Призракът на Милошевич в Белград и МОЧА от плът и кръв в София – срамнителен анализ

В лондонския вестник “Гардиън” се появи призив към Запада – и конкректно към САЩ и Велкобритания, да не изоставят Балканите на Путин. https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/apr/05/slobodan-milosevic-serbia-russia-balkans

На пръв поглед: не е чак толкова ново явление. Кой ли не признава вече, че скептицизмът по отношение на кремълските домогвания в региона е бил неоснователен.

Интересното в случаая е, че влиятелният вестник разглежда опитите на Русия да прокарва интересите си през призмата на хипотезата в Белград да бъде издигнат паметник на последния югославски лидер Милошевич, в което авторът на статията съзира ( с основание, според скомното ми мнение) опит да проруските сили в Сърбия да поставят на пиедестал не толкова идеология на социалиста Милошевич, колкото противопоставянето му на Запада. 

Получава се добре познатата ни вече ни амалгама от смесването на социализъм със национализъм, която у нас се лансира все по-агресивно като форма на модерен …консерватизъм. 

Промъкващото се най-после признание  от страна на все повече коментатори в България, че главната линия на разделението между българите минава през идеологията на отношението им спрямо Русия и(или) Запада, както авторът на тези редове твърди от години наред. Достатъчно е да припомним, че уж десните и прозападни гербери си партнират в духа на “мирното съвместно съществуване”  със социалистите, атакистите и прочее “патриоти” в групата за приятелство с Русия в Нарадното събрание, оглавявана паритетно от представителя на БСП Антон Кутев и от видния кадър на Борисов в парламента Красимир Велчев ( редовен участник в русофилските сборища край язовир “Копринка”, бивш “Георги Димитров” всяка есен). Говорим за най-голямата подобна група в този парламент, която е русофилската му визитна картичка. 

Множат се събитията, които доказват, че не може да си едновременно фен на Русия на Путин и същевременно да претендираш да бъдеш европейски демократ. Защото е абсурдно да подкрепяш руската политика на външна агресия и вътрешно газене на свободата на словото, на демонстрациите, на независимия от държавата бизнес , на равенството пред закона и прочее права от списъка с “човекопоклоничеството”, заклеймявано от руската православна пропаганда и лично от нейния глшатай Гундяев, а в същото време да твърдиш, че се намираш в отбора на европейската демокрация. 

Още по-интересно е по аналогия откритието на уважавания автор на “Гардиън”, че предстоящата битка за или против издигане на паметник на Милошевч в Белград е от толкова голямо значение за поставяне на диагноза за състоянието на сръбското общество. Защото у нас си имаме предостатъчно подобни монументи. Те не са някаква хипотеза, а биват приемани за свършени факти, срещу които не се води никаква битка, освен от шепа хора по време на ( все по-редките, поради настъпилата и в това отношение обществена апатия пред непробиваемата стена на овластеното дебелокожо съветофилство ) митинги, на които няколко десетки граждани настояваме да се премахне Монумента на окупационната червена армия ( МОЧА) от центъра на София. 

Ако за Белград и Сърбия тепърва се очертава сблъсък на разделените проевропейски и проруски сърби, то какво да кажем за примирението у нас пред стърчащите монументални лъжи от времето на съветската окупация, които я определят като вид освобождение на България? Според една по-скоро знаменателна, отколкото знаменита ( защото с нищо не блести, освен със злобния си заряд) реплика на русолюбивата Йорданка Фандъкова, противниците на МОЧА е трябвло да си свършат работата преди идването на ГЕРБ на власт. Беше го заявила в отговор на въпрос от страна на общински съветник под формата на контравъпрос : “защо не го махнахте, докато бяхте на власт”?

ГЕРБ обаче са на власт в София ( без прекъсване) и в България с малко прекъсване близо 9 години. Фактът, че тъкмо тази партия играе най-голяма роля за съхраняване на съветското постколониално влияние, трансформирано в руско, дълго се оспорваше чрез маргинализиращо редките забележки ( от рода на тази, която четете в момента) премълчаване на очевидния факт. 

Едва сега стана безпощадно ясно покрай скандала с отравянето на Скрипал във Великобритания, че вместо Белград да се присъединява към евроатлантическа София в своята позиция спрямо Русия , се случва обратното: проруска Сърбия присъедини България към себе си. В Лондон един политически наблюдател написа прозорлива статия колко важни са някои паметници за руското влияние на Балканите – дори още преди да ги има. 

Кога ли ще прогледнат нашите съюзници в това отношение и по адрес на страната, в която съветската монументално демонстрирана доминация се възприема от техния Бойко за непоклатима даденост ?

1044866_647007825327088_297445710_n

13 мнения за “Призракът на Милошевич в Белград и МОЧА от плът и кръв в София – срамнителен анализ”

 1. За току-що въведените санкции срещу, общо 38 олигарха от ОПГ Озеро и ко на ввп и висши кремльовски чиновникам плюс 15 държавни раззийски компании предполагам всички знаят. Има и още серия по-дребни новини които няма как да се харесат на родните петоколонци и полезни идиота. Не мога обаче да не отбележа една от тях-Сергей Скрипал е излязал от “критическото състояние”. Обещал е, тия дни по Великден, лично и начело да прати на мнителният баце, неопровержими доказателства, с подпис и печат на отровителя-руски агент.
  Има и едно утешително инфо. Мечка, “адресно регистрирана” в Латвия се е опитала на разруши граничната ограда с раззия търсейки “политическо убежище” в матушката.
  Колкото-толкова. Каквото-такова. А хич!

 2. Ха-ха…
  Точно Йорданка Фандъкова пази МОЧА. Като учителка по РУСКИ от Самоковските села.

  Без него се обезсмисля животът ѝ и професионалната ѝ кариера. Като учителка. Пада до нивото на учителка по френски, например.

  Само като погледнете колко е смотана, надежда загубете, както се казва.

  Срутване му е майката. През зареждане и през нощта срутване – за радост на населението.

 3. Колкото и паметници да бъдат построени на комунистически лидери и диктатори,НИКОЙ И НИКЪДЕ не може да достигне нивото на България.Мрежата от съветските символи на окупацията в България е така надеждно развита,че дори нито един западен наблюдател не повдига поне от интерес този въпрос.България е феноманална държава с феноменален народ.След много години този феномен ще бъде изучаван като нещо непознато за човешкия мозък.Засега фактора Альоша не се изучава дори от комунистите.Не се знае дали в Русия има 85 паметника на Сталин,дори и на Ленин.Да,много причини има всеки да се смее на Русия,да я иронизира и пр.,но България е водещ обект за подигравка.Не е възможно нито един държавник,дипломат или политик да не знае за този идиотски феномен в България.По какви причини никой не проявява дори елементарно любопитство към тази система на тотално унижение и нецивилизованост,никой не казва…..Размерите им пък са нещо уникално.Има наложен някакъв фалш в отношенията към България.Как може нито един проедставител на ЕС и НАТО да не се впечатли от нито един Альош,особено тези в Пловдив,София,Варна… Как нито един от тях не се запита-абе какво прави тази ненормална държава в ЕС и НАТО ,която денонощно се осветява от символи на чужда окуапция.Ние сме издигнали в нашата политика принципите на свобода и независимост,а един от нашите членове издига агресията и окупацията като символ на своята държавност.Странна работа….

 4. Да се очаква нещо друго от една руска учителка, която винаги е била партиен кадър на номерклатурата в НРБ през последните 20-30 години е меко казано нереално. Явно е че “партийното” е било водещото през цялото време докато е била назначавана от “партийните” ѝ началници.
  А освен това фандъкова е забравила ,че преди да припари в кметството , бяха съборени мавзолея, беше изместена БКП в новата централа на Позитано, около МОЧА можеше да се разхожда спокойно и да се “рисува” по него преди да се “настани” ГЕРБ в кметството на София…..и още…. и още.
  А сега при “управлението” на фандъкова никой не може да “порисува” на МОЧА ,защото е ограден от камери, “подарък” от “братушковият” ѝ начальник Путлер, и освен това МОЧА е обграден от копоите от милицията, които не дават да се припари до сталинисткият тотем на колониалният тоталитаризъм, точно срещу Климент Охридски.
  Което показва ,че не само ,че фандъкова НЕ е направила НИЩО за премахването на поне един комунистически или савецки тотем в София,през последните 15 години откакто е в кметството на София, но сега МОЧА се охранява от нея дори повече ,отколкото по времето на любимият на нея и на “партийният вождь” – винету , тодор живков.
  При нейното кметуване се увеличават САМО комунистическите, савецките и русофилските “паметници”, които , в допълнение към всичките предишни рублофилски “паметници” строени след 1878г., и особено след 1944г., затвърждават убеждението ,че София е един само поредният колониален ,рублофилски, губернатоторско-провинциален “център на путлеристката империя на Балкнаните! А и не се виждат и някакви видими европейски проекти и връзки на фандъкова с другите кметове на столиците на държави от ЕС, за последните 15 години от “пребиваването” ѝ в кметството на София . Посоката и е предимно север-североизток, също като на “евроразвитият вождь” – винету!

 5. Излиза, що ли не съм изненадан, че според ЧЕРВЕН кольо, само в БЛОГА НИ не одобряваме изметването на баце. Мъжки обеща в Брюксел, че ще гони раззийски “дипломати”, и по човешки, га се върна в столицата, забрави да изпълни думата си.
  http://focus-news.net/news/2018/04/06/2508537/ria-novosti-blizo-90-ot-balgarite-odobryavat-pozitsiite-na-pravitelstvoto-si-po-sluchaya-skripal.html

 6. За съжаление СССР не го родиха руснаците. Но това май не е интересно??

 7. Какво е общото между МОЧА и проф. Юлия Кръстева?
  Без МОЧА беше невъзможна и сагата проф. Юлия Кръстева!

  СТИГА!
  /Share on Facebook/

  Добре ни разлайваха с досието на проф. Юлия Кръстева !
  Добре ни разлайваха библиотекарите през целия Преход, четейки досиета на доносниците!
  Но… на МЪРТВИТЕ доносници ЗАБРАНИХА да се четат досиетата!Защо ли?
  Дотук добре, но…”Много добре , не е много на добре!”
  Защото :”САМО ПОЛОВИНАТА ИСТИНА е ПО-ГОЛЯМА ЛЪЖА и от ЛЪЖАТА!”
  Каква е ЦЯЛАТА ИСТИНА за ДС и БКП?
  Лозунгът беше пред очите на всички:”ЩИТ и МЕЧ на Партията”!
  Който сега е закрит зад МРЪСНОТО мъгляво ПЕРДЕ на ЦЕНЗУРАТА!
  Решетникова Боколандия в ЕС е на ТОТАЛИТАРНОТО 109-то място по свобода на
  медиите,словото и мнението!
  И съвсем НЕ СЛИЧАЙНО на МЪРТВИТЕ доносници ЗАБРАНИХА да се четат досиетата! Защото БСП и ГЕРБ,
  са двете страни на една и съща монета! На БКП!

  Няма да изреждам предците-мътъвци на лявата БКП-БСП : Станишевци, Велчевци, Първановци,
  Премяновци,Жабляновци…
  От дясната ВКП-ГЕРБ ще спомена само трима:
  Дядото-Шумкар на Лиляня Павлова е на най-дългогодишният член на ЦК на БКП,
  обявена СЪС ЗАКОН за ПРЕСТЪПНА ТЕРОРИСТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ!
  Борисов е разтривал ушите на най-дългогодишният диктатор в Източна Европа! Тодор Живков беше и
  Генерален секретар на БКП,обявена СЪС ЗАКОН за ПРЕСТЪПНА ТЕРОРИСТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ!
  Бащата на Цветанов е най-доверено лице и личен бодигард на Григор Шопов!
  Шеф на ДС, “ЩИТ и МЕЧ на Партията”!
  На БКП,обявена СЪС ЗАКОН за ПРЕСТЪПНА ТЕРОРИСТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ!
  Но за ПРЕСТЪПНИЯТ Триумвират Борисов-Цацаров-Пеевски, законът е “ВрАта у пОле”!

  Днес, кой е ЩИТ и кой е МЕЧ?
  Дали лявата БКП-БСП и дясната БКП-ГЕРБ?
  Дали ДС-ДПС и ДС-ОП?
  Преценете сами!
  Доносниците?
  Добре!
  Но…”САМО ПОЛОВИНАТА ИСТИНА е ПО-ГОЛЯМА ЛЪЖА и от ЛЪЖАТА!”
  По- точно:” пОЛОВИНАТА ИСТИНА е НАЙ-ГОЛЯМАТА ЛЪЖА!”
  СТИГА скривани ИСТИНИ!
  СТИГА явни ЛЪЖИ!
  П.П.
  1:1 В НАЧАЛОТО бе Словото;

  1:3 ВСИЧКО това ЧРЕЗ НЕГО СТАНА; и БЕЗ НЕГО не е СТАВАЛО НИЩО от ТОВА,КОЕТО е СТАНАЛО.

  1:4 В Него бе ЖИВОТЪТ …на ЧОВЕЦИТЕ.

  ЦЕНЗУРАТА е НАЙ-СИЛНОТО оръжие на всеки ТОТАЛИТАРЕН режим!
  На нашата ХИБРИДНА демокрация-СЪЩО!
  А ПОЛОВИНАТА ИСТИНА е НАЙ-ГОЛЯМАТА ЛЪЖА!
  СТИГА!
  /Share on Facebook/

 8. По темата.

  Историята е точна наука. Има описан факт и това е.

  Другото е руската гледна точка. Можело и така да пише в “Большая советская энциклопедия”, но не било точно така. Защото било иначе.

  Нали, посраник Макаров?
  Защото руската история е като калейдоскоп.

  Руски свини, жалки сте!

 9. Макаров,

  Какво стана със славянството?

  Като гледам началника ти Лавров – толкова чист славянин, че чак да му се отщят на човек и славянките, и всичко руско.

  Нали, руски боклук? Продължавай да действаш – и жабите ще ви намразят тук.

 10. Славяни, ха-ха. Няма по-обидна дума.

  Всъщност, може би има още една по-обидна – руснак.

 11. Бившия британски посланик в Белград написал статията в Гардиън е безспорен познавач на Югославия и региона. Прав е за всичко.
  Проблема е че демократичната част от България няма никаква реална подкрепа от Запад в сравнение с кремълската подкрепа за русофилските организации.
  Спасението ни ще дойде чак когато Путин падне от власт като му дойде времето. Песимистично, но засега е факт.
  ДАНО Вашингтон реши, че има нужда от нас някой ден и да не е вече късно.
  Дано се появи някакво истинско дясно в тази територия.

 12. ВИЛ МИРЗАЙНОВ, руският химик,създал новичок.
  Роден 1935 г., работил с десетилетия за руската (под прикритие на “съветска”) тайна химическа програма. През 1992 г., с още двама колеги, той решава да публикува ИСТИНИТЕ за разработваните и прикривани неща. ЗАЩОТО КРЕМЪЛ ЛЪЖЕ, КАКТО ВИНАГИ, прикривайки ги, независимо, че след съветския край през 1991 г. се присъединява към международни договори срещу химическото оръжие.
  Пускат статия за продължаващото тайно разработване на ЧЕТВЪРТО ПОКОЛЕНИЕ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО МОЩНИ ХИМИЧЕСКИ ОТРОВИ. Статията веднага е забранена и покрита. Той е арестуван, в затвора, после направен под домашен арест. Но оттам успява да се измъкне и избяга в САЩ.
  Тримата ОЩЕ ТОГАВА заявяват, че под контрола на КГБ са разработвани няколко свръхсекретни вещества, едното от които НОВИЧОК, пазени под дълбока държавна тайна. Те също казват, че руските генерали, продължаващи да движат тайната програма, продължамат да ЛЪЖАТ пред света, че няма такова нещо. Това е част от политиката на прикриване.
  Той също казва, че друга страна не разработва такова нещо като новичок, нито пък употребата му, като в Англия, може да стане без РУСКО ПРАВИТЕЛСТВЕНО РЕШЕНИЕ И БЕЗ ТАКОВА АНГАЖИРАНЕ НА ХОРА, В ОПЕРАЦИЯ И Т.Н.

  Вил Мирзайнов:
  Правителствена политика е ДА СЕ ОТРИЧА ва новичок.
  Новичок се знае само от няколко души на върха в русия, може да бъде “приложен” единствено чрез решение от тях.
  https://www.bbc.com/russian/features-43429973

  Вил Мирзайнов:
  “Само Русия може да бъде зад атаката във Великобритания с токсина”
  https://www.reuters.com/article/us-britain-russia-scientist/only-russia-could-be-behind-u-k-poison-attack-toxins-co-developer-idUSKCN1GP2ZK
  http://www.abc.net.au/news/2018-03-14/only-russia-could-be-behind-uk-poison-attack-toxin-inventor-says/9546298

  Вил Мирзайнов за новичок:

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.