И в Ереван майдан? Май, да

Лъжата на управляващите в Армения, прекопирана от арогантния руски управленски модел, издържа на арменския майдан само 11 дни улични протести. Те се разрастваха с всеки изминат ден, откакто президентът Серж Саркисян уж се раздели с властта след два мандата като президент, за да скочи в премиерското кресло: номер, усвоен по схемата на рокадите между Путин и Медведев в Русия. 

Днес имитаторът на руската схема за запазване на личната власт подаде оставка под натиска на нова, огромна демонстрация в Ереван и в други градове в Армения. 

Саркисян, който получи публична подкрепа от Путин на новия си приерски пост в своевременно конституционно прекроената като за него премиерска република, явно е бил “посъветван” да не се инати повече, за да не стане по-зле в най-важната руска военна база в тази част от света ( ако не и изобщо в чужбина), в каквато Армения бе превърната след разпадането на СССР. 

Незавидна е съдбата на руските клиенти. Макар Серж Саркисян да не афишираше любовта си към Кремъл, беше ясно, че Путин беше заложил на него. Но за разлика от Русия, Армения е бедна и не разполага с природни ресурси за подкупване на населението. При цялото си желание да помогне в изхранването на още бедни гърла, Москва не можеше да компенсира верността на Ереван с дотации извън финансовите възможности на Русия, ангажирана пряко с военни авантюри в Сирия и Украйна.

Саркисян опита (почти) всичко: от дебелокож отказ за преговори с протестиращите, през кратка среща с техния лидер Никол Пашинян и неговото арестуване след нея, докато днес стигна до извода че водачът на протестите е …прав. Това заявява самият Серж Саркисян в прощално обръщение, в което обявява оставката си, за да има “мир, хармония и логика” в Армения (  след като дори и униформени военни се присъединиха към уличните протести). 

Големият въпрос спрямо малката 3 милионна Армения е как ще реагира московският й ментор. Досега протестиращите с нищо не са провокирали Кремъл, взимайки си поука от разправата на Путин с Грузия през 2008 г. и с вероломното възползване на Русия от хаоса в Украйна за откъсване на Крим през март 2014. Още повече, че за разлика от Грузия и Украйна, Армения е превзета отвътре от руски войски и те могат да бъдат задействани моментално.

Арменски майдан? Май, да. По различен е по форма в частта, в която протестиращите срещу руската клиентела във властта пазят “радиомълчание” спрямо самата Москва, за да не й дадат явен повод за намеса. Но и доста по-бърз по отношение на резултатността на майдана.

И още нещо: никъде не се вижда “ръката на Ващингтон”, “соросоидите”, “ психодесните”, “еврогейските” чиновници и прочее дежурни измислени виновници за създаването на врагове на Русия навсякъде по света, заслугата за което има само самият Кремъл. 

А какво ли си мисли за ефекта от изчепването на народното търпение ( почти) несменяемият във власта премиер Борисов, чиято мечта е на следващите избори да покори и президентския връх?

 

5 мнения за “И в Ереван майдан? Май, да”

 1. БРАВО на храбрият арменски народ. Армията най-малкото е разделена, а от историята е добре известно, че без нейната сила никой режим не може да устои на гнева на хората.
  АНОНС!
  Според отлично информиран източник НЕ пожелал анонимност на 25-ти того предстои както редят тук резервните ми компатриоти-атракцион. За тъжителят атакиста-рубофил илиян тодоров неприятни изненади, за приятелите на Иво, с обратният знак.
  Много мина, мъничко остана.
  ВДРУГИДЕН, на 25 април-сряда е третото заседание в Софийски Районен Съд-Наказателно отделение, адрес бул “Скобелев” 23, на ндчх 17036, от 13,30часа, 109-ти състав, съдия Славчев в 16-та зала.
  В тази връзка и подновявам кампанията на СИЯ “Левче за Иво”.
  https://ivo.bg/%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B8-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B0/

 2. Премьер-министр Армении Серж Саргсян ушел в отставку, сообщает Sputnik.Армения.

  Сообщается, что решение было официально обнародовано 23 апреля.

  Отставка главы правительства произошла на фоне многодневных массовых акций протеста в столице Армении и других городах страны.

  Портал News.am опубликовал текcт обращения Саргсяна.

  «Это не мое. Я оставляю должность руководителя нашей страны», — говорится в сообщении.

 3. Извънредна емисия на радио Ереван:
  Поради това, че България е на ТОТАЛИТАРНОТО 190-то място по свобода на
  медиите, словото и свобадата на мисълта ви уведомяваме!
  В софия няма майдан!
  Армията не е разделена, поради пълното единодушие на генералите Радев и
  Борисов-КГБ къртиците на Пути в ЕС и НАТО!
  Скечовете между генералите на “доброто и лошото ченге” са за
  забавление на матриала.
  Поради тоталната цензура в медиите, всъщност извънредната ни емисия е,
  за да ви уведомим!
  МОЩНО ОСВИРКАХА ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ НА КОНЦЕРТА НА СИЛВИ ВАРТАН . Залата дори не
  позволи на диктора да прочете докрая приветствието му.
  Лека нощ!
  Розови сънища в Задунайката Решетникова Боколандия!
  Край на емисията.

 4. Четох във вестника на Лумпи Думпи – “Атака” някъкъв отчет на Путян /представителя на светлите сили – “ЯН”/. Та, там той говори, че РъФеците били изобретили някакво ново оръжие за борба с тъмните сили – “ИН”… В доклада ставаше въпрос за всичко друго, само не за нивото на свобода в РъФъ. Защото както е казал Радой Ралин: “Едно е свободата, като практика и друго свободата, като тактика.”

 5. Навремето чух един лаф за качествата на арменеца, с който тогава моментално се съгласих, защото познавам видни арменци (от Армения) и знам на какво са способни.

  Той е: “Там, където е минал един арменец, пет евреи вече няма какво да правят”

  Обаче, за жалост няма никакво значение как ще се казва премиера им – Саркисян, Вартанян или Тер-Микаелян, и какво изповядва, както и че няма смислен вариант за нещо като украински майдан, докато страната е под 100% енергийно робство.

  Все си мисля, че за сравнение, за България има светла надежда за откопчване.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.