Светът в очакване каква въздушна тояга ще избере Тръмп за “животното Асад”

За пръв път от началото на пряката си намеса в Сирия през есента на 2015 г. Путин изпадна в състояние на губещ без полезен ход, чрез който да създаде впечатление, че пак се е измъкнал или дори е победил. Случват се и невероятни неща в международното политика, но би било повече от неочаквано, ако очакваният американски военен удар срещу обекти на сирийския режим не се състои.

Веднъж заявил, че наказателен отговор на химическата атака срещу град Дума ще има без значение дали някой някъде по света е против това, американският президент не може да направи друго, освен да изпълни заканата си. В противен случай би се “гръмнал в крака”, както казват самите американци. А Тръмп не е такъв човек, обича всеки милиметър от себе си.

Не знаем единствено параметрите на предизвестената новина с каква въздушна тояга Тръмп ще накаже “животното Асад”, както го нарече. И е излишно да гадаем в това отношение часове преди да е изтекъл ултиматумът му. Но не пречи да си преговорим в какво отношение Путин настъпи американската мина този път.

Путин явно изтълкува погрешно посланието на стопанина на Белия дом, който в типичния си импулсивен стил заяви само броени дни преди химическия ужас в Дума, че на практика е загубил интерес към прякото участие на американски военни в сирийския конфликт и смята да ги отзове- колкото и да е ограничен този контингент ( ако използвам съветското пропагандно клише за “ограничения съветски контингент “ в Афганистан). 

Свикнал да се разпорежда според собствените си представи за употреба на сила, Путин няма как да не е дал зелена улица за опит на Асад да приключи с един удар висящата над главата му от години бунтовническа заплаха в покрайнините на Дамаск. Путин не само разбира, но и споделя този манталитет. Та нали самият той се разправи с чеченската столица Грозни по още по-ужасяващ начин с масирани обстрели и безогледни бомбардировки на жилищни райони, при което загинаха стотици, ако не и хиляди невинни хора, включително руски жители! Но това беше в “доброто старо време”, когато светът си затваряше очите за действията на унизената от собствената си слабост постсъветска Русия, на която тихомълком й беше позволено да си възвърне самочувствието чрез употребата на асиметрична военна сила срещу джудже като Чечня. Именно тази брутална разправа направи Путин “велик” в очите на повечето руснаци и оттогава те не могат да се наситят на властта му.

Путин междувременно се превърна в рецидивист, който се надява мекушавите западняци да не му се пречкат в преследването на целите си с брутални средства. Но дори и в случая да е бил подведен от гореща молба на Асад да го остави да извъши химическа атака, за да се отърве от дългогошното бунтовническо присъствие в близост до Дамаск, Путин не може да признае такава проява на непослушание без да изпадне в ситуацията да признае основателността на западната теза, че клиентът му не заслужава доверие и подкрепа.

Да приемем все пак почти невъзможното предположение, че Асад е действал на своя глава, надявайки се номерът му да мине, а от Москва да му се поскарат тайно като на непослушно осиновено дете без това да доведе до разрив с руските му покровители. Дори и при така хипотеза лапите на руската мечка стърчат издайнически изпод маскировачното покривало. Защото Москва многократно е заявявала, че гарантира за унищожаването на химическите оръжия в лагера на сирийския режим . А сега се “оказа”, че сирийски самолет – вън от съмнение, според американските военни, е нанесъл въздушни удари с тъкмо такова оръжие. 

Някой вярва ли, че Тръмп играе толкова сложна “ориенталска” игра първо да заявява, че напуска сирийското бойно поле, а само дни след това да отправя ултиматум за ескалиращо военно ангажиране в същия този конфликт без да има сериони доказателства от разузнавателните служби? Видно е, че Тръмп е автентично вбесен и също като Путин няма ход назад, поставяйки Кремъл в отбранителна позиция да повтаря като сгафил хулиган, че нищо лошо не е направил – защото е видял как настъпеният от него по мазола  предполагаем добряк се изправя заплашително в цял ръст и от гледката на дребничкия Путин му призлява. 

Приключва един етап от сирийския конфликт. Досега Русия и регионални играчи, като Иран, бяха оставени да се разпореждат в него заради ниската степен на заинтересованост на две поредни американски администрации. Путин разчиташе на този фактор, за да си гради авторитет на “силния човек”, отнел близкоизточната карта от американски ръце. Той обаче не е първият, който разбужда гнева на гиганта отвъд океана. 

Главнокомандващият японския флот адмирал Исороку Ямамото добре е познавал като бивше военно аташе на Япония във Вашингтон американския потенциал. Още преди японската атака срещу Пърл Харбър на 7 декември 1941 г. той заявява:  „ Ако  получа заповед да започна война, ще се боря  без оглед на последиците с всички сили 6 месеца или 1 година, за да спечеля. Но ако войната продължи втора или трета година, не виждам добър изход“.

Пита се в задачата дали покрай Путин има някой “Ямамото”, който да го предупреди с какво се захваща?

16 мнения за “Светът в очакване каква въздушна тояга ще избере Тръмп за “животното Асад””

 1. Като всеки тиранин и дребосъкЪТ (в пряк и преносен смисъл) Путин е самовлюбен самохвалко! И дори има някой “Ямамото” около себе си едва ли ще му повярва.
  Както добре знаем от историята, тираните разбират само от едно – тоягата! И отдавна е време демократичният свят да я стовари върху гърбината на Кремълския диктатор!

 2. Пита се в задачата дали покрай Путин има някой “Ямамото”, който да го предупреди с какво се захваща?
  ИМА! Достъчно е да прочете какво споделят руски военни експерти които първо уважат себе си и после публиката във флагмана на жълтата кремълска пропаганда-“Московский Комсомолец”. Предполагам, че в конкретният случай МК се е явил рупор на някоя от “кремълските кули” които не си “падат” по пут.ин и си дават сметка, че както се е засилил отиде и Педерацията и всичко произтичащо от нея. Никакъв, нулев щанс ако решата да си мерат атрибутите с янките нямат блядовете.

  http://focus-news.net/news/2018/04/11/2509767/moskovskiy-komsomolets-konfliktat-v-siriya-s-kakvo-rusiya-mozhe-da-protivostoi-na-vms-na-sasht.html

 3. Току-що Макрон заяви, че няма никакви съмнения за химическата атака в Дума. Той, още в края на май 2017г. когато кремълският ГНОМ се натисна по един незначителен повод да се срещнат във Версай заяви, че при нов опит за употреба на ОМП в Сирия, Франция ще отговори подобащо. ЕМ досега изпълнява точ в точ всичките си обещания.
  Сега, четиво от Кънчо Кожухаров защо вече дошъл денят когато кумулативният ефект от “лудориите” на психопата ввп е въпрос на технологично време да се стовари кат бумеранг върху матушката. Много мина, мъничко остана.

  http://www.faktor.bg/bg/articles/mneniya/intervyu/kancho-kozhuharov-aferata-skripal-e-kato-kriminalen-roman-s-deystvashti-litsa-nekapanata-masha-konya-i-moletsa

 4. ‘”Пита се в задачата дали покрай Путин има някой “Ямамото”, който да го предупреди
  с какво се захваща?”
  И да има някой “Ямамото”, който да го предупреди, крайното решение го взема Путин!
  И крайната му съдба ще бъде, както на всеки диктатор!
  Но защо /според мен/ руснаците ще го ОБЕСЯТ, както италианците обесиха
  ФАШИСТКИЯ диктатор Мусолини?
  Ами защото Путин е същият фашистки водач, както Мусолини!
  Без да изпадам в подродности,Партията му “ЕДИННА Русия” има абсолютно същата фащистка
  идеология и ПРАКТИКА, както фашизма.
  Видно дори от името и!
  На италиански “фашо” значи сноп пръчки! Фашизъм значи ЕДИННИ, като сноп пръчки!
  Каквито и съветници да има всеки диктатор, ползата е минимална!
  Подобен е и нашият диктатор Борисов.
  Вече и визуално наподобяващ диктатора Тато си Живков!
  Наскоро съветничката му Галя Димитрова/шефка на НАП/, го предупреди, че има откраднати
  6 млрд. данъци от НАП. Борисов я изкомандва да ги сторнира като несъбираеми!
  Понеже 6-те млрд.
  ОЧЕВИДНО данъците са откраднати от ШАЙКАТА на Триумвирата Борисов-Цацаров-Пеевски!
  След като нас ни гонят до дупка за 1 лв. неплатени данъци!
  Едва ли българите ще обесят КГБ- къртицата Борисов, но очаквам радушното му посрещане от
  Бай Ставри в ЦСЗ…

 5. “САЩ ПРИТИСКАТ СЪЮЗНИЦИТЕ СИ ДА ПОДКРЕПЯТ ВОЕНЕН УДАР СРЕЩУ СИРИЯ”
  А, бе, ние съюзници ле бехме по тия времена??.. На Америката ли, на русията си сме неккви съюзници там??
  Боко-тъпото и радко-“умното” (да не говорим за курлелии и сидеровце), само се перчат за евро-атлантици, иначе са си съюзници в главите на московията, дигайки ръчички, краченца,… а и дупенца, но тях на изток…
  https://www.wsj.com/articles/watchdog-agency-to-investigate-syria-chemical-strike-site-1523383551?mod=nwsrl_world_news&cx_refModule=nwsrl&utm_source=Newsletter+Opt-in+Subscribers&utm_campaign=aa6fd2e481-The_Foreign_Desk03_05&utm_medium=email&utm_term=0_ddc9d9dcfa-aa6fd2e481-217122581

  “ТРЪПМ ПРЕПЕГЛЯ УДАРЪТ СРЕЩУ СИРИЯ ДА БЪДЕ ПО-КАТЕГОРИЧЕН”
  Да де, ама такива “съюзници” като нашето правителство дето остават в червената кал на съюзничеството с московията – ТАКИВА САМО ЩЕ МУ РАЗВАЛЯТ РАБОТАТА НА ДОНАЛД СРЕЩУ СИРИЯ НАИСТИНА ДА СТАНЕ ГОЛЯМА.
  Не може ли бре, не може ли поне един министър тука да се изпъчи гордо и ПОНЕ НА ДУМИ да изтъкне, че Българията стои РАМО ДО РАМО С АМЕРИКАТА!?!
  https://www.nytimes.com/2018/04/10/us/politics/trump-military-strike-syria.html?action=click&contentCollection=Asia%20Pacific&module=Trending&version=Full&region=Marginalia&pgtype=article&utm_source=Newsletter+Opt-in+Subscribers&utm_campaign=aa6fd2e481-The_Foreign_Desk03_05&utm_medium=email&utm_term=0_ddc9d9dcfa-aa6fd2e481-217122581

  “БЛОКИРАЙКИ РАЗСЛЕДВАНЕТО В СИРИЯ, РУСИЯ ЗАЩИТАВА Ч У Д О В И Щ Е” !!
  https://www.axios.com/russia-vetoes-us-syria-resolution-9acc9f69-8e4d-4a5b-8c00-3ccea219855c.html?utm_source=Newsletter+Opt-in+Subscribers&utm_campaign=aa6fd2e481-The_Foreign_Desk03_05&utm_medium=email&utm_term=0_ddc9d9dcfa-aa6fd2e481-217122581

 6. Абе нашето ТРЪМП ОБЩЕСТВО какво стана, няма ли поне една дума да обели в подкрепа на Тръмп???
  Съвсем се покриха, завалиите…Стискат зъби като комунисти на разпит!
  И тяхната хич не е лесна, ееееейййййййййй!
  От една страна – любовта към Русия, от друга – същото чувство към зелените парички, приемани с охота навсякъде и от всички!

 7. ДОНАЛД ТРЪМП:

  “ГОТВИ СЕ, РУСИЯ, РАКЕТИТЕ ТРЪГВАТ КЪМ СИРИЯ”!!
  “ХУБАВКИ, НОВИЧКИ, “УМНИ” РАКЕТКИ!!
  “РУСИЯ СЕ КЪЛНЕ ДА НИ СВАЛЯЛА РАКЕТИТЕ…”
  “НЕ МОЖЕШ ДА БЪДЕШ ПАРТНьОР НА УБИВАЩО С ГАЗ ЖИВОТНО, УБИВАЩО НАРОДА СИ И РАДВАЩО СЕ НА ТОВА!”
  Къде е нашата, българска ясна позиция – КЪДЕ Е ????
  http://thehill.com/policy/defense/382600-trump-warns-russia-missiles-will-be-headed-to-syria#.Ws3wPKB90jA.twitter

 8. Много силна статия в днешния брой на Корриере делла сера прави обаче паралел между днешните зверства на Асад в Сирия и зверствата на турците преди век и половина в Батак, България…
  Крайно интересно бе да се прочете това в издание което споменава нашата страна с честота веднъж на три години и то все с негативен контекст.
  А тук – „Репортажите станали най-големия журналистически шедьовър за всички времена“ , „Обвинението-шок на МакГахан – репортерът който създаде четири държави“ , „ Хрониките разтърсили общественото мнение на Великобритания като с мълния“ и други такива.
  Посветено преди всичко на големия журналист („ от всички тези които си създадоха репутация на военни кореспонденти, МакГахан е най-брилянтния“) отразил престъпленията на турците в България…

  И се пита авторът на статията – „Ще успеят ли снимките на тези задушени дечица в Сирия да разтърсят света? Ще успеят ли малчуганът с кислородна маска и малките създания увити в бели чаршафи да събудят достатъчно атрофирали съвести?
  Джануариус, преди век и половина УСПЯ ДА ГО НАПРАВИ !!!

  http://www.corriere.it/cultura/18_aprile_10/januarius-aloysius-macgahan-bulgaria-daily-news-reporter-21cc236e-3ce1-11e8-87b2-a646d975b0f5.shtml

 9. ЗАЩО ИВО ТРЯБВА ДА ДАВА ИНФОРМАЦИЯ, А И СТАНОВИЩЕ И ПОЗИЦИЯ, ЗА БЪЛГАРИЯ ПО-КВАЛИФИЦИРАНИ, НАВРЕМЕННИ, УМЕСТНИ И ТОЧНИ, ИЗЧЕРПАТЕЛНИ ДОРИ, ОТКОЛКОТО “СЪЩИТЕ” НА НАШЕТО ПРАВИТЕЛСТВО ????
  ЗАЩО ИВО, ИЛИЯН, МЕТОДИ, ТРАЙЧО, ХРИСТО ???
  КЪДЕ Е “ПРАВИТЕЛСТВОТО” ??
  КЪДЕ Е ????
  (отговор: в ЗАДНИКА на русията)

  ЗАЩО ИВО, ИЛИЯН, МЕТОДИ, ТРАЙЧО, ХРИСТО НЕ СА НАШИТЕ ПРЕЗИДЕНТИ И ПРЕМИЕРИ ????
  ЗАЩО ????
  (Неам отговор… не ми се ще…)

  Една античногръцка, вярна приказка на Платон казва:

  “КОИТО РАЗКАЗВАТ ИСТОРИИТЕ (ПРЕД НАРОДА), ТЕ УПРАВЛЯВАТ ОБЩЕСТВОТО”
  “Those who tell the stories rule society”

  Колко време е дадено на ИВО И ОСТАНАЛИТЕ ДА РАЗПРАВЯТ НА ОБЩЕСТВЕНОСТТА НЕЩАТА?
  КОЛКО СА ТЕХНИТЕ ГЛАСОВЕ, КОЛКО СА ТЕХНИТЕ ЧАСОВЕ В ЕФИР ИЛИ В СТРАНИЦИ, СПРЯМО ОСТАНАЛИТЕ, КОИТО РАЗПРОСТРАНЯВАТ ЛЪЖИТЕ?
  НЕ Е ЛИ ПОНАЧАЛО НАПРАВЕНО ТЕ ДА НЯМАТ ГОЛЯМА ПОПУЛЯРНОСТ, ДОКАТО ПРОРУСКАТА ЛЪЖА ДА СЕ РАЗПРОСТРАНЯВА КАТО ПЛЕВЕЛ ОТВСЯКЪДЕ?
  Колко часове слуша населението техните приказки, чете ги и те му застават в главите, или… ???
  Та точно вторите, чрез безброй канали, медии, публикации, дадено време ОФОРМЯТ МНЕНИЕТО И УПРАВЛЯВАТ ОБЩЕСТВОТО. С безкрайната мантра на своя наратив: “истини” на курлелии, патреоте, “социолозе”, “историци”…

 10. Така става когато американски президент бива замесен в секс скандал. Къде бяха американците при предната газова атака в началото на войната в Сирия?

  Руските царе през годините са доказали, че им е все тая дали мрат чужди или техни поданици – важното е да пребъде тяхното царстване, пък било то и в руини.

 11. Към Rossen Iordanov:

  Росене, даваш пример за ценен пример към информираността на читателите в блога – с малко думи, много ценна информация.За което ти благодаря от тяхно име, макар и да не съм упълномощен.

 12. Предвкусвам наближаването на десерта след многогодишния junk food.

 13. По принцип Асад е повече зависим от ислямистките аятоласи от ислямистки Иран и международните терористи от КСИР, отколкото от Путлер.
  Путлер се включи във войната по собствено садистично желание, за да прави садистични “тренировки” върху сирийските градове, изтребвайки стотици хиляди. Путлер няма голямо влияние върху използването на химическите оръжия , той само “помага” за сриването на градовете. Асад ,хизбуллах и иранските терористи са тези, които винаги използваха, и използват химически оръжия срещу опозицията в Сирия, и при Алеппо ги използваха.
  Само тази година Асад използва няколко пъти хлорни варелни бомби в Източна Гута, но тогава жертвите бяха единици ,и за това нямаше никаква реакция. Но сега жертвите са много и това повдига въпроса дали и този път Асад е използвал само хлор ,или е използван и зарин , което би обяснило големият брой жертви.
  Асад използва Путлер ,за да извършва геноцид , но след като Путлер го прикрива , и даже налага постоянно вето върху разследванията за химическите атаки, то Путлер носи много по-голяма вина от Асад за това.
  В момента Асад действа в много случаи самостоятелно от Путлер или под командването на бандитите от КСИР и Хизбуллах. Той вече няма голяма нужда от Путлер, както в края на 2015г..
  В момента е парадоксално ,че Путлер също има полза от отслабването на Асад и иранските му “помощници”, над които вече е загубил голяма част от влиянието си. Още повече ,че Путлер не ги защитава от атаките на Израел,който многократно е бомбардирал терористите от Хизбуллах и КСИР, през последните 5-6 години.
  Но Путлер сам ,по собствена воля, се включи в гражданската и религиозната война и геноцидът в Сирия, и така носи отговорността за ВСИЧКИТЕ военни престъпления , за които НЯМА давност, а също така носи отговорност за възстановяването на Сирия ,което струва над 1 трилион долара. Заради Путлер войната в Сирия се продължава , двойно по-дълго. А срещу това Путлер няма никакви съществени ползи, а сега вече губи голямата част от влиянието си върху “братушките” си – Асад и ислямистки Иран, които го използваха за да заграбят властта в Сирия, която е в постоянно извънредно военно положение през последните 55(ПЕТДЕСЕТ и ПЕТ!!!) години, след военният ПРЕВРАТ на баасистите в Сирия!

 14. Явно Путин и Асад не са се разбрали. Сигурно Асад е поискал разрешение да използва химическо оръжие срещу бунтовниците в Дума, но Путин е помислил, че след последните избори, неговата Дума не му трябва. Затова е дал съгласието си. Нали и без това смята да остане пожизнен главатар на тази дива държава. И с Думата и без Думата, той може да си измисля и приема всякакви закони. Тогава защо да храни няколкостотин ненужни помияри. Разбирам го човека. Нали и нашият Боко от него се учи. Няма нужда от Народно събрание, след като един Пеевски му стига. Та значи … просто не са се разбрали хората. А сега трябва да се обясняват и на Тръмп. Ами да му пратят Шаренкова, нали му е фенка, ще му обясни кротко. Тръмп ще се успокои, а пък Асад може да опита втори удар срещу другата Дума или Путин сам ще си реши проблема с изграждане на монархията и диктатурата си.

 15. Пак повтарям да се престане с лъжливата мантра,че комунистите са мълчали на разпитите.Напротив,говорили са и това,което не е било.Погледнете историята на Сталинските репресии,прочетете за вербуваните и използувани от Цвятко Радойнов и другите…Топели са се един друг,само да отърват кожата.

 16. Към KRASNOSELSKI:
  Къде истина – къде виц, но комунистите може би наистина са мълчали на разпитите. Преди време на среща на „чавдарчета“ с „активен борец против фашизма и …“ (имаше такава отврат) последният надълго обяснява колко са го били „гадовете“, но той нищичко не им казал. Тъй като децата нищичко не разбрали от този героизъм, той накрая обобщил своето преживяване (разпит, бой): Учете и помнете наученото! Защото, ако не можеш да си спомниш нещата – голям бой ще ядете!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.