Системата се изправи назидателно срещу злополучен антисистемен играч

Арестуването на кмета на столичния район “Младост” Десислава Иванчева и нейната заместничка по обвинение в получаване на подкуп в голям размер се превърна моментално във водещо събитие в страната, в която нищо подобно не се е случвало на никой важен представител на властта. Тук арестите и делата се водят срещу онези, които са паднали от власт. Как да не е сензация да сложат демонстративно белезници на лице, което управлява петия по големина град в България, както наричат район “Младост”, най-населения квартал в София!

Гледах днес прякото излъчване на пресконференцията на Българския триумф в борбата с корупцията, както може да се нарече съвместното говорене пред поканени за целта журналисти от страна на представители на няколко институции, призвани да наказават голямото крадене в държавата. Гледах, но не до края. Колкото и да беше казуистично-скучно, говоренето на третия поред говорител ме разсмя.

Нямам предвид хумора на прокурора Гешев, който с ирония, преминаваща често в сарказъм ( когато споменаваше колко е загрижен за правата на гражданите, подлежащи на арестуване), обясни защо цялата процедура се е проточила близо 5 часа само на улицата. 

Разсмя ме представителят на екипите г-н Славчев ( цели 20 екипа са били сформирани, които денонощно са били в готовност седмици  наред да се втурнат и да заловят на място следената Десислава Иванчева, каза той ), който започна участието си в пресконференцията с “ малък упрек” към онези от присъстващите журналисти, отразявали многочасовото демонстративно задържане на Иванчева и заместничката й в центъра на София вчера. Пречили са много, скара им се лекичко той. На което глас откъм репортерите подхвърли, че журналистите са били информирани от ГЕРБ и затова са се втурнали на сцената с арестуването. 

Неловкото мълчание, последвало прехвърлянето на вината за разгласяването на новината върху управляващата партия, също не беше причината да се разсмея пред компютъра, гледайки прякото излъчване в сайта Клуб Z. Говорещият служител отправи благодарност към гражданина, подал сигнала, направил възможна цялата операция, след което възкликна:  “радвам се, че в ВСЕ ОЩЕ има  граждани, които вярват в институциите”.  

Как да не се присъединиш към такава радост? Наистина е уникално, че при всичките усилия подобен род гражданско поведение да бъде смачкано, се е намерил един доброволец да съдейства на институциите. Самите техни служители не могат да повярват, че се намира кой да им вярва.

Моя милост например, откакто един прокурор ми написа писмо, че отказва да образува досъдебно производство срещу установените от МВР хора, заплашващи ме с убийство, не съм вече такъв гражданин. И преди не бях кой знае колко активен в оплакванията от безобразията, с които съм израснал, възмъжал и остарял. Но по отношение на жалването пред институциите вече съм никакъв, понеже съм съм се убедил, за тях съм някакъв никаквец. 

Шапка му свалям на гражданина. Докато все още имам глава на раменете, защото за нея беше обявена парична награда в интернет с покана, който ме види да ми я отреже, да я снима и да я пусне във фейсбук.  

Накрая, по същество: да приемем безрезервно, че арестуваните по случая са извършили престъплението , заради което са хванати на местопрестъплението по всички правила на закона. Имам обаче само един въпрос. Щеше ли сигналът на гражданина да бъде приет толкова насериозно, ако заподозреният в корупция властник беше някой от онези, с които Борисов пътува дори в чужбина, за да показва с какви успешни, избирани от народа кадри на партията се е обградил? 

Питам, защото кметът на район “Младост” в София наистина управлява “петия по големина град” в страната, но зад него не стои партия, още по-малко пък управляваща. Добра или доказано лоша, но Иванчева е извънсистемен играч, наложен от гражданите на извънредни избори, които ГЕРБ загуби с гръм и трясък. Както и БСП. Видя се , че хората са петимни да заложат на накого извън системата и това беше много, много опасен прецент за статуквото.

Колкото и да е виновна Иванчева, бие на очи, че тъкмо тя, която внесе шум в системата на партийните номинации и реденето на постове по вертикала, попадна под демонстративния чук на закона. Извънсистемният играч се оказа единственият, към когото системата се задейства безмилостно. 

Или както се изрази образно абдикиралият моментално от подкрепата за нея Георги Кадиев, чиято партия се гордееше с подкрепата за победоносната Иванчева на частичните избори, “ не всеки протестиращ става за управляващ”.

Посланието дори е по-силно: никой протистиращ не трябва да става управляващ . В крайна сметка е факт, че онези, които не протестират, а си вървят по каналния ред в политиката, не ги арестуват, нали.

38 мнения за “Системата се изправи назидателно срещу злополучен антисистемен играч”

 1. Театрото с показното задържане на извънсистемният играч-кметицата на Младост Десислава Иванчева по ексминистърът на правосъдието Христо Иванов е: “Този филм вече сме го гледали”. Който не е един от нас, е срещу нас. Когато врагът не иска да бъде приобщен към статуквото, той се “унищожава”. Каквото и да означава това. Що ли не съм изненадан.

 2. На 25 април-сряда е третото заседание в Софийски Районен Съд-Наказателно отделение, адрес бул “Скобелев” 23, на ндчх 17036, от 13,30часа, 109-ти състав, съдия Славчев в 16-та зала.
  В тази връзка и подновявам кампанията на СИЯ “Левче за Иво”.
  https://ivo.bg/%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B8-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B0/

 3. Моите 5 стинки по темата за институциите. Преди години ограбиха жилището ми. Образуваната преписка завърши с неизвестен извършител и ефект 0. Години наред имам проблем със съсед, който вдига шум след 22:00 кажи речи всяка вечер и отказва да спре, въпреки поне 3 писмени жалби в полицията, многократни викания на полицаите на място по телефона в малките часове на нощта и т.н. За мен полицаите в тази държава нямат никаква реална власт и приличат повече на данъчни инспектори, отколкото на силова структура, призвана законодателно да следи за реда, спокойствието и сигурността. За мене, институциите в тази държава работят само, когато е в техен интерес да работят. Не в интерес на гражданите, не в интерес на тези, които са ги избрали. А случката с тази жена, мирише на постановка.

 4. Здравейте г-н Инджев,

  Тази история не Ви ли пролича на случая с Никита Белих в Русия https://dni.ru/society/2016/6/24/340338.html ?

  А и Чайка идва у нас за обмяна на опит……обмениха го….

 5. Да Гешев беше смешен, но интересното е, че разказа как се взимат подкупи от администраторите в България и го направи публично (протакане на срокове, докъто на предприемача му омръзне и си даде “дължимото”. Звъчи ми познато. Наследник съм на имот в България, но трябваше да се закупи земята на къщата от наследници, защото беше държавна собственост (не знам защо баща ми я беше оставил неплатена, може би заради липса на средства). Племенниците ми започнаха процедурата около закопуването. Документите се “губеха” 2 пъти. Изискваха се едни и същи пълномощни от мен (живея в чужбина) няколко пъти. Един път по време на отпуската ми в България ми се обади администраторка да ми се накара, че не съм попълнил правилно декларация, която след като и казах да погледне малко по-надолу се оказа, че е правилно попълнена. За да имапоследната дума администраторката ми заяви, че и нейната дъщеря живее в Щатите и знае как е там… На края, благодарение на упоритоста на племенниците ми и с моята изрична забрана да дават подкупи след всяко умишлено забавяне, процедурата, която може да приключи за 2-3 седмици беше приключена за година и половина. Както ми казват приятелите като сме на маса в България(със снизходителен, примирен и назидателен тон)”Такъв е живота в България”. Как се очаква младите българи да искат да живеят там, където постоянно са унижавани и рекетирани и където се учат от малки, че “без далавери 1 лев в джоба не може да се намери”?

 6. Срамливите, дето не “уважават” съвеЦкий диалект на българският език не са длъжни ни най-малко да се “цапат”. БЛОГА НИ е свободната територия и никой никога за нищо не принуждава. Макар че и снимковият материал е достатъчен да се види, че за плагиати, пряко сила и преди и сега в матушката са го докарвали. Горе-долу, криво-ляво с приближение, някак си.
  https://newizv.ru/news/tech/17-04-2018/nichego-svoego-sssr-voroval-vse-podryad-ot-oruzhiya-do-bizhuterii

 7. Здравейте

  Вчера прочетох някъде, че разрешителните за строеж се издават от столична община, а не са в правомощията на районния кмет. Това дали е вярно?

  Поздрави

 8. Не знам коя е Иванчева. Но знам как се действа при сигнал за искане на подкуп – дават се белязани пари. Ако тия 70 000 евро, намерени в колата на Иванчева, са същите, белязани от полицията – няма какво да разтягаме локуми. Иванчева може да е извънсистемен играч, но това не пречи да си е топнала пръстите в меда.

 9. “Рейтингите” на милицията и вишинската цацаратура са около , и под 5% “одобрение”!
  Освен това “числеността” им е 2-3 ПЪТИ по-голяма от съответните им европейски служби!
  А както разбираме само за кметицата на Младост са отделили цели 20 милиционерски “екипа”?!?!?!?
  По тази милиционерско-вишинска “логика”, би трябвало за кметицата на София да “отделят” 10(ДЕСЕТ!!!)ПЪТИ повече “екипи”, или 200 милиционерски “екипи”, които да я “следят”. А пък за баш “начальника” и “вождь” на НРБ – винету, би трябвало милицията , “антикорупционната агенТция”, ОПГ-ДАНС,УБО ,НАП …… и т.н. да сформират 100(СТО!!!)ПЪТИ повече милиционерски “екипа” , или над 2000(две ХИЛЯДИ!!!) милиционерски “екипа”, които да го следят и него , след като за една кметица са отделили 20 екипа.
  И така повече от половината милиция би трябвало да следи винету и кметицата на София, а пък другата половина от милицията няма да стигне за останалите министри и кметове на винету.
  И така в третият порционен “мандат” на винету, който е НАЙ-калинковият от предишните, всеки ден има някакви корупционни далавери, след като винету е отделил цялата милиция да следи кметицата на Младост. И не му остават милиционери, които да “следят” за кум-гейт,НДК-гейт, ЧЕЗ-гейт, …..и т.н.. И така всеки ден от порционният “мандат” на винету и калинките му!

 10. Сърцето води Иво Инджев и той много точно зададе въпроси, на които никой от изпълнителната и съдебната власт не може да отговори. Ако Иванчева е пипнала парите значи гърми, но ако не е- ще има срамен панаир в съда. Срамен за прокуратурата. Така или иначе панаирът със сигурност е бил координиран и одобрен на най-високо ниво, като знаем или предполагаме само как един министър не забеляза да се води досъдебно производство за причиняване на смърт след употреба на алкохол. Алкохолът изветря, но дали другото ще може да се забрави? Е, Иванчева попречи да се направи египетско гето в кв. Младост, но не за дълго. Пита се кой стои зад идеята да се превръщат градовете ни в гъстонаселени райони като гета? Отговорът се крие, където виждате такива сгърчени квартали.
  Не е в Швейцария или Австрия, разбира се.

 11. Cреща е имало но едва ли всички са били наясно с крайната цел. Например прави впечатление че “предпазливата” заподозряна прибира 70 000 евро в кашон на публично място-кафене в центъра на София и обcъждa тази конспирация 2 часа c посредникa – бившия кмет на Младост когото е победила на оспорвани предсрочни избори.
  Ако е постановка, работата е зле ако не е … e пo зле.Bсе пак първия вариант е за предпочитане понеже лицата са спуснати и удобно назначени, a некадърността и натягането пред началството не са престъпление.

 12. На жалката милиционерска постановка може да вярва само кръгъл идиот! Демонстрацията на мафията в стил Цв. Цв. и наследникът му ЦацАров е същита с бели конци! Милиционерските им кратуни не могат да разберат, че много, ама много им личи колко са тъпи – безнадежно тъпи!
  И тази пасмина – ШАЙКА по определението на главния информатор на мястото на събитието вчера – уравлява територията България!???? Тежко и горко ни на всички, които се намираме тук.

 13. Еманюел Макрон:
  “Не ми трябват в ЕС Балкани дето гледат все към Турция и Русия”.
  Не само за Сърбия.
  Сещаме се за боковската “външна политика”. За диктовката на Русия отново да се кланяме на Турция и целуваме феса ердогански… послушно следвана начело с боко…
  Какво по-свято от русия путинска и турция ердоганска.
  Де’й таз нашта България, не беше ли тя нейде из ЕС-то или някаквото НАТО….
  https://www.b92.net/eng/news/world.php?yyyy=2018&mm=04&dd=17&nav_id=103956

  Емил Кабаиванов, кмет на Карлово и заместник-председател на СДС, за арестуването на Иванчева:

 14. Театърът с арестуването на кметицата на “Младост” с последващите обяснения на властимащите биха били много смешни,ако не показазаха жестоката картина,че тези господа /другари/ си позволяват да правят всичко,каквото си наумят,без да се съобразяват с каквито и да са закони. Това е страшно не само за сега,а най вече за нашето бъдеще.
  “Сложихме белезниците,казват по ТВ, за да не може тя /кметицата/ да изстрие отпечатаците си по парите”. Всеки би си задал въпроса “Как ще ги изстрие,когато парите са в ръцете на полицията,а тя е в пандиза”?
  Страшно е,че днес е възможно граждани с недоказана вина от съда да се малтретират публично, докато осъдени,пък и неосъдени,престъпници да се явяват свободно където си поискат.

 15. ”Такъв е живота в България”.
  Задунайката Решетникова Боколандия!
  Което стана “безпределно ясно от реакцията на първите ни държавници при
  случая Скрипил!
  от поведението на пРезидента Радев и КГББорисов-кремълските къртици в ЕС и НАТО!
  Не се изненадах, че столичната кметица ми припомни селският кмет.
  И двамата са извънсистемни играчи!
  И двамата са пробиви в системата на властващият и до днес ленински
  “демократичен” централизъм!
  И двамата са неподвластни на партийните централи на статуквото!
  Мутрата Ценко Чоков, осигурил сигурност в селото, тероризирано от бандити
  пред очите на шуро-баджанашкото милиционерско МВР.Самият Чоков тероризиращ
  несъгласните с методите му. Но беззащитните от гаври баби, пак
  ще гласуват за него,когато излезе от затвора!
  Беззащитните софиянци, потърсили защита в извънсистемната Десислава Иванчева !
  Отчяяни от строителния тормоз на днешните номенклатурни строители на
  капитализма от ГЕРБ и БСП, които са потомци на същите вчерашни номенклатурни
  строители на социализма от БКП!
  И дори да е рекетирала комунистите-капиталисти, утре софиянци пак ще гласуват
  за нея!Защото в очите им и шопският Робин
  “цели 20 екипа са били сформирани” НЕ за да арестуват очилатата кметица!
  Опасната аресстантка е държана УМИШЛЕНО “близо 5 часа само на улицата.”
  “Ювелирната операция” УМИШЛЕНО се мунтиплицира в медиите!
  За да види не само “Младост”, но цяла България, какво го очаква всеки
  извънсистемен с системен играч дръзнал да не се подчини ни системата на
  престъпния триумвират Борисов-Цацаров-Пеевски!
  “журналистите са били информирани от ГЕРБ и затова са се втурнали на
  сцената с арестуването.”, за да го отразят по правилния начин.
  И да не би някой извънсистемен журналист, случайно да попита:
  – къде са открили тези мистериозни 250 000лв.? В офшорна сметка
  ли? В кметското чекмедже ли? В пунгика в джоба на жилетката и ли?
  И ако не са били белязани или парфюмирани, как са ги открили?
  “Парите не миришат!”
  -Или да попита, например. Не трябва ли приоритетно да се потърсят
  6 000 000 000 преди 250 000? Защо Борисов изкомандва НАП да сторнират
  6 000 000 000 лв. данъци откраднати от шайката Борисова, като “несъбираеми”?
  Нас за 1лв. нерлатени данъци ни гонят до дупка!
  СТИГА!

 16. ДО СТОЙКО ГЕНЧЕВ
  Ако мога да бъда полезен, да споделя мнението на мой московски приятел-опозиционер. Беще ни на гости точно при ареста на Никита Белих. Обобщи с една дума-постановка. И продължи. Пут.иновият режим минава нови червени линии на безпредела. Досега не се посягаще на назначените от него. Наистина-почти 2 години оттогава, НБ повлече крак.

 17. А аз си мислех че само на мен ми е направило впечатление това “ювелирно ” изпълнение нагласено от всякъде …Интересно защо не се задействат по същия начин за разкритията на г–н Инджев примерно или не се позаинтерисуват от сигналите на Бивол ,които са доста педантично изпипани с документи и пр. сигурно има и други сигнали ,но те предпочитат точно този да направят зрелищно …намирисва работата ,както беше и покушението срещу доган…

 18. Нали на чело на БГ седят тъпи селски дьонмета. И още По изпростели и изтрещели им озаконяват властта! Откога чакаме електронно правителство… В цяла Европа освен в червения Бардак се случи. Само на бат бойко не му требе такава екстра. А какво се случва в БГ? Борба с честните, почтени и съвестни хора, докато ги уморим или изгоним окончателно от всички краища на родината.

 19. Прокуратурата: екшън, простотия и антисемитизъм

  От всичко, случило се вчера в центъра на София, е ясно едно: рано или късно държавата ще бъде осъдена в Европейския съд по правата на човека и ще изплати пари на г-жа Десислава Иванчева, ако тя реши да търси справедливост там, където номерата на нашенската прокуратура не минават и действията на репресивния апарат на държавната прокуратура се намират под истински контрол от независими съдии.
  Повечето от нас не познават г-жа Иванчева, нямаме никаква представа дали е добър кмет или не, дали е добър човек или не, но познаваме номерата и действията на прокуратурата и би трябвало още като видим показните действия, камерите и светлините на прожекторите, да се сетим, че не става дума за борба с корупцията, а за нещо друго. Какво – всеки сам да си отговори.

  https://blog.veni.com/?p=5012

 20. Извънсистемен играч – може.Системните играчи, и по-конкретно от ГЕРБ, се пазят. Предишната кметица била помолена да си подаде оставката, защото не реагирала бързо, или нещо подобно

 21. Като извънсистемен играч вярно е уязвима.Защото липсва респекта на системните.Предишната кметица е помолена да напусне, защото не реагирала навреме на протести за зелените площи.Тя е системен играч. Посредникът за рушвета също бил кмет на Младост /от ГЕРБ/, но му снели доверието още през 2011 г. И сега играе като несистемен. Няма кой да му снеме доверието, нали така.С една дума, системните, поне от ГЕРБ, се пазят.Докато Иванчева се изживява като волна птица, носена от вятъра на промяната. И какъв само политически манифест издаде от арестантската килия. Понеже съм против властта, ме изпържиха. Но ще ги попилея…

 22. Разбрах , че е по-добре нищо да не се прави в нашата република. А си направил нещо , а те бият от всякъде. Да стоим , мили хора , мирно и кротко , за да можем силно да крещим !

 23. Като поднасям на господин ИНДЖЕВ извинения, за това че си позволявам своеволието, препоръчвам на всички да гледате парада на наглостта, предаван в момента по БНТ-1 – “Свободна зона” с Георги Коритаров/Румен Гечев.

 24. Приятели, давате ли си сметка, че ние всички сме извънсистемни играчи ? Системата е само за предателите на нацията и на родината.

 25. Към bay bay:

  Не се стремя към нищо подобно, но си признавам, че когато медийният експерт Георги Лозанов преди десетина години ме обяви за дисидент в българската журналистика, приех това за голям комплимент, знаейки какво предствлява падениите й. Да не си част от цялато, когато “цялото” е такова, каквото е, т.е. непоносимо за мен,е голямо постижение. Има и своята голяма цена, но тя си заслужава да бъда платена.

 26. Това е путинският модел в чист вид. Който постепенно се изгражда три мандата. Корупция от горе до долу и елиминиране на “чуждите”. И как няма да е, като Ген. майор /ха-ха/ Чайка пристига като съветски съветник при Цацаров, полк. Гундяев идва и се кара на Румен Радев като на ученичка, а последният като жалък мазохист се кани да ходи на крака при кремълското джудже. Което успя да настрои цивилизования свят срещу себе си и което изобщо не е спряло да обижда България.

  Засрамете се, властници! Вие сте срам за България и Европа! Не можете ли да проумеете – Русия никога нищо не дава. Тя само краде и ограбва!

 27. Не се разбра кой е този инвеститор,който за право на строеж има възможност да даде стотици хиляди евро подкуп. За далаверата са необходими 2 престъпни страни.
  Този,който дава подкупа очаква да получи
  многократно повече.
  Дали този инвеститор не пере пари,дали подкупа не е едно от другите му средства за далаверата,която незнайно защо наричат корупция.
  Мъглата е пълна и за тази част от мероприятието.

 28. Преди 20 години винету също го представяха за “извънсистемен”, генсек на народната милиция на “извънсистемният” “цар” Кобургготски.
  След 2001г. , след “извънсистемното” царуване на цара в НРБ, през последните 20 години, оттогава, в НРБ 15 години ни “управляват” само “извънсистемнят” цар и неговият “извънсистемен” милиционерски “охранител” – винету! След това винету пак “печелеше” изборите , като вече САМ “обявяваше” себа си за “извънсистемен” “играч”. И през следващите избори винету пак беше “навлякъл” извънсистемната си “кожа”!
  Дори сега винету се представя за “извънсистемен” “НАЦИоналпопулист” ,заедно с “извънсистемната” си “коалиция” с “извънсистемните” путлериоти.
  И даже преди 2 години винету помогна на запасният, “извънсистемен” решетников фатмак да стане “извънсистемен” ()резидент на НРБ! И вече имаме не само един ,а “цели” двама “извънсистемни” “генерала” начело на НРБ!
  При винету “системни” са само гибридната троянска путлеризация и калинковата порционност!

 29. П.П. Още една малка “извънсистемна” корекция на горният ми пост.
  По времето на тройната коалиция “извънсистемният” цар също беше основна част от “управлението”. Така че не “само” 15 години, през ВСИЧКИТЕ 20 години ,след 2001г., НРБ се управлява от “извънсистемният”цар и “извънсистемният” му милиционерски “охранник” винету.
  Излиза че само единственият “системен” играч , начело на властть , през последните 20 години е бил само – олигархски!!!

 30. Г-н Инджев, сигурен съм, че наградата да не си сред падналите е божествена!
  Това няма да го видят слепите, нито глухите ще го чуят. Това ще го познаят най-малките.

 31. Добро попадение на Инджев. Асистемните играчи няма как да се впишат в общото политическо “пространство” на отявлени престъпници. Борисов е именно един от тях. Всички си спомняме, как една какичка с високи токчета, близка до един котарак с напомпани мускули, правеше едва ли не кафе на Борисов в предаването си. Къде е сега каката, никой не знае. Единствено се знае, че любимият й котарак, не безизвестен син на бивш минисрър на отбраната, разполага с над 100 млн. евро, откраднати от еврофондовете. И, никой в следствие и прокуратура, не се задейства. Да не се окаже, че той е лоялният предприемач с афинитет към високото строителство.

 32. Пос(р)едникът Петко ДЮЛГЕРОВ
  ГЕРБАДЖИЯ ДО ДОКАЗВАНЕ НА ПРОТИВНОТО
  През лятото на 2007 г. младата партия ГЕРБ се стяга за първите избори в историята си – местните. Активистите в „Младост” се срещат със съмишленици и със съграждани, сондират мнения, водят спорове, търсят печеливша кандидатура. Нямат кой знае колко варианти и номинират председателя на организацията в района Валентин Алексиев. Бизнесмен, млад, енергичен и почтен човек. След като на редовно събрание на ГЕРБ кандидатурата му получава солидно мнозинство, протоколът е изпратен в централното ръководство на партията.
  Тук кой знае защо се намесва Лъчезар Иванов, председател на столичната организация на ГЕРБ. Зад гърба им Л. Иванов подменя избора на „герберите” в „Младост” и представя никому неизвестния Петко Дюлгеров като кандидат за районен кмет. Лидерът Бойко Борисов и централното ръководство одобряват този избор, водени от правилото „Глас народен – глас Божий”. Никой не се осмелява да им обясни, че „божият” глас е подменен. И че П. Дюлгеров встъпва в ГЕРБ, след като е номиниран за кмет.
  В районната организация назрява разцепление. Половината от членовете осъждат централното ръководство и решително отстояват кандидатурата на Вальо Алексиев. Останалите предлагат да бъде уважено решението на партийното ръководство, което седи по-нависоко и (вероятно) вижда по-далеч. Надделява второто становище с отрезвяващата позиция на един от най-възрастните активисти на ГЕРБ и основател на организацията в района о. з. генерал Люцкан Люцканов. Генералът убеждава съпартийците си, че ако започнат кампанията с междуособици, загубата им е гарантирана. „Да застанем зад общата кандидатура, а след изборите ще имаме време да изясним отношенията си”, призовават радетелите за единство и партийна дисциплина.
  За пореден път здравите сили побеждават здравия разум и след балотажа през ноември 2007 г. „Младост” коронясва за кмет Петко Дюлгеров. Победителят е родом от Кърджали, млад и симпатичен мъж, израснал в димитровския комсомол, закален в СДС и НДСВ, работил по няколко месеца в сдружение „Българска книга”, телевизия ДЕМО и Агенцията за младежта и спорта.
  Привържениците на Петко Дюлгеров няма как да знаят, че се е задържал на предишните си работни места само докато го опознаят. Защото е проявявал завидно неумение да се сработва с колегите, интригантство и чист ориенталски мързел. Тези неща в „Младост” ги научават по-късно, както по-късно идва и акълът на българина в известната пословица.
  П. Дюлгеров започва с размах ръководството си във втория по население столичен район. Сменя повечето началници на отдели в районната администрация. На срещи с гражданите дава гръмки обещания. Заявява солидни суми от бюджета на столицата. Скоро в администрацията постъпват нови служители. По-голямата част от поисканите пари е получена за сметка на други софийски райони, където не демонстрират толкова мощни амбиции.
  Година и половина след като сяда в стола на районен кмет, П. Дюлгеров може да изреди дълъг списък от мними и не свои успехи, но броят на провалите му е далеч по-внушителен.
  В Столична община и в ръководството на ГЕРБ са подадени серия от сигнали и комплект документи, които уличават „принципния” кмет в дирижиране на конкурси и в грубо погазване на Закона за обществените поръчки. В „Младост” понятието „конкурс” придобива ново съдържание. „Така ми наредиха „отгоре”, оправдава намесата си Дюлгеров. Под негова диктовка протича конкурсът за ремонта на ОДЗ № 39 на стойност 1 млн. и 600 хил. лв.
  Конкурсът за ремонт на административната сграда на стойност над 220 000 лв. кой знае защо е спечелен от… варненска фирма. И понеже Варна е твърде далеч, фирмата си наема подизпълнител от Пазарджик. Мургави работници ежедневно пътуват по три часа за и от столицата. Естествено, предвиденият в договора двумесечен ремонт трае „само” четири месеца. Затова пък фирмата-изпълнител има стабилни контакти с един от двамата адвокати, наети на граждански договор от кмета Дюлгеров и станали негови най-доверени лица за сметка на щатните заместник-кметове, началници на отдели, юристи и експерти. Възхищение пред размаха на бизнесмените-строители предизвиква фактът, че само за ремонта на няколко тоалетни са изразходвани 35 000 лв.
  Едва ли е необходимо да споменаваме, че фирмата, извършила ремонта на административната сграда, реиновира апартамента на П. Дюлгеров в ж. к. „Младост 4”.
  Още по-интригуващ е конкурсът за доставката на храна за детските заведения в района на стойност 1 млн. и 800 хил. лв. Отлаган неколкократно заради конфликт на интереси, накрая конкурсът е спечелен от фирма, в чийто управителен съвет фигурира вторият кметски довереник и хоноруван юридически съветник Володя Златев. Фирмата съвсем случайно е част от холдинг, собственост на Христо Ковачки.
  В конкурса за отдаване под наем на трафопост до блок 308 кандидатства съпругата на негов приятел, която е физическо лице. Въпреки изискванията на Наредбата, че кандидатите трябва да бъдат юридически лица, Дюлгеров нарежда на секретаря на района да промени документите за конкурса и неговата фаворитка „пичели”.
  Без конкурс Дюлгеров сключва споразумение и отдава под наем паркинга пред хотел „Холидей” в Бизнес парк София.
  Като грубо обсебва правомощията на Столичния общински съвет, районният кмет сключва договор без конкурс с друг свой приятел и му предоставя за складова база приземен етаж в 131-о СОУ. Благодарният собственик на салон за сватбено облекло дарява г-н Дюлгеров с нови костюми. И доскоро опърпаният провинциалист вече изглежда като младоженец.
  Следващото нарушение на разпоредбите на СОС е свързано с увеличаването на търговските наеми, прието през юли 2008 г. СОС приема решение наемите да се покачат с 50 % за срок от шест месеца. Дюлгеров на своя глава нарежда увеличението да е завинаги. Незаконната му заповед предизвиква негодувание сред търговците, които изобщо спират да плащат наеми, напускат „Младост” или укриват доходи.
  Привидно делови и работохолик, П. Дюлгеров не успява да се справи с проблема „конфликт на интереси”. Негова фаворитка и главен архитект на района арх. Бойка Къдрева отделя твърде много служебно време за делата на фирмата си, чийто предмет на дейност се припокрива със служебните й задължения. При друг служител П. Дюлгеров би реагирал мълниеносно. Но към Бойка Къдрева е повече от снизходителен. Премълчава невярното съдържание на декларацията й за липсата на конфликт на интереси, честите й закъснения, отсъствията („Отивам в ДАГ”), несвършените задачи и неизпълнените обещания, перманентните скандали, разпалвани с колеги от други отдели. Тя се отплаща, като кумува на втората сватба на позамогналия се кмет..
  Нескритото разделяне на служителите на свои и чужди е запазена марка за „стила” на ръководителя Дюлгеров. Пет-шест доверени лица шепнат в ухото на вожда интриги и славославия. За другите няма компромиси. Строгият, но справедлив районен кмет периодично си избира някоя жертва и за общо назидание й връчва предизвестие за уволнение или милостиво й предлага да напусне по собствено желание.
  Служителка от търговския отдел публично е обвинена във взимане на подкупи, след като кметът я сварва в обедната почивка да яде шпеков салам. Купен със собствени пари. Когато жената напуска, Дюлгеров обяснява, че нямала чувство за хумор.
  С липсата на чувство за хумор веселякът Петко опонира срещу твърденията на бизнесмени, че им е поискал само 8 % комисион. Решил да ги пробва, а те се засегнали.
  Уволнява дисциплинарно дежурния по РСС запасния полковник Нико Караников, който в почивен ден пуска в сградата бившата заместник-кметица Мариета Петлешкова да изнесе личните си вещи и да върне ключа от кабинета. Добросъвестният офицер звъни часове наред на кмета, за да поиска разрешение за влизане в извънработно време. Но Негово Превъзходителство г-н кметът не благоволява да отговори по двата си мобилни телефона и по радиостанцията. Малко по-късно в „Младост” избухва пожар в новострояща се сграда. Дежурният по район звъни през пет минути на кметските средства за свръзка, но ръководителят не се отзовава и научава за пожара едва на следващия ден.
  Подобна градивна кадрова политика нарежда кмета на „Младост” сред рекордьорите в Столичната община. Откакто е хванал управленските лостове, от районната администрация са отстранени или са напуснали по свое желание 64 % от служителите. С което г-н Дюлгеров заслужава да бъде номиниран за приза „Безпринципно ръководство 2007-2009”.
  Сектор „Екология и чистота” губи двама от тримата си служители. Екологът Сергей Дойчев 12 години работи за благото на района, но след като неколкократно защитава мнението си в спор с кмета, става неудобен. Месеци наред П. Дюлгеров праща парламентьори да го питат кога ще си ходи, плаши го с уволнение, а накрая трансформира длъжността му в държавен служител и го уволнява като непригоден да я заеме. Излиза, че 12 години екологът може съвестно да работи по трудов договор, но щом длъжността му става конкурсна за служебни правоотношения, той изведнъж губи квалификацията си и дори не му е предоставена възможността да кандидатства за собственото си работно място.
  Още по-фрапиращ е случаят с началника на сектор „Екология и чистота” инж. Виолета Дакашева. След 35-годишна добросъвестна работа, само година и половина преди пенсия, Дюлгеров предлага на инж. Дакашева да напусне по собствено желание. Без да са й налагани наказания, без да й е обяснано в какво се е провинила пред изключителния професионалист, безименния журналист Петко Дюлгеров. Инж. Дакашева ще съди нарушителя на Кодекса на труда и има всички шансове да спечели.
  В районната администрация са сигурни, че планът да бъде прогонена инж. Дакашева е свързан с конкурсите за косене на трева и за кастрене на клони в района и с невижданата досега сума от 240 000 лв., около която се разгарят страсти. Без конкурс Дюлгеров определя фирмата, която ще коси и ще сече клони, след което се провежда формална процедура по Закона за обществените поръчки, която само узаконява кметския избор. Вероятно е излишно да напомняме, че фирмата-победител, която няма техника за кастрене на дървета, принадлежи на Хр. Ковачки.
  Със служебния автомобил борецът срещу корупцията П. Дюлгеров прави многобройни курсове до родния Кърджали. Само едно отиване и връщане струват на районния бюджет разходи за 600 км. Понеже няма шофьорска книжка, след работно време бохемът Петко Дюлгеров използва и служебния шофьор, за да се развлича в луксозни заведения с красивата си приятелка. Разбира се, никъде не плаща. „Заведението черпи, г-н кмете!”
  Страсти се разгарят и в ръководния екип на П. Дюлгеров, който се разпадна, без да е сформиран. Четири месеца кметът не си говори с двама от тримата си заместници. Заплашва заместник-кметовете Мариета Петлешкова и инж. Л. Люцканов с уволнение. М. Петлешкова напуска в края на септември. Втори месец инж. Люцканов е в отпуск по болест. За по-малко от половината от мандата си кметът сменя четирима секретари на района.
  След като е изключен от ГЕРБ, др. Дюлгеров води някакво мижаво предаване по кабеларска телевизия и се усуква около прокомунистическата партийка ВМРО.
  Така протежето на политическия модератор д-р Л. Иванов твори най-новата история на район „Младост”. На гневни писма, телефонни и устни запитвания от граждани се оправдава с несъвършеното законодателство и с ограничените правомощия, които му е отредила Столичната община.
  2009 г.

 33. Да, де. Нали точно за това стана дума. Системният Дюлгеров свършва злополучно. И без прокуратурата.

 34. Смятам, че е постановка. Живея от 1970г. в Младост и това, което виждам е, че от години тече безмилостно презастрояване. Същото, което се случва по морето и в Пирин. Не зная по какви икономически правила, но и строителството влиза в икономическия растеж, с което геройкото много се гордее. Мисля си, че ще дойде момент на спукването на строителния балон, както се случи в САЩ и Ирландия 2007-2009г. и банките ще се окажат с огромно строително имущество, за купуването на което желаещите ще са малко. И ето поредната банкова криза.
  Спомням си шумния арест на директора на фонда за лечение на децата в чужбина и какво стана след това.
  Що се отнася до кметицата Иванчева моите впечатления са, че тя се опитваше да противодейства на презастрояването, като единият от начините беше да информира живеещите тук когато е надвиснала опасност от строеж, който е неприемливо близо до съществуващи блокове и сгради. На много места хората протестираха и по някога успяваха да забавят нещата. Това много пречеше на строителните акули. Ние на скоро също протестирахме срещу поредният опит да бъдем уплътнени и се оказа, че собствениците на терена нямаха нищо против да не се строи, но да си получат парична компенсация от общината. Някой ще каже, ама пари няма. Ние знаем, че пари има, но те отиват в русия.
  София под управлението на фъндъкова се развива хаотично без никаква урбанизация. Добрите примери ги виждаме в наследството оставено ни от строителите и архитектите преди повече от 100години.
  Гербаджийте не могат да преживеят загубата на изборите в Младост. Лошото е, че до процеса ще мине много време, през което Иванчева и нейния екип ще бъдат отстранени и строителната вакханалия ще продължи с пълна сила.

 35. Не знам защо, но нещо много ми напомня за костинбродската афера.

  И тогава имаше бомбастично телевизионно отразяване, и тогава имаше специална пресконференция на прокуратурата.

  Накрая всичко се оказа едно голямо нищо.

  Не знам защо, но ме глождят съмнения.
  Твърдят че има записи как кметицата си иска подкуп, как го получава. Твърдят че е светила от маркиращото мастило.

  Ами, дайте да ги видим тези доказателства де… защо ги криете. Нали я/ги хванахте. Нали на процеса тези доказателства трябва да ги предоставите.

  Иначе, няма никакъв проблем нещо да се сложи в нечия кола.

 36. Всъщност, истинските проблеми на системния Дюлгеров възникнаха, в битността му на извънсистемен. Ведно с извънсистемната Иванчева.

 37. И аз искам да попитам: къде е същата тази прокуратура, когато ремонтите в София се вършат безобразно и от едни и също фирми. При условие, че се пише на плакати колко милиона отиват за ремонти, които сигурно не струват и 100,000(например на Централна гара). По-ясно доказателство за безстопанственост-здраве. Но осъдени няма. Не знам дали Иванчева е невинна или не, но други, които наистина са виновни са на свобода, докога???

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.