването на ситуацията в Чехословакия, която ще се превърне в началото на техния тотален крах в Източна Европа спонсорират и организират бунтове в различни точки на света. Това са отвличащи вниманието мероприятия за да скрият срама си уж, че случващото се в Чехословакия е част от едно общо световно раздвижване.Може ли Кръстева да е била руски проводник в Париж по това време?

  Справка Уйкипедия:
  Февруари: Начало на “Чешката Пролет” в Прага в Чехословакия
  Февруари: Окупация на университета в Рим от студентите. Полицията се намесва за да опразни университета. Студентите решават да окупират факултета по архитектура в villa Borghèse. Студенсткото движение започва да затихва през пролетта и изборите през май слагат край на протестите.
  8 февруари: умират трима американски студента в Южна Каролина по време на протести за граждански права.
  Пролетта: в Италия спонтанни протестни движения и в индустриалните предприятия, където синдикализма е слаб (завода Марзото във Венеция). Синдикатите обявяват обща стачка, която има голям успех.
  8 март: социални и политически вълнения в Полша. Манифестации на студенти са забранени, започва мащабна операция на чистка в политическите и интелектуални кръгове
  4 май: избухват протести в по-големите градове на САЩ, след убийството на Мартин Лутер Кинг.
  Май: студентски бунтове в Токио (1968-1970).
  Май: Май 68 във Франция
  24 юни в Канада: “Жестокия понеделник”: 290 участници в манифестацията Сен-Жан-Батист са арестувани в Монреал. 20-21 август и намеса на съветската армия и смазване на “Чешката Пролет” в Чехословакия.
  22 август-30 август: стълкновения в Чикаго между студенти и полиция по време на Конгрес на Демократическата партия. Американските студенти се бунтуват срещу войната във Виетнам и поставят под съмнение американската мечта и модел за начин на живот (American way of life). *Есен: движение за освобождаване на жената в САЩ, манифестация на Radical Women срещу избирането на Мис Америка.
  2 октомври: Нощта на Тлателолко или кървавата баня – Мексико
  5 октомври: първи поход на асоциацията за граждански права в северна Ирландия. Потушена е след вълненията в Дери.
  Манифестации в по-големите градове на Ливан в подкрепа на палестинската кауза.

 17. “По плодовете им ще ги познаете.”

 18. Инфо за мнителното баце от “вие сте най-бързите”. Така ТОЙ поФали по случай някаква годишнина агенция Фокус. Само да МУ светна, че когато медия от ранга на The Times застане зад долната новина, вероятността да бъде опровергана съдебно дори в любимият на пут.ин Басмански съд в масква е равна на 0000000000000000000000,0.
  Кой разбрал-разбрал.
  http://focus-news.net/news/2018/04/06/2508320/the-times-nevroparalitichniyat-gaz-s-koyto-e-otroven-sergey-skripal-e-proizveden-v-laboratoriya-v-yugozapadna-rusiya.html

 19. http://www.faktor.bg/bg/articles/novini/svyat/yuliya-krasteva-pred-di-tsayt-dosieto-mi-e-izfabrikuvano

  Кратък коментар за наглостта.

  На младите години може да се бил всичко. Това се прощава донякъде.
  Но на стари години да се правиш на вода ненапита, е грозно.

  Правя сравнение между Иво и Юлия.

  Пак казвам: Преди падането на Стената може да си бил боклук за Кариера, но по-важно е какъв си днес. Може би малко строго съдя, но това е преценката ми.

  От човешка гледна точка много по-голямо уважение заслужават хората като Иво, от колкото тютифлютките като Юлия.

 20. Констатация за Юлия Кръстева.

  Всичките ми баби, лели и майка ми са завършили Френския колеж в Пловдив – Saint Augustin. Сент Огюстен, йезутски колеж. И ги бяха научили на морал сестрите. “Боклук е всяка жена, която е имала повече от един мъж” казваше баба ми. Другото са уличници.

  Нали, Юлия? Политическа уличница си ти. Маоистко леке, на 60-те милиона жертви на Мао Цзе дун ли се възхищаваш? Червен боклук!

 21. Българската държава трябва да предприеме по-сериозни наказателни мерки спрямо всякакви ленинисти, ченгеваристи и прочие болшевишка измет с руски знамена.

  Те от едно гнездо ги хранят – Руската легация. Някои от тях ги хранят със стотинки, а по-напредналите като Сидеров и Каракачанов- с бело от дипломатическата поща. Вероятно. Освен руските медалчета трябва да има и нещо по-тонизиращо ежедневно, нали така? За да обичаш Русия и да казваш на черното бяло. Като типичен комунистически русофилски гьонсурат.

  Това е описано вече в Испания още през 1940.

 22. Юридически погледнато, след като имаме Закон за Престъпния комунистически режим, всички негови функционери трябва да бъдат разглеждани като престъпници.

  Те докараха с управлението си България до фалит, нали така? Поне според Доклада на Младенов от 25.11.1989. И Цацаров спи. Отвреме-навреме се появява неговата говорителка /която по заплашителна интонация и безочие мога да сравня само с гимнастичката Захарова/ и толкова. “Установени са адресите на издирваните лица” или нещо от сорта. И ще се предприемат мерки.

  Безочливи червени свини! И 109 място по право на питания. А по отговори – но 209.

 23. Щат-нещат управляващите България в момента ще клекнат. Просто няма накъде. Това не ти е едното безотговорно време.

  Ти си прост, но ние не сме прости.

  От къде имаш ти 3 милиарда? Я да видим?

  Това да не ти е да се кланяш на паметника на сатрапа Живков, момче?
  Той лошо те е научил. На безотговорност. И какво става сега, коф-помпа? Не е като едно време, а? Питаме къде са парите.

  Примерно онзи милиард и нещо, който открадна от натрупаните в Здравната каса за “асфалт”? Тъпанар, няма адвокат, който да защити такова безумие.

 24. Юридически погледнато ако действително този закон е валиден,първото действия в съответствие с него е щяло да бъде разрушаването на символите на този режим.А основните символи са несъмнено съветската агресия,окупация и комунизация на Царство България.Та за кой закон все пак се говори.Има нещо идиотско в цялата тази притча….
  Все едно някой ,който се радва на освобождението от Турско владичество да вдигне няколко сдесетки паметници на турския султан,турски войници,офицери,паши,бейове и др.Е,къде е цивилизацията в днешна “европейска” България.Начло на държавата са комунистите,основния символ на българската държавност е съветската окупация….Кой достоен човек не би се изсмял…

 25. Отново ще припомня за новите читатели на сайта и за тези,които не са имали възможниост да попаднат на ифомрацията за агентурната принадлежност на Г-жа Юлия Кръстева към ДС ,която беше изнесена на сайта преди няколко години.Следователно този сайт е публикувал този факт преди самата Комисия да достигне до него.

 26. Тази нощ ще се спра на фактора “агентура на ДС”. По-интуитивните читатели на нашия блог веднага ще предположат че и по този критерий българите са на “челно място”. Да,така е,и в никакъв случай не могат да бъдат упрекнати-да,несъмнено българчето е дало и по този параграф “нещо на света”.Но най-интуитивните читатели без да се колебаят веднага ще посочат че “номер ЕДНО”-агент на ДС към МВР е Н.В.Цар Симеон-Втори. Не е важно дали в контакт с него първи са влезли агентита на ДС в Испания,или агентите на КГБ в същата страна. По-малко вероятно е този контакт да е осъществен извън Испания. Но несъмнено това е НАЙ-ВИСКОПОСТАВЕНИЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ АГЕНТ В СВЕТА ЗА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА. По линия на КГБ ,тази квалификация се запазва без да има шансове да бъде оборена. Кой е най-непретенциозния фактор-факт за този извод. Несъмнено това е посещението на Цар Симеон-Втори в Съветския Съюз. Някои източници твърдят че посещението е било едно,други твърдят че са поне три. Но че е е имало посещение,в това никой не бива да се съмнява,защото Н.В.Цар Симеон си признава съвсем искрено че е посещавал заедно със съпругата си Съветския Съюз.За да посети най-зловещата и нецивилована държава в света ЗА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА една личност като Цар Симеон-Втори,тя задължително е имала изключително силни мотиви.
  Кой,каква личност е Н.В.Цар Симеон???????????

  Отговорът е елементарен-Той е Държавен глава на Царство България и според никога неотменената по законов ред Търновска Конституция,Той е Цар на Българите.
  Това е правния и гражданския статус на Н.В.-Царя в емиграция.Положил е дори Клетва за вярност съгласно Конституцията в Двореца в Испания.
  Познат е като такъв във всички европесйки държави,осоебно в тези с Монархическо държавно устройство.Неговата личност не би могла да се скрие по никакъв начин,дори с пластична операция и фалшиви документи за самоличност.
  Но да игнорираме тези факти,идва момент когато Н.В.Цар Симеон-Втори решава да посети Съветския Съюз заедно със съпругата си Маргарита. Какви са мотивите Му,но нека да не навлизаме в личния душевен свят на Монарха.За да посети някой Съветския Съюз от западна държава,каквато е Испания през 70-тте години,задължително трябва да подаде молба до Съветското консулство в Мадрид. Между Съветския Съюз и Испания в този период съществува “визов режим” за песещения. Значи всеки гражданин( или живущ в) на Испания задължително трябва да се появи лично в Консулството на СССР в Мадрид и да подаде лична молба. Допускането(влизането) в сградата на Консулството(Посолството) можеше да става тогава само физически-персонално.Тогава нямаше нито електронни пощи,нито агенции,които да представят дадена личност.Един прекрасен ден Н.В. Цар Симеон-Втори отива в Консулството на СССР и е допуснат до визовия отдел,където става лично попълването на Молбата за посещение в СССР. Какъв паспорт е представил Н.В. на съветската консулска служба? Има само два варианта-Български,или Испански. Вероятността да е ползвал Български международен паспорт е НУЛЕВА.Ако е имал такъв,издаден преди 1946г,това е бил Пасапорт на Царство България,който е изтекъл по давнос и вече не съществува такава държава……….Ако е имал нов,издаден след септември 1946г.,този паспорт би бил издаден от Паспортна служба към МВР на НРБ.Което е пълна наивност.Не съществува никаква вероятност Н.В.Цар Симеон да е подал молба до МВънш.Р на НРБ да му се издаде такъв паспорт като на гражданин на Царство България и после на НРБ.Той никога не е бил лишаван по съдебен път от “Българско гражданство”. Следователно,в Консулството на СССР,Н.В.Цар Симеон не е могъл да предостави личен международен БЪЛГАРСКИ паспорт. Явно е представил Испански международен паспорт.Но доколкото се знае лично от Него-Н.В.Цар Симеон,Той никога не е бил поданик(гражданин) на Испания. Тук е голямата загадка,която до този момент самия Цар Симеон не разгадава. С какви докумети на самоличност е посетил Консулството на СССР в Испания и на какъв документ за самоличност съветския консулсски служител е поставил входната виза за влизана на територията на Съвяетския Съюз. Напълно логически съществува вариант Н.В.Цар Симеон-Втори да е предоставил фалшив паспорт с фалшиви имена.Но тогава логиката задава резонния въпрос:-а съпругата му Маргарита какъв паспорт предоставя в Съветското консулство? Ако е представила истинския,автенчтиен паспорт,тя трябва да посочи името на съпруга си в НЕЙНАТА МОЛБА за посещение в СССР.Е,тук няма начин да е посочила за съпруг друг,освен Н.В.Цар Симеон-Втори.Който не вярва,нека да отвори Нета и Тубата и да направи справка. Продължаваме напред-при подаване на молбата и двамата съпрузи трябва да псочат дали имат деца и кои са родителите им.Е,ако Царица Маргарита е посочила съвсем вярно своите родители,кои родители е посочил Н.В.Цар Симеон? Не може да не псоочи своите родители,или пък е посочил някои измислени-фалшиви.Да,но какво излиза ,една от коронованите особи в Европа лъже официалните съветски консулски власти.Някой цар да лъже….,моля.моля….
  И в молбата тогава са съществували доста въпроси за самата личност.Например-дата и място на местородждение.Опааааа,какво излиза-ако Цар Симеон е бил честен,той задължително трябва да посочи София-Царство България и 16 юни 1937г. Нима някой би се усъмнил,че съветските служители в Посолството в Испания не могат да се досетят,че имат пред тях желаещ за туристическа виза един Европейски Цар-Монарх.И какво става????-ами паника в Съветското псолство,нима желаещи за посешение в Съветския съюз има много царе и крале…..?????
  Следва продължение…..

 27. Какво попълва Н.В.Цар Симеон-Втори в графата за родители? Баща -Н.В.Цар Борис-Трети. Ха, паника- в Съветкото посолство се появява Престолонаследника на Българската корона, който “де юре” е вече Цар. Това е неповторим, уникален случай- в посолството на комунистическа държава се появява Цар, който по общия ред моли служителите в Консулския отдел да му бъде издадена входна туристическа виза. Представяте ли си какво става в сградата на посолството???? Да, но кой е Цар Симеон. Точно на Него и на Неговата страна и на Неговия народ Съветския Съюз е обявил война през септември 1944г. нападнал е Неговата държава, окупирал я е и извършил държавен преврат. Значи Съветския Съюз е имал желание да Го убие. Защото когато някоя държава воюва срещу друга, първата й цел е да убие или плени Държавния глава. В нашия случай Н.В. Цар Симеон е бил малолетен и е имал свои заместници-Регентски Съвет от трима ргенти: двма генерал-лейтенанти и един н професор. След няколко месеца те действително биват убити. Служителите в Консулството бързат да докладват на Консула,резидентите на КГБ , че дори и на Посланика. Нали всеки читател си представя какво означава да се появи в Съветско посолство последния Цар на последната монархия( навярно и единствената) в света, на която Съветския Съюз е обявил война в периода на цялото си същестуване. Случая задължително би бил незабавно докладван на Генералния секретар на КПСС и на Председателя на КГБ. Друг вариант ПРОСТО НЯМА. Това е така защото Царя е познат в Испания и в другите нормални страни и няма как да бъде скрито желанието Му да посети Съюза.Обаче паника не е имало, а всичко е било уредено гладко и трезво. Царското семейство получава еднократна виза за посещение в Съветския Съюз. Кой би могъл да уреди гладко и безшумно получаването на визите, ако не служителите на КГБ. До този момент Н.В. Цар Симеон никога не е споделял, че е имало някакви компликации по издаването на визите , нито че е чакал разрешение за виза. Значи Българския Цар Симеон-Втори е ПЪРВИЯ И ПОСЛЕДНИЯ цар в Света за всички времена , който е искал да посети Съветския Съюз като ТУРИСТ. Цар-турист????, как ви се струва този статус уважаеми читатели на нашия сайт.Но нашия Цар Симеон -Втори е и единствения цар, който посещава лично посолство на държава. Цар Симеон е и ЕДИНСТВНИЯ ЦАР, на когото Съветския Съюз издава виза и е напълно справедливо този факт да се запише и покаже в световната политическо-дипломатическо-консулско-визово-туристическа практика В СВЕТА ЗА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА.
  Следва продължение…

 28. Следователно, Н.В. Цар Симеон-Втори в никакъв случай не е бил недоволен, че Съветския Съюз е обявил война на Неговата държава и неговия народ. И впоследствие напълно е унищожил държавата и е предизвикал неизброими жертви и страдания на Неговия народ. И точно Държавния глава на тази страна иска да се любува на нейния убиец. И да я покаже и на съпругата си. Друг вариант просто няма и не може да има-ако Н. В. дори малко е бил разочарован от съветските комунисти, той не би проявил абсолютно никакъв интерес към тази страна, да, ама не-Той е имал изключеително сериозни причини да посети тази държава и те съвсем не са били от туристическо естество. Просто няма друг вариант.И точно поради изключително сериозното естество на визитат Му, тя остава тайна от всички. Нито съветската преса, нито радиото и телевизията съобщават за тази възможно най-високопоставна визита, нито западните медии. Световния печат би писал поне няколко седмици за този прецедент.
  Каква е била действителната цел на посещението в СССР на един българин в емиграция, дори Цар, такава е била и целта на посещение на друга българка почти в един и същи период.При това-ЕМИГРАНТИ В КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ СТРАНИ.Което предполага, че не са комунисти и не са съпричастни към комунизма и Съветския Съюз.Поне елементарната човешка логика така казва…, да! – ама НЕ! Има и друга лохика и тя комунистическата….

 29. В молбата до Консулството на СССР в Мадрид,задължително се посочва местоживеене. Н.В.Цар Симеон-Втори е имал само едно жилище и местоживеен и не е възможно съветските служители да не знаят къде е и действително кой е собственика му.Оооо,ама това не е съвсем обикновено жилище,това е Дворецът на Царя…
  Има и графа в молбата “месторабота”.Тук нещата стават вече доста сериозни.Какво ли е попълнил Царя, каква ли професия може да има един Цар в принудителна емиграция и тов държава,кяото съветския Съюз счита за диктаторска.Има и графа “цел на посещението”. Не е възможно да е различна от туризъм.И все пак,никак не е ясно с какви имена се е представил в Консулството Н.В.Цар Симеон….
  Но след завръщането си от Съветския Съюз,Царя не прави своето пътешествие явно за публиката,нито пък споделя нещо със своите сътрудници,не публикува снимки от туристическите обекти,които е посетил.Все пак колко царе и крале са посетили Съветския Съюз,особено по това време на страшна диктатура,страх,преследвания,съдебни процеси и пр.Явно Царя е останал довоолен от строителството на “най-справедливия обществено-политически строй в света за всички времена”.Той и до днес не е ирзазил дори минимална негативност от комунистическата диктатура.А Н.Величество задължително е знаел какво са направили болшевиките с Руския император Николай-Втори през юли 1918г.Нима не е знаел,че заедно с Него и Императрицата са били застреляни от упор(три метра) четирите дъщери и 14-годишния Престолонаследник Алексей,заедно с готвач,прислугата,доктора и дори котката….Страшна “съпричастност” към паметта на невинните и мирни жертви е проявил Цар Симеон-Втори. Това е първокласно убийство и точно Българския цар посещава УБИЕЦА както на Руското императорско семейство,така и на Неговата страна и Неговия чичо-Княз Кирил Преславски…. Такова нещо не е известно до този момент в историята на света.И пак българчето е на висота.
  Какви са мотивите на съветските чекисти да допуснат до своята държава един Цар,на когото са обявили война и са унищожили Неговата Царство.Не е възможно съветските власти да не са имали дебели причини да окажат такова гостоприемство на такава персона…..Нека всеки се опита да ги разгадае…
  Следва…

 30. На запад известните личности са под лупата на журналистиката,особено когато се случва с тях нещо неортодоксално,невпознато,странно,неприемливо,необяснимо и дори недопустимо….
  Точно такова е било по всички тези критерии посещението на Българскйото Царско семейство в Съветския Съюз.Монархическите кръгове са още по-прецизни и всяка една информация се върти сред техните кръгове съвсем справедливо и със съпричастност.В тези години години БиБиСи -Лондон не каза нищо за посещението на Н.В.Цар Симеон-Втори в Съветския Съюз ….
  Така или иначе посещението е запазено в тайна,поради елементарната причина,че то е имало тайна причина,която и до днес не е явна.
  Същата логика е приложима и в посещението на Г-жа Юлия Кръстева в Съветския Съюз.За да направи това,тя е имала също дебели причини,пък и съветските чекисти също.Иначе защо е нужно то да е също било потайно.Да се приложи същия научен способ за анализ на посещението й в Съветското консултсво в Париж е безпредметно-отговорите са ясни преди да се зададат въпросите.Съветските чекисти в него са знаели предварително че Кръстева е емигрант в западна страна и не посещава комунистическата си родна страна.Което означава че тя е обявена най-вероятно от българските комунисти за “невъзвращенка”.А такива персони са задължително антикомунисти.И съветските чекисти оказват гостоприемство на една “антикомунистка”???? Е,такъв филм не е заснет също.И до днес едва ли има някъде филмов и снимков материал от посещението на едни от най-известните българи на Запад по време на комунистическия режим в България.Ако приложим пак същата логика в обратен ред,вече знаейки че Г-жа Кръстева е била агент на комунистите-хем на ДС,хем на КГБ,тази логика ще ни доведе до извода,че и Н.В.Цар Симеон-Втори е бил агент на КГБ.Ако допуснем,че логиката е погрешна,тогава имаме друг,риторичен още по-логически въпрос: А КАКВО ПРАВИ В СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ БЪЛГАРСКИЯ ЦАР??????

  Има и историческа логика,несъмнено демонстрирана от Цар Симеон.Той никога в емиграция ,пък и след завръщането си в посткомунистическа България не е споменал за войната,която Съветския Съюз обяви на 05 септ. 1944г. срещу Царство България,чийто Цар е била самия Той.Що за поведение,що за морал,що за държавническо отношение към този факт ???? Той-Негово Величество НИКОГА не е казал,че Съветския съюз е напднал и окупирал Неговата страна,Той-Негово Величество НИКОГА не е казал НИЩО за многобройните жертви,който дава Неговия народ,като повечето от тях са полагали клетва за вярност именно към Него и абсолютно всички към баща Му-Н.В.Цар Борис-Трети.Възможно ли е,допустимо ли е,оправдано ли е,достойно ли е един държавен глава като Н.В. цар Симеон-Втори НИКОГА да не спомене ПОСЛЕДНАТА ВОЙНА,която е обявена срещу Неговата държава(Неговото Царство),която в акрайна сметка я(го) унищожава.
  Тази война не се споменава НИКОГА и от българските и руските комунисти днес….Що за съвпадение на позиции към най-значителното и трагичното събитие в историята на Третото Българско Царство.Убиеца и жертвата са на едно и също мнение по отношение на самото убийство.Днешното държавно ръководство на Република България от името на двамата комунистически функционери Президента Румен Радев и Министър-председателя Бойко Боросов демонстрира тотално съвпадение с показ(а)ното Царско и Съветско отношение към последното към България заколение.
  Е, в такъв случай Альошът ще свети до забвение!!!!

  P.S. #1 За читателите,които не са разбрали кой научен принцип ползвам при този анализ,ще припомня,че това е познатиия “течен способ”,а който не знае кой,кога и къде е открил нека да бъде любезен и да попита.Благодаря за вниманието….
  P.S.#2 Целта на анализа беше да се внесе светлина в тъмните посещения на Юлия Кръстева и Н.В.Цар Симеон-Втори в Съветския Съюз по време на неуспешното строителство на комунизма..Дали те са се убедили преди нас че то ще е неуспешно,все още не казват,няма и да кажат.Агентурна тайна…….

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.