Западът приветства внезапното миролюбие на др. Ким и с радост би простил на Путин също

  Защо хората са повече склонни да вярват на апокалиптичните, отколкото на оптимистичните предсказания за това “накъде върви светът”? Простичкият отговор е: заради страха, който е в основата на борбата за оцеляване на индивидите, обществата, народите и държавите.  В края на краищата и религиите, чрез които от хилядолетия се регулират отношенията в света на човеците, се крепят на страха от (божието) наказание.

Злодеите, докопали се до властта, отлично познават тази човешка слабост и я експлоатират без задръжки. Колкото повече успееш да уплашиш поданиците си, толкова повече търпение, смирение, преданост, себеотрицание и покорност ще изстискаш от тях в името на собствената си власт, която единствено може да ги спаси от най-лошото. А външният враг като правило е най-удобното плашило.

Номерът с покачаването на собствената цена чрез страховити блъфове, звучащи налудничаво, но подплатени с реален инструментариум за масово унищожение, изигра севернокорейският лидер Ким Чен-ун.  Той успя да накара целия свят да се вглежда тревожно в неговата държавица, трудно откриваема на географската и икономическата карта на света. В апогея на това свое постижение обаче, той рязко смени курса и обяви, че неговата социалистичска република няма повече да прави ядрени изпитания и направо спира атомната си програма за военни цели. Били му вече достатъчни наличните ядрени оръжия.

Това салто мортале под купола на светвния цирк моментално предизвика бурни международни аплодисменти, каквито никакви съзидателни постижения на друг световен лидер от какъвто и да било мащаб не би получил – голяма работа, че си сторил някакви добрини, на кого му пука, че си просто си вършиш работата! И Европейският съюз , разбираемо, изръкопляска чрез своя комисар по външните работи Федерика Могерини. Браво на др. Ким, да живей!

Предстои среща на новопокръстения миротворец с южнокорейския президент Мун Дже – ин, а след нея на сцената пред световните медии най-вероятно ще се появи и президентът Тръмп, който вече предвкусва “ една много хубава среща” с др. Ким. 

  Че комунистическият диктатор блъфира и си качва цената чрез ескалация на безумните си заплахи, манипулирайки лековерната ( т.е. преобладаващата) част от публиката в целия свят, беше ясно. Моя милост скромно сподели тази оценка за очевидното не веднъж писменно и в коментари от телевизионния екран. Не че държа да съм винаги прав или си въобразявам, че съм безгрешен в прогнозите си, но си позволявам да вдигна залага на прогнозата с твърдение, че номерът на Ким ще бъде повторен под някаква форма и от Владимир Путин. 

По този път са минали доста диктатори и военопрестъпници, чиито внезапен порив към смекчаване на собствената тираничност винаги кара “тревопасните” да благодарят на хищника, че ( още) не ги е изял. Примери?

Понеже наскоро един русофилски коментатор сравни в телевизионен коментар Тръмп с римския император Нерон, мога да започна илюстрирането на тезата си с този доказан параноик, убил не само доведения си брат Германик, но и собствената, дълго доминираща в тяхната връзка майка. Нерон е ужасил мнозина с жестокостта си, но същевременно се грижил за забавлението на плебеите лично като актьор, помилвал престъпници и дори се застъпвал за  правата на …робите. Как да не го обичаш, па макар наистина да е изгорил за удоволствие половината столица ( което не е доказано достоверно и до днес, но му се приписва защото отива на лудостта му)?

Но няма нужда да се връщаме чак до древния Рим. По – добре е да си спомним примерите от собствения живот, преминал под знака на страха от ядрен апокалипсис и настъпилото облекчение при последвалото разведряване, Хелзинкския процес на преговори между Изтока и Запада и дори до отстъплението от парадигмите на бруталния комунизъм с приказки за необходимост от конвергенция, един вид взаимно проникване с капитализма ( осъществено в най-чистия му вид в Китай и в по – злополучна форма в Русия). 

На героите от епохата на разведряването, като Ленид Брежнев и бандата му геронтократи, тутакси им беше простено за мачкането на собствения, чешкия, афганистанския и прочее народи. Както на Сталин му не му придиряха за някакви си милини избити и репресирани съветски поданици, понеже е помогнал на Запада да се пребори с по – голямото във военно отношение зло, олицетворявано от Хитлер. 

Към подобен фокус в ролята на внезапно прероден добряк се стреми и Путин. В това нямам съмнение. Остава да видим само как ще го изиграе и по-точно как ще изиграе мекушавите западняци, които много обичат подобни метаморфози и с радост ще се оставят да бъдат изиграни. Не случайно той няма никакъв страх от тях, знаейки много добре, че няма луди, желаещи да му доставят удоволствието да го предизвикат да се бие, рискувайки неприемливи рани.

На Путин – лошо му се пише само в случай, че собствените му поданици решат да се разправят с него. Ето защо той не им се кара, както размахва пръст на Запада. Но от добрия стар Запад няма защо да се бои. От него може да очаква само да го обича за благоволението да спре да бие малки съседи, както залюби с облекчение в момента др.Ким.

Западът много добре разбира динамиката на редуването на злото с лицемерното добро, но участва в играта в името на собственото си спокойствие. В предишни епохи съпътстващите жертви на тези приливи и отливи са ставали по-малко западни народи, като нашия. Да се надяваме, че този път ще бъдем от печелившата страна на всеобщото лицемерие, което се иска за прегръдките с палача, решил да спре да размахва брадвата, поради което му признават статута на дървосекач. Почти като бащата на Исус.  

14 мнения за “Западът приветства внезапното миролюбие на др. Ким и с радост би простил на Путин също”

 1. Прекрасно познаване на психологията и на диктаторите и на масите и на западняците.
  Къде сме обаче ний с гайдите.
  Наш баце го е обяснил най-точно: “Да се разберат началниците, ние сме лесни”. И дано, Иво го е казал деликатно, аз по-така, да не сме от страната на булката. Никога не съм си правил иллюзии, че т.н. у нас бели страни, питаят някакви чувства към народите на екссоцлагера. Нищо лично, просто бизнеса да върви и ние да не им създаваме големи главоболия. Ясно е, че предстои след дебелака Ким “укротяване” и на “опърничавият” ввп. Предстои да рзберем цената която ще се плати. Подробност от пейзажа. Дежа вю!

 2. АНОНС!
  Според отлично информиран източник НЕ пожелал анонимност на 25-ти того предстои както редят тук резервните ми компатриоти-атракцион. За тъжителят атакиста-рубофил илиян тодоров неприятни изненади, за приятелите на Иво, с обратният знак.
  Много мина, мъничко остана.
  На 25 април-сряда е третото заседание в Софийски Районен Съд-Наказателно отделение, адрес бул “Скобелев” 23, на ндчх 17036, от 13,30часа, 109-ти състав, съдия Славчев в 16-та зала.
  В тази връзка и подновявам кампанията на СИЯ “Левче за Иво”.
  https://ivo.bg/%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B8-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B0/

 3. Така е господин Инджев. Северна Корея принадлежи на Китай и Русия( и запада няма никакво право да се бърка там). Да не говорим че самата идея да имат отношения с подобен режим е против всички идеали на западните страни. Тръмп е клоун, вероятно луд, и силно се надявам съвсем скоро да бъде премахнат преди да причини още злини на този свят клатейки устойте на прогресивните сили по света. Нужни са отговорни прогресивни политици с правилни идеи в тези смутни времена. Дано Америка се поучи от далеч по-балансираните политики на Европейските страни и политическата им класа се вслуша в думите на академиците, експертите, и всички интелигентни образовани хора.

 4. Целта на пут.ин, ким, султан ердо, наш баце и вся остальная сволоч е да са на връо до дупка. С всички произтичащи от това последици. Няма кой да им гарантира, че за безкрайната поредица от престъпления, кражби, корупция, погазване на местно и международно законодателство срещу собствените им народи, а за ввп и срещу човечеството, паднат ли от власт им се дава индулгенция.Там и само там единствено ги стяга чепика. Всякакви приказки за миролюбие, стабилност, реформи и прочие и прочие са бля-бля-бля и служат еднопосочно за зомбиране на матРияла.

 5. Само истински свободен човек може да пише така за страха. Колко по-различно е с нещата които слушаме от страхливци и страхоправци, когато ни говорят за “свободата”. Прочитането на есето е истинско удоволствие и затова без повече увъртания поставям 10-ка по десетобалната система.

 6. Четиво за пРЕЗИДЕНТ Фърчилков дето е готов кат проститутка на околовръстно, не са ѝ свирнали не е клекнал на ввп и баце който си върти дирника по всички азимути. Путя е източен екземпляр и разбира само от езика на силата.
  http://focus-news.net/news/2018/04/22/2513865/tass-emanyuel-makron-nareche-putin-silen-prezident-koyto-se-bori-za-velichieto-na-rusiya.html

 7. Четиво за свинеподобний каракачанов. Индия изтемарва курвенската блядовете. Тя се оттегля от проточилият се вече 11 год. съвместен проект за разработване на изтребител 5-то поколение.
  https://bmpd.livejournal.com/3169621.html

 8. Прекрасен анализ, най- вече що се отнася до страха.
  Но има и друга гледна точка.
  Страхува ли се баба Пена, която не чете вестници и не гледа телевизия?
  Хич биля!
  Може и да е чувала за Путин, покрай Дядо Иван или Цар Освободител, но
  само толкова!
  А нас денонощно ни страхуват медиите!
  Лично аз не се радвам на “задния ход ” нито на Ким , нито на Путин!

  Конвентът, страхувайки се от озверялата от глад Тълпа,през януари 1793 г.
  осъжда на смърт краля на Франция Луи XVI.
  От озверялата от глад Тълпа се страхуват и Ким , и Путин.
  Страхъват се Тълпата да не ги обеси поради липса на Конвент и гилотина!
  Ако преди това не го застреля някой от обкръжението му.
  И се пазарят за кожата си!
  НИКОГА НЯМА ДА ИМА ЯДРЕН КОФЛИТ!
  Защото ще има ответен удар!
  А Диктаторите НАЙ-МНОГО се страхуват за целостта на собствената си кожа!
  Хитлер се самоубива от страх!
  Дори и да е луди диктаторите Путин и Ким, всички знаят че изстрелването
  не зависи само от един човек!
  /Командир на подводница е отказал да изпълни заповедта по време на Караибската
  криза.Освен ако интервюто му след десетилетия в запаса,не е с пропагандна цел/
  Не се радвам,на “задния ход” защото е крайно време да се проумее очовадното!
  НЕ ВЯРВАЙ НА КОМУНИСТ!
  НЕ ВЯРВАЙ НА КОМУНИСТ!
  НЕ ВЯРВАЙ НА КОМУНИСТ!
  Ленин ИЗЛЪГА руснаците, че ще им даде мир!Излизайки от ПСВ ги вкара в
  гражданска война,където жертвите бяха двсетократно повече!
  Ленин ИЗЛЪГА руснаците, че ще им върне земята, а направи всичките крепостни!
  Колхозници!
  Сталин ИЗЛЪГА Хитлер с Пакта за ненападение!Сталин се е готвел
  да нападне Хитлер!
  Затова хитлер го изпреварил и първите месеци напредвал със стотици километри,
  поради липса на ешалонирана отбрана!
  Сталин ИЗЛЪГА съюзниците, че ще има свободни и демократични избори в съвеЦката
  зона! Брутално я окупира и наложи васални на Кремъл правителства!
  Не ни е предал Запада в Ялта! Това е най-устойчивата пропагандна
  комунистическа лъжа!
  Договори не се лигитимират на салфетки и цигарени кутии!
  Горбачов ИЗЛЪГА Рейгън ! Разпадна се соц.лагера, но РФ не се демократизира!
  Русия ИЗЛЪГА Украйна, че ще бъде гарант за териториалната и цялост,
  ако им предаде ядрените им оръжия!
  Путин ИЗЛЪГА ООН, налагайки вето, ще е бъде гарант за унищожаването на
  химическите оръжия на Садам! Просто ги прехвърли от Ирак в Сирия!
  Путин ИЗЛЪГА ООН, налагайки вето, ще е бъде гарант за унищожаването на
  химическите оръжия на Асад! Свидетели сте какво става в Сирия!
  ДОКОГА ще се вярва на “честна комунистическа дума!”???
  Ким клекна заради страха от линч!
  Западните съюзнаци изтикаха корейските комунисти в планините и прекратиха
  войната, за да минимизират жертвите.
  Но многомилиарден “капиталистически” Китай вече отказва да храни КНДР.
  Ако погледнете на живо чукарите от ландшафта на КНДР, стримните
  Рила и Пирин нищо не представляват!
  Поради глада междублоковите просртанства в градовете са заблатени оризища!
  Твърде вероятно е Ким да отърве кожата.
  Както ГФР хрантути все още германците от ГДР,същото да направи и Южна Корея
  с корейците от КНДР!
  Могат да си го позволят! По малка и от България по площ Южна Корея има
  по-голям БВП от огромната Русия със всичките и нефт, газ и диаманти!
  По сложен е въпросът с Русия.
  НО…САНКЦИИ ДО ДУПКА!
  НЕ ВЯРВАЙТЕ НА КОМУНИСТ!
  Нито на Нинова!Нито на Радев!Нито на Борисов!
  НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ПУТИН!
  Докато не го обеси тълпата!
  Или не го застреля някой от олигарсите му!
  НЕ ИСКАМЕ ДА ГЛЕДАМЕ СЪЩИЯ ФИЛМ ОТНАЧАЛО!
  СТИГА!

 9. В тази връзка не чакайте да изгрее скоро справедливостта и любовта в торището земя. Докато не приключи посаждането на всички вселенски зачатъци на дух – марулка, да се види коя става и коя не, земята ще си остане боклучище. След, което боклука ще бъде събран и пречистен. И да знаете, когато Твореца каже нещо, то не се променя, независимо от вековете и климатичните условия. Щом е казал не кради, не убивай, обичай ближния и не пожелавай имота и жената му, не си създавай кумири и богове, значи това е пътя. Всеки, който иска друг път, просто лъже себе си и предизвиква уроци, които ако не проумеее отива в графа боклук.

 10. До СТИГА! Брилянтен коментар. Прав сте на тези БОКЛУЦИ КОМУНИСТИТЕ от ЕВРАЗИЯ не трябва да се вярва за нищо всичко обещано от тях е абсолютна ОПАШАТА ЛЪЖА, да не говорим за нашите ЛЕВИ и ДЕСНИ КОМУНИСТИ и ДСари от ГЕРБ БКПБСП АТАКИ и тем подобни фракций които по руски почин лъжат и ограбват народа ни и държавата ни!IIC…..oIL.

 11. Към ZZ&

  Истината си е истина, но си има място за нея – например в съответния теологически контекст ( и място), а не като размахване на пръст към автора, че не е написал онова, което един коментатор би искал да допише в сатията му от позицията на духовен ментор, който обяснява какво да не прави авторът друг път. Така че, много моля…Едно е критика и несъгласие, друго е зле прикритото заклеймяване.

 12. ОК. Съжалявам, че така е възприето. Това, което съм забелязъл е че електрония разговор убива много нюанси а други изостря прекалено. Получава се неразбиране и изнервяне. Не бих посмял да бъда ментор, когато и Аз съм като всички. И не Ви размахвам пръст а ви казвам кой, кой е. Все пак нали един блог в който се казва истината има място и за истината, която движи света. Това не е теология а реални неща. Няма нищо общо с догадки, предположения и научни открития. Няма нищо общо с някакви мечти или пожелания. Преди няколко теми коментирахте навеждането на една червена другарка пред руския патриарх. Тя дали щеше да се държи така ако знаеше истината? Ако знаеше, че Попа е само водещ, когато се прави ритуал а не посредник между Вселенския ни Баща, какъвто един поп никога не би могъл да бъде по простата причина, че и той е низш като нас. От както съществува цивилизацията всички мошеници, искат да манипулират хората със понятието Бог и най-лесно се получава, когато убедят публиката, че говорят и действат от негово име. Затова и Истината не се казва. Тя е табу. Както и да е. Всеки един от нас има право на свободна воля и точно затова се случва всичко, което се случва. Защото Вселенския ни Баща е това, което е. Най-хубавото, за което земните ни очи са затворени но очите на сърцето могат да го видят, когато то е чисто. Това, което казва Христос е чистата, кристална истина. Но как болния свят ще я възприеме без гняв и съмнение?

 13. Имам усещането, че дебелият шебек със смешната прическа ще направи Тръмпи Бой за смях. Little Rocket Man няма да се откаже от ракетите освен ако Agent Orange не даде стоманени гаранции за оцеляването на диктаторския режим. Нищо чудно да получи каквото иска.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.