Може ли химическата атака на Асад край Дамаск да стане негов Пърл Харбър?

ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНЕ ЛИ ХИМИЧЕСКАТА АТАКА НА АСАД КРАЙ ДАМАСК В НЕГОВ ПЪРЛ ХАРБЪР?

Употребата на химическо оръжие в Сирия срещу контролиран от врагове на сирийския режим район е на път да се превърне в детонатор на ескалация на американското военно въвличане конфликта буквално дни, след като президентът Тръмп изненада собствените си съветници с изявление, че смяда да оттегли американските военни от този театър на бойните действия. Сега се случва точно обратното: броим часовете, които остават до обещание вече от Тръмп отговор на химическата атака всрещу град Дума, за която отговорността е на сирийския режим. Кой друг би могъл да извърши подобно нещо срещу упоритите му врагове, окопали се там?

Именно поради абсурдността на предположението, че някой друг би го направил, Москва избра да адвокатства на Асад с тезата, че всъщност нищо подобно не се е случило. Но САЩ, Франция и Великобритания са твърдо убедени във вината на сирийския режим. Австралия посочи, че и Русия няма как да избегне отговорността.

 

За разлика от ядрената война, каквато никога не е избухвала и е по-вероятно да не се случи заради разбирането на ядрените държави колко фатална може да бъде тя дори и за победителите в нея, необявените химически войни практически не са спирали откакто са започнали по фронтовете на Първата световна война. Можем само да се чудим на факта, че през Втората световна война те не се разраснаха, каквито очаквания е имало.

Например във Великобритания, подложена на въздушен терор от нацистка Германия, от най-малките деца до най-възрастните хора са били обучавани и снабдявани с милиони противогази, оказали се в крайна сметка ненужни ( нещо като неоправдан разход на средства в резултат на презастраховането). На архивните кадри се вижда как  и войниците от различни армии не се разделят с винаги носените на гърба кутии с противогази. Поне за автора на тези редове остава загадка защо въвлечените в смътносната схватка на живот и смърт военни машини са се се въздържали от използването на това относително лесно за производство оръжие за масово поразяване и дали страхът от ответни атаки с химическо оръжие не е изиграл спасителната роля в това отношение.

В най-горещия конфликт на планетата през последните години, при който гражданската война в Сирия прерасна в конфликт от регинален мащаб, употребата на химическо оръжие отдавна се е превърнала в рутинен факт. Можем само да гадаем със задна дата, дали другиет виден аребски социалист , иракският диктатор Саддам Хюсеин, родоначалани на употребата на химическо оръжие в региона ( не само във войната с Иран, но и срещу собственото население за потушаване на бунта на курдите в Халабджа през 1988 г.), щеше да постави рекорда в тази област, ако беше оставен да властва. Но в момента Сирия определено е теренът, където по брой химически атаки е счуен този печален световен рекорд.

Да, джихадистите също са сред заподозрените. Към тях има реципрочни обвинения. Главният заподозрян обаче, е самият сирийски режим, закрилян от Русия, която също така рутинно отрича от името на Дамаск клиентите му да използват забранениете отрови като оръжие за масово поразяване.

С какво сегашният случай на обгазяване в Дума е по-различен от досегашните, че разгневи до такава степен Тръмп и промени буквално в противоположна посока намеренията му за (не)намеса в конфликта?

Ако не броим грозният спор дали жертвите са много или повече от “обикновено”, както и доколко значим като процент сред тях е броят децата, главната улика срещу Дамаск е нанесеният от въздуха химически удар. Бунтовниците дори и да искат да извършат “провокация” от такъв род ( за да дискредитират “невинния” Асад и неговия покровител Путин?), както се твърди в руските пледоарии в защита на Асад, те просто не разполагат нито със самолети, нито с летища. Иначе всяка достатъчно боеспособна фракция от воюващите страни може на теория да превземе някакви складове с химическо оръжие, но за онези, които нямат свои военновъздушни сили авиационните бомби биха били напълно неизползваеми.

Можем да теоретизираме дали Башар Асад,  решен на всяка цена да избие от ръцете на бунтовниците насоченият от Източна Гута към главата му пистолет, не е поставил Москва пред свършен факт с бомбардировката над Дума в този близък до столицата бунтовнически район и дали изобщо подобна вероятност е за вярване. Сигурно е само това, което виждаме: Москва обявява за измислица бомбардировката на базата на доклади на свои военни на този терен, където няма независими наблюдатели. Доката западните разузнавание се позоват да свои данни за засечен сирийски самолет – истински “димящ револвер” на мястото на престъплението.

Вместо да избие въпросният пистолет от ръцете на врага пред неговата порта, Асад си навлече гнева на “тежката артилерия”. Заявлението на Тръмп, че ще има отговор на това предизвикателство независимо от решението на Съвета за сигурност на ООН ( т.е. независимо от руското вето) е стъпка, от която няма връщане назад. Употребата на химическо оръжие е прекрачване на международна забрана, която позволява подобна реакция в рамките на съществуващото международно право и влече след себе си наказателни последици.

Остава да видим какво точно ще бъде възмездието и дали този път самият Путин няма да съжалява, че голямата му победа на главен диригент в сирийската какафония ще се обърне в някакво подобие на предизвикателството на имперска Япония с бомбардировката над Пърл Харбър през декемдври 1941 г., мотивирала президента Рузвелт и американците да се ангажират военно в един конфликт, в който дълго отказват пряко участие.

 

28 мнения за “Може ли химическата атака на Асад край Дамаск да стане негов Пърл Харбър?”

 1. Две неща ме радват този ден!

  1.Изключително острото изказване на американския представител в ООН Ники Хейли по адрес на режима в Русия (така го нарича)

  2. Сгромолясването на рублата за втори пореден ден. Ако продължи така още 10 дена и ще настъпи хаос в Мордор.

 2. Нямам никакво съмнение, че изявлението на президента на практика е категорично заявената позиция и намерение на държавата САЩ. Ето защо Щатите са велика сила, ето защо са пример за работеща в полза на целия свят демокрация. Принципите им са непоклатими; институциите, натоварени със спазването им, желязно ги отстояват. Никога и нищо не е оставено в ръцете само на един човек, защото така диктува здравата житейска логика. Много хубавичко ритнаха канчето на ЮНЕСКО. Съвсем уместно светват НАТО, че не е редно да се изживяват като треторазрядно НПО. Идва ред и на ООН. С него като се разправят, играта направо заспива. И тогава Рассията яко ще увисне насред нищото. Щастливото събитие не е далече, ще го доживея този прекрасен момент.

 3. Еми хмммм за съжаление никой не вижда бъдещето а то не винаги е пред нас. Понякога нещата вече са се случили. Да благодарим на Всевишния, че е толкова силно ангажиран с нашето оцеляване. Червените ракети ще умрат в леговищата си. Синия гигант ще се изправи в цял ръст и Бог ще победи, защото е Непобедим! Амин!

 4. Към ИВАНОВА:
  „Щастливото събитие не е далече, ще го доживея този прекрасен момент.“

  Сигурен съм, че ще го доживеете. Вие, аз и всички съмишленици. Но още по-добре ще бъде, ако в четвъртък у нас се даде категоричен отговор на дилемата „СЪЕДИНЕНИЕ ИЛИ РУСИЯ“ и стане това, което така силно желаем и от толкова време очакваме. ДА БЪДЕ!

 5. Още от сутринта брата на социалиста Агафари , беше в НТВ. Повтори всички болшевишки мантри и пропагадност на БКП,КПСС,ДС и КГБ срещу “американският империализъм”! Върна се даже и до Виетнам, но пък все пак “забрави” за Корейската война. И накрая тоя баасистки пропагандатор – алгафари, който вместо да си ходи в Сирия , и да подпира така любимият си “вожд” -НЕлегитимният военнопрестъпник, тиран и узурпатор Асад, започна даже да заплашва САЩ и НАТО, ако бомбардират военнопрестъпниците на Путлер ,Рухани и Асад за химическата атака във Дума.
  Вместо да се обяви в защита на своят сирийски народ, като дългогодишен “бежанец” от Сирия в НРБ, алгафари съвсем очаквано защити НЕлегитимният военнопрестъпник Асад, защити използването на използването на оръжия за масово поразяване от него!
  В Сирия никой друг НЕ е използвал химическо оръжие ,освен Асад и подкрепящият го Путлер. Град Дума е обсаден от 4-5 години от асадските и иранските бандити и Хизбуллах, и няма начин покрай тях да е преминало химическо оръжие. От години в град Дума и цялата Източна Гута има недостиг на храна заради обсадата ,особено през зимните месеци, и има жертви от недохранването и болестите свързани с него. Няма как при липсата дори на храна през последните 4-5 години, бунтовниците в град Дума да “произвеждат” химическо оръжие. И …. ако предположим, че все пак някак си противниците на Асад , които са под дългогодишна обсада, са успели да се снабдят с химическо оръжие , то е НАЙ-логично да го използват срещу наемниците и башибозука на Асад , Путлер, КСИР и Хизбуллах , а не срещу себе си!
  Няма никаква логика да хвърляш ОГРОМНИ усилия , за да придобиеш забранени оръжия за масово поразяване, да ги превозиш през непробиваемата дългогодишна обсада на изродите на Асад, и след това…….. и след ВСИЧКО това да ги използваш не срещу тях , а срещу собствените си цивилни ?!?!?!?!?
  Едва ли има въобще няКОЙ да повярва на подобни безсмислици на путлеристките пропагандатори в НРБ , и в Сирия!
  Наистина е необяснимо ,как според путлеристите , в град Дума няма дори храна и достатъчно обикновени оръжия ,заради обсадата, а пък има всякакви забранени оръжия?!?!!?

 6. Posted by асадичок | април 10, 2018, 19:23

  Някой храни ли изобщо някаква илюзия колко долна, гнусна и хибридна роля има “нова” в медийното пространство у нас?
  Нали не си мислиш, че тоя Алгафари присъства там и ръси баасистки простотии по собствено и единствено лично желание?
  Той е КАНЕН ТАМ, приятелю – с разрешението и съгласието на цялата кохорта медийни началници, управители, редактори и т.нат.!
  Че даже може и някой лев хонорар да изкрва (за участието си).

 7. Такива алгафаровци не са били никога бежанци.Те са координатори на доставките наркотици-оръжие.

 8. Добре де, KRASNOSELSKI и БЪЛГАРИН ,защо ние четящите този блог търпим това?Червени,мазни,PR цървули от Дамаск дошли тук / по линия на ДС/ за да определят мнението ми.И говорят без срам от мое име за Дър

 9. Нищо хубаво няма да излезне от тази ситуация. Не разбирам какво радва част от коментаторите. Руснаците са до стената по няколко параграфа, но за света и глобално обвързаната икономика нямат никаква полза от директен военен конфликт между US и Русия. Нито ще бъде кратък, нито е толкова предвидим – както не е бил никой голям конфликт, а този ще е голям. Притиснатият до стената е способен на всевъзможни дивотии. Особено когато говорим за страна, в която изглежда мисленето на огромната част от хората е тотално изкривено и с мира не се справят особено.

 10. Поздравления за ИВО, за отново актуалната тематика и поднасяне.
  Ще удари Америка по Асад, много вероятно, но може и да не се забърка в голям конфликт, че й натежаха пак разни работи с русията из Източната Европа, около Китай там далеко покрай морета, покрай русия-китай заедно, и къде ли не, а и в средата на Африка, където все гинат Американски Момчета да оправят на другите бакиите, и после… само знамена върху ковчези…
  ТРЪМП: САЩ НЯМА ДА СЕ АНГАЖИРАТ В ГОЛЯМА ВОЕННА КАМПАНИЯ В СИРИЯ
  http://www.dw.com/en/america-will-not-engage-in-a-huge-military-entanglement/a-43329977

  Междувременно:
  “В Америката безработен живее по-добре от работещ в Беларус”.
  Беларуски възрастен пенсионер, взел че се завърнал от САЩ пак в Беларус, след 15 години.
  http://naviny.by/article/20180406/1523029549-zdes-strashno-zhit-posle-ameriki-belorus-vernulsya-cherez-15-let-i

  БИВОЛЪ – АТАНАС ЧОБАНОВ:
  Милото, сполучливо, семейство Върбакови, с фирмата си Петролинкс Ханделс представило в ДКЕВР договорче за 14 милиона евро през 2010 г. да получи лиценз за производство на електричество чрез соларен парк край априлци. Сещаме се за семейството, сещаме се за имената, за априлци и защо идва от април. Тази “австрийска” фирма е подкрепяна от Деян Добрев, син на собственика на Булмаркет Станко Станков и Петьо Сертов, племенник на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов. Милата Гинка Върбакова била внесла в ДКЕВР и фалшив документ за 200 милиона евро като първокласна банкова гаранция, “издаден” през мошеници от Италия.
  Сещаме се за фамилната работилница “сертови”, фамилно хора на ДС-ДАНС, червени комуняги и тъй нататък, сещаме се и за Австрията и Виената, дето червеното комунячество след Втората световна направи страната да остане “неутрална”, та да може да бъдат изнасяни там комуняшки мангизи, хора, пари, бизнесчета. Руски, български, чешки и какви ли не още… Комбина до комбина, безкрайно кълбо…

 11. Мернах коментар на официалната позиция на правителството в Тел Авив в рускоезичен ресурс базиран в Израел. Писан по всичко изглежда от одесчанин емигрирал в обетованата земя. По повод твърденията на асадистите, че от 8-те израелски ракети изстреляни от Ливан онзи ден по базата Т-4, 5 са били прихвани и унищоожени, властите официциално заявяват: Не сме пускали нищо него ден. Не е прихваната нито една ракета. Всички са достигнали целта си.

 12. Русия се гърчи в конвулсии! Треска ги тресе Джуджека и КГБ къртицата Борисов! Путин НЯМА печеливша позиция!” Озверелите от глад руснаци ще обесят Путя, както направиха италианците с Мусолини. Това го знае и Путя. Но май преди това ще го гръмнат олигарсите, чийто милиарди се изпаряват! Ако Пут.ин сам не се гръмне , като Хитлер… Къде ще се крие КГБ-къртицата Борисов , като вече има “черен печат” от Белия дом? Май при Тато си Живков…

 13. Милчи като Путин или се хили като Путин в нови гащи…

 14. След като долното, преведено е на български го пише флагманът на жълтата кремълска пропаганда- “Московский Комсомолец” правете му сметка какви са шансовете на блядовете при евентуален конфликт в Сирия.
  0000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000,0
  http://focus-news.net/news/2018/04/11/2509767/moskovskiy-komsomolets-konfliktat-v-siriya-s-kakvo-rusiya-mozhe-da-protivostoi-na-vms-na-sasht.html

 15. Може , и Дай Боже ! А след това >>>каскада от възмездие – до логическия завършек И за “консилиерито” на Чудовището асад .

 16. @ Любо Кочев.Търпим,защото продължаваме да сме мачкани от тяхните началници.Съветската окупация доведе до дълбоко разделяне народа ни на правоимащи и РАЯ.След 10 то ноемврийския преврат,политическата власт беше трансформирана/не изцяло/в икономическа и медийна.Продължи манипулирането на “матриала” с тройна сила и ето ни тук-разединени,разпарчетосани,обезверени,примирени.Младите,виждайки продължаване на комунистическото управление с други средства,си вдигнаха дърмите,казаха на Гергина за панаира и ти да видиш…

 17. @ИСА: съгласен съм с опасенията формулирани от Вас, но… Настъпи момента за силни, точни и добре претеглени ответни действия. Не може Запада и инститициите му (НАТО, ООН) да отстъпват до безкрай и да си затварят очите. Това означава да дадат сигнал, че в името на кратковременен комфорт дават зелена светлина на Путин за още и още брутални настъпателни стъпки. И така Путин ще продължи да завзема старите зони на влияние и ситуацията само ще се влошава (и все повече ще напомня тази преди WWII).
  Създаването на ясно изразен и териториално локализиран конфликт в Сирия, открито между големите играчи, ще бъде с ефект подобен на Виетнам, Камбоджа или Афганистан. Ужасно е за местното население (в близък план), но ще прекара границите в глобален план.
  Риск има, но бездействието само ще повиши опасността.

 18. @G_G,
  Ако наистина конфликтът е “ясно изразен и териториално локализиран” – съгласен съм. Въпросът е дали няма да ескалира, което не е трудно да се случи, като се има предвид какво мазало от всевъзможни военни има там сега.
  А иначе – туитовете може да не са толкова разнопосочни – аз ги разчитам като заплаха от по-силния, съчетана предложена алтернатива с подаване на ръка. Т.е – ще ядеш ли бой, или да ти помагам.

 19. @ИСА: много е трудно да се правят заключения, поради недостига на надеждни данни. Това, което изтича в СМИ е само “върхът” на айсберга. Съмнявам се, че в момента има повече от 10 човека в света, които да знаят реално каква играе Тръмп, дали е луд, гений, тъп или простак, дали е марионетка на Путин правеща театър или реално е извънсистемен но независим играч. Ние със сигурност не можем да направим базирана на надеждна информация оценка.

  При всеки минимално разумен сценарий конфликтът ще е териториално локализиран. Нелокализиран конфликт между ядрени супер сили е краят на света. Няма реален гарант за оцеляване. Това го знаят всички. Ако някои от големите играчи е толкова луд, че да не го съзнава, можем само да се опитаме да живеем възможно най-добре във времето с което разполагаме.
  Извинявам се за черния Епикурейски хумор.

 20. @G_G

  Не че носи оптимизъм, но повече от 10 са хората, които знаят ‘играта’ на Тръмп; ако липсата на компетенция в повечето статегически значими области може да се нарече игра. Затова тези 10+ все броят ‘the adults in the room’, и чат-пат има потрепервания при излизането на хора като МакМастър.
  Публиката май гледа в погрешна посока. Вчесаното севернокорейче не може да се протегне както иска, но без съмнение е в състояние да покоси градина в близост. Затова Япония му мисли.
  Но щом стана дума за черен хумор, няма да е сценарий, ще е нещо като недоразумение около безуморния онлайнър Тръмп (sorry, bad spelling. Bang.)

 21. @EVERYONE ELSE: Също като Вас и много други и аз не харесвам личния “bully” стил на Тръмп. В скорошно интервю престарелият Джими Картър каза, че определено не мисли, че в този момент САЩ имат нужда от “jerk” за президент. Традиционен и устойчив в посланията си политик би внасял повече спокойствие в лагера на НАТО и ЕС.

  Но… Тръмп реално е много труден за оценяване. Хаосът при него е типичен бизнес похват и във висока степен той се чувства комфортно в него. Той се опитва да използва непосредствените “панически” реакции на другите държави и институции за да предизвика непремерен ход от тяхна страна, след това отново променя позицията си и ползва променилият се баланс като leverage. Реториката му за NAFTA, мита, стени и т.н. за сега корелира с растеж на икономиката и работните места в САЩ. Може да се окаже, че ефекта е само кратковременен и в бъдеще ще има бумеранг ефект на рецесия, но за сега икономическите анализатори не са единодушни.

  Големият въпрос е дали в момента е марионетка на Путин или не. Поради разнопосочните сигнали и дела, също може да се правят само догадки. Да се надяваме на по-добрият сценарии.

 22. @G_G
  С думите на Streetwiseprofessor: “People find Trump confusing because he plays both good cop ‘and’ bad cop. Sometimes in consecutive sentences.”

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.