Борисов направи ( обратна на истината) връзка между позицията си за Хизбуллах и случая “Скрипал”

Случвало ми се е да прекалявам с отразяването на неотразимия ни премиер, прекаляващ с медийните си изяви. Но напоследък имаше опасност да изпаднем в абстиненция ( abstinence) от неговото отсъствие (  absence ). Покрай извънредните си усилия да оправи Западните Балкани, отношенията с югоизточната ни съседка и раздорите по разлома Изток – Запад водещият на политическото шоу у нас взе да ни липсва, май.

Празнината запълни сайтът dir.bg, който от два дни насам му дава думата. Претеплена манджа, ще кажете, защото Борисов разказва в пусканите на порции кратки интервюта отколешни и добре известни лакардии. Като тази, че влезнал политиката защото бил ядосан ( та да се чуди човек при какви обстоятелства ще излезне и дали се успокиил за цели 10 години в нея). Ако не го били уволнили от МВР като главен секретар, сигурно още щял да “марширува по плаца” ( но се ядосал и насила станал политик, за да раздава стправедливост, а си носим последиците). https://dnes.dir.bg/politika/borisov-pred-dir-bg-ne-byah-naiven-a-yadosan-kogato-vlyazoh-v-politikata

В новата порция излияния Борисов забавлява аудиторията и с някои пикантерии, извадени от куфара на спомените му от среща с Ердоган в Анкара, където домакинът го накарал едва ли не насила да участва в откриването на мост, за да му се порадват тълпите – сякаш и там знаят, че откриването на мостове ( в буквалния и преносния смисъл) е тясната специалност на комшията. 

Поводът за репликата ми обаче е друг.

Борисов, сякаш е прочел и разбрал наопаки по смисъл моите няколко статии, в които припомням липсата на позиция на България относно ролята на Хизбуллах в атентата в Сарафово по аналогия с бягствното от солидарност с Великобритания по случая с отравянето на Скрипал. Правил съм този паралел многократно защото става дума за едно и също: докато още в първите часове и дни след 18 юли 2012 г. в САЩ, Израел и Великобритания обявиха обоснованите си подозрения за ролята на Хизбуллах в атентата, то Борисов и  цялата му държава покрай него у нас упорито отказваха да приемат това за вярно.

Едва половин година по-късно, когато в Брюксел напреднаха достатъчно във възприемането на становищата на споменатите три държави ( базирано очевидно на разузнавателни данни, прекалено секретни, за да бъдат споделени точно с приказливия Борисов), няколко високопоставени политици и администратори в България заявиха с половин уста, че и ние имаме доказателства за същото, т.е. за съпричастност на военно крило на Хизбуллах към убийството на петима израелци и един български гражданин на българска територия.

Това българско половинчато присъединяване ( половинчато, защото не беше придружено с полагаемата за такъв случай институционална декларативност) се случи в началото на 2013 г.. След което темата беше “посипана с пепел”. Докато не се наложи да бъде разровена от прокуратурата у нас 5 години по-късно, когато тя на практика ревизира присъединяването на българското становище към общоевропейското обвинение срещу Хизбуллах със становището, че  (вече?!) няма данни тази организация да е извършител на престъплението. На учудването в чужбина ( моя милост отново беше потърсен за коментар от в. “Джерузалем пост”) беше оставена да отговаря Екатерина Захариева с лаконичното заявление, че българската прокуратура била независима. Не последва никаква обида от страна на изпълнителната власт, направена за смях от прокуратурата със задна дата. 

Сега Борисов, който никога не се е произнасял с обвинение срещу Хизбуллах, а възложи на дясната си ръка Цветанов да се съгласи най-после през януари 2013 г. да уличи  за терористичния акт военното крило на ливанската шиитска организация, изведнъж твърди днес именно в контекста на въпроса защо не е подкрепил Великобритания чрез прогонване на руски дипломат в знак на солидарност с акцията на Лондон, че не друг, а България  навремето била сама в посочването на ролята на военното крило на Хизбуллах в бургаския атентат.

“Още когато обявихме военното крило на “Хизбула” за терористична организация, още тогава бяхме първите в света. Не сме чакали да го направим след атентата в “Сарафово”, никой друг не го направи. Така че и Тереза Мей, и всички останали знаят, че теста за лоялност отдавна сме го минали”. http://clubz.bg/67041-borisov_todor_jivkov_i_carq_sa_mi_kato_dva_universiteta_video

60990931

 

 

Отгоре на всичко на 7 август 2012 г.,  по-малко от месец след терористичния акт на бургарското летище, Борисов посети Лонодон и чу лично от премиера Камерън британското обвинение срещу Хизбуллах, към което публично отказа да се присъедини поради липса да доказателства. Дейвид не му ги дал, оплака се тогава той.  

БТВ, 7 август 2012 г.:

“При посещение на Бойко Борисов в Лондон, британският премиер Дейвид Камерън поднесе съболезнованията си за атаката в Бургас. Камерън се присъединява към тезата на Израел, че зад атаката стои шиитската организация Хизбулла.Премиерът Бойко Борисов обаче каза, че българските служби не разполагат с такава информация”. https://btvnovinite.bg/bulgaria/i-deivid-kamern-obvini-hizbulla-za-atakata-v-burgas.html

Аналогията със случая Скрипал, която многократно съм изтъквал, е 100 процентова. И е още по – “интересна” с факта, че Хизбуллах междувременно се “оказа” екипен играч с Москва в Сирия, където проиранската милиция изпълнява ключова роля на терен в защитата на режима на Башар Асад, рамо до рамо с руските наемници. 

През 2012 г. Хизбуллах вече е била в съответните отношения с братята си по оръжие от Русия – три години преди Путин да се намеси пряко в сирийския конфликт. И въпреки индикациите на най-меродавните западни разузнавания за ръката на Хизбуллах в най – кървавия терористичен акт в България от десетилетия, проправителствената телевизия ТВ 7 изпрати от София свой екип в прегръдките на сирийския режим и на самата Хизбуллах. 

Екипът на ТВ 7, придружаван навсякъде в Сирия и Ливан от натурализиран в България палестинец, излъчваше репортажи от студиото на забранената да оперира в страни от ЕС телевизия “Ал Манар” на Хизбуллах, базирана в покрайнините на Бейрут. Върховното доказателство за доверието на крайно недоверчивата до параноичност организация ( авторът на тези редове има личен опит, беше разпитван от бойци на Хизбуллах и заплашван от тях с оръжие в собственото му жилище на кореспондент в Бейрут през 80-те години на миналия век) беше фактът, че тя покани ТВ 7 да снима нейни обекти и да ги покаже в хвалебствен репортаж от Ливан. Пропагандата в полза на Хизбуллах беше обявена в България като голям, направо уникален журналистически пробив.

Това беше периодът, когато ТВ 7 и лично шефът й Николай Бареков, бяха най – изявените пропагандатори на властта сред обслужващия медиен персонал на Борисов. И ако дори някакъв си блогър, като моя скромна милост, беше чувал, че зад пропагандната акция в полза на руския клиент Башар Асад и ливанските му преториански телохранители стоят допуснати да си разиграват коня в България араби ( с руска протекция), то какво ли е “чувал” самият премиер Борисов?

Понеже моя милост подкрепи от първия ден в блога си становището на Израел, който от своите безбройни врагове в Близкия изток избра моментално, конкретно и категорично да посочи тъкмо Хизбуллах за извършител на атентата, от самотната ми позиция ( продиктувана именно от разбирането, че без достатъчна причина Израел не би поел риска да се произнесе толкова светкавично и ясно) се заинтересува в. “Джерузалем пост”. Тъй че “за протокола” тази история може да се проследи и по международни източници, а не само в този блог тук. 

Защо му е на Борисов да лъже толкова явно и сам да споменава нещо, за което би трябвало да се срамува като своя позиция? Или ни смята за безпаметни? А може би живее в някакъв собствен свят и си вярва на измислиците, обратни на действителността? Или принудата да обслужи руския интерес е толкова голяма, че е готов на всичко заради нея? 

Изберете сами. Тук, освен с припомнянето на истината, не мога да помогна с нищо повече.

18 мнения за “Борисов направи ( обратна на истината) връзка между позицията си за Хизбуллах и случая “Скрипал””

 1. АНОНС!
  Според отлично информиран източник НЕ пожелал анонимност на 25-ти того предстои както редят тук резервните ми компатриоти-атракцион. За тъжителят атакиста-рубофил илиян тодоров неприятни изненади, за приятелите на Иво, с обратният знак.
  Много мина, мъничко остана.
  УТРЕ, на 25 април-сряда е третото заседание в Софийски Районен Съд-Наказателно отделение, адрес бул “Скобелев” 23, на ндчх 17036, от 13,30часа, 109-ти състав, съдия Славчев в 16-та зала.
  В тази връзка и подновявам кампанията на СИЯ “Левче за Иво”.
  https://ivo.bg/%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B8-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B0/

 2. И за тролът дет се Фали, че следи виртуалните ми вихрения редовно.
  Чети бе, троле, то четенето сляпото окато прави.
  https://storm100.livejournal.com/4265852.html
  И нещо лирично от Олег Басилашвили. Оня от шедьовърът “Гара за двама” с непостижимата Людмила Гурченко.
  Писано е преди 3 години и виждаш как с всеки изминат ден до една се сбъдват прогнозите на ОБ.
  http://newrezume.org/news/2018-04-21-28894?utm_source=copypast

 3. винету , заедно порционната му прорублофилско-проКАЗИОННА кохорта от проказионни пропагандатори на властть му, винаги са била изцяло на КАЗИОННО подчинение и “самообслужване” на казионните си гасудари от кремль. Казионните троянски рублофилски слуги от НРБ зависят само от казионните си колониални гасудари от евразийската си метрополия!
  Навсякъде в НЕзависимите и нормални държави казионниТЕ ПРОправитествени “организации” на чуждите държави се наричат ШПИОНСКИ, и се обявяват за КАЗИОН-нон-грата, но…..но в НРБ е точно обратното – казионниТЕ путлеристко-рублофиски “организации” са във властть ,заедно със своят ПРОказионен и ПРОрублофилски “вождь” – винету , който помогна и за “монтирането” втв властть и на казионният решетников ()резидент от запаса.
  Никъде, в никоя друга държава няма достигнати такива КАЗИОННИ РЕКОРДИ на кзаионнаТА зависимость от чужда държава, дори и в колониалните държави няма такава РЕКОРДАНА КАЗИОННОСТь от своите колониалните си метрополии ,както в НРБ.
  НРБ постави недостижимиЯТ путлеристко-, колониално-, троянско-, хибриден КАЗИОНЕН “междудържавен” РЕКОРДь на казионнаТА зависимость от чужда, и освен това – враждебна и колониална, империалистическа държава!
  И няма какво да се учудваме на казионната зависимост на казионният вождь винету от путлеристкият бандитустан и Путлер! Особено пък във връзка със атентата в Сарафово. Защото и Израел предупреди, 6 месеца преди това, винету и казионните му пропутлеристки “служби” – ОПГ-ДАНС,УБО,РУМНО ….. а сега към тях се е “присъединила”, допълнително, и вишинската цацаратура на “вождь” винету! Пълен “(бое)комплект” на казионностть на казионните “служби” на НРБ!….
  А след атентата Израел,САЩ и Великобритания потвърдиха и помогнаха с разузнавателни данни НРБ. Но винету нито тогава , нито СЕГА при Скрипал проявиха някаква “солидарность” със своите икономически и военни съюзници. Защото винету винаги е разбирал “солидарността” само във вид на порции и “усвояване” на милиардите от еврофондовете! За винету има само ЕДНА “солидарность” , за него има САМО -порционна “солидарность”! ……….

 4. Проблемът е, ч Борисов се кани да управлява цял мандат с Волен Сидеров и сие. Т.е. на него му беше трудно да преглъща правителство заедно с РБ, но не изпитва никакви признаци на задавяне при консумацията на властта със Сидеров, Каракачанов и Сие.
  Къде по-лесно се преглъща Крим от някаква съдебна реформа в унисон с ЕС!
  Т.е. КОЙ,КОЙ,КОЙ ще е тоя дето ще се задави с московския интерес?

 5. Tроле, продължава просветителската дейност. За по-лесном имам обосновани съмнения, че кат редови путиноид съвеЦкият диалект на българеският Ви бяга.
  https://newsland.com/static/u/comment_image_from_text/20032017/87143577-1709541.jpg

  https://pp.vk.me/c636622/v636622483/30908/KHrAWYVENWU.jpg

  http://cs629314.vk.me/v629314796/21cf2/Hj_yBgI1sME.jpg

  https://newsland.com/static/u/comment_image_from_text/29122016/85352255-1329264.jpg

 6. Добре, че няма родствена връзка между Борисов и Пинокио, защото не ми се мисли какъв щеше да му стане носът на “Буда”…..

 7. Неотменими качества на простака са безочието и нахалството. Банкянското човекоподобие не прави изключение.

 8. Няма толкова нагъл ЛЪЖЕЦ като Бойко Борисов! Колкото пъти и да го хванат и му доказат, че лъже с неговите собствени цитати, толкова пъти ще се извърти като фурнаджийска лопата.
  Този лъжец се обгради около себе си със себеподобни и вече 10 години под неговата диктатура България се върна с 50 години назад във времето – това е резултатът от властването на Борисов 1, па Борисов 2, та и Борисов 3, не дай Боже 4, 5, 6…

 9. Снимки от северната столица на матушката, легендарният Питер, родното място на Вождът на световната консервативна революция ввп.
  https://varlamov.ru/2892911.html

 10. Тиквата разиграва етюдите на неговия политически сенсей от ромски произход Тошико Замфиркьов, но никой не му се връзва на номерата. На всички е ясно, че е под контрола на Кремъл. И няма как да не е. Като випускник на СИК и българската мафия, която е просто по-малката сестра на руската мафия, няма начин да не знае, че досието му в Москва е пълно до най-малкат подробност. Няма къде да мърда.

 11. Не е много по темата,но изглежда локомотивът на Европа-Германия,не е посочвала Хизбулла като извършител и като цяло ,по някакви причини не се противопоставя твърде на Путин (и отчасти го толерира),и съответно неговото псе б.б. Затова и троянският кон е още на крака. Може би ако Макрон поведе ЕС,конят ще се срути.И лошо за местния електорат.

 12. Б.Борисов е много силно стиснат между краката от Москва и единстеният шанс да остане на власт е да изпълнва нарежданията на Решетников.

 13. Уж българинът бил най-трудолюбивия, най-интелигентния, най-смелия, най-красивия, наследник на най-старата цивилизация, наследник на Орфей и Ахил, наследник на великия, божествен Резос, на Калоян и Симеон, създател на виното и богомилството, създател на Кирилицата и все тъй… най-най-най и накрая опааа… изчезваща нация управлявана от Клоуни, шушумиги, крадци и тъпаци. Вдигаме самочувствието със древна история и постижения на прадедите ни, обаче търпим най-слабите и глупавите от нацията, да нареждат държавата ни. Поредната тъпотия на герб е измислената “война по пътищата”. Милиони за камери, обаче никой не говори за войната на Крадците срещу народа. Магистралите пълен леш. Националната мрежа пълен леш. Кратери на всеки завой и легнали милиционери, колкото вековен дънер, дебнат да потрошат всеки автомобил, Обаче …мутромилиционерите щели да купуват камери!?!? По принцип за един прост милционер, това поведение е напълно нормално, обаче дали е нормално, прости милиционери да управляват България????

 14. …дълбоко посредствен, дори тъпоумен интригант-сървайвър…!! списание “Форбс“,2017г.

 15. ..Чудовищно некомпетентен..!!
  Иван Костов

 16. От противоположни новини казани от най- висока позиция (бойко, путин) се получава заболяване медияфрения. Разрушава се логичното мислене и логичните връзки и става в главите на хората една каша. Тогава може и да забравим че е имало държава България. Това е и целта на масква, а бойко я изпълнява съвестно към момента.

 17. Попитали радио Ереван:
  -Колко часа помни Бойко Борисов?

  Радио Ереван отговорило:
  -6 часа! Сутрин – едно, вечер – друго и накрая
  обикновено не бил казал нито едното, нито другото.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.