Борисов и пиарството на(д) един народ

RUM_2293-645x548

 

Един вестник, който би трябвало вчера да е продаден от Пеевски ( според собствените му твърдения, че току-що продал 50 процента от медиите си), публикува поредна порция анекдотични случаи на ученическо ( или кандидатстудентско ) невежество. Ученик питал защо ту го пишат Петко, ту Пенчо Славейков. 

Дотук – нищо ново. Подобни куриози -за радост на публиката, която обича да вижда, че има по-неграмотни от нея, имаше дори по комунистическо време. Особено коло кандидатстудентските изпити, когато във вестниците “изтичаха” невероятни “бисери” от разсъжданията на младежи, завършили гимназия по документи, напиращи да продължат със смехотворния си ( в буквалния смисъл) багаж “развитието си” в университетите.

Има обаче една малка подробност в конкретния случай с объркването на ученика, който не разбирал защо ту го пишат Петко, ту Пенчо Славейков. Тя е в това, че не друг, а рекордьорът по предизвикване на внезапно масово уважение сред масовата публика, запленена от това, че бил високо образован, знаещ и можещ, направи практически същата по съдържание грешка, което не му померичи да ни управлява цял мандат като премиер и още един като коалиционен партньор в управлението.

Във връзка със 125 годишнината на Народната библиотека премиерът Симеон Сакскобургготски дръпна на 11 декември 2003 г. на мястото на събитието една от онези типични за него речи за това колко по-добре е да си млад, здрав и красив, вместо да си стар, болен и грозен. Не само обяви бащата Петко и сина му  Пенчо за братя, но и почти си “спомни”, че едва ли не ги е познавал лично ( нали непрекъснато му се възхищаваха, че се познавал лично с европейския елит, особено с монархическия).

“Спомням си още от своето далечно минало братята Пенчо и Петко Славейкови, Константин Величков и толкова други”, каза премиерът. Когато му подсказаха, че е направил гаф, той се оправда пред журналистите с думите “ такива лапсуси стават на стари години”.

“Дадох си сметка, че може би защото съм преуморен, защото днес беше наистина много напрегнат ден, говорих по различни теми и на различни езици и, намирайки се в библиотеката “Кирил и Методий”, побратимих двамата Славейковци”, добави той.

Сакскобургготски поне се опита да се измъкне от положението ( от каквото няма измъкване, дори и да се опитваш да се направиш на стар, болен и грозен, за да умилостивиш заядливците). Но какво да кажем за един друг премиер, който се е учил в неговия “университет” по собствените му думи?

В “университета” на Сакскобургготски неговият телохранител е научил, че България е обявила война на СССР. Бойко Борисов заяви това на всеослушание на 8 юни 2012 г. на международна конфренция в хотел “Шератон” в София. Очаквах някой присъстващ от препълнената с журналисти, политолози, дипломати и политици – вкл. опозиционни, да възрази, че истината е обратната. Но никой не реагира нито на място, нито по-късно. Спомням си, че се вгледах в невъзмутимата физиономия на депутата от БСП Георги Пирински от БСП и си дадох сметка, че всъщност не бива да очаквам от него и подобните му да коригират толкова приятна за тях грешка на Борисов. 

Четири години по-късно стана ясно, че Борисов изобщо не е допуснал грешка на езика. Той наистина вярва, че не СССР е обявил война на България на 5 септември 1944 г., каква е добре известната историческа истина, а обратното. Пред български журналисти по време на посещението му в Техеран Борисов отново “обяви война” от името на България на СССР със задна дата. И отново само моя скромност реагира в блога си.Hasan Rouhani 14737638873

 

Ето какво каза на 11 юли 2016 г. премиерът Борисов в иранската столица, изтъквайки своето миролюбие, без да бъде поправян на място или след това ( което явно е предпоставка да потрети абсурдната си демонстрация на невежество):

“Разбира се, ние можем да се сбием с всеки. Както сме го показвали в историята, че можем да обявим на половин свят война… Вярно, после може половината територия да ни я няма, но сме го правили – едновременно и на Съветския съюз, и на Щатите, с комшиите – на кой ли не – по време на Втората световна война… Това сме го правили, можем да го направим и сега. Мога да изляза и да кажа, че с флотилия можем да нападнем всеки. Моето желание специално, разбира се народът ако не е съгласен, може да избере друг, аз искам Черно море да е зона, където да пътуват търговски кораби. Да правим бизнес не само с Иран, а с Грузия, с Армения, с цяла Азия…”

Фактът, че никой ( моя милост не се брои, аз съм си “никой” в нашата смълчана държавица) не се възмущава от толкова фрапиращи прояви на невежество от страна на Борисов е квинтесенцията на неговото политическо дълголетие. Какъвто и гаф да направи, каквато и глупост да изрече, Охранителя се радва да непробиваемата охрана, състояща се от “патриоти”, обединени в мълчанието си, дружни в охраняването на неговото невежество.

Берем плодовете на обучението му в  “университетите” му при Живков и Сакскобургготски и на факта, че наистина трима папи са го галИли по главата, и безброй берлускони и юнкери са го тупАли по гърбината. Тези ферментирали плодове докарват масов махмурлук на българите, самоопределящи се в разни анкети за едни от най-нещастните хора на света, които обаче в същото време ощастливяват с подкрепата си производителя на фалшиви новини и исторически “факти”. Такова е пиарството на(д) един народ…

Кога ще настъпи изтрезняването, това дори и ученикът на на Живков и Сакскоборггутски не знае. 

18 мнения за “Борисов и пиарството на(д) един народ”

 1. Съвършено! За кой ли път.
  Имам само едно обосновано предположение и една дребна корекция.
  Когато баце на два пъти изтърсва “конгениалната” тъпня, че Царство България е обявило война на ссср силно се съмнявам, че освен Иво, другите слушатели са били на 100% уверени като как е било наистина в историята. Невежеството е просто потресаващо не само сред матРияла. Дори и сред “силните на деня” мнозинството хал хабер си няма от базови истини-факти и обстоятелства и от нашата и от балканската и от европейската и от световната история.
  Колкото до Фалбата МУ, че трима папи галили го по чутурата, триждий премиеринът ни започна този сладък за него спомен с: “ТРИ папи…”
  Сега, ви давам линк към речта на Макрон пред двете камари на Конгреса на САЩ онзи ден. За миг си представете бочко на неговото място или дори “натовският генерал” с неговият дървен инглиш, пРЕЗИДЕНТ Фърчилков. Не можете, нали. И аз не си го представям.

 2. Прав е еднокнижовника Винету и ПЪДАРЯ на ЦАРЯ(Мадридският мошеник) и на ТАТО ди КАСКЕТИ (Правешкият “тарикат”) да смята, че е ученик на двамата, тъй като от тези неуки хора, нищо не мже да се научи, освен простотии и неграмотност! И той със своите действия, поведение и изяви, го демонстрира по най-убедителен начин! А на нас българите ни е предопределено (лоша съдба), да бъдем управлявани от такива прости, неуки, арогантни и некомпетентни индивиди! Жалко, много ЖАЛКО!

 3. След като простотията се лее от екран и радио, след като е повсеместна из нашенско, няма нищо чудно, че сме си избрали за кокорбашия баш простак. По-преди такъв ни се падна, а сега сами си го избираме. Аз съм убеден, че ако днес селендурът Тодор беше жив и се кандидатираше, Бойко щеше зор да види на изборите.

 4. Ей го, с “три папи са ме галили по главата…”

 5. Към georgi nikolov:

  Имам си достатъчно врагове и съм заподозрян повече от “достатъчно” в претенция за “изключителност”, за да споменавам още имена на много, много известни българи, които седяха наблизо и нищо не трепна в тях в онзи момент, когато Борисов заяви гръмко, че лош пример от нашата история бил фактът, че сме обявили война на всички, вкл на СССР.

 6. Уникална държава,уникално население е бг. С невръстен цар,който на зряла,предполага се съзнателна възраст,се кълне в републиканската конституция и пак си остава Цар,Негово величество,и с царски претенции. За кратко време Величеството оправи България,а след това за нейна сметка оправя царското си достойнство,сестра,внуци и правнуци,незнаещи бъкел бългаски и що е България, с български земи и имоти. Всичкото това в името православието и оправения народ.
  Ученикът негов след бг е със амбиции да оправи и балкани и региони. И защо не,щом е с първичните дарби на световен политик,футболист,тенисман,шахматист,свирач на китара,художник-едва ли не заслужил, и…прочел една книга.За тези дарувания е и доктор на незнам кои науки. Може и на историческите,дори и да не се договеди какво се е случило с бг на 5.09.1944.година.
  Уникална държава! Спете си спокойно деца!

 7. Познанията са по-задълбочени и всеобхватни, отколкото можем да си представим:
  “Неслучайно и Първата, и Втората световна война започват от Балканите, заяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел по време на срещата на Европейската народна партия (ЕНП), която се състоя преди началото на Европейския съвет”, както пишат медиите на 14.12.2017.
  Междувременно, докато се решават “глобалните проблеми”, България е на път да загуби “без война” остров Вардим на Дунав (4000 декара), на практика присвоен от северните ни съседи (“присвояването” е започнало поне в 2013г.), както и оспорвана гранична ивица (17 км2) в континенталният шелф с предполагаеми находища на нефт и газ.

 8. Бойко Борисов заедно с гастролиращатa му трупа в 90 процента от държавите от ЕС щяха да участват не в управлението на държавата, a в цирка.

  Днес например лицето Борисов се възмути че “нашето Радио има четири оркестъра” ,a “културния министър” лицето Вежди Рашидов предложи на музикантитe и певцитe, които работят в хоровете и оркестрите на Българското национално радио да правят по комерсиална и търсена музика…
  Какви са тия тънки намеци?Кога БНР щe отвори чалготека,дискотека и нощен клуб и в края на краищата започне да се издържа самостоятелно?
  Борисов(нали той раздава данъците които прибира от народа) няма пари за глупости.С какво България заслужи “Бай Ганьо министър председател”?

 9. Поправка: островът не е Вардим, а Ветрен, моя грешка.

 10. @СТЕФАН

  Много точно! За ученикa добавям: факир на политическата ката със свалени гащи.

 11. Попитали радио Ереван:
  -Коя днес е най-осветената страна в ЕС.

  Радио Ереван отговорило:
  -Днес най-осветената страна,не само в ЕС, а в цяла Европа е България !
  Независимо дали БСП или ГЕРБ са на власт!
  Денем и нощем светят МОЧА, Альоща и още хиляди Капища.

 12. “Ученик питал защо ту го пишат Петко, ту Пенчо Славейков.”
  Аз пък питам защо го пишат ту Румен, ту Бойко, ту Красимир, ту Волен Решетников?
  Защо не пишат направо: МОСКОВСКО МЕКЕРЕ!

 13. Няма защо да “гадаем” дали пееФски е продал “медиите” си. Ние не сме “гадачи”, както казваше ментора му – Кобурга, който е ментор също и на “вождь” винету.
  Всичко ще си проличи още на другия ден ,след продажбата, ако има някаква промяна в “редакционната им политика”. Ако е “различна” от досегашната!
  А що се отнася до баш “вождь” – винету, и неговите “антивоенни” излияния, то това е пряк резИлтат от милиционерската “академия” ,неговите “съветници” , казионните му пропагандатори …….и калинковите му, и порционните му “коалиционни партньори”.
  Защото още от първият си мандат винету влезе във властть не за да прави “политика”, а само – порции.
  Още повече ,че винету е бил и “предразполагаща обстановка” в Техеран, който е всеизвестен световен “център на демокрацията”.
  Всеки “демокраД” ще е щастлив да посети ислямистка “реСпублика” (т)ИРАН, на посещение при (т)ИРАНските си “колеги” – аятоласите и КСИР!
  А още повече , “началникът” на винету и рублофилите в НРБ – Путлер, е също и “антитерористичен” сОюзник със (т)ИРАНските аятоласи и (т)ИРАНските марионетки от Хизбуллах.
  А и другият евразийски “братушка” на винету – “султан” ердоган , съшо е чест посетител на своите “съмишленици” в (т)ИРАНската столица – Техеран.
  И след всичко това не е чудно ,че все повече (т)ИРАН се превръща в световно ТИРАНско сборище на ТИРАНските “братушки”, от целият свят. И няма как и винету да “отсъства” от там……няма как…..

 14. п.п. една малка корекция по средата на горният ми пост:
  ……………….Още повече ,че винету е бил и ВЪВ “предразполагаща ГО обстановка”, в Техеран, който е всеизвестен световен “център на демокрацията”.
  Всеки “демокраД” ще е щастлив да посети ислямистка “реСпублика” (т)ИРАН, на посещение при (т)ИРАНските си “колеги” – аятоласите и КСИР!…………………………..

 15. Hяма какво да гадаем. Борисов си призна че политиката е “лайно в целофан”.Учудването и искреността ca в негова полза. Това е научил от учителите си.
  Явно е добър ученик щом като се задържa на власт c лицемерие ,двуличие ,подлост ,коварствo.
  Eдва ли Бойко Б. се е замислял какъв учител ще излезе от него.Kато всеки човек ще разбере истината за себе си последен.

 16. Ами, нали затова така старателно комунистите ликвидирани всички интелигенти в страната след 1944 г. – за да се освободи терен да се развихри тяхната простотия и простащина. Те и сега от сърце мразят умните и знаещите, които разобличават невежеството и продажността им. Просто КОМИНТЕРНА си е жив и здрав – само декора и костюмите са нови! И така ще бъде докато СОЦИАЛНАТА ПИРАМИДА не се намести пак на основите си. Простаците не можеш ги победи лесно, защото се подкрепят взаимно, а имат закрилата и на руския си тартор.
  БОГ ДА ОПАЗИ БЪЛГАРИЯ!

 17. Да, дааа….
  Но, Бойко, заедно с всичките “обявявания на войни на Русия”, “три папи”, “шменти капели”, е ИЗБРАН ОТ НАРОДА ТРЕТИ ПЪТ.
  Докато тези, които ТРЯБВА ДА УПРАВЛЯВАТ, които не приказват “обявявания, папи, капели”, ТЕ НЕ СА ИЗБРАНИ. МНОЗИНСТВОТО НЕ ГИ ЖЕЛАЕ. Не желае “България вместо Русия” и “Евроантлантическа България”.
  Дори това мнозинство да е 1/3 от всички, защото заедно с други групи, то става наистина мнозинство, много повече от 1/2, като се натурят кафяво-червени, розови, марешки и тъй нататък, все долове с едни и същи дренки.
  ТЕ ТОВА Е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ В БЪЛГАРИЯ.
  Проблем, гарантиращ още мандати и продължаване на същото управление, т.е. и същото статукво на нещата.
  Няма кой друг да виним.

 18. А помните ли това?
  Не много деликатно, но от сърце:

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.