Бягството от отговорност за бягството от затвора е рецидив у нас

Не толкова самото бягство на закоравели пресъпници от Софийския централен затвор се превърна в темата на седмицита в България, но и реакциите на “отговорните фактори” добавиха тежест на кантара на съмннията, че сме нормална държава. 

Решете сами дали е повече смешно или тъжно изявлението на министъра на правосъдието Цецка Цачева, която обмисляла дали да не награди за проявената храброст чистачката, оказала се единствния служител на затвора, погнал бягащите престъпници. Вътрешният министър Валентин Радев добави повод за размисъл за нормалността в реакциите на властта като опроверга уникалността на реакцията на чистачката. Била неосъзната. Освен това имало и един социален работник, който също тичал след бегълците.

Изказването на шефа на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов, че случаи на бягство от затвора им от времето на граф Монте Кристо, заслужава да бъде не цитат на деня, а на годините, през които някои нашенски политици имитират бягство от комунизма. Това сравнение показва “широта” на ерудицията като във вица за съветския полуинтелигент, който за разлика от руския интелектуалец от царско време имал диапазон на интересите не от “Бах до Фойербах” , а от “ бах мааму, до…( как беше там в превод от съветски език?).

Ако се съгласим с правния парламентарен капацитет Кирилов и му влезнем в диапазона, ще можем да констатираме например, че далеч преди времето на Софокъл всеки се е борил за кокал – откритие, достойно за съвременен Америко Веспучи, много преди Бойко Путин да окучи.

Вождът Борисов вероятно се чувства удовлетворен, че не е сам в аргументацията си. Преди време самият той каза, че и от Алкатраз са бягали затворници.

“Те и през Берлинската стена прескачат, от Алкатраз има избягали хора. Тя не може да е 100-процентна преграда, тя служи да помогне на граничарите и военните, които са там, ако дойде маса от хора, да може да ги блокира и да ги спре.”https://www.dnes.bg/politika/2017/06/08/borisov-ogradata-li-ne-e-turisticheski-obekt-i-ot-alkatraz-biagat.343693

При вожд, като Борисов, който се хвалеше, че любимият му литертурен герой е Винету, може да се очаква, че подчинените му са подбирани по подобни критерии за образованост, застинали на романтично юношеския етап.

Причината обаче да отбележа, че  репликата на главния юрист сред днешните депутати е достойна илюстрация за болесттите на прехода е в сервилността й – както заради подражанието на вожда, така и заради неспасяемия цинизъм в оправдаването на едно престъпление, какъвто случая с повода за репликата му: скандалното бягство на двама опасни рецидивисти от Софийския затвор. Да се опиташ да оневиниш виновните за него е като да кажеш на скърбящ за свой близък покойник човек : “ какво си разциврил, всички ще пукнем някой ден”.

Макар, в интерес на справедливостта, Валентин Радв да не е първият мислител на този пост, родил без да иска анодоктична мисъл в борбата с престъпността. Явно върви по стъпките на министър Виктор Михйлов, който оправдаваше липсата на съпротива срещу престъпността по време на престъпното управление на кабинета “Беров” с това, че престъпниците обикаляли Министреството на вътрешните работи с мощни автомобили и всякали респект п този начин ( вмето да е обртното, както е в нормалните държави). 

За хумора на вътрешния министър Румен Петков – да не говорим. Неговите словесни подвизи са толкова много, че не можем да откроим никоя от “ крилатите му мисли”, без да пренебренегнем някоя друга. Това не пречи от БСП да се подигрват на нещастието на ГЕРБ да имат подобни циници в своите редици в рамките на скандала с бягството на пресъпниците. Сякаш едни “братя Галеви” не избягаха под носа на МВР и държавата изобщо, малко след Румен Петков се срещаше с тях, което му струваше министерския пост. 

Нормалните хора изказват съболезнования на скърбящите. А нормалните политици изразяват ( поне) съжаление за централен скандален случай, като този с бягството от Софийския  центрлен затвор на извънредно опасни престъпници. Но това явно се случва само в нормалните държави, в които гласоподвателите не поверяват управлението и собствената си сигурност на хора, които я застрашавт с престъпната небрежност на юношата, неспособен и нежелаещ да поеме отговорнст.

11 мнения за “Бягството от отговорност за бягството от затвора е рецидив у нас”

 1. ВЕЛИКО!
  В сатиричното есе има толкова бисери, че се затруднявам истински да избера черешката на тортата. След големи колебания от рода на ония на “средният селянин” от ранното “такова беше времето”, да се текезесира или ДА, си избрах:
  Решете сами дали е повече смешно или тъжно изявлението на министъра на правосъдието Цецка Цачева, която обмисляла дали да не награди за проявената храброст чистачката, оказала се единствния служител на затвора, погнал бягащите престъпници. Вътрешният министър Валентин Радев добави повод за размисъл за нормалността в реакциите на властта като опроверга уникалността на реакцията на чистачката. Била неосъзната. Освен това имало и един социален работник, който също тичал след бегълците.

 2. Сега, да минем към “горе ставаха големи работи”.
  Алексий Навалний, строг но справедлив, нагледно илюстрира фалшивият, напомпаният рейтинг на лицето ввп. Накрая на клипа има и два факта които не знаех. В кариерата си на носач на куфарчето на Александър Собчак, бащата на “опозиционерката” Ксюша, в битността на АС кат кмет на Санкт Петерсбург, чиновника тогава пут.ин е бил шеф на две предизборни кампании които е загубил катастрофално. Явно, още тогава му е светнало, че в матушката няма нужда от честни избори. И те, така вече близо 20 години.
  https://echo.msk.ru/blog/corruption/2178934-echo/

 3. Когато няма РЕФОРМИ в МИЛИЦИЯТА, тя НИКОГА няма да стане ПОЛИЦИЯ!
  Същото е и с законодателната власт в Народното събрание, и със съдебната власт , а още повече и в четвъртата власт.
  С всеки следващ “мандат” на винету всичките власти стават все по-калинкови и все по “социалистически”, както си бяха и преди 1989г. И НРБ си остава Калинкова Губерния Булгаристан(КГБ).
  Още повече че винету е монтиран в “ръководството” на МВР още от 2001г. и е имал най-много време да предприеме НЕОБХОДИМИТЕ реформи в милицията. А също така вече три “мандата” можеше да промени милицията по западен образец, а вмсто това милицията пак е със численият състав от времето на соца, при няколко милона по-малко население. Освен това сега има и други по-нови технически средства, с които може да се облекчи работата на милиционерите , и да се намали числеността им.
  Но всички виждат ,че дори примитивното ниво на милицията спада през последните 30 години ,след 1989г.. Което показва ,че рибата винаги се разваля от горният “израстък” на тялото, който и без това е “малко дефицитен” в милиционерските “среди”.
  Това е резИлтатът от “пребиваването” на винету в милицията и на Дондуков1. И остатъчното ниво на милицията пада.
  Имаше и възможност това да се промени при министър Вучков преди 3 години, но както знаем винету е във властта не за реформи , а само за …порцииТЕ!
  Дори минималната “реформа” на Бъчварова, която замести Вучков ,преди 3 години, беше отменена тъкмо от сегашният “парламент” от сегашният герброкож шаман на “юристите” – кирилов.
  Друг основен проблем са стажа и осигуровките, както за бюрокраДцията, и за милиционерите. Но калинката Горанов предпочита да плаща над 4 милиарда ДОТАЦИИ за пенсии в НОИ , вместо да проведе реформаТА в осигуряването на държавната номерклатура,държавната бюрокраДция и милицията .
  Поради тези причини винету и калинката му горанов, ТРЯБВА да закрие НОИ , и да предостави на ЧАСТНИ фондове да събират и изплащат пенсиите от “солидарният стълб” за пенсиониране! А ,друг варинат е да ПРИВАТИЗИРА НОИ!
  Освен това, “държавата” НЕ плаща ДОСТАТЪЧНО за осигуровки за бюджетните си служители – милиционерите, “службите”,ДС, военните, администрацията, учители …и т.н. ,които получават “пенсии” си над 20,30,40 години, ….НО са внесли, чрез осигурителните си вноски, или “държавата” , която би трябвало да ги “осигурява”, им е “внесла” гарантираните от нея осигуровки само за половината си пенсии!
  Всеки ТРЕТОкласник би могъл е да направи пенсионната реформа, вместо “вождь” и финасовите му калинки, просто винету трябва да отиде до най-близкото НАЧАЛНО училище и да потърси съвет от учениците след ТРЕТИ КЛАС!
  И за да илюстрирам ТОТАЛ(итар)НАТА им НЕобразованост ще дам няколко примера за потвърждение:
  Сега, в момента, за да се пенсионираш трябва да имаш около 40 години трудов стаж “ТРЕТА категория”. Гарантираната от НОИ пенсия е за около 20 години. Т.е. ДВЕ години стаж ,за да получаваш ЕДНА година пенсия, съотношение – 2:1!
  За тези 40 години стаж внасяш осигуровки, заедно с работодателя си, по около 18(ОСЕМНАЙСЕТ)% от осигурителният ти доход.
  За 40 години осигуряване се получават 40 х 18% =720%, т.е. над 7(СЕДЕМ!!!!!) ОСРЕДНЕНИ годишни осигурителни дохода , за да получаваш около 20 години пенсия!
  И така , това е за ТРЕТА “категория”, а за “първа” и “втора” КАТЕГОРИЯ, положението е коренно различно.
  Например ако винету е започнал “служба” си, като пожарникар или милиционер на 18 години, то за да се пенсионира “държавата” изисква да има 18 години стаж в милицията, и още 9 години стаж ТРЕТА “категория”.
  За тези 18 години стаж в милицията “държавата” би трябвало(но едва ли!) “внася” за пенсионни осигуровки на винету по 30%, т.е. 18 х 30%= 480%, или 4,8 ОСРЕДНЕНИ годишни осигурителни дохода, плюс 9 години стаж по 18% от ТРЕТА “категория” 9х18%=172%, т.е. 1,7 ОСРЕДНЕНИ годишни дохода, или ОБЩО милиционер ,като винету има само 4,8+1,7=6,5 ОСРЕДНЕНИ годишни осигурителни дохода!
  Но това НЕ е всичко, сега “най-хубавото”, милиционерите като винету могат да се пенсионират веднага след тези 18+9 години “осигурителен” стаж , т.е. може да са около 18+18+9= 45 годишни.
  И след като се “пенсионират” на 45 години милиционерите като винету, а “обикновените” пансионери ТРЕТА “категория” се пенсионират на 63 години, те получават 63-45=18 години пенсия повече от работниците ТРЕТА “категория”. НО всъщото време ,както пресметнахме малко по-горе, “държавата” го е “осигурила” за по-малко от 20 години, тъй като той е “осигурен” с 6,5 ОСРЕДНЕНИ годишни осигурителни дохода, а пък ТРЕТОкатегорийният се е осигурил с 7,2 ОСРЕДНЕНИ годишни осигурителни дохода.
  Или да обобщим – за ТРЕТА “категория” внасяш 7,2 ОСРЕДНЕНИ годишни осигурителни дохода и получаваш пенсия 20 години, НО ако си милиционер , “държавата” те осигурява само с 6,5 ОСРЕДНЕНИ годишни осигурителни дохода, но пък вземаш пенсия 20+18=38 години!
  Сега друг пример за летците – първо се обучаваш 4-5 години, като на 22-23 години ставаш летец, и можеш да се “пенсионираш” след 22 години, т.е. на 45години. Като за тези 22 години “държавата” те “осигурява” с 30% от осигурителният ти доход. Или 22х30%=660%, т.е 6,6 ОСРЕДНЕНИ годишни осигурителни дохода , за които получаваш пенсия над 38 години, докато за ТРЕТА “категория” получаваш само 20 години , за внесени 7,2 ОСРЕДНЕНИ годишни осигурителни дохода!!!
  За другите ПРИВИЛЕГИРОВАНИ “категорийни” работници от “държавната” бюрокраДция и “държавните” служители – “службите”, военните, учителите и т.н. е почти същото, т.е. внасяш по-МАЛКО от осигуряващите за ТРЕТА “категория”, НО пък получаваш 1,5 или 2 пъти по-ДЪЛГО “пенсия”!
  Ето например преди при стаж от САМО 10 години “ПЪРВА” КАТЕГОРИЯ, можеш да се пенсионираш САМО с този “стаж”. НО за тях “държавата” ти гарантира още по-ПРИВИЛЕГИРОВАНО “пенсиониране”!
  Освен това държавата дава при “пенсионирането” на своите “служители” допълнително и “БОНУСИ” достигащи до 20(ДВАЙСЕТ!) брутни заплати при уволнението, равняващи се на 1-1,5 ОСРЕДНЕНИ годишни дохода!
  И ,за да се започне с РЕФОРМИРАНЕТО на милицията, военните и “службите” ,винету трябва да УВЕЛИЧИ бюджета на МВР и МО поне 2(ДВА!!!) пъти, за да има достатъчно средства за да УВЕЛИЧАТ пенсионните и другите им осигуровки, защото вноските им трябва до ДВА пъти по-големи!
  винету и “финансовите” му калинки , трябва да приемат за ОСНОВА на ЦЯЛАТА пенсионната реформа задължителното УСЛОВИЕ, че за 20 години пенсия ТРЯБВА да има внесени поне 7,2(СЕДЕМ!!!!) годишни осигурителни дохода, както е за пенционерите ТРЕТА “категория”!
  Или по тази формула за 30 години пенсия трябват 1,5 х 7,2 = 10,5 годишни осигурителни дохода!
  За 40 години пенсия трябват над 14 годишни осигурителни дохода!
  За 50 години пенсия трябват над 17,5 годишни осигурителни дохода!
  И т.н…………………..
  А пък ако….АКО няКОЙ иска да получава 100(СТО!!!) години пенсия трябват 35 годишни осигурителни дохода!
  П.П. Всичко това показва ,че за да се пенсионират милиционерите и военните след 18+9 години стаж, трябва да имат внесени 13-14 ОСРЕДНЕНИ годишни осигурителни дохода, което прави по около за 65-70% пенсионни осигуровки от брутният им осигурителен месечен доход , за 18+9 години стаж!
  За “първа” и “втора” КАТЕГОРИИ, изчисленията са подобни, т.е. осигуровките трябва да са не само 20%-30%,както е досега, а да са над 30%,40%,50%,60%,70%,..или дори..100%,…110%,….150% от доходите им!!!!
  Което автоматично води до изискването бюджета на МО и МВР да се повиши 2 или 3 пъти за да може 2-3млрд. да отиват САМО за пенсионните им вноски, които да ги ИЗРАВНЯТ с осигурителна тежест на пенционерите от ТРЕТАТА “категория”!
  Това е реалността , и ако винету се беше отбил в някое училище ,за да пита няКОЙ ТРЕТОкласник , щеше да си спести резила , заедно със “синдикалните всезнайковци”, които тласкат пенсионната система към погром вече 15 години!! Което предполага ЕДИНСТВЕНОТО правилно решение – закриването на “синдикатите” на БКП, за нанасяне на МАКСИМАЛНО големи ЩЕТИ на пенсионното осигуряване , които за 15 години е достигнали десетки милиарди левове!
  Това е единствено правилното решение за милицията и останалата “държавна” бюрокраДция – реформИ и приемането на правилото ,че за 40 години осигурителен стаж и осигурителна вноска от около 18% от дохода ,се натрупват 7,2 годишни осигурителни дохода! И за тези натрупани 7,2 годишни осигурителни дохода се получава пенсия 20 години!!!
  Това трябва да е приблизителната БАЗОВА финансова ОСНОВА за целият бюджет на винету и “финансовите” му калинки – 7,2 годишни осигурителни доходи ,за да се получават 20 години пенсия, това е за задължителните осигуровки, а за частните доброволни пенсии, ВСЕКИ работещ си решава САМ колко да внася!
  По-малкият стаж на милиционерите и военните от друга страна увеличава и времето за което се получават пенсиите спрямо “обикновените” пенционери.
  За това трябва да има връзка между времето на стажа и РАЗМЕРЪТ на внесените вноски, и времето на ПОЛУЧАВАНЕТО на пенсиите!
  Което изисква ДВОЙНО увеличаване на внесените от МВР и МО вноски, които трябва да дойдат от ДВОЙНОТО увеличение на “бюджета” им.

 4. Много съм колебателен. Беглеците-реце-та къде ще се опитат да се установят. В матушката, бас ловя, стига да има как да се разбере, че са страстни путинофили или Швейцария гледайки долните снимки и инфото под тях.
  https://cdn.jpg.wtf/futurico/41/9f/1522996600-419f3c88c5d2078bf1478be1dfef0a5e.jpeg
  Дано със съвеЦкият, заклетият русофил някак си все му бяга този роден диалект-не са на “ти” с него. Имам обосновани предположения, че им е оперирано и чувството за хумор. За това смело и безглаво давам думата на Василий Рибников.
  https://censor.net.ua/resonance/3059901/iz_rossii_s_vyalichiem

 5. Като говорим за Централния Софийски затвор се сещам, че те от там излязоха бащите и дядовците на днес управляващите.

  Които са били там като криминални – за кражби и убийства.

  И крайно време е внуците им за бъдат набутани пак там. Крадци. Я да видим личната сметка на онази дебелата с киргистанката физиономия – внучката на Политбюро на БКП. 100 на 100 е за там! Като началника ѝ, който ги подбира все такива. От Кинтекс до днес с цигарите. Наследник. И като го питат – “Ние водим борба с контрабандата…”” Гиди-гиди, 10 години! Като за Премиер.

  Бяха крадци на кашкавал и се оядоха до крадци на Европа. Само в Централния им е мястото, а Чистачката – Директор на затвора!

 6. Чукнах на видя защо дядото на Лиляна Павлова е бил член на Политбюро на БКП.
  За кражби! Изпълзява от Плевенския затвор на 9.9.1944.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.